Vesti – 31.10.2017.

Hrnjaz: Krivična prijava protiv Šarčevića!

“Ministar Šarčević je prošle nedelje uradio nekoliko stvari za koje nema opravdanja” kaže Ranko Hrnjaz, predsednik NSPRV i generalni sekretar SRPS-a. “Prvo, koristeći jednu presudu Apelacionog suda, šaljući je na adrese svih škola u Srbiji, on pokušava da izvrši pritisak na pravosuđe! Izvršna i sudska vlast su u svim demokratskim i pravno uređenim država potpuno odvojene. Da li on pokušava da plaši sud ili sve nas, na kraju će jednom morati odgovoriti. Takođe, želimo da Vas obavestimo da preseuda koju je slao svim školama nije jedina presuda Apelacionig suda. Druga je u korist zaposlenih, i NSPRV će sa pravnim timom sindikata u narednih nekoliko dana sačiniti zahtev za Reviziju pred Vrhovnim Kasacionim sudom. Obzirom na različite presude Apelacije pomenuti sud će utvrditi sudsku praksu” kaže Hrnjaz.
“Takođe, pošto je ministar Šarčević svim školama poslao presudu u privatnoj tužbi jedne naše koleginice, tužbi protiv škole a ne ministarstva,  pošto ju je posalo bez zaštite bilo kog podatka, iako je ni koleginica još nije dobila, NSPRV se još u četvrtak pismeno obratio Povereniku za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, sa zahtevom da utvrdi činjenično stanje i naloži mere ukoliko smatra da ministar na to nije imao pravo. Ukoliko se ispostavi da je tako, pokrenućemo krivičnu prijavu protiv gospodina Šarčevića” kaže Ranko Hrnjaz. (→Saopštenja)

Sastanak Međuministarske radne grupe za NOKS

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u petak 27. oktobra je otvorio je sastanak Međuministarske radne grupe za uspostavljanje i implementaciju Nacionalnog okvira kvalifikacija (NOKS). Tokom sastanka predstavljen je i razmatran predlog nacrta Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija izrađen od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja , odnosno sektora za razvoj i visoko obrazovanje a u skladu sa sugestijama operativnih članova Međuministarske radne grupe. Prof. dr Vesna Mandić, pomoćnik ministra za razvoj i visoko obrazovanje, prezentovala je članovima sve odredbe i članove zakona, nakon čega je usledila diskusija. Predstavnici relevantih institucija koji su bili prisutni imali su pozitivne komentare i konstruktivne kritike koje su bile uvažene od strane prof. dr Mandić.
Sastanku održanom u Ministarstvu prisustvovali su i predstavnici Ministarstva privrede, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Privredne komore Srbije, Nacionalne službe za zapošljavanje, Unije poslodavaca Srbije, Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Nacionalnog prosvetnog saveta, Konferencije univerziteta Srbije, Konferencija akademija strukovnih studija Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije Nakon razmatranja sugestija na nacrt zakona, isti će biti prosleđen na javnu raspravu, u skladu sa daljim procedurama potrebnim za usvajanje novog zakona.

Ministri Srbije i Srpske o zakonodavnoj reformi

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se 24. oktobra sa ministrom prosvete i kulture Republike Srpske  Danetom Maleševićem. Ministri su razgovarali o reformi zakonodavnog okvira.  Šarčević je podsetio da su nedavno usvojena dva važna sistemska zakona kojima su postavljeni temelji za sve promene koje će uslediti u obrazovanju. Od utorka su pred poslanicima Narodne skupštine Predlog zakona o dualnom obrazovanju i predlozi zakona o izmenama i dopunama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, rekao je Šarčević i dodao da do kraja godine očekuje  usvajanje još četiri važna zakona, među kojima i Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija. Najvažnija novina je prelazak na ishodno planiranje i učenje za šta je potrebno izvršiti obuke 70.000 ljudi, naglasio je ministar Šarčević.
Malešević je rekao da su u Republici Srpskoj izmenjeni zakoni o predškolskom i osnovnom obrazovanju, a da je u toku rad na izmenama zakonskog okvira za srednje obrazovanje. Ministar Malešević je naročito bio zainteresovan za iskustvo Srbije kada je reč o dualnom obrazovanju  i zakonskim predlozima u tom segmentu obrazovnog sistema. Kod nas postoje dva eksperimentalna profila, trogodišnja, stolar i obućar i to po slovenačkom modelu, rekao je Malešević.
Šarčević je naglasio da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja vodeći se specifičnostima srpske privrede kreiralo Nacionalni model. Za ovu školsku godinu  19 profila po dualnom modelu, a za narednu školsku godinu u planu je da se modernizuju profili  ugostiteljstva, turizma i građevinarstvo. Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić i pomoćnica ministra Republike Srpske za kulturu Tanja Đaković.

Budućnost Srbije je u rukama IT sektora

Ne prođe dan a da se svako od nas bar jednom ne sretne s pričama o potrebi digitalizacije celog društva. Digitalna Srbija nam baš i nije blizu, ali nije ni daleko. O tome govore i aktivnosti „Vojvođanskog IKT klastera”. To poslovno udruženje je nastalo 2010. godine. O tome šta u Klasteru rade danas i kako vide svoju ulogu, direktor Milan Šolaja kaže: – U Klasteru povezujemo obrazovanje, privredu i državnu upravu – navodi on. – Sve te aktivnosti doprinele su ostvarivanju naše dugoročne vizije a to je digitalna Srbija. To je zemlja u kojoj su nove tehnologije prepoznate kao uspešan sektor koji može značajno doprineti razvoju celog našeg društva. Dobra vest je što je IT prepoznat i od Vlade Srbije kao takva prilika, ali ima još mnogo posla pred nama, a naravno i problema – kaže  on, i dodaje da je obim ulaganja u IT odličan indikator razvijenosti bilo kojeg društva, a da kod nas on iznosi tek 60 evra po glavi stanovnika. – Poređenja radi, evropski prosek je 800 evra” kaže on. (→Press Clipping)

Održan Školski dan

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček otvorila je 26. oktobra  na Beogradskom sajmu knjiga Školski dan, uz poruku đacima da čitaju, jer na taj način pospešuju svoje obrazovanje. Juče smo govorili o značaju IKT tehnologija u obrazovanju  na sajmu obrazovanja pod nazivom „ Obrazovana Srbija, uspešna Srbija“ a danas govorimo o jednakom značaju čitanja knjiga kojim pospešujemo svoje obrazovanje, rekla je Viček. Nakon otvaranja Školskog dana, državna sekretarka prisustvovala je promociji knjige „Stubovi Srpske prosvete „ na Štandu Zavoda za udžbenike. Na ovogodišnjem Sajmu knjiga izdavači su se potrudili da pripreme poseban program za Školski dan, te su ugostili pisce za decu i mlade, koji su razgovarali sa svojim čitaocima i potpisivali knjige.

Održan i 48. Sajam obrazovanja „Obrazovana Srbija – uspešna Srbija“

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček otvorila je u sredu  Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava pod sloganom „Obrazovana Srbija – uspešna Srbija“. Viček  je tom prilikom istakla da će na štandu MPNTR biti predstavljene različite teme obrazovanja sa akcentom na informaciono-komunikacione tehnologije pod sloganom „ IKT- Naša olovka“ ,pokrivajući nivoe od predškolskog do srednjoškolskog obrazovanja. Ovogodišnja IKT olovka ispisuje novo poglavlje kreativnosti, stvaralaštva i interakcije. Svakoga dana predstaviće se primeri dobre prakse uspešnih škola i predškolskih ustanova, projekti koji se realizuju, kao i razvoj preduzetništva u IT sektoru, rekla je Viček.
Na štandu Ministarstva prvog dana kreativne predškolske ustanove pokazale su kako mališani „ koračaju“ u 21.vek i spretno barataju IKT-olovkom dok su drugog i trećeg dana sajma učenici osnovnih i srednjih škola pokazivali svoje veštine programiranja robota, kako digitalna učionica razvija potencijale, kako matematika može biti vesela i zanimljiva i kako stečena znanja iz fizike , matematike i informatike učiniti primenjivim.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pokrovitelj sajma, aktivno se uključilo u manifestaciju nastupanjem u svojstvu izlagača na izložbenom prostoru hale 2, nivo B sa željom da prikaže kako se izgrađuju znanja, veštine, sposobnosti i stavovi primenom dualnog obrazovanja koje je jedan od naših odgovora na izazove savremenog društva. Kroz promociju znanja i stvaralaštva, sajam pozicionira učenje i neprekidno usavršavanje kao trajni proces.

Nastavljen projekat doniranja računara školama

Kompanije CEO Insicon i KPMG  donirale u četvrtak su Osnovnoj školi „Ivo Andrić” u Beogradu 10 računara za informatički kabinet. Donacija je realizovana u okviru projekta „100 za 100“ koji je pokrenula Rotari fondacija povodom  100 godina postojanja  u Distriktu Srbija/Crna Gora.    Zbog uvođenja informatike kao obaveznog predmeta opremanje škola računarskom opremom je od velike važnosti, rekao je Bojan Radić  iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. On je istakao da je Ministarstvo obezbedilo 700 računara, ali da to nije dovoljno jer je nekim školama potrebna obnova računarske opreme
 Martin Sjoberg, direktor švedske kompanije CEO Insicon, ukazao je da je reč o  rastućoj IT kompaniji koja u domovini ostvaruje veliki profit i da imaju obavezu prema društvu. Želimo da uložimo u Srbiju, a donirajući računare za najmlađe  znači da ćemo za nekoliko godina zaposliti još dobrih IT stručnjaka iz vaše zemlje, rekao je Sjoberg.
Ovo je 29 škola koja je u okviru projekta ”100 za 100” dobila računare, a sledeća je Specijalna osnovna škola ”Miloje Pavlović” kojoj ćemo danas donirati 3 laptop računara, rekao je Vladimir Matić, guverner Rotari Distrikta Srbija/Crna Gora 2018/19  i pozvao društveno odgovorne kompanije i pojedince da se priključe projektu.

Dve godine za IT juniora

“Kvalitetan IT stručnjak može se obrazovati za dve godine”,  podvlači direktor „Vojvođanskog IKT klastera” Milan Šolaja. – Pokušavamo da uvedemo takav sistem neformalnog obrazovanja. Prag za polaznike ne treba postaviti visoko: dovoljno je da ima završenu osnovnu školu i da poseduje osnovna znanja iz matematike i logike pa da može da počne da se usavršava u toj oblasti.

Uručene nagrade mladim robotičarima

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, svečano je 24. oktobra uručila nagrade pobednicima takmičenja “Majstori robotike” u Istraživačkoj stanici Petnica. Čestitajući mladim robotičarima, Matić je poručila da iskoriste stečeno znanje kako bi dalje razvijali svoje digitalne veštine i išli u korak sa svojim vršnjacima iz celog sveta, saopšteno je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. “Broj bodova koje ste osvojili nije toliko važan, koliko je dragoceno iskustvo koje ste stekli, druženje koje ste imali tokom vikenda i upoznavanje sa Petničkim sadržajima. Digitalne kompetencije koje ste razvili moći ćete da upotrebite u svim naučnim oblastima, ali i u društvenim profesijama, umetnosti, kao i u svim životnim aspektima”, rekla je državna sekretarka. Ona je podsetila da su osnovci učešćem u ovom programu bili deo kampanje IT karavan za podsticanje digitalne pismenosti i bezbednosti, ali i deo “Evropske nedelje programiranja”, koja je obeležena od 7. do 22. oktobra širom sveta.
Mlade robotičare pozdravili su i direktor Istraživačke stanice Vigor Majić, predstavnik kompanije “Majkrosoft” Ivan Živković i predsednik Udruženje Edulab koje je pripremilo i sprovelo takmičarski program, Alen Piljak. Takmičenje “Majstori robotike” održano je u okviru Vikenda robotike u Petnici, u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je trajao od petka, 20. oktobra. Tokom četiri dana programa, za osnovce su priređene radionice iz programiranja robota, Majnkraft radionice, upoznavanje sa Petnicom, zabavni sadržaji kao što su IT igre bez granice, filmske projekcije.
Pobednici takmičenja u programiranju robota nagrađeni su vaučerima za učešće na FIRST lego ligi, takmičenju u robotici koje ima međunarodni karakter, a svi učesnici dobili su nagrade od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanije “Majkrosoft”. U “Vikendu robotike” učestvovali su učenici osnovnih škola iz Novog Pazara, Pirota, Niša, Zaječara, Kraljeva, Čačka, Valjeva, Kragujevca, Subotice, Novog Sada, Sombora, za koje su od aprila do juna bile priređene prezentacije o bezbednom korišćenju novih tehnologija i radionice robotike, u okviru kampanje IT karavan 02 Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Vikendom robotike Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pridružilo se Evropskoj nedelji programiranja, inicijativi Evropske Digitalne agende, u okviru koje je Srbija ove godine po broju događaja, ukupno 302, bila na sedmom mestu među 50 zemalja koje su učestvovale, stoji u saopštenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Svetski dan razvoja informatike

Svetski dan razvoja informatike 24. oktobar obeležen je i kod nas. Svet polako postaje globalno informaciono društvo, zbog čega je informatika od velike važnosti i u obrazovanju svakog pojedinca. Značajna novina u Srbiji od ove godine je uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole, čime će učenici proširiti znanja iz informatike u oblasti programiranja, i informatički pismeniji nastaviti školovanje na višim nivoima.  U daljem obrazovanju, Vrščani mogu da računaju, na primer, na Školski centar Nikola Tesla, ili na Vršačku online zajednicu. Školski centar Nikola Tesla u Vršcu već godinama unazad ističe se svojom ulogom u informatičkom opismenjavanju đaka, nastavlja da niže uspehe u oblasti informacionih tehnologija, a od sledeće školske godine uvešće i smer elektrotehničar informacionih tehnologija.
Da je informatika sve popularnija, pokazuje i odabir fakulteta posle srednje škole, jer IT smerove upisuju učenici svih obrazovnih profila, a škola im pruža i mogućnost dodatnih kurseva i obuka. “Poslednjih nekoliko godina zahvaljujući trudu prvenstveno pojedinih nastavnika, škola je postala prvo Oracle akademija, gde učenici mogu besplatno da pohađaju kurseve, steknu sertifikate za programiranje u programskom jeziku java ili bazi podataka, zarade ECDO sertifikat na osnovu priznate ocene iz informatike, pohađaju kurseve Cisco akademije koji su dosta značajni, ili MicroTik akademije, i samim tim steknu neku prednost prilikom zapošljavanja”- istakao je Velimir Radlovački, profesor računarske grupe predmeta ŠC Nikola Tesla Vršac.
Poslednjih godina primetan je i značajan napredak i razvoj Vršačke online zajednice. Osnivanjem Startit centra Vršac, mogućnost da se upoznaju sa informatičkim odnosno informacionim tehnologijama, dobili su i ostali Vrščani, a veliku ulogu u čitavoj priči ima i WWVršac konferencija Živi lokalno radi globalno, koja će se ove godine održati po peti put. “Do sada smo u Vršcu ispričali preko pedeset uspešnih priča, a neke od njih su tek posle naše konferencije zapravo dobile medijsku podršku. Srbija nije San Francisko i ne možemo da očekujemo da se ovde naprave neki sledeći Gugl ili Fejsbuk, ali recimo, imamo situaciju da su za neke oblasti srpske kompanije lideri u svetu. Danas recimo pecaroš iz Amerike koji želi da peca na Floridi mora da za to plati kompaniji iz Srbije, jer je ona svetski lider na tom tržištu. E mi smo takve priče prezentovali u Vršcu”, rekao je Ivan Ćosić, organizator WWVršac koferencije.
Tako  se, već ovog vikenda, od 27. do 29. oktobra, u Vršcu okupilo preko 400 ljudi koji žive lokalno a rade globalno, razmeniti svoja iskustva i ličnim pričama inspirisati ili čak postati prekretnica u karijerama mnogih učesnika. Prelazak u informaciono društvo omogućava bolji život svim građanima, efikasniji i efektivniji rad preduzeća, državnih organa i društvenih institucija a i samog društva u celini. Nove tehnologije primenjuju se u svim sferama života i poslovanja, zbog čega je neosporan značaj informatičkog obrazovanja svakog pojedinca.

Subotica: Muzička škola obeležila 149 godina postojanja

Muzička škola u Subotici naredne godine obeležava značajan jubilej, proslavlja vek i po postojanja i rada. Kao uvod u godinu jubileja, ta značajna obrazovna ustanova proslavila je nedavno 19. oktobra 149. godišnjicu postojanja. https://www.youtube.com/watch?v=KtFB9YnBJZg

Vrtić „Vilenjak” dobio krsnu slavu

Novosadski vrtić „Vilenjak” je osvećen i primio je krsnu slavu Svete Petke. Otvoren je 2015. godine, a tim činom ispunjena je velika želja zaposlenih u tom vrtiću. – Sveta Petka je zaštitnica žena, a u našem vrtiću je 67 zaposlenih žena – objasnila je glavna vaspitačica te ustanove Jelena Bižić. – Osim toga, Sveta Petka je zaštitnica dece, kojih imamo 480, i nama je zaista velika čast da se vrtić osvešta i da u naše prostorije unesemo ikonu Svete Petke. Osvećenje svakog doma, svake kuće, nešto je što je tradicija, a vrtić je naš veliki dom. Tokom čina osvećenja očitana je molitva i presečen kolač, a predškolci su pripremili mali program u vidu dve koreografije i dve muzičke numere, a sve u vezi s tradicijom. – Cilj slave je, pre svega, da se svi ujedinimo – dodala je vaspitačica Jelena. – Izuzetno je važno da budemo jedinstvene i timski orijentisane u radu jer to je osnova za dobru saradnju, kako s roditeljima, tako i u odnosu prema deci. Nadam se da će krsna slava dodatno ujediniti kolektiv i doprineti boljem druženju, da uvek imamo bar jedan dan u godini kada ćemo se okupljati i slaviti taj veliki svetac.

Edukacija đaka o bezbednosti u saobraćaju

U saobraćajnim nezgodama u Srbiji godišnje pogine više od 560 ljudi, a gotovo polovinu od tog broja čine mladi srednjoškolskog uzrasta. Kako bi se taj procenat smanjio, Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju osmislio je projekat “U saobraćaj bezbedno vršnjaci”, a prva predavanja održana su u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn” u Novom Sadu. Do kakvih posledica može dovesti nepoštovanje saobraćajnih propisa, prekoračenje brzine, vožnja u alkoholisanom stanju ili upotreba mobilnih telefona u saobraćaju, saznali su učenici prvih razreda srednjih škola koji su u funkciji vršnjačkih edukatora prisustvovali predavanju “U saobraćaj bezbedno vršnjaci”. “Oni će znanje svoje prenositi vršnjacima, zato su ovde danas došli na obuku, po dvoje delegiranih iz svake škole na teritoriji grada Novog Sada i oni će kasnije znanje stečeno da prenesu vršnjacima”, kaže Dragana Marković, predsednica Udruženja Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju.
Da je edukacija o bezbednosti u saobraćaju veoma važna i da su srednjoškolci zainteresovani za tu temu potvrdio nam je i direktor Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn” Stanko Matić. Kako je istakao, broj žrtava u saobraćajnim nezgodama može se smanjiti pre svega konstantnom edukacijom. “Ova edukacija zaista jeste neophodna, već u startu edukovati mlad naraštaj, kako da se ponašaju u saobraćaju, jednostavno kultura saobraćaja treba da se podigne na viši nivo”, kaže.
Mladi predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju, a uzoroci takve statistike su, pre svega, nedovoljno ulaganje u edukaciju i prevenciju, zbog toga će vršnjački edukatori uz asistenciju predstavnika Centra za unapređenje bezbednosti u saobraćaju narednih dana nastaviti sa predavanjima u novosadskim srednjim školama. https://www.youtube.com/watch?v=Q5S4EJ3QRTw

Motivisanje mladih na putu do posla

Projekat “Klikom do samostalnosti – kroz Dečje selo u virtuelni svet” predstavljen je  na konferenciji u Dečjem selu “Dr Milorad Pavlović” u Sremskoj Kamenici, a realizuje ga Centar za edukaciju, istraživanje i razvoj pod pokroviteljstvom Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade. Okarakterisan je kao projekat od značaja za ostvarivanje ciljeva i mera definisanim Lokalnim akcionim planom politike za mlade Grada Novog Sada za period 2015-2018. godine u oblasti zapošljavanja mladih. – Cilj je kreiranje stimulativnog okruženja u okviru kojeg će se mladi motivisati i podsticati da steknu znanja i veštine koje će moći da primene na e-tržištu rada – objašnjava Tamara Banjac iz Centra za edukaciju, istraživanje i razvoj. – Projekat će se realizovattako što ćemo kombinovati različite pristupe i metode rada iz oblasti inovativne pedagogije, e-obrazovanja, e-zaposlenja, mentoringa, stručne prakse, informaciono-komunikacionih tehnologija. To znači da će mladi proći niz radionica kako u realnom, tako i u virtuelnom okruženju, mada će se veći deo obuke odvijati preko onlajn platforme. Ciljna grupa su mladi koji su korisnici ustanova socijalne zaštite za smeštaj dece i mladih na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, odnosno 25 mladih, uzrasta od 16 do 26 godina iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici. Projekat će trajati do septembra naredne godine, a plan je da se podigne nivo zapošljavanja mladih.

Eko-kutak čarolija za mališane

Tradicionalna manifestacija „Novosadska jesen“ u utorak je svečano otvorena na prvom spratu Spensa 14. put. Posetioci će još do subote biti u prilici da obiđu izložbe cveća, sadnica i opreme za hortikulturu, meda i pčelinjih proizvoda, zdravstveno bezbedne hrane i starih i umetničkih zanata, a deca i mladi će u „Eko-kutku“ moću da učestvuju u interaktivnim radionicama edukativnog karaktera koji se organizuju svakodnevno.Pokret gorana Novog Sada pripremio je za najmlađe bogat program u vidu ekoloških i kreativnih radionica. Kako su istakli, želja im je da utiču na ekološku svest Novosađana i da ih motivišu da primene ono što su videli i naučili tokom ove manifestacije pa su tako svakodnevno organizovani zabavno-edukativni programi.
U četvrtak je tokom celog dana vladalo veliko interesovanje školaraca za interaktivne radionice. Predškolci su na radionici „Moj prvi herbarijum“ imali prilike da se kroz igru nađu u ulozi malih botaničara, da sami osmisle i naprave cvet iz mašte s ciljem da se što više zainteresuju za biljke. Učenici osnovnih škola su se kroz interaktivnu radionicu „Botanika kroz vekove“ upoznali sa životom i radom Andreasa Volnog, a putem degustacije pokušali su da odrede od kojeg voća ili povrća su napravljeni razni proizvodi. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica održalo je radionicu „Kuda se sele ptice?“ sa željom da učesnike upoznaju s načinom na koji se prati seoba i ugrožene vrste. „Digitalizacijom u 19. vek“ JP „Informatika“ je za srednjoškolce, kroz simulaciju, dočarala kako izgleda ceo proces skeniranja herbarijuma Andreasa Volnog i obrada dobijenih podataka. Osim radionica, Botaničko društvo „Andreas Volni“ sprovodi akciju upoznavanja građana sa stranim invazivnim vrstama biljaka koje rastu u Novom Sadu. Putem priručnika koji se nalazi na štandu Pokreta gorana sugrađani se mogu informisati o tome šta su strane invazivne vrste, koje od njih rastu u Novom Sadu, zašto predstavljaju problem, kako ih ukloniti.

Karavan obrazovanja posetio Zaječar

Karavan obrazovanja „Duh mladosti“ posetio je 27. oktobra Zaječar. Posetioci su imali priliku da se informišu o prednostima i značaju Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja kao i da se oprobaju u brojnim  sportskim aktivnostima. U ime omladinske organizacije „Spirit of youth” prisutne je pozdravila generalni sekretar Tatjana Matijević koja je izrazila zadovoljstvo zbog interesovanja mladih za dualno obrazovanje. Kroz karavan „Duh mladosti“ upoznajemo mlade, profesore, roditelje i studente sa prednostima dualnog i preduzetničkog obrazovanja. Na panel diskusiji mogu se upoznati sa najboljim načinima da se ovaj model predstavi, kao i da dobiju odgovore na sva postavljena pitanja, izjavila je Matijević.
Manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport Milan Stanković koji je istakao značaj ove manifestacije. „Duh mladosti“ je jedan od najvećih omladinskih projekata u Evropi, a ima za cilj da promoviše sport i dualno obrazovanje. Zato nam je veliko zadovoljstvo što je danas ovaj karavan posetio Zaječar, rekao je Stanković. U okviru Karavana održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja na kojoj su učestvovali predstavnici lokalne samouprave, regionalne Privredne komore i srednjih škola. Najmlađi su imali priliku da se oprobaju u basketu 3h3, kvizu znanja, kao i da učestvuju u akciji „Zgib zona“, u kojoj grad koji uradi najviše zgibova osvaja renoviranje dečijeg parka ili sportskog igrališta po želji.

Implanti vraćaju sluh deceniju i po

Maksimu Toniću iz Rume odmah po rođenju je otkriveno da ima problema sa sluhom, a sa šest meseci je ustanovljeno da ima obostrani gubitak sluha. Ovaj petnaestomesečni dečak sada je dobio kohlearni implant u Klinici za ORL Kliničkog centra Vojvodine i on je 123. osoba koja će zahvaljujući ovoj intervenciji moći da čuje, ali i da razvije govor. Klinika za ORL prva je u Srbiji počela da ugrađuje višekanalne savremene kohlearne implante pre 15 godina, a sada se to radi i u drugim ustanovama u zemlji. – Slušni aparat Maksim nosi već šest meseci, kako bi se navikao na njega. Oštećenje sluha na desnom uvetu mu je 100 posto, a na levom nešto manje. Implant mu je ugrađen 17. oktobra i krenuo je na rehabilitaciju, a nakon četiri do šest nedelja će aktivirati aparat, koji se onda postepeno pojačava. Tek tada će početi da čuje; i prvi put će čuti moj glas, a zatim  će početi da uči da govori, jer zbog nedostatka sluha nije mogo da razvije govor – priča njegova majka Tanja Tonić i napominje da Maksimova rehabilitacija napreduje uz pomoć surdologa dr Ivane Sokolovac. – Za 15 godina kohlearne implante ugradili smo kod 123 pacijenta, a samo u jednom slučaju ugrađena su dva implanta. Uglavnom su nam pacijenti deca i to u uzrastu od dve do tri godine, kod kojih je u prvoj godini otkriveno teško oštećenje sluha – kaže dr Dankuc i objašnjava da se dijagnoza postavlja primenom najsavremenijih audioloških metoda i dijagnostičkih procedura, kao i pregleda dečjeg neurologa, psihologa, pedijatra i anesteziologa.

Vremeplov: Njegoš

Na današnji dan 31. oktobra 1851 godine u Cetinju je umro crnogorski vladika, filozof i državnik Petar II Petrović Njegoš, veliki epski pesnik, autor slavnog dramsko-epskog dela “Gorski vijenac”. Kao državnik postavio je temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i senat, organizovao sudove, uveo poreze. Za njegove vladavine osnovana je prva štamparija u Cetinju 1834 i podignuta prva škola. U književnoj baštini ostavio je i ep “Luča mikrokozma”, dramu “Lažni car Šćepan Mali”, pesme.

Vremeplov: Prvi zakon o poroti u Srbiji

Na osnovu ustava iz 1869. (Namesnički ustav), 31. oktobra 1871 donet je prvi zakon o poroti u Srbiji, koji je stupio na snagu 1. januara 1872.

Vremeplov:  Felini

Italijanski režiser Federiko Felini, koji je pedesetih godina XX veka postao vodeće ime italijanskog i svetskog filma umro je na današnji dan 31. oktobra  1993. Jedan od najistaknutijih predstavnika italijanskog neorealizma dobitnik je tri Oskara za filmove “Ulica”, “Kabirijine noći” i “Osam i po”. Proslavili su ga i “Amarkord”, “Sladak život”, “Đulijeta i duhovi”.

Vremeplov: Martin Luter

Na današnji dan 31. oktobra 1517. godine ogorčen mnogobrojnim zloupotrebama crkve, nemački sveštenik Martin Luter okačio je na vrata katedrale u Vitenbergu i stavio na javnu raspravu 95 teza o reformi crkve. Time je u nemačkim zemljama počela Reformacija, a Luter je postao jedan od njenih vođa.

Vremeplov: Vermer

Jan Vermer (Vermeer), jedan od najvećih holandskih majstora 17. veka. Nepriznat i neshvaćen za života, dva veka kasnije svrstan je medju najveće umetnike u istoriji slikarstva, a njegove slike dostigle su astronomske cene (“Pogled na Delft”, “Žena s pismom”, “Devojka s djerdanom”, “U ateljeu”, “Čas muzike”) rodjen je na današnji dan 31. oktobra 1632. godine.

Vremeplov:  Hudini

Američki mađioničar, poreklom mađarski Jevrejin Hari Hudini, najpoznatiji mađioničar XX veka umro je  31. oktobra 1926. Rođen kao Erih Vajs, promenio je ime u čast francuskog mađioničara Robera Hudina.

Vremeplov: Tokom derbija poginuo  učenik

Na današnji dan 31. oktobra 1999. godine tokom 113. fudbalskog derbija “Partizana” i “Crvene zvezde” u sukobima navijača poginuo je učenik Aleksandar Radović (17). To je bio prvi slučaj nasilne smrti na fudbalskim utakmicama u Jugoslaviji.

Zastrašujući  rezultata korišćenje pametnih telefona i internet

Direktor izdavačke kuće “Pčelica” Goran Marković, koji je 20 godina bio učitelj, da bi se pre sedam godina potpuno posvetio izdavaštvu, napisao je dve knjige “Princeze u svetu interneta” i “Pirati u svetu knjiga”, u kojima koristeći deci dobro poznate motive iz bajki i priča, nenametljivo skreće pažnju na pozitivne i negativne strane interneta. Marković je rekao da su francuski pedagozi i psiholozi sproveli istraživanje i došli do zastrašujućih rezultata da korišćenje pametnih telefona i interneta u ranom uzrastu može uticati na pojavu autizma, da deca koja previše koriste telefone i provode mnogo vremena na internetu kasnije u školi imaju problema sa komunikacijom, teže pišu, crtaju, reaguju samo na dinamične i vizuelne sadržaje.
Stručnjaci, prema Markovićevim rečima, smatraju da deca do tri godine ne bi trebalo da budu u kontaktu sa mobilnim telefonima i kompjuterima, neki preporučuju da se ta granica pomeri na šest ili sedam godina. Takođe roditelji se savetuju da vode računa i imaju uvid u to koliko i na koji način njihova deca koriste internet i to ne samo najmlađi, već i tinejdžeri, a Marković navodi primere da su roditelji u pojedinim državama kažnjavani visokim novčanim kaznama zato što su dozvolili deci mlađoj od tri godine da koriste pametne telefone.

Tražio poljubac za prijavu ispita: Ranije uzimao i novac

Studentkinje Tehnološkog fakulteta optužile su Velimira Balabana, radnika Studentske službe, za uznemiravanje jer im je, kako tvrde, slao neprimerene poruke i tražio da ga ljube kako bi im prijavio ispite. Radnik studentske službe ovog fakulteta od ranije je poznat javnosti po skandalima i nedoličnom ponašanju i na drugim fakultetima. Jedna od studentkinja ispričala je za „EuroBlic“ traumatična iskustva koja je imala sa Balabanom. – Uzimao je brojeve iz naših fakultetskih dokumenata i slao svakakve poruke. Bio je neprijatan kada smo prijavljivale ispite i odavao je utisak kao da nam se nabacuje, a reč je o čoveku koji nam može biti otac. Od koleginice je tražio da ga poljubi kako bi joj prijavio ispit. Znam da se jedna devojka žalila i profesorima, a kasnije i dekanici – ispričala je jedna od studentkinja. Dodaje da su studentkinje sve poruke koje im je slao odštampale i predale dekanici, u nadi da će mu neko stati na kraj.
Ubrzo posle ove prijave na fakultetu je odmah održan sastanak na kojem su prisustvovali dekanica Ljiljana Vukić, profesori, ali i studenti. – Optužbe studentkinja su bile veoma jake. Neke su istakle da se Balaban nije zaustavljao samo na porukama i poljupcima, nego je mnogo ozbiljnije stvari pokušao da uradi. Svi smo bili šokirani kada smo čuli te optužbe, a prema našim informacijama on je i na drugim fakultetima optuživan za takve stvari – rekao je jedan od sagovornika “EuroBlica” upućenih u ovaj slučaj. Prema njegovim rečima, studentkinje su napisale i prijave protiv Balabana koje su planirale predati tužilaštvu, međutim, na njih je, tvrdi, izvršen ogroman pritisak i one su odustale od toga. – Kruže i priče da je nudio ozbiljan novac članovima Studentskog saveza fakulteta kako bi zataškali slučaj” – ističe naš sagovornik.
Na ponašanje Velimira Balabana ranije se žalio i sekretar Mašinskog fakuleta Mirko Bojinović.
On ga je optužio da je loše vodio Sindikalnu organizaciju tog fakulteta i da je sa računa uzimao novac. Tvrdio je da je i Balaban priznao da je uzimao novac, koji je kasnije vratio. Međutim, Balaban je to tada sve demantovao.

Fondacija TJ: “Više nego dovoljno” potpisa za doživotnu kaznu

U nedelju uveče je zatvoren i poslednji od štandova u preko 40 gradova na kojima su građani Srbije tokom sedam dana mogli da potpišu inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora, saopstila je Fondacija “Tijana Jurić” i dodala da je prikupljeno više nego dovoljno potpisa da takav predlog uđe u skupštinsku proceduru. Inicijativu je pokrenula ta fondacija u nameri da se takva sankcija uvede za najteže oblike teških krivičnih dela kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene.  Pored toga, ovom inicijativom Fondacija traži da Narodna skupština, pored kazne doživotnog zatvora, usvoji i predlog da takvi osuđenici nemaju pravo uslovnog otpusta.
“Svi štandovi su zatvoreni i u narednim danima prikupićemo sve formulare sa štandova, izvršićemo administrativno-tehničku obradu, a zatim ih predati Narodnoj skupštini. Ono što smo obećali, da ćemo organizovati narodnu inicijativu i da ćemo zamoliti građane da davanjem potpisa iskažu svoje mišljenje i volju, to smo i ispunili, i sada je na državi da dalje radi njen deo”, rekao je osnivač Fondacije, Igor Jurić.
Fondacija “Tijana Jurić” po zatvaranju štandova nije navela broj prikupljenih potpisa, ali je saopštila da je prikupljen više nego dovoljan broj za ulazak njihovog predloga izmene Krivičnog zakonika u skupštinsku proceduru. “Za sedam dana sprovođenja inicijative višestruko je premašen broj od 30.000 potrebnih potpisa. Veliki broj građana s pravom glasa stavilo je svoj potpis na inicijativu Narodnoj skupštini da uvede kaznu doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust. Na ovaj način građani su izneli jedinstven stav i rekli da trenutna maksimalna kazna od 30 do 40 godina za najteže oblike teških ubistava dece, nije dovoljna”, navode u Fondaciji.

About the Author

admin