Dopis ministru Šarčeviću (OS “Sveti Sava”, Šabac)

Министру просвете, науке и технолошког развоја
н/р Младену Шарчевићу

Поштовани,

Због поштовања према функцији коју вршите у делатности којом се бавимо, покушаћемо да користимо што примеренији речник, иако је ово што се дешава у Основној школи „Свети Сава“ у Шапцу, најблаже речено, злочин према деци, родитељима, запосленима и према образовању уопште, тим пре што је поменута школа установа која образује и васпитава децу са сметњама у развоју!

Примена новог ЗОСОВ-а готово да није ни отпочела, а све маске су пале. Прича да ће у начину избора директора све бити исто као до сада пала је на првом степенику. На примеру ове школе се најбоље види одакле ће и на који начин долазити препоруке на основу којих ће министар формирати своје мишљење и именовати директора. Тако ће те закулисне радње постати важније од мишљења наставничког већа, али и школског одбора – органа управљања који више ничим не управља.

Поменута школа је у озбиљним проблемима, проблемима који су настали због ароганције појединца који је умислио да му партијска књижица дозвољава да малтретира све остале. Са проблемом који тај појединац прави ни досадашњи директор није могао да изађе на крај. Покретани су дисциплински поступци, презентоване су чињенице које указују да се за време наставе поменути појединац бави оним чиме не би смео, родитељи су се жалили, остале колеге уплакане долазиле и одлазиле са посла, претило им се…. Све до те мере да тај појединац свом колеги, родитељу детета са озбиљним здравственим проблемима каже „То те Бог кажњава, а тек је почео!“ Можете ли да замислите такву ситуацију, такво понашање? А Ви сте, господине Шарчевићу, после оставке директора, управо ту особу поставили за в.д. директора! Да зло буде веће, у тој школи је, по ономе што знамо, завршен регуларан конкурс за директора, наставничко веће и школски одбор су сачинили предлог, конкурс је проведен по закону, а на њега се пријавила једна особа која испуњава све законом прописане услове. Зато је и чудно да сте у дану кад сте добили документацију на сагласност, господине министре, поставили в.д. директора?

Сећања јавности на ситуацију у школи у Земуну су још свежа, а Ви већ отварате нови спор. Апелујемо на Вас да то исправите, пошто треба да знате да ће уз наставнике и родитеље стати и сви остали, да ћемо позвати просветне раднике и јавност на солидарност са запосленима у школи. Још једном размилите о последицама онога што радите. У противном, извесно је да у поменутој школи образовно васпитаног рада неће бити! Да ли је правда стварно тако далеко?

Срдачан синдикални поздрав!

У Новом Саду,
децембар 2017. године
Председник НСПРВ
Ранко Хрњаз

2017-12-14 dopis Sarčeviću vd direktora u OŠ Svet Sava Šabac

 

About the Author

admin