Šarčević: Podrška Švajcarske dualnom obrazovanju u Srbiji

Prvog dana posete Švajcarskoj, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se danas u Bernu sa švajcarskim ministrom privrede, obrazovanja i istraživanja Johanom Šnajder Amanom. Ministri su istakli zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i konstatovali da je dualno obrazovanje model koji učenike čini zapošljivim odmah po završetku školovanja, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Predstavljajući Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja i Zakon o dualnom o obrazovanju, Šarčević je naglasio da je švajcarski sistem bio jedna od polaznih osnova u formulisanju modela dualnog obrazovanja prilagođenog privredi i uslovima Srbije. Šarčević i Šnajder Aman su posebno naglasili važnost naučne saradnje koja je na visokom nivou.
Na sastanku je ukazano na program „Naučna saradnja između istočne Evrope i Švajcarske“ u okviru koga su od 2009. do 2016. godine Švajcarska nacionalna fonadačija za nauku i Agencija za razvoj i saradnju finansirali više od 85 naučnih projekata, navedeno je u saopštenju.
Šarčević se odvojeno sastao sa državnim sekretarom za obrazovanje, istraživanje i inovacije Maurom Del Ambrođom i direktorom švajcarske Agencije za razvoj i saradnju Manuelom Zagerom. U narednom periodu švajcarska agencija će uložiti sredstava u razvoj metodologije za praćenje i evaluaciju dualnog obrazovanja u Srbiji, kao i promociju ovog vida obrazovanja. U razgovoru sa direktorom Zagerom, ministar Šarčević je zahvalio na podršci, kako finansijskoj tako i mentorskoj.

Šta osmaci mogu očekivati dogodine u gimnazijama?

Radna grupa Ministarstva prosvete uradila je nastavni plan za sva tri tipa gimnazija – opšti, društveno-jezički i prirodno-matematički smer, na osnovu kojeg će Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja izraditi nastavne programe za prvi razred gimnazije.
Ovogodišnje osmake, koji se odluče za gimnazijsko školovanje , u septembru će dočekati sve ono što je u dosadašnjim gimnazijama bilo dobro, to jest škole koje će ih pripremati za akademsko obrazovanje na opštem, prirodno – matematičkom i društveno jezičkom smeru, ali i mnogobrojne novine, koje će, posle više neuspelih pokušaja minulih godina i gimnazije uvesti u 21. vek – kaže predsednik Zajednice gimnazija Srbije i potpredsednik Radne grupe za unapređivanje gimnazijskog obrazovanja dr Radivoje Stojković. – Početkom godine, na inicijativu ministra prosvete Mladena Šarčevića, formirana je Radna grupa, koju čine predstavnici Ministarstva prosvete i Zajednice gimnazija Srbije i konačno smo se dogovorili o svim neophodnim izmenama u gimnazijskom školovanju.

Uveliko se radi na inoviranju nastavnih planova i  program

Po rečima predsednika Zajednice gimnazija Srbije  Radivoja Stojkovića već se uveliko radi na inoviranju nastavnih programa svih predmeta, a značajne promene dogodiće se i sa nastavnim planom. – U deo programa uvodi se princip izbornosti, tako da će, pored i do sada obaveznih izbornih predmeta – građanskog vaspitanja i veronauke, od jeseni gimnazijalci već u prvom i drugom razredu birati još dva izborna programa – kaže dr Stojković. – Na spisku Ministarstva prosvete biće šest ovakih programa: jezik, mediji i kultura; pojedinac, grupa i društvo; zdravlje i sport; obrazovanje za održivi razvoj; primenjene nauke i umetnost i dizajn. Od ovih programa, svaka gimnazija izabraće četiri koje će nuditi svojim učenicima. Učenik će u prvom razredu izaberati dva, a u drugom će moći da nastavi da sluša ta dva, ili izabere druga dva. Svaki od ovih programa biće zastupljen s po jednim časom nedeljno.
U trećem i četvrtom razredu kao izborni programi ostaju obrazovanje za održivi razvoj; umetnost i dizajn, a primenjene nauke granaju se na one usmerene ka medicinskim i one usmerene ka tehničkim naukama. Pored toga, izborni programi biće i osnove geopolitike; ekonomija i biznis; religije i civilizacije; metodologija naučnog rada i savremene tehnologije. Od ovih devet programa, svaka gimnazija izabraće pet koje će ponuditi svojim učenicima, a učenik će opet izabrati dva, ali ovaj put posle godinu dana neće moći da ih menja, nego će ih slušati dve godine i to dva časa nedeljno.
– Za izborne programe formiraće se grupe od minimum 15 učenika i naravno, ocene će ulaziti u prosek – kaže dr Stojković. – U prvom i drugom razredu ova dva časa izbornih programa biće 32. i 33. u nedeljnom rasporedu, to jest biće dva časa nedeljno više nego sada, što nije neko naročito opterećenje, jer naši gimnazijalci sada imaju manje časova nego većina njihovih vršnjaka u drugim evropskim državama, gde nedeljno opterećenje ide i do 40 časova nedeljno. Druga dva časa izbornih programa, koja se pojavljuju u trećem i četvrtom razredu, neće dodatno opteretiti učenike, jer su dobijena preraspodelom postojećih časova, kako zbog toga što su dosadašnja dva predmeta u četvrtom razredu, sociologija i ustav sa pravima građana, spojena u jedan, tako i zbog druge velike novine , a to je uvođenje vežbi u nastavu nekih predmeta. A vežbe će u drugom, trećem i četvrtom razredu gimnazijalci imati iz biologije, hemije, fizike i stranih jezika, oni na društveno jezičkom smeru imaće i iz filozofije u trećem razredu, dok će u svim razredima računarstvo i informatika, umesto dosadašnjih teorijskih časova i blok nastave, biti zastupljeni samo sa vežbama. Na ovim vežbama će se odeljenja deliti na grupe od po 15 učenika.

Pojačava se i nastava matematike

– Pojačana je i nastava matematike i to tako što će u trećem i četvrtom razredu ovaj predmet biti zastupljen, umesto sa dosadašnja dva, sa tri časa nedeljno, a u prirodno matematičkom će u četvrtom , umesto sa dosadašnja četiri, biti zastupljen sa pet časova nedeljno – kaže dr Stojković. – Razlog za ovo leži u činjenici da je matematika obavezan predmet na maturi za sve gimnazijalce, kao i srpski jezik. Pored ova dva obavezna, za maturu će gimnazijalci birati još jedan predmet i sva tri će polagati pismeno.

Novina na maturi: Đaci će birati testove (srednjeg ili naprednog nivoa)

Novina je i da će đaci birati da li će na maturi polagati testove sa zadacima srednjeg ili naprednog nivoa. Za učenike koji se odluče za srednji nivo, matura će biti samo završni ispit na kraju gimnazijskog školovanja, dok će onima koji se odluče za napredni nivo to biti i ulaznica za fakultet. S obzirom na to da će fakulteti moći da traže i polaganje dodatnih predmeta pri konkurisanju, gimnazijalci će moći da izaberu i dodatna dva predmeta, koje će polagati na maturskom ispitu, već prema tome koji fakultet žele da upišu. Ova matura biće državna, to jest testovi će biti isti u celoj državi i polagaće je svi u isto vreme, a prvi će biti današnji prvaci u gimnazijama.

Niko neće ostati bez posla

I mada ove novine u gimnazije uvode neke nove programe po rečima dr Stojkovića, niko od trenutno zaposlenih u gimnazijama neće ostati bez posla. Naime, kako je većina novouvedenih izbornih programa interdisciplinarna, već prema nastavnim sadržajima, predavaće ih različiti, a već postojeći nastavnici. Pored toga, dodatni časovi u nastavničkoj normi pojaviće se i zbog vežbi, na kojima će se odeljenja deliti na pola.

Poglavlje o obrazovanju privremeno zatvoreno, a veze za upis u vrtić ostale

Pregovori Srbije i Evropske unije o obrazovanju u okviru Poglavlja 26. – Obrazovanje i kultura otvoreni su i privremeno zatvoreni u februaru ove godine. Ovo poglavlje se smatra „lakšim,“ jer pravne tekovine EU sa kojima treba usaglasiti zakonodavstvo ne sadrže propise o sadržaju i organizaciji obrazovanja. Odgovornost ostaje na samim državama.
Kakvo je stanje u Srbiji u jednom segmentu organizacije obrazovnog sistema ilustruju rezultati istraživanja zadovoljstva građana uslugama upisa dece u predškolske ustanove i osnovne škole, koje su sproveli Evropski pokret u Srbiji i Centar za evropske politike. Čak svaki treći roditelj smatra da se u Srbiji koriste privatna poznanstva da bi dete bilo upisano u predškolske ustanove ili osnovne škole “preko reda”, odnosno bez čekanja, dok svaki peti veruje da su za to potrebne veze, neformalna plaćanja ili pokloni.
Istraživanje pokazuje da najveći problem u radu predškolskih ustanova u Srbiji, skoro četvrtina roditelja vidi u preopširnim programima nauštrb igre. Četrdeset odsto njih smatra da je to što su grupe prevelike, a prostor premali, najveća smetnja u funkcionisanju osnovnih škola. Loše stanje i zastarelost opreme, tehnike i prostora, takođe su problem za rad tih ustanova, prema mišljenu ispitanih roditelja.
Ipak, opšte uzev, zadovoljstvo u znatnoj meri preovladava nad nezadovoljstvom. Oko trećine ispitanih građana smatra da predškolske ustanove funkcionišu dobro i da tu ne treba ništa menjati, dok 63 odsto ispitanika smatra da je dobro, ali da neke stvari ipak treba menjati. Slični su procenti i među roditeljima školske dece.
Ovi rezultati će zajedno sa rezultatima istraživanja o zadovoljstvu javnim uslugama domova zdravlja i izdavanjem ličnih dokumenata su predstavljeni na konferenciji “Fali vam jedan papir: Da li smo zadovoljni javnim uslugama?”, 29. novembra u Beogradu. Na skupu je bilo reči o najčešćim problemima sa kojima se građani suočavaju prilikom korišćenja javnih usluga, šta očekuju od javnih usluga, kao i da li znaju koja su njihova prava i kome da se obrate u slučaju da su im uskraćena.
Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta “Partnerstvom do dobre javne uprave” uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, tokom juna i jula ove godine na slučajnom, reprezentativnom uzorku od 327 roditelja na teritoriji Srbije bez Kosova. Iskustva i ocene i dalje se prikupljaju na portalu www.mojauprava.rs .

“Obično, a vrhunski” predstaviće mladu šahistkinju

Najnovija emisija “Obično, a vrhunski” predstaviće Marinu Gajčin. Marina ima tek 16 godina, a nosi titulu internacionalnog majstora šaha. Članica je Somborskog šahovskog kluba. Marina je najperspektivnija sportistkinja opštine Sombor, đak generacije i najmlađi član seniorske reprezentacije Srbije. Emisiju možete pogledati u subotu, 02. decembra na RTV1 u 9.40 časova.

Najbolji na bilbordima: David

David Gruhonjić, učenik Gimnazije „Isidora Sekulić”, osvojio je prvo mesto na republičkom takmičenju iz engleskog jezika. „Upisao sam Saobraćajni transport na Fakultetu tehničkih nauka. Ciljao sam baš taj smer zato što mi je želja da radim u vazdušnom saobraćaju, možda u kontroli letenja ili nešto slično“, kazao je David.
Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 37 lokacija u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno oko 170 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor pomenutog projekta je i ove godine Erste banka. U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, „Dnevnik” je u  proteklim danima predstavljao laureate projekta „Učim + Znam = Vredim”, uz njihove kratke izjave.

Zrenjanin: Izložba astrofotografije u narodnoj biblioteci

U petak, 1. decembra u organizaciji Zrenjaninske grupe NPN (nastavnika prirodnih nauka) u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” održaće se program “Akordi svemira”: otvaranje izložbe astrofotografije Gorana Vukajlovića iz Beograda i nastup solista Beogradske opere. Program počinje u 18 časova. Ovakva izložba je vrhunski događaj za ljubitelje, poštovaoce i prijatelje astronomije, astrofizike, kosmologije i svih nauka koje se bave istraživanjem svemira. Astrofotografija nam omogućava da vidimo svemir, jasnije, dublje i dalje nego što to naše oko može da čini. Ako stavimo oko na okular najboljeg optičkog teleskopa na svetu mi nećemo videti ono što vidi fotoaparat. Naše oko je optički slabo, ono vidi samo oko 6000 zvezda, i to kao tačkaste izvore svetlosti. Magline i galaksije su nam nedostupne. Naučnicima koji proučavaju svemir je fotografija od neprocenjivog značaja. Astrofotografija je u tehničkom pogledu mlada umetnost ali u dokumentarno- istorijskom je najstariji fotodokument. Astrofotografija je fotodokument star i po nekoliko milijardi godina jer ono što vidimo na njoj je trag svetlosti kojoj je trebalo toliko vremena da stigne do čipa našeg fotoaparata.
Doprinos doživljaju pri posmatranju astrofotografije na otvaranju izložbe daće solisti Beogradske opere: Ana Lačković – mecosopran, Tomislav Vitaz – bariton i Maestro Miodrag Janoski – klavir, umetničkim programom u kom će izvoditi dela: Martinia, Bizea, Gardela, Vasily Solovyova, Claude Michel Schonberga. Naučno- umetničko veče treba da pokaže da umetnost kao najvišu kreaciju materije, da je svako naučno delo umetničko delo i umetničko delo je naučno delo. U okviru otvaranja izložbe autor će govoriti o prirodi gravitacionih talasa i njihovoj detekciji koja je u poslednjih dve godine najznačajnije naučno dostignuće astrofizike.

Gasi se Kancelarija za mlade u Subotici!

Kancelarija za mlade u Subotici više neće postojati kao poseban gradski organ, već će biti pripojena Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave. Njihov prostor čine dve kancelarije u zgradi Nove opštine i Gradski omladinski centar. Najznačajnija aktivnost tokom jedne godine je organizacija čuvenog festivala “Omladina”. Gradski omladinski centar je mesto aktivnosti subotičke Kancelarije za mlade. Osnovana je 2003. godine sa ciljem da kreira i sprovodi omladinsku politiku na lokalu. Od tada su sproveli niz aktivnosti, sa manje ili više uspeha. Mladi Subotice, sa kojima su reporteri Radio-televizije Vojvodine razgovarali , kažu da ili nikad nisu čuli za Kancelariju za mlade i nisu ih nikada ni posećivali, ili su samo čuli za njih, ali da ne znaju šta se tamo radi.
Kancelarija za mlade od pre dva meseca dobila je novog koordinatora, a formalno-pravno biće pripojena Gradskoj upravi, tako da kao poseban suvjekt više neće postojati. Ali nastavljaju sa radom. Najveća aktivnost im je organizacija festivala Omladina, a sredom je Gradski omladinski centar mesto za razne radionice. “U budućnosti planiramo što više projekata i što više radionica, sa tim ciljem da se omladina što više uključi u sam rad Kancelarije za mlade”, rekao je Njegoš Đukanović, koordinator Kancelarije za mlade. Gradski omladinski centar dostupan je mladima – po potrebi. A možda njegova lokacija najbolje govori o odnosu prema mladima jer se nalazi na – autobuskoj stanici, sa koje, ne samo mladi Subotičani, u poslednje vreme sve više odlaze u inostranstvo, u potrazi za poslom. https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=2hdynXpDJRo

Mladi u akciji: Novembar mesec vršnjačkih edukacija

Kancelarija za mlade Grada Beograda, u saradnji sa Centrom za pozitivan razvoj dece i omladine, sprovodi tri preventivno-edukativne kampanje u okviru kojih, tokom novembra, 87 obučenih vršnjačkih edukatora drže radionice beogradskim srednjoškolcima.  Vršnjački edukatori su obučeni za rad u okviru tri preventivno-edukativne kampanje: Ili voziš ili piješ; Ne govoru mržnje; Rodna ravnopravnost, navedeno je u saopštenju. Do sada su održali 48 radionica u 13 srednjih škola u Beogradu, a do kraja meseca ih čeka još 21 radionica.   Do kraja projekta, više od 1.000 srednjoškolaca će učestvovati u radionicama kojima je cilj podizanje svesti o štetnom dejstvu alkohola na upravljanje vozilom, borba protiv govora mržnje, razvoj tolerancije i promocije različitosti i podsticanje rodne ravnopravnosti. 
Veliku završnicu edukatori imaju 30. novembra, na dodeli sertifikata u prostoru Kancelarije za mlade.  U okviru kampanja kreirane su i edukativne brošure za srednjoškolce koje se mogu preuzeti na internet stranicama Kancelarije za mlade Grada Beograda i Centra za pozitivan razvoj dece i omladine. 
Jedna od vršnjačkih edukatora Milica Petrović (18) maže da je razmišljala kako postoje devojke i momci koji su baš uticajni u odeljenju i kako oni, na neki način, “diktiraju šta je kul, a šta ne”. 
To odeljenje može da se proširi i na društvo. Isto tako sam razmišljala kako bi bilo super da oni rade neke stvari koje su dobre, da bi tako uticali na ostale, koji bi možda isto to želeli, nego im je glupo. I onda Cepora i Kancelarija za mlade naprave program vršnjačkih edukatora. I još naprave toliko kvalitetan program da mene učini kul pred svojim odeljenjem, a nije da imam uvek tu titulu, navela je ona. Pritom, dobijem priliku da vežbam javni nastup i prenošenje znanja na druge, a te dve stvari će definitivno biti sastavni deo mog posla. I tako dobijam iskustvo koje je sada jako traženo. Ja ovo hvaljenje do sutra mogu da nastavim, ali samo bih da izdvojim jedan komentar sa moje radionice: ‘Šteta što ovakav način rada nemamo u školi, manje bih bežao sa časova’, ističe Milica Petrović.

Ljubljana: Tim FPN drugi u oblasti međunarodnog humanitarnog prava

Tim beogradskog Fakulteta političkih nauka osvojio je drugo mesto na Evropskom takmičenju u oblasti međunarodnog humanitarnog i izbegličkog prava (All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Competition). Takmičenje je održano u Ljubljani od 21. do 25. novembra, u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, a učestvovalo je 11 timova iz 10 država, saopštio je FPN. Članovi tima Fakulteta bili su studentkinje treće godine međunarodnih studija Lana Hadži-Niković i Tatjana Toković i student četvrte godine međunarodnih studija Goran Sandić. Trener tima bila je Janja Simentić. Priprema studenata za učešće na takmičenjima u oblasti međunarodnog prava predstavlja sastavni deo aktivnosti fakultetskog Centra za međunarodno humanitarno pravo i međunarodne organizacije. Od osnivanja ovog Centra, naši studenti su osvojili dvadesetak nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima u ovoj oblasti.

Učenici iz Srbije na Međunarodnoj juniorskoj olimpijadi u Holandiji

Dobrica Jovanović i Miloš Milićev iz Matematičke gimnazije, Anja Petrović i Maša Đurić iz OŠ “Nikolaj Velimirović” iz Šapca, Petar Damjanović iz OŠ “Nada Matić” iz Užica i Jovan Marković iz Valjevske gimnazije, predstavljaće Srbiju na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Holandiji od 3. do 12. decembra. Međunarodna juniorska naučna olimpijada je svetsko takmičenje iz hemije, biologije i fizike za učenike uzrasta do 15 godina. Odvija se u tri etape, koje čine testovi, teorija i eksperiment. – Program olimpijade sačinjen je po ugledu na programe azijskih zemalja u kojima učenici do 15 godina uče mnogo više nego kod nas. Na njoj se podrazumeva znanje trigonometrije i logaritama koji se kod nas uče u prvom i drugom razredu gimnazije. U našoj osnovnoj školi uči se samo oko 30 odsto programa olimpijade, ali i pored toga, kroz odgovarajuće pripreme, naši učenici steknu potrebna znanja i imaju zavidne uspehe na ovom takmičenju – rekao je profesor dr Mićo Mitrović, koji zajedno sa Biljanom Maksimović i Vladimirom Čubranovićem sa Fizičkog fakulteta u Beogradu predvodi učeničku ekipu.
Profesor Mitrović je objasnio da se učenici za olimpijadu biraju kroz sistem takmičenja osnovaca, preko školskog, opštinskog, okružnog i Državnog takmičenja, Srpske fizičke olimpijade i Izbornog takmičenja.  Izborno takmičenje i Juniorska olimpijada se odvijaju u vreme kada su učenici upisali srednju školu. Kroz najveći deo takmičenja učenike spremaju njihovi nastavnici u osnovnoj školi, a pre završnog, Izbornog takmičenja, učenici se pripremaju na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Međunarodna juniorska naučna olimpijada u Holandiji je 13. po redu. Od 2004. do danas Srbija je osvojila jednu zlatnu medalju, više od dvadeset srebrnih i bronzanih medalja.

Vremeplov: Usvojen Zakon o metarskim merama

Na današnji dan 01. decembra 1873. godine donet je Zakon o metarskim merama, čime su prestale da važe mere poput aršina, lakta, pedlja. Merna jedinica za dužinu je postao metar, podeljen na decimetre, santimetre i milimetre. Reformu mernog sistema i standardizaciju sproveo je srpski matematičar, potonji akademik Dimitrije Nešić. Kada je kralj Milan Obrenović ustanovio Srpsku kraljevsku akademiju u prvoj grupi od 16 akademika koje je on imenovao nalazio se i Dimitrije Nešić.

Vremeplov: Proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca

U Beogradu je na današnji dan 01. decembra 1918 , u palati Krsmanović (zgrada “Protokola”) na Terazijama, proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (prvobitno Kraljevstvo) od strane regenta Aleksandra Karađorđevića. Zemlja je 1929. preimenovana u Kraljevina Jugoslavija. Ujedinjenje jugoslovenskih zemalja omogućila je pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Vremeplov: Počela sa radom služba hitne pomoći

Na današnji dan 01. decembra 1904. godine počela je s radom službe hitne pomoći u Beogradu. Srpsko lekarsko društvo je posle jedne saobraćajne nesreće odlučilo da u Beogradu organizuje “stalno dežurstvo lekara koji će u svako doba dana i noći ići kolima da ukazuje prvu i najpotrebniju pomoć”. Beogradska opština zavela je tada noćno dežurstvo u opštinskoj zgradi u “Varoškoj ambulatoriji”. Broj hitne pomoći bio je 488. Korišćena su posebna zaprežna kola tipa Mundu, stacionirana na prostoru tadasnjeg beogradskog trkališta, nedaleko od današnjeg hotela Metropol.

Vremeplov: David Ben Gurion

Izraelski državnik David Ben Gurion, vođa borbe za stvaranje države Izrael i njen prvi premijer 1948-53. i ponovo 1955-63. umro je na  današnji dan 01. decembra 1973. godine.

Vremeplov: Rođena Mari Tiso

Na današnji dan 01. decembra 1761. rođena je Mari Tiso, koja se proslavila praveći voštane maske ličnosti pogubljenih u Francuskoj revoluciji, a u Velikoj Britaniji je 1802. postavila stalnu izložbu voštanih fgura svojih savremenika (danas Muzej Madam Tiso).

Vremeplov: Smenjeno rukovodstvo MASPOK-a

Na  današnji dan 01. decembra 1971. u Karađorđevu je na sednici Predsedništva Saveza komunista Jugoslavije smenjen deo rukovodstva Saveza komunista Hrvatske – nosilaca politike tzv. masovnog pokreta. Usledile su “čistke” u političkim i privrednim vrhovima u Srbiji, Sloveniji i Makedoniji, čime je sprečen pokušaj političkih i privrednih reformi u SFR Jugoslaviji.

Vremeplov: Umro Luiđi Pirandelo

Italijanski pisac Luiđi Pirandelo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1934. godine jedan od najznačajnijih dramskih pisaca 20. veka, koji je otvorio nove puteve moderne dramaturgije umro je na današnji dan 01. decembra 1936. godine. Od njegove 44 drame sabrane pod naslovom “Gole maske”, najpoznatije su “Đakomino”, “Henri IV”, “Šest lica traže pisca”.

Vremeplov: Benazir Buto – prva žena na čelu jedne islamske zemlje

Na  današnji dan 01. decembra 1988. godine Benazir Buto je postala premijer Pakistana, kao prva žena na čelu jedne islamske zemlje. 

Virus morbila ušao i u zdravstvene ustanove: Bili na skupu i masovno se zarazili

Broj obolelih od malih boginja iz dana u dan je sve veći, pa je tako do sada registrovano 279 slučajeva u Srbiji. Virus morbila ušao je, međutim, i u beogradske zdravstvene ustanove, pa je za sada bolest registrovana među četiri zdravstvena radnika. Među obolelima ima najviše dece predškolskog uzrasta, kao i osoba u tridesetim godinama, a jedno obolelo dete primilo je jednu dozu MMR vakcine. Kako je “Blic” već pisao, stručnjaci nisu mogli sa saznaju ko je u Beograd bio nulti pacijent, zbog velike zaraznosti koju ima ovaj virus, ali je naknakdno ustanovljeno da je prvi oboleli u glavnom gradu bio dečak iz Gračanice koji je morbile dobio dok je bio na lečenju u Institutu za majku i dete.
Nakon mnogih razgovora stručnjaci su se dogovorili da njegov slučaj nije importovan (donesen) sa Kosova, već da je mogao boginje da dobije od neke osobe u bolnici, koji je u tom trenutku boravila tu, a da nije ni znala da je zaražena, objašnjava za “Blic” dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje. – Najbitnije je da imamo što veći broj zaštićenih vakcinom, kako epidemija malih boginja ne bi dobila na zamahu – upozorava dr Begović Lazarević.
Epidemiološkim istraživanjima stručnjaci u Gradskom zavodu za javno zdravlje od 35 obolelih u Beogradu za 16 njih je uspelo da ustanovi kako su se zarazili. Pa je tako sedam osoba male boginje dobilo prilikom prisustva jednom organizovanom skupu, petoro njih je virus dobilo u bolnici, dve osobe na radnom mestu, dok su dvoje ljudi male boginje dobili od trećeg ukućana, koji je bio zaražen morbilima, takozvani kućni kontakt.
Samo jedno detet male boginje je dobilo pre nego što je uopšte trebalo da bude zaštićeno vakcinom. Ipak, najviše obolelih je uzrasta od 1 do 4 godine (9). Njih sedmoro obolelih je uzrasta od 5 do 9 godina. Dvoje dece je školskog uzrasta, odnosno do 10 do 14 godina, a jedno obolelo dete je srednjoškolac. Četvoro obolelih je uzrasta od 20 do 29 godina, sedmoro od 30 do 39 godina, dok su četiri osobe starije od 40 godina.
Kako stoji u obrazloženju epidemiologa vakcinalni status je nepoznat kod 15 osoba, 19 obolele dece je nevakcinisano MMR vakcinom, a jedno obolelo dete je primilo jednu dozu MMR vakcine. Od 35 obolelih, 20 je sa teritorije Zemun, sedmoro sa Novog Beograd, po dve obolele osobe su sa teritorija Čukarica i Rakovica, dok je po jedna obolela osoba sa Zvezdare, Voždovaca, Grocke i Obrenovaca.

Zatišje pred buru: Za dve nedelje najjači grip do sada

Tek za dve nedelje možemo očekivati da se virus gripa pojavi u Srbiji, kada bi moglo da dođe do povećanje broja gripoznih. Zato još ima vremena da se najosetljivi zaštite vakcinom, koje je ostalo još nešto više od 70.000 doza. Broj vakcinisanih ove godine je dobar, s obzirom na to da je već utrošeno oko 70 odsto vakcina na nivou cele zemlje, pokazuju podaci Instituta “Batut”. U Beogradu je, na primer, utrošeno čak 85 odsto vakcina protiv gripa, pa se može očekivati da u pojedinim gradovima cepiva više nema ili je ostalo još po koja doza.
Kako je “Blic” već pisao grip bi ove godine mogao bi biti jači nego prošle sezone, a razlog za ovakvu prognozu je taj što je virus H3N2 mutirao, otkriće je epidemiologa Evropskog centra za kontrolu bolesti. Epidemiolog, dr Predrag Kon objašnjava da gripa trenutno ima vrlo malo u Evropi, a da ga kod nas nema uopšte, bar ne registrovanog.
Što se tiče respiratornih infekcija, najviše oboljevaju deca od 5 do 19 godina, skoro 37 odsto, zatim mališani do četiri godine i radnoaktivno stanovništvo. Najmanje obolelih ima među starijima. Iako smo prešli iz toplog u hladan period, kada je uobičajeno da dođe do povećanog broja obolelih, to se za sada nije desilo. Ipak, savetuju lekari treba izbegavati kontakt sa obolelima i poraditi na jačanju imuniteta.

Devetogodišnjaci gazili druga u učionici: Škola kaže da je to – dečja igra

Trojica devetogodišnjaka gazila su svog školskog druga u učionici, ali sankcija protiv njih neće biti jer je škola konstatovala da je “više reč o dečjoj igri, nego o nasilju”. Incident se, kako saznaje “Blic”, dogodio 13. novembra, u odeljenju trećeg razreda valjevske Prve osnovne škole. Žrtva je bio devetogodišnji dečak kojeg su, na očigled celog odeljenja, trojica njegovih vršnjaka oborili na pod učionice, a zatim ga gazili dok je ležao. Sve se, kako za “Blic” navode izvori upućeni u ovaj slučaj, dogodilo za vreme malog odmora između dva časa, dok učiteljica nije bila prisutna. Maltretiranje se, kako kaže, završilo pre njenog povratka u razred, a kada joj se uplakani dečak požalio šta mu se dogodilo, poslala ga je u ćošak, zaključujući da izmišlja. Tek kada su njegove tvrdnje potvrđene od strane drugih đaka, reagovala je obaveštavajući upravu škole, a potom je u ceo slučaj uključena i policija. Dečak rođen 2008. godine, srećom, nije teže povređen. Njemu, po prijemu u bolnicu nisu konstatovane vidljive spoljašne povrede, preventivno je zadržan tu noć na dečjem odeljenju zbog dalje opservacije, da bi sledećeg dana bio otpušten na kućno lečenje.

Škola: Postupili smo po protokolu

U Prvoj osnovnoj školi kažu za “Blic” da su odmah posle incidenta reagovali i “apsolutno postupili po protokolu o sprečavanju vršnjačkog nasilja”. – Odmah smo pozvali roditelje svih dečaka, održali zajednički roditeljski sastanak i o svemu razgovarali u mirnoj atmosferi, dok su učiteljica i pedagog održali radionicu o sprečavanju vršnjačkog nasilja. U tom odeljenju je pojačan vaspitni rad da se svaki sukob i nasilje saseče u korenu, da se deci objasni da takve igre mogu dovesti do povreda, tako da i dalje preventivno radimo – kaže direktorka Prve osnovne škole Mileva Mojić. Ona precizira da sankcija protiv trojice učenika neće biti jer se, kako kaže, “situacija smirila”. – Oni su se, u stvari, jurili i učionici i igrali igre „Ko je pobednik“, i tako je došlo do incidenta. Otac dečaka koji je gažen je potpisao da ne želi da se dalje postupa protiv njegovih školskih drugova, tako da posebnih sankcija neće biti, a i tokom ispitivanja celog slučaja zaključili smo da je u pitanju bila više igra nego namera da se dete zlostavlja i povredi – objašnjava direktorka.

Obaveštena i policija

“Blicu” je potvrđeno da je o incidentu obaveštena policija koja je uradila svoj deo posla, uzimajući izjave od učesnika, pa je ceo predmet prosleđen na dalje postupanje Višem tužilaštvu u Valjevu koje treba da odluči da li u tome ima elemenata krivičnog dela.

Dečak hospitalizovan, jedno dete ispisano iz škole

Iako napadnutom trećaku nisu konstatovane vidljive spoljašne povrede, on je morao da bude hospitalizovan zbog, kako saznajemo, kontuzije trbuha, što upućuje da je oboren na leđa i da su ga školski drugovi gazili po stomaku. Inače, kako za „Blic“ navodi jedan od roditelja deteta koje ide u isti razred a koji je insistirao na anonimnosti, po iskazu njegovog deteta, ipak nije bila reč o pukoj „dečjoj igri“. – Naime, dečak-žrtva je kao jedan od najboljih đaka zadužen da pregleda domaće zadatke u svom redu, to je i učinio tada na malom odmoru, trojici drugova upisao minus u sveske i hteo da ih ostavi na učiteljicinu katedru kada je napadnut – kaže taj roditelj. Iako otac napadnutog devetogodišnjaka nije želeo da se njegovi školski drugovi kazne već da se ceo problem reši mirno i edukacijom, roditelji jednog od dečaka koji ga je gazio dete su ispisali iz Prve osnovne škole.

PU “Radosno detinjstvo”:  Od šarlaha obolelo 27 mališana

U epidemiji streptokoknih infekcija (šarlah, streptokokni tonzilitisi i faringitisi) od 17. oktobra do 23. novembra obolelo je 27 dece koja pohađaju Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo”. Uzrasta su od dve do šest godina i idu u više vrtića. Epidemija je otkrivena retrogradno, a prijavljena je po prispeću prijava zaraznih bolesti u Institut za javno zdravlje Vojvodine. Njenoj pojavi prethodili su gust smeštaj u vrtićima, spavanje dece u zajedničkim prostorijama, obedovanje u zajedničkoj trpezariji, koje podržava većina vrtića, i korišćenje zajedničkog toaleta.  Vodeći simptomi bolesti su hiperemija guše, povišena temperatura, a kod šarlaha tipična skarlatinozna ospa. Svi prijavljeni slučajevi su laboratorijski potvrđeni. Sva obolela deca su zbog blage kliničke slike lečena ambulantno i stavljena su pod zdravstveni nadzor Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja „Novi Sad”.
Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo” je dostavljen predlog protivepidemijskih mera i informativni materijal za roditelje u vidu flajera i postera. Osim kapljičnog vida prenošenja, šarlah se prenosi i direktnim kontaktom, dok se vrlo retko može preneti preko predmeta koji su zagađeni streptokokom. Bolest se razvija naglo, prate je visoka temperatura i gušobolja, a nakon jedan do dva dana, pojavljuje se karakterističan crveni, sitni tačkasti osip, koji je najviše izražen ispod pazuha, na donjim delovima trbuha i unutrašnjoj strani butina. Karakteristično je ga nema na licu, tabanima i dlanovima, dok su obrazi zažareni. Osip počinje da bledi posle šest do sedam dana, uz perutanje kože.
Ukoliko roditelji priimete neke od navedenih simptoma, najbolje je da se obrate izabranom pedijatru što je pre moguće i zatim se uvere da dete uzima antibiotike onako kako je lekar propisao. Deca bi trebalo da ostanu kod kuće najmanje 24 sata nakon početka lečenja antibiotikom da bi se izbeglo širenje infekcije.

Šarčević i Jurić o bezbednosti  dece

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se  u prošli  petak 24. novembra sa predstavnikom Fondacije Tijana Jurić  Igorom Jurićem gde su tom prilikom razgovarali o mogućnostima za zajedničku saradnju. Ministar Šarčević istakao da je svaki vid saradnje na prevenciji nasilja jako bitan i kao i da je to  odgovornost svih , odnosno celog društva. Posebnu pažnju u preveniranju nasilja obratićemo u onim ustanovama gde je fluktuacija takvih nemilih događaja bila velika ali bez zanemarivanja bilo koga u ovom sistemu, rekao je Šarčević i dodao da se u rešavanje ovakvih problema moraju uključiti svi sistemi države. Fondacija Tijana Jurić već ima potpisane sporazume o saradnji sa više ministarstava.
Fondacija već duže vreme organizuje niz predavanja u školskim učionicama, a od skoro edukaciju o bezbednosti dece radiće i putem interneta, odnosno putem prenosa uživo. Reč je o projektu „Gledaj webinar – budi bezbedan“ koji se realizuje u saradnji sa Telenor fondacijom i koji će istovremeno moći da prati više od 150 škola, odnosno 7.500 učenika. Projekat je pokrenut nakon što se broj zahteva škola koje žele da se njihovi učenici edukuju o bezbednoj upotrebi interneta, upućenih Fondaciji Tijana Jurić, drastično povećao. Webinari su namenjeni učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola, i učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola. Cilj realizacije projekta je prevencija nasilja kroz informisanje učenika, roditelja i nastavnika o opasnostima koje vrebaju u onlajn svetu, na ulici i u školi.

By admin