Vesti – 15.12.2017.

Izbor za direktora škole u Šapcu novi kamen spoticanja

Predsednik NSPRV Ranko Hrnjaz uputio je juče  Ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću dopis  u kome ga upozorava da „ovo što se dešava u OŠ „Sveti Sava“ u Šapcu, najblaže rečeno je, zločin prema deci, roditeljima, zaposlenima i prema obrazovanju uopšte, tim pre što je pomenuta škola ustanova koja obrazuje i vaspitava decu sa smetnjama u razvoju!“
„Primena novog ZOSOV-a gotovo da nije ni otpočela, a sve maske su pale. Priča da će u načinu izbora direktora sve biti isto kao do sada pala je na prvom stepeniku. Na primeru ove škole se najbolje vidi odakle će i na koji način dolaziti preporuke na osnovu kojih će ministar formirati svoje mišljenje i imenovati direktora. Tako će te zakulisne radnje postati važnije od mišljenja nastavničkog veća, ali i školskog odbora – organa upravljanja koji više ničim ne upravlja“ kaže Hrnjaz..
„Pomenuta škola je u ozbiljnim problemima, problemima koji su nastali zbog arogancije pojedinca koji je umislio da mu partijska knjižica dozvoljava da maltretira sve ostale. Sa problemom koji taj pojedinac pravi ni dosadašnji direktor nije mogao da izađe na kraj. Pokretani su disciplinski postupci, prezentovane su činjenice koje ukazuju da se za vreme nastave pomenuti pojedinac bavi onim čime ne bi smeo, roditelji su se žalili, ostale kolege uplakane dolazile i odlazile sa posla, pretilo im se….“ piše Ranko Hrnjaz. „A Vi ste, gospodine Šarčeviću, posle ostavke direktora, upravo tu osobu postavili za v.d. direktora! Da zlo bude veće, u toj školi je, po onome što znamo, završen regularan konkurs za direktora“ kaže Hrnjaz.  „Sećanja na situaciju u školi u Zemunu su još sveža, a Vi već otvarate novi spor. Apelujemo na Vas da to ispravite, pošto treba da znate da će uz nastavnike i roditelje stati i svi ostali“ kaže prof. Hrnjaz. (→Saopštenja)

Simonović: Teror većine u Skupštini

„Dva  primera  ogoljene tiranije vladajuće većine (koja sluša samo glas vođe), a koje valja zabeležiti su reakcija poslanika SNS u Skupštini Srbije Veroljuba Arsića na analizu budžeta članova Fiskalnog saveta, kao i ponašanje ministra prosvete povodom peticije profesora i naučnih saradnika protiv  novog zakona o visokoškolskom obrazovanju“ piše kolumnista „Blica“ Veselin Simonović.  „Šta je to zajedničko u ova dva slučaja: vlast i njeni predstavnici poručuju da su oni većina koja može sve. Članovi Fiskalnog saveta su radili svoj posao, i to u redovnoj skupštinskoj proceduri analizirali i predloženi budžet za narednu godinu. Imali su dosta pohvala, ali i poneku kritiku i rezervu. Pomenuli su da je previše novca (u odnosu na neke druge sektore) predviđeno za ministarstva policije i odbrane, te da nema adekvatne kontrole kako se ta sredstva troše. Nisu oni birali (nažalost, to nije bila tema ni u većini medija) vladajuću većinu u Skupštini kako je, pod kojim uslovima i po kojoj ceni Ministarstvo policije kupilo 700 i nešto više automobila. Samo su radili posao za koji su plaćeni iz istog tog budžeta, da kontrolišu većinu da ne troše naše pare kako joj se ćefne i za privatne a ne za javne interese. Poslanik naprednjak zadužen za finansijske rasprave imao je za njih poruku koja na najbolji način oslikava odnos sadašnje vlasti prema regulatornim telima: poručio im je da nemaju šta da pričaju o budžetu jer nisu bili na izborima i nisu osvojili većinu. Poruka je jasna – ne interesuju nas zakoni, procedure, ništa, jer mi imamo većinu!“ kaže Simonović
„I ministar prosvete, Mladen Šarčević je kroz skupštinu progurao zakone o obrazovanju, koje su kritikovala sva nadzorna i stručna tela, ne samo zato što su ona protivustavna, već i zato što potpuno ukidaju jednu civilizacijsku tekovinu – autonomiju univerziteta. Dva ključna tela za autonomiju univerziteta – Nacionalni savet i Akreditaciono telo, biraće ubuduće lično gospodin Šarčević. Na peticiji oko 2.000 profesora i naučnih saradnika da se zakon ne primenjuje do izmene koja bi sačuvala autonomiju, vlast ima isti odgovor – može, kad osvojite većinu. Da ludilo nema nema granica, postarao se i sam Šarčević, on je, naime, na sve primedbe imao odgovor da će lično izabrati najbolji kadar, pa samim tim nema bojazni za autonomiju. Šta nesrećnom ministru daje toliko samopouzdanje i taj osećaj svemoći? Opet ta totalna tiranija vladajuće većine: dok smo mi na vlasti merićemo šta je dobro, pravedno, koji su stručnjaci kvalitetniji, čija je diploma validna… pa ako nam se prohte, u udžbenike ćemo upisati i da je zemlja ravna ploča“ kaže kolumnista „Blica“ i zaključuje „Ovo nije kraj, najgore tek dolazi“!

Poslanici izglasali budžet, veće plate i penzije,… (po)nekom i bonus…

Skupština Srbije usvojila je juče u načelu Zakon o budžetu za 2018. godinu. Za zakon u načelu glasalo je 147 poslanika, dok je protiv bilo 12 poslanika. U nastavku rada, parlament se izjašnjavao o amandmanima podnetim na predloženi budžet. Posle izjašnjavanja o amandmanima, poslanici će glasati o usvajanju budžeta za 2018. u celini.
Skupština je prethodno usvojila je juče  izmene Zakona o budžetu za 2017. godinu, koje će omogućiti da do kraja godine zaposlenima u sektoru bezbednosti bude isplaćen bonus od po 10.000 dinara. Usvojene su i izmene Zakona o budžetskom sistemu kojima se omogućava povećanje plata i penzija u narednoj godini. Dopunom tog zakona omogućeno je da se isplaćuju nagrade i bonusi zaposlenima koji plate dobijaju iz budžeta Srbije, na osnovu odluke vlade. Kako je ranije rekao ministar finansija Dušan Vujović, dopunom tog zakona sve cifre ostaju u predviđenim okvirima rashoda planiranim za 2017. godinu.

Sve veće interesovanje za doktorate

Otkud sve veće interesovanje za doktorate i otkud toliko radova koji se tako nazivaju? Školske 2015/16. ovaj stepen studija pohađala su 10.144 studenta, a prošle godine do doktorske titule u Srbiji došlo je njih 1.539, što je za oko hiljadu više nego pre nekoliko godina. O velikom interesovanju za doktorske titule na neki način govori i nedavno saopšten nalaz Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, koja je tokom provere doktorskih programa nekih fakulteta ustanovila da je stotinak predavača doktoriralo na fakultetima koji nisu za to bili akreditovani, pa su i njihovi doktorati zapravo falsifikovani. Šta ovi nalazi Komisije za akreditaciju i statistički podaci o upisanim i odbranjenim doktoratima govore?
“Mislim da bi analizu pojave naglog uvećavanja broja aspiranata na titulu doktora nauka, kao i broja odbranjenih doktorata, što, inače, nije pojava specifična za naše društvo, već je fenomen karakterističan za veliki broj zemalja, trebalo razvijati u dva pravca. Jedan je u vezi s „ponudom” doktorskih titula, a drugi s „potražnjom” za njima” – kaže sociolog dr Mladen Lazić.
“Kada je o ponudi reč, trebalo bi pomenuti nekoliko paralelnih procesa. Pre svega, svuda se širi mreža obrazovnih institucija, kao posledica društveno-ekonomskih promena koje uslovljavaju potrebu za velikim brojem pojedinaca sa visokim obrazovanjem. Tako je u nekim zemljama on porastao na trećinu radno aktivnog stanovništva, ili se približava toj veličini. Doduše, i u Srbiji je primetan nagli rast broja univerzitetski obrazovanih stanovnika, ali smo još daleko od pomenute trećine” – dodaje naš sagovornik. Ovaj profesor beogradskog Filozofskog fakulteta kaže da širenje mreže dodiplomskih i poslediplomskih studija neizbežno prati i opadanje kriterijuma za sticanje diploma.

Doktorat popravlja biografiju: Doktoriraju i oni kojima doktorat ne treba

I Šćepan Miljanić, generalni sekretar Komisije za akreditaciju, kaže da ima utisak da kod nas nastoje da doktoriraju i ljudi kojima doktorat uopšte ne treba, kao što je slučaj s političarima: – Mene to čudi, jer kad su već političari, šta će im doktorska diploma, oni karijeru grade na drugi način. Miljanić smatra da su doktorske studije sada uglavnom opterećene velikim brojem ispita pre samog doktorskog rada, dok je doktorat maltene zamena za nekadašnje magistarske radove. Veliki univerziteti, na primer Berkli, imaju doktorske studije koje traju pet godina, a doktorat je naučni rad u pravom smislu reči.
Podsećamo profesora Miljanića i na to da neki kod nas doktoriraju na fakultetima koji nemaju akreditaciju, a on navodi da bi visokoškolske ustanove morale da poseduju akreditaciju NIO, kao naučno-istraživačke organizacije. Da bi fakultet akreditovao doktorske studije, mora da ima važeću akreditaciju NIO, koju izdaje Ministarstvo prosvete i nauke. Bez toga, doktorske studije se ne mogu akreditovati, jer one podrazumevaju naučni-istraživački rad. Ako fakultet nema sertifikat NIO, a ima doktorske studije, onda je to nezakonito i takvi doktorati objektivno nisu doktorati, komentariše dr Miljanić.

“E prosveta” od sredine decembra

Plan Ministarstva prosvete je da do sredine decembra roditeljima i učenicima budu podeljeni nalozi za pristup elektronskom dnevniku. U ovom trenutku čekamo da se sistem usaglasi sa zakonskim odredbama zaštite podataka o ličnosti, kaže za Danas Bojan Radić, rukovodilac projekta “E prosveta”, napominjući da svi roditelji i đaci neće istog dana dobiti naloge već će se sukcesivno uključivati u dogovoru sa školama. On objašnjava da je portal za učenike i roditelje potpuno odvojen od dela sistema koji koriste škole, tako da ne utiče na bezbednost školskog sistema „esDnevnika“. I jedni i drugi će preko internet pretraživača pristupati posebnom delu sistema sa svojim nalogom. Svaki učenik i roditelj će imati korisničko ime i šifru, a pošto pristupaju sa različitim nalozima prikaz podataka i mogućnosti koje im pruža sistem nisu isti za učenike i roditelje. Tako će đaci svoje ocene moći da vide istog trenutka kada budu upisane u dnevnik, a roditelji sa 48 sati zakašnjenja, kako bi se deci ostavilo vremena da te ocene obrazlože, što je urađeno na sugestiju psihologa i pedagoga.  
„Kada roditelj pristupi sistemu on vidi podatke samo za svoje dete, a ako ima dvoje dece u istoj školi ili u dve različite škole, a obe koriste esDnevnik, on može da izvrši izbor za jedno ili drugo dete“ – kaže Radić. Pored ocena, roditelji će imati uvid i u izostanke, kao i napomene i pohvale koje nastavnici budu unosili. Đacima će, osim ovih podataka, biti na raspolaganju i niz drugih informacija, kao što su raspored kontrolnih i pismenih zadataka, ekskurzija, izleta i poseta.

Za elektronski dnevnik  prijavilo se 300 škola

Bojan Radić, rukovodilac projekta “E prosveta“ napominje da se 60 osnovnih i srednjih škola u Srbiji koristi esDnevnik u punom kapacitetu, a da je više od 300 škola prijavljeno za ulazak u ovaj projekat. Ministarstvo je nedavno raspisalo javni poziv na koji mogu da se prijave i druge škole. Naš sagovornik ističe da će sve zainteresovane škole koje budu zadovoljile minimalne tehničke uslove ući u projekat i voditi samo elektronsku evidenciju, a tome će prethoditi obuke za korišćenje esDnevnika.
– Sistem esDnevnik pomaže nastavnicima da se fokusiraju na obrazovno-vaspitni rad sa učenicima i u budućnosti na komunikaciju sa roditeljima smanjujući vreme koje potrebno za statičku obradu podataka. Ministarstvo planira da obogati izveštaje koje nastaju iz esDnevnika i drugih digitalnih obrazovnih sadržaja i servisa kroz rešenje za analitiku učenja. Svi eProsveta servisi biće dostupni roditeljima i učenicima i nastavnicima. Povratne informacije o funkcionisanju sistema i korisnosti samog esDnevnika koje dobijamo iz škola koje su u projektu su pozitivne – kaže Bojan Radić,  rukovodilac projekta “E prosveta”.

Najbolji na bilbordima: Ana Marija i Lea

Ana Marija Kocelj završila je Karlovačku gimnaziju, a osvojila je, kao đak, nagradu na smotri naučnih radova iz oblasti psihologije.Lea Hrubenja je takođe završila Karlovačku gimnaziju, drugu godinu je na bilbordu, a tu je mesto zaslužila kao trećeplasirana na takmičenju iz engleskog jezika. Ana Marija Kocelj završila je Karlovačku gimnaziju, a osvojila je, kao đak, nagradu na smotri naučnih radova iz oblasti psihologije.“Psihologija mi je izuzetno zanimljiva, a tema rada za koji sam dobila nagradu je o stavovima mladih o prirodi čoveka“, kaže Ana Marija Kocelj.“Upisala sam psihologiju na Filozofskom fakultetu, i tu vidim svoju budućnost.“
Lea Hrubenja je takođe završila Karlovačku gimnaziju, drugu godinu je na bilbordu, a tu je mesto zaslužila kao trećeplasirana na takmičenju iz engleskog jezika.„Prošle godine kada sam bila na bilbordu sve mi je to bilo novo i čudno“, rekla je Lea Hrubenja.“Sada sam i ja zrelija i shvatam zbog čega to ljudi organizuju i smatram da je veoma lepo i važno. Planovi mi se nisu promenili: upisala sam engleski jezik i tu vidim svoju budućnost.“
Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine. Na 37 lokacija u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima postavljeni su novi bilbordi. Na njima je predstavljeno oko 170 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor pomenutog projekta je i ove godine Erste banka. U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, „Dnevnik” je u proteklim danima predstavljao laureate projekta „Učim + Znam = Vredim”, uz njihove kratke izjave.

Najveće temerinska OŠ u novom ruhu

Osnovna škola „Petar Kočić” u Temerinu je u potpunosti rekonstruisana sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima u vrednosti od 48 miliona dinara. Ovo je najveća škola u opštini, sa 1.139 učenika u ovoj školskoj godini. “Deca pohađaju školu u tri objekta u Temerinu, a u centralnom u dve smene naša škola ima 700 đaka“- kaže direktorka ove obrazovne ustanove Aleksandra Mišković. Sanacija centralnog objekta počela je u maju a već 1. novembra đaci su se vratili u svoje klupe. Za vreme radova, deca su pohađala nastavu u Osnovnoj školi „Kokai Imre” i u drugom izdvojenom odeljenju matične škole.
– Sanacija je podrazumevala potpunu rekonstrukciju objekta, a urađena je izolacija škole, promenjena sva stolarija, unutrašnja vrata i prozori, sanirani su i sanitarni čvorovi, podovi, krečenje. Kompletno smo dobili uređenu i sređenu školu – kaže direktorka. Ona dodaje da učenici osim lepog objekta u kome pohađaju nastavu i u kojoj kolege rade posao, mogu da se pohvale i energetski efikasnijim objektom, koji je sada mnogo topliji. Saniran je krov i nad obe male sale za fiskulturu, ali radovi nisu završeni u potpunosti. – Samo je deo krova rekonstruisan i to će u skorijoj budućnosti morati da bude završeno do kraja, a ono što nam je sad neophodno je rešavanje struje, panik i LED rasvete, kako bi uslovi energetske efikasnosti bili zadovoljeni u potpunosti – kaže Mišković.  Projekat za to je već urađen i konkurisano je kod Ministarstva prosvete, a ukoliko škola ne uspe da dobije sredstva od njih, razmotriće da li će tražiti pomoć Pokrajine ili Opštine.
Predsednik Opštine Temerin Đuro Žiga kaže da je prethodnih godina najviše investirano u decu, odnosno u predškolske ustanove i škole. „U Osnovnoj školi „Petar Kočić” su ove godine urađeni zamašni građevinski radovi, osim energetske efikasnosti, nove stolarije, rekonstrukcije sanitarnih čvorova, urađena je i elektroinstalacija i mi smo zahvalni Kancelariji i Pokrajinskoj vladi koja je to omogućila, ali i Vladi Republike Srbije koja je inicirala obnovu škola širom zemlje“, kaže Žiga.

Opovčanka prva među mladim solo pevačima

Opovčanka Nina Stojanović, učenica prvog razreda Muzičke škole u klasi profesorke Ivane Josić, pobednica je 8. takmičenja mladih solo pevača „Mita Topalović” održanog u Muzičkoj školi „Jovan Bandur” u Pančevu. Na takmičenju je učestvovalo 86 učenika od prvog razrda osnovne do četvrtog razreda srednje muzičke škole. Nina Stojanović nastupila je ukonkurenciji 19 takmičara, i osvojila 92 od 100 mogućih poena.

PMF Novi Sad: Spremaju studente da rešavaju problem

Iako su studenti Prirodno-matematičkog fakulteta i ranije imali mogućnost da izučavaju računarstvo i pripremaju se za posao u okviru IT industrije, od ove školske godine ta ustanova im nudi dva nova kompjuterska smera – trogodišnji Računarske nauke (RN) i četvorogodišnji Informacione tehnologije (IT). Reč je o programima osnovnih studija u okviru Departmana za matematiku i informatiku, usklađenim s preporukama uticajnog međunacionalnog američkog računarskog udruženja Asociation for Computing Machinery, kao i evropskim sistemom prenosnih bodova, što znači da se sve položeno studentima automatski priznaje i u Evropi. Iako je u oktobru tek otpočeo prvi semestar novih studijskih programa, popunjena su i buyetska i samofinansirajuća mesta.   „Pošto smo već imali te nauke u okviru određenih modula, samo smo odlučili da odvojimo te smerove i malo ih preobličimo“, objašnjava rukovodilac novih smerova profesor Miloš Racković. Dodaje da su RN trogodišnje studije jedino jer su odlučili da budu kompatibilni sa svetom.  „Ako neko planira da ide na master studije u inostranstvo, nema razloga da sluša četiri godine jer i tamo te studije traju tri plus dve godine. Automatski mu je sve priznato i ostaje samo da konkuriše na odgovarajući master program. S druge strane, smer IT smo namerno ostavili da bude četvorogodišnji jer se, iz nekog razloga, u našem društvu trogodišnji studijski program loše kotira: po definiciji, tretiraju ga kao višu školu“, navodi Racković.

Završava Bazar knjiga u Novosadskom pozorištu

Akcija Bazar knjiga za ŠOSO „Milan Petrović”, na kojoj je do sada sakupljeno 52.000 dinara, nastavljena je do petka, a zainteresovani mogli su doneti knjige od 10 do 19 časova u hol velike scene Novosadskog pozorišta, Jovana Subotića 3–5. Knjige su se prodavale po 200 dinara, a sav prihod je namenjen za kupovinu novogodišnjih paketića za decu iz te ustanove. Knjige su sakupljene zahvaljujući akciji „Knjiga kao ulaznica” i donacijama građana, a akciji su se pridružili i Gradska biblioteka, IK „Forum” i „Sterijino pozorje”. Među naslovima koje se mogu kupiti su knjige Orhana Pamuka, Đerđa Konrada, Jovana Dučića, Hermana Hesea, Hemingveja, Žarka Lauševića, dok sabrana dela Hermana Hesea staju 2.000 dinara, a mogu se naći i naslovi iz školske lektire, knjige o zdravlju i „naslovi za jedno popodne”.

Studenti Računarskih nauka idu na master u inostranstvu

Po rečima rukovodioca novih smerova na novosadskom PMF-a; Računarske nauke i Informacione tehnologije  profesor Miloš Racković  studenti Računarskih nauka češće se opredeljuju da konkurišu na master u inostranstvu te svake godine nekoliko njih nastavi studije na nekom od svetskih univerziteta, pretežno švajcarskim, mada ima i onih koji pretenduju čak i na Oksford ili Kembriy. Studenti koji se opredele za IT uglavnom ne idu na master u inostranstvo već gravitiraju prema kompanijama u okruženju i njima je bitno da što više nauče dok ne počnu da rade.
„ Zbog toga nam je bitno da pokrijemo sve savremene oblasti i metodologije, a ne toliko tehnologije, jer ne možemo postići da studentima predstavimo sve alate, kojih je svakim danom sve više. Nije poenta da budemo kurs za ovu ili onu oblast, nego da student nauči osnovne principe i da bude „problem solving” orijentisan, odnosno da zna da prepozna i definiše problem, ponudi rešenje i rešava problem. I teoretski i praktično. Spremamo ga i da se lako prilagođava novim tehnologijama jer je to svakodnevica u IT-u“, kaže Racković.  

Festival nauke: Grbić bi da sretne Pupina

Kakva pitanja za Mihajla Pupina ima Vanja Grbić, sa kojim bi naučnikom voleo da se upozna Davor Štefanek, o čemu bi Nenad Zimonjić razgovarao sa Nikolom Teslom otkrili su organizatorima Festivala nauke naši vrhunski sportisti i treneri.  Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja predstaviće se u okviru Festivala nauke postavkom “Citius, altius, fortius! – Brže, više, jače”.  Na ovoj adresi niče ceo svet sportskih nauka u kojem će zainteresovani moći da saznaju na koji način atomske centrale u našim mišićima mogu da proizvedu snagu zbilja neverovatnih razmera. 
“U okviru programa doktorskih studija Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu sprovode se eksperimentalna istraživanja iz različitih oblasti, kao što su na primer oblast motoričkih sposobnosti, biomehanike, motorne kontrole ili fiziologije fizičke aktivnosti”, objašnjava Aleksandar Nedeljković, glavni koordinator za Festival nauke u ime katedre za doktorske studije antropomotorike na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. 
Među specijalnim gostima festivala ove godine biće i jedan od najboljih srpskih srpskih odbojkaša svih vremena Vladimir Vanja Grbić, doktorand Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Inspirisan ovogodišnjim sloganom festivala “Jedan na jedan”, Grbić otkriva sa kojim bi slavnim naučnikom voleo da se nađe jedna na jedan! “Naučnik koga bih izabrao ovom prilikom je Mihajlo Idvorski Pupin. Ne postoji veći ktitor i patriota od njega. Posetio sam izložbu koju je Aleksandra Tasić organizovala u njegovu čast u Narodnom muzeju. Ono zbog čega ga izdvajam je njegov nesebičan doprinos Srbiji i njegov istinski osećaj pripadnosti svojoj zemlji i svom narodu”, navodi Grbić, dodajući pitanja koja bi mu postavio tom prilikom.  A to su: Da li ste kao dete sanjali da ćete jednom biti vodeći svetski naučnik? Da li je vaš osećaj patriotizma rastao srazmerno distanci od Srbije? Da li biste uradili isto kada znate da vas je Srbija zaboravila kao što zaboravi sve svoje dobročinitelje? 

Festival nauke: Štefanek, Zimonjić i Andrić bi da upoznaju Teslu!

Naš slavni zlatni Olimpijac, rvač Davor Štefanek otkriva da bi rado voleo da je imao priliku da se jedan na jedan nađe sa našim genijalnim Nikolom Teslom.  “Pitao bih ga kako je moguće da je toliko malo spavao, a napravio je tako velike stvari bez kojih čovečanstvo ne bi ni opstalo. Odakle mu takva koncentracija za sve to”, pita se Štepanek navodeći kako je Tesli bilo potrebno svega četiri sata sna, dok je većini ljudi potrebno bar osam sati odmora svakog dana.  Selektor Dejvis Kupa Nenad Zimonjić otkriva kako bi voleo da upozna Nikolu Teslu, sa kojim bi razgovarao o njegovoj životnoj filozofiji.  Na njih se nadovezuje i košarkaš Partizana Mihajlo Andrić, koji bi, kada bi imao priliku da sretne jednog od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika, upitao da li je imao neku ideju za koju niko nije znao, a koju ipak nije uspeo da sprovede u delo.

Karlovački i beogradski gimnazijalci u humanitarnoj misiji

Učenici Karlovačke gimnazije i njihovi gosti iz beogradske Filološke gimnazije izveli su 11. decembra od 18 sati u Svečanoj sali najstarije srpske gimnazije u Sremskim Karlovcima dve predstave, a ceo prihod od ulaznica je uplaćen u humanitarne svrhe.   Učenici Filološke gimnazije iz Beograda izvešće predstavu „U vreme konzula”, inspirisanu Andrićevim romanom „Travnička hronika”. Učenike su pripremili profesorka srpskog jezika Dragana Ćećez Iljukić i profesor francuskog jezika Miloš Prajzović. Đaci Karlovačke gimnazije odigraće predstavu „Moja Milica, ona mi je bila sve”, nastalu na osnovu stvarnih događaja iz Andrićevog života. Ta drama u tri čina je priča o ljubavi i prijateljstvu Milice Babić, njenog supruga Nenada Jovanovića i Ive Andrića. Komad predstavlja malu studiju ljubavnog trougla u kojem se pisac obreo. Učenike je pripremila profesorka književnosti Maja Stokin. Obe predstave izvedene su na „Anrićevim danima”, manifestaciji koju je povodom 125 godina od rođenja Ive Andrića u novembru ove godine organizovala Filološka gimnazija. To svojevrsno pozorišno veče priređeuje se na predlog Nacionalnog udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR), a novac će biti uplaćen kao pomoć mališanima koji boluju od te teške bolesti.

Povelja zahvalnosti „Veljko Ramadanović“ princezi Katarini     

Princeza Katarina dobitnica je Povelje posebne zahvalnosti za doprinos u radu i ostvarivanju ciljeva i zadataka Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“. Direktorka škole Rada Laban uručila je Povelju Princezi Katarini na školskoj priredbi povodom proslave 100 godina postojanja i uspešnog rada škole „Veljko Ramadanović“. Zahvalivši na ukazanom poverenju, princeza Katarina je rekla da njen suprug i ona se trude da pomognu deci sa posebnim potrebama kad god mogu i da pomažu projekte koji im omogućavaju lakši rad, saopštila je Informativna služba Dvora.

„Kafe bar 16“: Šansa za bivše štićenike Svratišta

Socijalno preduzeće “Kafe bar 16” otvoreno je 12. decembra, a u njemu će deca koja nakon što napune 15 godina ostaju bez mogućnosti korišćenja usluga Svratišta, moći da prođu obuku za konobare i barmene i tako poboljšaju svoje mogućnosti za zaposlenje. Kafić je pokrenuo Centar za integraciju mladih, a planirano je da u narednih godinu dana 12 dece između 16 i 19 godina steknu praktična znanja iz ugostiteljstva. Kafić je posebno mesto, jer se kroz rad deca koja su bila u Svratištu integrišu u društvo, uče na koji način mogu da rade ovaj posao i pokazuju svoje kvalitete i  kapacitete onima koji će dolaziti u kafić, rekao je izvršni direktor Centra za integraciju mladih Marko Tošić. Objašnjava da će u prvih šest meseci šestoro dece zajedno prolaziti obuku i još šestoro u drugom delu godine, kao i da će nakon završene obuke dobiti sertifikate koje će moći da koriste u pronalaženju posla. Ceo program je osmišljen da pokaže i drugim korisnicima Svratišta da je ovakav nastavak moguć, to je primer dobre prakse za drugu decu i način na koji pokazujemo da Centar ne prestaje da brine o njima ni kada prestanu da dolaze u Svratište, kaže Tošić. Posle obuke, naveo je on, neka deca će ostati da rade u “Kafe baru 16”, a  Centar će u dogovoru sa drugim kafićima u Beogradu preporučiti decu i tako im pomagati u pronalaženju posla.

Vremeplov: Janičari ubili beogradskog valiju

Odmetnuti janičari, koje su predvodili četvorica beogradskih dahija Aganlija, Kučuk Alija, Fočić Mehmed-aga i Mula Jusuf ubili su na  današnji dan 15. decembra 1801 beogradskog valiju Hadži Mustafa pašu i zaveli teror u Beogradskom pašaluku. Nasilje je ubrzalo izbijanje Prvog srpskog ustanka 1804.

Vremeplov: Umro Leonid Šejka

Na današnji dan 15. decembra 1970 – U Beogradu je umro srpski slikar Leonid Šejka. Bio je član grupe “Mediala”, bavio se i likovnom eseistikom.

Vremeplov: Pobeda koalicije “Zajedno” u drugom krugu izbora

Pod snažnim pritiskom svakodnevnih protesta građana zbog falsifikovanja izbornih rezultata, opštinski sud u Nišu potvrdio je na  današnji dan 15. decembra 1996  pobedu opozicione koalicije “Zajedno” u drugom krugu izbora za lokalne organe uprave održanom 17. novembra 1996.

Vremeplov: Umro Volt Dizni

Američki režiser Volt Dizni, autor stripova, filmski animator i producent, tvorac modernog crtanog filma, dobitnik 29 Oskara umro je na današnji dan 15. decembra 1966. Put ka slavi otvorio mu je krajem dvadesetih godina 20. veka lik Miki Mausa. Iz Diznijevig studija kasnije su izašli crtani filmovi poznati širom sveta – “Snežana i sedam patuljaka”, “Pepeljuga”, “Petar Pan”, “Bambi”, “Pinokio”, “Alisa u zemlji čuda”.

Vremeplov: Zatvorena nuklearka u Černobilju

Na  današnji dan 15. decembra 2000 godine zatvorena je nuklearna centrala u Černobilju u Ukrajini u kojoj je krajem aprila 1986. eksplodirao jedan blok centrale izazvavši najtežu nuklearnu katastrofu od kako je počela upotreba nuklearnih centrala.

Vremeplov: Umro Jan Vermer

Na današnji dan 15. decembra 1675 godine umro je holandski slikar Jan Vermer, jedan od najvećih holandskih majstora 17. veka. Nepriznat i neshvaćen za života, dva veka kasnije svrstan je među najveće umetnike u istoriji slikarstva, a njegove slike dostigle su astronomske cene (“Pogled na Delft”, “Žena s pismom”, “Devojka s đerdanom”).

Koliko se mladi osećaju bezbedno

Okrugli sto na temu bezbednosti mladih u Novom Sadu održan je u utorak veče u Svečanoj sali Osnovne škole „Ljudovit Štur” u Kisaču. Tom prilikom su predstavljeni rezultati istraživanja bezbednosne situacije mladih, a prisutni su imali prilike da razmene mišljenja o sigurnosnim rizicima u Kisaču. Predstavnik Centra za razvoj demokratskog društva „Europolis” Dane Pribić kazao je to da je potrebno i u prigradskim naseljima govoriti o takvim kompleksnim pitanjima jer se pitanje bezbednosti i prevencija ne može svesti na uže područje Novog Sada. Mladi Kisačani imali su priliku da predstavnicima Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, mesne zajednice i škole iznesu svoja iskustva na temu bezbednosti. Prema njihovim rečima, sigurnost građana u Kisaču ugrožavaju loša saobraćajna infrastruktura, nebezbedni prelazi za pešake, veliki broj pasa lutalice, dok se najsigurnije osećaju u školi. Centar za razvoj demokratskog društva „Europolis” je ranije organizovao tri fokus-grupe i anketirali su više od 200 mladih na temu bezbednosti. Prema tom istraživanju, mladi se ne osećaju bezbedno na javnim mestima, posebno u noćnim klubovima, zbog oružanih obračuna, veruju policiji, ali retko traže pomoć, dok je Detelinara percipirana kao najnebezbedniji deo grada. Okrugli sto je deo projekta „Mladi i reforma sektora bezbednosti – promovisanje bezbednosti mladih u Novom Sadu”, koji je podržala Misija OEBS-a u Srbiji, a partneri na projektu su Gradska uprava za sport i omladinu i Novosadski omladinski forum.

Klince nam vaspitavaju gole starlete i šarlatani (II): Zorannah

Verovatno najpoznatija srpska blogerka i jutjuberka, popularna po modnim savetima koje deli, ali i ispadima koje ima povremeno. Izjavila je da bi rado nosila šešir koji je kreirao Bin Said (sultan Omana) i da joj se dopada rad mladog Domenika Lupatelija (italijanski revolucionar u 19. veku), kojeg je videla i smatra “da je neverovatan”. Iako joj opšta kultura nije jača strana, iznenadila je sve i kada je u komentarima na jednim od svojih videa istakla stavove koji položaj žena u društvo vraćaju u ono kakvo je bilo pre sto godina i to upravo onda kada se sa svih strana vode bitke za bolji položaj žena. Ona tako objašnjava kako je “svaka žena zanemarljiva u odnosu na svog muškarca” i da “karijera supruga mora po svaku cenu biti na prvom mestu”. Dakle, u prevodu, zaboravite na sebe, svoju edukaciju i napredovanje, vi treba da budete neuke i u senci svog muškarca! Katastrofalna poruka koju neko ko je idol devojčicama može da im da. Na njenoj listi važnosti čak i deca zauzimaju drugo mesto. Kada su joj devojke koje je prate skrenule pažnju na težinu takvih stavova, kao i na to da nju ipak gledaju i imitiraju mlade devojke, Zorannah je u svoju odbranu iznela još užasniju tvrdnju: “Da je više žena kao ja manje bi bilo razvoda i samohranih majki”.

Mladi u Novom Sadu ne prijavljuju vršnjačko nasilje

Pred­stav­ni­ci omla­din­skih or­ga­ni­za­ci­ja, kao i mla­di po­je­din­ci iz No­vog Sa­da i oko­li­ne, ima­li su pri­li­ku da na Okruglom stolu održanom 11. decembra po­de­le is­ku­stva i raz­me­ne mi­šlje­nja s ak­te­ri­ma bez­bed­no­sne po­li­ti­ke, od­no­sno pred­stav­ni­ci­ma in­sti­tu­ci­ja i usta­no­va s te­ri­to­ri­je gra­da. Mla­de je u okvi­ru okru­glog sto­la, iz­me­đu osta­lih, sa­slu­šao i po­sa­ve­to­vao pred­stav­nik Sa­ve­ta za jav­ni red, mir i bez­bed­nost u Skup­šti­ni gra­da Du­šan Po­po­vić. Ta ak­tiv­nost deo je pro­jek­ta „Mla­di i re­for­ma sek­to­ra bez­bed­no­sti – pro­mo­vi­sa­nje bez­bed­no­sti mla­dih u No­vom Sa­du”, u or­ga­ni­za­ci­ji Cen­tra za raz­voj de­mo­krat­skog dru­štva „Euro­po­lis”, za­jed­no s Grad­skom upra­vom za sport i omla­di­nu i No­vo­sad­skim omla­din­skim fo­ru­mom, a uz po­dr­šku Mi­si­je OEBS-a u Sr­bi­ji. “No­vi Sad je po­sled­njih go­di­na pre­po­znat po ma­nje le­pim aspek­ti­ma, naj­vi­še po slu­ča­je­vi­ma na­si­lja me­đu mla­di­ma – is­ti­če ko­or­di­na­tor pro­jek­ta i pred­stav­nik Cen­tra za raz­voj de­mo­krat­skog dru­štva „Euro­po­lis” Da­ne Pri­bić. – Osnov­ni re­zul­ta­ti na­šeg is­tra­ži­va­nja, spro­ve­de­nog na uzor­ku od oko 200 mla­dih, po­ka­za­li su da oni ima­ju ve­li­ko po­ve­re­nje i pre­po­zna­ju or­ga­ne re­da kao zna­ča­jan fak­tor bez­bed­no­sti, me­đu­tim, kon­tra­dik­tor­no je to da se mla­di, ka­da do­ži­ve slu­ča­je­ve na­si­lja, če­sto ne od­lu­ču­ju da to pri­ja­ve.Tek jed­na od če­ti­ri oso­be pri­ja­vi­la bi na­si­lje, po­ka­zu­ju re­zul­ta­ti is­tra­ži­va­nja.“

Crnogorski jezik nije varijanta srpskog: Crnogorci slave!

Ujedinjeni savetodavni komitet u Vašingtonu dodelio je međunarodni kod za crnogorski jezik, a pored toga ocenio je da to nije varijanta srpskog jezika već da je autentičan. Dekan Fakulteta za crnogorski jezik Adnan Čirgić istakao je da je ovo jedan je od najvećih praznika za montenegristiku, te bi  11. decembar trebalo proglasiti Danom crnogorskog jezika. Crna Gora je dobila međunarodni kod za crnogorski jezik u okviru ISO međunarodnog standarda, saopštio je juče na konferenciji za novinare direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević“ Bogić Rakočević. Oznaka za crnogorski jezik biće, kako je saopšteno CRN, nazivi na engleskom i francuskom Montenegrin (razlika je samo u akcentu), a u originalu crnogorski jezik na latinici i ćirilici.  “Međunarodnim kodom za crnogorski jezik stavlja se tačka na sve zlurade priče o tome kako crnogorski jezik nije jezik, kako je on dijalekat ili varijanta nekoga drugog nacionalnog jezika te kako se njime ozbiljni naučnici ne mogu baviti. Odluka o dobijanju međunarodnog koda za crnogorski jezik uticaće i na podizanje naše dosta inferiorne svesti o sopstvenome jeziku, koja je sistematski građena kroz školski sistem u proteklih vek i po”, napominje Čirgić.
On podseća da crnogorski jezik ima Pravopis, Gramatiku, Istoriju, Dijalektologiju. “Imamo udžbenike crnogorskoga jezika za osnovne i srednje škole, imamo i Fakultet za crnogorski jezik, a sad konačno i međunarodni kod kao međunarodno priznanje crnogorskoga jezika od krovne ustanove”, kazao je Čirgić za Dnevne novine. Time će, kako dodaje, i njegova međunarodna prepoznatljivost postati evidentna. “Osećam veliko i lično i profesionalno zadovoljstvo tim pre što sam na čelu ustanove koja stvara montenegristički podmladak i koja je u saradnji s Nacionalnom bibliotekom „Đurđe Crnojević“ i Institutom za standardizaciju Crne Gore učestvovala u proceduri koja je krunisana dobijanjem međunarodnoga koda za crnogorski jezik. Nakon ovoga, crnogorska izdanja neće biti u bazama podataka zavođena kao izdanja na nekim drugim jezicima. Odlukom vašingtonske Kongresne biblioteke potvrđeno je ono za što su se zalagale generacije crnogorskih filologa. Kompletan rad Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i višedecenijski rad montenegrista koji su doveli do njegova osnivanja verifikovan je u Vašingtonu”, kazao je Čirgić, dodajući da je to i obaveza za još odgovorniji budući rad na proučavanju i standardizaciji crnogorskog jezika.

Pupovac: Asimilacija Srba izvesnija od očuvanja identiteta

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac kaže da je pitanje asimilacije mlađe populacije Srba u Hrvatskoj izvesnije od očuvanja identiteta. On je naglasio da su preslabi instrumenti unutar srpske zajednice u Hrvatskoj, medijski, obrazovni i kulturni, koji treba da spreče tu asimilaciju. “Nama je stalo da Hrvatska i Srbija otpočnu dijalog, jer je odsustvo dijaloga ozbiljna prepreka za očuvanje prava srpske zajednice”, rekao je Pupovac na skupu “Položaj srpske nacionalne manjine u susednim zemljama”, koji je organizovala Srpska akademija nauke i umetnosti (SANU). Govoreći o najavljenoj Deklaraciji o opstanku i zaštiti Srba u regionu koja se sprema u Srbiji, on je rekao da bi – da se on pita da bira između deklaracije i strategije – pre odabrao strategiju. “Strategija bi sadržavala mnogo više od deklaracije. Deklaracija ne može sadržavati sve što i strategija, a može proizvesti neku vrstu krive percepcije i krivog viđenja”, pojasnio je Pupovac.

About the Author

admin