Vesti – 11.01.2018.

Šarčević: Nedostaju nam samo red i sistem!

Kao narod veoma smo talentovani, nedostaju nam samo red i sistem i mislim da ga mi sada pravimo, da deca više ne bubaju i reprodukuju gradivo, već da stečena znanja, kada završe školu, primenjuju – izjavio je Šarčević.

Preliminarna rang-lista kandidata za stipendije UNS-a

Na sajtu Univerziteta u Novom Sadu 9. januara objavljena je preliminarna rang-lista kandidata za ovogodišnje stipendije UNS-ovog Fonda za stipendiranje i podsticanje napredovanja darovitih studenata i mladih načnih radnika i umetnika.
Konačnu odluku o dodeli stipendija, koje će i ove godine biti 15.000 dinara mesečno, doneće Savet Fonda 12. januara.

Konkurs Ministarstva prosvete

Ministarstvo prosvete otvorilo je konkurs za stipendiranje studenata doktorskih akademskih studija i finansiranje materijalnih troškova uključivanja stipendiste Ministarstva na projekat Ministarstva; sufinansiranje učešća studenata koji su upisali master akademske studije, odnosno doktorske akademske studije i stipendista Ministarstva na naučnim skupovima u Srbiji i u inostranstvu; sufinansiranje studijskih boravaka u inostranstvu studenata koji su upisali master akademske studije, odnosno doktorske akademske studije i stipendista Ministarstva; sufinansiranje troškova prijave i odbrane doktorske disertacije stipendista Ministarstva; stipendiranje mladih istraživača; sufinansiranje učešća mladih istraživača na olimpijadama znanja. Rok za podnošenje prijava po tačkama je 29. januar.

Za studente iz Srbije 18 slovenačkih stipendija

Republika Slovenija, odnosno njen Centar za mobilnost i evropske programe obrazovanja i obuke (CMEPIUS), objavio je konkurs za dodelu 378 stipendija stranim studentima i postdiplomcima za narednu školsku godinu. Konkurs obuhvata 18 zemalja sveta s kojima Slovenija ima bilateralne sporazume o saradnji u oblasti obrazovanja, a među njima je i Srbija, za koju je predviđena dodela 18 stipendija. Na konkurs mogu da se jave studenti do 26, a postdiplomci do 30 godina starosti, koji žele da provedu na nekom od slovenačkih univerziteta između tri i deset meseci i tamo studiraju ili rade istraživanja. Konkursom je previđeno da, pre konkursanja, zanteresovani sami izaberu visokoškolsku ustanovu na kojoj žele da studiraju, apliciraju i dobiju pismo o prihvatanju te aplikacije.
Studije su na slovenačkom jeziku, a uz mesečnu stipendiju od 296 evra, obezbeđen je i smeštaj u studentskom domu, u vrednosti od 150 do 200 evra, bonovi za ishranu u studentskim menzama u vrednosti od 52 evra mesečno i zdravstveno osiguranje od 125 evra. Detaljnije informacije o ovom programu stipendija na sajtu  http://eng.cmepius.si/.
Svu dokumentaciju kandidati dostavljaju Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koja će potom nominacije kandidata sa propratnom dokumentacijom proslediti CMEPIUS -u. Rok za prijavu je kraj marta, a rezultati će se znati već krajem maja i početkom juna.

Našim studentima 39 zemalja nudi stipendije

Pored Slovenije, u Srbiji trenutno 39 zemalja i visokoškolskih ustanova našim studentima i postdiplomcima nudi stipendije i mogućnost studiranja na njihovim univerzitetima. Na spisku su Politehnički univerzitet u Milanu, venecijanski Univerzitet Kafoskari, Havajski univerzitet, SAD, ali i Đuk univerzitet, SAD. Francuski institut nudi mogućnost nastavka studija u Parizu, Bordou, Nici, a beogradska Gradska uprava omogućuje studije u Pekingu. Na spisku zainteresovanih za naše studente su i Vlada Rumunije, Humbolt fondacija, Evropski master program za agrikulturu, hranu i zaštitu životne sredine, Britanska Kolumbija, Univerzitet Centralni Arkanzas, kao i Japanska vlada sa tradicionalnim Sakura stipendijama. Prijave su u toku.

Zatvoreno 34. Raspustilište

Svečanim programom juče  je završeno 34. izdanje manifestacije obrazovanja i kulture dece „Raspustilište”, a ujedno otvoreno jubilarno  35. Svečanosti su prisustvovali član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i pomoćnica gradonačelnika Ljiljana Koković. – Na kraju smo još jedne prelepe manifestacije s bogatim i raznovrsnim programom, na kojoj deca imaju mogućnost da besplatno pohađaju različite radionice, da pogledaju film ili pozorišnu predstavu, odslušaju koncert i na kreativan i opušten način sklope nova poznanstva te spoznaju nove veštine – rekla je Ljiljana Koković. – Grad Novi Sad će nastaviti da podržava slične manifestacije usmerene na pružanje kulturnih i obrazovnih sadržaja za najmlađe.
Po rečima koordinatorke Aleksandre Lukić, ove godine je u „Raspustilištu” učestvovalo 120 mališana, a tokom deset radnih dana, od 25. decembra do 9. januara, upriličeno je više od stotinu različitih sadržaja iz svih oblasti kulture i umetnosti za decu od četiri do 14 godina. Ona je dodala da se već od 15. januara nastavlja program koji se može pratiti na sajtu i „Fejsbuk” stranici „Raspustilišta”.

Najbolji edukatori Srbije 2017.

Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“ dodelilo je četvrti put zaredom, titule najboljih edukatora prosvetnim radnicima Srbije. Za pokretače pozitivnih promena u društvu u oblasti obrazovanja u 2017. godini proglašeno je jedanaestoro učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola, koji rade na sebi, uspešno odgovaraju na promene koje društvo nameće, stvaraju decu spremnu za 21. vek, odnosno za život koji ih očekuje po završetku škole. Kao primeri na koje se treba ugledati izdvojili su se, pre svega, entuzijazmom i kreativnim radom, na koje učenici nikada ne ostaju imuni, a što jasno potvrđuju rezultati školskih i vannastavnih aktivnosti, kao i činjenica da su mnoge od njih za titulu predložili upravo đaci.
Više od pet stodina prijava prošlo je dva selekciona kruga, njihov rad procenjivali su predstavnici Udruženja i njihove kolege – edukatori, nagrađeni prethodnih godina. U finalnom krugu žiriju su se pridružili i predstavnici Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Dragica Pavlović Babić, koordinator PISA istraživanja u Srbiji, i Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica. Oni su odabrali četiri učitelja, pet nastavnika srednjih škola, koji učenike podstiču da inovativnost i proaktivnost, sa njima učestvuju na brojnim takmičenjima i konkursima, uvode nove metode rada i zalažu se – u okviru redovne nastave, ali i vannastavnih aktivnosti – za razvijanje talenata, znanja i sposobnosti đaka.
Pored značajnog priznanja i ličnog dela novčane nagrade, najbolji edukatori dobili su i po sto hiljada dinara, koje mogu utrošiti za unapređenje rada, realizaciju projekata ili opremu koja će im pomoći u razvoju naprednih metoda učenja.
Nakon svečane dodele priznanja, u okviru fokus grupa, čiji su inicijatori bili dobitnici priznanja prethodnih godina, Dragana Milićević govorila je o primeni ekološkog pristupa i razvijanju kompetencija nastavnika za održivi razvoj i sticanje funkcionalnih znanja učenika u toj oblasti.
Slađana Trajković predstavila je ideju o organizaciji skupa namenjenog nastavncima, u avgustu naredne godine, kada bi najbolji edukatori predstavili metode koje koriste u radu, realizovali interesantne radionice i predvanja, kako bi i drugim nastavnicima objasnili kako se postaje najbolji edukator, i poput ambasadora prosvete, širili svest o važnosti učenja i vaspitavanju dece.

Jovanović: Stvoren „snažan tim“ 59 najboljih edukatora

Prilikom svečane dodele priznanja najboljim edukatorime Srbije  u Klubu poslanika u Beogradu Ivona Jovanović, koordinator projekta, istakla je da je cilj Udruženja „Živojin Mišić“ da nagradi, pohvali  i istakne sve one izuzetne ljude koji se najviše trude u svom poslu, ne bi li postali i primer drugima i udruženi menjali svet. Kako je navela, nakon četiri godine realizacije projekta stvoren je snažan tim, koji broji 59 najboljih edukatora Srbije, brojne članove komisije koji pomažu da se do njih dođe, prijatelje i saradnike sa kojima se projekat iz godine u godinu unapređuje. Psiholog Karl Rodžers rekao je da je obrazovana osoba ona koja je naučila da se menja i to je upravo ono što rade naši najbolji edukatori – oni se menjaju ne bi li promenili svest učenika i svet u kome živimo – zaključila je Ivona Jovanović.

Pavlović Babić: „Rasli smo zajedno sa projektom“

Koordinator PISA istraživanja u Srbiji i saradnik Instituta za psihologiju u oblasti obrazovanja Dragica Pavlović Babić, član je Komisije za dodelu nagrada za najboljeg edukatora od prve generacije, pa je, kako kaže, „rasla“ zajedno sa projetkom. Ovo je retka prilika kada se o obrazovanju govori afirmativno i kada smo ponosi na ono što smo uradili. Ma koliko to bilo malo, svaki pomak u učionici i prilika je da obrazovanje menjamo iznutra, malim koracima, kroz neposredan rad sa decom – ocenila je Dragica Pavlović Babić.

Bačka Topola: Otvara se savetovalište za mlade

Dom zdravlja u Bačkoj Topoli uskoro će biti bogatiji za savetovalište za mlade, gde će pored prostora za edukacije biti uređen i deo za preventivne ginekološke preglede. “Mi radimo da poboljšamo našu populacionu politiku ovde u opštini. I da povećamo natalitet, tako da kažemo, mada je teško sada u ovoj situaciji, kada mladi odlaze iz zemlje”, kaže direktorka Doma zdravlja “Dr Hadži Janoš” Dora Leštar Kaloci.
I pored toga, broj porođaja je povećan broj porođaja u prošloj godini u odnosu na 2016. novine u Domu zdravlja omogućene su kroz podršku ministarstva nadležnog za populacionu i demografsku politiku, a ta podrška podrazumeva i dupliranje iznosa roditeljskog dodatka, takozvane dabl testove za trudnice – besplatan ultrazvuk i analize krvi, zatim uvođenje defektologa u Predškolsku ustanovu, kao i formiranje stručnog tima za praćenje razvoja dece.

Zvanje zdravstvenog radnika karta za inostranstvo

Zvanje medicinskog radnika stečeno u Srbiji sve češće je sigurna karta za odlazak u inostranstvo. O tome govore i poslednji rezultati istraživanja sajta prijemni.infostud.com, koji pokazuju da više od četvrtine ispitanika kao razlog za studiranje medicine, navodi mogućnost nastavka školovanja ili pronalaženja posla van Srbije. Profilisanje budućih zdravstvenih radnika najčešće počinje u srednjoj školi, iz koje oko 60 odsto đaka nastavi studije na jednom od medicinskih fakulteta. U poslednjih 10 godina, najveće interesovanje vlada za srednjoškolsku diplomu farmaceutskog, zubnog ili fizioterapeutskog tehničara, ali praksa pokazuje da najtraženiji smerovi u školi, nisu nužno traženi i na tržištu rada, kažu u srednjoj Medicinskoj školi “7. april”.
“Ovi smerovi koji su uslovno rečeno manje atraktivni, kao medicinske sestre tehničari, ili pedijatrijske sestre tehničari, stomatološki tehničari, oni su izuzetno traženi na tržištu rada i praktično mogu da se zaposle odmah posle srednje škole”, kaže Đorđe Iskrin, direktor Medicinske škole “7. april” u Novom Sadu.

Lončar: Za najbolje studente medicine posao i specijalizacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarao je 9. januara sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimirom Kostićem i dekanom Medicinskog fakulteta u Beogradu Nebojšom Lalićem i izjavio da je namera da se o mladim lekarima vodi računa još dok su studenti i da oni sa najboljim ocenama odmah dobiju posao i mogućnost specijalizacije. Tema sastanka u zgradi SANU kojem su prisustvovali i članovi posebne radne grupe za objedinjavanje organizacije i aktivnosti Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra Srbije (KCS) bila je utvrđivanje sadašnjeg stanja i mogućnosti poboljšanja objedinjavanjem u ovim ustanovama funkcija visokog obrazovanja i nauke u oblasti medicine i tercijerne zdravstvene zaštite, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
Studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu koji pokazuju zavidno znanje biće uključeni u istraživački rad u Kliničkom centru Srbije još tokom školovanja. Hoćemo da se skoncentrišemo na njih, da im posvetimo punu pažnju, da ih uključimo u sistem, rekao je Lončar. Time želimo da najbolje mlade lekare zadržimo u Srbiji, da iskustva i znanja stiču od domaćih najeminentnijih lekara, koji su priznati u svetu, ukazao je on.
Predsednik SANU Vladimir Kostić istakao je da ćemo unapređenjem saradnje i integracijom KCS i Medicinskog fakulteta dobiti instituciju u kojoj će biti omogućeno da medicinska usluga, kao i istraživanja budu na integrisani.
Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić naglasio je da akademske bolnice postoje svuda u svetu i one svojom platformom nude one uspehe koje savremena medicina nosi, navodi se u saopštenju.

Zrenjanin: Upoznavanje s tehnologijama poslednje generacije

Banjalučka kompanija “Lanaco” otvorila je vrata talentovanim studentima Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” iz Zrenjanina kako bi se bolje upoznali sa radom na tehnologijama poslednje generacije i poboljšali svoje praktične veštine. Osam studenata završnih, osnovnih i master studija provelo je nekoliko dana u “Lanaco” tehnološkom centru radeći na razvijanju softverskih i sistemskih rešenja koja omogućavaju upravljanje velikim brojem podataka, visoku pouzdanost, modularnost, te istovremeni rad velikog broja korisnika.  U narednom periodu, zahvaljujući saradnji sa Tehničkim fakultetom “Mihajlo Pupin” i Gradom Zrenjaninom, “Lanaco” će nastaviti da kroz transfer znanja o tehnologijama poslednje generacije doprinese unapređenju razvoja akademske zajednice, sa željom da mladi talentovani kadrovi na vreme i na pravi način dođu u kontakt sa poslednjim IT dostignućima, te da se pomere granice mogućnosti za kreiranje IT inovacija koje su danas aktuelne.
„Veliko mi je zadovoljstvo što mi je pružena prilika da budem deo jedne ovako kvalitetne inicijative i regionalno uspešne IT kompanije. Zaista nam je velika čast što smo došli u Banjaluku na usavršavanje i upoznavanje sa mentorima koji će nas u narednom periodu voditi kroz magični svet IT dostignuća na globalnom nivou, pomoći nam da se na najbolji način profilišemo i na pravi način se odredimo prema razvoju u sigurno danas najperspektivnijoj grani industrije“, poručio je student master studija Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”, smer Informacione tehnologije Velibor Premčevski. Kompanija “Lanaco” ide u korak sa savremenim IT inovacijama i tehnologijama budućnosti i prateći trendove  razvija i buduće kadrove.
„Ovo je bio moj prvi ozbiljniji susret sa savremenim tehnologijama poslednje generacije. Drago mi je što je kompanija “Lanaco” prepoznala potencijal u nama i pružila nam jedinstvenu priliku da učimo od najboljih, da kroz naše angažovanje pomognemo našem gradu da postane još uspešniji u IT industriji i na kvalitetan način promovišemo rad u industriji budućnosti među našim vršnjacima u Zrenjaninu“, poručio je Predrag Čalić, apsolvent Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”, smer Informacione tehnologije.

U Srbiji 4.300 migranata

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je u utorak  da je, prema UNHCR procenama, broj izbeglica i migranata u Srbiji u decembru ostao je gotovo nepromenjen u odnosu na prethodni mesec i iznosio je oko 4.300 lica, Najviše izbeglica i migranata bilo je smešteno u centru za azil u Krnjači – 772.  Do određenih pomeranja došlo je usled selidbe većine dece bez pratnje u Krnjaču i Obrenovac iz ostalih centara, dodaje Beogradski centar za ljudska prava. Tokom decembra 497 stranaca izrazilo je nameru da traži azil u Srbiji.  Od ukupnog broja tražilaca azila 407 je bilo muškaraca, a 90 žena. Od tog broja 165 je bilo maloletno, od kojih je 10 bilo bez pratnje roditelja ili staratelja, navodi se u saopštenju.

Vremeplov: Osnovana prva  srpska ministarstva

Skupština svih narodnih starešina u Srbiji osnovala je na današnji dan 11. januara 1811. godine  u vreme Prvog srpskog ustanka prva popečiteljstva (ministarstva). Ministar prosvete postao je najučeniji Srbin tog vremena, rektor Velike škole u Beogradu Dositej Obradović.

Vremeplov: Rođen Teodosije I

Na današnji dan 11. januara 347. godine rođen je rimski car Teodosije I, nazvan Teodosije Veliki, vladao je od 379. do 392. kad je uspeo da obnovi Carstvo u punom obimu. Do smrti 395. upravljao je Rimom kao poslednji vladar jedinstvene imperije. Konsolidovao je prilike na Balkanu i uspostavio je primirje s Vizigotima, zabranio paganske obrede i proglasio hrišćanstvo jedinom zvaničnom religijom. Posle pregovora s Persijom, mirovnim ugovorom uspeo je da za dug period učvrsti istočne granice carstva. Pred kraj vladavine odlučio je da vlast u Istočnom rimskom carstvu preda starijem sinu Arkadiju, a u Zapadnom mlađem Flaviju Honoriju. Zapadno carstvo je zbacivanjem poslednjeg rimskog cara Romula Avgustula 476. srušio germanski vođa Odoakar, a Istočno (Vizantija) poživelo je još 1.000 godina.

Vremeplov: Prva organizovana lutrija

U Engleskoj je, na današnji dan 11. januara 1569. godine  pod patronatom kraljice Elizabete I, u katedrali Svetog Pavla u Londonu prvi put organizovana lutrija.

Vremeplov: Rođen Bogumil Hrabak

Na današnji dan 11. januara 1927. godine  rođen je Bogumil Hrabak, srpski istoričar, univerzitetski profesor, akademik. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1957. godine tezom „Dubrovački izvoz žitarica iz Otomanskog carstva do početka 17. veka”. Predavao je na više univerziteta i bio retko plodan autor. Bavio se privrednom istorijom od poznog srednjeg veka do najnovijeg doba, tursko-mletačkim odnosima, Srpskom revolucijom, istorijom međuratne Kraljevine Jugoslavije, srpsko-albanskim odnosima, Dubrovačkom republikom. Objavio je četrdesetak knjiga i stotine studija.

Vremeplov: Rođen Vilijam Džejms

Američki filozof i psiholog Vilijam Džejms, tvorac personalističke verzije pragmatizma prema kojoj u osnovi istinitog saznanja leži “volja za verovanjem” rođen je na  današnji dan 11. januara 1842. godine Dela: “Pragmatizam”, “Principi psihologije”, “Volja za verovanjem”, “Eseji o radikalnom empirizmu”, “Razlike u religioznom iskustvu”.

Vremeplov: Ferdinand I  zabranio upotrebu ilirskog imena

Na  današnji dan 11. januara 1843. godine austrijski car Ferdinand I je u vreme uspona takozvanog Ilirskog preporoda zabranio upotrebu ilirskog imena.

Vremeplov: Oslobođen Niš

U Srpsko-turskom ratu srpska vojska je na današnji dan 11. januara 1878. godine oslobodila Niš i u grad je stupio vladar Srbije Milan Obrenović, tada knez od 1882. kralj. Za oslobođenje grada odlučujuća je bila pobeda Braničevske brigade na Čegru. U završnim operacijama Moravski i Šumadijski korpus osvojili su sve strateške objekte u Nišu. Tim činom ovaj drevni grad konačno je nakon viševekovne turske okupacije ponovo postao sastavni deo Srbije.

Vremeplov: Umro Danilo I Petrović,

Na  današnji dan 11. januara 1735. godine umro je crnogorski vladika Danilo I Petrović, osnivač dinastije Petrovića, koji su kasnije postali i svetovni vladari. Zavladičio ga je srpski patrijarh Arsenije Čarnojević 1696. u Sečuju. Na poziv Rusije ušao je 1711. u rat protiv Turske, a 1718. učestvovao je u mletačko-austrijskom ratu protiv Turaka. Učvrstio je odnose s Rusijom posetom caru Petru Velikom 1715. i znatno je podigao ugled Crne Gore. Posle smrti ga je nasledio sinovac Sava Petrović. Lik vladike Danila u akciji protiv poturica opevao je Njegoš u “Gorskom vencu”. 

Šarčević: Prevencija nasilja

Na pitanje šta će se raditi da se smanji nasilje u školama, ministar prosvete  Mladen Šarčević najavio je da će biti angažovano 100 spoljnih saradnika za prevenciju i reagovale u slučajevima nasilja i dodao da je Ministarstvo prosvete zajedno sa Unicefom i sedam ministarstava uključeno u rešavanje tog problema. Radne grupe već rade na nivou operativnih timova. Jedna strana novčića je represivna, a druga preventivna mera. I to ćemo morati da radimo na kratke i duge staze – poručio je Šarčević.

U Srbiji 886 obolelih od malih boginja, raste broj vakcinisanih

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”, registrovano je 886 slučajeva malih boginja u našoj zemlji, a 92 odsto obolelih je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Najmlađi pacijent ima dva meseca, a najstarija obolela 60 godina. Prema rečima epidemiologa sve više je onih koji se vakcinišu. Savet lekara je da to treba da učine svi koji do sada nisu vakcinisali svoju decu od jedne do 14 godina. Od dvadesetroje inficiranih u Vojvodini, samo pet je zadržano na bolničkom lečenju. Moramo vakcinisati što više dece, posebno mališana od godinu do dve godine, kako bismo suzbili epidemiju, kaže epidemiolog Mioljub Ristić.
“U epidemijama kao što smo mi sad, ne treba striktno se pridržavati svih medicinskih indikacija u smislu – temperature od 38 stepeni, uzimanje antibiotske terapije, blaga bolest. To su sve stanja koja neće komplikovati davanje MMR vakcine, a pogotovo podatak o tome da je dete alergično na jaja, alergija na jaja ne predstavlja stanje koje zabranjuje primenu MMR vakcine.” kaže dr Mioljub Ristić, epidemiolog, Institut za javno zdravlje Vojvodine.
U ovom trenutku, u Novom Sadu, prvom dozom vakcine vakcinisano je 92 odsto mališana, a drugom dozom, pred polazak u školu, vakcinisano je više od 95 odsto dece. Dopunska imunizacija sprovodi se kontinuirano, od novembra, kaže Ristić. Lekari apeluju na roditelje da što pre vakcinišu svoju decu uzrasta od godinu do četrnaest godina, kako bi bila zaštićena od virusa morbila. Detaljne informacije u vezi sa obaveznim vakcinama roditelji mogu da dobiju u domovima zdravlja kod izabranih pedijatara.

Stručnjaci: Vakcinišite decu, ne igrajte se njihovim životima!

Učestalost upale pluća u Srbiji, kao komplikacije malih boginja, veća je nego u Evropi. Zablude i neosnovani strah od MMR vakcine, koja je jedina zaštita od morbila, doveli su do urušavanja imunološkog bedema i širenja zaraze. Jedna od najvećih zabluda kada su male boginje u pitanju jeste da ta bolest i nije tako opasna, da su je preležali mnogi ljudi bez komplikacija, kao i da ne ostavlja trajne posledice. Smrt dvogodišnjeg dečaka iz Niša i 30-godišnjeg muškarca iz Beograda potresla je Srbiju, a stručnjaci upozoravaju da bolest ne može da se zaustavi lako, te da će na vrhu epidemije samo u Beogradu dnevno obolevati 100 ljudi.

Komplikacije

Epidemiolog Zoran Radovanović objašnjava da se upala pluća, koja je ozbiljna bolest, u Srbiji javlja veoma često, čak kod 10 odsto zaraženih od morbila. Poređenja radi, u Evropi se ova komplikacija javlja kod šest odsto. – Najopasnija komplikacija bolesti je zapaljenje mozga, koje se javlja kod svakog hiljaditog pacijenta, a zatim dolazi upala pluća, koja, kako smo videli, može da bude smrtonosna. Upala pluća koja je kod nas vrlo česta javlja se ili kao komplikacija bolesti ili se na male boginje nadoveže bakterijska upala pluća zato što morbili ostavljaju organizam u stanju izrazito smanjene otpornosti, više nego druge bolesti. Upala pluća u tim slučajevima može da ubije pacijenta. Komplikacije kao što su zapaljenje srednje uha i proliv javljaju se kod osam odsto obolelih – objašnjava Radovanović.

Ko treba da primi MMR?

Da bi kolektiv bio zaštićen, neophodno je da bude vakcinisano preko 95 odsto građana. Imunološki bedem je najviše okrnjen u predškolskom uzrastu. Jedna obolela osoba može da zarazi drugih 15, a kako je “Blic” juče pisao, za samo jedno pre podne u KBC “Zemun” primljeno je šestoro obolelih mališana. U celoj Srbiji sprovodi se vakcinacija s ciljem da se suzbije širenje malih boginja, ali obuhvat zaštite je i dalje nedovoljan.
– U normalnim okolnostima MMR vakcinu treba da prime deca u dve doze, i to prvu između 12 i 15 meseca života i drugu dozu pre polaska u školu. U vanrednim uslovima kakvi su sada ko god nije primio vakcinu do navršene 14. godine treba da je dobije. Širenje malih boginja možemo da zaustavimo jedino vakcinisanjem, nema drugog načina. Ili da pasivno gledamo šta se događa ili da vakcinišemo decu. Što je veći broj vakcinisanih osoba, to će epidemija imati manje razmere – objašnjava Radovanović. https://www.blic.rs/vesti/drustvo/crne-prognoze-strucnjaka-vakcinisite-decu-ne-igrajte-se-njihovim-zivotima/11shn8s

Uticaj epidemije: Vakcine sad traže i preko društvenih mreža

Ordinacije domova zdravlja pune su dece koju su roditelji doveli da prime MMR vakcinu ili revakcinu, a ima i majki i očeva koji se i preko društvenih mreža raspituju gde mogu da nabave vakcinu protiv malih boginja. Više od devet stotina obolelih od malih boginja u Srbiji, uz dva smrtna slučaja, izgleda da su osvestili roditelje koji su do sada izbegavali da vakcinišu svoju decu, uplašeni pričama o pogubnom uticaju vakcina na zdravlje potomstva.
Iako u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da vakcina ima dovoljno, roditelji opsedaju i društvene mreže, ovoga puta u potrazi za stranim, polivalentnim vakcinama, kojima će “pokriti” svoje do sada nevakcinisano dete. Uz raspitivanje o vrstama vakcine, njihovom dejstvu i dužini zaštite, roditelje interesuje i koje sve vakcine njihovo dete treba da dobije, šta one sadrže i na šta da obrate pažnju pre odlaska kod pedijatra.
Uz priče o iskustvima s pedijatrima, domovima zdravlja i reakcijama na vakcinu, sve je više mirnih, realnih tonova, pošto su roditelji konačno postali svesni da je vakcina najsigurniji način zaštite zdravlja njihovog deteta, ali i da, s druge strane, postoje rizici, iako izuzetno mali. – Da li ima da se kupi MMR u apotekama? Iskreno, kupila bih je za sebe jer nisam vakcinisana, a radim u vrtiću. Moj muž ni varičele nije preležao. Kad je budu deca dobila, jer je sad epidemija i varičela, biće veselo ako i on dobije – kaže jedna uplašena majka, panično zovući privatne apoteke u potrazi za instant rešenjem. Na sva ova pitanja odgovor pružaju pedijatri i epidemiolozi, koji su se angažovali u borbi za pružanje pravilnih i tačnih informacija zabrinutim i uplašenim roditeljima. https://www.dnevnik.rs/index.php/drustvo/uticaj-epidemije-vakcine-se-sad-traze-i-preko-drustvenih-mreza-10-01-2018

Porast alkoholizma kod mladih

Alkohol je najčešće prva zavisnost sa kojom se mladi susreću. Neretko se zaustavljaju samo na njemu. Alkoholizam kod mladih je u konstantnom porastu. Stručnjaci upozoravaju na to da je konzumiranje alkohola opasnije u mlađem uzrastu. Kod mladih, konzumacija alkohola, ima dalekosežnije posledice, nego kod odraslih. https://www.youtube.com/watch?v=0McTgEgZ2xs

Dečak brutalno pretučen zbog 2.000 dinara: Ostao i bez skočnog zloba

Srednjoškolac F. J. (16) iz Lazarevca koji je 26. decembra brutalno prebijen u centru Vrnjačke Banje, probudio se pre nekoliko dana iz kome. Kako smo saznali, dečak će danas iz kragujevačkog kliničkog centra biti prebačen u Urgentni centar u Beogradu, gde će nastaviti lečenje. Dečakov deda Raša J. ispričao je za “Blic” da je porodica presrećna što se F. J. probudio iz kome, i da sada predstoji njegovo lečenje. Ipak, tinejdžer ne može da se seti nijednog detalja iz te kobne noći kada je pretučen. – Desna strana glave mu je operisana zbog hematoma koji je nastao od udarca, a leva noga mu je potpuno fiksirana zbog loma potkolenice i skočnog zloba, koji je morao da bude odstranjen jer je bio smrskan. Lekari kažu da sigurno dva meseca neće moći da stane na noge. Ne znamo šta će biti sa zglobom, a to će utvrditi ortopedi. Ukoliko ne bude mogao da mu se u Srbiji ugradi implant, onda ćemo potražiti pomoć u inostranstvu – kaže deda dečaka.
On nam je rekao da se njegov unuk sada oseća relativno dobro, s obzirom na to kakve je povrede imao i u kakvom je stanju dovezen u bolnicu. – Razgovarali smo s njim i on se ne seća nijednog detalja napada. Moguće je da su mu napadači prišli s leđa. I za nas je enigma kako mu je povređena desna strana glave i leva noga. Nisu nam poznati ni detalji sa saslušanja uhapšenih kod tužioca u Kraljevu – dodao je deda Raša.
Učenika drugog razreda Ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje, dvojica napadača su prebili 26. decembra, i ostavili ga da leži na poznatoj Promenadi. Pronašli su ga slučajni prolaznici. U kraljevačku bolnicu je dovezen bez svesti, a onda odmah odvezen u Klinički centar u Kragujevcu gde je operisan. Policija je istog dana uhapsila M. O. (18) iz Kruševca i A. Z. (18) iz Svilajnca, učenike četvrtog razreda. Prema rečima porodice prebijenog dečaka, jedan od motiva je bio novac, i to 2.000 dinara, koje je F. J. pozajmio od jednog od njih.

Protesti u Sudanu, stradao učenik

Širom Sudana u nedelju su izbili protesti zbog poskupljenja hleba, a u njima je život izgubio jedan učenik srednje škole i uhapšen je istaknuti opozicioni lider Omar Al-Dageir, javlja Rojters. Demonstracije su usledile nakon što je u subotu održan protest u jugoistočnom gradu Senaru pošto su se, posle objave vlade krajem prošlog meseca da će ukinuti subvencije u okviru budžeta za 2018. godinu, udvostručile cene hleba.

Kineski kosmički program jedan od najaktivnijih u svetu

I kineski kosmički program je jedan od najaktivnijih u svetu, a pre nekoliko dana objavljena je u ovdašnjim medijima vest da su kineski naučnici došli do zapažanja o “optičkom duplikatu” gravitacionih talasa koji nastaju spajanjem dve binarne neutronske zvezde pomoću istraživačkog teleskopa na Antarktiku. “Spajanje crnih rupa sa izuzetno snažnim gravitacionim poljem ne može da izazove izbacivanje ili elektromagnetske pojave”, izjavio je Vu Ksuefeng, istraživač Opservatorije Purpl Mauntin Kineske akademije nauka. Kako objašnjava, sudar binarnih neutronskih zvezda prati serija elektromagnetnih pojava, koje su ključne za istraživanje o poreklu teških elemenata poput platine i zlata.

About the Author

admin