Vesti – 23.11.2017.

PSO: Konkurs za nabavke opreme za škole, domove i PU

Pokrajinski sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice za finansiranje i sufinansiranje modernizacije infrastrukture ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i učeničkog standarda na teritoriji AP Vojvodine raspisao je Konkurs   za finansiranje i sufinansiranje nabavke opreme ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, učeničkog standarda i predškolskih ustanova na teritoriji autonomne pokrajine vojvodine za 2017. Godinu. Konkurs se raspisuje na iznos sredstava obezbeđenih Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu i to za finansiranje i sufinansiranje nabavke opreme ustanova osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, učeničkog standarda i predškolskih ustanova na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u ukupnom iznosu od 10.100.000,00 dinara, (na nivou osnovnog obrazovanja i vaspitanja 4.000.000,00 dinara, na nivou srednjeg obrazovanja i vaspitanja 700.000,00 dinara, za ustanove učeničkog standarda 1.400.000,00 dinara i za predškolske ustanove 4.000.000,00 dinara). 
Nabavka opreme se odnosi na opremu za obrazovanje, oprema za bezbednost, računarska oprema, oprema za fizičko vaspitanje, oprema za likovnu umetnost, oprema za muzičku kulturu, oprema za smeštaj/nameštaj, kuhinjska oprema i ostalo). Realizacija finansijskih obaveza vršiće se u skladu sa likvidnim mogućnostima budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2017. godinu.
Korisnici koji imaju pravo da učestvuju u raspodeli sredstava  su:  škole za osnovno obrazovanje i vaspitanje, škole za srednje obrazovanje i vaspitanje i ustanove učeničkog standarda na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine čiji je osnivač Republika Srbija, AP Vojvodina ili jedinica lokalne samouprave; jedinice lokalne samouprave (isključivo za potrebe predškolskih ustanova) na teritoriji AP Vojvodine.
Zahtevi za dodelu sredstava podnose se na jedinstvenom konkursnom obrascu Sekretarijata (jedna ustanova/jedinica lokalne samouprave podnosi samo jedan konkursni obrazac). Kompletna konkursna dokumentacija može se preuzeti od 22. 11. 2017. godine na web adresi  Sekretarijata www.puma.vojvodina.gov.rs  
Rok za podnošenje prijava na Konkurs je 30. 11. 2017. godine.  Zainteresovana lica dodatne informacije u vezi sa realizacijom Konkursa mogu dobiti u Sekretarijatu na telefon  021/487-4157, 487-4884 i 487-4262. 

Prvi direktor po novom ZOSOV- u

Prvi direktor škole koji je na dužnost stupio zahvaljujući odredbama novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je Biljana Bojanić , profesor srpske književnosti i jezika, koja je 20. novembra Rešenjem ministra imenovana za direktora  Medicinske škole u Kraljevu. Prilikom izbora u potpunosti su poštovani demokratka načela i procedure predviđene novim zakonom. S obzirom na rezultate rada i kompetencije ministar je Rešenjem samo potvrdio predlog Školskog odbora. Školski odbor Medicinske škole u Kraljevu doneo je Odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora Medicinske škole u Kraljevu. U skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja , Komisija za izbor direktora je sačinila Izveštaj o sprovedenom postupku za izbor direktora koji je sadržao dostavljenu dokumentaciju kandidata i potrebna mišljenja i dostavili su ih organu upravljanja. Na osnovu Izveštaja, Školski odbor Medicinske škole u Kraljevu je sačinio listu kandidata koji ispunjavaju uslove i predlog za izbor Biljane Bojanić, jedinog kandidata, za direktora ustanove u naredne četiri godine.

Otvoren konkurs u okviru programa „ Škole za 21. vek“

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i British Council pokrenuli su  trogodišnji regionalni program podrške „Škole za 21. vek“ za razvoj kapaciteta osnovnih škola u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana kako bi svojim učenicima omogućile da steknu veštine od suštinskog značaja za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. veka. Sve osnovne škole iz Srbije pozvane su da se priključe ovom programu putem obrazca za onlajn prijavu na sajtu British Council a.
Direktori škola i nastavnici iz svake od deset odabranih škola će proći kroz obuku kako bi uvrstili ključne veštine u procesu učenja kod đaka. Takođe, svaka će od odabranih deset škola dobiti Micro:bit računare i učestvovati u drugim aktivnostima ovog programa.
Ovaj program će se sprovoditi paralelno sa opštim nastavnim planom i programom u cilju razvoja veština kao što su digitalne veštine, veštine rešavanja problema i kritičkog razmišljanja, koje su učenicima neophodne za uspešnu karijeru na radnom mestu ili za nastavak obrazovanja. Rok za prijavu je 30. novembar 2017. godine.

Uručena priznanja “Natošević” za škol. 2016/2017. godinu

Priznanje koje nosi ime dr Đorđa Natoševića, prosvetnog radnika, jednog od prvih srpskih pedagoga i osnivača učiteljskih škola u više gradova, kao autentično vojvođansko priznanje koje se dodeljuje najuspešnijim vaspitno-obrazovnim ustanovama i prosvetnim radnicima, dodeljeno je danas, dvadeseti jubilarni put, u Pokrajinskoj vladi. Dobitnicima za školsku 2016/2017. godinu, za izuzetne doprinose i rezultate u praksi, priznanja su uručili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazo vanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i predsednica Odbora za dodelu priznanja dr Olivera Gajić, redovna profesorka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Ovo priznanje dodeljuje se svake godine 8. novembra, na Dan prosvetnih radnika, koji je 1994. godine UNESKO prepoznao kao važan datum koji je svakako vredan obeležavanja. To je prilika da se podsetimo na sve ono što je lepo i značajno u radu prosvetnih radnika. 
Čestitajući dobitnicima na prestižnom priznanju, Mihalj Njilaš je rekao sledeće: „Iako se od prosvetnih radnika, slobodno možemo reći, ponekad očekuje gotovo nemoguće – vi ste ti koji dokazujete da je to moguće i ostvarljivo. Biti prosvetni radnik znači imati opšta i stručna znanja, vladati pedagoško-psihološkim i didaktičko-metodičkim disciplinama, biti osposobljen za pravilnu komunikaciju, jednom rečju – biti kompetentan profesionalac, a istovremeno biti i osoba koja razume, vodi, učestvuje u odrastanju svakog deteta–učenika. Naša pokrajina već dvadeseti put ima težak posao – treba da sagleda koje su obrazovne ustanove i pojedinci iz Vojvodine bili najkvalitetniji u protekle dve godine, šta su postigle i koji su to rezultati koji se mogu ceniti kao bitni za ovu nagradu. Od prvih priznanja, zaključno sa ovom godinom, dodeljeno je ukupno njih 87 (38 priznanja za pojedince i 49 priznanja za ustanove). Odbor za dodelu priznanja i ove godine je imao težak zadatak, trebalo je među najboljima izabrati najbolje”.
Pored toga, pokrajinski sekretar za obrazovanje čestitao je i Dan prosvetnih radnika svim radnicima u prosveti iz cele Vojvodine, poželevši im uspeh u – kako je rekao – napornom i teškom poslu, kao i to da još dugo budu uspešni na putu obrazovanja. Pored toga, zahvalio je i članovima odbora na trudu i angažovanju.
Predsednica odbora za dodelu priznanja prof. dr Olivera Gajić rekla je da je ova nagrada nešto više od samog čina odavanja priznanja. „To je, pre svega, i afirmacija, na najbolji mogući način, vaspitno-obrazovne i pedagoške delatnosti i doprinosi u velikoj meri ugledu profesije prosvetnog radnika.” Odbor za dodelu priznanja – koje se sastoji od plakete, povelje i novčane nagrade – jednoglasno je odlučio da ga dodeli Osnovnoj školi „Branko Radičević” u Savinom Selu, Osnovnoj i srednjoj školi „9. maj” u Zrenjaninu, Marijani Kolarić, nastavnici razredne nastave u Osnovnoj školi „Petefi brigada” u Kuli, Lidiji Nerandžić-Čanda, nastavnici srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji „Veljko Petrović” u Somboru i Branki Bešlić, stručnoj saradnici psihologu u Osnovnoj školi „Sonja Marinković” u Subotici. Dodeli ovogodišnjih priznanja takođe su prisustvovali i pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje – Biljana Kašerić, te članovi odbora za dodelu pomenutog priznanja, dobitnici priznanja, kao i drugi gosti.

Podsticanje demokratske kulture u školama

Konferencija povodom projekta „Podsticanje demokratske kulture u školama“ održana je 17. novembra u hotelu Metropol Palace u Beogradu a u organizaciji  Ministarstva prosvete , nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Savetom Evrope i Evropskom unijom . Projekat uključuje 20 osnovnih, srednjih, kao i škole koje obrazuju  decu i učenike sa smetnjama u razvoju iz svih krajeva Srbije, a koje su se obavezale da izmene svoju nastavnu praksu, unaprede primenu antidiskriminatornih principa  zasnovanih  na  našim nacionalnim standardima, ali i modelima Saveta Evrope. Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček istakla je da su škole koje su uključene u projekat birane na osnovu iskazane profesionalnosti i posvećenosti u razvoju demokratske kulture u školi i tom prilikom naglasila da demokratska kultura u školama ne postoji kao predmet ali može biti deo svakog predmeta pojedinačno. Projekat „ Podsticanje demokratske kulture“ realizuje se u okviru šireg programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Faciliti za zapadni Balkan i Tursku“, a jedan od primarnih ciljeva  je upoznavanje  škola i drugih glavnih partnera na projektu sa modelom kompetencija za demokratsku kulturu koji je razvio Savet Evrope. Učesnici konferencije razgovarali su  o razvoju demokratije i ljudskih prava u školama te su tom prilikom podelili najbolja iskustva u procesu inkluzivnog obrazovanja, kao i  modele kako da uključe decu u nastavu i vannastavne aktivnosti. Na konferenciji su takođe razmatrani načini za uvođenje antidiskriminatornih mera kao i osnaživanje kapaciteta škola za otklanjanje predrasuda, diskriminatorskog ponašanja prema ranjivim grupama.

Podrška romskoj deci u sektoru obrazovanja

Nedavno je održana uvodna konferencija projekta “Rano obrazovanje i briga o deci u funkciji prevencije osipanja i povećanja obrazovnih postignuća romske dece u Novom Sadu”. Nosilac projekta je Centar za proizvodnju znanja i veština, a partneri su Centar za socijalni rad i Gradska uprava za obrazovanje.

Akademac: “Učim, radim i putujem”

Na prvom programu Radio-televizije Vojvodine u nedelju 19. novembra je  emitovana nova emisija iz serijala “Akademac” u kojoj će tema bila program Work and travel. Emisija je počela u 12.35 časova na prvom programu RTV. Većina studenata zna za program Work and travel. Mladi odlaze na 4 meseca u Ameriku zbog rada, zarade, putovanja, sticanja iskustava, a poneki i radi ostanka. Razgovaralo  sa onima koji su se vratili, a od njih ćemo i čuti kakve sve to lične promene možete doživeti kada otputujete negde tako daleko. Spomenuti su i ostal iprograme putovanja, na kojima ne zarađujemo novac, ali zato dobijamo neprocenjive vrednosti. Vreme rezervisano za rubriku bilo je  posvećeno  Svetskom danu studenata.  Voditeljka je bila Ana Bojović, a emisija se može pogledati  i na odloženo, na sajtu Radio-televizije Vojvodine.

Mlade Somborke stazama velikih slikara

Učenice osmog razreda škole Dositej Obradović iz Sombora, sestre Jovana i Svetlana Preradović,  imale su od 19. oktobra prvu izložbu i veliku šansu da krenu stazama poznatih somborskih slikara. Brzo su izgustirale igračke, pa su i olovke i bojice uzele su u ruke već kada su imale dve, tri godine. Danas kada imaju 14 godina, Svetlana i Jovana Preradović imaju prvu samostalnu izložbu zahvaljujući pre svega svom talentu, radu i upornosti. U Gradskoj biblioteci u Somboru, predstaviće portrete, pejzaže, liikove iz mašte i sa interenta. “Nama je mama kupovala bojice, pa smo šarale, ali smo od prvog razreda počelče da idemo na časove i da nas neko uči. Vidi se da smo napredne i da je slika sve bolja i svaki put je slika sve bolja”, kaže Svetalana Preradović.
U školi Dositej Obradović u Somboru malo je talenata kao što su sestre Preradović. Jovana se ne odvaja od grafitne olovke kojom najviše voli da crta. “Ja tako nađem sliku na instagramu, ili Guglu, na internetu pa sa telefona precrtavam. Ovako crtamo i pastel i ulja na platnu i gratit, skoro sve tehnike”, kaže Jovana Preradović. “Mislim da će Jovana upisati Akademiju, to sam siguirna 90 posto, za Svetlanu možda i ne, ali mislim da je to njima u krvi. Pogotovo ova starija. Ona sedne i crta po dva tri sata, njoj nikad nije dosadno”, kaže majka Vera Preradović. Da li će im umetnost biti i zanimanje, još uvek je teško reći. Ali ono što je sigurno, one svakodnevno pokažu raskoš talenta i koji poseduju nastavljaju tradiciju somborskog slikarstva iako im je tek 14 godina.

SZ “Beljanski”:  Konkurs “Šta je to muzej?”

U subotu, 18. novembra 2017 . godine, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležila je 60 godina od osnivanja. Tim povodom Spomen-zbirka je raspisala konkurs za najzanimljiviju dečju izjavu na temu “Šta je to muzej?”. Tog dana od 13 do 14.30 sati, u okviru organizovane su dečje radionice, mali učesnici mogli su da iskažu svoja razmišljanja, kao i da urade originalne umetničke radove na temu „Moj muzej iz mašte”.  Najuspeliji rad kao i izabrana razmišljanja imaće svoje „javno prikazivanje” u okviru elektronske i štampane Novogodišnje muzejske čestitke. Pored radionice posvećene jubileju, od 10 do 18 časova ulaz je bio slobodan za sve posetioce, a pored dela stalne postavke i kustoskog tumačenja kolekcije Pavla Beljanskog, moći da pogledaju izložbu Ignjat Job: Vatra Mediterana i deo taktilne postavke Dodirni i oseti. Povoljne cene muzejskih izdanja biće snižene za dodatnih 20 odsto, a uz svaku kupljenu, posetioci će dobiti poklon publikaciju Sudbina umetnina: zbirke, sakupljači i darodavci u Vojvodini. Ulaz na sva dešavanja je slobodan.

Srpski srednjoškolci uspešni na Međunarodnoj olimpijadi

Sa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike (MOAA) za sednjoškolce održanoj proteklog vikenda u Puketu na Tajlandu, srpski srednjoškolci vraćaju se sa dve bronzane medalje i tri pohvale. Na Olimpijadi su učestvovala 44 tima iz 44 zemlje sveta sa po pet takmičara. Srpski tim formiran je od najuspešnijih učenika na republičkom takmičenju, a takmičari dolaze iz tri škole u Srbiji, navodi se u saopštenju Društva astronoma Srbije. Učešće tima je finansirano iz više izvora, među kojima se nalaze Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Društvo astronoma Srbije, Dunav osiguranje, Počasni konzulat Kraljevine Tajland u Beogradu, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, kao i iz ličnih sredstava članova tima.

Održan festival obrazovanja na SPENS-u

Kod nas i u svetu  17. novembra je obeležen međunarodni dan studenata i srednjoškolaca. Tim povodom na Spensu je održan festival obrazovanja, gde su posetioci imali priliku da na jednom mestu steknu uvid u mogućnosti, koje im pruža školovanje u Srbiji, ali i inostranstvu. Velika ponuda kvalitetnih informacija, koje mogu doprineti sticanju, kako formalnog tako i neformalnog obrazovanja studenata i učenika, jedan su od osnovnih preduslova, za bolje snalaženje u daljem školovanju i pripremi za buduće radno mesto. Četrdeset štandova i isto toliko organizacija bile su na raspolaganju zainteresovanim posetiocima, a jedna od njih je i studentska organizacija koja se trudi da poboljša standarde i kvalitete obrazovanja romskih studenata. “U poređenju sa ostalim studentima, često nemaju položene jezičke sertifikate, jezičku dozvolu, IT obuku koja je neophodna i sve to utiče i na prosek studiranja, zbog čega im je potrebna naša finansijska podrška”, kaže Branislav Nikolić iz Vojvođanskog romskog centra za demokratiju. Jedna od mogućnosti za ambiciozne srednjoškolce koji imaju 16 godina i dovoljno znanje engleskog jezika je odlazak u Sjedinjene Američke Države i završetak trećeg i četvrtog razreda u istoj školskoj godini, što pred osamostaljenja i stečenog znanja stranog jezika donosi i uštedu vremena, zbog čega mogu biti u velikoj prednosti u odnosu na vršnjake.
Veliki broj korisnih i dobro odabranih informacija na jednom mestu dragocene su za sve studente i đake, poručuju iz Studentske Unije Srbije. “Potrebno je da se napravi dobra selekcija, a za sve to je potrebno i određeno slobodno vreme. S jedne strane, mladi nemaju dovoljnu svest o vrednosti slobodnog vremena, a s druge strane oni koji ga nažalost nemaju, nemaju ni dovoljno vremena da rade na svom profesionalnom razvoju i da pohađaju kurseve, obuke i seminare”, smatra Nikola Srdić iz Studentska unija Srbije. Osim državnih i privatnih fakulteta, svoje programe izložili su i organizacije, koje pružaju neformalno obrazovanje, poput autoškola, škola stranih jezika, ali i mnogobrojni predstavnici IT sektora, bez čijih kvalifikacija i licenci je gotovo nezamislivo naći posao u bilo kojoj struci. https://www.youtube.com/watch?v=IGjaHVR2G9Q

“Originalni razgovori” prilika za posao za mlade II

Predsednik “Color press group” Robert Čoban ističe da svakako treba biti optimista i da je najvažnija stvar na svetu – raditi posao koji se voli, jer to je, smatra, najveći blagoslov i najveća sreća. “Taj posao možda nećete naći u svom gradu, možda ga nećete naći ni u Srbiji, ali bitno je raditi ono što volite, koliko god da je to moguće. Mi živimo u zemlji u kojoj je centralizacija jedan od najvećih problema. Da moja porodica, žena, dve ćerke, dva psa i mačka nisu u Novom Sadu, ja bih u krugu od dva kilometra ovde u Beogradu mogao da rešim sve svoje poslove, probleme i potrebe”, kaže Čoban. Sve o čemu se govori, ističe, sve se manje-više odnosi na Beograd, eventualno na Novi Sad, a smatra da se mora govoriti o tome kako omogućiti da ljudi ostanu da rade u Negotinu, Kanjiži, Bačkoj Palanci, Zaječaru, jer, kako je rekao – oni to neće, oni će svi hteti da dođu u Beograd. “Ljudi ne mogu kao u Engleskoj, da rade u Beogradu, pa da se za 40 minuta vrate vozom u svoje mesto, nego se dosele u Beograd. Šta god mi ovde lepo pričamo, uvek možemo da ponavljamo alanfordovske rečenice da je bolje biti mlad, bogat i lijep nego ružan, star i bolestan, ali prosto, sve nam to neće pomoći, ako zemlja nastavi da se centralizuje i ako svi mi na kraju dođemo u Beograd”, smatra Čoban.

Nordeus: Za zapošljvanje veoma važan – optimizam!

Branko Milutinović iz Nordeusa, kako je rekao, sa strane poslodavca, smatra da nije pomenuta jedna, kako misli veoma važna stvar – optimizam. “Mi, na primer, uopšte ne zapošljavamo pesimiste, likove koji mrače, kojima je sve teško, neodgovarajuće. Ne. Ono što je odlika u Nordeusu, tamo vidite puno zuba, ljudi su nasmejani, a nije im lako. Kod nas se ne dolazi na posao da se jede, igra stoni tenis, pa se ide kući. Ljudi puno rade, ali su nasmejani i vedri. Imajte veru u sebe, morate biti optimisti, susretaćete se sa ljudima koji će donositi pogrešne odluke, ali nipošto ne odustajte”, istakao je Milutinović.

Šah popularan među studentima

Oko 40 akademaca učestvovalo je 18. novembrana “Šahovskom prvenstvu Univerziteta u Novom Sadu”, koji je održan u prostorijama Omladinskog kluba “Opens 2019”. Turnir se igrao u švajcarskom formatu te su takmičarski parovi u devet kola imali po 15 minuta da pokažu svoje znanje i umeće. Pobednik turnira biće poznat sledeće nedelje kada će biti organizovano proglašenje. Za najboljeg šahistu ili šahistkinju pripremljeno je nagradno novogodišnje putovanje u Krakov. Svi učesnici će kao stimulans za dalje studiranje i učešće u šahovskom turniru dobiti vaučere s popustom za apsolventske ekskurzije i novogodišnja putovanja. Promovišući šah i umrežavanjem onih koji su njegovi ljubitelji, turnir iz godine u godine okuplja sve veći broj najboljih šahista među studentima. Jedna od organizatorki turnira Marijana Topo rekla je da studenti koji igraju šah zaslužuju da imaju ovakvo prvenstvo, te da ga zbog velike zainteresovanosti svake godine i organizuju. „Ovo je način da se pokaže da šah i dalje živi i postoji među studentima, a nama je posebno drago da pored drugih sportova šah zaslužuje i dobija pažnju“, kazala je Marijana Topo. Studentsko šahovsko prvenstvo je prvi put organizovano pre više od šest godina na Fakultetu tehničkih nauka, a potom se šah igrao na  Filozofskom fakultetu, kao i na Spensu. Ovo prvenstvo ne okuplja samo profesionalne šahiste, već i sve one koji tu misaonu igru vole i amaterski se njome bave.

Najbolji na novosadskim bilbordima

Učenica Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremska Kamenica Ksenija Mudri osvojila je nagrade na takmičenjima iz fizike, hemije i matematike. “Volim engleski jezik i mislila sam da zbog toga upišem gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj””,  rekla je Ksenija Mudri. Ona planira da nakon toga upiše prava i posveti se toj oblasti.
Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 37 lokacija u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno oko 170 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor pomenutog projekta je i ove godine Erste banka. U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, „Dnevnik” će u narednim danima predstavljati laureate projekta „Učim+Znam=Vredim”, uz njihove kratke izjave.

Dualno obrazovanje u čačanskim srednjim školama

Čačak je prvi grad koji je Karavan „Duh mladosti“ posetio nakon usvajanja Zakona o dualnom obrazovanju, zakona kojim je uređen sistem u korist kvaliteta kompetencija mladih ljudi koje će sticati za vreme formalnog obrazovanja, rekla je 17. novembra Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za strateško planiranje na otvaranju Karavana. Usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju je veoma važno jer tehničko – tehnološki razvoj napreduje velikom brzinom pa je potrebno modernizovati obrazovne profile kako bi mladi dobili kvalitetno znanje i postali zapošljivi odmah nakon formalnog obrazovanja, dodala je Grujić. Ona je istakla da se ovim zakonom, između ostalog, u proces učenja kroz rad uvode i instruktori, koji su licencirani i imaju položene didaktičko – pedagoške veštine, a koji će zajedno sa nastavnicima praktične nastave učestvovati u obrazovnom procesu i dati našim mladim ljudima mogućnost da steknu potreban kvalitet znanja. Grujić je ukazala da Čačak ima veliki potencijal u dualnom obrazovanju, jer su ove godine modernizovani brojni dualni profili među kojima su i modni krojač, bravar – zavarivač, trgovac i operater mašinske obrade, koji su implementirani u čačanskim srednjim stručnim školama. Takođe, dodala je, potencijal je i u umrežavanju sa kompanijama kao što su Maksima, Tifani, P.S. u području tekstilstva, kao i kompanije iz Lučana u području namenske industrije.

Vremeplov: Stevan Sremac

Na današnji dan 23. novembra 1855. godine u Senti je rođen Stevan Sremac, najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze i jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma (“Iz knjiga starostavnih”, “Ivkova slama”, “Zona Zamfirova”, “Pop Ćira i pop Spira”). Bio je član Srpske kraljevske akademije. 

Vremeplov: Rođen Alfonso Učeni

Alfonso X Učeni (el Sabio), kralj Kastilje i Leona (1252-82), utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i književnosti, pobornik verske tolerancije rođen je  23. novembra 1221. godine. Pokrenuo je pisanje španske istorije i astroloških dela, a njegovom zaslugom prevedeni su Biblija, Talmud i Kuran.

Vremeplov: Štrajk/ustanak lionskih radnika

Na današnji dan 23. novembra 1831. godine počeo je dvodnevni štrajk lionskih tkača prerastao je u organizovani ustanak lionskih radnika. Ustanici su zauzeli ključne punktove u Lionu i uspostavili privremenu vladu. Njihovi zahtevi za povećanje nadnica nisu prihvaćeni, a vojska je početkom decembra ugušila ustanak.

Vremeplov: Umro Andre Malro

Na  današnji dan 23 novembra 1976. godine umro je francuski pisac i političar Andre Malro, učesnik Kineske revolucije (1924-27), Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, član Francuske akademije, De Golov ministar kulture od 1959. do 1969. (“Kraljevski put”, “Ljudska sudbina”, “Iskušenje Zapada”, “Antimemoari”).

Vremeplov: Umro Jang Hsiani

Jang Hsiani renomirani knjiženi prevodilac kineske literature umro je na današnji dan 23. novembra 2009. godine. Zajedno sa suprugom, Britankom Gledis Tejlor, preveo je kineske klasike, poput jednog od najčuvenijih romana iz 18. veka “San u crvenom paviljonu”. Njih dvoje su preveli i veliki broj stranih klasika na kineski jezik.

Predavanja o bezbednosti u saobraćaju karlovačkoj deci

Predavanjima namenjenim predškolcima, osnovcima i gimnazijalcima 10. novembra je u Sremskim Karlovcima obeležen Svetski dan sećanja na žrtve stradale u saobraćajnim nezgodama. Prema rečima predsednika opštinskog Saveta za bezbednost saobraćaja Živorada Milanovića, ovaj dan se prvi put obeležava u Sremskim Karlovcima i to u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja. Najpre je u vrtiću “Kockica” održana predstava “Pažljivko” za predškolce i učenike prvog razreda Osnovne škole „23. oktobar”, a potom je na istom mestu realizovana i tribina, na kojoj su pored stručnjaka iz Agencije, mladima svoja iskustva izneli oni koji su stradali u saobraćajnim nezgodama zbog sopstvenih grešaka. “Na ovaj način pokušavamo mlade da učimo bezbednom ponašanju u saobraćaju, ali i skrenemo im pažnju na opasnosti i grešeke koje činimo kao učesnici u saobraćaju”, rekao je Živorad Milanović.

Sremski Karlovci: Tri godine različitih kampanje

Do kraja godine kao meru povaćanja sigurnosti osnovaca, opštinski  Savet za bezbednost saobraćaja planira da postavi i zaštitnu pešačku ogradu oko osnovne škole. Načelnik Odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja Duško Pešić kaže da je smisao predstave koja je juče odigrana u karlovačkom vrtiću, da kroz igru, pesmu i druženje sa kostimiranim Pažljivkom, deca  nauče  najvažnija pravila ponašanja u  saobraćaju. “Agencija ove godine realizuje i kampanju  „Um na drum” namenjenu mladima”, kazao je Pešić. On kaže da već tri godine sprovode različite kampanje. “Ove godine smo, za razliku od prethodnih na kojima je bio akcenat na zastrašivanju i represiji, otišli korak napred i posvetili se podizanju nivoa znanja. Zato im pružamo mogućnost da iz iskustva mladih koji su doživeli udes i postali invalidi svojom krivicom, saznaju kakve ih opasnosti vrebaju u saobraćaju i na šta treba da obrate pažnju”, kaže Pešić.
On je napomenuo da je pre ovih predavanja održan i sastanak sa lokalnim Savetom za bezbednost saobraćaja na kom su analizirani program rada i aktivnosti tog opštinskog tela. Kako je istakao, Savet je ozbiljno shvatio svoju ulogu i intenzivno realizovao značajne programe iz ove oblasti.
“Karlovčani su prepoznali važnost edukacije i da je ona najdelotvornija kada se sprovodi od malih nogu”, rekao je Pešić.  Najveći deo njihovih aktivnosti i jeste namenjen deci. Mnogobrojne aktivnosti za različite uzraste su sporoveli tokom prethodnog perioda  i možemo slobodno reći da karlovčaki Savet predstavlja primer odlične prakse kakav se retko može sresti u drugim lokalnim samoupravama.

Broj poginule dece u padu

Kako kaže Duško Pešić iz Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji broj dece poginule u saobraćajnim nezgodama se iz godine u godinu smanjuje. Sa 57 krajem devedesetih, broj poginulih mališana pao je od 10 do 14 poslednjih godina, što, kako kaže, je  veliki napredak. “Bez obzira na to smanjenje i dalje nismo zadovoljni”, ističe Pešić i dodaje da misle da može bolje.
Karakteristično je to da su pre petnaestak godina deca najviše stradala kao pešaci, danas nam kao putnici u vozilima. Godine  2015. od 14 poginule dece, 10 njih su stradali kao putnici u vozilima. Razlog su nekorišćnje zaštitnih sistema, sedišta i pojaseva. To znači da pored rada sa decom moramo da se posvetimo i roditeljima kako bi i oni shvatili svoju ulogu u svemu tome. Cilj nam je da od 2020. godine ne bude poginule dece u Srbiji.

Neoborivi dokazi da vakcina nema nikakve veze s autizmom

Vakcina MMR, koja štiti od zaušaka, rubeola i malih boginja, ne izaziva autizam. I to je jedina istina. Istina koja našu decu može da spase obolevanja od zaraznih bolesti za koje smo mislili da su iskorenjene. Laž da ova trovalentna vakcina izaziva autizam krenula je iz Velike Britanije 1998. godine, kada je Endru Vejkfild, inače abdominalni hirurg, objavio tu tvrdnju u časopisu “Lanset”. Članak su preneli mnogi mediji i tako je počeo da se širi lanac straha, da se smanjuje obuhvat imunizacije i da se javljaju epidemije malih boginja za koje se mislilo da su skoro iskorenjene. Mnogi naučnici su kasnije pokušavali da potvrde korelaciju između morbila i autizma, ali nijedan od njih u tome nije uspeo. Novinar “Sandej tajmsa” je 2004. godine otkrio da časopis “Lanset” nije proverio sve navode u članku pre nego što ga je objavio, ali i da je autor Endru Vejkfild imao finansijsku dobit od svojih tvrdnji koju nije mogao da obrazloži! Časopis “Lanset” se potom u potpunosti ogradio od članka, odbacio tvrdnje Vejkfilda i izvinio se čitaocima, a pomenuti doktor je izbačen iz Lekarske komore Engleske!
Jedan od glavnih argumenata antivakcinalnog lobija je i povlačenje jedne vrste MMR vakcine koja je korišćena u Japanu. Tamo je ta vakcina zabranjena 1993. godine zbog toga što su primećeni izuzetno retki slučajevi obolevanja od meningitisa kod dece koja su vakcinu primila. Deca se danas u Japanu vakcinišu protiv malih boginja, zaušaka i rubeola tako što dobijaju tri posebne vakcine. Iako šarlatani koji su protiv vakcinacije u Srbiji povezuju zabranu MMR-a u Japanu i autizam, te dve stvari nemaju nikakve veze jedna s drugom. Dokaz za to je što je stopa autizma kod dece u toj državi nastavila da raste bez obzira na zabranu vakcine. Tako je 1988. godine beleženo 48 slučajeva autizma na 10.000 novorođenih, a 1996. godine, tri godine posle zabrane MMR-a, čak 117,2 slučaja na 10.000 novorođene dece.

Stanković: Do autizma dovode genetski faktori

Dejan Stanković, dečji psihijatar i specijalista za neuropsihologiju, objašnjava za “Blic” da su brojne studije pokazale da MMR vakcina nema nikakve veze s autizmom, do kog najverovatnije dovode genetski faktori. Stanković ističe da je period između prve i druge godine života deteta, kada se prima MMR vakcina, inače period u kome roditelji shvate da njihovo dete ima autizam, te iz tog razloga povezuju ove dve stvari, iako one nemaju veze jedna s drugom. – Ispoljenost simptoma, koji su inače postojali i ranije ali nisu bili vidljivi, postaje jasna i roditeljima i okolini između 16. i 18. meseca života deteta, što samo slučajno koincidira s vremenom vakcinacije. Autizam ima svoj prirodni tok, gube se određene funkcije, i u prvoj, drugoj godini, ali i u petoj, desetoj godini života, a nema nikakve veze sa vakcinacijom – objašnjava naš sagovornik.
Doktor kaže da je autizam neurorazvojni poremećaj koji karakterišu poteškoće u komunikaciji, socijalnom funkcionisanju i interakciji sa drugima, uz moguće nerazvijanje govora, kao i neobična, nesvrsishodna ponašanja uz ograničena interesovanja za očekivane vršnjačke aktivnosti.
– Autizam je češći kod dečaka, a jasan uzrok nije poznat. Smatra se da je u pitanju grupa srodnih poremećaja sa mnogo različitih uzroka koji se ispoljavaju kroz klasične simptome u govoru, komunikaciji, interakciji i ponašanju. Najverovatnije do autizma dovode genetski faktori. Važno je da simptomi i znaci poremećaja mogu biti ispoljeni u različitom stepenu i obliku kod različite dece. Studije su pokazale da se simptomi jasno prepoznaju sa šest do 12 meseci, ali većina profesionalaca potvrdiće da se radi o autizmu najranije kad dete napuni godinu i po – priča Stevanović. On kaže da postoje brojne stručne studije koje pobijaju netačne pretpostavke o vezi MMR-a i autizma.

Autistične dece jednako i među vakcinisanim i nevakcinisanim

Milione dolara uložili su strane vlasti i nevladin sektor u istraživanja širom sveta u poslednjih desetak godina koja su pokazala da ne postoji povezanost između vakcina i autizma.Dr Endi Ših, jedan od vodećih stručnjaka za autizam u svetu Epidemiolog Ivana Begović Lazarević nedavno je iznela krunski argument u korist vakcine – procenat autistične dece potpuno je isti među vakcinisanim i nevakcinisanim mališanima. – Mi za roditelje imamo samo jedan odgovor, a to je da je podjednak broj autistične dece među vakcinisanom i nevakcinisanom decom – rekla je Begović Lazarević.
U međuvremenu, Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, kaže da je imunološki bedem ozbiljno narušen u predškolskom uzrastu i upozorava da male boginje nećemo moći da zaustavimo ako se epidemija pojavi u vrtićima. – Male boginje se javljaju u talasima, važno je da se vakcinišu deca da bismo sprečili epidemiju. Pozivam roditelje da vakcinišu decu na moju etičku i moralnu odgovornost – apelovao je Kon.

Batler: Deca u velikom riziku ukoliko se ne vakcinišu

Roditelji izlažu decu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu. MMR s autizmom povezuju prevaranti. SZO je uradila hiljade studija koje su pokazale da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma” rekao je Rob Batler, stručnjak za program imunizacije SZO za Evropu.

About the Author

admin