Kokot: Zašto sam izostavljen?
Smenjeni i penzionoisani lider SRPS-a
Podneo krivične prijave(!!!)protiv (nekad) najbližih saradnika

Potpredsednik NSPRV  i član predsedništva RO SRPS-a  Dušan Kokot očigledno revoltiran što ga je odavno penzionisani i odnedavno smenjeni predsednik SRPS-a  Slobodan Brajković izostavio iz sumanute krivične prijave (prijavu je podneo protiv Ranka Hrnjaza, predsednika NSPRV generalnog sekretara SRPS-a i Hadži Zdravka M. Kovača, predsednika NSJSS,  prim. ured.) obratio se juče javnosti saopštenjem u kojem, između ostalog, kaže: „Taman kada pomislim da se penzioner Brajković posvetio dominama i hranjenju golubova na Kalemegradu on me iznenadi izlivom neartikulisanih rečenica koje sam naziva „važno obaveštenje“. Kome su one važne i zbog čega a ostaje misterija.“ „No dobro, pošto je on uputio dopis svima, a verujemo da nikome nije jasno šta je to važno saopštio“ kaže prof Kokot.
„Prvo, dopis koji je poslao sugeriše da mu ništa nije jasno. On to obaveštava ministre rada i prosvete da je nekoga tužio?! Verujem da su Šarčević i Đorđević prekinuli sve planirane obaveze i hitno se posvetili psihološkom profilisanju jednog penzionera. Mislim, oduvek je  bio teret prosvetnim radnicima ali sada… umesto da pita (ako već nešto piše) zašto nema paketića za decu prosvetnih radnika, zašto nema nagrada i bonusa koje prosvetni radnici po kolektivnom ugovoru imaju a u praksi ih jedini nemaju, on piše ministrima, šegači se sa nama, da je predsednik prosvetnog sindikata u 70-oj godini života. Bez presedana!“ kaže on.       
„Očigledno je jučerašnja histerija izazvana sastankom prošle subote, sastankom koji je sazvao jedan od sindikata SRPS-a (Sindikat obrazovanja Požarevca, prim. ured.)  kako bi se problemi rešili –  sastankom na koji on  nije ni stigao. Imao je važnija posla, verovatno je smišljao dopis“, kaže Dušan Kokot i dodaje „Na kraju, zašto me izopšti penzioner Brajković iz tužbe? Neću da se moje zasluge pripisuju drugom, nije pošteno. I ja sam protiv penzionera Brajkovića i njegovih drugara. Jednako kao što sam protiv svake bulumente koja nam radi o glavi!“ (→Saopštenja)

Šarčević i Popović: Vaučeri za podršku malim preduzećima

Fond za inovacionu delatnost objavio je 21. decembra javni poziv za dodelu inovacionih vaučera, koji su novi mehanizam finansijske podrške namenjen malim i srednjim preduzećima, a zainteresovani će moći da konkurišu za inovacione vaučere vrednosti do 800.000 dinara.
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović istakao je da ključ za jačanje inovacionog ekosistema leži u jakoj vezi između nauke i privrede, te da je cilj programa da se ojača spona između istraživačkih institucija i malih i srednjih preduzeća. “Ideja je da se finansijski pomažu ona preduzeća koja žele da u saradnji sa fakultetima i institutima inoviraju nešto u svom poslovnom sistemu – proizvod, proces, organizacionu strukturu. Danas je inovacija, sutra konkretno preduzeće, prekosutra vidljiv uticaj na rast srpske privrede”, istakao je Popović. Dodaje da se sve radi preko portala, bez dostavljanja bilo kakvih papira, te građani tako mogu sebi da olakšaju i život i usluge, a podvlači da je važno da sve bude jednostavno, digitalizovano i bez papirologije “Još jedan važan segment biće izbegavanje dugačkog procesa odlučivanja. Ovde se ceo proces, od prijave do rezultata odvija za samo sedam dana, nema papira, birokratskih egzibicija, a najveću korist od toga imaće nauka i privreda”, naglasio je Popović.
Kako je rekao ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ta nova usluga Fonda za inovacionu delatnost ojačaće veze naših naučnih organizacija sa malim i srednjim organizacijama, a novac na raspolaganju, koje je odvojilo njegovo ministarstvo, iznosi 24 miliona dinara, na osnovu Sporazuma o zajmu između Srbije i Svetske banke kroz “Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja. “Identifikovali smo ključne izazove, i bez jake veze nauke i privrede nema društvenog napretka i zato želimo da približimo inovacije tržištu, što podrazumeva i kontinuirana ulaganja u programe podrške inovacijama”, rekao je Šarčević.

Počele Zimzarije: U dve nedelje više od 100 programa

U novosadskom Pozorištu mladih  juče su otvorene su sedme “Novogodišnje dečije zimzarije” koje imaju za cilj da kroz kreativne radionice i edukaciju predškolaca i đaka osnovnih škola najmlađim stanovnicima Novog Sada aktivno organizuju raspust i period novogodišnjih i božićnih praznika. Tokom manifestacije biće organizovano više od 100 različitih programa, a učešće u organizaciji programa uzelo je više od 20 ustanova, institucija i organizacija iz Novog Sada. (→Press Clipping)

Rusija i Srbija razvijaće zajedno pametne gradove

Ruska državna kompanija “Rostec” potpisala je 20. decembra sa Srbijom Memorandum o saradnji u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, koji ima za cilj zajedničku implementaciju projekata u oblasti digitalne ekonomije i “klaud računarske” tehnologije. Kako “Rostec” ističe u saopštenju razvoj i implementacija rešenja pametnih gradova biće poseban aspekt saradnje dve zemlje. Memorandum su potpisali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i Dimitri Lelikov, zamenik generalnog direktora ruske korporacije “Rostec” u okviru posete predsednika Srbija Aleksandra Vučić Moskvi. “Dogovorili smo saradnju u oblasti IT i telekomunikacija, digitalizacije ekonomskog sektora, implementacije pametnih tehnologija, nauke i razvoja kadrova. Uveren sam da će ovaj dokument, koji smo danas potpisali, dalje pospešiti razvoj trgovinskih i ekonomskih odnosa ruskih i srpskih kompanija i otvoriće nove perspektive za međusobnu plodonosnu saradnju”, istakao je Sergej Čemezov, generalni direktor “Rostec-a”.
Ministar Popović je istakao da je fokus na razvoju saradnje među univerzitetima i istraživačkih institucija kroz razmenu profesora, studenata i eksperata iz oblasti inovacije i digitalne ekonomije. “Naš cilj je da iskoristimo znanje Rusije u razvoju pametnih i bezbednih gradova i ojačamo saradnju u toj oblasti”, kazao je on. Memorandum predviđa, kako se navodi u saopštenju dostavljenom Tanjugu, razmenu najboljih praksi, osoblja i primene visokotehnoloških servisa i proizvoda. Istraživačke grupe dve zemlje radiće na implementaciji projekata od međusobne koristi. Pored toga, “Rostec” će pružati podršku srpskoj strani u uspostavljanju naučnih i tehnoloških centara na svojoj teritoriji. “Rostec” je korporacija koja je uspostavljena 2007.godine sa ciljem razvoja, proizvodnje i izvoza visoko-tehnoloških industrijskih proizvoda, kako u civilnom tako i vojnom sektoru.

Objavljeni dobitnici Vukove nagrade

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade za 2017. su Bogoslovija Svetog Kirila i Metodija (Prizren), Galerija Matice srpske (Novi Sad) 0 operska diva Milka Stojanović, saopštila je 20. decembra Kulturno-prosvetna zajednica Srbije. Vukova nagrada za 2017. godinu pripala je slikaru Draganu Bartuli iz Loznice, privredniku i meceni kulture Branislavu Baćoviću (Beograd), direktoru Narodnog muzeja u Užicu Nikoli Gogiću, Dečijem kulturnom centru u Beogradu, muzejskom savetniku Draganu Draškoviću (Kraljevo). Laureati su direktor Gradske biblioteke Novog Sada Dragan Kojić, slikar i grafičar Borivoj Popržan (Novi Sad), upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, dirigent Dejan Savić, književnik Joviša M. Slavković (Guča) i novinar RTS-a Branko Stanković (Beograd). Žiri za dodelu Vukove nagrade radio je u sastavu: kompozitor prof. Svetislav Božić (predsednik), akademski slikar prof. Momčilo Antonović, književnik prof. Milovan Vitezović, istoričar dr Žarko Dimić, frulaš Bora Dugić, dramska umetnica Rada Đuričin, književnik i književni prevodilac prof. Dragan Mraović i književnik Selimir Radulović. Kulturno-prosvetna zajednica Srbije 54. put dodeljuje Vukovu nagradu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru. Nagrade će biti uručene početkom februara.

Novi Sad: Humanitarna pomoć za KiM

Više od 850 paketa humanitarne pomoći za decu krenulo je danas put Kosova i Metohije. Pomoć su obezbedili đaci i profesori 22 osnovne i 11 srednjih škola južnobačkog okruga. Školski pribor i higijena obradovaće decu Gračanice, Lipljana, Kosova Polja i Štrpca. Pomoć je put Kosova i Metohije krenula iz magacina Crvenog krsta Novog Sada, kamionom koji je obezbedilo JKP “Gradsko zelenilo”. Južnobački okrug u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada tradicionalno, pred novogodišnje praznike, šalje pomoć za decu naše južne pokrajine. Petu godinu za redom sakupljanjem pomoći, solidarnost prema vršnjacima sa Kosova i Metohije pokazuju osnovci i srednjoškolci. Osim te, Crveni krst Novog Sada trenutno je u akciji „Jedan paketić, mnogo ljubavi”, a sakupili su 1.300 novogodišnjih paketića. Ta pomoć već je podeljena deci u Sigurnoj dečjoj kući, Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, Centru za porodični smeštaj i usvojenje, a biće obradovana i deca čiji su roditelji korisnici programa narodnih kuhinja. https://www.youtube.com/watch?v=W7E22uqwBJU

Paketići za decu u Novom Sadu

Praznični duh uveliko je u Novom Sadu. Udruženje građana “Novi Sad” već treću godinu za redom organizuje novogodišnju predstavu. Organizuje i podelu paketića za decu sa cerebralnom paralizom i autizmom. Ove godine, srednjoškolci gimnazije Jovan Jovanović Zmaj usrećili su 75 dece udruženja “Sreća” i “Sunce”. Dodela paketića u školi “Milan Petrović” vrvela je od dečije graje, osmeha i radosti. Prvo su gledali novogodišnju predstavu Teatra mladih “Mišolovka”, a zatim su ih obradovali učenici  gimnazije Jovan Jovanović Zmaj podelivši im poklone koji ne samo da ulepšavaju novogodišnje praznike, već ostavljaju trag u njihovim srcima. I gimnazijalci kažu da je predstojeći period i za njih, još lepši i bogatiji zbog ovakvih akcija.
“Nije ništa teško napraviti i organizovati se, to je jako mali znak pažnje i mi smo napravili neke slatke paketiće sa bojankama i bojicama, nije ništa to veliko ali je to jedan simboličan način da pokažemo da nam je stalo do nekog”, kaže Jovana Tešić. “Mnogo je to važno zbog toga što se onda prisetimo ljudi kojima je pomoć neophodna i koji se jako obraduju, mnogo više nego mi nekim sitnim znakom pažnje i ljubavi koji je njima, mislim jedna od najpotrebnijih stvari i ovo što smo mi došli je isto vid izjavljivanja ljubavi druženja i njima je to najbitnije”, kaže  Anastasija Grk.
Iz Udruženja građana „Novi Sad ” ističu važnost ovakvih akcija i kažu da su odlučili da nastave sa tim, sasvim slučajno kada su saznali da mnogo dece u Južnobačkom orkugu, tokom novogodišnjih praznika ostaju bez paketića. “Naravno da je važno, posebno kada to učine deca , tj đaci gimnazije Jovan Jovanović Zmaj koji su sami došli na inicijativu da organizuju ovako nešto i da dodelele deci od cerebralne paralize i autizma , mislim da to baš daje dobru motivaciju i dobar podstrek da se mogu uključiti i ostali mladi u ovakve akcije”, kaže Goran Crnojević.
Novogodišnji praznici svakako su vreme koje deca najviše vole i kojima se raduju. Čekaju Deda Mraza sa poklonima, kuća je okićena, a u porodici vlada posebna atmosfera. Topla i srećna. I to su trenuci koji im zauvek ostaju urezani u sećanja i po kojima se vode kada i oni postanu roditelji. To će i ove godine biti tako, zavhaljujući onima koji misle na svako dete i koji pripremaju Novogodišnje paketiće za sve. Svako dete ovog sveta mora imati priliku da se raduje!

Školama iz Odžaka novci od Pokrajine

Pet osnovnih škola sa teritorije Opštine Odžaci dobilo je sredstva  od Pokrajine za kupovinu novog nameštaja, školskih tabli, ali i video nadzora. Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice objavio je rezultate konkursa za finansiranje i sufinansiranje nabavke opreme za ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, učeničkog standarda i predškolske ustanove na teritoriji AP Vojvodine za ovu godinu, a pet osnovnih škola iz Odžaka dobilo je sredstva. Za nabavku nameštaja sredstva su dobile tri osnovne škole i to Osnovna škola “Miroslav Antić” iz Odžaka dobila je 160.800 dinara Osnovna škola “Branko Radičević” iz Odžaka dobila 111.600 dinara i  “Jožef Atila” iz Bogojeva – 153.600 dinara. Osnovna škola “Ratko Pavlović Ćićko” iz Ratkova konkurisala je za nabavku opreme za video nadzor, za koji je dobila 128.390 dinara. Sekretarijat je na konkursu dodelio i 132 hiljade dinara Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” iz Deronja za nabavku školskih tabli.

Bačka Topola: Umesto časa građanskog vaspitanja zimski vašar

Gordana Karabasil, nastavnica građanskog vaspitanja petog i šestog razreda Osnovne škole “Nikola Tesla” u Bačkoj Topoli povela je svoje đake u posetu Zimskom vašaru umesto časa. Ona kaže da su došli da vide ko je bio aktivan u gradu i kako može da se ulepša Topola, kao i informišu u vezi sa dešavanjima za praznike. “Danas imamo na vašaru četiri razreda, ali samo one koji su za izborni predmet izabrali građansko. Đaci veronauke nisu došli, tako da je sa mnom dvadeset đaka u obilasku Zimskih čarolija”, kaže nastavnica. Osnovna škola “Nikola Tesla” broji oko 650 učenika. “Lepo je biti nastavnik, čim se radi sa decom mora da je lepo, samo nažalost imamo sve manje i manje učenika”, kaže Gordana, koja je u školi zaposlena sedam godina. Ona je predavala u Novom Sadu i Skoplju, opet u Novom Sadu, nakon čega se vratila u rodnu Topolu. “Možda je tužno reći da deca već u osnovnoj školi razmišljaju o odlasku, ali mi se trudimo da im već od malih nogu pokažemo da mogu da se ostvare i u mestu u kom su rođeni”, kaže nastavnica. Na njenom času deca uče o aktivizmu građana, ali i kako promeniti sredinu u kojoj žive. “Sa učenjem o promenama prvo počinjemo od škole, pa od lokalne sredine, zatim sledi uključivanje u učenički parlament, gde se uče vrste odluka. Deca slušaju na času pomno, pa vidite kako su sjajni”, kaže nastavnica i okuplja učenike oko sebe, kako bi nastavili razgledanje Zimskog vašara.

“Pipi Duga Čarapa” u KCNS

Predstava “Pipi Duga Čarapa” u izvođenju glumice Jelice Brestovac je izvedena u petak   u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada sa početkom u 16.30 časova. “Pipi Duga Čarapa” je lepa, duhovita, vesela, interaktivna priča, koja govori o neobičnoj devojčici i njenim avanturama. Predstava podstiče decu na maštu i igru, i ono, što je jako važno, budi svest o jednakosti, prihvatanju različitosti, o ljubavi prema svim ljudima na planeti, kao i prema životinjama. U predstavi ima dosta muzike iz dalekih krajeva sveta, a Pipi tako snažno i maštovito dočarava te svetove, da svako, uz malo mašte, može da ih doživi. Deca aktivno učestvuju tokom cele predstave. Važno je drugarstvo, igra, ljubav prema celom svetu. To je i poruka ove predstave. Predstava  je trajala 45 minuta. Za režiju bio  je zadužen Cvetin Aničić, dok je scenografiju uradila Aleksandra Kuđeljić. Cena pojedinačne karte iznosila je  200 dinara. Na grupne posete (više od 50 osoba), cena je bila 180 dinara.
Predavanje “Sjedinjene Američke Države i stvaranje Jugoslavije” je održano u 18 časova u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je  bio msr Srđan Graovac.

U Rektoratu UNS-a  Festival video umetnosti i kratkog filma

Osmi po redu Internacionalni festival kratkog videa i filma „Shortz 2017″ počeo je u četvrtak  i trajaće je do subote u amfiteatru centralne zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Tokom tri festivalska dana se predstavljaju filmovi pristigli na otvoreni, javni konkurs, studentski filmovi sa Akademije umetnosti u Novom Sadu kao i afirmisani, nagrađivani, svetski poznati autori kratkog filma.
Manifestaciju su podržale neprofitne partnerske organizacije sa kojima je Akademija ostvarila kreativnu saradnju proteklih godina, kao što su AV-ARKKI, KLIK, KIMUAK, Siks pek film, Haus of films, L-odak, Tamahi festival, Frog film festival, AVI fest i Crnogorska kinoteka. Kao i predhodnih sedam festivala SHORTZ 2017 je koncipiran kao otvorena platforma za promociju savremenog kratkog i eksperimentalnog filma. Program festivala u duhu dobre tradicije predstavlja poslednja ostvarenja nagrađivanih i internacionalno poznatih i priznatih autora. Festival nadalje ima ambiciju i da proširi svoje aktivnosti u skladu sa strategijom gradova u razvoju (ka uzbudljivom gradu) edukacijom publike, jačanjem međunarodne saradnje i kreativnih potencijala kako sa drugim festivalima tako i među umetničkim akademijama iz regiona i šire.
U nizu festivala koji prate video umetnost i produkciju kratkog filma, ova manifestacija apostrofira i studentska ostvarenja kao platformu za njihov dalji razvoj, razmenu i napredovanje, plasiranjam novih domaćih autorskih dela, razvijajući dijalog između studenata koji tek ulaze u sve prisutniji svet audio-vizuelnih umetnosti, audio vizuelnih umetnika u razvoju i renomiranih video autora i autora kratkog filma. Festival podstiče i godišnju domaću produkcijsku video scenu ispred Akademije umetnosti u Novom Sadu čineći je konkurentnijom na tržištu. Internacionalni festival video umetnosti i kratkog filma SHORTZ do sada je održan sedam puta, s raznim temama (3D video, vertikalni film, akcioni film, nemi film) i ambicijom da se prikažu kako studentski filmovi tako i značajna ostvarenja renomiranih autora. Festival je pokrenula Katedra za nove likovne medije Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu 2009. Projekcije počinju u 18 časova, a ulaz je besplatan.

Svetsko bijenale studentske fotografije

Svetsko bijenale studentske fotografije u organizaciji Katedre za fotografiju Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu održava 6. put u Novom Sadu.Od više stotina studentskih aplikacija međunarodni žiri odabrao je 24 projekta, od kojih je šest nagrađeno. Odabrani fotografski radovi biće izloženi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od petka  u 12 časova do 31. januara. Kao deo proširenog programa bijenala, juče je od 10.30, u Multimedijalnom centru Akademije umetnosti, održan je Prvi međunarodni simpozijum Fotografija kao metod vizuelnog istraživanja

Važnost zdravih navika

A koliko je važno da mladi imaju zdrave navike, skreće pažnju i udruženje “Inženjeri zaštite životne sredine”. Pomenuto udruženje ovih dana je  u ulici Vojvode Knićanina od 10 do 11 i od 15 do 16 časova savetovalo učenike srednjih škola da se bave fizičkim aktivnostima, hrane voćem i povrćem i ukazuju koje su posledice ukoliko to ne čine. Nesvakidašnja slika u parku kod Srednje medicinske škole. Učenici zastaju pored zelenog štanda, a ako odluče da urade čučnjeve ili neku drugu vežbu koja im se kaže, mogu biti nagrađeni voćem, čajem ili flaširanom vodom. “Zadaci imaju čučnjeve, imaju vage. Za četiri vage dobijaju čaj, za deset čučnjeva jabuku, za dvadeset mandarinu, dvadesetpet bananu. Suština je da se podsete mlađih dana i da shvate da fizička aktivnost može da se radi van teretana, van raznih treninga”, kaže Boris Tirkajla, volonter Udruženja “Inženjeri zaštite životne sredine”. Udruženje za zaštitu životne sredine te aktivnosti sprovodi u okviru projekta “Hajdemo na Opens piknik” koji je podržala Gradska uprava za sport i omladinu. Do petka će trajati aktivnosti namenjene za ovu godinu, a od proleća 2018. planiraju da prošire program i uključe što veći broj srednjoškolaca. https://www.youtube.com/watch?v=I1vdALJEpZs

“Čepom do osmeha” uručilo pomagalo dečaku Konstantinu

Udruženje “Čepom do osmeha” uručilo je  20. decembra još jedno pomagalo. Pomagalo je uručeno dečaku Konstantinu. Pored toga, podelilo je i zahvalnice Domu zdravlja Novi Sad. Dom je dao veliki doprinos njihovoj humanitarnoj akciji. Konstantin Janković iz Novog Sada još jedno je dete kojem će “Udruženje Čepom” do osmeha pokušati da ulepša svakodnevnicu. Dodelivši mu ortopedsko pomagalo – tricikl, potrudili su se da mu pomognu u razvijanju motoričkih sposobnosti i olakšaju kretanje.
Pored pomagala, uručena je i zahvalnica Domu zdravlja Novi Sad, koji je u okviru akcije prikupio 3 miliona čepova, što je dovoljno da se naprave tri najveća mozaika, poput onog koji se sklapao za obaranje Ginisovog rekorda. Organizacija je do sada podelila 19 pomagala deci sa smetnjama u razvoju, a do sredine januara ona će biti obezbeđena i za preostale mališane koji su prošli konkurs za 2017 godinu. Akcija se nastavlja i naredne godine, a iz organizacije su najavili i uređenje parka na Štrandu upravo za te mališane. https://www.youtube.com/watch?v=EBMxmKs0-HQ

Vremeplov:  Rođen  Ljuba Davidović

Na današnji dan 24. decembra 1863. godine rođen je srpski političar Ljuba Davidović, osnivač i svojevrsni simbol Demokratske stranke. Bio je jedan od prvaka Radikalne partije, da bi se kasnije sa grupom istomišljenika izdvojio. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu i bio dobrovoljac u Srpsko-bugarskom ratu 1885. a 1901. osnovao je s Jašom Prodanovićem Samostalnu radikalnu stranku, za čijeg predsednika je izabran 1912. Prvi put ministar prosvete postao je 1904. na tom položaju bio je i od 1914. do 1917. u vladi Nikole Pašića i treći put 1918. Jedan je od tvoraca Krfske deklaracije. Posle stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1919. postao je predsednik novostvorene Demokratske stranke, iste godine predsednik vlade, a drugi put je vladu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca predvodio 1924.

Vremeplov: Rođen Džul

Engleski fizičar Džejms Preskot Džul, poznat po zakonu o toploti koji razvija struja u provodniku i po eksperimentalnom određivanju mehaničkog ekvivalenta toplote rođen je na  današnji dan 24. decembra 1818. Njemu u čast međunarodna merna jedinica za energiju, rad i količinu toplote nazvana je “džul” (J). Termodinamički proces pretvaranja toplotne energije u mehaničku, na osnovu kojeg rade turbomlazni avioni, nazvan je “Džulov ciklus”.

Vremeplov: Mahmud II ograničio vlast srpskog knjaza

Na današnji dan 24. decembra 1838 godine  osam godina pošto je hatišerifom priznao Srbiji unutrašnju samoupravu, turski sultan Mahmud II je uz podršku Rusije privremeno ograničio vlast srpskog knjaza Miloša Obrenovića.

Vremeplov: Umro  Vasko da Gama

Portugalski moreplovac Vasko da Gama, koji je 1498. pronašao pomorski put u Indiju ploveći oko Afrike, zahvaljujući čemu su detaljnije upoznati obrisi afričkog kopna, a Indijski okean uvršćen u mape umro je na današnji dan 24. decembra 1524. To je doprinelo razvoju trgovine zapada Evrope sa Azijom i jačanju moći Portugala. Prilikom drugog putovanja u Indiju 1502. uspostavio je portugalsku kolonijalnu vlast, a tokom trećeg umro je u Indiji.

Vremeplov: Rođen Lojola

Na današnji dan 24. decembra 1491. rođen je španski sveštenik Injasio de Lojola, osnivač “Družbe Isusove” (jezuiti) 1534. Nakon što ga je Inkvizicija oslobodila od optužbi da je jeretik, dobio je 1540. od pape Pavla III potvrdu novog rimokatoličkog reda i izabran za prvog starešinu.
U mladosti je živeo aktivnim i raspusnim životom, bio je profesionalni vojnik i živeo je stilom života kakav ta profesija najčešće podrazumeva. Kao španski oficir ranjen je u borbi, posle čega je preduzeo hodočašće u Palestinu i započeo studije teologije u Barseloni i na pariskoj Sorboni, gde je postao magistar teologije. Za “generala” (starešinu) jezuitskog reda izabran je 1541. i taj položaj zauzimao je do smrti. Izradio je ustav jezuitskog reda i priručnik pod nazivom “Duhovne vežbe za vladavinu nad samim sobom”. Izgradio je monaški red, kao i čitav duhovni sistem koji je imao veliku ulogu u istoriji.

Vremeplov: Umro Đorđe Stanojević

Đorđe Stanojević, srpski fizičar, profesor na Velikoj školi, rektor Beogradskog univerziteta, najzaslužniji za ranu elektrifikaciju Srbije umro je na  današnji dan 24. decembra 1921. Diplomirao je na Velikoj školi u Beogradu 1881. Zaslužan je za izgradnju prvih hidroelektrana u Srbiji: Užice na Đetinji, Vučje na Vučjanci, Niš na Nišavi, Veliko Gradište na Peku, Vlasotince na Vlasini, Ivanjica na Moravici i Zaječar na Timoku. Konstruisao je i Beogradsku termocentralu. Zaslužan je i za prvo demonstriranje radija u Beogradu 1908. kao i za električno osvetljenje Beograda.

Vremeplov: Rođen Stojan Aralica

Na  današnji dan 24. decembra 1883. godine rođen je srpski slikar Stojan Aralica, član Srpske akademije nauka i umetnosti, majstor sa izrazitim osećanjem za boju. Posle studija u Minhenu, Rimu i Parizu, proputovao je Španiju, severnu Afriku i Italiju i dugo je živeo u Parizu, a od 1948. u Beogradu. Najčešće je slikao predele i mrtvu prirodu, u početku pod uticajem minhenske škole i pariske škole Andre Lota, da bi potom izgradio stil na iskustvima postimpresionizma, stvarajući slike koje odlikuje naglašeno osećanje za boju i prozračna atmosfera. U poslednjoj fazi približio se lirskoj apstrakciji.

Vremeplov: Pobeda Demokratske opozicije Srbije

Na današnji dan 23. decembra 2000. godine na prvim parlamentarnim izborima u Srbiji nakon odlaska sa vlasti Slobodana Miloševića početkom oktobra, ubedljivu pobedu odnela je Demokratska opozicija Srbije (DOS).

Vremeplov: Po nalogu Anrija III ubijene vođe katoličke Lige

Tokom zasedanja Skupštine staleža u dvorcu Bloa, po nalogu francuskog kralja Anrija III, na današnji dan 23. decembra 1588. godine ubijene su vođe katoličke Lige vojvoda De Giz, njegov brat Luj i kardinal De Giz. Kardinal Burbonski uhapšen je i do kraja života bio je u zatočeništvu.

Vremeplov: Rođen Ričard Arkrajt

Na  današnji dan 23. decembra 1732 godine rođen je engleski pronalazač i industrijalac Ričard Arkrajt, koji je usavršio i prvi u proizvodnji primenio mehaničku predilicu, što je imalo presudan uticaj na procvat pamučne industrije u Engleskoj u 19. veku.

Vremeplov: Rođen Aleksandar I Romanov

Ruski car Aleksandar I Romanov, koji je tokom vladavine od 1801. godine sproveo liberalne reforme i teritorijalno proširio Rusiju pripojivši Finsku, velike delove Poljske i Besarabiju rođen je na današnji dan 23. decembra 1777 godine. Nakon Napoleonovog neuspešnog pohoda na Rusiju 1812, uništio je njegovu vojsku u povlačenju, a 1814. trijumfalno je ušao u Pariz gde su vođeni mirovni pregovori posle Napoleonove kapitulacije.

Vremeplov: Umro Toširo Mifune

 Japanski glumac Toširo Mifune, koji je svetsku slavu stekao tumačenjem uloga samuraja, posebno u filmovima režisera Akire Kurosave (“Rašomon”, “Sedam samuraja”, “Legenda o Musašiju”, “Šogun”, “Krvavi presto”) umro je na današnji dan 23. decembra 1997. godine.

Vremeplov: Rođen Žan Fransoa Šampolion

Na današnji dan 23. decembra 1790 godine rođen je francuski egiptolog Žan Fransoa Šampolion, osnivač egiptologije. Dešifrovao je 1822. hijeroglife s ploče pronađene 1799. u egipatskom mestu Rešid i utvrdio da oni nisu samo simboličko nego i fonetsko pismo. 

Projekat prevencije nasilja

“Mogu da neću! Ljubav nije nasilje”, naziv je projekta autonomnog ženskog centra. U projekat je uključeno trideset srednjih škola i osam fakulteta iz petnaest gradova. Projekat je pokrenut 2016. godine u cilju edukacije i prevencije nasilja u partnerskim vezama. On podrazumeva rad sa mladima i nastavnicima na edukaciji i prevenciji o nasilju u partnerskim vezama, kao i informisanje o tome kojim institucijama i organima treba da se obrate za pomoć.
Svaki četvrti mladić i svaka deseta devojka, prema anketi na sajtu “Mogu da neću! Ljubav nije nasilje”, smatraju da šamar nije nasilje. “Na sajt “Mogu da neću” smo se odlučile da se ulazi anketom, odnosno pitanjem “Da li devojka s vremena na vreme zaslužuje šamar”?, zato što smo radile malo istraživanje sa mladima i videle smo koliko u stvari njih ne prepoznaje da jedan šamar jeste nasilje. Ono što su iskustva sa terena pokazala, jeste da je nasilje u partnerskim odnosima mladih veoma prisutno, da su to zapravo vrlo slični obrasci koji se dešavaju i u partnerskim odnosima odraslih osoba. Tu pre svega govorimo o psihološkom nasilju, koje može da bude jednako ili čak opasnije od fizičkog nasilja”, kaže Sanja Pavlović, Autonomni ženski centar.
Tokom radionica, mladi su upitani da li znaju kome treba da se obrate kada primete ili dožive nasilje. Najveći procenat njih, rekao je da se obraćaju drugaricama, a da se institucijama ne obraćaju, jer nemaju poverenja u njihov rad. “Iskustva sa terena pokazuju da mladi ne veruju školama, ne veruju nastavnicima. S vremena na vreme se dešava da devojke ispričaju iskustvo da su preživele neku vrstu nasilja, npr. seksualnog uznemiravanja od strane nastavnika u školi. I važno je da sama škola prepozna svoju ulogu u sprečavanju nasilja, ali i u zaštiti kada se nasilje već desi”, kaže Sanja Pavlović; Autonomni ženski centar.

SOS telefon za žrtve partnerskog nasilja  od 10 do 20 časova

Pored gradskih, pokrajinskih i državnih institucija, na teritoriji Novog Sada, podršku žrtvama partnerskog nasilja pruža organizacija “Krug”, a Sos telefon Autonomnog ženskog centra 011/266-2222 dostupan je radnim danima od 10 do 20 časova.            https://www.youtube.com/watch?v=LZzrDpO3xjw

Batut: U Srbiji 575 slučajeva malih boginja, 179 potvrđeno

Od oktobra do danas zabeleženo je ukupno 575 slučajeva malih boginja u Srbiji, od kojih je 179 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Najmlađa obolela osoba uzrasta je dva meseca, najstarija 60 godina, a 90 odsto obolelih je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi se u saopštenju “Batuta”. Hospitalizovana je trećina obolelih ili je hospitalizacija u toku, a teže komplikacije malih boginja u vidu upale pluća registrovana je kod 65 obolelih osoba.
Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom pijavljena je 23. oktobra, a do 20. decembra, registrovano je 248 obolelih osoba, saopštava “Batut”. Od početka novembra prijavljene su epidemije malih boginja na teritorijama gradova Beograda, Kraljeva, Niša i u opštini Bujanovac, dok je u decembru prijavljena epidemija u Smederevskoj Palanci i u opštinama Velika Plana i Bojnik. U Tutinu je prijavljena porodična epidemija malih boginja. Laboratorijski potvrđeni slučajevi registrovani su u i u Subotici, Preševu, Vranju, Novom Sadu, Kruševcu, Čačku, Užicu, Boru i Leskovcu. U saopštenju na sajtu instituta se dodaje da se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do 14 godina.

Pakistanac 30 puta pokušao da uđe iz Srbije u EU

Mudasir, tinejdžer iz pakistanskog grada Pešavara, pokušao je da uđe u Evropsku uniju 30 puta, ali je svaki put uhvaćen i vraćen u Srbiju, piše danas Rojters. Sada Mudasir (18), zajedno sa još desetinama drugih migranata, sada preživljava pod veoma niskim temperaturama krijući se u grmlju i poljima u blizini Šida, u nadi da će opet preći granicu. Noći, dodaje agencija, provode u šatorima i improvizovanim skloništima u žbunju, koje zovu “džungla”. “Pokušao sam 30 puta, u Srbiji sam 16 meseci… Umoran sam od spavanja u džungli”, kaže Mudasir.
Rojters prenosi i priču Muhamada (22) iz Maroka, koji kaže da je 26 puta pokušao da uđe u EU. Tri puta je, dodaje, stigao do Slovenije, ali je uhvaćen i deportovan u Srbiju. “Pokušaću ponovo… moja porodica je u Francuskoj, a moja devojka u Italiji”, navodi on. Rojters podseća i da je nedavno jedna devojčica iz Avganistana poginula kada ju je udario voz, dok je pokušavala da s porodicom uđe u Hrvatsku.

Od propalog studenta do (milijardera i …)  počasnog doktora:
Zakerberg (konačno) stigao do diplome

Jedna (bitna) stvar u biografiji Marka Zakerberga od maja ove godine se promenila. Osnivač najpopularnije društvene mreže više nije u društvu milijardera bez fakultetske diplome. Posle 12 godina, u toku kojih je stekao titulu petog najbogatijeg čoveka na planeti, on se vratio na Univerzitet Harvard, gde je studentima održao govor i gde mu je 26.05.2017. dodeljena diploma počasnog doktora. „Ako završim ovaj govor, to će biti prvi put da sam nešto završio na Harvardu”, našalio se na početku obraćanja bivši student informatike. Zatim je poručio diplomcima da udahnu novi smisao svetu. „Nešto nije u redu sa našim sistemom kad ja mogu da odem odavde i da za deset godina napravim milijarde dok drugi studenti ne mogu da otplate kredit, a kamoli da započnu biznis”, kazao je novoproglašeni doktor za kojeg se već nagađa da bi mogao da se kandiduje za predsednika SAD. Prisećajući se studentskih dana, rekao je da je najbolji trenutak bio susret sa sadašnjom suprugom Prisilom, sa kojom je 2015. dobio ćerku Maksimu.
Zakerberg je sa još četvoricom kolega u studentskoj sobi pokrenuo „Fejsbuk”, najpre kao internu mrežu za povezivanje harvardske akademske zajednice. Danas je to četvrti najcenjeniji brend na svetu i mreža sa blizu dve milijarde korisničkih naloga, što je osnivaču donelo bogatstvo od 64,2 milijarde dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.  
Počasni doktorat stigao je u Zakerbergove ruke brže nego što je na njega čekao drugi poznati milijarder iz tehnološkog sveta – osnivač „Majkrosofta” Bil Gejts, koji je Harvard napustio 1975. a počasno zvanje dobio tek 2007. godine. Osnivanjem „Fejsbuka” bavi se i film reditelja Dejvida Finčera iz 2010. „Društvena mreža”, nagrađen sa tri Oskara. Međutim, Zakerberg nije bio zadovoljan načinom na koji je predstavljen u tom ostvarenju i tvrdio je da film obiluje neistinama.   Među desetoro dobitnika počasnog zvanja Harvarda našli su se i glumica Džudi Denč i kompozitor Džon Vilijams, autor muzike za niz popularnih serija i filmova poput „Harija Potera”, „Uhvati me ako možeš”, „Memoari jedne gejše”, „Terminal”.

By admin