Vesti – 01.11.2017.

Program “Dođi, vidi, studiraj” za brucoše na pet fakulteta

Program “Dođi, vidi, studiraj” održan je na pet fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Maturantima i budućim studentima predstavili su se Fakultet tehničkih nauka, Prirodno-matematički fakultet, Akademija umetnosti, Poljoprivredni i Tehnološki fakultet, a budući brucoši dobili su odgovore na pitanja o upisu, smerovima i polaganju ispita. Prezentacija fakulteta, obilazak laboratorija i tradicionalno druženje sa studentima i profesorima samo su deo programa u kome su uživali budući brucoši Fakulteta tehničkih nauka. “Za sve one koji danas nisu bili u mogućnosti da dođu imamo fejsbuk grupu Biću student FTN upis 2018. I ovom prilikom ih pozivam da se tu učlane i tu mogu da dobijaju sve neophodne informacije, kako od nas zaposlenih tako i od našeg marketing tima”, kaže Darija Medvecki portparol Fakulteta tehničkih nauka.
Interesantno je bilo i u laboratorijama Prirodno-matematičkog fakulteta, gde je budućim hemičarima sve nedoumice rešavao tim profesora. “Mi smo zadovoljni, javili su nam se jako zaniljivi kandidati koji su imali specifična pitanja i jako smo srećni što smo mogli da im odgovorimo i možda pomognemo u izboru nekog daljeg zanimanja”, kaže docent Mirjana Radanović, Prirodno-matematički fakultet. Da već znaju koje smerove će upisati i zašto se opredeljuju za određene fakultete potvrdili su i budući studenti. U okviru manifestacije “Dođi, vidi, studiraj” maturantima i budućim studentima predstavili su se i Akademija umetnosti, Poljoprivredni, kao i Tehnološki fakultet.   https://www.youtube.com/watch?v=wPEN1KBj3Es

Prijem za studente programa “Erazmus plus”

U zgradi rektorata, održan je svečani prijem za strane studente koji će u okviru nekoliko programa međunarodne mobilnosti studenata, pohađati nastavu na novosadskom univerzitetu. U pogledu razmene u okviru “Erazmus plus” programa, kako po broju studenata, tako i po broju zemalja iz kojih dolaze, Novi Sad ima čime da se pohvali. Rektor Univerziteta u Novom Sadu profsor dr Dušan Nikolić sa saradnicima priredio je u Rektoratu prijem za strane studente koji ovaj semestar studiraju na UNS-u. Studente na razmeni domaćini su upoznali s osnovnim karakteristikama UNS-a, Novog Sada i Vojvodine, a posle prigodnog programa i predstavljanja studenata pojedinačno, podeljeni su i pokloni za dobrodošlicu. (→Press Clipping)   https://www.youtube.com/watch?v=n3MgyRrEOWk

Čak 793 amandmana na četiri  “školska zakona” 

 Ministri prosvete i zdravlja ubuduće će propisivati bliže uslove za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi, dok će u jednom odeljenju istog razreda izuzetno moći da bude i do 33 učenika. To je predviđeno amandmanima koje je skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo podneo na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, a koje je na današnjoj sednici tog skupštinskog tela prihvatio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. U obražloženju amandmana odbora navodi se da je uređivanje bližih uslova za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi potrebno radi unapređivanja i poboljšanja ishrane učenika, kao i za ispunjavanje kriterijuma kvaliteta i sigurnosti pri planiranju organizacije ishrane učenika u osnovnoj školi. Kada je reč o broju učenika u razredu, Šarčević objašnjava da izuzetno može da se formira odeljenje i do 33 učenika, i to u planinskim područjima, u slučaju kada nema dovoljno nastavnog kadra i kada ne može da se zadovolji formula da u jednom razredu ima do 30 učenika.
Odbor je podneo ukupno četiri amandmana na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju, koje je ministar prihvatio, a u ponedeljak je to skupštinsko telo razmotrilo ukupno 793 amandmana na četiri zakona iz oblasti obrazovanja. Od 308 amandmana poslanika na Predlog zakona o dualnom obrazovanju, Vlada i odbor su prihvatili četiri amandmana. Na izmene Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju poslanici su podneli ukupno 106 amandmana od kojih su Vlada i odbor prihvatili dva amandmana.  Od 203 amandmana na izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Vlada je prihvatila tri amandmana, dok su od 176 amandmana na izmene Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju prihvaćena tri amandmana. Prihvaćeni amandmani, kaže ministar, ne menjaju suštinu tih zakona već je reč o pravno-tehničkoj redakciji. Skupština Srbije u utorak je, u nastavku sednice, razmatrala amandmane na četiri zakona iz oblasti obrazovanja.

Zvornik: Zajednički inovacioni centar Srbije i RS

“Srbija i Republika Srpska, u narednoj godini planiraju osnivanje zajedničkog Fonda za inovacionu delatnost, a već početkom 2018, u Zvorniku će biti otvoren inovativni start-ap centar”, izjavio je za RTV resorni ministar, Nenad Popović. Ceo intervju sa ministrom Popovićem, kao i druge teme iz sveta male privrede, možete da pogledate u emisji “Biznis monitor” na Prvom programu RTV. https://www.youtube.com/watch?v=nWTADa0pWUY

Petnica čeka zainteresovane za prirodne, društvene i tehničke nauke     

Istraživačka stanica Petnica, prestižna evropska institucija za rad sa mladim talentima, raspisala je konkurs za programe u 2018. godini. Bez obzira na tip škole, srednjoškolci iz svih krajeva naše zemlje koji pokazuju interesovanje za prirodne, društvene ili tehničke nauke su dobrodošli da se prijave za učešće u programima ove institucije. Petnica se na mapi obrazovnih institucija za rad sa talentima u Evropi nalazi vrlo visoko, zahvaljujući rekonstrukciji, izgradnji i opremanju naučnom opremom u poslednjih nekoliko godina.
– Istraživačka stanica Petnica već 35 godina uspešno radi na obrazovanju mladih generacija koje se zanimaju za prirodne, društvene i tehničke nauke i koje žele da se usavršavaju i prave prve korake u nauci – kaže programski direktor u Petnici Nikola Božić. – Zainteresovani srednjoškolci, kojima možda regularan sistem školovanja nije dovoljan, a vole astronomiju, fiziku, elektorniku, računarstvo, matematiku, biologiju, hemiju, geologiju, medicinu, sociologiju, antropologiju, psihologiju, istroiju, lingvistiku, arheologiju ili grafički dizajn, dobro došli su da se prijave na naš konkurs. Naša želja je da identifikujemo motivisane i zainteresovane đake. Oni ne moraju imati najbolje ocene, ili biti takmičari, ali ako vole nauku, i već sami pokušavaju naukom da se bave kod kuće, onda je Petnica za njih pravo mesto. Dovoljno je da nam svoja interesovanja i dosadašnje aktivnosti dobro predstave i istaknu se među svim ostalim prijavljenim kandidatima, i postaće polaznici naših programa.

IS Petnica: Aktivnosti za nastavnike i studente

Iako je najveći broj petničkih kurseva, kampova ili seminara dizajniran za srednjoškolce, u IS Petnica postoji i dosta aktivnosti namenjenih nastavnicima i studentima. Svake godine više od 2.000 učenika iz Srbije i iz mnogih drugih zemalja učestvuje na oko 150 raznovrsnih programa u Petnici. Ova ustanova je stekla veliki ugled zahvaljujući inovativnim metodama rada, kao i zbog izvanrednih rezultata u otkrivanju mladih talenata i podršci njihovom kvalitetnijem obrazovanju i razvoju.

Popović: NTIP – projekat od strateškog značaja

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović obišao je u ponedeljak gradilište Naučno-tehnološkog inovacionog parka (NTIP) u Novom Sadu i ocenio da taj projekat ima strateški značaj za Srbiju.  “To je rezultat kontinuiranih napora Vlade Srbije usmerenih na izgradnju inovacione i tehnološke infrastrukture i razvoj inovacionog preduzetništva u Srbiji”, rekao je Popović.On je novinarima, nakon obilaska radova, istakao da se njihov završetak očekuje krajem 2018. godine. Izgradnja NTIP je zajednički projekat Vlade Srbije, AP Vojvodine i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, rekao je Popović i naveo da je do sada završeno oko 20 odsto radova.Za završetak radova Vlada Republike Srbije će iz budžeta Republike Srbije izdvojiti sedam miliona evra, rekao je Popović.
On je istakao da ceo projekat obuhvata površinu od 30.000 kvadratnih metara i da će budući naučno-tehnološki i inovacioni park u Novom Sadu sadržati prostor za inovacione startapove, istraživačke i razvojne centre kompanija, prostor za rad naučno-istraživačkih organizacija, kao i obrazovno-istraživački rad Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada. Ministar je dodao da je planirana izgradnja zajedničkog radnog prostora za mlade, amfiteatra, multimedijalnih sala, restorana, teretane, podzemne garaže. “U ovom parku će biti ostvaren spoj inovacija, nauke i digitalne industrije na jednom mestu. To će biti prostor za mlade inovatore i preduzetnike gde će oni moći da istražuju i stvaraju na najsavremenijoj opremi i da dobijaju eukaciju i mentorstvo od najboljih stručnjaka”, rekao je Popović. On je naglasio da će izgradnja NTIP u Novom Sadu doprineti otvaranju novih radnih mesta za mlade inženjere. “Ovo je šansa da zaposlimo mlade inovatore i preduzetnike u visokotehnološkom sektoru i da im obezbedimo uslove da ostanu u Srbiji”, ocenio je Popović.
Dekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Rade Doroslovački je zahvalio ministru Popoviću koji je, otkako je postao ministar, već drugi put obišsao taj fakultet što pokazuje da razume značaj izgradnje NTIP. Govoreći o tom projektu Doroslovački je rekao da su i predstavnici Evropske investicione banke ocenili da je to najbolji državni projekat u Srbiji.
Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević je rekao da će, kada objekat bude završen, stotine mladih ljudi preko startapova tu naći svoju prvu šansu. “Ovo je još jedan primer dobre saradnje i razmevanja da samo ujedinjeni oko projekata možemo opravdati javnu politiku koja promoviše znanje kao faktor razvoja Srbije i ja verujem da je odgovornost naših politika na svim nivoima pokazala pun smisao i u ovoj investiciji”, rekao je on. Nakon obilaska gradilišta ministar Popović je na Fakultetu tehničkih nauka održao sastanak sa predstavnicima institucija uključenih u projekat izgradnje NTIP.

Program prekvalifikacija za IT sektor na www.itobuke.rs

Do kraja godine u Beogradu će biti obezbeđena obuka za 550, u Novom Sadu za 200, Nišu 100, i u ostalim gradovima za 300 polaznika. Kada je reč o sadržaju kurseva, 400 mesta biće opredeljeno za Java programski jezik, 400 za Java Scrip, 300 za PHP, po 200 za .Net i C, dok će za kurseve na kojima će se učiti neka druga tehnologija biti opredeljeno 300 mesta. Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu poziva građane da se, najkasnije do 5. novembra prijave za učešće u drugoj fazi programa prekvalifikacija na , a pravna lica da učestvuju u raspisanom konkursu, kao i da za sve dodatne informacije – uslove, potrebnu dokumentaciju i način prijave – posete sajt www.itobuke.rs . Program prekvalifikacija za IT sektor kreiran je na osnovu istraživanja koje je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo zajedno sa Infostudom u januaru, a čiji rezultati su pokazali da 118 IT kompanija planira da u narednih godinu dana zaposli čak 961 junior programera.

Folklorni festival “Mali jesmo al’ igrati znamo”

Dečji folklorni festival “Mali jesmo al’ igrati znamo”, treći po redu, održan je u subotu, a član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić svečano je primio organizatore i učesnike te manifestacije u Gradskoj kući. Tom prilikom, Rožić je istakao da kulturna baština i folklor predstavljaju deo našeg identiteta i da mu je drago što je Novi Sad domaćin tog festivala, čiji je organizator KUD “Svetozar Marković”. – Manifestacija koja okuplja učesnike iz čitavog regiona, na dobar način upotpunjuje sliku našeg grada kao Evropske prestonice kulture za 2021. godinu – rekao je Rožić. – Gradska uprava podržava sve kvalitetne programe u kulturi i drago nam je što je veoma bogata ponuda sadržaja koji se bave očuvanjem tradicije nacija koje žive na našim prostorima.

Za tehničare mehatronike stigla oprema

U Tehničkoj školi otvorena su dva najsavremenija kabineta za tehničare mehatronike, koji će omogućiti da učenici usavrše teoretska znanja i povežu teoriju i praksu. Kupovinu opreme finansirala je lokalna samouprava u iznosu od 9, 5 miliona dinara, a drugi deo opreme vredan od  oko 8,5 miliona dinara očekuje se da obezbedi Ministarstvo prosvete, potvrdila nam je direktorka Tehničke škole Snežana Lučar. “Oprema je postavljena u dva kabineta, laboratoriju za pneumatiku i elektropneumatiku i laboratoriju za elektrotehniku i sadrži sve što je potrebno za postizanje znanja za prvi i drugi razred. Nešto od opreme ima i za đake u trećem razredu, dok za četvrtu godinu tehničara nema opreme uopšte, pa se piše projekat Ministarstvu prosvete u nadi da će obezbediti novac dok učenici ne stasaju za završni razred srednje škole”, veli Lučar.
Tehničar mehatronike novi je smer u Tehničkoj školi uveden od ove školske godine. Učenici koji završe ovaj obrazovni profil školovanje mogu nastaviti na svim tehničkim fakultetima i višim školama, prvenstveno u području mašinstva, elektrotehnike, elektronike i informatike, dodaje direktorka. U novootvorenim kabinetima nalaze se najsavremeniji elementi, koji se mogu naći u našem obrazovanju sada i identični su sa onima koji se koriste u industriji, pa đaci nakon zaršenog školovanja prilikom zapošljavanja mogu da ih koriste bez sata obuke. Laboratorije omogućavaju individualni i grupni praktični rad, pri čemu je bezbednost učenika na najvišem nivou. Firma koja je isporučila i instalirala novu opremu, obezbedila je i obuku za nastavni kadar.
U Tehničku školu je upisano 300 đaka, na četiri smera: mašinski, hemijski , ugostiteljski, a od ove godine prvi put je započet program dualnog obrazovanja u tekstilstvu. Škola je potpisala ugovor s kompanijom „Magna siting”, gde đaci budući modni krojači idu već od prvog razreda na obuku, ne bi li savladali veštinu krojenja i šivenja.

Motivaciono predavanje na Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu     

Na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu održano je zanimljivo motivaciono predavanje „Ako prilika ne zakuca na vrata, napravi vrata”, a izlagač je bio Vladimir Kovač, osnivač “Webiz”-a i predsednik Izvršnog odbora Zrenjaninskog IKT klastera. Specijalni gost bio je Mišo Živanov iz “Ejpiksa”. “Svake godine se trudimo da dođemo na Tehnički fakultet, da se upoznamo sa novom generacijom studenata i da im ispričamo motivacionu priču, šta sve mogu da očekuju od svog formalnog obrazovanja. Posebno, šta treba da rade tokom studiranja, osim sticanja znanja na klasičnim predavanjima i kako da nadograde znanje koje će ovde steći”, kaže Vladimir Kovač. On ističe značaj i povezivanja studenata i njihovo umrežavanje i komunikaciju. “Najveći kapital koji će poneti sa studija jesu upravo ljudi koji ih okružuju. Cela “Webiz” priča vrti se oko neformalnog obrazovanja i netvorkinga, i mi kroz predavanja studentima želimo baš na to da ukažemo. Želimo da ih upoznamo i sa onim što smo mi okupljeni u NjEBIZ-u postigli i da im predočimo šta mogu da očekuju na narednom okupljanju”,  napominje Kovač.

Jagma za IT prekvalifikacijama- za 900 mesta 4.000 prijava             

Tržištu Srbije u ovom trenutku neophodno je još između 15.000 i 20.000 novih IT stručnjaka, u toku je drugi krug prekvalifikacija za 900 polaznika različitih IT kurseva, a za taj broj mesta već je stiglo 4.000 prijava, izjavio je danas direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović. Konkurs koji je organizovala vladina Kancelarija za IT i eUpravu traje do 5. novembra, a pravo prijave imaju svi oni koji nisu u IT sektoru, nisu nikada završili IT fakultete, a punoletni su. U prvom krugu prekvalifikacija, kaže Jovanović za Tanjug, bilo je mesta za 100 ljudi i taj prvi krug, ističe, pokazao je odlične rezultate, jer je od tih 100 prijavljenih kandidata, čak 94 je uspešno završilo kurseve i obuke, da bi se skoro 70 odsto njih već našlo na različitim praksama u IT kućama i to, smatra Jovanović, znači da je zainteresovanost privrede za IT stručnjake veoma velika.
“Naši podaci pokazuju da u Srbiji u IT kompanijama imamo oko 45.000 zaposlenih i da je u ovom trenutku na tržištu neophodno još između 15.000 i 20.000 novih IT stručnjaka”, rekao je Jovanović i dodao da su zbog toga prekvalifikacije bitne, jer se tu nude veoma dobri kursevi, u trajanju do šest meseci. Kaže i da je prosečna plata u IT sektoru danas u Srbiji više od 1.200 evra, što je, smatra, dodatni motiv da se kandidati prijave za prekvalifikacije, a dodaje i da je vlada, pored prekvalifikacija, da bi podstakla IT sektor, primenila i druge mere, te je informatika od ove godine postala obavezan predmet u petom razredu, a od naredne godine biće u šestom, sedmom i osmom, a takođe, na fakultetima je upisano 20 odsto više IT stručnjaka.

Akademac: “Bodovanje i nostrifikacija”

Na prvom programu Radio-televizije Vojvodine u subotu  je  emitovana nova emisija iz serijala “Akademac” u kojoj je tema bila bodovanje i nostrifikacija Potpisivanjem Bolonjske deklaracije otpočeo je Bolonjski proces koji ima za cilj kreiranje jedinstvenog evropskog sistema univerzitetske nastave i istraživanja. Na taj način se teži stvaranju fleksibilnijeg i efikasnijeg sistema visokog obrazovanja Evrope. Odlazak, slušanje i polaganje ispita u nekim drugim delovima unije podrazumeva i jednu važnu komponentu Bolonjske deklaracije: bodovanje i nostrifikovanje. Sa studentima je razgovarala prof.dr Biljana Abramović, prorektorka za nastavu UNS. U delu emisije rezervisanom za rubriku, emitovan je prilog o hirurgu Goranu Seničaru koji je prepodne studirao na Akademiji umetnosti a popodne operisao. Emisija  može da se pogleda i na odloženo, na sajtu Radio-televizije Vojvodine.

Matić: “Posebna pažnja  bezbednosti dece na internetu

Novi zakon o elektronskim komunikacijama predviđa obaveznu registraciju pripejd korisnika mobilne telefonije, zaštitu potrošača od prekomernih računa i osiguravanje bezbednosti dece na internetu, izjavila je u petak  državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, izrazivši uverenje da će biti usvojen do kraja godine. Ona je, gostujući na RTS-u, izrazila uverenje da će predlog zakona, koji je Vlada Srbije juče usvojila, brzo ući u skupštinsku proceduru i da će biti usvojen do kraja godine. “Posebnu pažnju smo obratili na bezbednost dece na internetu, odnosno na roditeljsku kontrolu koja je kao obaveza nametnuta operatorima da je ponude prilikom kupovine svakog paketa”, rekla je Matić govoreći o novom zakonu o elektronskoj komunikaciji.

Kues: Diana Budisavljević tako sramno prećutana

Austrijanac Vilhelm Kues, autor knjige “Dianina lista”, romansirane biografije Austrijanke Diane Budisavljević, koja je iz ustaških logora u Pavelićevoj NDH spasila više od 10.000 srpske dece, teško prihvata da je tako veliko, herojsko delo njegove zemljakinje, udate za Srbina Julija Budisavljevića, ostalo gotovo nepoznato svetu, Dianinoj domovini, Hrvatskoj, pa čak i njemu.Razloge vidi, između ostalog, u tome što Diani, kako kaže, ni jedno vreme nije bilo naklonjeno. Za komuniste je bila konzervativna katolkinja, a ne komunistička heroina, a u posleratnoj Hrvatskoj nije bilo previse poželjno pričati o ustaškim zločinima, kao ni u Tuđmanovo vreme, pa nije ni danas, a u Austriji, između, ostalog jer je spasavala Srbe. “Začudilo me je da niko u Austriji ne zna da je Diana spasila više od 10.000 dece iz logora u NDH. Iznenadilo me je tokom istraživanja za ovu priču i mnogo drugih detalja, recimo učešće Austrijanaca i Nemaca u zločinima, razmere progona Srba i Jevreja, Roma i Sintija…”.
Za ime Oskara Šindlera, nemačkog industrijalca koji je od smrti sačuvao 1.200 Jevreja tokom Drugog svetskog rata, čuo je ceo svet, a Irena Sendler, spasiteljka 2.500 jevrejskih mališana iz varšavskog geta, dve godine zaredom bila je nominovana za Nobelovu nagradu za mir.
“Verujem da je tako. Srbija u zapadnoj Evropi ima loš imidž. Posebno u Austriji, gde se od malena uči parola iz Prvog svetskog rata „Srbija mora umreti”. Mediji su i za vreme ratova u Jugoslaviji Srbe prikazivali kao zločince i lsose momke.” Njegov cilj je, kaže, kako kroz ovu knjigu, tako i tekstovima koji će uslediti, da popravi taj imidž, da pokaže da Srbi u Prvom svetskom ratu nisu bili agresori. Već smo to bili mi Austrijanci”. Dodaje i da u odgovoru na ovo pitanje ne može, a da ne pomisli na Milorada Pavića. “Veliki srpski pisac je rekao: ‘Da nisam Sbrin odavno bih dobio Nobelovu nagradu’. Verujem da je bio u pravu”, konstatuje Kues. Veruje, ipak, da će njegova knjiga pomoći da se sazna istina i pobedi zaborav, a ime Diane Budisavljević postane poznato koliko i ime Oskara Šindlera. (→Press Clipping)

Međunarodni inkluzivni festival “Note za sve”

Osmi međunarodni inkluzivni muzički festival “Note za sve” i ove godine već tradicionalno održava se u Kragujevcu. Festival je okupio korisnike socijalnih ustanova zaštite iz cele Srbije koji su poslali svojim muzičkim nastupima poruku da je najveće bogatstvo svakog društva upravo čovek. “Note za sve”- inkluzivni festival koji već osam godina promoviše različite muzičke talente korisnika institucija socijalne zaštite ove godine okupio je oko pet stotina učesnika iz 16 ustanova. Svi su imali priliku da se predstave kroz muziku a najveći utisak koji korisnici ponesu iz Kragujevca je upravo međusobno druženje i zajedničko pevanje.
 “Imamo mi više učesnika, samo svaki put dovedemo druge da bi i oni videli kako je sve to i šta se dešava. Oni se ovde i međusobno druže, upoznaju i vide nešto novo”, kaže Ivana Vujackov, radni terapeut doma za smeštaj duševno obolelih lica ,”Sveti Vasilije Ostroški” iz Novog Bečeja. “Nama puno znači učešće na ovom festivalu, a naravno najviše znači deci kako bi se upoznali sa ostalima, učestvovali, pevali, veselili se i napravili svima jedan mali praznik”, ističe Stevan Moša, profesor škole za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović” u Novom Sadu.
Zavod za smeštaj odraslih lica Male Pčelice organizator je jedinog muzičkog inkluzivnog festivala u Srbiji. Ova ustanova socijalne zaštite poslednjih godina pruža primer drugima kako institucija ovakvog tipa može da izgleda. Poruka ovogodišnje festivala “Note za sve” je da treba da obratimo pažnju i na marginalizovane grupe ljudi koji uglavnom žive u senci društva iako su puni života, osmeha i muzike.

Vakcina ili dozvola lekara, pa u vrtić

 Pojedini mediji su u petak  objavili vest da deca koja nisu vakcinisana neće dobiti potvrdu od pedijatra kojom se dokazuje da su zdravi za kolektiv, te da zato neće moći da idu u vrtić, a u Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da je za nevakcinisanu decu potrebno da stoji napomena da nisu primili vakcinu. Kako za Tanjug kažu iz Ministarstva zdravlja, vakcinisanje dece je zakonska obaveza, a potvrda za kolektiv izdaje se zdravoj deci koja mogu biti vakcinisana i nevakcinisana, s tim što za drugu grupu dece mora da postoji napomena da nisu primili vakcinu.
Postoje slučajevi kada deca u slučaju medicinske kontradikcije ne mogu primiti vakcinu, kažu u ministarstvu i dodaju da je cilj da se u “datim trenutnim okolnostima može pratiti koja su deca vakcinisana, a koja ne”. “Interes sistema u totalu je da se prati obuhvat vakcinacije zbog mogućnosti i opasnosti epidemije, za šta za sada ne postoji opasnost, jer je situacija pod kontrolom i svakodnevno se prati”, kažu iz ministarstva.
Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti definiše da je za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja neophodno ispuniti uslove imunizacije, “osim u slučaju postojanja medicinske kontradikcije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije”. Kako se navodi u istom zakonu, imunizacija je obavezna za: lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubeole, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Batut: Nema opasnosti od epidemije malih boginja

Epidemiološka situacija u Srbiji je stabilna i pod kontrolom i nema opasnosti po građane od epidemije malih boginja, izjavila je u ponedeljak v.d.direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović. Jovanović je rekla da je, prema podacima kojima raspolaže Institut ”Batut”, na teritoriji Kosova i Metohije do sada registrovano 12 slučajeva malih boginja i da se sprovode sve mere predostrožnosti i pojačanog nadzora. “Treba informisati građane o neophodnosti dodatne imunizacije, što je poruka ne samo za stanovništvo Koosva i Metohije, nego za celu Srbiju. Ministarstvo zdravlja, Institut ””Batut”” i svi saradnici u sistemu zdravstvene zaštite i na terenu i operativno brinu o tome””, rekla je Jovanović na stručnom simpozijumu “Mikrobiološka dijagnostika u nadzoru nad zaraznim bolestima u Srbiji-izazovi 21.veka”.
„Naš zadatak je da se u okviru sprovođenja Akcionog plana za implementaciju pristupnog plana Evropskoj uniji unaprede kapaciteti mikrobiološke dijagnostike i da se harmonizuje praksa i zakonska regulativa isto primeni u svakodnevnom radu“, rekla je Jovanović. Ona je dodala da je današsnji skup kojim se obeležava 93 godine od osnivanja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku stručnjaka sa medicinskih fakulteta i Srpskog lekarskog društva.
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko rekao je da je za zdravstveni sistem u Srbiji važno da se suoči sa zaraznim bolestima kao izazovima 21.veka i da, kako je naglasio, radi na jačanju kapaciteta mikrobiloških laboratorija. „Moramo biti spremni da adekvatno reagujemo na moguće epiedemije jer virusi, bakterije i infekcije ne znaju za granice. Sada se suočavama sa morbilama, a donedavno smo pričali o zika virusu, eboli, pandemiji svinsjkog gripa, sarsu”, kazao je Vicko. On je dodao da se sprovodi projekat sa Italijom pod pokorviteljstvom Evropske unije koja će kroz fondacije pomoći da laboratorije u Srbiji, kako je rekao, budu “podignute na viši nivo”. “Tako ćemo se približiti zakonskim regulativima Evropske unije. Migracije stanovništva iz Azije su još uvek u toku što nosi rizik od širenja virusa, bakterija i raznih drgih oboljenja i zato kao region moramo biti spremni na adekvatnu reakciju i pomoć tim ljudima”, rekao je Vicko.

Vremeplov: Stojan Novaković

Na današnji dan 1. novembra 1842. rođen je srpski istoričar, filolog i državnik Stojan Novaković, autor “Srpske bibliografije” i “Istorije srpske književnosti”. Kao ministar prosvete između 1873. i 1883. sproveo je reforme u srpskom skolstvu. Posle Prvog balkanskog rata (1912-13), kao šef srpske delegacije zaključio je u Londonu mir s Turskom. Objavio je više od 400 naučnih radova iz raznih oblasti.

Vremeplov: Osnovana Kraljevska srpska akademija (SANU)

U Beogradu je 1. novembra 1886. osnovana Kraljevska srpska akademija (kasnije Srpska akademija nauka i umetnosti). Prvi predsednik bio je Josif Pančić. Prve edicije koje je izdavala bile su “Glas” i “Spomenik”, a najkrupniji poduhvat bio je izrada “Rečnika srpskog književnog jezika” početa 1893.

Vremeplov: Turska arapsko pismo zamenila latinicom

U Turskoj je 1. novembra 1928. arapsko pismo zamenjeno latinicom, kao deo reformi osnivača moderne turske države Mustafe Kemala Ataturka.

Vremeplov: Osnovan UNICEF

Na današnji dan 1. novembra 1946. godine Generalna skupština UN je osnovala UNICEF (Međunarodni fond UN za pomoć deci).

Vremeplov: Predstavljene slike na plafonu Sikstinske kapele

Javnosti su na današnji dan 1. novembra 1509. prvi put predstavljene slike na plafonu Sikstinske kapele koje je naslikao Mikelanđelo.

Profesor Pravnog plagijator i dalje predaje

Profesor Pravnog fakulteta Aleksandar Jakšić je još 2008. u svom udžbeniku “Međunarodno privatno pravo” prepisao (plagirao) oko 100 stranica iz knjige poznatog nemačkog profesora Bernda fon Hofmana. Plagiranje je utvrdila i Etička komisija Pravnog fakulteta. U rešenju, u koje je “Blic” imao uvid, konstatovala je i da je sam profesor Jakšić priznao da je prepisao udžbenik. I pored toga, profesor-plagijator i dalje radi na fakultetu, a sporni udžbenik i dalje je u upotrebi. Već treći put se odlaže sednica Nastavno-naučnog veća (NNV) na kojoj treba da se utvrdi njegova odgovornost. Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović prekidao je sednice 26. juna, 4. i 25. septembra uz obrazloženje da nema kvoruma ili da zbog “ozbiljnosti pitanja” treba da budu svi prisutni i kada je bilo kvoruma. Kako “Blic” saznaje, dekan Avramović želi da postupak o plagijatu što tiše prođe zbog “ugleda fakulteta”, dok s druge strane jedan deo profesora smatra da takođe zbog ugleda te institucije postupak o plagiranju ne sme da se zataškava.
Otvoreno je i pitanje kazne jer je za plagijat, barem formalno, predviđena javna osuda, što za posledicu ima gubitak posla. U slučaju Jakšića ovo je posebno važno jer je prepisani rad bio jedan od onih na osnovu kojeg je dobio zvanje redovnog profesora 2010. Jakšić, koji je prepisao udžbenik, sam je ranije predložio da bude kažnjen opomenom. Međutim, on je već bio kažnjavan opomenom pred otkaz zbog nedoličnog ponašanja prema studentkinji, pa bi formalno gledano i samo zbog toga morao da dobije težu kaznu.

Priznao plagijat

U izveštaju Etičke komisije Pravnog fakulteta od 25. maja 2017, u kojoj se navodi i da je praktično sam Jakšić priznao da je prepisao udžbenik, konstatuje se i da je on predložio da nema potrebe da se formira stručna komisija koja bi utvrdila plagijat.
Dekan Avramović pokrenuo je postupak decembra 2013. godine uputivši dopis Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. U dopisu konstatuje da je postupak Jakšića “nedopustiv”, “moralno neprihvatljiv za člana akademske zajednice”. Nakon toga, Jakšić dobija dozvolu da odsustvuje sa fakulteta od 1. oktobra 2013. do 30. septembra 2014. Kako saznajemo, slobodna godina mu je data dok se “stvari ne stišaju” jer je istovremeno disciplinski opomenut za nedolično ponašanje prema studenkinji.

Profesor vređao studentkinju: Da li bi se udala za muslimana?

Profesor Aleksandar Jakšić je dobio opomenu pred otkaz jer se nedolično ponašao prema jednoj studenkinji. Utvrđeno je da je u decembarskom roku 2012. godine studenkinju B. Z. iz Sarajeva vređao, između ostalog, pitajući je “da li bi se udala za muslimana?”, a na kraju je odbio da joj upiše ocenu u indeks. Dekan Sima Avramović tada je izjavio da je upoznat sa situacijom. – Mi smo prvo opomenuli profesora Aleksandra Jakšića, nismo mogli ništa više da učinimo jer opomena predstavlja poslednju meru pred isključenje. Dakle, u tom trenutku izrekli smo najtežu moguću meru. Na jučerašnjoj sednici je odlučeno da profesor Jakšić dobije slobodnu godinu. Na taj način ćemo ga udaljiti s fakulteta i biće moralno sankcionisan – rekao je Avramović.

Nedovoljno literature za decu o bezbednosti na internetu

Direktor Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić, koji je došao u IK “Pčelicu” sa idejom da se objave dela koja bi se bavila internetom i bezbednošću na internetu, skrenuo je pažnju da nedostaje takva literatura i da je potrebno pronaći način da se dopre do dece i do roditelja koji najčešće nisu dovoljno informatički pismeni da bi ispratili svoju decu i pomogli im. Jurić je rekao da je obišao 200 škola i od dece zapravo saznao za mnoge sajtove i nove društvene mreže koje oni koriste, o kojima roditelji ništa ne znaju te da su nova izdanja “Pčelice” zapravo početak akcije animiranja roditelja da zaštite svoju decu od opasnih sadržaja na internetu. On je kazao i da je u pripremi ozbiljna statistika, a “Pčelica” i Fondacija će pripremiti priručnik koji će edukovati i decu i roditelje o ovoj temi.
Direktor izdavačke kuće “Pčelica” Goran Marković se slaže sa Jurićem da nedostaje literature za decu mlađeg školskog uzrasta koja bi bila posvećena bezbednosti na internetu, ali i smatra da ne treba decu uplašiti već kroz poznate motive kao što je, na primer, otmica princeze, podići nivo svesti i znanja o opasnostima u virtuelnom svetu i njegovom uticaju na najmlađu populaciju.

Jermenija: Kraj drame u vrtiću-napadač uhapšen, dečak oslobođen

Jermenska policija je u ponedeljak, posle višesatne drame, oslobodila trogodišnjeg dečaka i uhapsila muškarca koji je u jednom vrtiću držao dete kao taoca. Policija je uspela da ubedi muškarca, koji je naoružan nožem upao u vrtić, da pusti dečaka. Portparol policije Ašot Agaronijan je rekao da dečak nije povređen. Ubrzo nakon što je dečak oslobođen, policija je ubacila dimnu bombu i uhapsila napadača. Incident se odigrao u mestu Armavir, na oko 40 kilometara zapadno od glavnog grada Jerevana. Napadač je pokušao da se ubije, ali ga je policija sprečila. Mediji su u prvim izveštajima navodili da je moguće da napadač drži svu decu i vaspitačice kao taoce. Agaronijan je ranije rekao da, po svemu sudeći, napadač želi da se vidi sa bivšom suprugom, koja radi u vrtiću. Zasad nije jasno koliko se dece i vaspitačica nalazilo u vrtiću.

Stakleni most bezbedan, pucanje stakla osmišljen efekat 

Uprava kineskog Severnog parka saopštila je10. oktobra da su turisti potpuno bezbedni, nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak kako staklene ploče od kojih je sagrađen most u Handanu, u provinciji Hebej, pucaju pod težinom turista. Naime, na ploče na mostu su ugrađeni infracrveni senzori koji izazivaju specijalne efekte, tako da izgleda kao da staklene ploče pucaju pod teretom težine turista, navode kineski međi. Zaposleni u parku su saopštili da će turisti biti ubuduće obavešteni o efektima koji ih čekaju dok prelaze most, a da će, u slučaju da stvarno dođe do pucanja staklenih ploča, on biti odmah zatvoren. Most dug 266 metara podignut je na litici i nalazi se na 1.180 metara nadmorske visine. Takozvano pucanje staklenih ploča praćeno je zvučnim efektima pucanja stakla, a pokreću ga infracrveni senzori na nekoliko panela blizu kraja mosta. Širom Kine u turističkim mestima ima oko 60 staklenih mostova, ali ovaj u provinciji Hebej je prvi, koji je instalirao efekat pucanja stakla.

About the Author

admin