Putujući studentski sajam na UNS-u:
Studije u Francuskoj na dlanu

Na Univerzitetu u Novom Sadu otpravnik poslova Ambasade Francuske Nikola Faj otvorio je  1. novembra Putujući studentski sajam francuskih univerziteta. „Danas ćete imati priliku da čujete prezentacije renomiranih francuskih univerziteta iz raznih oblasti, od tehnologije do umetnosti, a posebno bih želeo da istaknem kvalitet rada na Univerzitetu u Novom Sadu, koji privlači francuske univerzitete i visoke škole, tako da ove godine imamo i dva nova učesnika na Sajmu – Visoku školu za upravljanje preduzećima iz Eksa u Provansi i Univerzitet iz Liona“, rekao je Nikola Faj   Ove godine Sajam nudi i jednu novinu – mogućnost sastanka između stručnjaka viskog obrazovanja iz Srbije i Francuske, kako bi se inicirale nove mogućnosti za saradnju“, poručio je Faj.
O vekovnom prijateljstvu i vezama Francuske i Srbije na otvaranju sajma govorila je podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost profesorka dr Svetlana Mihić, dok je prorektorka za međunarodnu saradnju UNS-a profesorka dr Sanja Stojanović podsetila na to da je jedan od prioriteta ove institucije baš unapeđivanje mobilnosti studenata i osoblja, čemu služi i ova manifestacija.
Posetioci sajma čitav dan su mogli da se na štandovima u holu Rektorata upoznaju s ponudom univerziteta i veoma cenjenih visokih škola iz Pariza, Liona, Marseja. Marina Petrović, sudentima je iz prve ruke govorila o studijama u Francuskoj jer se, posle studija na Sorboni, zaposlila na prestižnoj Visokoj školi za upravljanje preduzećima, koji se na Sajmu prestavio prvi put, a nudi master i doktorske studije.
Pored francuskih, predstavili su se i bugarski univerziteti, koji na francuskom nude master i doktorske studije za francuske diplomce.

Moskva: Srpski matematičari apsolutni pobednici

Učenici Matematičke gimnazije iz Beograda apsolutni su pobednici na jednom od najprestižnijih matematičkih takmičenja, “matematičkom višeboju” u Moskvi, a u pojedinačnoj konkurenciji prvo mesto su osvojili Jelena Ivančić i Pavle Martinović, koji je i aspolutni pobednik. Drugu nagradu osvojili su Vladimir Viktor Mirjanić i Miloš Milićev, saopštila je danas Matematička gimnazija u Beogradu. U ekipnom takmicenju (zbir bodova u tri individualna i u jednom timskom takmicenju) apsolutni pobednik je tim Matematičke gimnazije, koji je osvojio prvu nagradu i prvo mesto, navodi se u saopštenju. 
Na takmičenju u Moskvi učestvovalo je 25 timova iz Rusije, Kazahstana i Srbije, a Organizator ovog takmičenja je poznata specijalizovana gimnazija „Kolmogorov”, po čijem uzoru je i osnovana Matematička gimnazija u Beogradu. Ove godine je, navodi se, škola ”Kolmogorov” pozvala i ekipu Matematičke gimnazije da se takmiče sa njima jer su naši matematičari prethodnih godina osvajali zlatne medalje na međunarodnim olimpijadama iz matematike. 

U Američkom kutku prezentacija Američkog univerziteta u Bugarskoj

Prezentacija Američkog univerziteta u Bugarskoj 2. novembra održana u 18 časova u Američkom kutku, u Ulici Petra Drapšina 3. Taj univerzitet osnovan je 1991. godine u Blagoevgradu i nudi američki način obrazovanja u Evropi te studentima omogućuje da kombinuju različite oblasti studija. Predstavnici Američkog univerziteta dolaze u Novi Sad da bi zainteresovanim studentima dali savete o načinu prijave, načinu rada na univerzitetu i izneli dosta korisnih informacija. Zainteresovani bi trebalo da rezervišu mesto preko internet sajta Američkog kutka.

“Projekat „Učim + Znam = Vredim”:  Simona

Simona Deretić, Osnovna škola „Josip Slavenski” osvojila je nagradu iz violine na republičkim takmičenjima.  „Kada sam u muzičkom društvu gde učim i vežbam, to mi je motivacija pošto smo svi dosta slični, i to mi je dodatna motivacija. Dnevno odvojim oko tri sata za vežbu, mada nekad zbog obaveza ne stižem toliko“, kaže Simona. „Volela bih da studije violine nastavim u Beču. “Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 37 lokacija u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno oko 170 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor pomenutog projekta je i ove godine Erste banka.
U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, „Dnevnik” će u narednim danima predstavljati laureate projekta „Učim + Znam = Vredim”, uz njihove kratke izjave. 

Kroz kulturu i IT tehnologiju približiti znanja đacima     

Međunarodna konferencija 3K (kultura, komunikacija, kompjuter), namenjena razmeni iskustava u vezi s inovacijama u nastavi, održana  je 3. i 4. novembra u Gimnaziji „Isidora Sekulić”. Kroz video-konferencijski oblik rada, s prevodom na engleski i ruski jezik, učesnicima su kroz praktični deo prezentovni časovi biologije i latinskog u novosadskoj gimnaziji kao primeri dobre prakse, dok su u tematskom delu programa domaćini i gosti predstavljali svoje stručne radove. Konferencija se održava osmi put, a ove godine učestvovali su gosti iz Rusije, Rumunije, Turske, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije. „Zalažemo se za kulturu inovacija, a komunikacija u 21. veku se ne može zamisliti bez informacionih tehnologija, koje su danas vrlo moćne i čiji razvoj moramo da pratimo“, kaže direktorka Gimnazije „Isidora Sekulić” i autorka projekta 3K, mr Ružica Vukobratović. „Insistiramo na informatičkoj pismenosti učenika, koji se odlično snalaze u onlajn okruženju, i profesora, koji se za to obučavaju i posećuju seminare. Naravno, i Gimnazija mora biti dobro opremljena, što i jesmo.“
Program je ove godine otvorio zamenik predsednika Asocijacije evropskih nastavnika Vasile Nikoara iz Rumunije, naglasivši da je veoma zadovoljan što se nalazi baš u Gimnaziji „Isidora Sekulić” koja je jedna od najboljih u Srbiji, sa zavidnim opsegom međunarodnih projekata iza sebe, te je bio podstaknut da naglasi značaj komunikacije „licem u lice”. „Mlađe generacije imaju sve manje osećaja za komunikaciju, danas se sve svodi na društvene mreže i tehnologiju, dok je lični kontakt zapostavljen“, rekao je on. „Kroz ovakvu razmenu iskustava među školama, omogućićemo i učenicima da usavrše socijalne veštine.“

Međunarodna konferencija 3K: Svi radovi okupljeni u Zborniku

Kao i prethodnih godina, Konferenciju prati višejezični Zbornik radova, koji objavljuje Gimnazija „Isidora Sekulić” u saradanji s Pedagoškim društvom Vojvodine. U njemu su u celosti objavljeni radovi svih učesnika, kojih je ovaj put 20. Po rečima koordinatorke tima za 3K i urednice Zbornika dr Ivane Milanović, reč je o stručnoj literaturi koja prosvetarima može poslužiti kao dobro metodičko-didaktičko pomagalo, odnosno priprema za realizaciju oglednih časova.
  1. Karlovci: Konkurs za stipendiranje studenata

Komisija za dodelu stipendija u Sremskim Karlovcima raspisala je konkurs za stipendiranje studenata, na koji oni treba da se prijave do 10. novembra. Pravo na stipendiju imaju redovni studenti visokoškolskih ustanova čiji su osnivači Republika Srbija ili Autonomna Pokrajina Vojvodina, uz uslove da su upisali jednu od godina osnovnih ili diplomskih akademskih studija, studiraju na teret budžeta, imaju prosečnu ocenu najmanje 9,00, nisu obnavljali nijednu godinu, da su položili ispite iz prethodnih godina i imaju prebivalište na teritoriji Sremskih Karlovaca najmanje tri godine. Uz prijavu kandidati treba da dostave uverenje o upisanom zimskom semestru, da studiraju na teret buyeta, o visini prosečne ocene tokom studija i da su položeni svi ispiti iz prethodne godine s brojem ESPB-a te da tokom studija nisu obnavljali godinu. Osim toga, treba da podnesu fotokopiju indeksa, dokaz o prebivalištu, kao i izjavu podnosioca prijave overenu u opštini ili kod javnog beležnika, da nisu korisnici stipendije po Zakonu o učeničkom i studentskom standardu, odnosno, ukoliko postane korisnik, da će se odreći stipendije na koju ostvari pravo po opštinskoj  Odluci o stipendiranju studenata.
Obrazac prijave i izjavu kandidati mogu preuzeti u Opštinskoj upravi, na Trgu Branka Radičevića 1, a više informacija saznati na zvaničnom sajtu opštine http://sremskikarlovci.rs/. Prijave na konkurs se dostavljaju u zatvorenoj koverti na adresu: Opština Sremski Karlovci, 21205 Sremski Karlovci, Trg Branka Radičevića 1, s napomenom „Prijava na konkurs za dodelu stipendija studentima“. Studentima koji budu odabrani na konkursu, stipendije će biti  isplaćivane počev od 1. decembra ove godine do 30. novembra 2018, s izuzetkom jula i avgusta.  Opštinsko veće donelo je odluku nakon sprovedenog konkursa da u školskoj 2017/18. godini stipendira osmoro karlovačkih srednjoškolaca. Sedmoro njih ima prosek 5,00, a jedan je đak generacije u OŠ „23. oktobar”. Oni će deset meseci primati mesečno po 6.000 dinara.      

Hrani se pravilno i budi zdrav: Nagrade za najbolje radove

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat prisustvovao je  1. novembra manifestaciji koju, u okviru zdravstveno – promotivne kampanje „Oktobar, mesec pravilne ishrane“, organizuju Institut za javno zdravlje Vojvodine i Uprava za zdravstvo Grada Novog Sada. Tom prilikom, u dvorani „Eđšeg“ izloženi su najbolji radovi koji su pristigli na konkurs „Hrani se pravilno i budi zdrav“, a autorima najuspešnijih likovnih i literarnih radova dodeljene su nagrade. Na konkursu su učestvovala deca iz PU „Radosno detinjstvo“ i učenici osnovnih škola sa teritorije Južnobačkog okruga. Grad Novi Sad zajedno sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine još od 2001. godine neprekidno sprovodi kampanju „Oktobar, mesec pravilne ishrane“, i nastaviće i u buduće to da radi. Posebno je važno da deca najmlađeg uzrasta u kolektivu gde odrastaju steknu pravilne navike za ishranu. Pored roditelja, vaspitačice i vaspitači imaju veliku ulogu da edukuju decu o pravilnoj ishrani, a današnja dodela nagrada i diploma im samo daje podstrek da nastave pravim putem, i da sledeće godine na konkursu učestvuje još više dece, rekao je prof. dr Zoltan Horvat. Nacionalna zdravstveno – promotivna kampanja „Oktobar, mesec pravilne ishrane“ realizuje se na teritoriji Republike Srbije od 2001. godine.
U Novom Sadu, aktivnosti u okviru kampanje sprovode se od 16. oktobra – Svetskog dana hrane, pa do 8. novembra – Evropskog dana pravilne ishrane. Ove godine u fokusu kampanje bili su ugljeni hidrati, njihove zdravstvene koristi, ali i rizici.

Olimpijada za decu sa posebnim potrebama u Žablju

Sportski Savez opštine Žabalj je u saradnji sa udruženjem „Altruist“ iz Žablja, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave Žabalj, organizovao Olimpijadu za decu sa posebnim potrebama u sportskoj hali u Žablju. Takmičenje u savladavanju poligona, ubacivanju lopte u koš i u drugim disciplinama, sproveli su sportski stručnjaci Todor Lukić i Aleksandar Mijatović. Količina ozbiljnosti, posvećenosti i želje za takmičenjem, koji su ispoljili mali takmičari, srazmerna je količini sreće zbog upoznavanja i sklapanja novih prijateljstava, druženja i postignutih sportskih rezultata.​​​ Organizatori su istakli da je  mera razvijenosti jednog društva, između ostalog, i briga o nemoćnim osobama, osobama sa posebnim potrebama, osobama sa smetnjama u razvoju i ugroženim kategorijama stanovništva. Predsednik udruženja „Altruist“ Anželko Tomić naveo je da je ova Olimpijada održana  zahvaljujući doprinosu 80 volontera.
Olimpijadu je otvorio predsednik Sportskog Saveza opštine Žabalj  Uroš Bogojević, a član opštinskog veća za sport  Zoran Šolaja je naglasio je je da je ključ brige i napredak  dece sa posebnim potrebama, u tome da im se od najranijeg detinjstva omogući pristup odgovarajućim sadržajima i uslugama. „Ključ je i u tome da odrastaju zdravo i u poznatom okruženju, a jedan od njih je upravo i mogućnost bavljenja sportom, na čemu će lokalna samouprava Žabalj insistirati i podržavati ovakav vid rada“, rekao je Šolaja. Na samoj Olimpijadi učestvovalo je 14 udruženja i ustanova koje vode brigu o deci sa posebnim potrebama.

Održani Dani Miloša Crnjanskog u Ilandži

Decenijama unazad meštani Ilandže u alibunarskoj opštini, predano organizuju manifestaciju „Dani Miloša Crnjanskog” posvećenu književnom velikanu koji je ovo selo ovekovečio u putopisima i drugim delima. Crnjanski nije rođen u „Ilanči”, (kako je zvao ovo selo), već su ga sa tri godine roditelji doveli iz Čongrada u Mađarskoj. Ovde je provodio leta sa vršnjacima u mestu, pikajući krpenjaču, potom i „fuzbal“ koji je celog života voleo. Seoske devojke su ga krišom gledale, a ostalo je zabeleženo da je onako visok i tanan bio zagledan u daljinu i nikog nije primećivao. Bio je pravi gospodin, kakve nisu imale priliku da viđaju. Za ovu, 124. godišnjicu rođenja Crnjanskog potrudili su se posebno učenici ovdašnje škole, koja nosi njegovo ime. Fasadu krasi veliki mural s likom pisca, ali i simbolima seoba našeg naroda, njegove velike inspiracije. Đaci su imali brojne sportske susrete, najviše u fudbalu, pisali su literarne radove, čitali njegove pesme, odlomke iz romana, crtali zamišljene prizore stare Ilanče Crnjanskog, samog pesnika i nastojali da svog glavnog junaka približe današnjim mladim generacijama i meštanima.
Od svega toga pomalo bilo je 1. novembra i na gala svečanosti u ovdašnjem Domu kulture koju s uz pomoć Opštine Alibunar organizovali Centar za kulturu i Turistička organizacija koja nastoji da Ilanču Crnjanskog afirmiše i kao dobru đačku turističku destinaciju. Glumac Aleksandar Dunić izveo je monodramu „Mudri i junački vojvoda Janko Katić“. Bio je tu i publicista Dragoslav Živojinov. Svečanost se završila polaganjem venaca i cveća kraj nekadašnje porodične kuće Crnjanskog. Član Upravnog odbora Zadužbine Miloš Crnjanski iz Beograda profesor Novo Tomić je govorio kraj kuće porodice Crnjanski. „Ovo je posebno mesto, mesto gde je Miloš Crnjanski hodao, stvarao…Samim tim je njegov ogroman trag ovde ostao.  Mislim da kroz Ilandžu ne može da se prođe, da se taj trag ne oseti“, rekao je Tomić.

Stara Pazova: Razgovori mladih o EU

U okviru projekta “Evropa za mene”, o EU i procesu pregovaranja, u Staroj Pazovi  4. novembra 2017.  razgovarali su mladi koji studiraju u zemljama Evropske unije i staropazovački srednjoškolci.           https://www.youtube.com/watch?v=vjjP0NN_sp8

Somborci uživali u koncertu ruske Muzičke akademije “Gnesini”

U somborskom narodnom pozorištu 1. novembra uveče je održan koncert Muzičke akademija Gnesini. Izvođenjem popularnih melodija klasične muzike, studenti prestižne moskovske akademije oduševili su somborsku publiku. Program za koji se u Moskvi traži karta više, predstavili su Somborcima studenti najpoznatije i najprestižnije akademije Ruske Federacije, Muzičke akademije Gnesini. Popularnim kompozicijama klasika – Verdija, Prokofjeva, Martinova te izvođenjem poznatih operskih arija, Somborcima su se sinoć u NP predstavili mladi ruski akademci.
Pedagoški fakultet u Somboru je bio domaćin muzičkog i kulturnog događaja i kao fakultet od strateški važnog značaja već treću godinu je deo projekta u koji su uključen beogradski univerzitet i novosadska akademija umetnosti. “Sve u okviru promocije ruskog jezika i kulture koje radimo na Pedagoškom fakultetu, to se radi u okviru naše saradnje i projekta “Energija znanja” I NIS-a”, objasnio je dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru Željko Vučković.
“NIS će se i dalje truditi da podstiče obrazovanje u Srbiji kroz srednje I visoko školstvo, da obezbeđuje infrastrukturu. Pet godina kako je projekat “Energija znanja” zaživeo i više od 5 miliona evra je uloženo na različite načine u obrazovni system Republike Srbije”, istakla je rukovodilac projekta “Energija znanja” i savetnica direktora NIS-a Snežana Lakićević. Nakon koncerta u Narodnom pozorištu u Somboru, studenti prestižne ruske akademije Gnesini, nastupiće u Ruskom domu u Beogradu, a potom sledi Master klas u Novom Sadu. https://www.youtube.com/watch?v=ahxd1GwIhUI

SANU: Naučni skup posvećen Stojanu Novakoviću

Dvodnevni naučni skup “Stojan Novaković – 175 godina od rođenja”, sa međunarodnim učešćem, posvećen jednom od najznačajnijih srpskih državnika, političara, diplomata i naučnika krajem 19. i na početku 20 veka, održan je 1. i 2. novembra u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti. Predsednik Organizacionog odbora skupa, akademik Mihailo Vojvodić ukazao je na ogromnu ulogu Stojana Novakovića u kulturnom uzdizanju srpskog naroda, tumačenju njegovog jezika, utvrđivanju njegove prošlosti, u obrazovanju i oblikovanju njegovog društvenog bića, predočavanju budućnosti. “S obzirom na to da je vreme pokazalo neprolaznost rezultata koje nam je Novaković ostavio i da nova istraživanja, u prvom redu arhivska, i nova tumačenja potvrđuju osnovanost podsećanja na ovu veliku ličnost. Taj cilj ima i današnji skup u povodu 175 godina od Novakovićevog rođenja”, istakao je Vojvodić na otvaranju skupa. On je podsetio da je Novaković bio u prvoj grupi primljenih članova Srpske kraljevske akademije, a od 1906. do smrti 1915. godine bio je njen predsednik. Vojvodić je rekao da je Novakovićev rad bio ugrađen u modernizaciju srpske države druge polovine 19. i početka 20. veka i u utvrđivanje njenog mesta u odnosima evropskih država.
U radu skupa učestvovaće 34 ugledna naučnika (istoričari, filolozi, politikolozi) iz Srbije, Rusije i Grčke. Uporedo sa skupom objavljena je monografija sa 125 dokumenata koje je na srpskom i francuskom ispisao Novaković.

FON proslavio svoj dan

Fakultet organizacionih nauka, je 3. novembra proslavio Dan Fakultet, u okviru kojeg se svečano otvorene adaptirane prostorije. Adaptirano je 1.103 kvadrata – osam učionica i prostorija za službe, a povećan je i kapacitet računarskih učionica za 120 mesta. Investitor je Vlada Srbije, a projekat je finansirao i vodio UNDP.
Ovom prilikom dekan Fakulteta organizacionih nauka, prof. dr Milija  Suknović izjavio je da je Fakultet dobio sredstva u vrednosti od 35  miliona dinara za rekonstrukciju zgrade i da je povećan kapacitet  računarskih učionica za 120 mesta, renoviran je A i B blok gde se  izmeštaju sve stručne službe. Dekan FON-a se za donirana sredstva  zahvalio Vladi Republike Srbije i UNDP-u. “Fakultet organizacionih nauka je lider u saradnji sa privredom o čemu  govori i 800 potpisanih ugovora sa preduzećima vezano za realizaciju  studentske prakse. Studenti FON-a već u toku studija stiču praktična  znanja i veštine i ima puno inicijativa za osnivanje start up preduzeća.  Posebno ih u Ministarstvu raduje što se FON prošle godine odazvao na  poziv plana Vlade Srbije za povećanja broja studenata vezanih za smer  ISiT čime proširuje svoje kapacitete” – rekla je prof. dr Vesna Mandić,  pomoćnik ministra za razvoj i visoko obrazovanje.
Prof. dr Živan Lazović, prorektor za obrazovanje i razvoj kadrova  Univerziteta u Beogradu pozdravio je skup: “Fakultet organizacionih  nauka predstavlja sjajan primer koliko je bitno, za jednu državu, za  jednu privrednu sredinu da prepozna značaj obrazovanja za tu sredinu, za  tu zemlju. Pravi primer činjenice da izdvajanje sredstva i ulaganje u  obrazovanje nije puka potrošnja nego investicija koja se u bliskoj i nešto  daljoj budućnosti vraća.” Najboljim studentima podeljene su nagrade.

Đukić Dejanović otvorila savetovalište za mlade u Kniću

Savetovalište za mlade u Kniću, koje će ubuduće adolescente informisati o pitanjima reproduktivnog zdravlja, otvorila je danas ministarka bez portfelja za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. “Činjenica da danas prvi put počinje savetovalište za mlade u Kniću, šaljemo poruku Srbiji da takva savetovališta ne treba da budu privilegija samo velikih gradova”, poručila je ministarka na otvaranju savetovališta u Domu kulture u Kniću.Istakla je da je u našoj zemlji broj maloletničkih trudnoća veliki, koje se, kako kaže, najviše završavaju abortusom, ali i da 10 odsto mladih sugrađana ima problem sa steralitetom. Tim povodom ona je srednjoškolcima u punoj sali Doma kulture poručila: “Vi mladi treba da radite na tome da nas u Srbiji bude sve više, s obzirom na činjenicu da svake godine u Srbiji nestane čitav jedan grad”.Zbog toga Đukić Dejanović kaže da je uverena da niko ne može biti bolji saradnik u rešavanju pitanja demografske i populacione politike od mladih. “Adolescencija je period od detinjstva ka odrastanju, mnogi u tom periodu doživljavaju sistem krize, koja ne predstavlja bolest, već vrstu učionice života”, ukazala je ministarka.Dodala je da savetovališta za mlade treba otvarati tamo gde ima mladih i na ta mesta uputiti stručnjake koji će na valjan način informisati adolescente o pitanjima reproduktivnog zdravlja, roditeljstva, i na mnoga druga psihološka pitanja.
Savetovalište je zamišljeno kao kancelarija u okviru Doma zdravlja Knić, gde će, određenim danima, mladima biti odgovarano na teorijska i individualna pitanja, biti održavane radionice na teme reproduktivnog zdravlja, roditeljstva, polno prenosivih bolesti, a biće i pružena podrška onima koji su uključeni u programe veštačke oplodnje, rečeno je na otvaranju.

Dekan ETF-a podneo ostavku

Dosadašnji dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Zoran Jovanović podneo je ostavku na tu funkciju i o tome obavestio zaposlene na fakultetu, potvrdio je za “Danas” predsednik Saveta ETF-a Željko Đurović. Prema saznanjima  lista, Jovanović je podneo ostavku jer nije dobio podršku kolega da se studijski program Softversko inženjerstvo i modul Računarska tehnika i informatika (u okviru studijskog programa Elektrotehnika i računarstvo) odvoje u zaseban departman. Profesor Jovanović nije želeo za naš list da komentariše ostavku, a na fakultetu nam je rečeno da je većina zaposlenih bila protiv ideje da se računarstvo odvoji od elektrotehnike, kao i da novi departman bude samo formalno pod kapom ETF-a i da se koristi brend tog fakulteta, a da s druge strane bude potpuno finansijski odvojen od njega.
– Dosadašnji dekan je izgubio poverenje fakulteta, izgubio je poverenje ljudi, jer o planovima za odvajanje računarstva nije nikoga obavestio. Sve se zasnivalo na usmenim razgovorima, nije postojao zvaničan dopis, niti bilo kakva ponuda na papiru. O tome nije obavestio Nastavno-naučno veće i Savet ETF-a, ni rektora Univerziteta u Beogradu, niti mene kao predsednika Saveta UB. Ne možete praviti državu u državi. Možete da pravite studijski program u okviru univerziteta, svet ne poznaje departmane… Računarstvo je nastalo od elektrotehnike i oni su neraskidivo povezani – kaže za Danas Branko Kovačević, profesor ETF-a i predsednik Saveta UB.
Jovanovićevu ostavku treba da potvrdi Savet ETF-a, a sednica tog tela najverovatnije će biti održana krajem iduće nedelje i na njoj će biti imenovan vršilac dužnosti dekana do izbora novog “prvog čoveka” fakulteta. Branko Kovačević, koji je ranije bio na čelu ETF-a, kaže da se neće kandidovati, ali da je spreman da savetima pomogne novoj upravi.

Vremeplov: Marija Kiri

Na današnji dan 7. novembra 1867. rođena je poljska naučnica Marija Sklodovska Kiri, prva žena koja je stekla akademsku titulu pariske Akademije medicine i postala šef katedre za fiziku na Sorboni. Radeću sa suprugom Pjerom na istraživanju radioaktinosti, otkrila je radijum (1898) i polonijum. Supružnici Kiri su 1903. podelili Nobelovu nagradu za fiziku sa Bekerelom, a 1911. Marija Kiri je dobila Nobelovu nagradu za hemiju.

Vremeplov: Počela Oktobarska revolucija

Sedmog  novembra 1917. u Petrogradu je pod vodstvom vodje boljševika Vladimira Iljiča Lenjina počela Oktobarska socijalistička revolucija. Crvena Garda zauzela je sve značjane punktove u gradu, srušena je privremena vlada Aleksandra Kerenskog i formirana prva sovjetska vlada s Lenjinom na čelu.

Vremeplov: Završena SORA Brčko-Banović

Na današnji dan 7. novembra 1946. završena je prva savezna radna akcija omladine Jugoslavije na železničkoj pruzi Brčko-Banovići. Oko 70.000 mladih iz cele zemlje i 2.000 iz inostranstva izgradilo je za 190 dana prugu dugu 90 kilometara.

Vremeplov:  Lav Trocki

Na današnji dan 7. novembra 1879. rođen je ruski revolucionar Lav Davidovič Bronštajn, poznat kao Lav Trocki, jedna od ključnih ličnosti u obe ruske revolucije, 1905. i 1917. Bio je član Politbiroa boljševičke partije, predsednik uticajnog Petrogradskog sovjeta, šef diplomatije u prvoj sovjetskoj vladi. Nakon sukoba sa Staljinom, isključen je 1927. iz partije, 1929. je proteran iz SSSR, a u avgustu 1940. po Staljinovom nalogu ubijen u Meksiku. Njegova ideja o permanentnoj revoluciji, kao jedinom načinu za pobedu socijalizma u svetu, našla je sledbenike u pokretu trockista.

Vremeplov: Alber Kami

Francuski pisac Alber Kami, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. (“Stranac”, “Kuga”, “Mit o Sizifu”, “Pisma nemačkom prijatelju”, “Pobunjeni čovek”) rođen je 7. novembra  1913. godine.

Logopedu uslovna zbog zlostavljanja autističnog deteta 

Viši sud u Beogradu pravosnažno je osudio na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora, sa rokom provere od tri godine, logopeda Ranka Vukovića zbog zlostavljanja petogodišnjeg autističnog dečaka prilikom redovnog tretmana i izrekao mu godinu dana zabrane obavljanja delatnosti. Tom odlukom odbijena je žalba odbrane i potvrđena je prvostepena presuda Prvog osnovnog suda, kojom je Vuković oglašen krivim zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, rekla je u petak  Tanjugu portparol suda Bojana Stanković. Mediji prenose da je sud utvrdio da je logoped, 2. novembra 2015, prilikom stručne terapije sa dečakom, u svom “Kabinetu za glas, govor i sluh”, u Ulici Maksima Gorkog u Beogradu, dete prvo energično lupio po ruci. Zatim ga je, pošto dečak nije sarađivao, već je počeo uplašeno da cvili i skuplja se u stolici, stavljajući ruke u usta, povukao za zulufe. Logoped ga je snažno povukao da bi ga ispravio i nastavio da mu govori da je nenormalan i da ne može da radi sa detetom koje roditelji nisu vaspitali. Na kraju ga je izbacio iz ordinacije, a prema tvrdnjama roditelja, kako pišu Novosti, dečak je nakon toga danima bio uznemiren, loše je spavao, odbijao je hranu.
Stručnjaci Klinike za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” su utvrdili da je vidno uznemiren, da ima otoke i crvenilo na licu, oko ušiju i na prstima. Stručnjaci Instituta za mentalno zdravlje takođe su konstatovali da su neadekvatni tretmani, koji nisu pratili njegove mogućnosti, pospešili uznemirenost, razdražljivost i otpor. Prema pisanju Novosti, roditelji dečaka tvrde da je Vuković odmah posle prvostepene presude promenio ime ordinacije u “Samoglasnici”, u kojoj sada, prema pravosnažnoj odluci, ne bi smeo da radi u narednih godinu dana.

Bivši dekan novcem kupio titulu akademika

Ekonomski fakultet u Subotici podneo je krivičnu prijavu protiv svog bivšeg dekana, profesora dr Nenada Vunjaka, jer je pare od školarine poklonio Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske, u kojoj je kasnije izabran za akademika. Prijava je podneta nakon što je pronađeno pismo u kojem je Vunjak od direktora jedne banke tražio da deo novca predviđen za školarine njihovih zaposlenih ne bude uplaćen fakultetu, već da se donira Akademiji RS. Školarine su bile namenjene za 10 od 12 radnika banke, za njihove master studije (dvoje je bilo na budžetu), ali nisu bile uplaćene dok je dr Vunjak bio dekan. To je urađeno tek u januaru ove godine i to na insistiranje profesora oktobra 2016. – Budući da nisu plaćene sve školarine, fakultet je kontaktirao s bankom, a oni su tvrdili da ne postoji dugovanje. Onda smo u dekanatu pronašli pismo dr Vunjaka u kojem se govori zašto te školarine ne treba da budu plaćene. Pismo sam podelio sa kolektivom jer po meni ima elemenata krivičnog dela, a i prikrivanje krivičnog dela je krivično delo – kaže dekan dr Grubor.
Bivši dekan u pismu direktoru banke predlaže “sporazum o saradnji koji mu treba da bi mogao da opravda da banka ne uplati sav novac za studente, već samo za šest, s obzirom na to da je jednom akademiku obećao 6.000 evra”. Zato predlaže da to što nije plaćeno fakultetu bude uplaćeno Akademiji na osnovu pisma o donaciji. Dalje, dr Vunjak direktoru banke piše da bi trebalo da kaže da je pola donacije od fakulteta, a pola od banke, da ga ne bi napadali oko te donacije, a on će preko drugih donatora iz Srbije obezbediti još 3.000 evra i tako će njih dvojica obezbediti 9.000 evra za Akademiju”.
– Videćemo šta će reći tužilaštvo, ali to je zaista krajnje neetičko i neakademsko ponašanje. Nije na meni da procenjujem krivičnu odgovornost, ali želim da zaštitim interes fakulteta – kaže dekan Aleksandar Grubor.

Vunjak tvrdi da je postao akademik poštenim radom

Bivši dekan Vunjak spori sve što je navedeno. On kaže za “Blic” da je “sve čisto” i da je problem u tome što neko nije na vreme fakturisao usluge fakulteta, a da to nije bio njegov posao: – Dopis banci je moja lična prepiska koja nigde nije zavedena, ali sada su je zloupotrebili protiv mene. Dekan je to pismo pustio zaposlenima. Sada vidi da je pogrešio, a pre toga je naveo kako sam ja školarinama kupio titulu akademika, a to nije tačno. Izabran sam na osnovu svog naučnog rada, legalno i časno tajnim glasanjem 25 akademika, bez ikakve pomoći školarina. Nije bio moj posao da naplatim školarine, već doktora Grubora, koji je u to vreme bio prodekan, i šefova studentske službe i računovodstva. Oni su bili dužni da pošalju fakturu banci i reše naplatu – tvrdi dr Vunjak.

Samo vakcinacija efikasno štiti decu od malih boginja     

Na teritoriji Srbije, uključujući i srpske enklave na KiM, tokom oktobra registrovana su 34 slučaja malih boginja, među njima i šestomesečna beba. Među obolelima je i šestomesečna beba, koja, istina, nije ni mogla biti vakcinisana MMR vakcinom i na taj način zaštićena od malih boginja, jer prema kalendaru vakcinacije ta vakcina se prima u drugoj godini života (od 12 do 15 meseci). Epidemiolozi upozoravaju da je iz tog razloga važno da što više ljudi bude vakcinisano MMR vakcinom, da se stvori jak kolektivni imunitet i na taj način zaštite i oni koji iz opravdanih razloga ne mogu da prime vakcinu (deca do 12 meseci i bolesna deca). “Ukoliko je vakcinisano 94 odsto dece u drugoj i sedmoj godini života stvara se jak kolektivni imunitet. Sve bebe mlađe od godinu dana biće okružene bedemom otpornih osoba i na taj način će biti zaštićene”, pojašnjava epidemiolog Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Ona kaže da su aktuelna dešavanja i pojava malih boginja i u Srbiji uticala na roditelje koji su se dvoumili da vakcinišu svoju decu, te da je u poslednja tri meseca povećan broj vakcinisane dece.

Važno da se deca vakcinišu

U prvih šest meseci ove godine prvu dožu MMR vakčine primilo je 26,5 odsto mališana, dok je za devet meseci vakcinisano 47 odsto dece, što znači da je za tri meseca vakcinisano gotovo dvostruko više dece nego za prvih šest meseci. Ivana Begović Lazarević pojašnjava da to još nisu zadovoljavajuće brojke, ali se nada da će do kraja godine još dece biti vakcinisano, te da će obuhvat biti veći od prošlogodišnjeg, kada je vakcinisano 65 odsto mališana. “Važno je da se deca vakcinišu. To je pokazatelj brige za sopstveno dete, ali i za drugu decu koja iz opravdanih razloga ne mogu da prime MMR vakcinu. Nije tačno da male boginje treba da se preleže, to je apsurd u savremenim uslovima, kada je dostupna bezbedna i efikasna vakcina”, rekla je Begović Lazarević za Tanjug.  Upozorava da male boginje mogu da izazovu ozbiljne komplilklacije kod mališana, da svako 20. zaraženo dete dobije upalu pluća, na svakih 1.000 obolelih jedna osoba dobije zapaljenje mozga, koje može da ostavi trajne posledice na razvoj deteta, pa i da dovede do smrtnog ishoda.  Naša sagovornica kaže da je važno da roditelji znaju da MMR vakcina ne štiti decu samo od malih boginja, već od još dve veoma zarazne bolesti – zauški i rubeola, koje takođe mogu da ostave trajne posledice kod dece. Tokom oktobra Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Intituta Torlak dostavljena su na ispitivanje 22 uzorka, za koje je postojala sumnja na male boginje, od kojih je kod 15 pacijenata laboratorijskim testiranjem potvrđena infekcija. “Uzorci su nam dostavljani iz Kosovske Mitrovice, Kraljeva, Vranja, Novog Sada, Beograda i Niša”, rečeno je Tanjugu u Torlaku.

“Stara maslina” do 10. novembra zove mlade stvaraoce

U okviru Međunarodne manifestacije literarnog i likovnog dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu „Susreti pod starom maslinom” Kulturni centar Bar je raspisao nagradni konkurs za literarne i likovne radove na temu „Tajna i šapat maslinove gore gde stoluje stara maslina.” Pravo učešća na konkursu imaju učenici osnovnih škola i mališani iz vrtića svih zemalja, a radovi se mogu slati do 10. novembra na adresu JP Kulturni centar – Bar /za nagradni konkurs/ „Susreti pod starom maslinom”, Jovana Tomaševića 57, 85.000 Bar. Poznati novosadski dečiji pesnik i novinar Rale Nišavić posebno poziva direktore i nastavnike vojvođanskih škola da animiraju učenike da u što većem broju učestvuju na ovom konkursu.

Tramp: Ne mogu da verujem da novinari prave tako lepu decu 

Predsednik SAD Donald Tramp primio je u svom kabinetu decu novinara akreditovanih da prate dešavanja iz Bele kuće – povodom Noći veštica. Deci je podelio bombone, kako taj praznik nalaže, a njihovim roditeljima “uvijene” šale. “Ne mogu da verujem da novinari mogu da naprave ovako lepu decu”, rekao je tom prilikom Tramp i dodao: “Kako su mediji u tome uspeli, ja stvarno ne znam”. On je decu pitao i da li će biti kao njihovi roditelji kada porastu. “Nemojte da mi odgovorite. To pitanje može samo da me dovede u neprilike”, kazao je. Američki predsednik je izazvao smeh u Ovalnoj sobi kada je decu pitao kako se prema njima ophodi štampa. “Prema vama se novinari sigurno ponašaju bolje nego prema bilo kome bilo gde na svetu”, dodao je. Zatim je deci podelio bombone, a onda se okrenuo ka jednoj devojčici i rekao joj da pošto nema probleme sa težinom može da pojede koliko hoće slatkiša.

By admin