Vesti – 04/05.11.2017.

Šarčević sa MMF-om o racionalizaciji u prosveti

Na racionalizaciji u prosveti radi se u dva pravca, i dok je jedan delimično okončan i odnosi se na plan upisa u srednje škole i formiranje odeljenja u osnovnim i srednjim školama, kao i na raspodelu tehnoloških viškova i isplatu otpremnina, drugi će se odnositi na mrežu škola. Ovo su 2. novembra u razgovoru ocenili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i šef Misije MMF Džejms Ruf predstavnici tehničke Misije. Svetska banka radi na platformi, rekao je Šarčević i podsetio da je plan bio da se platforma završi do kraja avgusta, dok je novi rok sredina novembra.
Ministar je takođe i najavio početak rada na mreži obrazovno- vaspitnih ustanova u Srbiji, za šta će i u budžetu Ministarstva za 2018. biti izdvojena određena sredstva. “Svetska banka radi na platformi”, rekao je Šarčević i podsetio da je plan bio da se platforma završi do kraja avgusta, dok je  novi rok  sredina novembra. On je takođe i najavio početak rada na mreži obrazovno- vaspitnih ustanova u Srbiji, za šta će u budžetu Ministarstva za 2018. biti izdvojena određena sredstva. Ministar je upoznao i predstavnike Misije sa do sada sprovedenim reformama u sistemu obrazovanja. “Trenutno su u skupštinskoj proceduri četiri zakona, plan je da do kraja godine usvojimo još četiri, čime ćemo imati potpuno završen zakonodavni okvir”, rekao je Šarčević, dok je Ruf izjavio da je impresioniran onim što je urađeno u okviru zakonodavne reforme.

Preliminarna Lista vrednovanja i rangiranja projekata

Objavljena je preliminarna Lista vrednovanja i rangiranja projekata prijavljenih na javni konkurs za sufinansiranje projekata u okviru programske aktivnosti Ministarstva „Razvoj visokog obrazovanja“. Listu možete preuzeti na ovom linku: http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2017/11/Lista-vrednovanja-i-rangiranja-projekata-01.11.2017-2.docx
Rok u kome visokoškolske ustanove mogu izjaviti prigovor na listu vrednovanja i rangiranja je 8 dana od dana objavljivanja liste na sajtu Ministarstva.Prigovor se podnosi Ministarstvu u elektronskom obliku (skenirani dopis) na e-mejl adresu: razvoj@mpn.gov.rs Ministarstvo će razmotriti i odgovoriti na prigovore u roku od 8 dana od dana prijema.

Novi Sad: Konkursi fonda “Dr Zoran Đinđić”

Univerzitet u Novom Sadu je objavio javne konkurse za predlaganje kandidata za godišnju nagradu “Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača” za 2017. godinu i godišnju nagradu “Dr Zoran Đinđić za najbolji diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka” za 2017. godinu. Godišnja nagrada “Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača” dodeljuje se najboljem mladom naučniku i istraživaču sa teritorije AP Vojvodine. Dobitniku Nagrade dodeljuje se diploma i novčana nagrada u iznosu od 1.000.000,00 dinara. Predloge za dodelu Nagrade “Dr Zoran Đinđić za mladog naučnika i istraživača” podnose naučne institucije.
Godišnja nagrada “Dr Zoran Đinđić za najbolji diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka” dodeljuje se autoru odbranjenog diplomskog rada, završnog rada na master akademskim studijama ili magistarskog rada iz oblasti filozofskih i socioloških nauka. Dobitniku Nagrade dodeljuje se diploma i novčana nagrada u neto iznosu od 300.000,00 dinara.
Predloge za dodelu Nagrade “Dr Zoran Đinđić za najbolji diplomski rad, završni rad na master akademskim studijama ili magistarski rad iz filozofskih i socioloških nauka” podnose fakulteti univerziteta čiji su osnivači Republika Srbija ili Autonomna pokrajina Vojvodina. Rok za podnošenje predloga je 30. novembar 2017. godine.

Unapređenje nastave u srednjim školama i učeničkih zadruga

Ministarstvo  prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ekonomski fakultet Univerziteta u Beograd potpisali su u četvrtak  Memorandum o saradnji na unapređenju i osavremenjavanju nastave i učenja u srednjim školama i rada učeničkih zadruga. Memorandum su potpisali ministar Mladen Šarčević i dekan Branislav Boričić. Ministar je nakon potpisivanja rekao da je mnogo oblasti zajedničke saradnje i da je pomoć eminentne institucije kao što je Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu veoma dragocena.
Počeli smo od finansijske pismenosti pa prešli na preduzetništvo, a naročito je intenzivna saradnja u oblasti  ekonomskih programa srednjih stručnih škola koje se redizajniraju i gde veliku novinu predstavljaju izborni paketi gimanzijskog obrazovanja, naglasio je Šarčević.
Dekan ekonomskog fakulteta rekao je da će saradnja sa Ministarstvom stvoriti jednu dobru bazu za preduzetništvo, koje je do sada imalo problem sa neobrazovanim kadrom iz srednje skole, odnosno đaci sada nisu upoznati sa elementarnim stvarima iz preduzetništva. Verujemo da je to jedan ključni korak koji bi trebalo da preporodi ceo privredni ambijent u Srbiji, poručio je Boričić.
Ministarstvo i Ekonomski fakultet će na  osnovu Memoranduma ostvarivati saradnju na pripremi predloga plana nastave  učenja za izborne programe za opšte srednje obrazovanje i vaspitanje, pripremi predloga nastave i učenja za srednje stručne škole i edukaciji nastavnika i učenika u cilju uspešnog organizovanja i rada učeničkih kompanija kroz učeničke zadruge.

Obuka „Prekogranična interkulturalna saradnja“

U okviru planiranih aktivnosti projekta „Prekogranična interkulturalna saradnja obrazovnih institucija Republike Hrvatske i Republike Srbije“ realizovana je prva trodnevna obuka  za škole učesnice. Obuka je realizovana u Karancu od 27.10. – 29.10.2017. godine. Ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  realizaciju obuke su ispratili Biljana Lajović, Ksenija Lišćević i Milja Krivokuća. Učesnike su posetili i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, gospodin Momir Karin pomoćnik ministra i gđa Ivana Pilko Čunčić.  
Škole učesnice u projektu su: OŠ “Julija Benešića“ (Ilok), OŠ „Matija Gubec“ (Tavankut), Gimnazija „Svetozar Marković“ (Subotica), Prva srednja škola ( Beli Manastir). Učesnici seminara su bili direktori škola, stručni saradnici i nastavnici. Realizatori obuke su bili Nansen dijalog centar Osijek i Nansen dijalog centar Srbija. Tokom obuke učesnici su proširili  znanja i razvijali veštine iz oblasti rešavanja sukoba, pregovaranja, međuetničkog dijaloga i uvažavanja različitosti koje mogu da primene u okviru programa prevencije nasilja u svojim školama.

Bilateralna saradnja sa Mađarskom

Polazeći od potrebe da se unapredi naučna i tehnološka saradnja uz poštovanje zajedničkih i uvažavanje nacionalnih interesa, a na osnovu Sporazuma između Saveta Ministara Srbije i Crne Gore i Vlade Republike Mađarske o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, omladine i sporta, zaključenog 13. marta 2006. godine i Programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i kulture između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske za period od 2015. do 2017. godine,  potpisanog 1. jula 2015. u Budimpešti, 1. novembra raspisan je poziv za podršku zajedničkim projektima, izvršena ocena primljenih predloga projekata i na bazi rezultata formirana lista projekata koji će dobiti podršku u narednom dvogodišnjem periodu. Usaglašen je i potpisan Protokol Zajedničke srpsko-mađarske komisije koju su imenovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Nacionalna služba za istraživanje, razvoj i inovacije Mađarske za naučnu i tehnološku saradnju, čiji sastavni deo čini i lista odobrenih projekata. Od ukupno 47 predloženih projekata koji su ispunjavali uslove Konkursa, usvojena je lista za finansiranje 10 projekata u dvogodišnjem periodu, sa početkom realizacije od 01. novembra 2017. godine.

Svaka treća škola u Srbiji uključena u “Bitku za znanje”

U proteklom periodu u program Bitka za znanje i akciju KODigranje uključeno je još 56 osnovnih škola u Srbiji, što znači da su te škole dobile po 5 mBot robota koji služe za učenje osnova programiranja, kao i da su nastavnici iz tih škola prošli obuku za koršćenje robota u nastavi. Uključujući ovaj ciklus donacije i obuka, akcija je do sada obuhvatila učenike i nastavnike iz ukupno 401 škole. Obuke su, kao i ranije, organizovane u većim gradovima, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Požarevcu i Beogradu, ali i elektronski za nastavnike koji su bili sprečeni da obuke pohađaju uživo. U sklopu jednodnevnih obuka, svi nastavnici naučili su kako da robota sastave, povežu, pokrenu i isprogramiraju. Poseban akcenat stavljen je i na kreativne načine koji mogu pomoći nastavnicima da zainteresuju što veći broj učenika, a naročito devojčica da se bave programiranjem.
Robote za škole u ovoj fazi akcije obezbedilo je nekoliko društveno odgovornih kompanija među kojima su British Motors, Zavičajno udruženje Ognjište, DAD Dräxlmaier Automotive, Erste Banka, Microsoft, IN2. Najveću donaciju za kupovinu čak 50 robota za 10 škola u manjim mestima dala je kompanija Vip mobile. Kroz akciju Bitka za znanje do sada je uz podršku mnogobrojnih donatora i državnih institucija obezbeđeno 2005 robota za 401 osnovnu školu i obučeno je 596 nastavnika informatike i tehničkog obrazovanja. Konkurs za nove škole koje žele da se uključe u program je otvoren na sajtu bitkazaznanje.rs. Trenutno je 150 prijavljenih škola, a njihovo uključivanje u program zavisiće od podrške donatora.

Znanje na bilbordima

 Najbolji učenici iz sedam vojvođanskih opština i ove jeseni nalaze se na bilbordima u svojim gradovima. Kako bi se promovisalo njihovo znanje, uspesi i obrazovanje, Udruženje za promociju društvene odgovornosti treću godinu za redom realizuje projekat “Učim znam vredim”.      https://www.youtube.com/watch?v=O9vX0stxOGw

Novosadskim studentima predstavljeni francuski univerziteti

Na Univerzitetu u Novom Sadu 1. novembra predstavljeni su francuski univerziteti, mogućnosti studiranja i stipendiranja na njima. Putujući sajam francuskih univerziteta obilazi našu zemlju, ali i region. Zašto izabrati studiranje u Francuskoj, kako doći do stipendije, sve to su studenti mogli saznati na promociji desetak francuskih univerziteta koji su predstavili različite studije od tehničkih nauka do umetnosti. “Ovo je dobra prilika za studente ne samo francuskog već i drugih fakulteta da vide kakve su opcije za studiranje usavršavanje”, kaže Dunja Latinović, studentkinja Filozofskog fakulteta.  Sajam je i prilika za uspostavljanje veza između profesora i nastavak već započete saradnje između našeg i francuskih univerziteta.
“Istakao bih da za odlazak na studije u Francusku nije neophodno znanje francuskog jezika, pošto postoji mogućnost za studiranje na engleskom jeziku. Takođe, ovaj sajam je i prilika da se studenti upoznaju sa mogućnostima stipendiranja u okviru evropskog programa Erasmus ili fonda Dositej”, rekao je Nikola Faj, otpravnik poslova Ambasade Francuske u Srbiji. Svoje programe francuski univerziteti predstavili su i u zemljama u okruženju.          https://www.youtube.com/watch?v=mJ4ey0STWEU

Kikinda: Devojčice imaju reč u okviru kampanje Inspiring girls

Devojčice iz osnovne škole “Sveti Sava” iz Kikinde na događaju “Devojčice imaju reč” u okviru kampanje “Inspiring Girls” (Inspiracija za devojčice) su se kroz druženje sa uspešnim i inspirativnim ženama iz Kikinde bliže upoznale sa njihovim profesijama, izazovima na koje su nailazile na profesionalnom putu ali prilikama koje su im se ukazale. Na događaju “Devojčice imaju reč”, sa devojčicama u osnovnoj školi “Sveti Sava” razgovarale su uspešne žene iz Kikinde, iz sveta kulture, umetnosti, preduzetništva, sporta, aktivizma, komunikacija- Biljana Stepanov, Tanja Sili, Jelena Bakić, Marija Srdić, Svetlana Stojanović i Tanja Brkljač. Podaci pokazuju da devojčice u Srbiji završavaju srednje škole i fakultete više nego dečaci, ali se žene kasnije u životu ređe nalaze na pozicijama odlučivanja. Iako se nalaze na istim pozicijama i obavljaju iste poslove, žene su manje plaćene od muškaraca. Podela na tzv. “muške” i “ženske” profesije i zanimanja i dalje dominira.

Stara Pazova: Književno veče učenika pesnika

Učenici Osnovne škole “Simeon Aranicki” u Staroj Pazovi u sredu su  organizovali književno veče u prostorijama škole sa početkom u 18 časova.  Bila je to prilika da se predstave mlade pesničke nade sa stihovima, rimom i dečijom maštom.  Ulaznica  je bila jedna knjiga po svom izboru kako bi se oformila, a kasnije i obogatila biblioteka škole. U programu su nastupili učenici od 5. do 8. razreda.

Traženi stručnjaci iz somborske poljoprivredne škole

Pedesetak učenika Srednje poljoprivredne škole u Somboru svakodnevno u okviru prakse radi u štalama, svinjcima, voćnjaku, vinogradu, plastenicima, staklenicima i na njivama školske ekonomije. Većina đaka je iz porodica koje se bave poljoprivredom. Ekonomija na kojoj đaci imaju praktičnu nastavu pravo je poljoprivredno gazdinstvo. “Proizvodimo sve osnovne ratarske kulture i to na oko 200 hektara. Zemlju obrađujemo sami svojom mehanizacijom i imamo sve potrebne mašine osim kombajna za vađenje šećerne repe”, kaže direktor Srednje poljoprivredno–prehrambene škole Sombor Jovo Ćato.
Pod sistemom za navodnjavanje je 50 hektara. Navodnjavanje je i razlog što se u ovoj školi mogu pohvaliti zavidnim prinosima šećerne repe uprkos suši. Dnevno se sa ove ekonomije isporuči oko 250 litara kvalitetnog mleka, godišnje skoro 500 tovljenika. Stalno se radi na unapređenju proizvodnje pa će tako novi, najsavremeniji objekati za prašenje i tov svinja omogućti po krmači 2,5 prašenja godišnje. “To nismo mogli da finansiramo sami, pa nam je značajna bila pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koji nam je za te namene dao dva miliona dinara. Inače taj sekretarijat redovno izdvaja sredstva za poljoprivredne škole”, kaže direktor Ćato.    https://www.youtube.com/watch?v=Lv_Lc64cepc

Društvo sudija: Da pripravnike ne bira Pravosudna akademija

Društvo sudija Srbije kritikovalo je rešenja novih pravilnika o postupku prijema sudijskih i tužilačkih pripravnika, u kojima se odlučivanje o prijemu izmešta iz sudova i javnih tužilaštava i poverava Pravosudnoj akademiji. “Na ovaj način se sudovi i tužilaštava onemogućavaju da obavljaju izbor pravosudnog osoblja za čiji rad odgovaraju, a Pravosudnoj akademiji se daje presudna uloga u postupku prijema pripravnika, odnosno selekcije pravosudnog osoblja koje će kasnije obavljati važne, čak i sudske i tužilačke poslove”, navodi se u saopštenju tog strukovnog udruženja.
Društvo sudija se takođe pridružilo rezervama koje je istaklo Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije, u vezi sa zakonitošću i ustavnošću ovakvih podzakonskih akata i deli stav da navedena rešenja ugrožavaju nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva. Takođe je pozvalo Visoki savet sudstva da pažljivo razmotri ovu temu i da se založi da uređenje statusa sudskog osoblja bude povereno Savetu, što je uostalom i jedna od mera predviđenih planovima za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period od 2013. do 2018. godine i Poglavlje 23.
Društvo sudija ukazuje da je pripravnik lice koje je završilo pravni fakultet i ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima, dok je pomenutim pravilnicima uspostavljen dodatni uslov za zapošljavanje u pravosuđu, a to je polaganje prijemnog ispita koji organizuje Pravosudna akademija.
Osim toga, propisivanjem nadležnosti direktora Pravosudne akademije da drugostepeno i konačno odlučuje o prigovorima u vezi sa prijemnim ispitom povređuje se i pravo na pravni lek i na pravično suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim tribunalom uspostavljenim na osnovu zakona, dodaje se u saopštenju.

Prekvalifikacija sve traženija, programeri i varioci deficitarni

Na državnom konkursu za prekvalifikaciju u IT sektoru za samo nedelju dana prijavilo se oko četiri hiljade ljudi. Na tržištu rada, posebno u izvozno orijentisanim kompanijama, velika je potražnja i za obučenim variocima, bravarima i farbarima. Tržištu Srbije u ovom trenutku neophodno je još između 15.000 i 20.000 novih IT stručnjaka, u toku je drugi krug prekvalifikacija za 900 polaznika različitih IT kurseva, a za taj broj mesta već je stiglo 4.000 prijava, izjavio je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.
Na tržištu rada, posebno u izvozno orijentisanim kompanijama, velika je potražnja i za obučenim variocima, bravarima i farbarima. Sklapanjem ugovora između novosadskog Edukativnog centra i Nacionalne službe za zapošljavanje, u narednom periodu biće organizovane besplatne obuke za neke od deficitarnih profesija, kao i paneli za one kojima je potreban “vetar u leđa”, kako bi unapredili već započet, sopstveni biznis.

Izložba “Prva zemlja” u SKCNS Fabrici

Međunarodna izložba skulpture u terakoti “Prva zemlja” studenata Akademija iz Novog Sada, Banske Bistrice i Ciriha je otvorena 1. novembra u 19 časova. Izložbu posetioci mogu da vide do 10. novembra u prostorijama SKCNS Fabrike. Seminar skulpture u terakoti koji realizuje Akademija Umetnosti u Novom Sadu u saradnji sa Centrom za likovnu i primenjenu umetnost Terra iz Kikinde održava se 10 godina u kontinuitetu. Na seminaru studenti vajarstava Akademije umetnosti Novi sad realizuju skulpture većeg formata u profesionalnim uslovima međunarodnog simpozijuma.
Prvi put 2017. godine seminar je dobio međunarodni karakter i pored novosadskih sudenata učestvovali su profesori i studenti iz Banske Bistrice i Ciriha. Na taj način uspostavljena je saradnja koja podiže ovaj seminar na međunarodni nivo. Zemlja je materijal specifičan za područje Vojvodine, prisutna u arhitekturi, grnčarstvu i tokom istorija uticala je na formiranje karakteristika samog podneblja i naroda koji tu žive. Samim tim ostavlja značajan trag i na umetnost koja tu nastaje. Ova izložba na taj način promoviše ne samo radove nastale u terakoti, već i samo područje i njegove karakteristike na međunarodnom nivou.

Besplatne dramske radionice za decu na Raspustilištu

Društvo Raspustilište pod pokroviteljstvom Gradske Uprave za Sport i Omladinu Grada Novog Sada pozivalo je učenike viših razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola da se prijave za učešće u projektu Make up Novi Sad. Projekat Make up Novi Sad realizuje se kroz ciklus besplatnih dramskih radionica za mlade od 12 do 18 godina. Cilj projekta je da učesnici kreiraju pozorišnu predstavu na temu Make up Novi Sad, od početne ideje , preko samostalne kreacije svih aspekata pozorisnog čina, do izvedbe i kritike publike. Kroz predstavu, mladi će imati priliku da kažu/pokažu: Koliko je lep Grad u kome žive? Da li mogu da promene stvari u svom okruženju, na bolje? Moći će, da kroz oblik dramskog izražavanja pokažu šta ih muči u sredini u kojoj žive, da pokažu kako bi oni sami, kada bi samo od njih zavisilo, gradili svoj Grad. Biće im omogućeno da u Pozorišnoj laboratoriji sami izgrade Grad po svojoj meri i upoznaju se sa svim aspektima urbanog života, ali i da na kreativan način unaprede sebe i svoju okolinu. “Zidanje i rušenje” jednog srećnog Grada, na pozorišnoj sceni je najbolji način da se glas mladih sugrađana čuje i vidi.
Dramske radionice se realizuju od 31. oktobra od 19 sati u prostoru Društva Raspustilište u Radničkoj ulici br. 20. Radionice su besplatne za sve mlade od 12 do 18 godina. Broj mesta je ograničen. Informacije i prijave na raspustiliste@gmail.com, 021/521-447, 063-560-906. Projektom Make up Novi Sad ostvaruju se ciljevi i sprovode aktivnosti definisane aplikacijom “Novi Sad Omladinska prestonica Evrope 2019. godine” i podržan je sredstvima Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada za 2017. godinu.

“Rekreaktivizam” obrazuje i osnažuje mlade

Projekat “Rekreaktivizam” je nova avantura Novog kulturnog naselja, a bavi se vršnjačkim obrazovanjem i osnaživanjem mladih.  Cilj ovog projekta je da prezentuje mladima vrednost i benefit neformalnog obrazovanja, ali i volonterizma, kroz učešće i volontiranje na projektu i prisustvu na mnogobrojnim kursevima. Projekat se sastoji od 40 radionica na 10 različitih kurseva, a svi zainteresovani, mogu se do kraja ove nedelje prijaviti za prvi krug kurseva, putem adrese: www.novokulturnonaselje.com
U prvom krugu, održaće se sledeći kursevi: socijalne veštine (pisanje CV-a, motivacionog pisma, intervju za posao,…), francuski jezik i kultura, Street Art, danski jezik i kultura, kao i zaštita životne sredine. Kursevi  se održavaju vikendima (petak, subota, nedelja), počevši od 27. oktobra, na Novom naselju, u prostorijama Montesori kluba “Suncokreti”, u ulici Braće Dronjak 15, a prisustvo istima je potpuno besplatno.

“Obično, a vrhunski” predstavlja mladu balerinu

Najnovija emisija “Obično, a vrhunski” predstaviće Milicu Mučibabić, učenicu četvrtog razreda Baletske škole u Novom Sadu, smer savremena igra.  Larureat je Republičkog takmičenja u 2016 godini i vlasnik drugih prestižnih priznanja, koja potvrđuju njen talenat. Savremena igra je način njenog izražavanja, i forma koja nesputano gradi njenu kreativnost. Iako paralelno sa Baletskom školom, završava i Jovinu gimnaziju, ples je njena budućnost. Emisiju možete pogledati u subotu, 04. novembra na RTV1.

Vremeplov: Sovjetske trupe ugušile pobunu u Mađarskoj

Sovjetske trupe su 4. novembra 1956. ugušile pobunu u Mađarskoj, a za novog premijera postavljen je Janoš Kadar. Dotadašnji premijer Imre Nađ sa još nekoliko saradnika sklonio se u jugoslovensku ambasadu u Budimpešti. Uprkos garancija novih vlasti da neće progoniti političke zatvorenike, Nađ je posle napuštanja ambasade 22. novembra uhapšen i nakon montiranog procesa pogubljen u junu 1958.

Vremeplov: Osnovan UNESKO

 UNESKO (Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu) osnovana je 4. novembra 1946. godine.

Vremeplov:  ASEAN

Kina i deset država članica ASEAN-a, potpisale su   4. novembra 2002. ugovor kojim je osnovana najveća bescarinska trgovinska zona na svetu, sa preko 1,7 milijardi ljudi.

Vremeplov: Miloje Vasić

Srpski arheolog Miloje Vasić, koji je vršio iskopavanja preistorijskog naselja Vinča na današnji umro je 4. oktobra 1956. Jedan je od osnivača arheologije u Srbiji, bio je profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Vremeplov: Feliks Mendelson

Nemački kompozitor i dirigent Feliks Mendelson, osnivač konzervatorijuma u Lajpcigu, istaknuti predstavnik muzičkog romantizma umro je 4. novembra 1847.. Kao pijanista je debitovao u devetoj godini, u 15. je napisao prvu simfoniju, a u 16. majstorsko delo, scensku muziku za “San letnje noći”.

Vremeplov: Liju Sjaobo

Kineski disident Liju Sjaobo dobio je Nobelovu nagradu za mir “zbog svoje dugogodišnje i nenasilne borbe za fundamentalna ljudska prava u Kini” na današnji dan 5. novembra 2010.

Vremeplov: Milutin Bojić

Srpski pisac Milutin Bojić, autor poeme “Plava grobnica” posvećene masovnom sahranjivanju srpskih vojnika u more, posle povlačenja preko Albanije u Prvom svetskom ratu preminuo je na današnji dan 5. novembra 1917. Sahranjen je na solunskom groblju Zejtinlik. Napisao je četiri knjige pesama i više drama, uključujući “Kraljevu jesen” i “Uroševu ženidbu”.

Vremeplov: Edmund Halej

Na današnji dan 5. novembra 1656. godine rođen je engleski astronom i geofizičar Edmund Halej, koji je prvi odredio putanju jedne komete i predvideo njeno periodično pojavljivanje (Halejeva kometa). Izradio je prvi katalog sjajnih zvezda južnog neba i prvu meteorološku kartu.

Vremeplov:  Džon Milton

Engleski pisac Džon Milton, po mnogima najveći engleski pesnik uz Šekspira umro je 5. novembra  1674. Pristalica Olivera Kromvela i građanske revolucije postaje 1649. sekretar za latinski u Kromvelovoj vladi i piše političke religiozne i filozofske pamflete. Svoja najbolja dela napisao je nakon restauracije, slep, siromašan i razočaran u politiku i društvo (“Izgubljeni raj”, “Ponovo zadobijeni raj”, “Samson Borac”). 

Vremeplov: Mihailo Vukdragović

Na današnji dan 5. novembra 1900 godine rođen je srpski kompozitor, dirigent, muzički pedagog i kritičar Mihailo Vukdragović, profesor i rektor Muzičke akademije u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti (simfonijska poema “Put u pobedu”, kantate “Srbija”, “Svetli grobovi”, “Vezilja slobode”, solo pesme, gudački kvarteti, filmska i scenska muzika). 

Kako mobilni telefoni i tableti utiču na decu

Starosna granica za decu koja su zavisna od mobilnih telefona sve je niža. Danas svako dete ima mobilni telefon, tablet računar, aj-ped ili aj-pod…  Samim tim, opravdano se nameće pitanje kreativnosti, mašte i kulture deteta. Naučnici su otkrili su da tablet uređaji i mobilni telefoni smiruju malu decu, ali i da loše utiču na njihov emocionalni razvoj i miran san. U poslednje vreme nazivaju ih elektronskim bebisiterkama – roditelji privremeno dobiju mirnu decu. Izolacija gura tinejdžere u depresiju, a stope samoubistva su tako visoke da eksperti smatraju da smo na pomolu “najgore krize mentalnog zdravlja u poslednjih nekoliko decenija”.         https://www.youtube.com/watch?v=ngrVkseM3FY

Završeno snimanje filma o prevenciji trgovine ljudima

Udruženje mladih aktivista Pećinci (UMAP) 12. avgusta na Međunarodni dan mladih započelo je sa realizacijom omladinskog volonterskog projekta “I tebe se tiče” u okviru kojeg je tokom oktobra snimljen kratki igrani film na temu prevencije trgovine ljudima. Projekat promoviše zdrave i bezbedne stilove života među mladima u Sremu i ukazuje na različite oblike trgovine ljudima, a finansiraju ga Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije u saradnji sa Somborskim edukativnim centrom, Bečejskim udruženjem mladih i sremskomitrovačkom Kancelarijom za mlade i Opština Pećinci kroz program “Mladi su zakon”. Premijera ovog edukativnog filma očekuje se tokom novembra, a glavne uloge u filmu igraju Đorđe Ninković, Marijana Đurović i Bojan Naić. Učesnici projekta su mladi sa teritorije Srema koji su, pored toga što su stekli glumačko iskustvo pred kamerama, imali priliku da prisustvuju edukativnim radionicama kako bi se što bolje upoznali sa time šta je trgovina ljudima, kako je prepoznati i tako ne postati potencijalna žrtva. UMAP kao jedina omladinska organizacija u opštini Pećinci već šestu godinu za redom realizuje omladinske volonterske projekte podržane od Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Opštine Pećinci. Članovi UMAP-a do sada su uradili nekoliko društveno angažovanih pozorišnih predstava i time predočili probleme mladih u Sremu i dva edukativna filma na temu ukazivanja na život osoba koje žive sa HIV-om i prevencije od različitih oblika nasilja.

Samo vakcinacija efikasno štiti decu od malih boginja

Na teritoriji Srbije, uključujući i srpske enklave na KiM, tokom oktobra registrovana su 34 slučaja malih boginja, među njima i šestomesečna beba. Među obolelima je i šestomesečna beba, koja, istina, nije ni mogla biti vakcinisana MMR vakcinom i na taj način zaštićena od malih boginja, jer prema kalendaru vakcinacije ta vakcina se prima u drugoj godini života (od 12 do 15 meseci). Epidemiolozi upozoravaju da je iz tog razloga važno da što više ljudi bude vakcinisano MMR vakcinom, da se stvori jak kolektivni imunitet i na taj način zaštite i oni koji iz opravdanih razloga ne mogu da prime vakcinu (deca do 12 meseci i bolesna deca). “Ukoliko je vakcinisano 94 odsto dece u drugoj i sedmoj godini života stvara se jak kolektivni imunitet. Sve bebe mlađe od godinu dana biće okružene bedemom otpornih osoba i na taj način će biti zaštićene”, pojašnjava epidemiolog Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.  Ona kaže da su aktuelna dešavanja i pojava malih boginja i u Srbiji uticala na roditelje koji su se dvoumili da vakcinišu svoju decu, te da je u poslednja tri meseca povećan broj vakcinisane dece.
U prvih šest meseci ove godine prvu dozu MMR vakcine primilo je 26,5 odsto mališana, dok je za devet meseci vakcinisano 47 odsto dece, što znači da je za tri meseca vakcinisano gotovo dvostruko više dece nego za prvih šest meseci.
Ivana Begović Lazarević pojašnjava da to još nisu zadovoljavajuće brojke, ali se nada da će do kraja godine još dece biti vakcinisano, te da će obuhvat biti veći od prošlogodišnjeg, kada je vakcinisano 65 odsto mališana. “Važno je da se deca vakcinišu. To je pokazatelj brige za sopstveno dete, ali i za drugu decu koja iz opravdanih razloga ne mogu da prime MMR vakcinu. Nije tačno da male boginje treba da se preleže, to je apsurd u savremenim uslovima, kada je dostupna bezbedna i efikasna vakcina”, rekla je Begović Lazarević za Tanjug. Upozorava da male boginje mogu da izazovu ozbiljne komplikacije kod mališana, da svako 20. zaraženo dete dobije upalu pluća, na svakih 1.000 obolelih jedna osoba dobije zapaljenje mozga, koje može da ostavi trajne posledice na razvoj deteta, pa i da dovede do smrtnog ishoda. Ona kaže da je važno da roditelji znaju da MMR vakcina ne štiti decu samo od malih boginja, već od još dve veoma zarazne bolesti – zauški i rubeola, koje takođe mogu da ostave trajne posledice kod dece.
Tokom oktobra Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak dostavljena su na ispitivanje 22 uzorka, za koje je postojala sumnja na male boginje, od kojih je kod 15 pacijenata laboratorijskim testiranjem potvrđena infekcija. “Uzorci su nam dostavljani iz Kosovske Mitrovice, Kraljeva, Vranja, Novog Sada, Beograda i Niša”, rečeno je Tanjugu u Torlaku.

U Vojvodini nema malih boginja, ali pojačan nadzor

Zavod za javno zdravlje Vranja proglasio je epidemiju malih boginja za bujanovačku opštinu, posle potvrde da je jedna studentkinja u Vranju obolela od njih, što je drugi potvrđeni slučaj u tom gradu. Potvrđeno je i da su majka i beba u Kraljevu takođe zaražene tim virusom. Proverili smo kakva je situacija u Vojvodini. Dvadesetšestogodišnja žena i njena šestomesečna beba iz Kraljeva imaju male boginje, potvrdili su rezultati Instituta “Batut”. Majka i ćerka su prve osobe sa tim virusom koje žive u Centralnoj Srbiji i trenutno su izolovane na infektivnom odeljenju kraljevačke opšte bolnice “Studenica”.
Posle navoda pojedinih domova zdravlja da neće izdavati nevakcinisanoj deci potvrde da su zdrava za kolektiv, u Institutu za javno zdravlje Srbije „Batut“ ukazuju na obrazloženje Ministarstva zdravlja da će se potvrde, ipak, izdavati za zdravu vakcinisanu i nevakcinisanu decu, ali sa napomenom za onu koja nisu primila vakcinu. “Svaka i zdravstvena i prosvetna ustanova imaju jednu veliku misiju kao i mi sada ovde, da prenesemo jednu osnovnu poruku da decu treba vakcinisati, do 14. godine decu drugi put treba vakcinisati,  vakcina protiv morbila nam je potrebna i radimo svi zajedno na tome“, kaže Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut”.
U Vojvodini gde je vakcinisano oko 90 odsto dece, još nema nijednog potvrđenog slučaja zaraze, ali zbog situacije u Rumuniji, gde epidemija i dalje traje, i ove trenutne novonostale kod nas, pojačan je nadzor.  “Ono što je bilo dobro za teritoriju Vojvodine je što su ti rubni okruzi u Vojvodini bili pokriveni preko 95 odsto vakcinom. Govorim o južnom Banatu, severnoj Bačkoj. Međutim sad ako imate priču koja dolazi sa juga i uzmete u obzir da Južnobački okrug nema baš obuhvat koji nam je željeni onda imamo razloga za brigu”, kaže Mioljub Ristić, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. A povodom navoda u medijima da nevakcinisana deca neće moći da idu u vrtiće, u Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo“ u Novom Sadu kažu da do danas nisu dobili nikakav dopis od nadležnih institucija o posebnom ponašanju povodom ove teme. U toj ustanovi dodaju i da ustaljenu praksu, da se prilikom upisa traži potvrda od izabranog pedijatra da je dete sposobno da pohađa vrtić, neće menjati.

About the Author

admin