Platni razredi od 2019-te!!!

Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Kasalović izjavio je za Politiku da se primena sistema platnih razreda odlaže do 1. januara 2019. godine, iako je bilo najavljeno da će reforma sistema plata u nekim službama javnog sektora početi već sledeće godine.  Do 1. januara 2019. godine, piše Politika, trebalo bi doneti zakon o sistemu plata u javnom sektoru, zakon o zaposlenima u javnim službama i nameštenika u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, kao i zakon o platama u javnim agencijama. Kasalović je ocenio i kao značajan budući katalog radnih mesta u javnom sektoru.

SES postigao saglasnost oko izmene više zakona

Socijalno-ekonomski savet Vlade Srbije je, na  sednici održanoj 1. decembra, odlučio da da pozitivno mišljenje na dva nacrta zakona koji uskoro treba da se nađu u skupštinskoj proceduri. Reč je o nacrtu Zakona o platama službenika i nameštenika u Autonomnoj pokrajini Vojvodine i lokalnim samoupravama, kao i o nacrtu Zakona o mirnom rešavanju sporova. Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su se složili o izmenama Zakona o radu, ali konsenzus nije formalno postignut zbog proceduralnih razloga, izjavio je  u subotu ministar za rad Zoran Đorđević. Jedina izmena će biti da radnik od prvog dana mora da bude prijavljen.
“Upoznao sam SES šta će to biti promene u Zakonu u radu i svi su se složili sa tim promenama, ali zbog same formulacije i same izmene koja se ticala ne samo Zakona o radu već i Zakona o centralnom registru dosta smo dugo sa zakonodavstvom usaglašavali, doneli smo izmenu i dostavili je, ali je to bilo kasno da se odluči na Uniji poslodavaca Srbije”, rekao je Đorđević na konferenciji za novinare posle sednice SES-a u Vladi Srbije Đorđević je rekao da je na toj sednici dijalog bio vrlo konstruktivan i da je nastavljena praksa da vlada ima često sednice SES-a kako bi raspravljala o svim važnim pitanjima iz oblasti prava radnika i poslodavaca… SES je na  sednici održanoj 1. decembra dao i pozitivno mišljenje na Nacrt zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, kao i na Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o mirnom rešavanju radnih sporova.

Najveća plata skoro četiri prosečne

Prosečna neto oktobarska zarada zaposlenih u Srbiji je, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, bila 46.879 dinara, ali je u šest delatnosti zarada bila iznad 100.000 dinara, odnosno plate su čak i tri puta veće od republičkog proseka. Tako zaposleni u vazdušnom saobraćaju u oktobru beleže neto zaradu od 170.965 dinara, a zaposleni u računarskom programiranju i konsultantskim delatnostima od 168.368.
Osim te dve delatnosti, prosečna oktobarska neto plata veća od 100.000 dinara isplaćena je u još četiri. Tako je zarada zaposlenih u oblasti upravljačkih delatnosti i savetovanja 121.278 dinara, u proizvodnji duvanskih proizvoda – 112.693, uslužnim delatnostima u rudarstvu – 111.766 i u oblasti reklamiranja i istraživanja tržišta – 108.492 dinara.

U prosveti 42.395 dinara, a u zdravstvu 45.113

Mnogo je zaposlenih u javnom sektoru čija su prosečna oktobarska primanja ispod prosečne republičke zarade. Tako je prosečna oktobarska neto plata u obrazovanju bila 42.395 dinara, dok je u zdravstvu i socijalnoj zaštiti bila 42.965 dinara. Čak ni kada se posmatra samo zdravstvena delatnost, zaposleni nisu dostigli republički prosek jer su njihova primanja bila 45.113 dinara.

Pod lupom 2.000 doktorata sa privatnih fakulteta

Diplome oko 2.000 profesora, docenata i asistenata na privatnim univerzitetima dovedene su u pitanje, pišu  “Večernje novosti”, navodeći da to baca senku i na diplome studenata koje su ocenjivali, kao i na kvalitet studijskih programa na kojima predaju. Razlog za to je, kako se navodi, odluka Komisije za akreditaciju (KAPK) da traži dokumentaciju koja nikada u procesu akreditacije nije tražena, niti je moguće da je obezbede, jer to pre Bolonje nije traženo zakonom. U KAPK tvrde da se sve radi u skladu sa zakonom, a u rešavanje problema uključilo se i resorno ministarstvo.
Među oštećenima su predavači “Singidunuma”, “Megatrenda”, “Union Nikola Tesla”, visokih strukovnih škola, a problem je nastao kada je u postupku akreditacije tih ustanova Komisija za akreditaciju odlučila da doktorima nauka zaposlenim na fakultetima i visokim školama traži plan i program doktorskih studija. Kako oštećeni profesori navode, takva dokumentacija nikada u procesu akreditacije nije tražena, niti je moguće da je obezbede, jer se od njih zahteva nešto što pre “Bolonje”, kada su završili studije, nije ni bilo predviđeno zakonom, jer tada nisu ni postojale doktorske studije, već se sa magistrature direktno išlo na doktorat. Pisao se samo rad, a nisu se polagali ispiti. “Drugi osnov po kom smo oštećeni je to što nam, za potvrdu doktorata, traže dozvolu fakulteta na kome smo doktorirali za izvođenje magistarskih studija. Po tadašnjem zakonu takva dozvola nije bila neophodna i niko je do sada nije tražio. Neverovatno je da se posle 12 godina neko setio da nam “fali jedan papir”. Već su naše ustanove akreditovane sa istom dokumentacijom, naše diplome potvrđene kao validne, a sada retroaktivno neko kaže da ono što je vredelo do sada više ne važi. Posledice ovakvog postupanja mogu biti nesagledive”, navode oštećeni.

Komisija za akreditaciju: Sve po zakonu!

Sa druge strane, u Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta kažu da je sve urađeno po zakonu, te da su utvrdili da postoje privatni fakulteti koji već 20 godina nezakonito izdaju doktorske diplome. Oni tvrde da nije reč o svim privatnim univerzitetima već o samo nekoliko fakulteta i daleko manjem broju nastavnika. “Te diplome su nevažeće, jer su ih izdavale ustanove koje nikad nisu dobile rešenje o utvrđivanju ispunjenosti uslova za obavljanje delatnosti magistarskih ili doktorskih studija. To je u starim zakonima u univerzitetu bilo ono što je akreditacija u novom”, kaže profesor dr Miroljub Milivojčević, član KAPK. Rešenje za ove ljude je, objašnjava on, da kao magistri nauka upišu treću godinu doktorskih studija na ustanovama koje su za to akreditovane i doktoriraju u skladu sa postojećim zakonom.

Ministarstvo: Kako je komisija došla na ideju o preispitivanju diploma?

Posao prosvetne inspekcije Ministarstva prosvete je da proverava da li visokoškolske ustanove ispunjavaju sve uslove na osnovu kojih su akreditovane, za 12 godina ni u jednoj od tih ustanova nije utvrđen problem sa diplomama koje se sada osporavaju, a izostanak reakcije te inspekcije može se shvatiti kao znak odobravanja, navode oštećeni. U rešavanje problema, kako se navodi, uključilo se i Ministarstvo prosvete, koje kaže da je zatražilo mišljenje i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, ali i međunarodnih institucija. “Potrebno je utvrditi na osnovu kojih kriterijuma je komisija za akreditaciju došla na ideju o preispitivanju validnosti diploma zaposlenih u visokoškolskim ustanovama”, rekla je Ana Langović Milićević, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Škole ne mogu same da zaštite dece

Ministarski tim za prevenciju vršnjačkog nasilja, nedavno je  oformljen na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zbog činjenice da ovaj vid sve prisutnijeg nasilja, ne može da se posmatra van konteksta u kojem se dešava, a koji, pored škole, čine i društvo i porodica, održao je prvi sastanak. – Osnovni zadatak ovog tela je da analizira postojeća zakonska rešenja koja se tiču prevencije i intervencije u slučajevima nasilja u školama, uspostavi neophodnu koordinaciju i omogući razmenu informacija između škola, policije, pravosuđa i centara za socijalni rad – rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.  – Sledeći korak biće formiranje međuministarskog radnog tela koje će se baviti analizom zakonskih rešenja i regulisanjem procedura, a poseban akcenat biće na prevenciji digitalnog nasilja, kao jednog od vidova vršnjačkog nasilja.
Ministar prosvete Mladen Šarčević ukazao je na potrebu da se vršnjakom nasilju pristupi sistemski i da se uspostave jasne procedure saradnje između ustanova i institucija koje mogu doprineti efikasnijem reagovanju i prevenciji nasilja. – Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđene su oštrije kazne za roditelje, nastavnike i učenike, a i da same škole imaju jasnije procedure reagovanja na nasilje – rekao je Šarčević. – Postoje problemi koje škole ne mogu same da rešavaju, pa je neophodno uključiti i druge institucije.
Cilj je da se svi poznati zakonski propisi ujednače, kao i procedure koje povezuju centre za socijalni rad i druge ustanove, kako bi se postavile jasnije granice nadležnosti.Dogovoreni su i dalji koraci delovanja ovog tima, u kome su, pored ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Gledaj vebinar – budi bezbedan

Zbog izuzetnog interesovanja škola, Fondacija “Tijana Jurić”, koja već duže vreme organizuje niz predavanja o bezbednoj upotrebi interneta u školskim učionicama, uskoro će decu o bezbednosti edukovati i putem interneta, odnosno putem prenosa uživo. Reč je o projektu „Gledaj vebinar – budi bezbedan“, koji se realizuje u saradnji s Telenor fondacijom i koji će istovremeno moći da prati više od 150 škola, odnosno 7.500 učenika. Vebinari su namenjeni učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola, i učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola. Cilj realizacije projekta je prevencija nasilja kroz informisanje učenika, roditelja i nastavnika o opasnostima koje vrebaju u onlajn svetu, na ulici i u školi.

Uručene životne nagrade nastavnicima i naučnicima UNS-a

Nagrade za životno delo za 2017. godinu, ovogodišnjim laureatima, univerzitetskim nastavnicima i naučnicima iz Vojvodine uručene su 30. novembra na Svečanoj akademiji u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine. Ovu tradicionalnu nagradu/priznanje koju po 22. put dodeljuje Udruženje univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine dobili su: redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dr Dragan Koković (oblast društveno-humanističkih nauka), redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta UNS dr Milan Popović (oblast biotehnoloških nauka), redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka UNS dr Branislav Borovac (oblast tehničkih nauka), redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta UNS dr Neda Mimica Dukić (oblast prirodno-matematičkih nauka) i redovni profesor Medicinskog fakulteta UNS dr Branislava Kovačev Zavišić (oblast medicinskih nauka).
Dobitnicima su priznanja uručili potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i predsednica Upravnog odbora Udruženja nastavnika i naučnika Vojvodine prof. dr Marijana Ačanski. Čestitajući dobitnicima, potpredsednik Pokrajinske vlade Milićević je ukazao na uzvišeno značenje nagrad za višegodišnje pregnuće onih koji su današnji uzor i uzor pokoljenjima koja dolaze.„Naši profesori i naučnici su obrazovali niz genaracija koje su danas nosioci razvoja našeg društva, oni su i nosioci neprolaznih vrednosti i pokretači prosperiteta“, rekao je Milićević.
Tradicionalno u publikaciji „Životopis“ predstavljeni su nagrađeni, njihov doprinos školovanju brojnih generacija studenata, naučno-istraživački rad i društvena aktivnost.Svaki od laureta je na Svečanoj akdemiji predstavljen dokumentarnim video zapisom čiji je autor profesor Akademije umetnosti Siniša Bokan. U muzičkom delu svečanosti nastupuio je hor novosadske Giminazije „Jovan Jovanović Zmaj“ pod diriggentskom palicom Jovana Travice, a Svečanu pesmu Udruženja recitovao je student mastre studija glume Danilo Brakočević.

Rektor: Nagrade  izuzetnim nastavnicima

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić je čestitajući kolegama u ime akademske zajednice rekao da je nešto izuzetno biti prepoznat kao neko ko je dao životni doprins obrazovanju i nauci i da kruna višedecenijskog rada nagrađenih njima jeste samo podsticaj za dalji rad. Lauretaima su u svoje lični i ime institucija koje predstavljaju čestitke uputili i potpredsednik Matice srpske prof. dr Nenad Ostojić i akademik, sekretara Srpske akademije nauka i umetnosti ogranak u Novom Sadu prof. dr Teodor Atanacković.
Među kriterijumima za dodeljivanje Nagrade za životno delo su, na prvom mestu rezultati obrazovno-pedagoškog rada: rad na usavršavanju nastavnog procesa, osavremenjivanju nastavnih planova i programa; rad na uvođenju novih metoda u nastavu, uvođenje novih smerova i predmeta u redovnu i poslediplomsku nastavu (specijalističke, master i doktorske studije) u cilju usklađivanja sa inovacijama znanja i nastavnim procesima u svetu; rad na osavremenjivanju materijalne baze za obavljanje nastave; stručna pomoć pri edukovanju nastavnog kadra; nastava na drugim fakultetima u zemlji i inostranstvu; ostvarenja na polju udžbeničke literature (udžbenici, skripte, praktikumi, zbirke zadataka, tekstovi, atlasi) za sve nivoe studija.

Stara Pazova: Osam romskih učenica nagrađeno

Osam najboljih učenica srednjih škola iz redova romske nacionalne zajednice nagrađeno je 28. novembra iznosom od po 12.000 dinara po konkursu koji su raspisali zajedno Odeljenje društvenih delatnosti Opštine Stara Pazova i Kancelarija za inkluziju Roma.
Željko Šolaja, rukovodilac odeljenja društvenih delatnosti Opštine Stara Pazova je poželeo da naredne godine bude i više mladih Roma koji će dobiti ovu vrstu podsticaja za rad i učenje, a za to je potrebno da imaju prosek ocena preko 3,51. Koordinator Kancearije za inkluziju Roma Aleksandar Balinović reče da je nedovoljno obrazovanje glavni uzrok siromaštva kod Roma, a Opština Stara Pazova vodi računa o Romima kroz podsticaj obrazovanja, zapošljavanja i rešavanja njihovih stambenih potreba.

Najbolji na bilbordima: Hor Gimnazije „J. J. Zmaj”

Hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” osvojio je prvo mesto na međunarodnom takmičenju horova u Litvaniji, a drugi put su na bilbordu. „Nama je zadovoljstvo i čast da se drugu godinu zaredom nađemo na bilbordu u akciji „Učim + znam = vredim”“, kaže dirigent hora Jovan Travica. Dodaje da su u školi ponosni na hor. „Imamo dugu tradiciju – već 14 godina smo najbolji srednjoškolski hor u državi. To što smo na bilbordu motiviše i mene i decu i zaista nam znači. Što se tiče planova, krajem aprila idemo u Belgiju na međunarodni festival horova i nakon toga putujemo u Štutgart, gde ćemo takođe držati koncert“, veli Travica.
Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 37 lokacija u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno oko 170 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor pomenutog projekta bila je i ove godine Erste banka. U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti,  novosadski „Dnevnik” je u protekliim danima predstavljao laureate projekta „Učim + Znam = Vredim”. 

Sajam “Nauka za privredu” u Novom Sadu

Sajam “Nauka za privredu” održava se 4. i 5. decembra na Novosadskom sajmu sa ciljem da naučna dostignuća budu što zastupljenija i primenjena u privredu, ali i da naučne institucije steknu tačan uvid u realne potrebe tržišta. Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević podržao je u ime Pokrajinske vlade nastup fakulteta i instituta Novosadskog univerziteta na tom sajmu. “Sajam je prilika da pokažemo da nauka može da bude nosilac ekonomskog i državnog razvoja i prosperiteta Srbije, rekao je Milošević, istakavši da firme i kompanije treba da razvojnu  perspektivu traže u nauci jer je Univerzitet moćan generator razvoja privrede, inovacija i novih tehnologija.
Novosadski univerzitet će na Sajmu “Nauka za privredu” predstaviti aktuelne projekte, 247 laboratorija koliko ih radi na fakultetima i institutima, biće predstavljeni i centri koji rade u sklopu Univerziteta, a sve u cilju komercijalne primene znanja i tehnologija. “Prvi put će potencijal Univerziteta u Novom Sadu biti objedinjeno predstavljen, a predstojeći sajam predstaviće sintezu znanja fakulteta i instituta i privredi pružiti uvid u sveobuhvatnu ponudu i mogućnosti Novosadskog univerziteta”, istakao je rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić.
Prema rečima direktora Instituta “BioSense” Vladimira Crnojevića, misija tog instituta je da iznese istraživanja iz laboratorija, približi ih privredi, a sajam je korak u pravom smeru ka tom cilju.
Izvršni direktor za sajamsku delatnost Novosadskog sajma Boris Nadlukač, najavio je predstojeću priredbu kao krunu uspešne sajamske 2017. godine i zahvalio se na podršci Pokrajinskoj vladi, 
Privrednoj komori Vojvodine, Univerzitetu u Novom Sadu i svim akterima koji su doprineli da Sajam bude održan. Radno vreme Sajma je od 10 do 17 časova, a ulaz je besplatan za sve posetioce.

Najbolji pokazatelj inkluzije: Romske devojčice sada idu i na fakultete

“Opština Stara Pazova je najbolji primer u Srbiji po tome koliko romske dece upisuje srednje škole, zapošljavaju se po završetku ili upisuju fakultete, a drago mi je što se radi o devojkama jer je poslednjih godina, među onima koji su napuštali školovanje zpravo bilo najviše devojaka”,  istakao je Balinović. Tamara Jovanović, četvrti razred i Milica Jovanović, treći razred ekonomske škole rekoše nam da će ovih 12.000 dinara biti zaista prava nagrada, za neke lične prohteve. Milica bi želela da posle srednje škole upiše arhitekturu, Tamara ekonomski fakultet, dok Sofija Jovanović, posle tehničke škole saobrajnog smera želi da upiše kriminalistiku. Za ovu nagradu kaže da je lep gest sredine, lepo je što neko brine i o romskoj deci, iako ona uči pre svega da bi obezbedila sopstvenu budućnost.

Zrenjanin: Stipendija za Miloša

Nakon završene Letnje stručne prakse, ocenjivanja projektnih radova i izbora najboljeg studenta, u prostorijama Zrenjaninskog poslovnog kruga – Zrepok, upriličeno je svečano potpisivanje ugovora sa novim stipendistom ovog udruženja. Ugovor su potpisali Steva Kočalka u ime udruženja i Miloš Trošić, koji je praksu obavljao u kompaniji „Gomeks”, gde se bavio razvojem softvera za prijem i kategorisanje žalbi. Udruženje Zrenjaninski poslovni krug je Miloša nagradilo stipendijom u ukupnom godišnjem iznosu od 120.000 dinara, koja će mu biti isplaćena u 12 jednakih mesečnih rata. Prilikom potpisivanja ugovora o stipendiranju, Trošić je rekao da mu ova nagrada mnogo znači, kao i samo iskustvo stečeno radom u kompaniji „Gomeks”.
Osim pobednika, koji je nakon ovog projekta i zaposlen u kompaniji u kojoj je obavljao praksu, i drugi studenti ističu koliko im je značilo ovakvo iskustvo. Deo njih je i nakon završetka ovog projekta angažovan honorarno u firmama u kojima su radili praksu, a ima i onih kojima je ovaj projekat obezbedio stalan radni odnos.
Letnja stručna praksa ima za cilj da studentima Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” omogući sticanje praktičnih znanja i veština koja će ih bolje pozicionirati na tržištu rada. Studenti su u obavezi da tokom prakse urade projektni zadatak, a nakon toga komisija ocenjuje kandidate i bira najboljeg među njima. Članovi Zrenjaninskog poslovnog kruga su izrazili zadovoljstvo što je i ove godine realizovan projekat Letnja stručna praksa, naglašavajući da je izuzetno značajno to što se projekat proširuje i na firme koje nisu u sastavu ovog poslovnog udruženja. Projektu su se, naime, pridružile i kompanije članice Unije poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanina. Nosioci projekta Letnje stručne prakse – Zrepok i Tehnički fakultet potvrdili da će se ovaj projekat sigurno nastaviti i u budućnosti.

Poljoprivredna škola u Futogu proslavila 70 godina postojanja

– Sedam decenija postojanja Poljoprivredne škole može svima nama biti samo na ponos – rekao je Radojević, koji je u ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića primio Povelju za pružanje dugoročne bezrezervne podrške, kao i za značajan doprinos radu Poljoprivredne škole. – Drago mi je što Grad pomaže onoliko koliko je u mogućnosti, i moram da naglasim da mi svake godine, u okviru godišnjeg programa uređenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, opredeljujemo poljoprivredno zemljište za korišćenje bez naknade da bi ga ova škola mogla koristiti za praktični deo nastave.
U obliku u kakvom danas postoji, Poljoprivredna škola počela je da radi 1947. godine, a tokom svog postojanja imala je nekoliko faza razvoja. Najpre jednogodišnja brigadirska, a zatim dvogodišnja specijalna gradinarska, naposletku je prerasla u srednju poljoprivrednu školu opšteg smera s trogodišnjim trajanjem. Škola od 1949. godine radi po četvorogodišnjem programu obrazovanja poljoprivrednih tehničara opšteg smera, a nakon toga su otvoreni odseci za ratarstvo, stočarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo. Velikim prilivom učenika, 1977. je prerasla u Centar za obrazovanje kadrova poljoprivredno-prehrambene struke i zajedničkog srednjeg vaspitanja i obrazovanja „Dr Siniša Stanković”. Dom učenika, koji je u sastavu škole, osnovan je 1947. godine, sa smeštajnim kapacitetom od 190 učenika – 130 dečaka i 60 devojčica. Konačno, ime Poljoprivredna škola s domom učenika ta ustanova je ponela 1993. godine.

„Plava ptica” Kula: Akcenat na pripremi za samostalan život     

Vaspitač specijalista za decu sa posebnim potrebama i koordinator Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Plava ptica” Jovana Krivokuća kaže da je dvedeset radnika zaduženo za rad sa korisnicima. “Ovaj objekat je izgrađen 1996. godine i zvao se igraonica, ali kako se povećavao broj korisnika, nastala je i potreba za većim objektom, kao i većim brojem radnika”, kaže Krivokuća. Dnevni boravak je namenjen deci i omladini tako da starosna granica ne postoji. “„Plava ptica” sada radi u tri objekta. Prvi je dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, što je usluga za koju je pre dve godine „Plava ptica” dobila i licencu. Drugi je objekat stanovanja uz podršku u kome živi deset korisnika u dve stambene jedinice, čija je usluga takođe licencirana i objekat „Predah” za smeštaj korisnika koji se finansira iz Evropske unije i fondacije „Karitas”. U dnevnom boravku ima 30 stalnih korisnika, dok se broj korisnika u „Predahu” menja zavisno od potreba”, kaže Krivokuća. U okviru dnevnog boravka se obavlja i rani tretman i dijagnostika kod dece uzrasta do deset godina. Tretmane obavlja stručni tim radnika psiholozi i defektolozi. “Rani tretman podrazumeva prijem i opservaciju koju rade psiholozi i prema mogućnostima radi se na savlađivanju veština i određenih prepreka u obrazovanju, odnosno sticanju novih znanja”, kaže Krivokuća. 
Dan u dnevnom boravku počinje obrokom, nakon koga se korisnici raspoređuju prema sobama, odnosno grupama u kojima se održavaju razne aktivnosti i obavlja se nega određenih korisnika. Fizioterapeut sa decom sa kojom je potrebno, obavlja vežbe kinezi terapije. Vežbe se rade individualno. Isto to rade kolege defektolozi i psiholozi, koji u zavisnosti od potreba i mogućnosti obavljaju tretmane koji traju oko 40 minuta do sat vremena i nakon toga, deca se vraćaju na grupne aktivnosti. U sklopu dnevnog boravka pohađaju se i časovi, slični onima u školi. Međutim, u tu se odvija i učenje samoposluživanja, odnosno domaćinstva, u okviru kog se uče praktične životne veštine.
“Tako se oni osamostaljuju na život u društvenoj zajednici, učimo ih svemu od kupovine, plaćanja računa, obavljanja kućnih poslova. Sve što radimo svakodnevno ima za cilj da se osamostale kako bi živeli uz što manju pomoć nekog drugog lica. Počev od pripreme nekog jednostavnog obroka, oblačenja, održavanja higijene”, kaže Krivokuća.

Vremeplov: Umro Miloš Đurić

Na današnji dan 05. decembra 1967 umro je srpski klasični filolog Miloš Đurić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa “Živa antika”, jedan od vodećih helenista 20. veka. Objavio je više od 200 radova iz klasične književnosti i filozofije. Umnogome je izgradio srpsku terminologiju za odgovarajuće grčke mitološke i filozofske pojmove. Dela: “Vidovdanska etika”, “Filosofija panhumanizma”, “Racionalizam u savremenoj nemačkoj filosofiji”, “Problemi filosofije kulture”, “Istorija helenske etike”, “Ogledi iz grčke filosofije umetnosti”, “Aristotelovo etičko učenje”, “Iz helenskih riznica”, “Platonova akademija i njen politički rad”, “Sofisti i njihov istorijski značaj”, “Istorija helenske književnosti”.

Vremeplov: Umro Dima Otac

Francuski pisac Aleksandar Dima Otac, jedan od začetnika feljtonističkog romana umro je na današnji dan 05. decembra 1870.  godine. Najpre se istakao romantičnim dramama “Anri III i njegov dvor”, “Antoni”, “Kula Nel”, “Kin”. Pisao je i komedije, ali je svetsku slavu stekao brojnim romanima s motivima iz francuske istorije: “Tri musketara”, “Grof od Monte Hrista”, “Kraljica Margo”, “Dvadeset godina posle”, “Kraljičin Đerdan”, “Crna lala”.

Vremeplov: Umro Mocart

Na današnji dan 05. decembra 1791 – Umro je austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart, jedan od najgenijalnijih muzičkih stvaralaca u istoriji. Bio je “čudo od deteta”: u šestoj godini je napisao prvu kompoziciju, u osmoj sonatu, a u 12. operu pod nazivom “Jednostavna prevara”. Napisao je oko 600 dela: opere “Figarova ženidba”, “Čarobna frula”, “Otmica iz Seraja”, “Don Đovani”, “Tako čine sve”, “Idomeneo”, “Jednostavna prevara”, simfonije “Hafner simfonija”, “Lincerska simfonija”, “Praška simfonija”, “Simfonija u g-molu”, “Jupiter simfonija”, “Rekvijem”, “Mala noćna muzika”.

Vremeplov:  Rođen Dizni

Na današnji dan 05. decembra 1901 rođen je američki režiser, autor stripova, filmski animator i producent Volter Ilajas Dizni, poznat kao Volt Dizni, tvorac modernog crtanog filma, dobitnik 29 Oskara. Put ka slavi otvoren mu je 1920. kad je osmislio lik Miki Mausa. Njegovi crtani filmovi “Snežana i sedam patuljaka”, “Pepeljuga”, “Petar Pan”, “Bambi”, “Pinokio”, “Alisa u zemlji čuda” i stripovi “Paja Patak”, “Tri praseta” i drugi, popularni su i sada širom sveta. Prema njegovoj zamisli uređeni su zabavni parkovi “Diznilend” u Kaliforniji i “Diznivorld” u Floridi.

Troje đaka isključeno iz škole u Aranđelovcu zbog nasilja

Nastavničko veće Tehničke škole “Mileta Nikolić” iz Aranđelovca odlučilo je da iz škole isključi troje đaka koji su prošlog meseca verbalno i fizički maltretirali drugaricu iz odeljenja, javio je  RTS. Kako se navodi, nadležni nisu želeli da komentarišu odluku, već se kolektiv oglasio saopštenjem u kojem stoji da je nakon sprovedenih svih zakonskih mera, Nastavničko vece izreklo vaspitno-disciplinsku meru isključenje iz škole dvema učenicama i učeniku koji su se 13. oktobra nasilno ponašali prema ucenici B. N.
Roditelji učenice S. V. i učenika D. R. podneli su pisani zahtev školi za ispisnicu pre uručenja Rešenja o izrečenoj vaspitno-disciplinskoj meri, na šta su imali pravo žalbe u drugostepenom postupku, radi upisa učenika u drugu školu i nastavka njihovog školovanja. Učenica K. V. je u postupku uručenja Rešenja o izrečenoj vaspitno-disciplinskoj meri, na šta ima pravo žalbe u drugostepenom postupku.
“Što se sudskog procesa tiče, svi akteri su saslušani u Višem sudu u Kragujevcu. Sada se čeka izveštaj Centra za socijalni rad koji će biti prosleđen Tužilaštvu, a nakon toga predmet će sa predlogom mera biti dostavljen sudskom Veću koje treba da donese konačne odluke”, rekla je za RTS portparolka Višeg suda u Kragujevcu Svetlana Simović. Snimak vršnjačkog nasilja u Tehničkoj školi “Mileta Nikolić” u Aranđelovcu pojavio se na internetu početkom meseca, ali je u međuvremenu uklonjen sa Jutjuba zbog prikazivanja nasilničkog ponašanja.

Premijera filma o sprečavanju trgovine ljudima

Udruženje mladih aktivista Pećinci (UMAP) 12. avgusta na Međunarodni dan mladih započelo je sa realizacijom omladinskog volonterskog projekta “I tebe se tiče” u okviru kojeg je tokom oktobra snimljen kratki igrani film na temu prevencije trgovine ljudima. Svečana premijera ovog edukativnog filma koji simbolično nosi naziv “I tebe se tiče” održana je za subotu, 2. decembar u 20 časova u sali Kulturnog centra Pećinci, a glavne uloge u filmu igraju Đorđe Ninković, Marijana Đurović i Bojan Naić. Učesnici projekta su mladi sa teritorije Srema koji su, pored toga što su stekli glumačko iskustvo pred kamerama, imali priliku da prisustvuju edukativnim radionicama kako bi se što bolje upoznali sa time šta je trgovina ljudima, kako je prepoznati i tako ne postati potencijalna žrtva. Projekat promoviše zdrave i bezbedne stilove života među mladima u Sremu i ukazuje na različite oblike trgovine ljudima, a finansiraju ga Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije u saradnji sa Somborskim edukativnim centrom i Opština Pećinci kroz program “Mladi su zakon”.
UMAP kao jedina omladinska organizacija u opštini Pećinci već šestu godinu za redom realizuje omladinske volonterske projekte podržane od Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Opštine Pećinci. Članovi UMAP-a do sada su uradili nekoliko društveno angažovanih pozorišnih predstava i time predočili probleme mladih u Sremu i dva edukativna filma na temu ukazivanja na život osoba koje žive sa HIV-om i prevencije od različitih oblika nasilja.

Akcija besplatne provere dečijih auto sedišta

U akciji Centra za promociju bezbednosti saobraćaja na parkingu preko puta Master centra Novosadskog sajma, roditelji su mogli da provere da li auto-sedište koje koriste odgovara uzrastu njihovog deteta, da li je sedište pravilno postavljeno u vozilu i da li je njihovo dete pravilno vezano tokom vožnje. Dete do godinu i po dana bi trebalo da se vozi u suprotnom smeru, zatim do četvrte godine treba da se veže kaiševima auto sedišta, a nakon četvrte godine koriste se takozvani busteri sa naslonom. To su samo neki od saveta koje su roditelji imali priliku da čuju od edukovanih savetnika iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja. “Toplo pozdravljam ovakvu akciju jer verujem da je dosta nepoznanica i prilikom kupovine sedišta, montaže i uopšte koliko su ona potrebna, koliko znače. Ovo je jedan od načina, prvenstveno edukacija ljudi, a ne pretnje kaznama i nešto slično”, rekao je Željko Milovac. “Skoncentrisao sam se, žena mi je malopre pokazala kako treba sve da se sklopi, kako beba treba da sedi, pod kojim uglom sedište treba da se postavi, fotografisao sam telefonom, pokušao sam maksimalno da upamtim informacije i nadam se da će sve biti uredu”, izjavio je Nenad Ignjatov. “Mlađi sin nam je sad prešao iz jajeta u drugo sedište i to je jedan od glavnih razloga zašto smo došli da proverimo da li mi to radimo kako treba, jer nam je bezbednost dece na prvom mestu”, saopštila je Milena Vrcelj. “Dajemo im savete da kada dete vežu u auto sedišta da zategnu te kaiševe kako bi u slučaju eventualnog sudara zadržali dete u auto sedištu. Ti kaiševi ne smeju da budu labavi”, kazala je Marijana Jovanović, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja. “Ponavljamo stalno da bez obzira koja je marka, koja je vrsta, koliko auto sedište košta, dete će, u slučaju nezgode, zaštititi samo ono sedište koje se pravilno koristi i koje odgovara vašem detetu”, dodala je ona. Akcije besplatne provere dečijih auto sedišta biće nastavljene u Domu zdravlja “Jovan Jovanović Zmaj”, svake subote od 11 do 13 časova. https://www.youtube.com/watch?v=aFYGQcUOsVc

“Blic” i Fondacija”Jurić” za uvođenje doživotnog zatvora

Uvođenje doživotnog zatvora, zajedno sa “Blicem” inicirao je osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić, kome je mesar Dragan Đurić 2014. ubio kćerku Tijanu, jer, kako je rekao, “ne možemo da čekamo da se desi nova tragedija pa da se pitamo da li smo mogli nešto da uradimo”. “Ministarka Kuburović nam je rekla da ne može i da neće da zanemari mišljenje građana koji su se izjasnili u ovako velikom broju. Stičemo utisak da većina podržava izmene i da možemo da očekujemo njihovu implementaciju”, rekao je Jurić. Prema njegovim rečima, fondacija “Tijana Jurić” i “Blic’ su napravili prvi korak, a sledeći je na vlastima. “Najiskrenije verujemo da će njihova odluka biti takva da zadovolji mišljenje i volju velikog broja građana. Očekujemo da Vlada neće zanemariti značaj bezbednosti dece”, poručio je Jurić za “Blic”.
On je ocenio da to što je prošle nedelje održan okrugli sto u Ministarstvu pravde o ovoj temi predstavlja potvrdu da je država ozbiljno shvatila inicijativu. “Izmena akta kakav je Krivični zakonik nije jednostavna stvar, a da ne govorimo o tome koliko je teško ujediniti stavove stručne javnosti. Mi smo organizovali narodnu inicijativu, a li naglašavam da nismo nastrojeni niti ucenjivački niti agresivno, već ćemo čekati i budno pratiti sve radnje koje se preduzimaju po pitanju naše inicijative. Svestan sam da ovakva pitanja ne mogu da se reše preko noći”, rekao je Jurić.

Mihajlović: Podrška devojčicama i  ženama sa invaliditetom

Žene i devojčice sa invaliditetom su u većem riziku od nasilja, zanemarivanja i eksploatacije, kako zbog svog pola, tako i zbog invaliditeta, izjavila je  u ponedeljak potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović. “Žene sa invaliditetom su, takođe, u dvostruko većem riziku da budu žrtve silovanja, seksualnog zlostavljanja i nasilja od strane intimnog partnera”, rekla je ona povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i istakla da žene sa invaliditetom spadaju u ranjivu, višestruko diskriminisanu grupu žena. “Mi smo to prepoznali i posebnu pažnju u Nacionalnoj strategiji za rodnu ravnopravnost i Akcionom planu posvetili upravo njima, i to kroz unapređenje reproduktivnog zdravlja, mogućnost zaposlenja i većeg učešća u političkom i javnom životu, svesni činjenice da su u većem riziku od ostatka populacije”, napomenula je Mihajlović.
Ona je navela da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje vodi, u Zakonu o planiranju i izgradnji poseban akcenat stavio na propisivanje standarda pristupačnosti u koje spadaju obavezne tehničke mere, standardi i uslovi projektovanja, planiranja i izgradnje kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama. “Poštujući odredbe Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, Zakonom o planiranju i izgradnji određuje se obaveza nesmetanog kretanja i pristupa osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama, te se u tom smislu propisuje da zgrade javne i poslovne namene, kao i drugi objekti, kao što su ulice, trgovi i parkovi, moraju biti projektovani, građeni i održavani tako da svim korisnicima, a naročito osobama sa invaliditetom omogućavaju nesmetan pristup, kretanje i boravak”, rekla je potpredsednica Vlade.

By admin