Dostignuća mladih: Ministar uručio nagradu “Fly fly” 

U okviru svečane akademije „Spirit of Youth“ Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održanoj u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, između ostalog dodeljene su plakete i zahvalnice partnerima projekta koji su pružili posebnu podršku unapređenju obrazovanja promovisanu kroz projekat „Duh mladosti”. Kompanija „Fly Fly Travel“ bila je lider u tom procesu i ovom prilikom nagrađena je za svoj doprinos uvođenju dualnog obrazovanja u naš obrazovni sistem, a nagradu je uručio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je naglasio važnost podrške uglednih kompanija u procesu unapređenja znanja mladih koji se školuju u Srbiji.
Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra za strateško planiranje koja rukovodi procesom uvođenja i kvaliteta dualnog i preduzetničkog obrazovanja u Republici Srbiji izrazila je ovom prilikom zadovoljstvo što liderske kompanije poput „Fly Fly Travela“ otvaraju svoja vrata i pokazuju visok stepen društvene odgovornosti kada je obrazovanje mladih u pitanju, dajući im mogućnost da za vreme svog školovanja na dva mesta postanu stručnjaci na zavidnom nivou. -„Fly Fly Travel“ je kompanija, odličan primer kako se bori za kvalitet znanja mladih, njihovo zapošljavanje i što je najvažnije njihov ostanak u Srbiji – istakao je direktor omladinske organizacije „Duh mladosti” Miloš Obradović. „Fly Fly Travel“ je više puta nagrađen za najbolju turističku agenciju jugoistočne Evrope, a ističu se „Brand Leader Award”, “Zlatno turističko srce”, “Serbian Brend 2016″… Kompanija uspešno posluje kako u zemlji tako i u širem regionu i kao takva odlična je poluga u pružanju kvaliteta kompetencija mladima Srbije u procesu učenja kroz rad.

Srbija jedina u regionu ima Zakon o dualnom obrazovanju

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je u subotu uveče da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima Zakon o dualnom obrazovanju, moderan i u skladu sa svim evropskim standardima. Čadež je posebnu zahvalnost uputio mladima iz organizacije “Duh mladosti” što su, sprovodeći Karavan obrazovanja pokušali da prenesu ideju budućnosti, ideju da se obrazujemo u skladu sa onim  kako želimo da živimo u budućnosti. Takođe, u ime PKS i privrednika Srbije izrazio je zahvalnost svima koji su prepoznali važnost inicijative za uvođenje modela dualnog obrazovanja, kao i predsedniku i premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić na podršci da se taj model obrazovanja uvede u školstvo. “Što se privrede tiče – ona je spremna, to joj je potrebno da bi opstala”, podvukao je Čadež.
Privrednici, dodao je Čadež, uvek razmišljaju o plasmanu robe, izvozu, proizvodnom procesu, ali ako nemaju sa kim da razmišljaju i da to sprovedu ne vrede ni autoputevi, brze železnice, infrastruktura… “Ništa na tom putu nam ne vredi, ako se ne izborimo da opstanemo znanjem i da mladi koji dolaze budu spremni, da znaju šta ih čeka na tržištu rada, u bilo kojoj profesiji kojom će se baviti, jer su brže nego što očekuju”, rekao je Čadež.

Ursula Renold o dualnom obrazovanju: Srbija obavila odličan posao

Šefica Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta Ursula Renold ocenila je u subotu 23. decembra da je Srbija obavila odličan posao, te da su ove reforme značajne jer podaci sa tržišta rada pokazuju da zemlja ima još dosta toga da uradi. “Velika je prednost što je Srbija uspostavila ovakav obrazovni sistem, koji omogućuje mladima i odraslima da pristupe daljim sistemima obrazovanja. Vrlo je značajno da ako želite da ovaj dualni sistem bude uspešan da se poveže sa doživotnim učenjem”, objasnila je ona. Ukazala je da je, putujući kroz mnoge zemlje, videla da je nedostatak obrazovnog sistema što previše mladih pokušava da dostigne univerzitetsku diplomu, a kasnije ne može da nađe posao koji odgovara njihovim kvalifikacijama.
“Novi Zakon o dualnom obrazovanju je važan korak napred, zato što uzima u obzir značajne razlike upravljanja takvim programima. Važno da akteri iz poslovnog sektora i industrije sarađuju. Bez posvećenosti svih tih aktera nije moguće postići efekte koje želimo”, rekla je Renold. Izrazila je zadovoljstvo što se u Srbiji velika pažnja posvećuje činjenici da dualno obrazovanje i obuka treba da se odvijaju u kompanijama, i zajedno sa privredom, jer je važno u eri brzog tehnološkog razvoja da na licu mesta mogu mladi da uče nove veštine potrebne za brz prelazak na nove tehnologije.

Renold: U Švajcarskoj učenici dobijaju 20 odsto manje plate od potpuno kvalifikovanog osoblja

Šefica Odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta Ursula Renold odbacila je kritike da dualni sistem stvara jeftinu radnu snagu i ukazala da u Švajcarskoj učenici dobijaju 20 odsto manje plate od potpuno kvalifikovanog osoblja, ali to vide kao stimulaciju i ulaganje u buduću karijeru, tokom koje će biti dobro plaćeni. “Njih obučavaju znalci svoga zanata, a oni primaju zaradu za svoj produktivni doprinos. Obučavaju ih za budućnost u kojoj će imati povraćaj na znanje u koje sada ulažu”, naglasila je Renold. Prema njenim rečima Zakon o dualnom obrazovanju omogućava mladima u Srbiji dobar start u radni život, a kao u Švajcarskoj dobiće dobru kvalifikaciju kojima će brže ući na tržište rada. Implementacija zakon, kako je dodala, biće veliki izazov za sve uključene partnere, te je ukazala i da je važno zakon prilagođavati novim izazovima. Karavan obrazovanja “Duh mladosti” projekat je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja čiji je cilj promocija dualnog i preduzetničkog obrazovanja u Srbiji i predstavljanje Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja. Projekat se realizuje u saradnji sa omladinskom organizacijom “Duh mladosti”. U toku 2017. godine, Karavan je obišao 34 opštine, a u njemu su učestvovale 124 škole i 116 kompanija.

Gojković: Budućnost zavisi od obrazovanja

Predsednica Skupštine Maja Gojković istakla je u subotu uveče, na svečanoj akademiji povodom završetka ovogodišnjeg Karavana obrazovanja “Duh mladosti” u Domu Narodne skupštine, da nema modernizacije društva bez oslanjanja na obrazovanje stanovništva. Gojković je, podsećajući da je Karavan “Duh mladosti” projekat je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja čiji je cilj bio promocija dualnog i preduzetničkog obrazovanja u Srbiji, kao i predstavljanje Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja, krenuo iz Skupštine i u njoj sada mogu da se zaokruže rezultati.
Ona je kazala da je imala priliku da aktivno učestvuje u Karavanu, koji je sedam meseci prošao čitavu Srbiju, a koji je upoznao sa reformama obrazovanja potrebnim kako bi izgradili modernije i bolje obrazovanje za 21. vek. Prema njenim rečima mladi okupljeni u organizaciji “Duh mladosti” pokazali su koliko može da se postigne kroz lično angažovanje, dodajući da je Karavan najbolji primer za uspeh partnerskog odnosa mladih i državnih organa, kao i budući pravac kojim treba da se radi na modernizaciji našeg društva.

Dok traži posao profesorka izrađuje novogodišnje ukrase

Milica Dragičević – Kajević iz Čajniča, profesor engleskog jezika i književnosti, postala je majstor za izradu novogodišnjih ukrasa. Milica je diplomirala 2011, ali godinama bezuspešno traži posao u struci, pa je, u međuvremenu, počela da se bavi izradom ukrasa. – Ručnim radom bavim se odavno, a novogodišnje ukrase počela sam da pravim prošle godine – to me odmara i pričinjava mi zadovoljstvo, a povremeno donese i korist – objašnjava ona. Milica izrađuje različite predmete – šije ženske torbe, školske “rančeve”, pravi ukrasne prstenove za salvete… Pred Novu godinu pravi novogodišnje dekoracije, kao što su venčići za vrata, zatim stone dekoracije sa ukrasnim svećama i božićne pšenice. Milica ideje pronalazi svuda, u svakodnevnom životu i na internetu. – Što se materijala tiče, nešto recikliram, nešto kupujem. Izrada ukrasa nije komplikovana, samo treba dobra priprema –  objašnjava ona. Milica pravi svoju prvu izložbu novogodišnjih ukrasa, a pre nekoliko godina izlagala je torbe na Sajmu turizma u Višegradu. Osim novogodišnjih ukrasa, bavi se i šivenjem torbi, jastučića, ranaca… – Trudim se da svoju kreativnost usmerim na nešto korisno. Javljaju se zainteresovani, pa sam ozbiljnije pristupila svemu tome – kaže Milica Dragičević – Kajević, koja ima stranicu na fejsbuku “Unikatne torbe za sve prilike”.

Deda Mraz otvorio klizalište u Apatinu

Školska zvona su petak najavila početak zimskog raspusta i baš tog dana u Apatinu je otvoreno klizalište, koje se kao i prošle godine nalazi na Trgu Nikole Tesle. Žurka je zvanično krenula u 20 časova kada se prisutnima obratila koordinatorka Kancelarije za mlade Milana Srdić. “Drago mi je što vas vidim u ovolikom broju i veoma sam srećna što ćemo imati priliku da uživamo u čarima klizanja i ove godine. Koristim priliku da se zahvalim lokalnoj samoupravi koja je ove godine kupila klizalište koje će dugo godina služiti najviše najmlađoj populaciji opštine Apatin”, rekla  je Milana Srdić. Njeno obraćanje prekinuo je telefonski poziv, a na liniji je bio Deda Mraz lično koji se umeđuvremenu ušunjao u ukras kraj klizališta sa poklonima i pozvao decu da dođu na druženje. Nakon što su se zasladili, deca su imala priliku i da se fotografišu sa Deda Mrazom ispod ukrasa koji je jedna od novina u dekorisanju grada ove godine. Klizanje je za veče otvaranja bilo besplatno za sve prisutne, a već od narednog dana pa sve do zatvaranja biće otvoreno od 7č do 22č. Sat vremena klizanja koštaće kao i prošle godine 100 dinara. Besplatna škola klizanja za sve kreće već od ponedeljka .

Najbolji na bilbordima: Đaci generacije SŠ „Lukijan Mušicki“ Temerin

„Volim da se izdvojim i da budem najbolji i to me je motivisalo da učim i da se trudim. Cilj mi je da završim višu školu za inžinjera“ – izjavio je Dragan Petrović, đak generacije Srednje škole „Lukijan Mušicki” u Temerinu. Đak generacije iste škole je i Vanja Grujičić: „Zanimali su me predmeti koje smo učili i nije mi bilo teško da se dodatno posvetim. Značila mi je i podrška profesora koji su nam predavali. U budućnosti želim da se bavim ekonomijom“, kaže Vanja. Dragan Petrović i Vanja Grujičić našli su se među još nekoliko najboljih učenika temerinske opštine u projektu „Učim + Znam = Vredim”.
Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koje realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine u Novom Sadu i šest okolnih opština: Sremskim Karlovcima, Srbobranu, Temerinu, Žablju, Bačkom Petrovcu i Beočinu. Na 61 bilbordu u sedam lokalnih samouprava predstavljeno je više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor pomenutog projekta je i ove godine Erste banka.  U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, „Dnevnik” je u proteklim danima predstavljao laureate projekta „Učim + Znam = Vredim” iz opština Srbobran, Temerin, Žabalj, Bački Petrovac i Beočin uz njihove kratke izjave.

U Plandištu traženiji profilisani smerovi u školama

Đaci u Plandištu najviše upisuju Srednju elektrotehničku i ekonomsku školu „Nikola Tesla“ u Vršcu, zatim Ekonomsku školu u Alibunaru, Poljoprivrednu školu, koja ima i turistički smer, i Medicinsku školu u Vršcu. “Sada se lakše upiše Gimnazija nego stručne škole, što izgleda neverovatno, ali su profilisani smerovi očigledno traženiji. Vreme se promenilo”, kaže predsednik Opštine Plandište Jovan Repac, i dodaje da su nekada imali tekstilnu školu zbog „Planteksa“, koji je proizvodio donji veš, ali je to bilo davno. Osim izdvajanja iz budžeta za obrazovanje i decu, socijalna davanja su najveća stavka u budžetu i iznose 12 odsto od 520 miliona, koliki je budžet Opštine Plandište za ovu godinu. “Mala smo opština i od marta ove godine se socijalnim davanjima bavi Centar za socijalni rad jer smo nakon jednokratnih pomoći svaki put morali da pravimo rebalans budžeta”, kaže Repac. Veliki iznosi iz budžeta odlaze i udruženjima građana, kao i kulturno-umetničkim društvima.
Svaka nacionalna manjina u opštini Plandište ima svoje kulturno-umetničko društvo, tako da ih je 46. Osim radnih mesta, mlade na selu privlače još i zabavni sadržaji, a vezano za manifestacije, svako naseljeno mesto ima svoju slavu. „Dane ribara“ Plandište organizuje zajedno s Alibunarom i Janošikom, tradicionalno već 50 godina. “Imamo smotre folkloraša, koji su na pokrajinskom nivou letos zauzeli drugo mesto” kaže Repac i dodaje da je folklor velika tradicija u njihovoj opštini, kojoj su okrenuti i mladi i stari.

Roditelji biraju školu za budućeg prvaka

Roditelji koji žele da upišu dete u prvi razred osnovne škole izvan područja kojem učenik pripada, mogu po zakonu izabrati školu u koju žele da upišu budućeg prvaka  i o tome zahtev podnose izabranoj školi. Zahtevi se mogu podnositi do 1. februara 2018. godine. Područja osnovnih škola u gradu Somboru  utvrdila je Skupština grada Sombora, a uvid u područja škola mogu se  izvršiti na oglasnim tablama u Predškolskoj ustanovi „Vera Gucunja“,  Sombor.  Osnovna škola je dužna da upiše dete koje ima prebivalište na području škole, a može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, u skladu sa prostornim i kadrovskim mogućnostima škole.
U prvi razred osnovne škole za školsku 2018/2019.  godinu upisuju se deca, koja na dan početka školske godine 01. septembra 2018. godine imaju 6,5 do 7,5 godina, odnosno deca rođena od 01.03.2011. do 01.03.2012. godine. Prijavljivanje dece za upis u prvi  razred osnovne škole obavezni su da izvrše roditelji, a za decu pod starateljstvom, staratelj ili organ starateljstva. O terminu evidentiranja dece, ispitivanja i provere spremnosti dece za upis  Gradska uprava grada Sombora će blagovremeno obavestiti roditelje  putem javnih glasila, škola i PU „Vera Gucunja“.

Troje mladih iz Pećinaca pokazalo znanje poslovne ekonomije

Na Međunarodnom takmičenju iz poslovne ekonomije Slovenije „Slovenian Case Challenge 2017”, tim iz Srbije osvojio je drugo mesto i nagradu od 500 evra. U srpskom timu bili su mladi iz pećinačke opštine: Jovan Savić iz Dobrinaca, Nenad Stojković iz Pećinaca i Emilija Bastajić iz Kupinova. Troškove putovanja srpske ekipe u Sloveniju obezbedila je pećinačka opština, a učenike je spremao veroučitelj Miloš Jeftić. On je Jovana Savića i Nenada Stojkovića, koji su sada studenti četvrte godine Ekonomskog i Pravnog fakulteta, na takmičenje vodio još u vreme kada su obojica bili srednjoškolci Srednje tehničke škole „Milenko Verkić Neša”. Sedamnaestogodišnja Emilija Bastajić je sada učenica ove srednje škole u Pećincima i bila je jedini srednjoškolac na takmičenju u Sloveniji. Tokom boravka srpskog tima u Sloveniji, uspostavljeno je prijateljstvo sa školama u Ljubljani. Direktorka STŠ „Milenko Berkić Neša” Spomenka Rakić potpisala je protokole o saradnji sa školama u Ljubljani. Našu ekipu primio je i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, kao i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i ambasador Srbije u Sloveniji Zoran Vlatković. Inače, na takmičenju su učestovali timovi iz Slovenije, Južne Koreje i Srbije.

Tri miliona dinara za pomoć deci sa smetnjama u razvoju

Vojvođanska banka, članica OTP Group, donirala je tri miliona dinara za podršku UNICEF-ovom programu Sport za sve, usmerenom ka deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom i njihovim porodicama. Sredstva će biti preusmerena za programe u opštinama u kojima postoje dnevni boravci za ovu decu, obuku zaposlenih koji se o njima staraju, organizovanje sportskih manifestacija i nabavku rekreativne opreme. Cilj je da se stvore mogućnosti da se sva deca – sa i bez smetnji u razvoju – druže, razvijaju i rastu zajedno. – Veliko nam je zadovoljstvo što danas ponovo možemo da podržimo rad naših partnera iz UNICEF-a. U vreme praznika i darivanja želimo da dodatno pomognemo najmlađima, koji zavise i oslanjaju se na nas odrasle. Zato je važno da uložimo posebne napore da im obezbedimo jednake mogućnosti za srećno odrastanje. Ulaganje u inkluzivno i pravedno okruženje, u kojem svako dete može da ostvari svojepune potencijale i postane ravnopravan člandruštva, je investicija u budućnost svakoga od nas – rekao je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke OTP Group.
Vesna Savić Đukić, šef Odseka za saradnju sa privatnim sektorom u UNICEF-u u Srbijije istakla da Vojvođanska banka, kao član Kluba prijatelja UNICEF-a, redovno pomaže programe usmerene ka ostvarivanju prava dece u našoj zemlji. – Podrška programu Sport za sve posebno je značajna, jer u fokusu ima decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom – jednu od najugroženijih grupa u društvu. Naši partneri iz banke razumeju da se ova deca češće suočavaju sa diskriminacijom, da imaju veće šanse da dožive nasilje, eksploataciju i zlostavljanje, nego njihovi vršnjaci bez smetnji u razvoju.Odgovorno poslovanje sa fokusom na decu predstavlja važan segment rada banke. Zahvaljujem im zato što zajedno sa nama nastoje da doprinesu socijalnoj inkluziji dece sa smetnjama u razvoju, kroz stvaranje uslova za zajedničku igru, rekreaciju i sport -navela je Savić Đukić.
UNICEF je do sada obezbedio sportsko-rekreativnu opremu i stručnu podršku za 14 dnevnih boravaka u Beogradu, čime je obuhvaćeno skoro 1.000 dece. Donacija Vojvođanske banke značajan je doprinos za proširenje projekta i u drugim opštinama u Srbiji. Situaciona analiza o položaju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u Srbiji, koju su sačinili UNICEF i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom, pokazuje da 45 odsto roditelja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom navodi da su oni ili njihova deca doživeli neku vrstu vređanja. U 24 odsto porodica jedan od roditelja je morao da odustane od posla da bi brinuo o detetu, nasilje je doživelo između 25 i 47 odsto ove dece, a čak 16 odsto građana i građanki i 18 odsto učenica i učenika smatra da je diskriminacija prema nekim grupama prihvatljiva.

Novosadske „Zimzarije“: Više od 100 besplatnih programa

U Novom Sadu u toku su sedme “Novogodišnje dečije zimzarije”. Zimzarije  imaju za cilj da kroz kreativne radionice i edukaciju predškolaca i đaka osnovnih škola najmlađim stanovnicima Novog Sada aktivno organizuju raspust i period novogodišnjih i božićnih praznika. Tokom manifestacije biće organizovano više od 100 različitih programa, a učešće u organizaciji programa uzelo je više od 20 ustanova, institucija i organizacija iz Novog Sada.
Predstavnica festivala “Novogodišnje dečije zimzarije” Lea Radlovački istakla je da su “Zimzarije” potpuno besplatne za sve mališane, te da je potrebno da roditelji samo prijave svoje mališane kako bi oni bili deo nekog od programa te manifestacije, dodavši da roditeljski nadzor tokom boravka dece u realizaciji aktivnosti nije nužan. Posebno smo ponosni što će biti organizovane kulturne radionice za decu ometenu u razvoju, a ovogodišnji slogan naše manifesetacije je “Moja mala otključana planeta”, što znači da će deca u okviru programa otputovati u razne delove sveta, otkriti istoriju, kulturu i tradiciju raznih država, istakla je ona.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je da Grad Novi Sad ima sjajnu saradnju sa organizatorom festivala Dečijim kulturnim centrom, a kao veoma pozitivnu stvar, Vučević ocenjuje činjenicu što je  preko 20 ustanova i institucija sa teritorije Grada Novog Sada uzelo učešće na ovogodišnjim “Zimzarijama”. Te institucije i ustanove će zajedno sa organizatorom narednih nedelja, za vreme raspusta i ovih prazničnih dana koji su pred nama, organizovati mnogo dobrih stvari za naše klince, istakao je on. Biće mnogo radionica, kreativnih stvari, neće se uzalud trošiti vreme za raspusta, nego će deca biti aktivna za vreme praznika i ovo je nešto što je duboko ukorenjeno u Novom Sadu, kazao je Vučević.

Pomoć “Kući iza duge” u Subotici

Praznici su vreme za darivanje i humanost. Poklon je stigao i u “Kuću iza duge” u Subotici, u kojoj Udruženje “Plavo srce” pomaže mališanima i njihovim roditeljima da se suoče sa izazovima koje nameće život sa autizmom. Subotičanka Laura Gedović majka je trogodišnjeg Dominika. On ide u vrtić, ali ne uspeva da se uklopi u društvo vršnjaka. Majka ga često vodi kod lekara, ali oni još uvek tragaju za pravom dijagnozom. Sumnja se da ima autizam. “Teško je sa njim jer ne može da podnese okolinu. Otima se kada smo u gradu, ima napade… Nosi pelene, ništa sam ne zna da uradi, ni da veže pertle na cipelama ni da jede. Teško je, ali borimo se”, priča Laura Gedović, majka dečaka sa autizmom. Laura Gedović tokom protekla dva meseca svog sina Dominika dovodi u Kuću “Iza duge” u kojoj Udruženje za pomoć osobama sa autizmom “Plavo srce” pruža podršku deci i roditeljima. Kaže da joj je ta pomoć dragocena, kao i svima koji se suočavaju sa izazovima koje nameće autizam.
“Autizam nije ono što je prikazano u filmu “Kišni čovek”. Osoba sa autizmom udara glavom o zid, jede beton, zahteva 24 časa dnevno pažnje i podrške i to ne samo roditelja već celoga društva”, objašnjava Suzana Skenderović, predsednica Upravnog odbora Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom “Plavo srce” iz Subotice. Kuća “Iza duge” zato je dragocena adresa na kojoj roditelji mogu da zatraže podršku, a imaju pravo na pomoć i od lokalne samouprave. “Naša lokalna samouprava sufinansira uslugu ličnog pratioca sa 8.000 dinara kao i usluge logopeda i podršku koja se pruža u školama. Sve je to dobro, tako kao i što treba da bude. Ali, najvažnije je da se na vreme postavi dijagnoza autizma kako bi podrška mogla da se pruži na vreme”, objašnjava Suzana Skenderović iz Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom „Plavo srce” iz Subotice.
Kompanija “Joviste” donirala je i ugradila u “Kuću iza duge” nove PVC prozore kako bi Udruženju “Plavo srce” obezbedila toplije prostorije i niže troškove grejanja. “Kompanija Joviste je odlučila da pomogne Udruženju „Plavo srce” sa donacijom i ugradnjom visokokvalitetnih prozora koji će da im omoguće prijatniji, a pre svega topliji prostor za boravak”, izjavio je Ljuben Hristov iz “Jovista” .  U Udruženju za pomoć osobama sa autizmom “Plavo srce” ističu da svaki kutak u “Kući iza duge” ima svog donatora i da su svima zahvalni na pomoći koja je, kako ističu, neophodna onima koji se suočavaju sa teškim i brojnim izazovima koje nameće život sa autizmom.

Poreski čas u devet osnovnih škola

Poreska uprava Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održala je poreski čas učenicima devet osnovnih škola u Srbiji. Poreski čas namenjen je učenicima četvrtog razreda, a cilj ovog projekta je unapređenje finansijskog obrazovanja mladih. Osmišljen je tako da đaci kroz interaktivnu nastavu nauče šta su: fiskalni račun, porez, Poreska uprava i zašto je važno plaćati porez, saopštila je Poreska uprava.Porezi i fiskalni račun su teme kratkog filma “Porez plati da ti se dobrim vrati”, kao i predstave koju đaci pripremaju u saradnji sa učiteljima. Na kraju predavanja, učenici dobijaju postere, bedževe, magnete i flajere sa slikama inspirisanim porezima i fiskalnim računom.Poreski čas do sada je pratilo više od 1.000 đaka u sedam osnovnih škola na širem području grada Beograda, kao i u dve škole u unutrašnjosti – u Kraljevu i u Ivanjici.

Vremeplov: Rođen Johan Kepler

Nemački astronom, matematičar i fizičar Johan Kepler , koji je s tri fundamentalna zakona o kretanju planeta dokazao Kopernikovu hipotezu o heliocentričnom sistemu rođen je 27. decembra 1571. godine.

Vremeplov: Darvin započeo petogodišnju ekspediciju

Na   današnji dan 27. decembra 1831. godine engleski prirodnjak Čarls Darvin isplovio je brodom “Bigl” iz Plimuta i započeo petogodišnju naučnu ekspediciju. Na istraživanjima koja je obavio tokom tog putovanja zasnovao je čuvenu teoriju o evoluciji živih bića objavljenu 1859. u kapitalnom delu “Poreklo vrsta”.

Vremeplov: Osnovan Međunarodni monetarni fond

U Vašingtonu je 27. decembra 1945. godine osnovan Međunarodni monetarni fond. Pravilnik o radu Fonda izradila je monetarna i finansijska konferencija 44 zemlje UN, koju je u leto 1944. u Breton Vudsu sazvao predsednik SAD Frenklin Rozevelt. 

Vremeplov: Ličnost stoleća – Lenjin

Na današnji dan 27. decembra 2000. godine većina Rusa izabrala je za ličnost stoleća vođu Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina.

Vremeplov:  Lav Trocki isključen je iz KP

Jedan od vođa Oktobarske revolucije i prvi šef sovjetskediplomatije Lav Trocki isključen je na današnji dan 27. decembra 1927. godine iz Komunističke partije, nakon što je u političkim sukobima pobedila frakcija Josifa Staljina. Trocki je potom proteran iz SSSR-a i ubijen u Meksiku 1940. po Staljinovom nalogu. 

Vremeplov: Rođen Luj Paster

Na današnji dan 27. decembra 1822. godine rođen je francuski hemičar i biolog Luj Paster, pronalazač vakcina protiv besnila, antraksa i crvenog vetra. Otkrio je postupak konzerviranja hrane sprečavanjem razmnožavanja bakterija, koji je kasnije nazvan “pasterizacija”. Osnovao je mikrobiologiju i stereohemiju i organizovao 1888. godine čuveni institut, nazvan njegovim imenom.

Dečak oboleo od malih boginja i dalje u teškom stanju

Dvogodišnji dečak iz Niša koji je oboleo od malih boginja, a zbog zapaljenja pluća je priključen na respirator na Dečjoj klinici u Nišu, i dalje je u teškom stanju. – Njegovo stanje u odnosu na prethodni dan je i dalje bez značajnih promena. Priključen je na respirator na odeljenju intenzivne nege i i dalje je životno ugrožen – kaže načelnik intenzivne nege na ovoj klinici dr Dejan Milojević. Danima već traje borba za život ovog dečaka. U nedelju su primećeni diskretni znaci poboljšanja, ali je on i dalje u teškom stanju. Mališan, kako smo pisali, nije vakcinisan MMR vakcinom jer je u protekle dve godine imao pet ili šest zapaljenja pluća, budući da ima problema sa imunitetom kao prevremeno rođena beba. Prema rečima Milojevića, na klinici se trenutno nalazi još troje dece sa težim spimptomima malih boginja, ali niko od njih nije životno ugrožen. Oni su izolovani od drugih pacijenata, budući da je na Dečjoj klinici proglašena epidemija malih boginja.

Svako drugo dete zlostavljano

U prvih šest meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmotreno je više od 20.000 slučajeva, određeno više od 7.000 hitnih mera i urađeno više od 4.000 individualnih planova zaštite žrtava nasilja u porodici, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić. Ilić je na na konferenciji „Efekti primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i izazovi u praksi”, istakao da se Zakon uspešno primenjuje u svim komponentama, od izricanja hitnih mera do sastanaka grupa za koordinaciju, koje razmatraju svaki prijavljeni slučaj nasilja u porodici.
„Danas za istim stolom sede ujedinjeni i državni organi i nevladine organizacije, i policija i tužilaštvo i sud i centri za socijalni rad i predstavnici zdravstva, prosvete, ujedinjeni u ostvarivanju vizije uspešne primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, što je glavna poruka ovog skupa“, naglasio je Ilić. On se zahvalio UNDP i Britanskom savetu na podršci u primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a naročito u sprovođenju obuka oko 2.000 sudija, tužilaca i policijskih službenika na Pravosudnoj akademiji.
Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Steliana Nedera rekla je da vidi spremnost da se problem nasilja u porodici reši i da će UN podržati rešavanje tog problema na održiv način.
Vođa projekta „Podrška EU Pravosudnoj akademiji” u Britanskom savetu Huan Karlos da Silva naglasio je da je problem nasilja u porodici problem celog društva i da je zato neophodan sveobuhvatan pristup njegovom rešavanju.

Batut: Deca muškog pola češće zlostavljana

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u 2015. godini iz zdravstvenih ustanova prijavljeno je zlostavljanje i zanemarivanje 857 dece. Deca muškog pola bila su češće izložena zlostavljanju i zanemarivanju (55,5 posto). Skoro trećina zlostavljane dece stara je između 12 i 14 godina (27,4 posto). Ukupno je prijavljeno 488 sumnji na zlostavljanje. Tri četvrtine dece trpelo je fizičko nasilje (78 posto), dve petine emocionalno (40 posto), jedna sedmina seksualno zlostavljanje (14 posto), s svako sedamnaesto dete je bilo svedok porodičnom nasilju. Svako drugo dete je različite vidove zloupotrebe trpelo u porodičnom okruženju (48 posto) Najčešće je vršena redovna prijava nadležnom centru za socijalni rad, a svaki treći slučaj je imao neodložnu prijavu. U polovini slučajeva je dete u samoj ustanovi dobilo adekvatan medicinski tretman i psihološku podršku. Svako peto dete je upućeno na viši nivo zdravstvene zaštite, a 18 posto dece je hospitalizovano zbog prirode povrede.

Očevi tuku, majke zanemaruju

Kod dve petine dece, kažu u „Batutovom” izveštaju “Analiza rada stručnih timova za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja u zdravstvenim ustanovama Republike Srbije u 2015. godini” trpelo je fizičku zloupotrebu, po medicinskoj kvalifikaciji. Najčešći počionioci koje su registrovali stručni timova u zdravstvenim ustanovama su vršnjaci, roditelji (otac i majka), i neko iz okruženja deteta (poznata osoba). Po učestalosti i vrsti zanemarivanja, za medicinsko, emocionalno i edukativno zanemarivanje najčešće je imenovana majka, a za fizičko otac.

Imunizacija protiv malih boginja

U centru za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine 15. decembra izolovan je virus gripa tipa B. On ima mali epidemiološki potencijal. Na teritoriji pokrajine sprovodi se dopunska imunizacija dece do četrnaest godina protiv malih boginja. U Novom Sadu do sada je vakcinisano više od hiljadu i po dece, saopšteno je u toj instituciji. Intenzitet virusa gripa u Vojvodini nizak je i karakterističan za period van epidemije, kaže epidemiološkinja Svetlana Ilić. “Potvrđivanjem virusa gripa ušli smo u period kada je očekivana povećano prisustvo ovog virusa, kao i svake prethodne sezone. Epidemiološku situaciju ćemo nastaviti da pratimo u Vojvodini, a o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji kontinuirano i pravovremeno ćemo vas obaveštavati”, kaže Dr Svetlana Ilić, epidemiološkinja, Institut za javno zdravlje Vojvodine.
Male boginje dijagnostikovane su kod devet osoba, od početka oktobra do 18. decembra. “Osim dva pacijenta koji su još uvek pod nadzorom lekara, svi ostali su do sada preležali bolest bez komplikacija. Među obolelima dominiraju osobe starije od dvadeset godina. Većina obolelih u Pokrajini povezani su sa osobama koje su obolele iz drugih delova zemlje”, navode. “Nastavljamo vakcinaciju dece uzrasta od dvanaest meseci do četrenaest godina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravlje Srbije i još jednom pozivamo roditelje da odvedu svoju decu kod izabranog pedijatra kako bi bila vakcinisana i zaštićena od infekcije virusom morbila”, kaže doktorka Ilić.

Profesor zaklao svoje troje dece i ženu

Zamenik direktora i ugledni profesor u jednoj engleskoj školi, koji je ubio ženu i troje dece pre nego što se ubio, rekao je da mu je žao u poruci pronađenoj na licu mesta. Alan Hav (40), zaklao je trojicu sinova Liama (13), Nila (11) i Rajana (6) u porodičnoj kući tako što im je prerezo grkljane. Takođe je ubio i suprugu Kloud (39) sekirom, pre nego što se ubio u avgustu prošle godine. Ali u poruci pronađenoj u kući napisao je: “Žao mi je zbog načina na koji sam ih ubio ali jednostavno nisam imao drugog izbora.”  Na mestu ubistava 29. avgusta, pronađena je još jedna poruka koja je ostavljena kod zadnjih vrata kuće koja glasi: “Molim vas, ne ulazite.” Hav je takođe objasnio u pismu da je lakše da njegovi sinovi budu ubijeni nego da budu podvrgnuti traumi njegovog samoubistva. Čak je napisao i uputstvo da bude kremiran, da pepeo bude izbačen u more, a posebno je tražio da se ne sahrani kao katolik. Hav je takođe govorio o svojim brigama u karijeri, pozivajući se na jednu tačku u belešci o tome kako su ga njegovi učenici shvatili.
Profesor Hari Kenedi, klinički direktor Centralne mentalne bolnice je rekao: – Beleške o savetovanju od marta do juna prošle godine ukazuju na to da je Alan Hav bio uznemiren. Dokazni postupak je zaključen, gde je Hoveova smrt zabeležena kao samoubistvo a advokat je izjavio da su ubistva unapred smišljena i proračunata i dodao: – Iz dokaza predstavljenih na suđenju, Kloud i njeni dečaci ubijeni u razmaku koji je osigurao da su najstariji, koji pružaju efikasan otpor, prvo ubijeni, a pogubljeni su na način koji ih je učinio nesposobnim da zovu pomoć – dodato je. Tela porodice Hav su otkrivena nakon što je gospođa Kol upućena u svoj dom u Oakden Dovns, i koja je potom videla kovertu na zadnjim vratima. Profesor Kenedi je na saslušanju rekao da veruje da je u to vreme Hav izvršio ubistvo i samoubistvo jer je “napredovao” od dugotrajne depresije do teške depresivne epizode ​​sa psihotičnim simptomima. – Kada se ljudi nađu u teškim mentalnim bolestima, kao što su veoma teške psihotične duševne bolesti, njihovo rasuđivanje je ozbiljno narušeno – rekao je profesor Kenedi, piše Dejli mejl.

By admin