Šarčević u Banjaluci: Razmena iskustava i nastavak saradnje

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević 01. decembra i – prvog dana posete Banja Luci sastao se sa ministrom prosvete i kulture Republike Srpske Danom Maleševićem sa kojim je razgovarao o saradnji i aktivnostima u cilju podizanja kvaliteta obrazovanja na doakademskom nivou, primeni dualnog sistema obrazovanja i informacionih tehnologija u obrazovanju. Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Šarčević je podsetio da je Srbija donela niz reformskih zakona na svim nivoima obrazovanja, koji imaju za cilj da povećaju kvalitet i efikasnost celokupnog obrazovnog sistema. Posebno je naglasio važnost dualnog sistema obrazovanja i zakona koji se odnosi na njegovu primenu u srednjim školama.
Cilj je, kaže Šarčević, da Srbiju približimo onim zemljama u kojima je dualno obrazovanje više zastupljeno. Kao primer naveo je Švajcarsku u kojoj osim gimnazija postoji samo model dualnog obrazovanja i koji pohađa tri četvrtine učenika, navodi se u saopštenju. On je istakao važnost reforme gimnazije, koja podrazumeva programe za posebno nadarene učenike i brojne izborne programe, koji daju veće mogućnosti učenicima da naprave izbor u skladu sa sopstvenim sklonostima i potencijalima, a čime je, prema njegovim rečima, napravljena izuzetna poveznica između srednjeg i visokog obrazovanja.

Malešević: Učenici se sve manje opredeljuju za zanate

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske Dane Malešević je podsetio da je zahtev privrednika da se poveća obim praktične nastave i podstakne upis dece na zanatske profile. Početna iskustva u vezi sa dualnim obrazovanjem u Srbiji će nam sigurno koristiti, naročito imajući u vidu da je Srbija usvojila Zakon o dualnom obrazovanju, rekao je Malešević. On je dodao da se učenici sve manje opredeljuju za zanate i da je na Ministarstvu da osmisli kako da ih vrati u škole nakon kojih mogu da nađu odmah zaposlenje.

Dositej i u školama Srpske

Ministri Šarčević i Malešević su posetili i Osnovnu školu „Ivo Andrić” u Banjoj Luci, i prisustvovali prezentaciji primene informacione tehnologije u nastavi u okviru programa „Dositej”. Ministar Malešević je istakao da je upotreba informacionih tehnologija u obrazovanju odličan način da se osavremeni nastava. Projekat Dositej do sada je uveden u 125 osnovnih škola, a u planu je da bude uveden i u preostale 62 osnovne škole, rekao je Malešević i dodao da je važna svaka prilika da se učenici što bolje informatički obrazuju, dodaje se u saopštenju.
Ministar Šarčević je, takođe, istakao važnost uvođenja digitalizacije sistema obrazovanja, na kojoj se intenzivno radi, naglasivši da je u Srbiji razvoj obrazovanja prepoznat kao okosnica razvoja društva. Kada je u pitanju digitalizacija sistema ministar Šarčević je rekao da je Srbija hrabro krenula u taj posao. Do sada je esDnevnik uveden u 60, a do kraja godine trebalo bi da dostignemo brojku od 200 škola, rekao je Šarčević. Ministar Šarčević je o unapređenju saradnje Srbije i Republike Srpske razgovarao i sa predsednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Diplomom doktora nauka do lakšeg zaposlenja?

Zvanični podaci pokazuju da je broj doktora nauka u Srbiji iz godine u godinu sve veći. Samo u prethodnoj godini odbranjeno je 2012 doktorata na univerzitetima širom naše zemlje.  Pitanje je da li je diploma doktora nauka put do lakšeg zaposlenja i kakva je perspektiva onih koji se opredeljuju za bavljenje naučno-istraživačkim radom? https://www.youtube.com/watch?v=Vwlgdb1ARKM

Jubilej najveće novosadske osnovne škole

Najveća novosadska škola, OŠ „Dušan Radović”, koju pohađaju mališani s Klise, Slane bare i Vidovdanskog naselja, obeležila je 2. decembra 50 godina postojanja matične zgrade u Čenejskoj ulici. Svečanom akademijom u Kulturnom centru Novog Sada, „Dušanovi” osnovci i zaposleni, kao i prijatelji te osmoletke, obeležili su sinoć taj, njima veoma važan, jubilej. – Ako je istina da su deca najveće bogatstvo, onda smo mi najbogatija osnovna škola u gradu – ponosno kaže direktorka OŠ „Dušan Radović” Slavoljupka Mihajlović. – Samo ove školske 2017/2018. godine našu školu pohađa 1.756 učenika, koji su raspoređeni u 70 odeljenja. Od septembra u našim klupama sedi i najveći broj učenika prvog razreda u čitavoj Srbiji, njih 244 u devet odeljenja, a njihov polazak u školu pozdravili su i gradonačelnik Novog Sada, zamenik ministra prosvete i načelnik Školske uprave.
Inače, ta škola je, zbog velikog broja osnovaca, jedna od najrazuđenijih u gradu, pa se nastava, osim u ogranku u Čenejskoj, odvija u još dve zgrade, te svaka ima svoju sopstvenu, a ujedno i zajedničku istoriju. Prva zgrada podignuta je davne 1926. godine u Temerinskoj ulici na Vidovdanskom naselju i nosila je ime „Kralj Petar I”. Kako se broj učenika povećavao, na Klisanskom putu je 1932. godine sagrađena još jedna, koja se zvala Osnovna škola br. 6, a posle oslobođenja ponela je ime Đure Jakšića. Konačno, zgrada u Čenejskoj, koja je postala i matična, podignuta je 1967. godine, te je vidovdansko-klisanska škola 1982. godine objedinjena nazivom „Novosadski partizanski odred”. Najzad, 1992. godine dobija ime „Dušan Radović”, a pre četiri godine, otvorena je još jedna, moderna zgrada u Velebitskoj ulici bb.

Najbolji na bilbordima: Kristina

Kristina Škorić đak je generacije Osnovne škole „23. oktobar” u Sremskim Karlovcima. „Istoriju volim, oduvek mi je bila zanimljiva. Volim da ostvarim neki uspeh, tada budem ponosna na sebe, i to me je motivisalo da izdvojim dodatno vreme da bih se spremila za takmičenje. Sviđa mi se da pomažem ljudima, interesantna mi je i biologija, zato sam upisala Medicinsku školu. Volela bih jednog dana da postanem hirurg“, kaže Kristina Škorić.
Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 37 lokacija u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno oko 170 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor pomenutog projekta je i ove godine Erste banka. U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, „Dnevnik” je u proteklim danima predstavljao laureate projekta „Učim + Znam = Vredim”, uz njihove kratke izjave.

Priznanja “Kapetan Miša Anastasijević” najboljima iz severnog Banata

Prestižna priznanja „Kapetan Miša Anastasijević” uručena 29. novembra su najzaslužnijim pojedincima, kompanijama, sportistima, klubovima i ustanovama iz severnog Banata na svečanosti u Kikindi. Dvanaest plaketa i zlatnike sa likom Kapetana Miše, poznatog trgovca i dobrotvora iz 19. veka, dobili su ljudi čiji je rad vrednovao stručni žiri kojim predsedava profesor dr Radovan Pejanović sa Univerziteta u Novom Sadu. Priznanje je proisteklo iz okviru projekta „Put ka vrhu”, koji je nastao pre 17 godina, sa idejom da afirmiše privredno i društveno stvaralaštvo u Srbiji i Republici Srpskoj. Iskrene čestitke dobitnicima je uputila Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika Kikinde.
Priznanja su pripala firmama „Mekafor“ i „Mikron”, iđoškom Udruženju vinara i vinogradara „Šasla“, štampariji „Bis”. Laureati su i „Mokrin haus“, pansion i restoran „Tventi“, vlasnik Turističke agencije „Oaza“ Miroslav Brandić, KUD „Eđšeg”, džudistkinja Marica Anđelov Al-Mahamid, Muši rukometni klub „Kikinda Grindeks“ i Dečiji hor „Čuperak“.
U ime nagrađenih zahvalio se profesor u penziji Milovan Ćurčić, kome je priznanje pripalo za višedecenijski društveni i pedagoški rad. Najburnije su dobijanje plakete i zlatnika „Kapetan Miša Anastasijević” proslavili članovi hora „Čuperak”. – Priznanje nam je pripalo za umetnički i humanitarni rad. Prethodne nagrade bile su umetničkog karaktera, pa smo zbog ove izuzetno srećni i ponosni – rekla je dirigent i kompozitor hora „Čuperak” Svetlana Milić.

U Staroj Pazovi nagrađeni najbolji đaci među Romima

Osam najboljih učenica srednjih škola iz redova romske nacionalne zajednice nagrađeno je 28. novembra iznosom od po 12.000 dinara po konkursu koji su raspisali zajedno Odeljenje društvenih delatnosti Opštine Stara Pazova i Kancelarija za inkluziju Roma. Nagrade ovim vrednim devojkama uručio je predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović u prisustvu saradnika, roditelja, nastavnika i novinara. Čestitajući učenicama od kojih su dve imale odličan, a šest vrlo dobar uspeh, predsednik ove sremske opštine je istakao da već nekoliko godina ova lokalna smaouprava radi na integraciji Roma u zajednicu, a jedini pravi put za to je obrazovanje. Povremena pomoć zajednice, Centra za socijalni rad, nije dovoljna za normalan život, već je potreno da se Romi osposobe za rad i izdržavanje porodica, a i dodela ovih nagrada je deo Akcionog plana Opštine za inkluziju Roma. – Najvažnije je da se školujete, potom nađete radno mesto i time budete materijalna i egzistencijalna podrška vašim porodicama. Stvorili smo uslove, preko 10.000 radnih mesta u staropazovačkoj opštini u saradnji lokalne samouprave, domaćih i stranih preduzetnika, stopa nezaposlenih je među najmanjima u Srbiji. U ovoj opštini više nije problem naći posao, već naći posao prema svojoj struci – rekao je Đorđe Radinović. – Ova nagrada neće bitno rešiti vaše materijalne potrebe tokom školovanja, ali je vid pažnje, dokaz da vodimo računa o vama kao građanima ove opštine, sa željom da sutra upišete fakultete i tako stvorite sebi i svojim porodicama uslove za normalnu egzistenciju.
Poklon -pakete iz ruku predsednika Radinovića dobile su odlične učenice Ekonomsko-trgovinske škole Aleksandra Mijatović iz Novih Banovaca i Tamara Jovanović iz Surduka, kao i vrlo dobre učenice Milici Jovanović, Sofija Jovanović i Vesna Jovanović iz Golubinaca, Marijana Knežević iz Vojke i Natalija Jovanović iz Stare Pazove.

Još jedna “Živa biblioteka” u CK-13

Udruženje „Crvena linija” je u četvrtak 30. novembra od 17 časova održalo u Omladinskom centru CK-13 još jednu u nizu tzv. Živih biblioteka „Zona bes diskriminacije”. Povod je  bio obeležavanje 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv side, a sve to u okviru projekta „Dnevni centar za osobe koje žive s HIV-om i edukacija lokalne zajednice”.

Tribina “Savremeni čovek i savremeni svet”

Tribina „Savremeni čovek i savremeni svet” održana je u četvrtak  u 19 časova u Svečanoj sali Matice srpske, Matice srpske 1. Predavač je bio  prof. dr Zoran Avramović.

U Idvoru svečani program u čast Mihajla Pupina     

Svečani program u Domu kulture u Idvoru, Narodnom domu zadužbini Mihajla Idvorskog Pupina, upriličena je 27.11.2017 godine u čast proslavljenog naučnika Mihajla Pupina, rodom iz ovog banatskog mesta i njegovog doprinosa da se Banat nakon prvog svetskog rata nađe u sastavu Srbije. Na spomenik Pupinu na 99. godišnjicu prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje položen je venac. U kulturno umetničkom programu izvedena je “Pupinova pesma” čiji je autor učitelj u penziji Dragiše Matića uz Idvora. Učenici Osnovne škole “Mihajlo Pupin” prikazali su predstavu “Pupinovo detinjstvo” koju je priredio učitelj u idvorskoj školi Božidar Bulić. Ovom prilikom priređena je promocija drugog izdanja monografije o Mihajlu Pupinu „Naučnik, profesor, izumitelj i rodoljub Mihajlo Idvorski Pupin”, u izdanju Doma kulture “Mihajlo Pupin”  iz Idvora autora dr Dragoljuba Cucića i dr Dragoljuba Martinovića. O knjizi je govorio jedan od autora dr Dragoljub Cucić, direktor Regionalnog centra za talente “Miahjlo Pupin” u Pančevu. 
Dodeljene su nagrada autorima najboljih radova učesnicima konkursa „Mihajlo Pupin – Naučnik, rodoljub i humanista”, koji su raspisali idvorski Dom kulture “Mihajlo Pupin” i Savet za kulturu opštine Kovačica.
Prema odluci žirija prva nagrada za književno literarni rad u konkurenciji odraslih autora pripao je Jasmini Isajlov iz Crepaje, drugu nagradu podelili su Krstin Đurica iz Kovačice i Dušica Stojanović iz Crepaje, a treća nagrada pripala je Jeleni Trajković iz Samoša. Kod srednjoškolaca prvonagrađeni je rad Elenke Đuriš iz Kovačice, a druga, odnosno treća nagrada pripala je Mihajlu Kljajeviću i Ružici marković iz Pančeva. Od osnovaca najbolje ocenjeni rad je Nenada Kerlete iz Idvora, druga nagrada je pripala Emiliji Majstorović iz Debeljače i treća Anđeli Đorđevski iz Crepaje, dok šu specijalne nagrade dodelje e prvacima Savi Ćiriću, Mihajlu Atanackoviću i Draganu babiću iz Crepaje. Za likovno stvaralaštvo kod osnovaca nagrađeni su Sara Lenhat, Marija Babka, Anđela Ćatlajić i Elvis Omić, svi su iz Kovačice, kod srednjoškolaca nagrade su pripale Nataši Kramba i Ljubivi Novakov iz Pančeva, Andreju Vojinoviću i Borisu banjaiju iz Debeljače, a u kategoriji odraslih istakli su se radovi Katarine Rakić i Anje Arambašić iz Pančeva. Za očuvanje kulturne baštine za vezove na platnu sa likom Mihajla Pupina nagrađeno je Udruženje žena “Crpajke” iz Crepaje.

Akcija đaka u Novim Kozarcima: Školska šuma deo parka

Prostrani park ispred Osnovne škole „Ivo Lola Ribar” u Novim Kozarcima đaci su u četvrtak oplemenili sa 113 sadnica, koliko ova škola u mestu sa područja Grada Kikinde i ima učenika. Sadnju lišćarskih i četinarskih vrsta organizovao je Sekretarijat za zaštitu životne sredine GU Kikinde, a ovom akcijom u Novim Kozarcima formiranjem nove Školske šume nastavljena je akcija pošumljavanja. „Ovo je četvrta Školska šuma na području Grada Kikinde“, kaže gradska sekretarka Kikinde za zaštitu životne sredine Miroslava Krnić.
„Uz edukativno predavanje predstavnika Sekretarijata za zaštitu životne sredine održan je ekološki čas u prirodi, a zatim su se deca prihvatila posla. Sadili su novo drveće, o kojem će i brinuti ubuduće. Do kraja godine posadićemo ukupno 1.500 sadnica na više lokacija u gradu i naseljenim mestima. U planu je i konverzija uličnih drvoreda u Bloku 35, pošumljavanje Kvantaša i seoskih sredina.“ Direktor OŠ „Ivo Lola Ribar” Milan Periz pohvalio je inicijativu lokalne samouprave i ukazao da su ovakve ekološke akcije veoma značajne. „U ovom parku naši đaci provode dosta vremena, a sada su naučili kako se sade mladice. Radujemo se što će Školska šuma krasiti park ispred naše ustanove“, rekao je Periz.

Obeleženo 70 godina Poljoprivredne škole u Futogu

Poljoprivredna škola s domom učenika u Futogu proslavila je 70 godina postojanja. U čast tog, za Novi Sad važnog jubileja, organizovana je svečanost u školi, koja se nalazi na nekadašnjem imanju grofa Koteka, kao i u KIC-u „Mladost” u centru Futoga. Tom prilikom, direktor škole Dušan Gagić istakao je da je veliki broj stručnjaka tokom poslednjih sedam decenija prošao kroz Poljoprivrednu školu te da se od osnivanja do danas mnogo toga promenilo. – Postali smo savremeniji, pratimo trendove jer je, strateški, poljoprivreda jedna od najbitnijih grana u našoj zemlji – rekao je Gagić. – Da bismo mogli konkurisati zemljama u regionu, moramo da imamo moderne i kvalitetne stručnjake, koji se obrazuju upravo u našoj ustanovi. Pokrenuli smo staklenik, mlekaru, plastenik, dobili smo pravo prečeg zakupa 40 hektara zemlje od Grada Novog Sada, ali i vetar u leđa od Grada, Pokrajine i Republike.
Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević naglasio je da je jučerašnji jubilej veoma važan za poljoprivredni i ruralni razvoj jer je ulaganje u obrazovanje i mlade poljoprivredne kadrove najbitnije. Pomenuo je i poljoprivredu kao važan segment dualnog obrazovanja te da Poljoprivredna škola u tom smislu uspešno spaja teoriju i praktično znanje.

Karlovci stipendiraju 14 studenata

Lokalna samouprava u Sremskim Karlovcima stipendiraće u ovoj školskoj godini 14 studenata osnovnih akademskih studija s teritorije opštine. Među njima četvoro studira na Fakultetu tehničkih nauka, troje na Medicinskom fakultetu, dvoje na Akademiji umetnosti i po jedan na Pravnom, PMF-u, Filozofskom, te Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu. Odluku o dodeli i visini  stipendija donelo je Opštinsko veće nakon sprovedenog konkursa. Studenti će dobijati 10.000 dinara mesečno, izuzev jula i avgusta, kada se stipendija ne isplaćuje zbog raspusta. U karlovačkoj opštini juče je upriličeno svečano potpisivanje ugovora, kojem su prisustvovali i rukovodilac opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti Nada Ostojić Agbaba i zamenik načelnika Opštinske uprave Stefan Stević.Pre studenata, stupendije su dobili i srednjoškolci, a podeljeni su i novčani darovi za prvake. U školskoj 2017/2018. godini opština će stipendirati osam učenika srednjih škola.

Humanitarni bazar knjiga: Donacija za novogodišnje paketiće

Humanitarni bazar knjiga biće organizovan 4, 5. i 6. decembra od 10 do 19 časova u holu velike scene Novosadskog pozorišta, Jovana Subotića 3–5. Sav novac od prodaje knjiga, koje će koštati 100 i 200 dinara, biće doniran ŠOSO „Dr Milan Petrović”. Sa školom je dogovoreno da se od skupljenog novca kupe paketići za njihovu decu. Oko pet stotina knjiga koje će se na bazaru prodavati, prikupljeno je uz pomoć publike, zahvaljujući akciji „Knjiga kao ulaznica”. Svi zainteresovani mogu još uvek svakog dana doneti knjige na portirnicu teatra.
Akademac: “Neuro obrazovanje”
Na prvom programu Radio-televizije Vojvodine juče je u 13.30 časova na prvom programu emitovana nova emisija iz serijala “Akademac” u kojoj je tema bila neuro obrazovanje. Recimo na primer, da sviranje poboljšava naše govorne sposobnosti i verbalnu fluentnost, kao i način na koji procesuiramo informacije, pa je u tom pogledu, smatraju stručnjaci, ono bolje čak i od učenja stranih jezika.
Šta je neuro obrazovanje, da li ono polazište zasniva na tezi da se svi resursi nalaze u nama? Koje sve metodologije možemo koristiti kako bi što više i što lakše učili, obrazovali se? Pored Ranka Rajevića u emisiji su govorili  i studenti UNS a vreme rezervisano za rubriku posvećeno je događaju koji je organizovala Mensa. Emisija se mpže pogledati  i na odloženo, na sajtu Radio-televizije Vojvodine.

Stara Pazova: Preminuo Branko Rakočević

Posle kratke bolesti preminuo je Branko Rakočević (Kolašin 1939), profesor književnosti, dugogodišnji direktor staropazovačke Gimnazije. U ratnom haosu devedesetih godina bio je prvi čovek u sektoru za brigu o izbeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Branko Rakočević je dao značajan doprinos kulturnom životu ove sredine,još kao nastavnik, a posebno se angažovao na humorističko-satiričnim emisijama lokalnog radija i emisiji za decu. Niz godina Rakočević je bio dopisnik “Dnevnika” iz staropazovačke opštine, a informacije objavljivao i na svom portalu (Elektronske novine).  

Kosovskoj studentskoj uniji odbijeno članstvo u ESU

Kosovskoj studentskoj uniji odbijeno je članstvo u Evropskoj studentskoj uniji, saopštila je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS). Predsednik SKONUS-a Milan Savić je na sednici ESU u Izraelu pozvalo članice te organizacije da ne podrže kosovsku studentsku uniju jer joj, kako se navodi u saopštenju, cilj nije borba za studentska prava i slobodu već želja za promovisanjem nezavisnosti takozvane države Kosovo. Nakon obraćanja predsednika SKONUS-a, pristupljeno je tajnom glasanju i aplikacija Kosovske studentske unije za status kandidata u ESU je odbijena, ističe se u saopštenju. Time je SKONUS, kažu, svojom borbom za prava i status studenata u Srbiji, i pored svih poteškoća sa kojima se susreće, uspeo da odbrani prava naših studenata i zaštiti njihove interese. Oni ističu da Kosovska studentska unija neće moći da se kandiduje narednih godinu dana. Savić je istovremeno pozvao studente da podrže Studentsku konferenciju univerziteta Srbije, jedinu, kako navodi, legitimnu organizaciju koja predstavlja 250 000 studenata u Srbiji, uključujući i sve studente sa teritorije Kosova i Metohije.

Vremeplov: Umro car Uroš

Na današnji dan 04. decembra 1371. umro car Uroš Nemanjić, sin cara Dušana i jedini naslednik velikog srpskog carstva. Stupivši na presto u 19. godini, posle Dušanove smrti 1355, nije uspeo da sačuva veliko carstvo koje se posle njegove smrti raspalo na niz samostalnih oblasti pod vlašću moćnih feudalaca. Njegovom smrću izumrla loza Nemanjića. Prema predanju, Mučki ubijen u lovu, kada se sagnuo nad vodom da se osveži. Srpska pravoslavna crkva ga, na osnovu tog predanja, proglasila za mučenika i svetitelja. 

Vremeplov: Rođen Kosta Manojlović

Srpski kompozitor i etnomuzikolog Kosta Manojlović, profesor i prvi rektor Muzičke akademije u Beogradu rođen je na današnji dan 04. decembra 1890 godine. U beogradskoj Bogosloviji predavač mu je bio Mokranjac, školovanje je nastavio u Moskvi i Minhenu, a okončao u Oksfordu. Zabeležio je mnoštvo narodnih pesama. Napisao je “Spomenicu Stevanu Mokranjcu” i etnomuzikološke studije “Muzičke karakteristike našeg juga”, “Muzičko delo našeg sela”, “Narodne melodije u istočnoj Srbiji”. Dela: ciklusi horova “Žalne pesme”, “Pesme zemlje Raške”, “Pesme zemlje Skenderbegove”, solo pesme, obrade narodnih pesama.

Vremeplov: U “Pozorištu na Đumruku” održana prva predstava

U Beogradu je na današnji dan 04. decembra 1841. godine  u “Pozorištu na Đumruku” održana prva predstava – drama Jovana Sterije Popovića “Smrt Stefana Dečanskog”. Pozorište je organizovao srpski režiser, scenograf, glumac, pisac i prosvetni radnik Atanasije Nikolić. Tada je štampan prvi pozorišni plakat kod nas i raspisan prvi književno-dramski konkurs za dela “po narodnom karakteru i običajima ustrojenim”. Pozorište na Đumruku se održalo samo godinu dana.

Vremeplov: Umro Tomas Hobs

Na današnji dan 04. decembra 1679 godine umro je engleski filozof Tomas Hobs, nastavljač i sistematizator klasičnog engleskog empirizma. Razradio je teoriju društvenog ugovora. Spojio je principe mehanističko-materijalističke metafizike sa teorijom saznanja i političkom filozofijom prosvećenog apsolutizma. Smatrao je da je čovek po prirodi egoističan. U “prirodnom stanju”, koje je prethodilo “građanskom stanju” (civilizacija), ljudi su bili jednaki i otuda su svi imali jednaka prava na sve, pa “prirodno stanje” neizbežno vodi opštem međusobnom ratu. Iz stanja sveopšteg i neprekidnog rata ljudi izlaze sporazumom – pristankom da “prirodna prava” prenesu na državu, osnovu reda i mira, napretka i civilizacije. Na osnovu ugovora, nosilac suverene vlasti (vladar ili skupština) zastupa volju svih i svi su dužni da se bezuslovno pokoravaju. Dela: “Elementa philosophica” (ili “O telu”, “O čoveku”, “O građaninu”), “Levijatan”, “O političkom telu”.

Vremeplov:  Umro kardinal Rišelje

Na današnji dan 04. decembra 1642 umro je francuski državnik, kardinal Rišelje, koji je kao svemoćni ministar inostranih poslova i rata (vojske) kralja Luja XIII postavio cilj da Francusku učini prvom silom Evrope. Gradeći apsolutističku monarhiju, ograničio je uticaj crkve, pape i plemstva. Ugušio je ustanak hugenota (francuskih protestanata kalvinista) i lišio ih političkih prava, ali im je ostavio versku slobodu. Zemlju je uveo u Tridesetogodišnji rat, da bi oslabio moć Nemačkog carstva (Habzburga). U tom verskom ratu Francuska je, iako katolička zemlja, ratovala na strani protestanata. Nastavio je kolonijalno širenje Francuske i započeo kolonizaciju u severnoj Americi (Kvebek). Pomagao je razvoj poljoprivrede, trgovine i prosvete. Osnovao je 1635. Francusku akademiju.

Vremeplov: Umro Tomas Hant Morgan

Američki biolog i genetičar Tomas Hant Morgan, osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju naslednih svojstava umro je na  današnji dan 04. decembra 1945. Izradio je prve mape položaja gena u hromozomima i smatra se glavnim predstavnikom hromozomne teorije nasleđa.

Vremeplov: Umro Luiđi Galvani

Italijanski  lekar i prirodnjak Luiđi Galvani, koji je 1789. pronašao galvanski elektricitet i nazvao ga “životinjskim magnetizmom” umro je 04. decembra 1798 godine. Njegovo ime nose mnogi instrumenti i oznake u elektromagnetizmu i elektrotehnici uopšte.

Prof. dr  Radovanović: MMR vakcina nije uzrok autizma

Država ne bi smela da podlegne pritisku antivakcinacijskog lobija i proglasi vakcinaciju neobaveznom, izjavio je  3. decembra epidemiolog, prof. dr Zoran Radovanović koji ističe da MMR vakcina nije uzrok autizma. Radovanović za “Politiku” ukazuje da je najvažnije pitanje ko je roditelje slagao da su autizam i MMR vakcina povezani. “Neko može sutra da izmisli da će vakcinisana deca dobiti rak, ali ne može država da prekine vakcinaciju zbog toga. Postoje razne zablude koje se plasiraju…Moramo da pozovemo na odgovornost ljude koji su slagali roditelje”, rekao je Radovanović. Većina ljudi koji se protive vakcinaciji u Srbiji je, prema njegovim rečima politički angažovana.
“Reč je o ksenofobičnim osobama, pripadnicima desničarskih pokreta, koji mrze sve što je strano”, kazao je epidemiolog Radovanović. On objašnjava da faktori sredine u ranoj trudnoći utiču na nastanak autizma, kao i nasledni faktori. On je dodao da su u Japanu obustavili vakcinaciju protiv malih boginja, a da je učestalost javljanja autizma ostala ista. “I to je jedan od mnogobrojnih dokaza da autizam nema veze sa MMR vakcinom”, naveo je epidemilog i ukazao da su se promenili i kriterijumi za klasifikaciju autizma.
Na pitanje ima li istine u tvrdnji ministra zdravlja Zlatibora Lončara da antivakcinacijski lobi finansira farmaceutska mafija, Radovanović kaže da je o tome bilo reči na odboru za zdravlje i politiku Skupštine Srbije. “Figurativno sam govorio o tome da se farmaceutskim kompanijama više isplati da finansiraju antivakcinacijski pokret, jer se mnogo vise novca potroši za lečenje obolelog detete nego za vakcine, koje su mnogo jeftiniji proizvodi. Ne znam kakva saznanja ima ministar Lončar na tu temu”, rekao je Radovanović.

Samo 0,1 promil alkohola dovoljan za fatalne posledice

Vozači sa količinom alkohola u krvi od 0,1 promila su za 46 odsto češći izazivači saobraćajnih nezgoda od treznih vozača, pokazali su rezultati međunarodnog istraživanja koje je sprovela kompanija Hajneken. Osobu koja upravlja vozilom pod dejstvom alkohola, a ima zakonom dozvoljenu količinu alkohola u krvi, samo 18 procenata ljudi opisuje kao nepouzdanog i pijanog vozača, navodi se u rezultatima istraživanja, koji su predstavljeni 1. decembra studentima Pravnog fakulteta u Beogradu na edukativnoj radionici “When you drive, never drink”. “Naš cilj je jednostavan: želimo da odgovorna konzumacija postane poželjan vid ponašanja, da ne postoji situacija u kojoj neko može da pomisli da je prihvatljivo voziti pod dejstvom alkohola i time ugroziti svoju i bezbednost drugih ljudi”, izjavio je ekspert za korporativne poslove kompanije Hajneken Srbija Goran Stupar.
Predstavnik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović prikazao je studentima realne primere iz saobraćaja i posledice vožnje pod dejstvom alkohola. “Vožnja pod nedozvoljenom količinom alkohola u krvi nije samo novčano i zatvorski kažnjiva, već sa sobom nosi rizik od ogromne materijalne odgovornosti. Ukupna šteta u saobraćajnim nezgodama ponekad se može meriti desetinama pa čak i stotinama hiljada evra, a ta šteta pada na teret vozača ako je pod dejstvom alkohola skrivio saobraćajnu nezgodu”, rekao je Okanović.
Osim interesantnih podataka u vezi sa odgovornom konzumacijom, studenti su imali priliku i da probaju naočare koje simuliraju vid pod dejstvom alkohola, kao i da provere brzinu svojih refleksa onako kako to rade profesionalni vozači – na specijalnoj BATAK Champion Reaction mašini. Kompanija Hajneken Srbija i Komitet za bezbednost saobraćaja uspešno su sproveli radionice o odgovornoj konzumaciji na tri fakulteta Univerziteta u Beogradu – Ekonomskom, Saobraćajnom i Pravnom, a najavljena je i radionica na Fakultetu organizacionih nauka u decembru.

Realizovan projekat „Alkohol(ne) zamke”

Projekat „Alkohol(NE) zamke”, kojim se učenicima drugih razreda srednjih škola ukazuje na opasnosti kombinovanja alkohola i učešća u saobraćaju, otpočeo je 29.11.2017 u Gimnaziji „Laza Kostić” na Telepu. Akcija je počela tako što su „Lazini” gimnazijalci učestvovali u osmišljavanju flajera i plakata koji su potom podeljeni po svim novosadskim srednjim školama, a u kojima je slikovito opisano šta se dešava u ljudskom mozgu kada pije alkohol, koliko to utiče na suženje vidnog polja i smanjenje sposobnosti pravovremenog reagovanja na opasnost. Učenici drugih razreda namenski su izabrani kao ciljna grupa da bi se na vreme edukovali pre samog polaganja vozačkog ispita i dobijanja dozvole. „Mladi predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju, dok je vožnja u pijanom stanju među vodećim uzrocima saobraćajnih nezgoda, a jedan od načina da se to ispravi je ulaganje u edukaciju i prevenciju“, objašnjava predsednica Centra za unapređenje bezbednosti u saobraćaju, koji, uz novčanu podršku Kacelarije za mlade Grada Novog Sada, organizuje projekat.

Ruma: Policajci učili decu da budu bezbedna na internetu

U okviru projekta „Osnovi bezbednosti dece”, policijski službenici Policijske stanice u Rumi Dušan Petrović i Lidija Radulović održali su 30. novembra učenicima šestog razreda OŠ „Veljko Dugošević” predavanje „Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža”, na kojem je bilo reči o opasnosti koje decu vrebaju na internetu, o zloupotrebama društvenih mreža, kako se zaštititi i kome se obratiti za slučaj da im zatreba pomoć.
Načelnik Policijske stanice Ruma Vlatko Tadić objašnjava da je cilj projekta upoznavanje učenika sa bezbednosnim rizicima koji postoje u današnjem društvu i načinima zaštite dece od njih. – Deca imaju dobru komunikaciju sa policijskim službenicima koji dolaze u škole i znaju da im se uvek mogu obratiti za savet i pomoć. Ovakvi kontakti jačaju poverenje dece u policiju kao instituciju čija je osnovna dužnost da ih zaštiti, pruži neophodnu pomoć i pokaže načine kako da izbegnu neželjene i traumatične situacije i rizike- objašnjava Tadić.-  Na internetu, kao i na ulici, treba izbegavati nepoznate osobe, koje često od dece traže lične podatke, neprimerene sadržaje i fotografije. Najvažnije od svega je da ako takve osobe traže od deteta kontakt i susret u stvarnosti, na nekom nepoznatom i usamljenom mestu, da dete to obavezno kaže roditelju, nastavniku, starijoj osobi od poverenja ili da prijavi školskom policajcu ili policajcu u patroli, na ulici, u policijskoj stanici.
Direktorka OŠ „Veljko Dugošević” Jasmina Vukanović potvrdila je da škola ima odličnu saradnju sa Policijskom stanicom, čiji službenici već godinama edukuju učenike o bezbednosti saobraćaja, zloupotrebama droge i alkohola, zaštiti od raznih oblika nasilja, pre svega vršnjačkog i elektronskog.
Inače, projekat „Osnovi bezbednosti dece” zajedno, od početka školske godine, realizuju nadležni policijski službenici Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici u svim osnovnim školama i područnim odeljenjima na području Srema u saradnji sa predstavnicima školskih uprava.

Četiri pacijenta zbog malih boginja na Infektivnoj KCS

U Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS nalaze se četiri pacijenta zbog komplikacija malih boginja, a prema rečima direktora Gorana Stevanovića niko od njih nije životno ugrožen.
“Svi pacijenti koji su primljeni zbrinuti su zbog nastanka komplikacija. Niko nije životno ugrožen”, rekao je Stevanović za Tanjug. On je dodao da zbrinuti pacijenti kao komplikaciju malih boginja imaju upalu pluća, a da nisu imali pacijenata sa upalom mozga. “Nadam se da će tako i ostati da nemamo pacijenata sa upalom mozga, jer male boginje mogu da naprave teška oštećenja centralnog nervnog sistema i teške posledice”, zaključio je on.

Banja Luka: U utorak dodela priznanja “Kapetan Miša Anastasijević”

U utorak, 5. decembra, sa početkom u 17.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske, u Banja Luci, održaće se svečana dodela priznanja “Kapetan Miša Anastasijević”. Dobitnik priznanja Statueta za doprinos unapređenju odnosa Republike Srbije i Republike Srpske je član Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samopuravu Ognjen Bjelić. Na svečanosti će se obratiti potpredsednica Vlade Republike Srpske, Srebrenka Golić , dobitnica Statuete za najboljeg ministara u Republici Srpskoj. Od afirmacije privrednog i društvenog stvaralaštva satkan je projekat „Put ka vrhu” koga , pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije,punih 17 godina realizuju: Media Invent, Univerzitet u Novom Sadu i Radio Televizije Vojvodina. Od prošle godine, u okviru specijalnih veza Srbije i Republike Srpske, projekat se realizuje i u Republici Srpskoj.

By admin