Proslava 7.526. Nove godine

U proslavu 7.526. („Srpske Nove godine“, tačnije Nove godine po julijanskom kalendaru, prim. ured.) godine, koju organizuje Fondacija „Novi Sad 2021” u subotu, 13. januara (!!!), uključile su se i druge gradske institucije kulture priređujući posebne programe. U Muzeju Vojvodine te večeri od 20 sati biće održan koncert hora „Sveti Stefan Dečanski” kojim će dirigovati Tamara Adamov Petijević. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u prazničnom raspoloženju otvara vrata muzeja za publiku svih uzrasta i različitih interesovanja. Tog dana od 13 časova biće organizovana dečja radionica na temu „Nova godina u mom domu“ koji će odmah po nastajanju biti izložena u muzejskom prostoru.
Tokom celog dana ulaz će biti besplatan za sve posetioce, a pored stalne postavke, u terminu od 15 do 16 sati publika će moći da pogleda i promotivne muzejske filmove. Nakon projekcije biće održana kustoska tumačenja kolekcije Pavla Beljanskog u dva termina, od 16 i od 17 sati. Galerija Matice srpske predstaviće srpski virtuelni vodič „Doživi umetnost” uz eksperimentalne zvuke sastava „Bloom”, a u istom ambijentu posetioci će imati priliku da isprobaju AR mobilnu aplikaciju, koja pruža mogućnost uživanja u umetnosti na drugačiji način.
Na dočeku 7.526. godine izvođači najrazličitijih žanrova nastupiće na 21 mestu u Novom Sadu. U sjajnom spoju tamburaških sastava iz Osijeka i Novog Sada, predvođenih Dušanom Svilarom, publika će imati priliku da uživa u „Studiju M”. Sastav „Laibać” nastupa u Srpskom narodnom pozorištu, Kaliopi u Pozorištu mladih, Matija Dedić i Zoran Predin u Sinagogi, Dečja filharmonija u Gradskoj kući, opera za decu udruženja „Visoko Ce” u Eđšegu, a moderan cirkus i kabare „Ludifiko” u Zapadnom holu Spensa. Različita kulturno-umetnička društva iz „Zone 021” biće predstavljena u holu Železničke stanice, dok će budući “Youth Creative Polis”, tzv. Kineska četvrt, predstaviti programe na četiri mesta. Za ljubitelje tehno zvuka i rep muzike Pol Rič iz Francuske, Leg, Klaus i „Teća” nastupiće u „Fabrici”, a Necone, „Friday Snjag”, „Janćež”, „Rasheed” i „Yeah Left” u „Kvoteru”. Nikola Vranjković nastupa u Novosadskom pozorištu, „Marčelo&Napeti ljuintet/ Mutant Urban Dance Ansambl” dolaze u „Gerila bar”, dok će „Ledena šuma” predstaviti „Disko veče”. Sara Renar i Ana Ćurčin nastupaju u Kulturnom centru Novog Sada, a koncerti benda „Josip A Lisac” i Dojo biće održani u klubu „B-612”. U Gimnaziju „Laza Kostić” dolazi Loran Prokopić s prijateljima, a u Startit centar „Peaceful Njarriors”. U „Studiju M” biće održan i pop/rok koncert novosadskih muzičkih škola, a Kulturni centar „Mladost” Futog predstaviće Anatoliija Rečkina i Aleksandera Lukaševiča.
Deo programa za doček biće besplatan i otvoren za sve posetioce, dok je za ostale događaje ograničeni broj ulaznica po promotivnim cenama dostupan u prodajnoj mreži „Gigs tiksa”. Ulaznice za koncerte Divne Ljubojević i sastava „Imar”, koji će nastupiti sa Slobodanom Trkuljom kao specijalnim gostom, rasprodate su, dok se očekuje da će za ostale programe to biti uskoro. Informacije o programu i sadržajima mogu se videti na sajtu http://novisad2021.rs/

(Drevni) srpski kalendar: Nova godina počela 3. aprila

Nova godina, i to 7526. po redu, počela je 3. aprila prošle godine. Reč je o srpskom drevnom kalendaru koji godine broji od velikog biblijskog potopa, a po kojem su Srbi računali vreme sve do sredine 19. veka. Srpski narodni kalendar bio je zvanični kalendar od 1119. godine, kada ga je u crkveni kodeks uneo Sveti Sava. Po njemu su pisane povelje, zakoni, odluke, obligacije. Mnogi spomenici i manastiri datirani su po tom kalendaru. NASA je pre nekoliko godina saopštila da je najtačniji i u potpunosti usklađen s prirodom.

Vukosavljević: Dan Ćirila i Metodija državni praznik

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uveren je da će Srbija ove godine proslaviti Dan Ćirila i Metodija kao državni praznik, čime će se, kako ističe “nadoknaditi kulturološki zaostatak” u odnosu na druge slovenske zemlje. Inicijativa da 24. maj u buduće bude državni praznik potekla je iz Ministarstva kulture, ali je predlaganje Narodnoj skupštini nadležnost Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja. “Mi smo u ovom trenutku jedina slovenska zemlja u kojoj Dan Ćirila i Metodija nije državni praznik. Sve druge države obeležavaju to kao državni praznik i kao neradan dan”, rekao je Vukosavljević danas na konferenciji za novinare posvećenoj “Kustendorfu”. Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je naglasio da treba biti obazriv prema neradnim danima, jer ih ima dosta, pa je njihov predlog da Dan Ćirila i Metodija bude državni praznik koji će se obeležavati radno.
Razlog za inicijativu je, kako ističe, jasan sam po sebi, imajući u vidu neprocenjiv značaj Ćirila i Metodija za ukupan slovenski svet i da je “reč o istorijskom i kulturološkom utemeljenju”. “Ako poslanici pozitivno budu reagovali, mi ćemo nadoknaditi kulturološki zaostatak u simboličkom polju”, dodao je Vukosavljević. On je naglasio da svi praznici imaju svoju simboliku. “Mi mislimo da obeležavanje dela i uspomene na Ćirila i Metodija dolična i razumna stvar i temelji se na principima kulturne politike ovog ministarstva”, istakao je Vukosavljević. Braća Ćirilo i Metodije, koji su u 9. veku širili pismenost i hrišćanstvo među Slovenima, decenijama se proslavljaju u Rusiji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, a u Srbiji se Dan Ćirila i Metodija do sada skromno obeležavao kao Dan slovenske pismenosti.

Najbolji na bilbordima: Ivana

Ivana Lomenova iz Bačkog Petrovca osvojila je prvo mesto na takmičenju iz slovačkog jezika. „Pored slovačkog volim i engleski jezik, a u budućnosti planiram da upišem gimnaziju i volela bih da izučavam jezike“, izjavila je Ivana. Tijana Adamek iz Gložana, osvojila je treće mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika kao nematernjeg jezika, treće mesto na opštinskom takmičenju iz hemije i treće mesto na opštinskom takmičenju iz slovačkog jezika:  „Najviše mi leže srpski i slovački jezik, u budućnosti planiram da upišem gimnaziju u Bačkom Petrovcu  ili medicinsku u Novom Sadu, nisam još uvek odlučila“, izjavila je Tijana.
Projekat „Učim + Znam = Vredim”, koji realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti, nastavljen je i ove godine u Novom Sadu i šest okolnih opština: Sremskim Karlovcima, Srbobranu, Temerinu, Žablju, Bačkom Petrovcu i Beočinu. Na 61 bilbordu u sedam lokalnih samouprava predstavljeno je više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni.
Generalni sponzor pomenutog projekta bila je i ove godine Erste banka.  U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, „Dnevnik” je u proteklim danima predstavljao laureate projekta „Učim + Znam = Vredim” iz opština Srbobran, Temerin, Žabalj, Bački Petrovac i Beočin uz njihove kratke izjave. 

Za đake, predškolce i dr. 485 miliona iz novosadskog budžeta

Novčana podrška porodicama s decom biće obezbeđena i ove godine, u ukupnom iznosu od gotovo 485 miliona dinara za 17.375 korisnika, odlučeno je na poslednjoj sednici Skupštine grada. To podrazumeva pomoć za novorođenčad, za porodice koje dobiju trojke, novogodišnju novčanu pomoć i poklon, novčani poklon povodom Dana Grada, besplatan boravak dece u PU „Radosno detinjstvo”, ishranu dece u osnovnim školama, pomoć u školovanju darovitih učenika srednjih škola, finansiranje vantelesne oplodnje, platni promet i bankarske usluge za isplate pomoći utvrđene odlukom i program manifestacije „Dečja nedelja”, u čijoj realizaciji učestvuju deca iz predškolskih ustanova i osnovnih škola Novog Sada. Svi zahtevi se podnose putem Pisarnice Gradske uprave za opšte poslove u Žarka Zrenjanina 2.
Prava na ovaj vid podrške imaju porodice čiji su članovi državljani Republike Srbije i imaju prijavljeno prebivalište u Novom Sadu, odnosno boravište, ako je reč o osobama raseljenim s Kosova i Metohije. Sva prava ostvaruje majka koja rodi prvo dete, trojke, prva se porodi 1. januara ili na Dan Grada, 1. februara. Kada se tih datuma pri porođaju rodi više od jednog deteta, svako novorođenče dobija određni novčani iznos i poklon. Da bi majke uopšte ostvarile ta prava, moraju da podnesu fotokopiju lične karte i izjavu da neposredno brinu o detetu, kao i dokaz o državljanstvu i mestu prebivališta/boravišta, ali i fotokopiju računa otvorenog kod poslovne banke. Službenim putem se pribavlja izvod iz matične knjige rođenih za svu decu.

Besplatan boravak  u „Radosnom detinjstvu”

Na besplatan boravak dece u PU „Radosno detinjstvo” imaju pravo roditelji, staratelji i hranitelji čije dete ostvaruje pravo na dečji dodatak,  novčanu socijalnu pomoć, koji imaju više od dvoje dece, te oni čije dete ima smetnje u razvoju, ali i deca bez roditeljskog staranja. Osim fotokopije lične karte i potvrde izabranog lekara, ukoliko je reč o detetu sa smetnjama u razvoju, a koje pribavljaju podnosioci zahteva, službenim putem se obezbeđuje rešenje o ostvarenom pravu na dečji dodatak ili socijalnu pomoć, izvodi iz matične knjige rođenih za troje i više dece, potvrda Centra za socijalni rad za decu bez roditeljskog staranja i mišljenje Interresorne komisije. Pravo na besplatan boravak preispituje se svakog 1. septembra. S druge strane, roditelji koji imaju decu uzrasta od šest meseci do polaska u osnovnu školu, a žele da ih upišu u privatne vrtiće, takođe imaju pravo na novčanu pomoć od Grada.

Pravo na besplatnu ishranu

Pravo na besplatnu ishranu, koja obuhvata tri obroka (doručak, užinu i ručak) imaju deca prvog razreda osnovnih škola i deca koja imaju smetnje u razvoju i učenici su od prvog do četvrtog razreda. Na besplatnu užinu pravo imaju deca od prvog do osmog razreda. Pravo na besplatne obroke u osnovnim školama imaju i deca koja spadaju u neku od navedenih kategorija, a princip prikupljanja papira za ostvarivanje i tog prava je identičan kao i za prethodni.

„Privrednik” podržava darovite

Ni srednjoškolci i studenti nisu uskraćeni za novčanu pomoć od Grada Novog Sada, ali ukoliko spadaju u grupu darovitih đaka. To važi za učenike koji imaju najmanje prosek ocena 4,80, odnosno studenti čiji je prosek namanje 9,00, ali i oni koji su osvojili nagrade na saveznim i internacionalnim takmičenjima, posebno ukoliko su slabijeg materijalnog stanja, te imaju i pravo na pomoć pri školovanju. Sve se realizuje preko Humanitarnog fonda „Privrednik” u skladu s mogućnostima budžeta Grada. Pravo na pomenutu pomoć imaju učenici i studenti s prebivalištem na teritoriji Novog Sada, a koji su izabrani po javnom konkursu Fonda.

Klizalište “Ledena šuma”: Zabava za sve generacije

Drugu nedelju januara u Ledenoj šumi obeležili su interesantni programi za najmlađe. Oni koji su propustili druženje sa Diznijevim junacima imali su  priliku to da nadoknade ovih dana sa jednako poznatima. U četvrtak od 11 sati najmlađi su se družili sa Nindža kornjačama i Skajem, u petak u isto vreme bili su  tu Čejs i Roki iz “Patrolnih šapa”, a u subotu, 13. januara, od 11 časova najmlađe će zabaviti “Haos animatori”. Za one malo starije, u saradnji sa “EPK 2021”, istog dana biće organizovan doček 7526. godine po Julijanskom kalendaru “Radio AS fm, Disko veče na ledu”. Broj karata u smeni od 23 časa je ograničen Nakon završetka zimskog raspusta prva smena u “Ledenoj šumi”, besplatna za decu do 12 godina, radnim danima je od 13 do 14.30 časova. Naredne su od 15, 17, 19 i 21 čas. Tokom vikenda je redovno radno vreme od 9 do 22.30 časova.

Vremeplov: Rođen Sterija Popović

Na  današnji dan 13. januara 1806. godine rođen srpski pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, “otac” srpske drame. Kao načelnik Ministarstva prosvete Srbije obavio pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao u organizovanju prvog beogradskog teatra, 1841. otvoren njegovom tragedijom “Smrt Stefana Dečanskog”.

Vremeplov: Umro Branko V. Radičević

U Beogradu je na današnji dan 13. januara 2001.  umro jugoslovenski književnik Branko V. Radičević. Pesnik, romansijer, novinar i dečiji pisac, objavio oko 70 knjiga. Napravio 2 monografije o seoskim spomenicima, pokretač muzičke manifestacije Dragačevska truba u Guči i pesničkog Disovog proleća u Čačku.

Vremeplov: Umro Antonije Isaković

Na današnji dan 13. januara 2002. u Beogradu je  u 78. godini umro srpski književnik Antonije Isaković, potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1980. do 1992. Dobitnik mnogih književnih nagrada.

Vremeplov: Zola zatražio oslobađanje Drajfusa

Francuski pisac Emil Zola pod naslovom “Optužujem” objavio je na današnji dan 13. januara 1898. u listu “Loror” otvoreno pismo predsedniku Republike u kom je ukazao na mahinacije vojnih krugova i zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Drajfusa, koji je na procesu 1894. osuđen na doživotnu robiju zbog navodnog odavanja vojnih tajni Nemačkoj. Drajfus na obnovljenom procesu oslobođen optužbi i 1906. rehabilitovan, vraćen u vojsku i unapređen u čin majora.

Vremeplov: Umro Popov – izumitelj antene

Na današnji dan 13. januara 1906. umro ruski fizičar i elektroinženjer Aleksandar Stepanovič Popov, jedan od pionira radio-tehnike, izumitelj antene. 1896. ostvario prenos signala pomoću radio-talasa na udaljenost od 250 metara i utvrdio da se radio-talasi reflektuju od većih objekata.

Vremeplov: Umro Džejms Džojs

Irski pisac Džejms Džojs, koji je eksperimentima u narativnoj tehnici i strukturi romana i primeni toka svesti dao nov pravac modernoj književnosti umro je na današnji dan 13. januara 1941. godine. Njegov roman “Uliks” smatra se biblijom evropskog proznog modernizma.

Vremeplov: U Irigu otvorena Srpska čitaonica

Na  današnji dan14. januara 1842. godine  u Irigu je srpski pisac i iguman manastira Krušedol Dimitrije Krestić otvorio Srpsku čitaonicu. Na svečanosti prilikom otvaranja, prvi njen predsednik, Kiril Neofitović, sveštenik, obratio se prisutnima rečima: “da svi skupa revnosno služe narodu i da ne samo slavom nego i delom na oltar prosvešćenija žrtve prinose”. Srpska čitaonica u Irigu je čitavih stotinu godina primala svu važniju srpsku štampu kao i strane časopise, ali su ovu dragocenu zbirku 1944. tokom Drugog svetskog rata, uništile hrvatske ustaše.

Vremeplov: Rođen Petar Dobrović

Srpski slikar Petar Dobrović, majstor kolorita i jasnog ekspresivnog crteža rođen je na današnji dan 14. januara 1890. Njegove slike svedoče o snažnom temperamentu i impulsivnoj strukturi ličnosti. Slikarstvo je studirao u Budimpešti, a u rodnom Pečuju učestvovao je 1918. u vojnoj pobuni, posle koje je uhapšen, ali je pobegao iz zatvora. Mađarske vlasti su ga u odsustvu osudile na smrt. Bio je predsednik Baranjske srpsko-mađarske republike 1921. Potom je živeo u Parizu, a zatim u Beogradu gde je bio profesor na Akademiji likovnih umetnosti.

Vremeplov: Rođen Miloš Đurić

Na današnji dan 14. januara 1892 rođen je srpski klasični filolog Miloš Đurić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa “Živa antika”. Objavio je više od 200 radova iz oblasti klasičnih nauka. Prevodio je Eshila, Sofokla, Platona, Aristotela, Plutarha i Homera – “Ilijada” i “Odiseja”, kao i savremenike – Adlera, Junga, Duranta, Tagorea. Dela: “Vidovdanska etika”, “Filosofija panhumanizma”, “Racionalizam u savremenoj nemačkoj filosofiji”, “Problemi filosofije kulture”, “Istorija helenske etike”, “Ogledi iz grčke filosofije umetnosti”, “Aristotelovo etičko učenje”, “Iz helenskih riznica”, “Platonova akademija i njen politički rad”, “Sofisti i njihov istorijski značaj”, “Istorija helenske književnosti”.

Vremeplov: Rođen Vasa Čubrilović

Srpski istoričar Vasa Čubrilović, akademik, profesor Beogradskog univerziteta  rođen je
na današnji dan 14. januara 1897. godine. Kao đak pristupio je nacionalno-revolucionarnoj organizaciji “Mlada Bosna”, a zbog učešća u Sarajevskom atentatu osuđen je na 16 godina robije i do sloma Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu bio je u zatvoru. Tokom Drugog svetskog rata izvesno vreme proveo je u logoru na Banjici. Studirao je filozofiju na Beogradskom univerzitetu, gde je doktorirao 1927. Između dva svetska rata pripadao je levom krilu Zemljoradničke stranke, a posle 1945. bio je direktor instituta, izvesno vreme i ministar. Dela: “Bosanski ustanak 1875-1878”, “Poreklo muslimanskog plemstva u Bosni i Hercegovini”, “Prvi srpski ustanak i bosanski Srbi”, “Politička prošlost Hrvata”, “Istorija političke misli u Srbiji XIX veka”, “Odabrani istorijski radovi”.

Vremeplov: Rođen  Milorad Panić Surep

Na današnji dan 14. januara 1912.  godine rođen je srpski pisac Milorad Panić Surep. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Između dva svetska rata bio je novinar, a u NOP je stupio 1941. Posle Drugog svetskog rata direktor je Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, Narodne biblioteke i Muzeja revolucije Jugoslavije. Dela: zbirke pesama “Vetar zviždi”, “Prosto”, “Ti dolaziš”, “Ada”, “Žito”, “Svetlost zemaljska”, “Jasika”, “Od sene i opomene”, poema “Mesec i pruće”, letopis “Kad su živi zavideli mrtvima”, studija “Filip Višnjić – pesnik bune”.

Vremeplov: Umro Pavle Jurišić Šturm

Na  današnji dan 14. januara 1922. godine umro je srpski general Pavle Jurišić Šturm, jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Bio je pruski oficir, ali je prešao u Srpsku vojsku, gde je ostvario sjajnu karijeru. Veoma je zaslužan za blistave pobede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici. U Srpsku vojsku primljen je 1876. kao dobrovoljac u činu poručnika i već u Srpsko-turskom ratu 1876-1877. istakao se kao komandant Šabačkog i Posavsko-tamnavskog bataljona. U Srpsko-turskom ratu 1877-1878. veoma uspešno je komandovao Prvim dobrovoljačkim pukom, potom Krajinskim kombinovanim pukom u borbama kod Bele Palanke i Pirota. U Srpsko-bugarskom ratu 1885. komandovao je Šestim pukom Drinske divizije, u Prvom balkanskom ratu 1912-1913. Drinskom, a u Drugom balkanskom ratu 1913. Dunavskom divizijom. U Prvom svetskom ratu 1914. je kao komandant Treće armije primio prvi udar znatno nadmoćnije austrougarske Pete armije i usporio njeno napredovanje, što je omogućilo srpskim snagama da se pregrupišu za Cersku bitku. Trećom armijom komandovao je i u Kolubarskoj bici i na Solunskom frontu do avgusta 1916.

Vremeplov: Umro Luis Kerol

Engleski pisac i matematičar Luis Kerol, čiju prozu odlikuju humor i fantastika, po čemu je blizak potonjem nadrealizmu. Dela: “Alisa u zemlji čuda”, “Kroz ogledalo”  umro je  na današnji dan 14. januara 1898.

Vremeplov: Umro Edmund Halej

Na današnji dan 14. januara 1742. godine umro je engleski astronom i geofizičar Edmund Halej, direktor Griničke opservatorije i kraljevski astronom, koji je utvrdio da su komete uočene 1682, 1601. i 1551. zapravo isto nebesko telo koje se periodično pojavljuje. Predskazao je da će se ona pojaviti i 1758, 1835. i 1910. Njemu u čast dato joj je ime Halejeva kometa. Već u 19. godini objavio je raspravu o putanjama planeta. Izradio je prvi katalog sjajnih zvezda južnog neba i otkrio da se i zvezde kreću, shvatio ih kao sunca, a naše Sunce kao zvezdu. Izradio je prvu meteorološku kartu. Dela: “Katalog južnih zvezda”, “Pregled astronomije kometa”, “Teorija magnetskog kompasa”.

Ima 15 godina i 105 kilograma

Srbija je suočena sa epidemijom gojaznosti mladih, svako treće dete ima višak kilograma, što za posledicu ima brojne komplikacije, narušen kvalitet života i kraći životni vek, upozoravaju iz Specijalne bolnice “ČIGOTA” na Zlatiboru. Čak u 95 odsto slučajeva uzrok gojaznosti su nezdravi stilovi života – nepravilna ishrana i manjak fizičke aktivnosti koju adolescenti zamenjuju satima provedenim uz računar, televiziju, mobilne telefone.  – Od malena sam bio gojazan. Obroci su se uglavnom svodili na brzu hranu, kretao sam se uglavnom samo od škole do kuće i nazad, a škola mi je blizu kuće. Šest sati dnevno sam provodio za kompjuterom, dva sata sa telefonom, a pritom sam i puno spavao – priča za “Blic” 17-godišnji Dejan Rajičić iz Kraljeva. Njegov vršnjak iz Bara priča da je bio fizički aktivan, vozio je bicikl i išao na plivanje. – Ali zato sam mnogo spavao, mnogo vremena provodio uz televizor, voleo pojačanu ishranu, grickalice, čokoladu, brzu hranu, gazirana pića – kaže mladić iz Crne Gore koji nije želeo da mu se spominje ime.
I Kraljevčanin i Baranin nalaze se u u Specijalnoj bolnici “ČIGOTA” i učesnici su zdravstveno rekreativnog programa “Čigotica”. Dejan Rajičić ovde je već drugi put, a Baranin treći. – Prvi put kada sam došao na Zlatibor imao sam 108 kg i za 21 dan sam smršao osam kilograma. Pravilnom ishranom i kretanjem za godinu dana skinuo sam još nekoliko kilograma. Sada sam opet u “Čigotici” i želim da trajno rešim problem i unapredim zdravlje – kaže Dejan.
Baranin je sa 15 godina imao čak 105 kilograma, a danas 25 manje.
Gojaznost je najčešče hroničko oboljenje dece, a brine činjenica što deca ostvaruju sve teži stepen gojaznosti. Čak 80 odsto gojaznih adolescanata je gojazno u ranoj odrasloj dobi, ukazuje prim. dr Snežana Lešović iz Bolnice “ČIGOTA”. – Danas govorimo o nutritivnoj tranziciji i potpuno novim obrascima u ishrani naše dece. Reč je hiperkalorijskoj ishrani sa puno masti, ugljednih hidrata, nekontrolisanom unosu grickalica, slatkiša, brze hrane, slatkih a u poslednje vreme i energetskih napitaka. Sve su ređi obroci u okviru porodice, obroci se preskaču, a porcije su sve veće. Analiza podataka o navikama naših pacijenata ukazuje da su fizički neaktivni, svako peto dete se rkreativno bavi sportom, a uz medije i društvene mreže provode više od pet sati dnevno, malo spavaju – ističe dr Lešović. https://www.blic.rs/vesti/drustvo/imao-sam-15-godina-i-105-kilograma-ispovest-tinejdzera-daje-realnu-sliku-zivota-nase/whfs214

Potvrđena dva slučaja malih boginja u Smederevu

Na teritoriji opštine Smederevo potvrđena su dva slučaja obolelih od malih boginja, izjavila je načelnica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Vera Joković Kostić. Pratimo epidemiološku situaciju i prema proceni videćemo da li ćemo da prijavimo epidemiju i na teritoriji opštine Smederevo, istakla je Kostić za požarevački Radio Bum. Ona je navela da se trenutno čekaju rezultati sa Instituta za virusologiju Torlak za još tri osobe za koje se sumnja da su oboblele od malih boginja, te da je epidemiološka situacija po pitanju morbila u Braničevskom okrugu stabilna i da za sada nema nijedan slučaj obolelih. Prijava epidemije nije isto što i proglašena epidemija, ističe Kostić objašnjavajući da se epidemije prijavljuju kad je povećan broj nekih bolesti, odnosno kada se registruje veći broj oboljevanja ili smrtnosti. Opštim i specifičnim merama koje preduzimamo nadam se da će biti što manji broj obolelih. Trenutno smo u situaciji da nam se, kada se radi na iskorenjivanju ove bolesti u našoj zemlji, javlja veliki broj obolelih, tako da su nam sada dovoljna i dva slučaja da bi prijavili epidemiju, ističe Kostić i dodaje da prijava epidemije podstiče povećanje broja imunizacije.

Zaštita dece na internetu

Zaštita dece i mladih na internetu postaje jedno od najbitnijih pitanja u oblasti bezbednosti, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji. Broj kriminalnih aktivnosti koji se odvijaju podsredstvom interneta i društvenih mreža koje direktno ugrožavaju najmlađe raste. Najčešće opasnosti za decu i mlade u sajber prostoru su: lako dostupni uznemirujući sadržaji poput slika, informacija, video-spotova, mogućnost iskorišćavanja i manipulacija u seksualne svrhe, sve raširenija pedofilija na internetu i seksualna eksploatacija, deljenje ličnih informacija sa nepoznatim ljudima, mogućnost kidnapovanja – upoznavanje sa nepoznatim ljudima koji se kriju iza lažnih profila sa kojim dete pristane da se vidi, mogućnost pridruživanja različitim sektama, kriminalnim organizacijama pa čak i terorističkim grupama.
 „Sve učestaliji vid sajber maltretiranja – predstavlja digitalno ili sajber nasilje koje se javlja kod mladih, uzrasta od 10 do 19 godina i uključuje bilo kakav oblik slanja poruka putem interneta ili mobilnih telefona koji ima za cilj povređivanje, uznemiravanje ili nanošenje štete licu koje ne može da se zaštiti. Uključuje između ostalog, vređanje, uznemiravanje, uhođenje,  širenje nasilnih i uvredljivih komentara, slanje pretećih poruka, ismevanje“ kaže Katarina Jonev,
analitičar za politike sajber  bezbednosti/edukator za  zaštitu dece na internetu.

Subotica: Projekat sprečavanja nasilja u porodici

Tokom prošle godine tri i po puta je povećan broj nasilja u porodici u odnosu na 2016.godinu. Ukupno je prijavljeno 507 slučajeva. Centar za socijalni rad iz Subotice tokom prošle godine realizovao je projekat pod nazivom “Psihosocijalni tretman za počinioce nasilja na partnerskim odnosima”. Cilj projekta je da se da se počinioci nasilja pozovu na odgovornost, a ženama da se pruži zaštita. Prošle godine kroz pomenuti tretman prošlo je osam muškaraca.
Šta je nasilje, psihološko nasilje, ljubav i bliskost, alternative nasilju, odgovornost, otac i dete, uzroci nasilja i posledice nasilja, teme su koju su obrađivane tokom Tretmana za počinioce nasilja na partnerskim odnosima. Nakon tri godine pauze, Centar za socijalni rad je prošle godine ponovo realizovao navedeni projekat koji ima preventivnu ulogu u borbi protiv nasilja u porodici. Tretman se sastoji od individualnog i grupnog rada sa počiniocima nasilja u partnerskim odnosima, a program je trajao od septembra do decembra 2017.godine. U navedeneom periodu održano je 15 grupnih i 37 individualnih seansi.
Inače, model tretmana je preuzet iz Norveškog modela koji za cilj ima bezbednost žrtve i zaustavljanje nasilja. Od 2010. godine uprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike pokrenula je projekat za zaštitu žrtava nasilja kroz institucije u gradovima širom Srbije. https://www.youtube.com/watch?v=_LhtjXJpcE0

Kragujevac: Izbor zapaljenih lokacija u gimnaziji nije bio slučajan

Pomoćnica direktorke Prve kragujevačke gimnazije Sanela Ristić Ranković rekla je da izbor zapaljenih lokacija u školi nije slučajan, a da je osoba osumnjičena za podmetanje požara imala u prošlosti ugovor o zakupu dela prostora škole. “Škola je na budžetu Republike Srbije, kao škola od posebnog interesa i nije bilo bojazni da se računi neće plaćati, ali je za neke stvari trebalo još novca, kao što je slanje naših učenika na takmičenja. To se često finansira iz sopstvenih sredstava. Prostor, koji je ta osoba dobila na korišćenje, nije bio opremljen, ideja je bila da se prostor izda i da zakupac opremi taj prostor, a po ugovoru je sve to trebalo da ostane školi”, rekla je ona za Radio 034. Ristić Ranković je dodala i da je sklapanje ugovora o zakupu bilo u interesu škole, ali su se potom pojavili problemi.  “Zakupac nije plaćao na vreme račune, čim je istekao ugovor direktorka nije dozvolila da se obnovi, pa se ta osoba osetila oštećenom”, kazala je ona.  Ristić Ranković je prenela i informacije koje je škola dobila od policije. 
Odlukom Vlade Republike Srbije škola je 11. decembra 2008. godine proglašena za školu od posebnog nacionalnog značaja i pod zaštitom je kao spomenik kulture. https://www.dnevnik.rs/index.php/hronika/tuzilastvo-trazi-pritvor-za-osumnicenog-za-pozar-u-gimnaziji-05-01-2018

Sud blokirao Trampovu odluku: Štiti mlade imigrante od deportacije

Američki savezni sudija privremeno je blokirao odluku administracije predsednika Donalda Trampa da ukine program koji štiti mlade imigrante od deportacije. Američki okružni sudija za severni okug Kalifornije Vilijam Olsup, u utorak je odobrio zahtev Kalifornije i drugih podnosioca žalbi da spreči Trampa da ukine program odložene akcije za dolazak dece (DACA) dok su njihove tužbe aktuelne na sudu, prenosi AP. Tramp je u septembru prošle godine odlučio da ukine DACA. Program DACA štiti oko 800.000 osoba, koje su u SAD ušle nelegalno kao deca ili su ušle sa članovima svoje porodice, kojima je istekla viza.

Mičigen: Majka i njen dečko optuženi za ubistvo devojčice (4)

Američka federalne vlasti tragaju za ženom iz Mičigena i njenim dečkom koji su optuženi za mučenje i ubistvo njene četvorogodišnje ćerkice. Dete je nađeno bez svesti prvog januara u naselju s montažnim kućama Rosonvil Vuds, sa teškim opekotinama na udovima, preneo je Foks2. Posle pokušaja oživljavanja hitno je odvezena u bolnicu u En Arboru, gde su lekari konstatovali smrt. Kendis Renea Dijaz (24) i Bred Edvards Filds (28) optuženi su za ubistvo i zlostavljanje deteta.  Obdukcija obavljena trećeg januara potvrdila je ubistvo i traumatske povrede i dokaze o sindromu zlostavljanog deteta. “Majami herald” je preneo da je Filds ranije bio hapšen zbog nasilja u porodici. Policija je saopštila da par vozi “ševrole kavalije” s registarskom oznakom DTR1854 i objavila brojeve telefona na koje mogu da se jave svi koji imaju informacije o mestu boravka begunaca: Tima za hapšenje begunaca u Detroitu (313) 234-5656 i Policije u Sampteru (okrug Vejn u Mičigenu): (734) 461-4833, lokal 305.

Noćna smena povećava rizik od karcinoma kod žena

Žene koje rade noćne smene imaju veći rizik od dobijanja karcinoma od onih koje rade po danu, pokazuju rezultati objavljeni u časopisu Američkog udruženja za istraživanje raka “Epidemiologija kancera, biomarkeri i prevencija”. Rezultati studije pokazuju da je dugogodišnji rad noću rezultirao rakom kože kod 41 odsto žena, rakom dojke kod 32 odsto, te gastrointestinalnim karcinomom kod 18 odsto žena. Kod žena koje godinama rade noćne smene, posebno medicinskih sestara, rizik od razvoja nekih tipova karcinoma veći je za 20 odsto nego kod osoba koje rade u dnevnim smenama. Reč je, pre svega, o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože.
Studijom su obuhvaćeni rezultati 61 analize u kojima su prikupljeni podaci o 114.628 slučajeva raka u Severnoj Americi, Evropi, Australiji i Aziji. Naučnici su proveravali u kojoj meri noćni rad tokom dugog niza godina utiče na povećanje rizika od razvoja jedanaest tipova raka kod ženske populacije. Sprovedena je još jedna analiza o uticaju noćnog rada na razvoj šest tipova karcinoma među medicinskim sestrama sa rezultatima koji su dali iste perametre.

By admin