Predsednicima sindikalnih organizacija NSPRV
Obavezno pročitati članstvu!

Poštovane koleginice i kolege,

     Obzirom na prošlonedeljni dopis ministra Mladena Šarčevića želimo da Vas obavestimo o sledećim činjenicama. Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine je još pre pokretanja tužbi za nezakonit obračun godišnjeg za 2014. godinu sve Vas obavestio o načinima pokretanja tužbi. Vaše je bilo samo da potpišete punomoć a sav rizik je na strani organizacije! Ta pravila važe i danas!

     Ministar Šarčević je pomenutim dopisom uradio nekoliko stvari za koje nema opravdanja. Prvo, koristeći jednu presudu Apelacionog suda, šaljući je na adrese svih škola u Srbiji, on pokušava da izvrši pritisak na pravosuđe! Izvršna i sudska vlast su u svim demokratskim i pravno uređenim država potpuno odvojene. Da li on pokušava da plaši sud ili sve nas, na kraju će jednom morati odgovoriti. Takođe, želimo da Vas obavestimo da preseuda koju je slao svim školama NIJE JEDINA presuda Apelacionig suda. Druga je u korist zaposlenih, i NSPRV će sa pravnim timom sindikata u narednih nekoliko dana sačiniti zahtev za Reviziju pred Vrhovnim Kasacionim sudom. Obzirom na različite presude Apelacije pomenuti sud će utvrditi sudsku praksu.

     Takođe, pošto je ministar Šarčević svim školama poslao presudu u PRIVATNOJ tužbi jedne naše koleginice, tužbi protiv škole a ne ministarstva,  pošto ju je poslao bez zaštite bilo kog podatka, iako je ni koleginica još nije dobila, NSPRV se još u četvrtak pismeno obratio Povereniku za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sa zahtevom da utvrdi činjenično stanje i naloži mere ukoliko smatra da ministar na to nije imao pravo. Ukoliko se ispostavi da je tako, pokrenućemo krivičnu prijavu protiv gospodina Šarčevića.

     Na kraju, iako verujemo da su Vam činjenice poznate, nije zgoreg podsetiti da je upravo ministarstvo avgusta ove i prošle godine, isplaćujući naknadu za godišnji za te godine, koristilo identičnu metodologiju na koju se i mi pozivamo u ovim tužbama. Istu metodologiju Vlada Srbije je prihvatila posle prošlogodišnjih tužbi i svim prosvetnim radnicima isplatila razliku ukradenog novca u toku 2015. godine. O ovim činjenicama NSPRV će upoznati i kompletnu javnost ali i međunarodne organizacije. Srbija je otvorila poglavlje u pretpristupnim pregovorima vezano za vladavinu prava, i sigurni smo da bi EU bila zainteresovana za ovakve slučajeve, gde zakon važi SAMO kada ide državi u korist! Takođe, veliko pitanje je da li ministarstvo shvata da pritiskom na sud seče granu na kojoj sedi? Da li im je jasno da pogrešnim tumačenjem odredbi Zakona o radu prave pravni okvir za stotine hiljada tužbi za 2016. i 2017. godinu? No, neka oni misle o tome, a Vi nemate razloga za brigu!

Sindikalni pozdrav!

U Novom Sadu,
29.10.2017.godine
Predsednik IO NSPRV
Ranko Hrnjaz

2017-10-29 dopis predsednicima Sindikata tužbe 2014

 

By admin