Министру просвете, науке и технолошког развоја
н/р Младену Шарчевићу

Поштовани господине министре,

Много пута до сада означили сте самоуправљање као негативну појаву, правдајући тиме нужност доношења сета закона из области образовања. Господине Шарчевићу, како се зове време у коме се сада налазимо? Како, ако не самоуправљање и то у оном најприземнијем облику, самоуправљање у коме један човек, министар, сам управља целокупним системом?

Пратећи ситуацију на терену и помно читајући нови ЗОСОВ који сте бранили и чије одредбе, када се ради о Вашим надлежностима, нису могле бити ни предмет разговора, закључујемо да нисте баш сасвим сигурни како то самоуправљање треба да изгледа, односно, како да по овом закону управљате системом, владате системом, како Вам је очигледно намера. У овом моменту имамо преко 10  школа (бар да ми знамо за њих) у којима су директори разрешени по слову закона. Није то спорно, ако сте нашли правни механизам да то урадите, али шта се тада дешава са школом? Те школе немају директоре, школа ради, а наставници не могу да добију плату. Нема ко да је потпише! Ви, господине министре, именујете ВД директора до избора директора у пуном мандату! По чијем предлогу? Тога у ЗОСОВ нема, па се питамо да ли је то са неке Ваше интерне листе? Листе неких лиценцираних, страначких, стечајних  управника за школе? Законом сте само прописали да ВД директоре именујете у року од 8 дана, а од примене ЗОСОВ-а до данас, од момента када су неки директори по закону разрешени, кога сте именовали? Бар једног? Како да те школе функционишу? Ако је то уопште битно. А морало би бити бар Вама. Уопште, како сте намерили да владате када ни овај посао не можете у законском року завршити? Па и да га извршите, на шта ће то личити? Треба ли да се плаши сваки директор, који није политички профилисан, да ће бити замењен неким стечајним управником? Господине министре, не замерите, али зар и Вама није јасно да сте превише власти узели на себе?

Искрено, оно самoуправљање које критикујете било је врхунска демократија за време у коме се сада налазимо. Бар из наше перспективе! Ви, наравно не морате са тим да се сложите, али и ми имамо право на мишљење. Осим, ако и оно законом није ускраћено?

У Новом Саду,
децембар 2017. године
Потпредседник НСПРВ
Душан Кокот

2017-12-08 dopis ministru prosvete

 

By admin