Raskol u SRPS-u sve dublji!

Na inicijativu Sindikata obrazovanja Požarevac, kolektivnog člana Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), u Beogradu je u subotu 16. decembra održan sastanak na koji su bili pozvani predstavnici svih članica organizacija SRPS, kako bi se našlo rešenje za probleme u funkcionisanju SRPS. Sastanku su prisutvovali svi članovi Predsedništva SRPS iz redova Sindikata obrazovanja Požarevac, Foruma srednjih stručnih škola i Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine. Predstavnici Sindikata obrazovanja Beograd, Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i Foruma beogradskih gimnazija nisu bili prisutni na ovom sastanku.
Na sastanku se razgovaralo o problemima u SRPS i svi prisutni su se saglasili da problemi moraju da se rešavaju. Jedino rešenje, sa kojim su svi prisutni bili saglasni, jeste da se hitno zakaže Kongres SRPS, jer je još marta 2017. istekao mandat svim organima SRPS. Takođe, svi prisutni su saglasni da se posle Kongresa treba pristupiti izradi predloga Statuta SRPS koji bi bio predmet usvajanja na sledećem, vanrednom Kongresu SRPS, a do tada, do utvrđivanja validnog predloga koji bi prošao organe SRPS, organizacijom da rukovodi uže telo Predsedništva, gde bi se odluke donosile konsenzusom i koje bi trajalo do vanrednog Kongresa SRPS. (→Saopštenja)

Hrnjaz sazvao Komisiju za pripremu kongresa SRPS-a

Svi prisutni na sastanku dela kolektivnih članova SRPS-a i osnivača NSPRV (nisu prisustvovali predstavnici SPRV-a i Foruma gimnazija, kao ni iz reda drugog osnivača – SOB-a)  održanom  u subotu su se saglasili, i dali ovlašćenje Ranku Hrnjazu, generalnom sekretaru SRPS-a  da hitno pozove sve članove komisije za pripremu redovnog Kongresa koja je izabrana 11. aprila 2017. na sednici Predsedništva SRPS. Sastanak je sazvan za 25. decembar!

Hrnjaz: Nezakonit obračun putnih troškova u Rumi

Predsednik NSPRV Ranko Hrnjaz uputio je juče republičkoj inspekciji za rad Zahtev za kontroluu Srednjoj poljoprivredno-prehrambenoj školi „Stevan Petrović Brile“ u Rumi, zbog nezakonitog obračuna naknade za dolazak i odlazak sa rada.
U obrazloženju Zahteva se tvrdi da se  “u pomenutoj školi već duži niz godina naknada za dolazak i odlazak sa rad ne obračunava shodno članu 118. stav 1. tačka 1. Zakona o radu i člana 26 Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne, srenje škole i domove učenika (PKU)“. „Po žalbama naših članova, zaposlenih u navedenoj školi, zahtevali smo, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, od nadležnih organa Opštine Ruma odgovor o metologiji i visini  naknade za dolazak i odlazak sa posla. U odgovoru dobijenom ovim putem od 22.11.2017.godine pod brojem 037-20-23/2017-IV, navedeno je da se naknada isplaćuje u skladu sa odrebema 26 Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne, srenje škole i domove učenika ( Sl. glasnik RS, br 21/2015.),a za bliže informacije upućeni smo da se obratimo nadležnom odeljenju za društvene delatnosti opštinske uprave Ruma. Pošto tvrdnje da se troškovi za dolazak i odlazak sa rada isplaćuju u skladu sa PKU apsolutno ne odgovovaraju istini obavili smo po tom pitanju razgovor sa načelnikom za društvene delatnosti, a u skladu sa uputstvom, gde smo došli do neverovatnih informacija da se ova naknada isplaćuje u skladu sa nekim Protokolom predsednika Opštine Ruma i predsednika Opštinskog odbora Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine“ kaže Hrnjaz i dodaje „ Pošto je ovaj Protokol suprotan i Zakonu o radu i PKU ali i tumačenju Ministarstva rada i presudi Ustavnog suda R. Srbije (br. IUo-154/2011 od 24.7.2014.godine) a pošto se predsednik Opštine Ruma oglušio o naš zahtev za prijem i rešenje problema kroz socijalni dijalog, zahtevamo od Vas da utvrdite činjenično stanje i naložite mere shodno pomenutim odrebama Zakona o radu i PKU kao i u skladu članu 196 Zakona o radu“ kategoričan je predsednik NSPRV. (→Saopštenja)

Obeležen Dan migranata

Međunarodni dan migranata – 18. decembar obeležen juče, Srbija  je dočekala sa značajno unapređenim kapacitetima za prihvat, smeštaj i upravljanje migracijama. Komesarijat za izbeglice i migracije je saopštio da je u pet stalnih centara za azil i 13 prihvatnih centara širom Srbije smešteno je 4.200 migranata, većinom porodica sa decom, dok je kapacitet obezbeđen za 6.000 ljudi, u skladu sa obavezom koju je Srbija preuzela
Komesarijat za izbeglice i migracije podseća da je od septembra ove godine, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, više od 500 dece migranata školskog uzrasta uključeno je u školski sistem Srbije, dok se u centrima, u saradnji sa međunarodnim i nevladinim organizacijama obavljaju edukativne, kreativne, sportske i druge aktivnosti. Cilj tih aktivnosti je da se kvalitetno organizuje vreme koje migranti provode u Srbiji dok čekaju da nastave put, što je za većinu njih i dalje glavni cilj. Kroz Srbiju je od izbijanja migrantske krize juna 2015. godine prošlo više od milion ljudi.

Brnabić: Završetak NTP u Novom Sadu

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila u nedelju  u Nišu, na otvaranju Kliničkog centra u tom gradu, da se polako uvodi red u državu i najavila da predstoji i završetak Naučno tehnološkog parka u Novom Sadu, kao izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu. “Ponosim se što sam predsednica ovakve Vlade Srbije. Sledeći put kada budemo u Nišu bićemo ovde da postavimo kamen temeljac za Naučno tehnološki park Niš”, navela je premijerka. Istakla je da će biti izgrađena i laboratorijska lamela na Elektronskom fakultetu u Nišu i podsetila da je taj projekat osmišljen još 1975. godine. “Mi ćemo ga pokrenuti i završiti u mandatu ove vlade”, poručila je premijerka.

Putovanje Novogodišnjim vozom za mališane

Putovanje vozom uvek je uzbudljivo za mališane, ali ovaj put, za 120 dece koji su 16. decembra krenuli Novogodišnjim vozom put Inđije, uz pesmu i poklone – ostaće nezaboravno. Karte su spremne, a deca su, kao i uvek nestrpljiva da voz krene i saznaju šta im je Deda Mraz pripremio za ovo druženje. Jednoipočasovno novogodišnje putovanje Srbija voz organizovalo je pre svega kako bi najmlađi, koji su najčešće i najveći ljubitelji vozova, osetili čari železničkog saobraćaja – ali ovaj put u posebnom ambijentu.
Na ovo nezaboravno putovanje, kao i naredna dva, koja su planirana za 23. i 30. decembar mališani su krenuli novom elektromotornom “Štadlerovom” garniturom. Nažalost, sve karte su prodate, ali s obzirom na to da je interesovanje putnika za Novogodišnji voz veliko, Srbija voz će, ukoliko okolnosti to budu omogućile, organizovati i dodatne polaske.        https://www.youtube.com/watch?v=HSA8aKzqBY8

Koncert “El Sistema i prijatelji” u KCNS

Koncert “El Sistema i prijatelji” održan je u subotu prepunoj Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, gde su se predstavila deca učesnici međunarodnog inkluzivnog projekta El Sistema iz Novog Sada, kao i El sistema orkestar, uz dirigentsku palicu umetnika iz Venecuele, Herarda Estrade.  Kao gosti ove muzičke manifestacije nastupili su domaći profesionalni muzičari i pevači. Pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković, primila je ambasadorku Australije, gospođa Džulija Fini i ambasadorku Bolivarske Republike Venecuele, prof. dr Dia Nader de El-Andari. Ovoj muzičkoj manifestaciji prisustvovao je Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.
Kulturni centar Novog Sada realizuje muzičke radionice programa El Sistema u okviru saradnje sa udruženjem Music Art Project i Centra za socijalni rad grada Novog Sada, čiji šrićenici i đaci su polaznici ovih radionica. Podršku radionici daje i hor „Vivak” iz Osnovne škole „Dušan Radović”, pod dirigentskom palicom Snežane Jezdić Protić.

Blago Karlovačke – Volnijev herbarijum uskoro u digitalnoj formi

Pokret gorana Vojvodine predstavio je  projekat konzervacije i digitalizacije Volnijevog herbarijuma koji predstavlja najveću botaničku zbirku na Balkanu, a koji se čuva u Karlovačkoj gimnaziji. Karlovačka gimnazija čuva najveće botaničko blago u ovom regionu, Volnijev herbarjum. Andreas Volni jedan od prvih direktora te gimnazije, krajem 18. veka počeo je da sakuplja biljke iz tada neproučenog Srema i da ih organizuje u nekoliko zbirki iz kojih su đaci učili. Taj posao su nastavili njegovi naslednici, tako da zbirka sadrži sedam hiljada primeraka. Sastoji se od dve centurije, herbarijuma, prvih udžbenika i zbirke vinove loze. Sredinom prošlog veka zakonom je zaštićena, te je do danas bila nedostupna stručnjacima. Sada je u procesu digitalizacije, konzervacije i naučne obrade. “Ono što posebno interesuje svakog naučnika su posebne vrste i verujemo da ovde ima nekoliko takvih vrsta koje je pronašao Volni na obroncima Fruške gore”, kaže Milica Rat sa Departmana za biologiju PMF-a.
Stručna javnost okupila se oko projekta konzervacije Volnijevog herbarijuma, a digitalizaciju radi novosadsko preduzeće „Informatika”. Prvi deo projekta finansiralo je Ministarstvo kulture. “Ovo je prva godina kako se radi na Volnijevom herbarijumu. Potrebo je nekoliko godina da se završi i nadamo se da ćemo inspirisati ministarstva da nam pomognu”, kaže Dušica Milenković iz Pokret gorana Vojvodine.
Radovan Kovačević, direktor Karlovačke gimnazije, ističe: “Mi ćemo u narednom periodu aplicirati kod ostalih ministartsva , eu fondova i fondacija…” U Gimnaziji se nadaju da će po završetku projekta uređenja herbarijuma, njihova spomena biblioteka biti jedna od kulturnih stanica Novog Sada, Evropske prestonice kulture 2021. godine. https://www.youtube.com/watch?v=JZZI5Y8OaAc

Proglašene najbolje ekipe u programu „Navijaj i igraj fer”:

Edukativni program „Navijaj i igraj fer”, koji Savez za školski sport Novog Sada (SŠSNS), uz podršku Gradske uprave za sport, realizuje drugu godinu zaredom, najbolje su savladali i bili najmaštovitiji učenici OŠ „Vasa Stajić”. Oni su u savladavanju pravilnog i fer navijanja, kao i unapređenju kompetencija zaposlenih za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja kroz nastavne i vannastavne aktivnosti, kao i za vreme školskih sportskih takmičenja, bili bolji od vršnjaka iz osnovnih škola „Đura Daničić” i „Dušan Radović”, koji su osvojili drugo i treće mesto, odnosno „Jovan Dučić” i „Miloš Crnjanski” čiji četvrtaci su dobili utešne nagrade (kačkete) pošto im je za dlaku izmakla vrednija nagrada (majice). „U ovogodišnji program ušlo je šest škola, čiji su se učitelji i učenici upoznali s organizovanim pravilnim i fer navijanjem“, rekao je predsednik SŠSNS-a Goran Stevanović.

Za završnu manifestaciju osmislili navijačku himnu

„Na radionicama u novosadskoj OŠ „Miloš Crnjanski” učitelji su učili kako da naprave navijačke rekvizite, da snime video-materijal i to su preneli na svoje četvrtake, koji su za završnu manifestaciju morali da osmisle navijačku himnu, kojom su bodrili svako svoju školsku odbojkašku selekciju. U navijačke grupe su bili uključeni četvrtaci jer u tom uzrastu učiteljice imaju najviše uticaja na decu da usvoje kodekse ponašanja na sportskim terenima, a odbojku su igrale devojčice iz 5. i 6. razreda.“ Po Stevanovićevim rečima, projektom „Navijaj i igraj fer” tako se dobijaju učenici (sportisti, navijači) koji cene, poštuju, čuvaju i na drugu decu prenose prave vrednosti sporta, fer-pleja i sportskog ponašanja, kao i da je u sportu najvažnije učestvovati, a ne pobediti, odnosno da je u životu važna borba, a ne trijumf.  „Dobijamo i takmičenja u kojima je najvažnije pravo druženje, uživanje u igri i nadmetanju, prijateljstvima, timskom radu, ali i mlade ljude koji poštuju sport, pravila, protivnike, sudije, sportske rezultate, saigrače i gledaoce, bolje i moralne ljude u životu… „, uveren je predsednik Goran Stevanović.

„Navijaj i igraj fer”: Fer-plej

Fer-plej znači držati se dogovorenih pravila, odreći se nepravedno stečenih prednosti, imati jednake šanse, obzirno se ponašati, poštovati svog protivnika u sportu i prihvatiti druge i drugačije. Fer-plej je i izraz ljudskog držanja koje se ogleda u obzirnom ponašanju prema samom sebi, prema drugima, ali i prema svojoj okolini. Ne označava samo poštovanje dogovorenih pravila igre već i poštovanje protivnika i očuvanje psihičkog i fizičkog dostojanstva.

Četvrti humanitarni tango bal u Novom Sadu

Četvrti humanitarni tango bal u Novom Sadu, sada već tradicionalno, otvara akciju RTV Vojvodine “Slatkiš za mog drugara”, kojom se sakupljaju slatkiši za decu koju nema ko da obraduje za praznike i za one mališane koji će Božić i novu godinu provesti u boljničkoj postelji. I ove godine tangerosi se pridružuju velikoj novogodišnjoj humanitarnoj akciji RTV Vojvodine “Slatkiš za mog drugara”. Uz svečanu toaletu, ulaz na bal je, tradicionalno, slatkiš od srca koji će biti u paketićima za decu u Sigurnoj dečijoj kući, Svratištu za decu ulice, Udruženju ljubav-vera-nada i onkološkom odeljenju Dečije bolnice u Novom Sadu. https://www.youtube.com/watch?v=hLwlc6pYvpc

Knjiga Jovana Kurbalije knjiga meseca Biblioteke UN

Knjiga “Uvod u upravljanje Internetom” dr Jovana Kurbalije, našeg stručnjaka za ovu oblast, izabrana je za knjigu meseca za decembar u selekciji Biblioteke Ujedinjenih nacija u Ženevi. Knjiga je prepoznata širom sveta kao vodeća publikacija o upravljanju internetom, koja se bavi političkim aspektima pitanja infrastrukture, bezbednosti, ekonomije, pravne uređenosti, digitalnih prava, društvenih i kulturnih perspektiva i razvoja. Ona pruža sveobuhvatan pregled glavnih pitanja i aktera iz ove oblasti kroz praktični okvir za analizu i diskusiju. Štampano je već sedmo izdanje knjige “Uvod u upravljanje internetom”, prevedena je na 10 jezika i koristi se kao udžbenik za akademske programe širom sveta.
Jovan Kurbalija, direktor Diplo fondacije i šef Ženevske internet platforme, pionir je u oblasti sajber diplomatije. Nekadašnji diplomata dr Kurbalija svojim višegodišnjim istraživanjem i objavljivanjem članaka iz oblasti sajber diplomatije, postavio je okvir za dalja istraživanja i diskusiju o regulativi i uticaju Interneta na diplomatiju i međunarodne odnose. Najnovije izdanje knjige “Uvod u upravljanje internetom” biće distribuirano tokom predstojećeg Foruma za upravljanje internetom, godišnjeg međunarodnog skupa praktičara digitalne politike, koji će se ove godine održati od 18. do 21. decembra u Ženevi.

Za rekonstrukciju Vojne akademije 300 miliona

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je u subotu  Vojnu akademiju i upoznao se sa stepenom realizacije infrastrukturnih radova koji je se sprovode u toj visokoškolskoj naučnoj ustanovi, a za šta je namenjeno 300 miliona dinara. Sa njim su bili i načelnik Generalaštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, državni sekretar Bojan Jocić i načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković. “Vojna akademija je ponos naše vojske. U čitavom svetu zna se za dugu tradiciju vojnog školstva Srbije i postoji veliko interesovanje stranih partnera da šalju svoje oficire, svoje kadete na školovanje u našu Vojnu akademiju. I ne samo zbog toga, ali i zbog toga, a na prvom mestu zbog komfora naših studenata, naše dece, mi smo rešili da Vojnu akademiju celokupno obnovimo”, kazao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
U toku ove i sledeće godine namenili smo oko 300 miliona dinara za radove na Vojnoj akademiji, gde ćemo renovirati ne samo pistu, već i unutrašnjost, sportski centar, smeštajne kapacitete, streljanu, sve ono što je potrebno našim kadetima da bi mogli da se školuju i da bismo još jednom pokazali koliko nam je stalo do naših budućih oficira, istakao je ministar odbrane. On je rekao da se podizanjem žživotnog standarda, kvaliteta života i rada, omogućava bolje i uspešnije obrazovanje kadeta. “Isto tako, hoćemo da podignemo atraktivnost vojnog poziva, da deca znaju, i da njihovi roditelji znaju da kada dolaze u Vojnu akademiju, dolaze u najbolji smeštaj, dolaze u najbolju ustanovu, gde naravno rade i najbolji ljudi”, rekao je Vulin.
Ministar odbrane je obišao Sportski centar Vojne akademije i unutar njega novi kardio-centar i teretanu.

Pen­zi­je su ste­če­no pra­vo, ne so­ci­ja­la

To­kom ras­pra­ve o bu­dže­tu Sr­bi­je za 2018. go­di­nu u Skup­šti­ni Sr­bi­je, mi­ni­star fi­nan­si­ja, Du­šan Vu­jo­vić na­gla­sio je da se u na­šoj ze­mlji „sti­če pra­vo na pen­zi­ju, a ne pra­vo na iz­nos pen­zi­ja” (ci­tat iz „Po­li­ti­ke” od 12. de­cem­bra 2017, Ja­sna Pe­tro­vić-Sto­ja­no­vić).  “Ta iz­ja­va mi­ni­stra fi­nan­si­ja je ne­pro­mi­šlje­na i uvre­dlji­va za pen­zi­o­ne­re, po­seb­no one ko­ji­ma su pro­gre­siv­no sma­nje­ne pen­zi­je. Ona po­ka­zu­je da mi­ni­star ne po­zna­je naš Za­kon o pen­zi­o­nom osi­gu­ra­nju.  Naj­ma­nje što mi­ni­star tre­ba da uči­ni je da se iz­vi­ni pen­zi­o­ne­ri­ma zbog te iz­ja­ve. Tre­ba­lo je da re­a­gu­ju po­sla­ni­ci PUPS-a u Skup­šti­ni Sr­bi­je, a ta­ko­đe i mi­ni­star Mi­lan Kr­ko­ba­bić, jer je nji­ho­va oba­ve­za da bra­ne ste­če­na pra­va pen­zi­o­ne­ra” kaže prof. dr Mi­ro­slav Ku­bu­ro­vić. 
“Pen­zi­ja je za­ra­đe­na ka­te­go­ri­ja i od­re­đu­je se na osno­vu go­di­na rad­nog sta­ža, vi­si­ne pla­te u tom pe­ri­o­du i go­di­na sta­ro­sti osi­gu­ra­ni­ka pri­li­kom od­la­ska u pen­zi­ju. Pen­zi­ja se od­re­đu­je po za­ko­nu, i ni­ko nam je ne po­kla­nja. Pen­zi­je ve­će od 25.000 di­na­ra sma­nje­ne su pro­gre­siv­no, či­me je po­re­me­ćen od­nos iz­me­đu po­je­di­nih ka­te­go­ri­ja pen­zi­o­ne­ra, ko­ji je po­sto­jao pre pri­me­ne Za­ko­na o pri­vre­me­nom sma­nje­nju pla­ta i pen­zi­ja.  To­kom ško­lo­va­nja bi­lo nas je ko­ji smo za­vr­ši­li i fa­kul­te­te, a ne­ki su ste­kli i zva­nje dok­to­ra na­u­ka (pra­vih). Pen­zi­o­ne­ri ko­ji­ma su pro­gre­siv­no uma­nje­ne pen­zi­je, ne­ki­ma i do 25 od­sto su dok­to­ri na­u­ka, pro­fe­so­ri uni­ver­zi­te­ta, sred­njih ško­la, in­ži­nje­ri ra­znih stru­ka, le­ka­ri, prav­ni­ci, eko­no­mi­sti, VK rad­ni­ci i dr. Za vre­me rad­nog ve­ka ne­ki su bi­li na ra­znim od­go­vor­nim me­sti­ma, ra­di­li pun rad­ni staž, bez ili sa ma­lo bo­lo­va­nja. Za­ko­nom o pri­vre­me­nom sma­nje­nju pla­ta i pen­zi­ja iz 2014. go­di­ne naj­vi­še je po­go­đe­na ta ka­te­go­ri­ja pen­zi­o­ne­ra” kaže prof. Kuburović.
Oni su pot­ce­nje­ni, dis­kri­mi­ni­sa­ni, jer se ne zna i ne­će da se ka­že ka­da će pre­sta­ti da va­ži po­me­nu­ti za­kon. Po­što je fi­nan­sij­ska si­tu­a­ci­ja u ze­mlji sta­bi­li­zo­va­na i kon­so­li­do­va­na, Fi­skal­ni sa­vet je pred­la­gao da se pen­zi­je ko­je su naj­vi­še uma­nje­ne, po­ve­ća­ju ne­što vi­še. Ta­ko bi one u 2018. ili 2019. do­sti­gle ni­vo na ko­jem su bi­le pre sma­nje­nja 2014. go­di­ne. Ovaj pred­log ni­je pri­hva­tio, ni mi­ni­star fi­nan­si­ja, ni Vla­da Sr­bi­je. 

Najbolji na Tehnološkom fakultetu: Stefan Lazić

Nagradu za najboljeg studenta Tehnološkog fakulteta za školsku 2016/2017. godinu osvojio je Novosađanin Stefan Lazić. Osnovne studije na Naftnom petrohemijskom inženjerstvu završio je za manje od četiri godine (za 3,67, da budemo precizni) s prosekom 9,97. Potom je završio i master studije s prosekom 10, a trenutno je student doktorskih studija na istom smeru, takođe na Tehnološkom fakultetu na Univerzitetu u Novom Sadu. „Najbolji sam u svojoj generaciji što se tiče proseka i treći sam u generaciji koji je diplomirao za manje od četiri godine“ – objašnjava Stefan. 
S obzirom na to da si postigao takve rezultate, rekla bih da si neko ko ima predispozicije da ode i sa strane i radi na sebi. Šta je ono što je tebe motivisalo da ipak ostaneš u Srbiji? „Bio sam šest meseci u inostranstvu na studentskoj razmeni „Erasmus +” u Holandiji. To mi je bilo neprocenjivo životno iskustvo. Video sam otvoreni poziv za svoje usmerenje, za hemijsko inženjerstvo. To je bila jedna od retkih prilika da se ode na razmenu sa tim usmerenjem. Konkurisao sam preko našeg Univerziteta i bio sam primljen. Bilo je malo nezgodno sa devojkom zbog daljine, ali smo nekako prevazišli i taj period. Bio sam od 30. januara do 10. jula ove godine. Iskreno, malo mi je žao što sve češće slušam priče svojih drugara kako planiraju da odu na Zapad. Iskreno, vidim da je situacija sve teža, pogotovo mladima, osećaju da nema perspektive i da ne mogu da dobiju šansu kakvu bi imali na Zapadu. Ja, ipak, nekako verujem da bih za početak voleo da ostanem u svom gradu i svojoj državi i pokažem malo patriotizma. Da se potrudim i nađem svoje mesto pod suncem“kaže Stefan.
Šta bi savetovao mladima, zašto treba da daju šansu Srbiji? „Iskreno, ne znam kako bih mogao da ih motivišem da ostanu. Verujem da, ipak, koliko god da je situacija loša u Srbiji što se tiče ekonomije i finansija, postoji mogućnost da se uspe ako se dovoljno trudite i ako ste radni i uporni, mislim da postoji šansa za svakoga. Teško da ćemo ikada moći da dostignemo nivo i kvalitet života kao na Zapadu, i jeste da ovde ne cvetaju ruže, ali nije ni najgore. Mislim da ima gorih mesta i država“ kaže najbolji student Tehnološkog fakulteta Stefan Lazić. (→Press Clipping)
Nedavno je u Rektoratu Univerziteta organizovan svečani doček za sve dobitnike i sa ostalih fakulteta.

Srbija primljena u EU društveno istraživanje

Srbija je u oktobru po prvi put primljena u Evropsko društveno istraživanje koje od 2002. godine zemlje Evropske unije sprovode kako bi merile različite aspekte i promene društvenog života svojih građana poput političkih stavova i praksi, životnog ciklusa, migracija, odnosa prema migrantima… To je rečeno u petak na  konferenciji “Priprema za izvođenje Evropskog društvenog istraživanja u Srbiji”, a član nacionalnog tima Evropskog društvenog istraživanja Dragan Stanojević predstavio je samo istraživanje koje je, kako kaže, teorijski i metodološki, najobuhvatnije istraživanje društvenog života u Evropi. “Ovo je i komparativno i longitudinalno istraživanje. Istražuju se različiti aspekti političkog života, od političkih stavova i praksi, društvenog života, životnog ciklusa, migracija, odnosa prema migrantima. To je jedan veoma širok spektar društvenih tema koje se istražuju u više evrospkih država istovremeno”, rekao je Stanojević. To znači, objašnjava, da ćemo prvi put imati komparativne podatke koje možemo uporediti sa drugim zemljama.  Druga dimenzija ovog istraživanja jeste da je ono longitudinalno, odnosno, sprovodi se svake dve godine. 
Od 2002. godine, istraživanje se sprovodi u oko 30 zemalja EU a Srbija je, prema njegovim rečima, tek sad postala deo toga. Stanojević je istakao da je istraživanje za Srbiju značajno iz dva razloga. Prvi je akademski i, to jest, dobiće se podaci koji će moći da se koriste za akademska istraživanja, omogućiće povezivanje sa istraživačkom mrežom u Evropi. Drugi aspekt ovog istraživanja je praktični, navodi on, to jeste, njegovi rezultati će moći da se koriste i u političkoj praksi. “Ono ima veliki potencijal za praktične politike, to pokazuju i studije koje su pratile način i upotrebu ovih podataka. Istraživanje je u mnogim evropskim zemljama korišćeno kao izvor kako bi se formulisali predlozi na nacionalnom regionalnom pa čak i na nivou EU”, ističe.
Samo istraživanje je specifično jer meri stavove, pa se tako može izmeriti, na primer, kaže Stanojević, da li dolazi do radikalizacije mladih u Srbiji, da li su oni više okrenuti ka desničarskim i radikalnim stavovima i tome slično. Može se porediti i u kojoj je meri ta pojava prisutna u Srbiji u odnosu na zemlje u okruženju. Budući da se radi o kompleksnom istraživanju, priprema za njega će trajati godinu dana. Njegovo sprovođenje bi, najavljuje Stanojević, trebalo da počne sledeće godine, a rezultate dostupne javnosti, očekuje za 2019. godinu. Evropsko društveno istraživanje je podržalo i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Završen Festival nauke

U četiri hale Beogradskog sajma posetioci su do nedelje  17. decembra mogli pogledati  više od 50 različitih postavki, kao i četiri izložbe, dok su na Naučno-fantastičnoj bini u Hali 5 svoje znanje sa publikom delili naučnici iz sedam različitih zemalja. Novitet ove godine, bila je posebna festivalska celina “Nauka u pokretu”, koja se pokazala  kao odličan potez. Na ovom naučnom poligonu u hali 9 svoje veštine isprobali su mališani iz cele Srbije koji su strpljivo čekali u redu ne bi li se zaigrali na Koriolisovoj vrteški, pokrenuli blender i upalili sijalice isključivo svojom energijom ili trenirali svoje mišiće i reflekse uz malu pomoć nauke.  Najmlađi posetioci svoje veštine razvijali su u Maloj zoni u kojoj su osim poigravanja sa laboratorijskim eksperimentima mnogi prvi put učestvovali u arheološkom iskopavanju i upoznali se, jedan na jedan, sa najvećim zvezdama morskih dubina. Ističući kako mu je drago što je u Srbiji i da je iznenađen lepim prijemom i interesovanjem kako posetilaca, tako i medija, za Festival nauke, Stiv Vulf je na Naučno-fantastičnoj bini u hali 5 izveo unapred rasprodata tri naučna šou programa u kojem je sve prisutne oduševio onim što najbolje ume – razotkrivanjem i izvođenjem kaskaderskih vratolomija i akcija zbog kojih smo zavoleli holivudske filmove.
Generalni sponzor Festivala nauke, Naftna industrija Srbije predstavila se sa postavkom “Energija koja pokreće” i otkrila posetiocima zašto nafta u savremenom svetu još nema alternativu, kao i na osnovu kojih zakona fizike pogonska goriva postaju izvor energije i pokreću naša omiljena prevozna sredstva. 
Više od 700 naučnika i naučnih komunikatora iz 75 naučnih i obrazovnih institucija pripremilo je interaktivne postavke koje posetioce vode kako kroz ledeno doba, morske dubine, tako i na putovanje u prošlost, istraživanje svemira ili pak ispitivanje svega onoga što se dešava u univerzumu zvanom – ljudski mozak. Radoznalci svih uzrasta mogli su tako da zavire u jedinstvenu pustinjsku kuću koja je nikla u Beogradu, isprobaju simulator čeonog sudara, nauče kako treba da pomognu sebi i drugima i vanrednim situacijama, naprave hemijske koktele različitih boja ili upravljaju robotima u okviru zone Ekspertinejdžera.

Vremeplov: Umro  Džo Barbera

Džo Barbera član čuvenog animatorskog dvojca Hana-Barbera, koji je stvorio neke od najpoznatijih likova crtanih filmova poput “Tom i Džeri”, “Medved Jogi”, “Porodica Kremenko” i “Skubi du” umro je 19. decembra 2006. godine.Prve legendarne epizode o mišu i mački koji se nadmudruju osvojile su sedam Oskara. Barbera i Vilijam Han udružili su se 30-tih godina prošlog veka dok su radili za Metro Goldvin Majer.

Vremeplov: Na engleski presto došao Henri II

Na engleski presto 19. decembra. 1154. godine  je došao Henri II, prvi vladar dinastije Plantagenet. Učvrstio je kraljevsku vlast i ograničio vlasti barona i sudsku vlast crkve, zbog čega je došao u sukob sa kanterberijskim nadbiskupom Tomasom Beketom koji je po njegovom nalogu ubijen 1170. Započeo je osvajanje Irske 1171.

Vremeplov: Umro Džozef Tarner

Na današnji dan 19. decembra 1851. godine umro je engleski slikar Džozef Malord Vilijam Tarner, jedan od najvećih pejzažista u istoriji slikarstva. Tarnerov slikarski postupak oslobođen akademizma i njegovo otkriće pune svetlosti i čiste boje značajno su uticali na francuske impresioniste i poentiliste.

Vremeplov: Umro Vitus Bering

Ruski pomorac i istraživač danskog porekla Vitus Bering, na do tada nepoznatom ostrvu koje je kasnije dobilo njegovo ime umro je na današnji dan 19. decembra  1741. godine. Po njemu je severni deo Tihog okeana nazvan Beringovo more, kao i prolaz koji spaja Severno more s Tihim okeanom. Iste godine u avgustu Bering je otkrio poluostrvo Aljasku.

Vremeplov: Usvojen prvi ustav Crne Gore

Na današnji dan 19. decembra 1905. godine usvojen je prvi ustav Crne Gore, “Nikoljdanski ustav”, kojim je država konstituisana kao ustavna monarhija.

Vremeplov: Umro Branko Horvat

U Zagrebu je na  današnji dan 19. decembra 2003. godine umro profesor Ekonomskog fakulteta i poznati jugoslovenski i hrvatski ekonomista Branko Horvat (76).

„Stanje dece u svetu 2017: Deca u digitalnom svetu”

Nedavno objavljen Izveštaj UNICEF- a „Stanje dece u svetu 2017: Deca u digitalnom svetu”  istražuje prednosti koje digitalna tehnologija može ponuditi deci koja su u najnepovoljnijim situacijama, uključujući one koji odrastaju u siromaštvu ili su pogođeni humanitarnim krizama. To podrazumeva povećanje njihovog pristupa informacijama, izgradnju veština potrebnih u digitalnim radnim okruženjima, te pružanje platforme za povezivanje i iznošenje njihovih stavova.
„Deca i mladi su u centru politike Republike Srbije na planu jačanja digitalne bezbednosne kulture, kao najranjivija grupa korisnika digitalnih tehnologija”, rekla je Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, na konferenciji za štampu nakon predstavljanja izveštaja. Kako je istakla, oni moraju da budu pripremljeni za nadolazeću ekspanziju globalne digitalne revolucije i samim tim su prioritetni u programima za razvoj digitalne pismenosti i digitalnih veština.

Klince nam vaspitavaju gole starlete i šarlatani (V) Jutjub kao izvor ideja, stavova, saveta

Ličnosti koje autorske kratke video klipove objavljuju na Jutjubu postaju sve popularniji među devojčicama i dečacima tinejdžerskog uzrasta. Kako igrati igricu, šta jesti, modni i saveti za šminkanje i friziranje najčešće su tema ovakvih klipova, a o njihovoj popularnosti svedoče desetine hiljada pregleda. Diskutabilno je to što takve sadržaje uglavnom plasiraju sama deca, pa se postavlja pitanje kompetencije, ali i toga da li je uopšte dobro tako se eksponirati. Preko milion pregleda ima devojčica koja pokazuje kako se šminka za školu – To su kratke sekvence u kojima je sažeto ono što i oni sami razmišljaju i “problemi” sa kojima se i sami susreću – kaže Tišma. U doba društvenih mreža, “šerovanja” i brze razmene informacija, ovakvi vidovi zabave će biti sve popularniji, a na roditeljima je da presude da li će dete vaspitati jutjuberi i blogeri ili oni sami. Doduše, naspram svega onoga što im je dostupno, ovo je još i najbenignije, mada, pitamo se gde su nestale one devojčice u farmericama i kariranim košuljama ili je zaista toliko važno doći u školu skockan i našminkan u “fulu”.

Nestala devojčica pronađena u Novoj Pazovi

Trinaestogodišnju devojčicu iz Sremske Mitrovice, čiji je nestanak prijavljen pre nekoliko dana, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, pronašli su u nedelju 17. decembra oko 15 časova u Novoj Pazovi u blizini železničke stanice, saopštio je MUP. Devojčica nema nikakve povrede, a staranje o njoj preuzeće nadležni Centar za socijalni rad, navodi se u saopštenju. Devojčica je nestala u selu Martinci kod Sremske Mitrovice. Od 12. decembra nije bilo vesti o njoj. 
Jovana je u Martincima živela u hraniteljskoj porodici. Kako smo nezvanično saznali toga dana od kada nije bilo informacija o njoj krenula je na čas folklora i više se nije vratila. Mobilni telefon joj je bio isključen. Čitav slučaj prijavljen je policiji istog dana oko pola osam uveče. Jovana je tog dana viđena u obližnjem trgovinskom objektu, gde je upitala da li imaju limun u prodaji i rekla da će u povratku svratiti po isti. Nije se vratila. Na času folklora, a poslednji put bila je viđena na Železničkoj stanici u blizini kuće. Najpre se pretpostavljalo da je Jovana sa biološkom majkom, međutim ta sumnja dovedena je u pitanje onog momenta kada se, nezvanično saznajemo, biološka majka javila tokom današnjeg dana u policiju i rekla da dete nije bilo sa njom.

Stara Pazova: Tribina o sprečavanju vršnjačkog nasilja

Oko stotinu pedesetoro roditelja učenika najmlađe osnovne škole na teritoriji opštine Stara Pazova odazvalo se tribini na temu “Prevecija nasilja, posebni rizici i mere zaštite, kao i regaovanje kada se nasilje desi” koja je organizovana na njihovu inicijativu, s obzirom da su ih u proteklom periodu mučila brojna pitanja kada je u pitanju ova tema. Prvo pitanje roditelja čije je dete žrtva nasilja je šta je škola učinila da se nasilje ne desi, a da ovakvih pitanja ne bi bilo Tim za zaštitu dece od nasilja Osnovne škole “Simeon Aranicki” sastaje se jednom mesečno, po potrebi i češće, kako bi preventivno delovali u slučajvima kada se nasilje desi.
Tribine o sprečavanju vršnjačkog nasilja u poslednje vreme često se priređuju deci. Međutim, u pomenutoj školi tribina je bila namenjena roditeljima koji su odgovore na pitanja dobili od predstavnika Školske uprave Novi Sad, same škole, ali i predstavnika MUP-a, Doma zdravlja, Centra za socijni rad i Suda.

Vakcina protiv pneumokoka obavezna od 1. marta

Vakcina protiv pneumokoka, koja štiti od meningitisa, sepse, upale pluća i srednjeg uha, biće obavezna za svu decu u prvoj godini života, od prvog marta 2018. godine, saopšteno je u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut”. Struka je dala svoje mišljenje još 2011. na sastanku četiri sekcije Srpskog lekarskog društva – mikrobiološke, pedijatrijske, infektološke i epidemiološke. Tada je predloženo da se vakcina protiv pneumokoka uključi u obavezan Program imunizacije dece u Srbiji, kaže direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović. “Bakterija izaziva invazivnu bolest, meningitis i sepsu, kada prodre u krvotok i ostavlja posledice na udaljenim organima, u ovom slučaju moždanim ovojnicama. Lokalno može da izazove pneumoniju, što je najčešća komplikacija ove bakterije, a od blažih lokalnih infekcija – izaziva upalu srednjeg uha”, rekao je Petrović.
Dom zdravlja “Novi Sad” ima na raspolaganju vakcinu protiv pneumokoka, ali se ona, dok ne postane obavezna, daje samo kada lekar proceni da treba, kaže pedijatar Vesna Vuleković. “U broju koji bi bio potreban za svu decu od navršenih dva meseca kako bi po kalendaru trebalo da budee, prva doza daje se sa navršenih dva meseca života do navršenih šest meseci života, daje se u tri doze, podeljena, u razmaku od četiri do osam nedelja. Ne sme biti razmak između doza manji od mesec dana. Ukoliko beba ili odojče dobiju vakcinu po navršenih šest meseci, tada se daju samo dve doze. Revakcina se daje od druge godine života, bilo da je dete dobilo od drugog meseca, ili sa navršenih šest meseci života”, rekla je Vuleković. Postoji mogućnost reakcije na vakcinu u smislu da se na mestu uboda pojave otok i crvenilo, kao i povišena temperatura – tri dana po vakcinaciji, kaže doktorka Vuleković.

By admin