Senta: Za obnovu OŠ Srbija 169, Mađarska 47 miliona dinara

U obnovu dela OŠ “Turzo Lajoš” uloženo je 16 miliona dinara, a u planu je i kompletna rekonstrukcija škole posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, rekao je u petak  ministar prosvete Mladen Šarčević prilikom obilaska te škole u kojoj su u toku radovi na popravci krova i centralne fasade. Šarčević je, navodi se u saopštenju Ministarstva, istakao da je obnova školskih objekata značajan deo ulaganja u obrazovanje. On se tokom posete Senti sastao sa predsednikom opštine Rudlofom Cegledijem, posetio izdvojeno odeljenje Osnovne škole “Stevan Sremac” u Tornjošu i sa direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem obišao zgradu koju dele tri srednje škole, Gimnazija , Medicinska škola i Ekonomsko-trgovinska škola. “Senta ima jedno dobro rešenje, koje smo predvideli novim zakonom, a to je školski centar, jer je potpuno prirodno da svi srednjoškolci budu zajedno, kako bi sve resurse mogli da koriste ravnopravno, kao i profesorski kadar”, rekao je Šarčević koji je dodao da je zgrada jako stara i da se uslovi rada moraju poboljšati.
Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević rekao je da radovi na obnovi škole počinju krajem januara i trebalo bi da se završe do septembra.

Briga o obrazovanju manjina zadatak Srbije i Hrvatske

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastao se u petak  sa ministarkom nauke i obrazovanja Republike Hrvatske Blaženkom Divjak u Gimnaziji “Svetozar Marković” u Subotici. Sastanku su prisustvovali predstavnici oba Ministarstva i pokrajinske vlasti, sa ciljem uspostavljanja efikasne saradnje u oblasti inicijalnog obrazovanja i stručnog usavršavanja nastavnika, kao i obezbeđivanja kvalitetnih udžbenika i nastavnih sredstava, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Ministar Šarčević je rekao da je zajednički konstatovan napredak u saradnji. Osim što moramo brinuti o pravima manjina, kako u Srbiji tako i Hrvatskoj, imamo i obavezu da sarađujemo na unapređenju kvaliteta obrazovanja, naglasio je Šarčević.  On je istakao i da će digitalizacija udžbenika koja je predviđena novim zakonom o udžbenicima rešiti problem nedostajućih niskotiražnih udžbenika, među kojima su i nedostajući udžbenici na jezicima nacionalnih manjina. Radom na mreži škola vodićemo računa da svakom detetu obezbedimo kvalitetne uslove za obrazovanje, poručio je Šarčević, navodi se u saopštenju.
Ministarka Divjak je izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da razgovara sa kolegom iz Republike Srbije na dan kada se obeležava 15 godina postojanja nastave na hrvatskom jeziku. Ona je istakla da je raduje činjenica da su mnoge prepreke savladane, naročito što je rešen problem nedostajućih udžbenika na hrvatskom jeziku za osnovne škole. Naredni korak su udžbenici za srednju školu i lektorat na Univerzitetu u Novom Sadu, dodala je Divjak.
Tokom posete gimnaziji, delegacije su obišle odeljenja na kojima učenici pohađaju nastavu na srpskom i hrvatskom jeziku i prisustvovali svečanosti koji su priredili učenici. Gimnazija “Svetozar Marković” u kojoj se nastava odvija na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, predstavlja jednu od četiri škole učesnice projekta “Prekogranična interkulturalna saradnja obrazovnih institucija Republike Srbije i Republike Hrvatske”, navodi se u saopštenju. Cilj projekta je ostvarivanje interkulturalne saradnje i povezivanje obrazovnih institucija iz Republike Srbije i Republike Hrvatske u oblasti interetničkog i interkulturalnog dijaloga, konstruktivnog rešavanja sukoba i prevencije nasilja. Projekat se realizuje u saradnji sa Nansen dijalog centrom Osijek i Nansen dijalog centrom Srbija koji realizuju obuke za škole učesnice projekta. https://www.youtube.com/watch?v=th_uaY8b5H4

Šarčević& Mihajlović: Promocija ženskog  sporta u školama

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović razgovarala je u četvrtak  sa Marinom Maljković, bivšom selektorkom ženske košarkaške reprezentacije i osnivačem “Pokreta za žensku košarku”, o pokretanju projekta kojim će se promovisati ženski sport i pružiti podrška devojčicama i ženama da se sportom bave. “Od izuzetne važnosti je da ohrabrimo i motivišemo devojčice i žene da se bave sportom, jer samo kada smo fizički aktivne, onda smo i zdrave. Hvala vam što brinete o ženskom sportu, jer uspesi koje postižete predstavljaju podstrek i obavezu svima nama da podržimo projekte koji za cilj imaju razvoj ženskog sporta”, rekla je Mihajlovićeva.
Potpredsednica Vlade je istakla da će pružiti podršku svakoj inicijativi koja doprinosi većoj uključenosti devojčica u sportske aktivnosti, saopšteno je iz kabineta potpredsednice vlade. “Ženski sport zavređuje pažnju i neizmerno me raduju uspesi svih naših sportistkinja, jer ne postoje bolji uzori za devojčice u Srbiji od toga”, izjavila je Mihajlovićeva.
Ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je prisustvovao sastanku, istakao je da je Ministarstvo spremno da podrži aktivnosti koje podstiču devojčice u osnovnim školama da se bave sportom. “Ambijent za takvu vrstu projekta postoji i u skladu je sa Startegijom za sport koju je Srbija usvojila za period do 2020. godine”, rekao je Šarčević.
Marina Marković se zahvalila potpredsednici Vlade i ministru Šarčeviću na spremnosti da podrže razvoj ženskog sporta i navela da je potrebno sprovesti aktivnosti koje će obuhvatiti dva olimpijska ciklusa, kako bi naše sportistkinje ostvarile što zapaženije rezultate i donele rezultat sa Olimpijskih igara. “Pored podrške vrhunskim sportistkinjama, važno je da omogućimo devojčicama u osnovnim školama da se besplatno bave sportom kojim žele i da ih na taj način edukujemo koliko je sport važan”, rekla je Maljkovićeva. Ovom prilikom predstavljen je i vodič za odrastanje “250 dobrih saveta” koji je priredila Marina Maljković.

Šarčević: Za neke škole ne znamo ni zašto postoje!

U proceduri je smena 19 direktora u školama u Srbiji, jer nisu poštovali zakon koji nalaže da se u penziju ide sa navršenih 65 godina života, ali i zbog vršnjačkog nasilja u školama. Svi direktori koji nisu postupili u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) i nisu otišli u penziju sa navršenih 65 godina života biće smenjeni, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević novinarima u Beogradu.
On je najavio i strožu kontrolu sekretara škola, kao i da se neće tolerisati kašnjenje nastavnika na časove. Imate dobre škole koje sjajno rade, a imate škole u koje kada uđete ne znate zašto postoje, rekao je ministar.
Upitan šta će se raditi kako bi se smanjilo nasilje u školama ministar Šarčević je rekao da će biti angažovano 100 spoljnih saradnika za prevenciju i reagovanje u slučaju vršnjačkog nasilja.

Nedeljković:  Smene direktora u 15 škola – ne ide  im u penziju!

Pomoćnica ministra Vesna Nedeljković pojasnila je da će biti smenjeni direktori u 15 škola u Srbiji, jer nisu otišli u penziju sa navršenih 65 godina života, kako zakon nalaže, a da će još četiri biti smenjena zbog nasilja u školama. Zbog nasilja biće smenjena dva direktora u srednjim školama, jedan u osnovnoj i jedan direktor predškolske ustanove, pojasnila je ona.
Upitan da li će biti smenjeno 28 direktora zbog zloupotrebe na maloj maturi, a čiju je smenu ministar već predložio školskim odborima, ali su se oni oglušili o taj predlog, Šarčević je rekao da se ZOSOV ne može primenjivati retroaktivno. On je dodao da će svakako biti analiziran i rad tih direktora i da li su se ogrešili o zakon nakon njegovog usvajanja.

Bolji dani za naučnike i istraživače?

Ministar Šarčević je najavio da će u narednih mesec dana biti raspisan konkurs za privremeno finansiranje naučnih projekata na dve godine, a državni sekretar ministarstva prosvete Vladimir Popović pojasnio je da se radi novi Zakon o naučno istraživačkoj delatnosti i da je cilj da se 2020. godine pređe na novi način finansiranja – kombinovano finansiranje. Svi istraživači imali bi fiksni deo plate 70 odsto, dok bi preostalih 30 odsto bilo projektno finansiranje, odnosno ko dobije više projekata imaće znatno više od onih koji ne dobiju projekte. On je dodao da je budžet za nauku za narednu godinu povećan za 13, 2 odsto.

Mreža škola: Opet Jovo nanovo

Ministar prosvete Mladen Šarčević, je rekao  da će se raditi nova mreža škola, modernizacija obrazovnih profila, digitalizacija škola.

Pomoć za 100 najboljih srednjoškolaca iz izbegličkih porodica

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo, uručili su 13. decembra ugovore o dodeli jednokratne finansijske pomoći najboljim srednjoškolcima iz izbegličkih i raseljeničkih porodica u Vojvodini.  Novčanu pomoć u iznosu od 40 hiljada dinara dobilo je 100 učenika, preko programa koji se realizuje od 2008.  Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, Milićević je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je danas nagrađeno dvostruko više učenika nego ranijih godina, što, kako je naveo, govori o tome da je broj onih koji su te nagrade zaslužili sve veći, ali i o spremnosti Pokrajinske vlade da podrži sve koji su to svojim radom i zalaganjem zaslužili.
On je, čestitajući nagrađenim srednjoškolcima na uspesima postignutim u dosadašnjem obrazovanju, kazao da je njihov put do tih uspeha teži od puta njihovih vršnjaka, koji su imali sreću da im roditelji ne ostanu bez domova, da ne napuštaju svoja ognjišta i da njihova deca ne rastu pod senkom nesreće koju su doživeli. „Zbog toga su uspesi koje vi postižete u svom školovanju još veći i vredniji poštovanja“, poručio je potpredsednik Milićević srednjoškolcima, uz želju da ostvare svoje snove i da, u poslovima kojima će se baviti, budu nosioci razvoja u sredinama u kojima žive. 
Na svečanosti koja je održana u Skupštini Vojvodine obeleženo je i 11 godina od osnivanja Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Prisutnima su obratili sekretar Skupštine Vojvodine Nikola Banjac i direktor Fonda Duško Ćutilo.

Kreativna radionica “Pomiriši umetnost”

U Galeriji Matice srpske u subotu od 11.00 do 12.30 sati je održana kreativna radionica “Pomiriši umetnost”. Povodom gostujuće izložbe “Prostor, oblik, dodir”, specijalizovane izložbe za slepe i slabovide, u Galeriji Matice srpske se tokom decembra 2017. godine realizuju kreativne radionice za decu pod nazivom Oseti umetnost svim svojim čulima. Na kreativan i deci razumljiv način je predstavljena izložba i njena osnovna ideja da se umetnost približi slepim i slabovidim osobama.
Na radionici “Pomiriši umetnost” mališani su mogli da  isprobaju kako “rade” njihovi nosići. Naučili su neke zanimljive stvari o čulu mirisa i pokušavali da vezanih očiju, samo na osnovu mirisa, prepoznaju različite vrste voća, cveća i slično. Na izložbi „Prostor, oblik, dodir” pokazana je slika koja je, za osobe oštećenog vida, dočarana mirisom. Razgovaralo se o tome kako miris, bolje od ostalih čula, budi uspomene i vraća u prošlost, pa su se  pokušali setiti koji miris ih podseća na more, koji na šumu, a koji na maminu kuhinju. U kreativnom delu radionice bojama su mogli dočarati određene mirise. Radionice subotom su otvorene za svu zainteresovanu decu uzrasta od 5 do 11 godina. Cena ulaznice je 150.00 dinara.

Novi Sad&Beograd: Noć knjige – pun pogodak

“Noć knjige” je, barem ako je suditi po zbivanjima u knjižari Delfi u Studentskom kulturnom centru bila pun pogodak jer od 17 sati do ponoći knjige su se prodavale kao od “alva”. Telefonska provera šta se zbivalo juče u novosadskoj knjižari “Delfi” koja nosi ime Vuka Karadžića, pokazala je da je bila prepuna kupaca, pa ne treba sumnjati da je u svim Delfi knjižarama i Laguninim klubovima čitalaca u Srbiji i regionu pod pokroviteljstvom Eurobanke bilo slično interesovanje da se dođe do knjiga po ekstra povoljnim cenama kakvih nije bilo ni na Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga. “Laguna” je obezbedila da za svoje knjige odobrava za jedan naslov popust od 25 odsto, za dve 30 odsto, za tri 35 odsto, dok je za četiri i više popust je bio čak 40 odsto. Kako je u “Noći knjige” učestvovalo i 50 drugih izdavača, popusti na njihove naslove bio je do 20 odsto, kao i za strana izdanja a gift program se mogao dobiti sa popustom od 10 odsto. Pokazalo se da čitaoci veoma pomno prate šta su izdavači, pre svega “Laguna” specijalno pripremili da ponude po sniženim cenama i stizali su sa listama koje knjige žele da kupe jer su tako osigurali poklone za praznike po najpovoljnijim cenama.
Nešto sporija je bila reakcija kupaca u Novom Sadu koji su se grabili za novi roman Marka Vidojkovića “Baš vam hvala”, koji je i u Beogradu još uvek na listi bestselera. Niko ne može da kaže da se armija čitalaca ne obaveštava na vreme šta je apsolutna novina, jer se među najtraženijima našao novi roman Arundati Roj “Ministarstvo neizmerne sreće” od spisateljice čiji je debitantski roman “Bog malih stvari” ostao u sećanju čitalaca iako je štampan pre dve decenije U oba grada kupci su nagrnuli na knjigu “Čovek po imenu Uve” Fredrika Bakmana koji je prodavan po najmanjem popustu od 20 odsto jer nije “Lagunino” izdanje. Njeni junaci su ljudi koje je svet u kom žive slomio, a ljubav i nada opet podigli na noge Noć knjige je i najbolji način da se neka nova knjiga promoviše jer će svako ko bude našao pod jelkom neku knjigu kupljenu sinoć biće njen živi propagator, a svako ko je sinoć posetio knjižare mogao je da se uveri da se u Srbiji čita jer to je najbolja, najjeftinija i najpozitivnija zabava u ove neprijatne zimske dane.

Uručena nagrada “Janko Veselinović” za istorijski roman

Nagrada “Janko Veselinović” za najbolji istorijski roman na srpskom jeziku uručena je 14. decembra u prostorijama Udruženja književnika Srbije Draganu Kolareviću za roman “Masoni i sarajevski atentat”, a u ime Tihomira Nestorovića za roman “Ilinčići”, priznanje je primio njegov sin Mirko. Nagradu, koju čine pozlaćeni medaljon sa likom pisca “Hajduk Stanka” i Plakete, dobitnicima su uručili pomoćnik predsednika SO Bogatić Darko Mašić i direktor kulturno-obrazovnog centra u toj varoši Tanja Jurišić. Laureatima su čestitali uz prigodne besede Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, i Radovan Kalabić, predsednik žirija za izbor najboljeg istorijskog romana, koja nosi ime Janka Veselinovića.

Romska omladina: Genocid nad Romima ostao u senci

Koalicija romske omladine (KROS) je, povodom 16. decembra – Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, saopštila da još nije utvrđen tačan broj tada stradalih Roma i Sinta, a jedan od razloga je to što se niko nije ozbiljnije bavio ovom temom. “Genocid nad Romima ostao je u senci najvećim delom zbog veoma malo sačuvanih istorijskih izvora, arhivskih dokumenata, svedočenja i foto-materijala. Zato je naša moralna obaveza prema stradalima da se sećamo njihove patnje kako se istorija ne bi ponovila. Romi su i dalje na marginama društva, a savremeni oblici isključenosti i diskriminacije nastavili su da opstaju i nakon Drugog svetskog rata u svim državama Evrope”, ističe se u saopštenju.
Danom sećanja navršava se 75. godina od kada je zapovednik SS-trupa i Gestapoa Hajnrih Himler 16. decembra 1942. izdao naredbu kojom je započeto sistemsko uništavanje evropskih Roma. Povodom obeležavanja tog dana, KROS naglašava potrebu sećanja na stradanja i likvidacije između 500.000 i dva miliona evropskih Roma i Sinta. Prema podacima stradalo je 90 odsto Roma koji su pre rata živeli u Kraljevini Jugoslaviji, što je jedini podatak koji postoji, navodi se u saopštenju.

Koncert  studenata Master Art akademije u Novom Sadu

U četvrtak je sa početkom i 18 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održan koncert studenata Master Art akademije iz Beograda i Novog Sada. Master Art akademija je osnovana sa ciljem da okupi najtalentovanije mlade umetnike i pruži im dodatna stručna usavršavanja van matičnih škola.
U želji da se njihova koncertna praksa razvija u smeru pravih instrumentalista zajedničkim nastupom najuspešniji mladi violinisti, višestruki dobitnici visokih priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, predstavili su se u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Na programu su bila dela Paganijnija, Vijetana, Sarasatea, Rahmanjinova i drugih kompozitora. Ulaz je bio  slobodan

Odžaci: Za učenike i studente besplatan prevoz

Osim pomoći najmlađima, Opština pomaže i učenike i studente besplatnim prevozom. “Nedavno smo podelili 17 stipendija za deficitarne struke, te smo studente nagradili stipendijama u iznosu od 8.000 dinara mesečno. Nagrađujemo i uspešne osnovce i srednjoškolce koji su postigli rezultate na okružnim, republičkim i međunarodnim takmičenjima”, kaže predsednica Opštine Odžaci Latinka Vasiljković i najavljuje da su od iduće godine doneli odluku da nagrađuju i uspešne đake na opštinskim takmičenjima. Opština je ove godine potpisala ugovor da i deca iz Odžaka  učestvuju u manifestaciji „Srbija u Ritmu Evrope”. Sportska udruženja dobila su tokom godine 46 miliona dinara iz opštinskog budžeta. Osim redovnih izdvajanja, lokalna samouprava je izašla u susret klubovima tako što je platila lekarske preglede sportistima, za šta je izdvojeno dva miliona dinara. Plaća se i prevoz sportista. “Sport nam je na zavidnom nivou, a naš sportski savez je dobro organizovan. Iduće godine ćemo biti domaćini finalnog turnira Kupa Vojvodine u rukometu za žene i muškarce”, najavljuje Latinka Vasiljković.

Bečej: Obeležen Međunarodni dan volontera

Predsednik Bečejskog udruženja mladih (BUM) „bumovaca“ Aleksandar Đekić smatra da je produženje projekta „Uključivanje uživo“ na lokalnom nivou inicijalni korak za neke nove zajedničke aktivnosti. – Pored volontiranja naših članova naredna tri meseca, verujem da ćemo u cilju ostvarenja identičnih ciljeva pisati zajedničke projekte i tako doprineti daleko boljem stanju u ovoj oblasti na lokalanom nivou, gleda unapred Aleksandar Đekić.
Dvadesetak „bumovaca“ se prijavilo za volontiranje u Dnevnom boravku, ali to nije i konačan broj, jer je poziv otvoren za sve koji imaju predispozicije za ovakvu vrstu volontiranja. – Za razvoj lokalne zajednice izuzetno je važna Međusektorska saradnja, a mi je imamo i sa Centrom za socijalni rad i sa „bumovcima“. Uvek podržavamo ovakve i slične inicijative mladih, jer smo sektor lokalne samouprave zadužen za lokalnu omladinsku politiku – zaključuje priču potpisnika Memoranduma koordinator Kancelarije za mlade opštine Bečej Dane Mandić.
Po završetku oficijelnog dela potpisivanja, članice BUM-a Marijana Bukurov i Milica Slavnić uručile su korisnicima Dnevnog boravka komplet društvenih igara, a sutradan su zajedno obeležili Međunarodni dan volontera.

Festival nauke prvog dana posetilo više od 8.000 zainteresovanih

Najveća naučna zabava u regionu ove godine poprimila je sasvim nove dimenzije jer je samo tokom prvog dana Festivala nauke, na Beogradskom sajmu, zabeleženo više od 8000 poseta. Uz eksplozivne eksperimente, sportske automobile, trke sa životinjama i važne lekcije iz hemije, fizike, ali i prve pomoći, u halama 7, 8 i 9 hiljade mališana iz celog regiona otisnulo se u jedinstvenu naučnu avanturu prepunu izazova koji dočekuju radoznale umove. 
Jedanaesti Festival nauke, koji se ove godine održava se pod sloganom „Jedan na jedan“, svečano je otvoren pozdravima koje se uputili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, direktorka i osnivač festivala Ana Petrović, glavna koordinatorka programa dr Aleksandra Patenković i holivudski naučni komunikator Stiv Vulf, najveća zvezda ovogodišnjeg Festivala.  “Sve ove godine pokušavamo da približimo nauku, ono što mi volimo, znamo i što nam je blisko i mislim da u tome uspevamo zato što naši posetioci napuštaju hale puni utisaka i novih tema za razmišljanje i nekih novih želja čime bi se u svojoj budućnosti bavili. Mi se pre svega obraćamo našim mladim posetiocima, jer želimo da im ponudimo novu viziju, novi pogled na njihovu budućnost”, navela je dr Patenković.

Vremeplov:  Umro  Oskar Danon

Na današnji dan 18. decembra 2009. godine umro je Oskar Danon, kompozitor, dirigent i posleratni osnivač Beogradske filharmonije i Opere i Baleta Narodnog pozorišta. Dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih priznanja za umetnički rad i uspeh.

Vremeplov: Zakon o razvodu braka u Italiji

U Italiji je18. decembra 1970. godine stupio na snagu Zakon o razvodu braka, uprkos protivljenju rimokatoličke crkve.

Vremeplov: Bitka kod Verdena

Pobedom Francuza 18. decembra 1916. godine završena je desetomesečna bitka kod Verdena u Prvom svetskom ratu, u kojoj su obe strane imale ogromne gubitke – poginulo je 543.000 Francuza i 434.000 Nemaca.

Vremeplov: Rođen Džozef Džon Tomson

Na današnji dan 18. decembra 1856. godine rođen je engleski fizičar Džozef Džon Tomson (Joseph John Thomson), predsednik Kraljevskog društva u Londonu (1915-20), profesor Univerziteta u Kembridžu, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1906. Otkrio je elektron (1897), atomističku strukturu elektriciteta i dao naučni osnov provođenja elektriciteta kroz gasove.

Vremeplov: Ukinuto ropstvo u SAD

Ratifikacijom 13. ustavnog amandmana na današnji dan 18. decembra  1865. godine u SAD je ukinuto ropstvo.

Vremeplov: Umro Johan Gotfrid fon Herder

Na današnji dan 18. decembra 1803. godine umro je nemački pisac, istoričar, filozof i protestanski teolog Johan Gotfrid fon Herder (Johann Gottfried), koji je svojim delom značajno uticao na nemački romantizam, posebno na mladog Getea (Goethe) i književni pokret “Šturm und drang”. U zbirku “Glasovi naroda u pesmama” uvrstio je i četiri srpske narodne pesme među kojima je “Hasanaginica” u Geteovom prevodu.

Vremeplov: Umro Žilber Beko

U Parizu je na  današnji dan 18. decembra 2001. godine  umro je Žilber Beko (Gilbert Becaud) jedan od najuspešnijih francuskih pevača u drugoj polovini 20. veka.

UNICEF o bezbednosti dece u digitalnom svetu

Uprkos masivnom prisustvu dece u onlajn prostoru – jedan od tri korisnika interneta u svetu su deca – premalo je učinjeno da se zaštite od opasnosti koje ih vrebaju u digitalnom svetu i da im se poveća pristup bezbednim onlajn sadržajima, istaknuto je u tek objavljenom godišnjem izveštaju Unicefa. „Stanje dece u svetu 2017: Deca u digitalnom svetu” – predstavlja UNICEF-ov prvi sveobuhvatan pregled različitih načina na koje digitalna tehnologija utiče na život i životne šanse dece, identifikujući opasnosti, kao i mogućnosti. U izveštaju se navodi da vlade i privatni sektor ne drže korak sa promenama, izlažući decu novim rizicima i opasnostima, te zapostavljajući milione najugroženije dece, saopštila je kancelarija Unicefa u Srbiji.
„Digitalna tehnologija je sada već neponištiva činjenica naših života. A u digitalnom svetu, naš dvostruki izazov je kako ublažiti štetu uz pružanje maksimalne koristi interneta za svako dete”, rekao je direktor Unicefa u Srbiji, Mišel Sen Lo, na predstavljanju izveštaja u Beogradu.

Ministarstvo: Digitalna pismenost deo nastavnog program

Izveštaj ispituje i kako internet povećava izloženost dece rizicima i opasnostima, uključujući zloupotrebu njihovih privatnih informacija, pristup štetnim sadržajima i digitalno nasilje. Sveprisustnost mobilnih uređaja, navodi se u izveštaju, dovela je do toga da je prisustvo dece na internetu pod sve manjim nadzorom – i da je postalo potencijalno opasnije.
„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kontinuirano sprovodi paralelne aktivnosti kojima su u fokusu kako učenici, tako i nastavnici. Digitalna pismenost je deo nastavnog programa novouvedenog predmeta Informatika i računarstvo u osnovnim školama”, rekla je na pres konferenciji Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Prema njenim rečima, radi se na uvođenju elektronskih udžbenika sa ciljem da obrazovanje bude dostupnije i pravednije. Inicirali smo obuke nastavnika, utemeljene na Okviru digitalnih kompetencija nastavnika – Nastavnik za digitalno doba. Digitalne mreže poput „Mračnog veba” i kripto-valute omogućavaju najgore oblike iskorišćavanja i zloupotrebe, uključujući trgovinu ljudima i sadržaje koji prikazuju seksualno zlostavljanje dece „po narudžbi”.
Jedino zajedničko delovanje – uz pomoć vlada, privatnog sektora, dečijih organizacija, akademske zajednice, porodice i same dece – može pomoći u izjednačavanju digitalnog terena i učiniti internet bezbednijim i pristupačnijim za decu, navodi se u izveštaju. 

Klince nam vaspitavaju gole starlete i šarlatani (IV)
Amidži šou: I od goreg ima – gore

Emisija zabavnog karaktera koja se takođe emituje na nacionalnoj frekvenciji, za zadatak je imala da nasmeje. Međutim, kako su sve češće gosti starlete i učesnici rijaliti programa, sadržaj sve češće ima promiskuitetnu i prostačku konotaciju. Taman kada smo pomislili da ne može gore, Soraja Vučelić se pojavila u emisiji s golom dojkom. Postalo je jasno da pristojnost na televiziji više ne postoji. Na sveopšte iznenađenje, autor emisije Ognjen Amidžić izjavio je za „Blic”  da ne vidi ništa pogrešno u tome, kao i da je “za emisiju spreman da uradi sve”. On je dalje Soraju uporedio sa svetskim zvezdama koje se tako “odevene” pojavljuju u javnosti.

Beograd: Osmak izbo drugog osmaka

Učenik osmog razreda Osnovne škole “Vladimir Rolović” izboden je u petak  oštrim predmetom oko 13:00 sati u neposrednoj blizini škole, saznaje Tanjug. Dečak je nakon incidenta prevezen na VMA, a počinilac napada je brzo pronađen. Napadač, kako saznaje Tanjug, je takođe dečak osmog razreda škole “Vladimir Rolović”, ali nije iz istog odeljenja kao i žrtva. On je u policiji saslušan u prisustvu svojih roditelja.

Epidemija malih boginja: Zaraza se širi i vrtićima

Svakim danom broj obolelih od malih boginja ozbiljno će se povećavati, s obzirom na to da je zaraza počela da se širi i među decom koja idu u vrtiće. Podatak da više od 20.000 beogradske dece do 12 godine nije primilo MMR vakcinu je posebno zabrinjavajuć, pogotovu što je uz dva, za koja smo saznali juče, danas prijavljen još jedan slučaj morbila u beogradskim vrtićima. A upravo to – širenje malih boginja u vrtićima, najgori je scenario od kojeg strepe epidemiolozi. Širenje zaraze je tada gotovo nemoguće sprečiti. Prvi na udaru su nevakcinisani mališani, ali, zbog pada kolektivnog imuniteta, mogu da se zaraze i oni koji su vakcinu primili.

Sve manje šanse da se epidemija spreči

Epidemiolozi objašnjavaju da teoretski sve manje postoje šanse da se prenošenje virusa suzbije u potpunosti i zaustavi. Svakim danom imamo sve više obolelih. Prema podacima Instuta za javno zdravlje “Batut” u Srbiji je registrovano 487 obolelih uključujući i srpske enklave na KiM, a kod 52 osobe konstatovana je upala pluća kao komplikacija virusa, zbog čega su te osobe morale da budu zadržne u bolnici na lečenju. Primer koji pojašnjava koliko se male boginje brzo šire, upravo pokazuju podaci Batuta, po kojima je za nedelju dana (od 7. do 13. decembra) u Srbiji registrovano 111 obolelih, što je četiri puta više nego za ceo oktobar, kada je ukupno bilo registrovano novih 27 obolelih.

Kon: Epidemija se ubrzava i trajaće mesecima

– Epidemija malih boginja se ubrzava, pojačava i trajaće još mesecima – upozorava epidemiolog dr Predrag Kon. A do tada, ne može baš mnogo toga da se uradi, s jedne strane zato što se radi o veoma zaraznom oboljenju, a sa druge što se Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ne sprovodi u potpunosti. Naime, nevakcinisanoj deci dozvoljeno je da idu u vrtiće. Iako u predškolskim ustanovama, kako nam je rečeno u jednom od njih, vaspitači traže na uvid vakcinalni status mališana, ipak se do sada još nije desilo da neko dete bude vraćeno kući. – Početkom novembra od Gradskog sekretarijata za obrazovanje i socijalnu zaštitu dobili smo obaveštenje šta treba da radimo jer je prijavljena epidemija malih boginja. Ukoliko primetimo da neko dete nije dobro, da ima temperaturu i ospu, brzo moramo da ga izolujemo, obavestimo roditelje, kao i roditelje druge dece. Takođe, o svemu je potrebno da obavestimo i dom zdravlja, kao i Institut za javno zdravlje. U predškolskoj ustanovi potrebno je voditi pojačane higijenske mere, svakodnevno dezinfikovati igračke i prostorije u kojima borave deca – kaže naša sagovornica iz jedne beogradske predškolske ustanove.
Prema epidemiološkim podacima Instituta “Batut” u Beogradu, Kraljevu i Nišu, gradovima gde su prijavljene epidemije, svakim danom ima sve više obolelih. Inače, u ovim gradovima je i najlošiji obuhvat vakcinisane dece MMR cepivom. Zbog toga je važno da se o tome govori i da se traži od roditelja koji do sada nisu vakcinisali svoju decu koja idu u dečije kolektive da to učine. – Prema preliminarnim podacima iz elektronskog registra više od 20.000 dece do 12 godina u Beogradu nije vakcinisano. Ovaj podatak se odnosi samo na 12 domova zdravlja. To je veliki broj nevakcinisanih i ukoliko se ne smanji taj broj epidemija će se neprekidno održavati i tokom sledeće godine – objašnjava dr Kon.

Ko je najugroženiji?

Zabluda je da su ugrožena samo nevakcinisana deca. Šansu da dobiju male boginje imaju i vakcinisana deca ukoliko dođe do epidemije, samo zato što je narušen kolektivni bedem (potrebno je da bude 95 odsto vakcinisanih, a taj procenat sada iznosi 80 odsto). Pored njih rizik od infekcije ovim virusom imaju i svi koji su rođeni pre 1993. godine, koji su od virusa zaštićeni samo sa jednom dozom cepiva. Naime, oni mogu da obole, a da im se uopšte ne pojave simtomi! U tom slučaju su takođe zarazni i virus mogu da prenesu na druge. Druga solucija je da im klinički tok bolesti bude blaži. Međutim, postoji i kategorija stanovništva koja je rođena pre 1971. godine i koji uopšte nije zaštićena, ukoliko nije preležala male boginje, jer tada nije ni postojalo cepivo protiv morbila.

Vojvodina: Sedmoro ljudi zaraženo malim boginjama

U Vojvodini je od početka novembra zaključno sa 11. decembrom registrovano ukupno sedam slučajeva malih boginja i do sada četvoro obolelih preležalo je bolest. U ponedeljak, 11. decembra, registrovana su tri potvrđena slučaja. Svi su iz Novog Sada i stariji su od 20 godina, saznaje „Dnevnik“ u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. “Pacijenti su pod nadzorom lekara. Preduzete su sve neophodne epidemiološke  i mere lečenja. Radi se o međusobno nepovezanim slučajevima. Dva slučaja povezana su sa obolelima iz drugih delova zemlje i deo su epidemije u tim gradovima. Treći slučaj je oboleo u Novom Sadu nakon zaražavanja posle kontakta sa stranim državljaninom koji je imao simptome i znake bolesti koji klinički odgovaraju morbilima, i koji više nije u Srbiji. Vakcinalni status pacijenata je poznat samo kod jedne obolele osobe koja je nevakcinisana, dok je kod ostalih nepoznat. Oboleli  u ovom trenutku ne predstavljaju rizik za zaražavanje osoba s kojima dolaze u kontakt“, rečeno nam je u Institutu.
Prema njihovim navodima, u Vojvodini su do sada registrovana dva slučaja koji nisu povezani sa epidemijom u drugim delovima zemlje, s tim da je jedan ozdravio. Preostalih petoro, deo su epidemije u drugim delovima zemlje. U Srbiji je do sada registrovano više od 400 slučajeva. „Dopunska imunizacija dece do 14 godina sprovodi se u Novom Sadu i na široj teritoriji Vojvodine već četiri nedelje. U Južnobačkom okrugu vakcinisano je više od 1.000 dece, a na teritoriji Vojvodine taj broj je i veći“, kažu u Institutu i pozivaju roditelje nevakcinisane dece da dovedu decu na vakcinaciju kod svog izabranog lekara.

Ružić: Pomoć sakupljačima otpada

Sastanak Nacionalne platforme za socijalnu inkluziju neformalnih sakupljača otpada održan je u petak  u Nišu, a ministar lokalne uprave i samouprave Branko Ružić upozorio na njihov neodrživ način života zbog čega im je pomoć sa strane, kroz projekte, neophodna. Sastanak je održan povodom početka realizacije jednogodišnjeg projekta “Podrška integraciji u tržište rada i formalno upravljanje otpadom Roma, migranata i drugih ranjivih grupa”.  Ovaj problem se tiče i dečijeg rada, kao i  sive ekonomije, a sakupljanjem otpada pretežno se bave Romi, ocenio je ministar. “Pitanje njihovog uključivanja u formalno tržište rada neodvojivo je povezano sa njihovom emancipacijom u smislu obrazovanja, stambenih uslova i učešća u javnim poslovima”, rekao je Ružić. On je dodao da kroz legislativu i učešće u projektima Vlada pomaže u rešavanju konkretnih problema sa kojima se manjinske grupe suočavaju. “Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pripremilo je izmene tri zakona – o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, o službenoj upotrebi jezika i pisma i o nacionalnim savetima nacionalnih manjina”, rekao je Ružić.

By admin