Vesti – 25/26.11.2017.

Direktori se pripremaju za polaganje ispita za licencu

“Uspešni direktori škola i vrtića uključeni su u program pripreme za polaganje ispita za licencu. Ukupno 250 direktora u toku dvodnevnog rada baviće se temama vođstva u ustanovi, unapređivanjem rada tela i timova,  vrednovanjem kvaliteta nastave i učenja, samovrednovanjem rada ustanova i razvijanjem odgovornosti za kvalitet i efikasnost rada u ustanovi” saopštilo je  23. novembra ministarstvo prosvete. “Petogodišnje iskustvo spoljašnjeg vrednovanja pokazalo je da su ove teme potrebne svim direktorima ustanova, bez obzira na kvalitet njihovog rada i iskustvo u rukovođenju.  U uvodnom plenarnom delu programa predstavnici ministarstva prosvete dali su potrebna tumačenja za primenu novina u ZOSOV-u, a ostale teme se realizuju kroz interaktivni rad. Svi učesnici ovog programa dobiće precizna uputstva za izradu istraživačkog rada i portfolia, sa kojima će pristupati ispitu za licencu. U zavisnosti od teritorijalnog rasporeda škola, ove pripreme se realizuju u Beogradu (23. i 24. novembra 2017.), Kragujevcu (29. i 30. novembra 2017.) i Zrenjaninu (7. i 8. decembra 2017.)”,  kaže se u saopštenju Ministarstva.
Iako je obaveza sticanja licence za rad direktora bila propisana još 2003. godine, ova sistemska aktivnost nije bila realizovana. Na inicijativu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, imenovana je radna grupa koja je pripremila program pripreme i kriterijume za uključivanje direktora i njihovu obuku. Prvi ispiti za licenciranje direktora očekuju se u martu 2018. godine, po donošenju pravilnika kojim će biti uređena sva pitanja od značaja za sticanje licence za direktore.

Šarčević u Dubaiju

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se 22. novembra u Dubaiju sa ministrom obrazovanja Ujedinjenih Arapskih Emirata Huseinom bin Ibrahimom. Dvojica ministara su istakla zadovoljstvo zbog kontinuiranog unapređenja bilateralnih odnosa dveju zemalja i konstatovali  da postoji veliki prostor  za unapređenje saradnje u oblastima obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja. Kao oblast u kojoj postoji najviše potencijala za pospešivanje saradnje ministri su izdvojili visoko obrazovanje. Na sastanku je potvrđena namera da se okviri  buduće saradnje definišu putem Memoranduma o razumevanju. Ministar Šarčević je pozvao kolegu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata  da u januaru poseti Srbiju kako bi potpisali Memorandum.

APV: 27 miliona dinara naučnoistraživačkim projektima

Predstavnicima visokoškolskih institucija, koje su dobile sredstva na osnovu Javnog konkursa za finansiranje drugog ciklusa kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u AP Vojvodini u 2017. godini,  su uručena rešenja o odobrenom novcu. Na konkurs, za čiju je realizaciju predviđeno 27 miliona dinara, stiglo je ukupno 135 prijava, a stručne komisije su odobrile 32 prijave. Rešenja o konkursnom finansiranju projekata dobitnicima je uručio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević. Projekti koji će se finasirati su iz oblasti pravnih i ekonomskih nauka, sportskih nauka, tehnoloških, tehničkih, medicinskih, biotehničkih, prirodno – matematičkih i oblasti društvenih i humanističkih nauka. – Odabrana su 32 projekta i šteta je što nije moglo više jer su nam stigli izuzetno kvalitetni projekti, podsticajni za održiv razvoj Pokrajine. Reč je o projektima koji će značajno doprineti unapređenju ne samo naše naučne stvarnosti nego, siguran sam, našeg ukupnog, i privrednog i kulturnog  ambijenta i kvaliteta života – rekao je dr Milošević, istakavši da je Pokrajinska vlada u ovoj godini uspostavila nekoliko novih projekata – jedan se odnosi na razvojno- istraživačke projekte visokih škola, drugi se tiče umetničko istraživačke prakse, što je projekat Akademije umetnosti UNS, tu su projekti nacionalnih manjina, kao i onaj izuzetno važan koji se odnosi na povezivanje nauke i privrede: reč je o subvenciji privrednih društava za saradnju s naučnim isntitucijama.

Dragić poklonio opremu Jovinoj gimnaziji

Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu , zahvaljujući  donaciji vlasnika proizvodnje “Mile Dragić” i beogradskog Hotela “Moskva” Mileta Dragića, dobila je na poklon pet setova najsavremenijih učila za školske laboratorije za fiziku, hemiju i biologiju Labkit. „Snaga budućnosti naše zemlje leži u mladim, vrednim i palmetnim ljudima“, rekao je Mile Dragić posle laboratorijskih vežbi iz fizike sa novom opremom. Dodao je da je investicija u razvoj nauke, najbolja je investicija koju jedna kompanija, ali i pojedinac može da napravi. Po rečima direktra Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” dr Radivoja Stojkovića ,čak i đaci jedne od najstarijih i najelitnijih škola u našoj zemlji,sa ovakvom opremom do sada su se sretali samo na seminarima u školama u zemljama Evropske unije. Labkit oprema koristi se na računarima i predstavlja softver (dostupan na srpskom i engleskom jeziku) koji vizuelno prikazuje promenu mernih veličina  i vodi učenike kroz predefinisane eksperimente kojih ima preko 40.Sve ove vežbe prati detaljno uputstvo i intuitivni grafički prikaz.

Najbolji na bilbordima: Miroslav

Miroslav Grubić pohađa osmi razred osnovne škole pri Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj” i osvojio je drugu nagradu na Srpskoj informatičkoj olimpijadi, prvo mesto na državnom takmičenju u oblasti plesa, a drugu godinu zaredom je zaslužio da se nađe na bilbordu. Još uvek se nisam opredelio za neku posebnu nauku jer ima mnogo stvari koje me interesuju, kaže Miroslav Grubić. Osim osnovne škole i plesa, kazao je dalje, idem i na glumu i učestvujem u kreiranju mjuzikla – tu učim scensku i televizijsku glumu, kao i pevanje.
Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 37 lokacija u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno oko 170 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor pomenutog projekta je i ove godine Erste banka. U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, „Dnevnik” dnevno predstavlja laureate projekta „Učim + Znam = Vredim”, uz njihove kratke izjave.

Realizacija dva projekta u OŠ „Veljko Vlahović” u Šangaju     

U okviru realizacije programa i projekata od javnog interesa u oblasti omladinskog sektora kojim se ostvaruju ciljevi i sprovode aktivnosti definisane aplikacijom „Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope 2019”, u Osnovnoj školi „Veljko Vlahović” u Šangaju  je počela realizacija dva projekta – „Prirodom do zdravlja” i „Šangaj otvara vrata i prozore”. Cilj projekata je motivacija i aktivno učešće mladih u promociji zdravog načina života i očuvanju prirode, a sve u skladu s Lokalnim akcionim planom politike za mlade Grada Novog Sada za period 2015–2018. godine. Prvi projekat podrazumeva tri interaktivne radionice s akcentom na ishrani tinejdžera, od kojih je prva održana juče. „Nastojimo da nauče da sami naprave obrok, imajući svest o tome koja je hrana zdrava“, objasnila je nastavnica matematike Nadežda Čolić. „Za početak će pogledati prezentaciju o zdravoj ishrani, zatim imaju zadatak da odgovore na određena pitanja koja se odnose na ishranu koju sada koriste, a nakon toga sami će osmisliti jelovnik svih pet dnevnih obroka. Zajedno ćemo da prodiskutujemo o tome koliko je to zdravo pa ćemo napraviti jelovnik koji će biti istaknut na školskom panou.“
Kolika je svest mladih kad je reč o zdravoj ishrani i šta je to što kod kuće samostalno mogu napraviti, štetnost „brze” hrane, energetskih napitaka i dijete glavne su teme radionica. Naredne dve biće organizovane do kraja školske godine. Ideja za sve potekla je iz Osnovne škole u Šangaju, u realizaciji Udruženja „Asistent” i pod pokroviteljstvom Uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade Grada Novog Sada.

Žene u sektoru informacionih tehnologija

Konferencija „Women in IT 4”, koja pruža niz besplatnih predavanja, razgovora i praktičnih radionica za žene, održava se od četvrtka, 23. novembra, do subote, 25. novembra, u organizaciji Udruženja „Biznisnova”. Namera organizatora je da utiču na razbijanje predrasuda o ženama u sektoru informacionih tehnologija i da ih osnažuju kroz sticanje konkretnih znanja i veština za tu vrstu poslova. Program predstavlja žene koje su u IT sektru razvile uspešne karijere te ih povezati s učesnicama koje planiraju početak posla ili promenu zanimanja.
Prvog dana programa, koji je održan od 19 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, menadžerka ljudskih resursa u kompaniji „Execom” Biljana Rakić govorila je o tome kako se zaposliti u IT sektoru, „Bez panike: kratak vodič kroz profesionani razvoj u IT-u” bila je tema izlaganja marketing-menayerke u HTEC-u Jasne Komatović, dok je direktorka u „ResEnva Consultingu” Mirjam Fridman Dobrota održala predavanje na engleskom jeziku „You have to go fot your goal”. Video-projekciju održala je IT sekcija američke kompanije „Brotherhood Mutual”, a za kraj je preduzetnica u „PitchBitch Workshopsu” govorila na temu „Greška je majka mudrosti”.
U petak, 25. novembra, program je održan od 20 sati u Startit centru, Ulica Miroslava Antića 2, a bio je posvećen razgovorima sa ženama koje su razvile aplikacije. Među njima su autorka aplikacije „Befitbyme” Dragana Bojović, Slađana Gajić koja je osmislila aplikaciju „Priča se (p)o gradu Novom Sadu” i pobednica „nStarter” start-ap programa za aplikaciju PLT.  Trećeg dana konferencije biće održane radionice na teme „Kako veb-sajtovi mogu biti posećeniji”, „Programiranje je za devojke”, „Od ideje do željenog posla u IT-u” i „PitchBitch Workshopsu”.
Konferencija se, uz podršku Erste banke, ove godine održava četvrti put. Sve informacije na sajtu www.witconference.info.       
Do Nove godine fasada Karlovačke kao nova
Rezultati obnove fasade Karlovačke gimnazije, koja je započeta 24. jula, vidljivi su na južnom krilu zgrade, s ulične strane, odakle su nedavno uklonjene skele i delu dvorišta. Kako saznajemo od novoizabranog direktora najstarije srpske gimnazije Radovana Kovačevića, 70 odsto fasaderskih radova je završeno. Sanacija fasade podrazumevala je obijanje boje i maltera, čišćenje, pripremu i nanošenje grubog sloja maltera, a zatim i finog, bojenje fasade te farbanje stolarije. – Dvorišna strana je završena što se tiče grubih radova, ostalo je da se oboji – napominje Kovačević. – Svaki dan očekujemo da će i to biti gotovo. Na uličnoj strani računamo da će fasada biti završena do Nove godine, ukoliko to vremenski uslovi dozvole. Do tada nam važi i dozvola za zauzeće javne površne, ali u slučaju produžetka okončanja radova, tražićemo i produženje tog roka. Nakon toga majstori se sele na fasadu na glavnom ulazu u školu i deo do potoka. Po Kovačevićevim rečima, rekonstrukcija grejnih i vodovodnih instalacija te kanalizacione i hidrantske mreže, koja se odvija paralelno s obnovom fasade, u južnom krilu i središnjem delu objekta u potpunosti je završena. U toku su ti radovi u severnom krilu i priključenje na glavni šaht. Zbog unutrašnjih radova deo nastave i dalje se odvija u prostorijama Svetosavskog doma, iako je  dinamika sanacije unutrašnjih instalacija planirana i izvodi se tako da što manje remeti održavanje časova.
Uskoro bi trebalo da počne i rekonstrukcija kotlarnice, za šta je škola od Pokrajinskog seketarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice dobila 3.800.000 dinara. Kako kaže Kovačević, u pitanju je zamena kotlarnice s pojedinim priključcima, što ne bi trebalo da se odrazi na normalno grejanje u školi dok traju radovi. Ako se taj posao ne bude mogao obaviti u kratkom roku, uređaji će biti montirani na početku raspusta, posle 22. decembra, da nastava ne bi zbog toga bila prekidana. Obnova fasade, grejnih instalacija te vodovodne i kanalizacione mreže u Karlovačkoj gimnaziji izvodi se u sklopu programa modernizacije škola u Srbiji, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosete, nauke i tehnološkog razvoja, a finansira se delom iz zajma Evropske investicione banke, i delom republičkim novcem, odnosno parama lokalne samouprave. Vrednost radova je 202.808,98 evra, bez PDV-a, a rok za završetak 270 dana. Radovi su povereni preduzeću GAT d. o. o. iz Novog Sada. Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru JUP iz Beograda obavlja stručni nadzor, kao i nadležni Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Karlovačkagimnazija: Potvrđeno – Kovačević direktor škole

Školski odbor Karlovačke gimnazije izabrao je na sednici održanoj 15. novembra Radovana Kovačevića za direktora, a dva dana kasnije stigla je i saglasnost Pokrajinskog sekretara za obrazovanje, kojom je odluka tog organa škole potvrđena. Na sednici Školskog odbora Kovačević je dobio pet glasova, a njegov protivkandidat profesor engleskog jezika Milan Đurišić tri. Jedan član ŠO bio je uzdržan. Nastavničko veće izjasnilo se za Đurišića sa 46 glasova, a Kovačević je dobio četiri manje, od 111 prisutnih.

Održana radionica Šest šešira za razmišljanje

Radionica pod nazivom „Šest šešira za razmišljanje“ održana je 21.11.2017 u organizaciji Kancelarije za mlade Sresmki Karlovci u Omladinskom klubu koji je otvoren od aprila ove godine. Radionica je namenjena mladima između 18 i 30 godina, predstavnicima omladinskih organizacija i organizacijama za mlade. Metodu „Šest šešira“ osmislio je doktor Edvard de Bono i predstavlja praktičnu i efikasnu alatku koja podstiče saradnju, povećava produktivnost, kreativnost i inovativnost. Iz Kancelarije za mlade kažu da se metod može koristiti na različite načine, a da su je oni predstavili kroz razvoj kreativnosti i vođenje sastanaka, unapređivanje timske produktivnosti i komunikacije, upravljanje projektima, ali i kreativno-analitičko mišljenje, rešavanje problema i donošenje odluka. „Šest šešira“ vas uči kako na šest načina koja su metaforički prikazana kao šeširi, promenom šešira menjamo i način razmišljanja”, kaže koordinator Kancelarije za mlade Sremski Karlovci Darko Milanković i dodaje da se može naučiti kako povećati efikasnost sastanka i skratiti njegovo vreme trajanja.
Mladi su tokom radionice učili i kako istražiti situaciju ili problem i stvoriti alternativne izlaze iz toga. Mladi su učili i tehniku kako sukobiti mišljenje na alternativan način, ali i koristiti tehniku „paralelnog mišljenja“ za ohrabrivanje ideja. Aktivnosti Kancelarije za mlade možete pratiti na njihovoj Fejsbuk stranici https://www.facebook.com/kzmsremskikarlovci/.

Istraživanje  „Ponašanje u vezi sa zdravljem kod dece školskog uzrasta“

U Institutu za javno zdravlje Srbije „ Dr. Milan Jovanović Batut“ 22. novembra  su prezentovani rezultati prvog sveobuhvatnog nacionalnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju školske dece,  „ Ponašanje u vezi sa zdravljem kod dece školskog uzrasta“, koje je tokom aprila i maja 2017. godine sprovedeno u Republici Srbiji uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije, a po jedinstvenoj metodologiji Svetske zdravstvene organizacije.

Preduzetnički duh i u učionicama

Na regionalnom takmičenju u preduzetničkim veštinama Poslovni izazov 22. 11. 2017.  je u Novom Sadu 120 srednjoškolaca iz 29 vojvođanskih škola smišljalo novi koncept restorana brze hrane s ponudama i trikovima koji će privući gladnu publiku. Takmičenje u sredu, jedno od četiri kvalifikaciona za republičko, okupilo je đake iz Bačke Palanke, Bačke Topole, Novog Bečeja, Futoga, Novog Sada, Pećinaca, Rume, Sente, Sombora, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Subotice, Sremskih Karlovaca, Vršca, Kikinde, Inđije, Šida iZrenjanina. Uz pomoć biznis volontera, timovi sastavljeni od po pet učenika iz različitih škola uhvatili su se u koštac s ovim poslovnim izazovom, a svoja rešenja, koja su uz opis poslovne ideje, sadržala i objašnjenje ciljne grupe, elemente marketinškog plana i, naravno, zaokruženu finansijsku konstrukciju, na kraju dana prezentovali su članovima žirija i publici.
O tome koja tri tima će se plasirati na Nacionalno finale u Beogradu, i tako steći mogućnost da se bore za tron koji obezbeđuje učešće na “Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana”, žiri je odlučivao na osnovu kvaliteta biznis plana, kreativnosti ideje i kvaliteta prezentacije, ali i na osnovu pokazanog timskog duha i saradnje članova tima. – Ovo takmičenje ima za cilj da učenicima pruži uvid u savremeni način poslovanja i motiviše ih da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u delo – kaže Nenad Pantović iz organizacije Dostignuća mladih Srbije koja ovo takmičenje organizuje uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Unikredit banke i Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.
– Namera nam je da podstaknemo srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način, kako bi unapredili preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U svim školama iz kojih dolaze takmičari nastavnici koje mi obučavamo, kao vannastavne aktivnosti realizuju obrazovne programe Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Posle pola veka obnova Dečje bolnice u Novom Sadu

U novosadskoj Dečjoj bolnici, po prvi put u pola veka, odnovljena su odeljenja pedijatrije i hirurgije, zamenjeni prozori i podovi, kao i električne i gasne instalacije. Pokrajinski sekretar za zdravstvo docent dr Zoran Gojković rekao je da su sada za najmlađe pacijente obezbeđeni bolji uslovi boravka u bolnici, kao i da je za radove izdvojeno 21,7 miliona dinara, a da sledi sređivanje fasade koje će koštati 17,6 miliona dinara.

Srpski mladi robotičari osvojili nagradu u Šangaju

Srpski tim Politehnike – škole za nove tehnologije iz Beograda osvojio je Nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici na Svetskom takmičenju u edukacijskoj robotici (WER) koje je održano u Šangaju 18. i 19. novembra. Srednjoškolci Mihajlo Mihajlović, Mašan Vučinić i Nikola Starčević, uz podršku mentora Jovana Miletića odmerili su znanja sa još 8.000 najboljih mladih robotičara iz 16 zemalja sveta, a ovo je prvi put da Srbija ima predstavnike na ovom prestižnom takmičenju, zahvaljujući osvojenom drugom mestu na WER otvorenom kupu Hrvatske i regiona. Svetsko takmičenje u edukacionoj robotici (WER) od 2002. godine održava se u Kini, a u poslednje 4 godine na njemu, pored Kine, učestvuje još oko dvadesetak zemalja iz celog sveta, najbolji timovi iz tri starosne grupacije: niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i srednjoškolci, a takmiče se u 5 do 6 kategorija. Pored tima iz Srbije, na ovogodišnjem WER svetskom kupu učestvovala su i tri tima iz Hrvatske i dva iz Bosne i Hercegovine koji su takođe osvojili nagrade. Pokretač akcije u Hrvatskoj, Institut za razvoj i inovativnost mladih donirao je naprednu Abilix opremu akciji Bitka za znanje, u okviru koje je Politehnička škola dobila ovu opremu koja se koristi za prestižno WER takmičenje. Projekat Bitka za znanje čiji cilj uvođenje robotike i programiranja u osnovne i srednje škole u Srbiji, počeo je u januaru ove godine i do sada je u program uključena 401 osnovna škola u Srbiji. Prijavljene škole dobile po 5 mBot robota koji su namenjeni za učenje programiranja kod osnovaca, a nastavnici iz tih škola prošli su obuke za korišćenje robota u nastavi.

Srbija u projektu nuklearne budućnosti

Najveći centar za nuklearna istraživanja u svetu – CERN, trebalo bi da dobije novi akcelerator na čijoj izgradnji radiće i 50 najboljih mladih naučnika Srbije, u našoj zemlji, u specijalnom, za ovu priliku izgrađenom, obrazovno-inovacionom centru “Verokio”, piše Sputnjik. Na obali Dunava u Zemunu, u kampusu Instituta za fiziku, u Srbiji će zapravo biti izgrađen jedan od centara CERN-a, Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, u kojoj više od 15 hiljada najvećih svetskih stručnjaka otkriva tajne univerzuma.
“Veliki hadronski sudarač”, postojeći akcelerator CERN-a, smešten pod zemljom ispod teritorije Francuske i Švajcarske, našao je odgovore na najveća pitanja moderne nauke, ali može da radi još najviše tri godine. Da bi na vreme bio izgrađen novi, potrebne su nove tehnologije, na kojima će raditi i naši naučnici. Na projektima CERN-a već radi 30 naučnika iz naše zemlje. To su stručnjaci Instituta “Vinča”, Fizičkog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta Novosadskog univerziteta, a najviše ih je sa Instituta za fiziku, koji će biti centar mesta na kome će naši naučnici dati doprinos izgradnji novog uređaja za ubrzavanje čestica.
Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović za Sputnjik kaže da je reč o revolucionarnom projektu, čije finansiranje sa oko pet miliona evra obezbeđuje Vlada Republike Srbije. “Projekat ‘Verokio’ se sufinansira iz sredstava kredita Evropske investicione banke, a ukupna vrednost procenjena je na pet miliona evra. Ostatak obezbeđuju međunarodni partneri”, kaže Popović. On dodaje da će milion evra u projekat uložiti i sam Institut za fiziku, jer će se “Verokio” nalaziti pod njegovim krovom. Novac će biti utrošen na izgradnju objekata Centra površine tri hiljade kvadrata i objekta postrojenja za izradu prototipova, a opremićemo i specijalne kabinete, kaže ministar Popović.

Rana iskustva utiču na mozak

Rana iskustva utiču na razvoj mozga. Kada su rana iskustva pre svega negativna, kod dece se razvijaju emotivni problemi i problemi u ponašanju i učenju, a ako nema ciljanih intervencija, oni mogu da potraju tokom celog života. Na primer, deca koja su iskusila hronično zlostavljanje i zanemarivanje tokom prvih nekoliko godina života mogu živeti u stalnom stanju razdražljivosti ili distanciranosti, jer očekuju opasnost iza svakog ugla. Da bi naučio i prihvatio nove informacije, mozak deteta mora biti u stanju „budnosti i smirenosti“, a to stanje dete koje je bilo izloženo traumatičnim događajima retko postiže.

Vremeplov: Umro Davorin Jenko

Srpski i slovenački kompozitor Davorin Jenko, autor slovenačke himne “Naprej, zastava slave” i srpske “Bože pravde” umro je 25. novembra 1914. Bio je član Srpske kraljevske akademije, horovođa i kapelnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Komponovao je muziku za oko 90 “komada s pevanjem” i autor je prve srpske operete “Vračara”.

Vremeplov: Rođen je Lope de Vega

Lope de Vega, reformator španskog pozorišta i jedan od najznačajnijih dramskih pisaca u evropskoj književnosti rođen je 25. novembra 1562. Veliki pesnik i dobar prozaist, sa 1.800 komedija i drama, više od 3.000 soneta, epovima, romanima, istorijskim zapisima, smatra se najplodnijim književnim stvaraocem u istoriji književnosti (“Vitez od Olmeda”, “Seviljska zvezda”, “Peribanjes”, “Dovitljiva devojka”).

Vremeplov: Rođen Franjo Rački 

Hrvatski sveštenik, istoričar i političar Franjo Rački, jedan od ideologa Ilirskog pokreta i pobornik južnoslovenskog jedinstva rođen je 25. novembra 1828. Osnivač je Narodne stranke sa Josipom Štrosmajerom (1860) i prvi predsednik Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti (1866).

Vremeplov:  Lenon vratio titulu Reda Britanske Imperije

Član “Bitlsa” Džon Lenon vratio je 25. novembra 1969 titulu Reda Britanske Imperije koju mu je 1965. dodelila kraljica Elizabeta II, u znak protesta zbog podrške Velike Britanije agresiji SAD u Vijetnamu i britanske politike u nigerijskoj provinciji Bijafra.

Vremeplov: Protest poništavanja pobede koalicije “Zajedno”

Više od 100.000 ljudi protestovalo je 25. novembra 1996 ulicama Beograda zbog sudskog poništavanja pobede opozicione koalicije “Zajedno” na lokalnim izborima, optužujući predsednika Slobodana Miloševića da je pokrao izbore.

Vremeplov: Osnovan AVNOJ

Na današnji dan 26. novembra  1942. u Bihaću je u Drugom svetskom ratu osnovano Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije, a 54 delegata su izabrala Izvršni odbor AVNOJ-a sa dr Ivanom Ribarom na čelu. 

Vremeplov: Generalni štrajk u Belgiji

Na današnji dan 26. novembra 1993. prvi generalni štrajk u Belgiji posle gotovo pola veka paralizovao je privredu i saobraćaj i primorao vladu na pregovore sa sindikatima.

Vremeplov: Kini obnovljeni  članstvo u  MOK-u

Na današnji dan 26. novembra 1979. Međunarodni olimpijski komitet glasao je da se, posle 21 godine odsustva, Kini obnovi članstvo u toj organizaciji.

Vremeplov: Umro Adam Mickijevič

Poljski pisac Adam Mickijevič, najistaknutiji poljski romantičar umro je 26. novembra  1855.. Njegov idilični ep “Pan Tadeuš”, u kojem je dao viziju stare Poljske koja nestaje, smatra se najvećim delom poljskog romantizma.

Vremeplov: Umrla  Isabela I

Na današnji dan 26. novembra 1504. umrla je Isabela I Katolička, kraljica Kastilje od 1474. Njenom udajom za Fernanda II Aragonskog ujedinjene su Kastilja i Aragon (1479) i stvoreni temelji jedinstvene španske države i budućeg kolonijalnog carstva. Tokom njihove vladavine uspostavljen je sud inkvizicije (1480), proterani su Jevreji, a zauzimanjem Granade 1492. definitivno je slomljena vlast Mavara. Iste godine opremili su ekspediciju Kristofera Kolumba koja je otkrila Ameriku, a 1503. su od Francuske preoteli Napuljsku kraljevinu.

Nepravilna upotreba slušalica oštećuje sluh

Da li slušate preglasnu muziku dok vežbate, šetate ili obavljate svakodnevne aktivnosti? Pojačavanje slušalica na najjači nivo, iako možda deluje bezazleno, moglo bi izazvati slabljenje sluha ili u nekim slučajevima čak i trajni gubatak ovog čula. Koliko bi opasna mogla biti nepravilna upotreba slušalica? Gubitak sluha izazvan bukom sve je češći fenomen kod mladih, zbog slušalica koje se pojačavaju na najjače. Slušamo preglasnu muziku dok vežbamo, šetamo, radimo, a često nismo svesni posledica koje glasna muzika može imati po naš sluh. Istraživanja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz Atlante pokazuju da svaka četvrta osoba ima oštećenje sluha. Stručnjaci navode da dugotrajno izlaganje zvukovima jačine preko 90 decibela, koliko prosečne slušalice dostižu, može dovesti do trajnih posledica.
“Može i trenutni zvučni impuls da izazove problem, tako da, ne može se sad reći ako budete slušali tri sata dnevno, bezbedni ste. Generalno treba izbegavati slušanje glasne muzike”, kaže Tibor Mendrei, specijalista za proveru sluha. Poteškoće u razumevanju bliskog govora, zujanje u ušima, nervoza i učestale glavobolje, neki su od najčešćih simptoma oštećenja sluha. “Pojačavao sam na najjače moguće. Šetao sam ulicom tako, uživao u glasnoj muzici. Međutim, vremenom primetio sam da mi je neki problem sa sluhom, ustvari šum u ušima mi se pojavio”, kaže Marjan Antić, pacijent.
Pored ograničenja slušanja muzike i upozorenja koje telefon može da ponudi, savetuje se korišćenje slušalica koje se stavljaju preko ušne školjke. “U suštini primorana sam, pod znacima navoda, da nosim slušalice šest sati dnevno, s tim što za sada nisam primetila nikakav problem sa slušalicama i sluhom apsolutno. Ali mislim da je ključ u stvari u tome da je mnogo velika razlika između studijskih slušalica i bubica”, kaže Miljana Milekić, radijski novinar. Važno je obratiti pažnju na pravilnu higijenu i odlaganje slušalica, proveru kvalititeta prilikom kupovine, ali da se štapići za uši koriste samo za spoljašnju upotrebu kako ne bi oštetili ušni kanal.

Broj devojčica koje imaju seks pre 16 godine briga svakog roditelja

Oko 25 odsto devojaka u Srbiji stupa u seksualne odnose pre svoje 16. godine, što predstavlja rizik za veliki broj maloletničkih trudnoća, kaže dr Katarina Sedlecki, načelnica Republičkog centra za planiranje porodice Instituta za majku i dete “Dr Vukan Čupić”. Granica stupanja u prvi seksualni odnos iz godine u godinu se spušta, a zbog nedovoljno znanja o upotrebi kontraceptivnih sredstava sve su učestalije maloletničke trudnoće. – Naša onlajn istraživanja pokazuju da adolescentkinje u Srbiji u proseku imaju prvi seksualni odnos sa 17 godina, dok svaka četvrta devojčica u seksualne odnose stupa sa 16 godina ili čak manje od toga. Nažalost, u proseku, jedna od 20 devojaka uzrasta od 15 do 19 godina, pet odsto, već je imala prekid trudnoće – kaže dr Sedlecki, dodajući da se broj abortusa kod adolescentkinja procenjuje na oko 3.000, odnosno 20 od 1.000 devojaka u jednoj kalendarskoj godini podvrgne se ovoj intervenciji.

Svaka pedeseta adolescentkinja prekine trudnoću u jednoj kalendarskoj godini!

Nalazi istraživanja govore da se između 10 i 16 odsto devojaka već u prvim godinama polnog života suoči s neželjenom trudnoćom i abortusom, upozorava dr Sedlecki. Namerni prekid trudnoće višestruko ugrožava zdravlje žene, a kod devojaka su zbog nezavršenog razvoja komplikacije mnogo češće. – To su povrede unutrašnjih polnih organa, krvarenje, anemija i infekcije. Nastala zapaljenja polnih organa mogu da uslove smanjenje ili gubitak plodnosti i da dovedu do invaliditeta s hroničnim bolom u maloj karlici i smanjenjem seksualnog zadovoljstva. Abortus predstavlja i emocionalno traumatično iskustvo, tako da može da dovede do depresije i izolacije devojke.
Međutim, “najbolje vreme” za prvi seks ne može se iskazati uzrastom. – Najbolje reći da je pravo vreme onda kada mlada osoba proceni da je zrela za to. Neko će zrelost dosegnuti ranije, neko kasnije, ali je važno razumeti da to ne umanjuje vrednost nečije ličnosti, niti kvalitet života. To samo znači da nije u svim aspektima ostvarena zrelost odrasle osobe – kaže naša sagovornica.

Maloletnički seks: Da li sam zaista spremna za to?

Stupanje u seksualne odnose predstavlja veoma ozbiljnu i složenu odluku i značajan čin u životu svake mlade osobe. – Odluka je ozbiljna zbog mogućih posledica, a složena je jer osobu stavlja pred mnoga pitanja, kao što su: Zbog čega želim to da uradim? Da li sam zaista spremna za to? Da li je to prava osoba? Da li se dovoljno dobro poznajemo? Šta prema njoj osećam? Da li znam kako da se zaštitim od neželjenih posledica? Kako ću se osećati ako to uradim, odnosno ne uradim? Kako će roditelji i okolina reagovati? Ako osoba nije sigurna u svoja osećanja i neodlučna je kako da postupi, to je siguran znak da odluku treba odložiti za kasnije – savetuje doktorka.

Da li su tinejdžeri zreli da imaju bezbedan seks
pre šesnaeste godine?

Oko četvrtina maloletnika u Srbiji u seksualne odnose stupa i pre 16 godine. Da li smatrate da su nam deca dovoljno zrela za tako krupnu odluku?

Stevanović: Trećina pritužbi odnosi se na vršnjačko i nasilje nad decom

Od ukupnog broja pritužbi koje pristignu Zaštitniku građana iz oblasti prava deteta, trećina se odnosi na nasilje nad decom uključujući i vršnjačko nasilje, kaže zamenica Zaštitnika građana Gordana Stevanović. – Podaci su poražavajući. Od ukupnog broja pritužbi, obraćanja građana, trećina pritužbi iz oblasti prava deteta se odnosi na nasilje nad decom, pa između ostalog na vršnjačko nasilje – rekla je Stevanović za RTS, povodom Svetskog dana deteta. Ona je dodala da je problem vršnjačkog nasilja što se ne prepoznaje na vreme, što se zanemaruju prvi signali nasilja, a reaguje se tek kada problem eskalira. – Svi akteri u sistemu moraju biti uključeni na prve, pojavne oblike nasilja. Svako da blagovremeno reaguje i onda možemo očekivati da u takvim situacijama imamo smanjeno nasilje među decom – pojasnila je ona. Posebno ranjiva grupa dece su, pojašnjava, deca koja su teško bolesna, deca koja su žrtve nasilja, seksualnog zlostavljanja, deca koja žive i rade na ulici… – Kada se desi nasilje moramo voditi računa o zaštiti te dece, kod onih koji su nasilnici da se vide uzroci takvog ponašanja, a deci koja su pretrpela nasilje da im se pruži podrška da prevaziđu traume koje su imali – naglasila je Stevanović.

Od malih boginja obolele 202 osobe

Od početka oktobra u Srbiji je registrovano 202 obolelih od malih boginja, a epidemija je prijavljena u Beogradu, srpskim enklavama na KiM, Kraljevu, Bujanovcu, Subotici. Najmlada obolela osoba je beba od tri meseca, a najstarija ima 48 godina, dok teže komplikacije i vidu upale pluća ima 15 osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Većina obolelih osoba (89 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili je nepoznatog vakcinalnog statusa. U srpskim enklavama na KiM registrovano je 139 obolelih, Beogradu i Kraljevu po 30, Bujanovcu dvoje i u Subotici jedna osoba. Na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u Srbiji u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti koje podrazumevaju prijavu sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolacija i lecenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica. U skladu sa predloženim merama Instituta Batut u Srbiji se intenzivno sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do 14 godina.

About the Author

admin