Vesti – 30.10.2017.

Vučić sa studentima iz Banjaluke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je u petak  studente Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci i u razgovoru s njima naglasio značaj očuvanja mira i stabilnosti u čitavom regionu Zapadnog Balkana. Posle obilaska zdanja na Andrićevom vencu u srdačnom razgovoru predsednik Vučić upoznao je studente iz Republike Srpske sa rezultatima politike koju vodi Srbija i planovima za budućnost. Predsednik Vučić je naglasio značaj očuvanja mira i stabilnosti u čitavom regionu Zapadnog Balkana, ističući doprinos koji pruža ozbiljno i odgovorno delovanje Republike Srbije, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike. Delegacija studenta iz Banje Luke boraviće u Beogradu tri dana i tom prilikom posetiti više državnih institucija Republike Srbije, kao i naučnih i kulturnih ustanova.

Sastanak Međuministarske radne grupe za NOKS

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u petak  je otvorio je sastanak Međuministarske radne grupe za uspostavljanje i implementaciju Nacionalnog okvira kvalifikacija (NOKS). (→Press Clipping)

Sastanak Šarovića sa delegacijom EU u Srbiji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se  u petak  sa šefom delegacije Evropske Unije u Srbiji , ambasadorom Semom Fabriciem. Ministar Šarčević je istakao da je usvajanjem Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o visokom obrazovanju napravljena dobra osnova za kvalitetnije obrazovanje kao i da su trenutno četiri nova Zakona u parlamentu koja će doprineti efikasnijem obrazovanju u pogledu sticanja znanja i veština kao i modernizovanje obrazovnih profila koji su usklađeni sa tehničko-tehnološkim razvojem gde će ujedno kompanijama biti omogućeno da zapošljavaju spretne, kompetentne mlade ljude. On je najavio da će se uskoro  pred Narodnom skupštinom naći i Zakon o prosvetnoj inspekciji, Zakon o udžbenicima kao i Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija. Jedan od prioriteta bilo je povezivanje školstva sa privredom i tržištem rada , uradili smo nacionalni model  dualnog obrazovanja prilagođen strukturi privrede u Srbiji, rekao je Šarčević.
Ambasador Fabrici je naglasio da je Srbija  započela sveobuhvatnu reformu obrazovanja kroz usvajanje novih zakona , i dodao da je veoma zadovoljan realizacijom aktivnosti u okviru sektorske budžetske podrške koja je obezbeđena sporazumom  za reformu obrazovanja potpisanim u Briselu.

“Školski dan” i Sajam obrazovanja na Sajmu knjiga

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček otvorila je u četvrtak  Školski dan na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Viček je rekla da se mnogo govori o informaciono-komunikacionim tehnologijama u prosveti, ali da otvaranjem Školskog dana i u sredu 48. Sajma obrazovanja i nastavnih sredstava žele da ukažu i na važnost knjige.  Slogan Sajma obrazovanja je ‘Obrazovana Srbija, uspešna Srbija’, a slogan Sajma knjiga “Ključ je u knjigama’. Volela bih da danas svako sa Sajma ponese nešto, neku misao, novu ideju, knjigu, da zapamti da je ključ u knjigama i da je to put ka uspešnom obrazovanju i uspešnoj Srbiji”, poručila je Viček.
Školski dan namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači su pripremili program namenjen mlađim i starijim školarcima, a svakog dana tokom Sajma knjiga u sali “Aleksanadr Vučo” odvijao se bogat i raznovrstan program namenjen deci i mladima.  Program na štandu počasnog gosta Sajma knjiga – četiri zemlje nemačkog govornog područja (Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn), svakog dana počinjao je upravo sadržajima za decu.

Nova izdanja Matice srpske na Sajmu

Na sajmu knjiga u Beogradu bio je i pokrajinski sekretar za obrazovanje Zoran Milošević, koji je obišao štandove Data statusa i Matice srpske. Milošević je rekao da će pokrajinska vlada nastaviti da pomaže izdavaštvo Matice srpske jer ta institucija neguje i čuva našu istoriju od zaborava. Kao što dugogodišnja tradicija i nalaže, beogradski Sajam knjiga ne može da prođe bez najveće književne riznice u nas – Matice srpske. Ono čime se na ovogodišnjem sajmu diče jeste Ogledna sveska slavenosrpskog jezika koja će uskoro biti pretočena u rečnik. “Kada rečnik bude završen onda ćemo lakše moći da čitamo naše pisce iz tog doba, poput Orfelina, Sterije Popovića, pa i Dositeja”, kaže Dragan Stanić, predsednik Matice srpske. Zbog dosadašnjeg rada i vere u stvaralaštvo Matice, Vlada Vojvodine nastaviće da podržava njihov rad. “Ostajemo i dalje prvrženi našoj Matici, ne zbog 1826. već zbog novih 200 i više godina uspešne saradnje na dobrobit pre svega srpskog naroda i svih onih koji su ljubitelji pisane reči”, kaže Zoran Milošević.
Naredne godine obeležava se 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Za taj jubilej Matica priprema jedno posebno izdanje – monografija o Vojvodini za vreme Prvog svetskog rata i kako je proglašeno prisajedinjenje. https://www.youtube.com/watch?v=509j-djBN9Y

“Za i protiv Vuka” – i dalje tema za polemike

U Sali “Vasko Popa” na Beogradskom sajmu knjiga tačno u podne u sredu  je promovisana knjiga “Za i protiv Vuka”, koju je priredio prof. dr Sava Damjanov sa novosadskog Filozofskog fakulteta, a u izdanju Službenog glasnika. Knjiga je privukla značajan broj posetilaca sajma, a u polemici su učestvovali Jelena Trivan direktor Službenog glasnika, urednik edicije “Limes”, pisac i kolumnista Svetislav Basara, istoričar Predrag Marković, a moderator je bio Zoran Panović, urednik “Danasa”. O ovoj knjizi koja je već izazvala polemike, ali uprkos odsustvu priređivača knjige, Damjanova, učesnici su veoma kvalifikovano branili svoje sudove.  Kulturološka polemika vodila se na temu da li je Vuk izveo najznačajniju jezičku revoluciju u Evropi, ili je skučeni Vukov jezik još od početka postavljao praktične probleme u stvaranju naučne i filozofske terminologije, kao i zašto je trajno osakatio i onu ceremonijalnu, protokolarnu i administrativnu terminologiju, bez koje nije moglo biti ni države.
Knjiga je u stvari zbornik radova najuglednijih lingvista, slavista i književnika, koji međusobno suprotstavljaju svoja gledišta. Jelena Trivan je ocenila da je ova knjiga za mnoge “vukologe” jeretička jer su je uredili pisci koji važe za njegove protivnike, ali danas i oni priznaju da je Vuk uradio više od jednog instituta, iako jeste u pravoj srpskoj brzopletosti načinio i dosta grešaka. Ona je ocenila da je tokom ’90-tih godina prošlog veka polemika oko Vuka bila dosta banalna, a da danas treba otvoriti ozbiljnu polemiku, naučni dijalog i treba ukloniti naslage, ali to ne znači da treba negirati njegovo delo i doprinos srpskoj kulturi. “Ovakve knjige služe da se neke previše pojednostavljene istine vrate u fokus naučnih rasprava i da svako sam dođe do svoje istine, svog mišljenja o onom što je pisano do sada o Vuku”, zaključila je Trivanova.
Istoričar Marković se bavio odnosom Vuka i politike, jer svako njegovo kulturološko pregnuće je, u suštini, bio i politički rad jer je učestvovao u stvaranju nove države. Posebno se pozabavio zanimljivim odnosom Vuka i kneza Miloša Obrenovića. Basara je zastupao stav da je Vuk pokrenuo jezičku i kulturološku reformu pod uticajem bečkog dvora i da je njegova greška da je uveo populizam među Srbe, ali mu odaje priznanje da je derusifikovao srpski jezik. Za Basaru je pogrešno što srpska lingvistika ne podseća na Vukove prethodnike (Venclović), učitelje, ali i njegove učenike i sledbenike, kao i ostale koji su mu pomogli da pobedi sa svojom reformom.

Udžbenici za decu sa smetnjama u razvoju

Prilagođene udžbeničke komplete za decu sa smetnjama u razvoju na poklon od države, prvi put ove godine, dobija više od 14.000 učenika u Srbiji koji osnovno obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu u tipičnim školama i više od 3.000 učenika koji se obrazuju u školama za učenike sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, podatak je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.Komplet od prvog do četvrtog razreda sastoji se od udžbenika za predmete matematika, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet. Osnovci u višim razredima dobijaju prilagođene knjige za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju. Ovi udžbenički kompleti za decu su besplatni, a za nabavku tih knjiga izdvojeno je 27.300.000 dinara iz republičkog budžeta.
Inače, izdavači su radili po Pravilnik o prilagođavanju udžbenika, u kome je propisano šta oni treba da sadrže i kako treba da izgledaju u skladu sa potrebama dece. Recimo neki od prilagođenih udžbenika su na Brajevom pismu, sa uvećanim fontom i u elektronskom i audio formatu. Međutim, ispostavlja se da se malo ko toga, u prvoj turi udžbenika pridržavao.Među slabostima ovih udžbenika su da su ukoričeni „spiralom”, pa vrlo brzo stranice počinju da ispadaju. Neki od udžbenika su preveliki pa ne mogu da stanu u školsku torbu a primećeno je i da su gotovo svi udžbenici štampani na belom, reflektujćem papiru te odblesak smeta deci oštećenog vida. Za slabovide učenike pravilnik inače preporučuje format B5, što je 17,5 puta 25 centimetara. Tako, papir na kojoj se udžbenici štampaju treba da bude bez sjaja, a povez i korice dovoljno kvalitetni da bi se udžbenik moglo i sledeća generacuja, poželjan obim je 150 stranica… (→Press Clipping)

Obuka za 900 novih programera

Kancelarija za IT i e-Upravu pozvala je 25. oktobra obrazovne institucije, nevladine organizacije, institute, klastere i preduzeća da se prijave za izvođenje obuka u Beogradu, Novom Sadu i Nišu za prekvalifikovanje 900 građana u IT sektoru.  Konkurs koji Kancelarija organizuje i sprovodi kroz program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), biće otvoren do 20. novembra 2017. godine, a detalji konkursa dostupni su na veb stranici www.rs.undp.org. Ovo je nastavak uspešnog pilot projekta u okviru koga je od početka godine obučeno 100 polaznika, kako bi kao junior programeri pronašli posao u IT sektoru, navodi se u saopštenju Kancelarije.Program, koji je dao odlične rezultate, pokrenut je na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade RS Ana Brnabić.
“Program su do sada prošli polaznici različitih starosnih kategorija i obrazovnih profila – od ekonomista i pravnika, do ljudi zaposlenih u ugostiteljskim delatnostima. Intenzivna obuka pobudila je veliku zainteresovanost, pa je tako prisustvo na predavanjima premašilo 90 odsto”, kaže direktor Kancelarije Mihajlo Jovanović.
Zahvaljujući neverovatnoj posvećenosti svih učesnika u projektu, nekoliko polaznika je već uspelo da pronađe posao u IT sektoru dok je najveći broj dobio stručne prakse koje će im pomoći da steknu i praktično radno iskustvo, kaže on.Jovanović dodaje da ovaj projekat ima ogroman potencijal – mogao bi znatno da utiče na smanjenje stope nezaposlenosti, kvalitetnije kadrove u IT-u i razvoj kompetencija u programiranju.

Nagrada kikindskim osnovcima za “Savamobil”

Učenici i nastavnici Osnovne škole ”Sveti Sava” u Kikindi osvojili su vredna priznanja na nedavno održanom 31. ”Tesla festu”, festivalu istraživača, pronalazača, škola, fakulteta i preduzetnika. Kikinđani su nagrade osvojili za svoj ”Savamobil”, vozilo na tri točka. Koja je prednost ”Savamobila” u odnosu na običan bicikl? Zato što ima tri točka, stabilniji je i pogodan za duže relacije jer se nalazi u polu ležećem položaju. Nije ni čudo što je baš ovo vozilo privuklo veliku pažnju pronalazačima i drugim stručnjacima. Izrada tricikla trajala je skoro godinu dana i uz nekoliko ispravki, bio je spreman za ”Tesla fest”.
”Ne vidim nijedan razlog da ovo ne postane redovno prevozno sredstvo, pogotovo što je benzin svakoga dana sve skuplji. Postavili smo i prtljažnik, nosivosti preko 50 kilograma, pa može da nam koristi za šta god da nam je potrebno”, objašnjava Erne Satler, nastavnik fizike i konstruktor. Veliku ulogu u izradi ”Savamobila” imali su učenici osmog razreda, što je podrazumevalo ručno sečenje raznih predmeta sa otpada, a izgleda se takav izazov đacima najviše svideo.    https://www.youtube.com/watch?v=2lMCRVapYqk

Mladi iz regiona učili kaligrafiju

Dodelom diploma polaznicima Škole ćirilićne kaligrafije, završen je istoimeni projekat u realizaciji Omladine JAZAS-a Novi Sad, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Cilj projekta bio je negovanje pismenosti, umetnosti lepog pisanja i književnog stvaralaštva kroz interaktivno druženje mladih. Mladi iz Banja Luke, Temišvara, Vukovara. Beograda i Novog Sada kroz druženje, upoznali su se sa veštinama kaligrafije, osnovama pravopisa i kulture, ali i posetili institucije kulture Novog Sada. Svi oni saglasni su u jednom: da je ovo bila velika prilika da se upoznaju sa našom tradicijom i kulturom, ali i da to znanje podele sa svojim vršnjacima.
“Naučili smo razne tehnike pisanja, pisali smo trskom, za mene je to bio prvi put i bilo je, naravno, lepo iskustvo”, kaže Aleksandra Petrov iz Temišvara.  “Bilo je sve jako lepo, svidelo mi se sve, druženje iako se nismo znali, baš smo se lepo združili i profesorka naša je stvarno bila OK prema nama i dosta toga nas je naučila i baš sam zadovoljna”, priča Anđela Dimitrijević iz Mladenovca.
Škola kaligrafije prvi put je organizovana u našem gradu, a s obzirom na utiske, neće biti poslednji, kažu iz omladine JAZAS-a. Takođe, Grad Novi Sad prepoznao je važnost tog projekta, te će, kako kažu, i u narednom periodu pružati podršku. “Ispostavilo se da mnogo bolje znaju srpski jezik nego ja iako dolaze Hrvatske, Bosne, Temišvara, ali je definitivno to njihovo druženje potrebno. Oni su za ovih pet dana postali neverovatno dobra ekipa”, kaže Darko Lazarević iz JAZAS-a. “Grad uvek podržava projekte gde se pre svega realizuju programi za negovanje pismenosti, lepog pisanja, kaligrafije, negovanje književnog stvaralaštva, i mi upravo kroz relizaciju ovog projekta, imamo to na delu”, kaže član gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.
Tokom pet dana, polaznici su posetili Biblioteku Matice srpske, kao i Galeriju Matice srpske, Vladičanski dvor, Sremske Karlovce i Frušku goru, te tako osetili kulturni život Novog Sada, tradiciju i prošlost koja nijednog posetioca ne ostavlja ravnodušnim. https://www.youtube.com/watch?v=Xrr8Eoc4TP0

Izložba Kancelarije za mlade Bečej: “To smo mi”

Kancelarija za mlade opštine Bečej je otvorila izložbu pod nazivom “To smo mi”, gde posetioci mogu da vide aktivnosti koje je organizacija sprovela u poslednjih 5 godina. Kancelarija za mlade opštine Bečej je počela sa radom 2006. godine. Kao jedna od prvih organizacija u opštini, koja se bavim mladima uz podršku opštine i viših organa sprovela je niz aktivnosti i programe koji obuhvataju decu i mlade. U saradnji sa lokalnim organima, obrazovnim i kulturnim institucijama, i sportskim klubovima kancelarija aktivno učestvuje u razvoju omladine. Na izložbi je postavljeno 120 fotografija koji obuhvataju 50 različitih aktivnosti koje je Kancelarija sprovela u smislu razvoja omladinske politike na lokalnom nivou.

Dečija likovna radionica u SZPB

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u subotu  od 13 časova, je održana dečija likovna radionica “Drugovi iz Pariza: Petar Lubarda, Jefto Perić i Pavle Beljanski” Ovogodišnja Dečja likovna radionica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, pod nazivom Svestrani umetnik Jefto Perić, bila je posvećena  slikaru koji je bio zaslužan i za nastanak prijateljstva između Petra Lubarde i Pavla Beljanskog. Upoznao ih je u Parizu, oko 1930. godine, a Perić je tada Lubardi dao i adresu Pavla Beljanskog. Tako je počela zanimljiva prepiska između umetnika i kolekcionara, na osnovu koje smo saznali mnoge priče iz njihovog života, preko pisama, dopisnica i razglednica.
Najzanimljivije od njih kustos će ispričati deci u uvodnom delu radionice, a zatim će ih mališani preneti u svoje crteže, u vidu kratkog stripa. Na kraju voditelj i su  podsetiti decu kako se pišu razglednice – svaki polaznik radionice dobio je razglednicu sa motivom dela Petra Lubarde i koju je  poslao dragoj osobi.

Festival muzike za decu u Kikindi

 U petak uveče od 19 sati ,u sali kikindskog Narodnog pozorišta počeo je Osmi internacionalnog festivala muzike za decu “Ta se pesma ljubav zove”. Festival je ove godine okupio devojčice i dečake iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Bugarske i naravno Srbije, a u takmičarskom delu nastupilo je 18 solista. Kompletan ugođaj na sceni upotpuniili su  članovi Dečjeg hora “Čuperak”, a voditelj programa bio  je Minja Subota.

Nagrada Ršumoviću i Stojanoviću

Na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu Nagradu za najlepšu dečju knjigu dobili su ravnopravno “Šumkula u škripcu – Basnoslovno bajkovanje” autora Ljubivoja Ršumovića sa ilustracijama Dušana Petričića i “Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka” autora Slavimira Stojanovića sa ilustracijama i u opremi autora, saopštio je izdavač. Junaci Ršumovog bajkovanja su: Nađa, Vidova sestra, koju treba posebno upoznati, i Šumkula, pripitomljena Zver, kojoj ne treba mnogo verovati. Dok pratimo avanture novih junakinja, Ršum se bavi i važnim temama i tako imenuje poglavlja, pa imamo: Bajku o upoznavanju, o poverenju, o pohlepi, o strahu, o zabludi, o disciplini, o otmici, o uceni, o nemoći, o zagađenju, o pravovremenosti, o srećnom kraju. “Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka” nesvakidašnja je slikovnica vodećeg srpskog dizajnera Slavimira Stojanovića. Šarena, maštovita, sjajno ilustrovana i dizajnirana knjiga namenjena je mališanima uzrasta od 3 do 7 godina i prati avanture devojčice Singi Lumbe čiji je lik inspirisan njegovom ćerkom Nađom kojoj je knjiga i posvećena.

Promocija knjiga Društva za rusinski jezik

U okviru Meseca knjige i Manifestacije “Poetske niti Melanije Pavlović”, u Skupštini Vojvodine 18. oktobra je održana promocija Zbornika “Studija Rutenika” br. 22 i knjige “Crvenim dopisano” magistra Helene Međeši, u izdanju Društva za rusinski jezik, literaturu i kulturu. Izdanja su objavljene uz pomoć donacije iz Kanade i Pokrajinskog sekretarijata za upravu, propise i nacionalne manjine-zajednice. Najnoviju “Studiju Ruteniku” predstavila je sekretar Društva Irina Papuga, a u ovom broju 20 autora su objavili 40 radova. Tom prilikom je predstavljen i redakcijski tim “Rutenike”, a Irina Papuga je posebno istakla da je ovaj časopis pod oznakom “naučna publikacija” jedini takve vrste kod Rusina.
O knjizi “Crvenim dopisano” je govorila sama autorka Helena Međeši, ističući da u ovoj knjizi ima dosta primera reči i konstrukcija koji mogu predstavljati poteškoću u jezičkoj praksi i uzrokovati nesigurnosti – kako glasi pravilna forma, kako se neka slova pišu – zajedno ili odvojeno, sa crticom, ili bez, velikim ili malim slovom. U Knjizi su i primeri reči koje su po formi iste ili slične, a kojima je značenje sasvim drugačije, tako da i to može biti uzrok nejasnoćama i nesporazumima. Knjiga će biti korisna prvenstveno onima koji se profesionalno bave jezikom, kao što su nastavnici, profesori, lektori, prevodioci, naučnici, pisci, novinari, javne ličnosti, službenici u administraciji, ali i đacima, studentima i svima koji žele više da saznaju o rusinskom jeziku, a napisana je lakim, popularnim, čak i šaljivim jezikom.

Makedonski jezik u guduričkoj školi

Od nedavno u osnovnoj školi “Moša Pijade” u Gudurici šestoro đaka uči makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture. Uvođenje makedonskog kao izbornog jezika u školi došlo je kao rezultat dugogodišnje dobre saradnje Udruženja Makedonaca iz Vršca i Nacionalnog saveta Makedonaca, a u meduvremenu raste broj zainteresovanih đaka za ovaj predmet. Đaci su za svega tri časa, koliko su do sada imali, naučili da pozdrave na makedonskom jeziku, da se predstave, da kažu koliko imaju godina, da predstave svoju porodicu. Zainteresovani su da uče makedonski jezik i brže nego je to njihov nastavnik planirao. “S obzirom da su tek na početku i da je u pitanju mešovita grupa, nećemo žuriti. Bitno je da nauče osnovne fraze, osnovne razlike u jezicima i najbitnije informacije o makedonskoj kulturi i jeziku”, kaže Miroslav Milojević, nastavnik makedonskog jezika sa elementima nacionalne kulture. Do uvođenja makedonskog jezika u nastavu došlo je nakon dugodišnje dobre saradnje škole sa Udruženjem Makedonaca i Nacionalnim savetom Makedonaca koja nije slučajna obzirom na to da su u Gudurici, nakon Srba, najbrojniji upravo Makedonci. “Nekada smo imali kurs makedonskog jezika. Trajao je pet godina od 2008. do 2013. U međuvremenu je ministarstvo prosvete prihvatilo ideju da kao izborni predmet bude makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture i to nas je ohrabrilo da u dogledno vreme razmišljamo na tu temu”, kaže Nenad Vasić, direktor OŠ “Moša Pijade” u Gudurici.
Istovremeno su počeli da intenzivnije rade sa decom. Tako su napravili intervju da vide ima li zainteresovanih i pošto se pokazalo da ih ima, uveli makedonski kao izborni predmet. U međuvremenu, kažu, ima još dece koja su voljna da uče ovaj jezik pa će se računa da će se odeljenje do kraja oktobra još popuniti. Makedonski jezik uči se kao izborni u još nekoliko škola u Vojvodini, u okruženju u Plandištu i Hajdučici. https://www.youtube.com/watch?v=5y8VzeD5jhM

Eko kamp na Vršačkom bregu

 Hemijsko-medicinska škola Vršac bila je  organizator je dvodnevnog eko kampa  pod nazivom “Eko srce Vršačkih planina” koji je realizovan prošle sedmice u okviru Međunarodnog programa “Eko-škole u Srbiji”. Kamp je održan u odmaralištu Crvenog krsta na Vršačkom bregu. Hemijsko medicinska škola iz Vršca već deseti put je organizator eko kampa u kome su ove godine učestvovale, pored škole domaćina i Tehnička škola “23 maj” i Medicinska škola “Stevica Jovanović”, obe iz Pančeva, Hemijsko-prehrambena tehnološka škola” iz Beograda, i Tehnička gimnazija “Henri Koanda” iz Temišvara.
Kampu je prisustvovalo  ukupno 20 učenika, tako da smo uspeli da na jedan lep način osmislimo njihovo druženje vezano za ekologiju i sticanje novih znanja, kaže je Veljko Stojanović, direktor “Hemijsko-medicinska škola” iz Vršca. Kroz aktivnosti učenici će uspeti da se medjusobno zbliže, a cilj je trajno povezivanje mladih ljudi, razmena iskustava vezane za sve aktivnosti koje se sprovede u pogledu žaštite životne sredine i održivog razvoja, kaže Snežana Ilić, jedna od glavnih organizatora Eko Kampa “Eko srce Vršačkih planina”. Predavači su profesori svih škola koje su uključene u ovaj projekat koji je započet sa idejom podizanja svesti o očuvanju životne sredine i održivom razvoju, kao i o načinima prevencije zdravlja. “Očekujem da ću izaći iz ovog kampa sa velikim znanjem o ekologiji, i da ću naučiti nešto više nego što sada znam”, istakao je učenik Hemijsko medicinske škole iz Vršca Mirko Ignjatović.
Projekat je finansiran sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i grada Vršca.

Javni čas o nasilju u porodici za srednjoškolce

U okviru aktivnosti protekle nedelje pravosuđa Osnovni sud u Bečeju sa sudskom jedinicom u Novom Bečeju zajedno sa lokalnom samoupravom organizovao je javni čas za srednjoškolce u Novom Bečeju na temu prepoznavanja nasilja u porodici i njegovog sprečavanja. Ovom prilikom srednjoškolcima je predstavljen i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici čija je primena počela 1. juna ove godine. Javni čas na temu nasilja u porodici za srednjoškolce održao je Goran Čimburović, predsednik Osnovnog suda u Bečeju.
“Predstavljanje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici mladima od izuzetne je važnosti, jer stižu na životni prag kada i sami mogu doći u situaciju da budu počinioci nasilja u porodici”, ocenio je Čimburović: „Mladi su zainteresovani, bilo je dosta pitanja. Osnovni cilj današnjeg javnog časa, odnosno predavanja, je bio da ih malo probudimo iz sna, da im pojasnimo koja su njihova prava i ono za šta bi trebalo da se bore i prijavljuju kako ne bi sutra sami došli u situaciju da postanu žrtve.
Dosadašnja praksa, odnosno zakoni koji su važili i važe, pogotovo definicije porodice, prema Porodičnom zakonu ili nasilja u porodici koje je inkriminisano Krivičnim zakonom, jeste drugačija u odnosu na ovo što smo danas pričali. To je tako jer je prema novom Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici pojam porodice i njena definicija proširena na iziuzetno širok krug lica što pretpostavljam da je za mnoge bila nepoznanica kada smo danas govorili ko bi sve mogao da bude nasilnik i koji je to krug lica.” (→Press Clipping)

Potreba za profesionalnim vozačima

Postoje potrebe za profesionalnim vozačima, međutim postojeći broj takvih nije dovoljan da zadovolji sve potrebe. Taj posao nije jednostavan ni lak, kažu oni koji ga rade, a u Sremskoj Mitrovici takođe su traženi. Pored toga što su stalno izloženi rizicima i saobraćaju, i samog posla imaju mnogo. A broj kvalifikovanih vozača najčešće nije dovoljan da podmiri potrebe tržišta. To potvrđuje činjenica da poslodavcima nije važan više obrazovni profil već posedovanje vozačke dozvole za određene kategorije. Iz Udruženja vozača kažu da je to ranije bilo drugačije nego danas. Vozači su se mahom zapošljavali u preduzećima koja su imala mogućnost prevoza radnika. Danas su se oni usmerili pretežno na prevoz robe.
Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Sremska Mitrovica, nalazi se Grafika evidencija NSZ: 26 lica koja su po zanimanju vozači (III stepen stručne spreme) i 25 lica tehničara drumskog saobraćaja (IV stepen stručne spreme), a od početka 2017. godine poslodavci su tražili posredovanje za 20 slobodnih radnih mesta vozač. Da li je školski sistem prilagođen potrebama privrede i koji su najbolji načini da se prevaziđe taj problem?     https://www.youtube.com/watch?v=t6ReNRX6vWQ
https://www.youtube.com/watch?v=UkzfV3QcEps

Vremeplov: Milan Rakić

Na današnji dan 30. oktobra 1876 godine rođen je srpski pisac, pozorišni kritičar i diplomata Milan Rakić. Pesnik modernog senzibiliteta sledio je u savršenstvu forme francuske parnasovce i simboliste. Bio je član Srpske kraljevske akademije i predsednik srpskog PEN kluba (“Jefimija”, “Dolap”, “Simonida”, “Napuštena crkva”, “Orhideja”, “Ljubavna pesma”, “Na Gazimestanu”).

Vremeplov: Gajger

Nemački fizičar Hans Vilhelm Gajger (Wilhelm Geiger), koji je 1928. izumeo napravu za otkrivanje i brojanje naelektrisanih čestica i gama-zraka (merenje radioaktivnosti), poznatu kao “Gajgerov brojač” rođen je 30. oktobra 1882.

Vremeplov:   Džejms Din

Na današnji dan 30. oktobra  1955 godine u automobilskoj nesreći u 24. godini poginuo je američki glumac Džejms Din (James Dean), simbol uznemirene i pobunjene mladosti posle Drugog svetskog rata. Iako je snimio samo tri filma, “Istočno od raja”, “Buntovnik bez razloga” i “Div”, postao je kultna ličnost mladih tog vremena.

Vremeplov: Ginter Gras

Na današnji dan 30. oktobra 1999 godine jedan od najvećih nemačkih književnika 20. veka Ginter Gras (Guenter Grass) dobio je Nobelovu nagradu za književnost. U avgustu 2006. Gras je obelodanio da je kao 17-godišnjak bio pripadnik zloglasne nacističke “Vafen-SS” jedinice. Ovo otkriće pisca “Limenog doboša” šokiralo je javnost i izazvalo žestoke kritike pisaca, istoričara i političara u Evropi.

Vremeplov: Čarls Rihter

Američki seizmolog Čarls Rihter (Charles Richter), po kojem je nazvana skala za merenje jačine zemljotresa umro je  30. oktobra 1985.

Vremeplov: Kazna 68 € za pušače na ulicama

Na današnji dan 30. oktobra 2015 godine Grad Pariz, na čije se ulice godišnje baci 350 tona opušaka, uveo je kaznu od 68 evra za pušače koji gase cigarete na ulicama.

KiM: Vakcinom protiv morbila, epidemija i u srpskim sredinama

U Domovima zdravlja na Kosovu u toku je vanredna vakcinacija protiv malih boginja, a epidemija je proglašena i u srpskim sredinama, gde je do sada registrovano sedmoro zaraženih. RTK2 prenosi da stručnjaci napominju da nema mesta panici i da su preduzete sve mere. Navodi se da vanredna vakcinacija protiv malih boginja u Domu zdravlja u Gračanici traje već 10 dana. Obavljena je revizija kartona dece predškolskog i školskog uzrasta. Prioritet imaju nevakcinisana deca i ona kod kojih nije obavljena revakcinacija. “Pre dva dana proglašena je epidemija usrpskim sredinama, koja je prevazišla okvire porodične epidemije. Juče je stigao dopis o laboratorijskoj potvrdi morbila kod osobe iz Gračanice, koja je hospitalizovana na Infektivnoj klinici u Severnoj Mitrovici”, izjavila je dr Sonja Rakočević. Ona je navela da je “pored ovog slučaja sa prostora srpskih enklava, potvrđeno još šest slučajeva morbila, što je ukupno sedmoro registrovanih”. “Na Infektivnoj klinici u Severnoj Mitrovici ima još 4-5 pacijenata, za koje se sumnja da imaju morbile, među kojima je i jedna petnaestomesečna beba i jedan četvorogodišnjak. Ni beba ni četvorogodišnjak nisu vakcinisani”, dodala je Rakočevićeva.
Navela je da se “u ovakvim situacijama radi po Službenom glasniku Srbije i povećava stepen nadzora i opreznosti”. “Ponavljam da nema mesta panici, sve je pod kontrolom. Povećali smo stepen opreznosti u smislu dodatne edukacije medicinskog osoblja o simptomima, pojačanoj pažnji prilikom pregleda u svim domovima zdravlja. Upućujem apel svim roditeljima koji dobiju poziv za vakcinaciju da se odazovu kako bi ih zaštitili od epidemije malih boginja”, rekla je ona. RTK2 prenosi navode direktora Infektivne klinike u Prištini Hamdija Ramadanija da se na toj klinici smanjuje broj zaraženih morbilama, a da je do sada na ovoj klinici registrovano više od 230 slučajeva.

Učestalo korišćenje interneta negativno utiče na razvoj dece

Učesnici tribine “Bezbednost na internetu u književnosti za decu”, koju je  na Sajmu knjiga organizovala izdavačka kuća “Pčelica”, primetili su da nedostaje literature za decu koja bi ukazivala na pozitivne i negativne aspekte korišćenja interneta, ali i izneli podatke o učestalosti korišćenja interneta od strane dece i mladih i uticaju virtuelnog sveta na njihov razvoj. Pedagog dr Marija Ranđelović skrenula je pažnju da živimo u vremenu “civilizacije medija i civilizacije dosade” u kome je deci internet najdostupniji i najzanimljiviji način da ispune svoje slobodno vreme. Ona je rekla da istraživanje sprovedeno 2008. godine u Srbiji pokazuje da 78 odsto dece često surfuje internetom, dok je čak 72 odsto njih reklo da im je dosadno. Među ispitanicima, koji su rekli da im je dosadno, 43 odsto njih izjavilo je da vreme provodi lutajući besciljno gradom, a 89,9 odsto svoje slobodno vreme provodi isključivo na internetu. Ranđelović kaže da je to istraživanje sprovedeno kada je Srbija tek počela da se bavi temom interneta, da bi u međuvremenu naša zemlja postala vodeća u Evropi po vršnjačkom nasilju. Ona je upozorila na opasnost od identifikacije dece sa likovima u virtuelnom svetu, na činjenicu da deca sve više prate rijaliti programe i preuzimaju obrasce ponašanja njihovih učesnika i to primenjuju u svom ophođenju prema vršnjacima, nastavnicima. Ranđelović je primetila i da deca lako postaju nasilnici ili žrtve na internetu i da roditelji nisu ni svesni da kada njihovo dete ugasi kompjuter i ode na spavanje do kasno može da koristi mobilni telefon i bude izloženo opasnostima na internet.

Novi zakon – lakše izricanje vaspitnih naloga maloletnicima

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je nedavno  da je planirano usvajanje novog zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela, koji će unaprediti mogućnost sudija i tužioca za maloletnike da određuju vaspitne naloge. Ministarka je tokom razgovora sa direktorom UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Loom o unapređenju prava dece u sudskim postupcima i položaju maloletnih učinioca krivičnih dela, kazala da su se vaspitni nalozi “izuzetno dobro” pokazali u praksi u četiri grada u Srbiji, a da je njihov cilj da utiču na pravilan razvoj maloletnika i jačanje lične odgovornosti, kako u buduće ne bi činio krivična dela. “Vaspitni nalozi predstavljaju alternativnu meru kažnjavanja maloletnika, u smislu rada u javnom interesu, praćenja rezultata njihovog daljeg školovanja, kvaliteta saradnje sa socijalnim radnikom”, kazala je Nela Kuburović, a prenelo Ministarstvo pravde.
Ona je istakla dobre rezultate u primeni novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji prepoznaje decu kao svedoke ili žrtve, i dodala da je u pripremi Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji naročitu pažnju posvećuje detetu kao žrtvi ili oštećenom u sudskom postupku. Direktor UNICEF-a je zahvalio ministarki Kuburović na saradnji, posebno u oblasti reintegracije maloletnih učinilaca krivičnih dela, u oblasti zaštite dece žrtava i svedoka krivičnih dela od sekundarne viktimizacije, kao i u oblasti učešća dece u građanskim sudskim postupcima i jačanju kapaciteta pružalaca besplatne pravne pomoći da odgovore na kršenja prava deteta. Sagovornici su ocenili da maloletnici, bilo da su žrtve, svedoci ili počinioci krivičnih dela, moraju imati poseban tretman u toku sudskog postupka, poput posebnog načina saslušanja kao i da je neophodan nastavak saradnje Srbije i UNICEF-a u oblasti poboljšanja pristupa pravdi za svu decu, unapređenju rodne ravnopravnosti i u stvaranju uslova da oni iz ugroženih grupa žive bez diskriminacije i nasilja, a koja će biti realizovana kroz buduće projekte.

About the Author

admin