Vesti – 16.01.2018.

U aprilu novo PISA testiranje učenika

Novo PISA testiranje učenika počinje u aprilu ove godine i trajaće mesec i po dana, a testiranjem će biti obuhvaćene čitalačka, matematička, naučna i finansijska pismenost petnaestogodišnjaka – uglavnom učenika prvog razreda srednje škole. Rezultati će pokazati gde se nalazi obrazovanje u Srbiji kada je reč o funkcionalnom znanju učenika i šta treba da se unapređuje kako bi dostigli željene standarde, kažu u Ministarstvu prosvete. Takođe, rezultati će pokazati i kako se znanje naših učenika rangira u društvu više od 200 zemalja koje učestvuju u ovom međunarodnom istraživanju.
U Ministarstvu prosvete dodaju da će istraživanje početi posle 10. aprila i traće mesec i po dana, a ove godine će da se realizuje na mnogo većem uzorku od prethodnih. Na PISA testiranju učestvuju petnaestogodišnjaci, a u Srbiji su to uglavnom učenici prvog razreda srednje škole. Testiranje će se obaviti u 222 škole, a učestvovaće oko 8.000 učenika. Prošle godine rađeno je probno PISA testiranje, a novina je bila što je rađeno elektronski i po prvi put je uvedena finansijska pismenost. Za potrebe istraživanja u Ministarstvu prosvete kažu da su zajedno sa donatorima obezbedili dodatne laptopove kao podršku informatičkim kabinetima škola, što će omogućiti efikasniju realizaciju ove studije. Prema novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja škole su u obavezi da učestvuju u istraživanjima koja se sprovode na osnovu međunarodnih ugovora.
Od februara ove godine nastavnici i učenici će na sajtu Ministarstva prosvete moći da se upoznaju sa zadacima koje su sačinile radne grupe formirane u okviru Nacionalnog saveta za praćenje PISA istraživanja, navodi se na sajtu Ministarstva prosvete. Cilj je da se učenici pripreme za takvu vrstu testiranja znanja, kako bi faktor iznenađenja i njegove negativne posledice na rezultat testa bili što manji. Sredstva za PISA testiranje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, a realizuje Institut za psihologiju. Srbija u o ovom testiranju učestvuje od 2001. godine, testiranje se radi svake tri godine, a naša zemlja preskočila je istraživanje 2015. godine, jer za to nisu bila obezbeđena sredstva. Na poslednjem PISA testiranju na kome su učestvovali učenici iz Srbije, 2012. godinu, postignuti su rezultati koji su ispod proseka, Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja.

Povratak šidskih osnovaca u renoviranu školu

Učenici OŠ „Sremski font” u Šidu, koji su jedno vreme bili raspoređeni po drugim školama dok se njihova renovirala, započeće drugo polugodište u matičnoj školi. Radovi na renoviranju i uređivanju su završeni i od ponedeljka, 15. januara nastava će se normalno odvijati. Škola je okrečena, kompletno zamenjena spoljna i unutrašnja stolarija, podovi i rasveta, kao i sanitarni čvorovi. Učenici viših razreda, od petog do osmog, nastavu će početi u prvoj smeni od 8 časova, dok će učenici nižih razreda, od prvog do četvrtog, krenuti u drugu smenu sa početkom u 13.30 časova. Prevoz za učenike iz Molovina, Sota, Bikić Dola i Berkasova odvijaće se prema redovnom redu vožnje, koji je važio pre početka radova.

Samo za jedan osporeni doktorat podneta žalba

Posle odluka komisije za akreditaciju o 95 osporenih doktorata i velike prašine koja se zbog toga podigla u javnosti, očekivalo se mnoštvo žalbi nezadovoljnih nastavnika drugostepenom organu, u ovom slučaju Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Ali umesto mnoštva, u NSVO je stigla samo jedna žalba, koja je odbijena. Dr Miodrag Popović, generalni sekretar Nacionalnog saveta, kaže da se ovo odsustvo žalbi može objasniti time da je većina vlasnika osporenih diploma prihvatila odluku komisije za akreditaciju i da će biti vraćeni u „prethodno zvanje” – kao predavači bez doktorata. Da li će tako i biti, teško je reći, pogotovo ako imamo u vidu saopštenje Ministarstva prosvete, u kome se navodi da se „takozvane sporne doktorske diplome mogu smatrati validnim ukoliko su ih izdale visokoškolske ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, a koje nemaju saglasnost univerziteta… na nastavni plan magistarskih studija”, kao i „visokoškolske ustanove čiji je osnivač drugo pravno lice, a koje… nisu pribavile formalnu saglasnost nadležnog ministarstva za nastavni plan magistarskih studija”.
Ministarstvo, dakle, u svom saopštenju načelno ne osporava ono što komisija za akreditaciju osporava – validnost diploma stečenih u ustanovama koje nisu pribavile „formalnu saglasnost… na nastavni plan magistarskih studija”, što će svakako biti razlog za nedoumicu nadležnih u visokim školama u kojima su zaposleni nastavnici sa osporenim diplomama. Da li da se priklone konkretnoj odluci komisije za akreditaciju i degradiraju u niže zvanje predavača svog nastavnika sa osporenim doktoratom ili da jednostavno pređu preko odluke komisije, imajući u vidu citirano saopštenje ministarstva prosvete, objavljeno neposredno pred Novu godinu?
Tim povodom pitamo profesora Miodraga Popovića šta će biti ako nastavnici sa osporenim diplomama ignorišu naloge komisije i nastave upravo ovih dana da ispituju studente, a on kaže da bi u tom slučaju trebalo da reaguje inspekcija ministarstva, ali ako se to ne desi, komisija za akreditaciju ima pravo na vanredni nadzor ustanove. Profesor veruje da takvi vanredni nadzori neće biti potrebni i da će odluke komisije za akreditaciju biti poštovane.
U našu redakciju nedavno je stiglo i jedno nepotpisano pismo u kome se, bar prema onome što je navedeno, „osporeni doktor” žali („Politici”) na odluku komisije, uz obrazloženje da bi njegova sporna disertacija „mogla da prođe svaku proveru” i da bi bila „odbranjena na bilo kom fakultetu”. „Zašto bi formalni uslov (posedovanje rešenja za obavljanje magistarskih studija institucije koja je organizovala odbranu doktorske disertacije) poništio verodostojnost njene odbrane, a naš ukupni nastavnički i naučno-istraživački rad učinio nekompetentnim posle desetak godina”, pita se ova, kako je navela, „verna čitateljka” našeg lista, a dr Popović na to kaže da ga takav komentar podseća na odbranu nekoga ko je godinama radio kao lekar, ali bez diplome. Obično je reč o nesvršenim studentima medicine koji su čak „uspešno” radili lekarski posao, ali kad se utvrdi da nemaju diplomu naravno da moraju da prestanu da rade.
Naš sagovornik napominje i da oni koji su stekli spornih 95 doktorskih diploma „nisu bili baš neobavešteni šta rade i u šta se upuštaju, ali su ipak u tome učestvovali”. Ministarstvo, međutim, u svom saopštenju naglašava da plan magistarskih studija nemaju ni neki renomirani državni fakulteti sa dugom tradicijom. „Upravo zbog toga odluka komisije za akreditaciju da ospori doktorske diplome pojedinih, ali ne i svih fakulteta koji nemaju odgovarajuću saglasnost, ceo postupak čini selektivnim i ne doprinosi pravnoj sigurnosti”. Ministarstvo zato „ne isključuje da bi komisija osporila i diplome renomiranih državnih fakulteta koji nemaju saglasnost univerziteta kada uđu u postupak (re)akreditacije”.
Ministarstvo se poziva i na 127. član Zakona o visokom obrazovanju, u kojem se pominje uloga ministra u aktima poništavanja diploma, pa zbog novostvorene situacije, u kojoj levica ne zna šta radi desnica, pitamo jednog od članova komisije za akreditaciju zašto u ovu akciju osporavanja diploma nisu prethodno uključili i ministarstvo – da bi aktivnost bila zajednička, samim tim i bez ovih nesporazuma – ali smo čuli objašnjenje da bi to bilo uvođenje ministarstva na mala vrata u proces akreditacije, što je nedopustivo, jer su nacionalni savet i komisija za akreditaciju u tom domenu nezavisna tela.
Teško je reći kako će ovaj spor biti rešen, pogotovo ako se ima u vidu da se mandat sadašnjeg saziva komisije za akreditaciju završava na jesen. A to nije tako kratak period da bi se preko spora prešlo kao da ga nije bilo. http://www.politika.rs/sr/clanak/396270/Samo-za-jedan-osporeni-doktorat-podneta-zalba

Pokloni opštine Sremski Karlovci za decu u Leposaviću

Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Slađana Marković Stojanović posetili su 12.01.2018 Leposavić i obližnje selo Kamenica i deci uručili praznične paketiće. Paketići su dodeljeni u porti Crkve svetog cara Konstantina i carice Jelene, čiji će završetak, prema rečima predstavnika opštine, pomoći građani Sremskih Karlovaca.  Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković rekao je tom prilikom da postoji neraskidiva veza između te opštine i Kosova i Metohije, izrazivši uverenje da će pomoć i podrška građana Sremskih Karlovaca Srbima u južnoj pokrajini biti sve intenzivnija i vidljivija. 
“Mi smo danas ovde da pružimo podršku narodu da zagrlimo i poljubimo decu ovde, da im uručimo paketiće, da poželimo srećnu Novu godinu i božićne praznike sa željom da pre svega budu zdravi”, kazao je Milenković.  On je pozvao decu opštine Leposavić da posete Sremske Karlovce i upoznaju se sa znamenitostima i istorijom tog grada. 
Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Slađana Marković Stojanović navela je da Kancelarija podržava sve akcije koje u fokusu imaju decu, kao i akcije koje za cilj imaju očuvanje kulturnog i verskog identiteta Srba u pokrajini. Ona je zahvalila vlastima i građanima opštine Sremski Karlovci na želji i spremnosti da na konkretan način pomognu svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji. 

Najbolji na bilbordima u Bačkom Petrovcu

Emilia Ganjiova iz Osnovne škole „Jan Čajak” u Bačkom Petrovcu osvojila je prvo mesto na takmičenju iz istorije i drugo mesto na takmičenju iz biologije na opštinskom nivou: – Najviše volim biologiju i istoriju, a u budućnosti bih volela da upišem Medicinski fakultet i da radim kao lekar – rekla je Emilia, jedna od laureatkinja u projektu „Učim + Znam = Vredim”. Udruženje za promociju društvene odgovornosti nastavilo je ovaj projekat i prošle godine u Novom Sadu i šest okolnih opština: Sremskim Karlovcima, Srbobranu, Temerinu, Žablju, Bačkom Petrovcu i Beočinu. Na 61 bilbordu u sedam lokalnih samouprava predstavljeno je više od 200 učenika osnovnih i srednjih škola koji su u protekloj školskoj godini ostvarili najznačajnije uspehe na takmičenjima iz oblasti nauke i umetnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Generalni sponzor pomenutog projekta je i ove godine Erste banka.  U saradnji s Udruženjem za promociju društvene odgovornosti, „Dnevnik” je u proteklim danima predstavljao laureate projekta „Učim + Znam = Vredim” iz opština Srbobran, Temerin, Žabalj, Bački Petrovac i Beočin uz njihove kratke izjave.

Inkluzivno edukativni salaš “Filipus” u Šajkašu

Mladi sa invaliditetom kvalitetno vreme mogu da provedu na Inkluzivno edukativnom salašu “Filipus” u Šajkašu. Smešten nedaleko od Novog Sada, ovaj salaš je adresa gde mladi sa invaliditetom, deca iz redovnih škola, njihovi roditelji, prijatelji i profesori, uz druženje sa životinjama, pre svega kroz terapijske aktivnosti sa konjima, provode kvalitetno slobodno vreme, uz brojne aktivnosti. Njihova vrata su otvorena sedam dana u nedelji, za sve ljude dobre volje. Uz brojne korisne aktivnosti koje pružaju mladima, formirali su socijalno prеduzеće “Sodara Filipus Šajkaš”, kao mеsto gdе bi mladi iz osеtljivih grupa mogli da sе zaposlе i da porеd samog rada, imaju organizovanu stručnu podršku u različitim sfеrama intеrеsovanja. Tako već mesecima mladi u sodari rade manufaktirne jednostavne poslove, stiču iskustvo, ali i zarade džeparac.   Ono što nedostaje su flaše, kako bi kapacitet mladih koji žele da rade bio upotpunjen. Fondacija 021 pokrenula je akciju kako bi pomogla ovo društveno korisno preduzeće, sa humanitarnim ciljem. 

Humanitarna akcija za Inkluzivni salaš  u Šajkašu

Doniranjem 130 dinara za kupovinu flaše sa sifonom za soda vodu – povratna ambalaža, pomoći ćete socijalnom prеduzеću “Sodara Filipus Šajkaš”, da proširi svoje kapacitete i radno angažuje što više mladih sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom. To možete učiniti uplatom na žiro račun 340-000001100505282 ili doniranjem novca u kutije koje se nalaze u Knjižari BoBo i Radio kafeu (Svetozara Miletića 45). U Fondaciji 021 kažu da im je cilj da kupe bar 10.000 komada, koliko je potrebno da bi se proizvodnja i plasman značajno popravili. “Apelujemo na građane da doniraju bar jednu flašu. Fondacija se nada da će podstaći bar toliko građana i firmi, da se prikupi novac za 10.000 flaša”, kažu u Fondaciji 021.
Čitav koncept društveno korisnog salaša osmislili su i pokrenuli humanitarci Miodrag Miša Blizanac i Maja Dunović. “Na salašu sе sprovodi tеrapija, pomoću konja za osobе sa invaliditеtom i svе onе kojima jе to potrеbno u svrhu jačanja zdravlja ili ozdravljеnja. U školi jahanja pod stručnim nadzorom trеnеra, možеtе stеći sva znanja i vеštinе vеzanе za konjički sport i jahanjе. Imamo devet konja, kozе, prasiće, ovcu, kravu… U našim prostorijama organizujеmo krеativnе radionicе, proslavе, družеnja i mini еskurzijе sa cеlodnеvnim ili poludnеvnim boravkom”, objašnjava Maja Dunović. 

Pomozimo IES “Filipus”

Svе ove aktivnosti vodе ka jеdnom cilju, a to jе da Inkluzivno edukativni salaš “Filipus”, na kojem rеalizuju najvеći broj aktivnosti, u potpunosti oprеme i prilagode prvеnstvеno mladima sa smеtnjama u razvoju i mladima koja izlazе iz sistеma socijalnе zaštitе, kako bi u ovom prostoru boravili, radili i živеli. Zbog toga je naophodna kontinuirana podrška, što je Fondacija 021 prepoznala kao važnost.  Takođe, korisno bi bilo da se u Novom Sadu pronađe adekvatan prostor za sodaru, kako bi i mladi koji nisu u mogućnosti da idu u Šajkaš, mogli da se priključe.
Poseban problem predstavlja i nedostatak autobuskih linija, te se apeluje na nadležne da prihvate molbu udruženja da nekoliko puta dnevno gradski autobus prođe kroz Šajkaš.  Doniranjem novca u kutijama u Knjižari BoBo i Radio kafeu (Svetozara Miletića 45), ali i uplatom na namenski žiro račun Fondacije 021 340-000001100505282, pomoći ćete da Sodara Filipus radno angažuje što više mladih iz osetljivih grupa. Akcija traje do kraja januara.  http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/178359/FOTO-Humanitarna-akcija-za-Inkluzivno-edukativni-salas-Filipus-u-Sajkasu.html

Bečej: Uređenje dvorišta Ekonomske škole

Učenici i nastavnici Ekonomsko-trgovinske škole u Bečeju su na redovnom zimskom raspustu, ali je u ovoj školi radna atmosfera, jer je počela realizacija letos najavljenog posla uređenja dvorišnog prostora.  – Čekali smo školski raspust, kako bi bezbednost prilikom uklanjanja postojećih stabala i podizanja betonskih staza bila zagarantovana. Realizacija projekta vrednog 5,8 miliona dinara, od čega smo iz pokrajinskih izvora dobili 4,6, a iz opštinske kase 1,2 miliona  dinara, počela je 27. decembra i sve bi trebalo da bude gotovo za 60 radnih dana. Kako je zimski period, mnogo toga zavisi od vremenskih uslova, ali je sigurno da ćemo novu generaciju učenika naše škole dočekati u potpuno novom dvorišnom ambijentu – kaže direktorka Ekonomsko-trgovinske škole u Bečeju Gordana Kovačev. Ona podseća da je letos završena rekonstrukcija dvorišne zgrade, čekana deceniju i po, čime su stvoreni optimalni uslovi za nastavu. Aktuelnim radovima uklonjena su 22 stabla, koja su bila dotrajala ili su koreni podizali betonsku podlogu, a tri su ostala. Nema više neujedačenih betonskih staza.
Sve je spremno za postavljanje nivelisanih staza od novih behaton ploča uz čiju ivicu će biti novi kandelabri. Na prostoru kod dela zgrade koji pripada Gradskom pozorištu biće plato, a u nekoj novoj fazi radova planira se da tu bude manji amfiteatar pogodan za prigodna dešavanja iz oblasti kulture u letnjem periodu. Zasadiće se nove sadnice, urediti travnata površina, postaviti držači za bicikle učenika, obojiti dvorišna fasada zgrade i podići novi zid s metalnom ogradom prema Domu zdravlja. – Novim radovima rešićemo problem koji nam se dešavao sa atmosferskim padavinama, pa se voda na pojedinim mestima podlivala u temelje zgrade. Da bi bezbednost učenika u vreme radova bila potpuna, organizovali smo se tako da nam dvorišna zgrada neće biti u funkciji, jer će deca u to vreme realizovati obaveznu praksu. Rečju, zadovoljni smo saradnjom sa lokalnom samoupravom i Pokrajinskom vladom, pošto su nam za aktuelni projekat prvo obezbedili sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije, a onda i omogućili realizaciju projekta – zaključuje direktorka Gordana Kovačev.

Kreativna radionica za decu: Selfi jednog slikara

Kreativna radionica „Selfi jednog slikara”, u okviru ciklusa „Putovanje kroz moderno doba” održaće se u subotu, 13. januara, od 11 do 12.30 časova u Galeriji Matice srpske, Trg Galerija 1. Mališani od pet do 11 godina će se u okviru radionice upoznati s autoportretima Bogdana Šuputa, Vase Pomorišca, Mladena Josića i drugih umetnika koji su stvarali u prvoj polovini 20. veka. Oni će, takođe, pokušati da zaključe nešto o ličnostima prikazanim na slikama, ali i čuti zanimljivosti iz njihovih života. Razgovaraće se o sličnostima i razlikama između autoportreta i selfija, a potom će učesnici imati priliku da naslikaju svoje autoportrete. Ciklus kreativnih radionica „Putovanje kroz moderno doba” posvećen je novoj stalnoj postavci srpske umetnosti 20. veka „Modernizmi 20. veka. Kontinuiteti i sučeljavanja”. Predviđeno je da se radionice održavaju subotom, a za ulaznicu je potrebno izdvojiti 150 dinara.

Akcija za obnovu Prve kragujevačke gimnazije

Donatorski doručak za obnovu Prve kragujevačke gimnazije, koja je pretrpela veliku štetu u nedavno podmetnutom požaru, održan je danas u holu te škole, a prema rečima direktorke škole Slavice Marković očekuje se da će biti prikupljeno više od milion dinara. Ona je za Tanjug precizirala da je danas donirano oko 560.000 dinara, a da su pravna lica najavila da će u ponedeljak, 15. januara, uplatiti oko 600.000 dinara.
U požaru koji je u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji podmetnut u noći između 3. i 4. januara uništena je direktorska kancelarija, kancelarija sekretara škole, računovodstva i nastavnička kancelarija i učionica. Vatra je uništila dokumentaciju iz kancelarija, vredne knjige i slike, a požar je jednim delom zahvatio i bibliotečki fond. Policija je uhapsila N.G. (37) zbog sumnje da je podmetnuo požar.

Vremeplov: Umro Jovan Cvijić

Na današnji dan 16. januara 1927. godine umro srpski geograf Jovan Cvijić, osnivač antropogeografije i geomorfologije i Geografskog društva u Beogradu, 1910. Predsednik Srpske kraljevske akademije od 1921. do smrti i počasni doktor više inostranih univerziteta i akademija, predsednik teritorijalne komisije na Mirovnim pregovorima u Versaju.

Vremeplov: Aleksandar Tišma

Srpski pisac Aleksandar Tišma, član Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije umetnosti u Berlinu rođen je na jučerašnji dan 16. januara 1924. godine. Njegova dela prevođena su na dvadesetak jezika, a i sam se bavio prevođenjem sa mađarskog i nemačkog. Dela: zbirke pesama “Naseljeni svet”, “Krčma”, knjige pripovedaka “Krivice”, “Nasilje”, “Povratak miru”, “Škola bezbožništva”, romani “Za plavom devojkom”, “Knjiga o Blamu”, “Upotreba čoveka”, “Vere i zavere”, zbirka putopisa “Drugde”.

Vremeplov: Ostavka šefa kineskih komunista zbog studentskih nemira

Šef Komunističke partije Kine Hu Jaobang (Yaobang) podneo je, na današnji dan 16. januara 1987. godine   ostavku, prihvativši krivicu za političke greške koje su izazvale studentske nemire. Funkciju generalnog sekretara Partije preuzeo je Džao Cijang (Zhao Ziyang).

Vremeplov: Umro Toskanini

Na današnji dan 16. januara 1957  umro je italijanski dirigent Arturo Toskanini (Toscanini), jedan od najznačajnijih u 20. veku. Dirigovao je u milanskoj Skali i Metropoliten operi u Njujorku gde je organizovao i simfonijski orkestar.

Vremeplov: Spalio se Jan Palah

Češki student Jan Palah na današnji dan 16. januara 1969. godine je izvršio samoubistvo spaljivanjem u centru Praga u znak protesta zbog okupacije Čehoslovačke koju su, po nalogu Sovjetskog Saveza, izvršile članice Varšavskog ugovora u avgustu 1968. godine.

Vremeplov: Umro Edvard Gibon

Na današnji dan 16. januara 1794  godine umro je engleski istoričar Edvard Gibon (Edward Gibbon), autor dela “Opadanje i propast Rimskog carstva”, koje se smatra jednim od najznačajnijih u svetskoj istoriografiji.

Raste broj obolelih od malih boginja u Srbiji

U Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do 11. januara je registrovano 949 slučajeva malih boginja, te je danas broj obolelih za 31 veći nego jučće, u sredu. To je danas saopštio Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, dodajući da je Institutu “Torlak” laboratorijski potvrdjeno 435 slučajeva morbila. Najviše obolelih je mladje od pet ili starije od 30 godina, a 93 odsto nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa. Оd ukupnоg brоја оbоlеlih, 34 odsto је bilо hоspitаlizоvаnо ili su još u bolnicama.  Оd tеžih kоmpliкаciја mаlih bоginjа, upаlа plućа je rеgistrоvаnа коd 124 оbоlеla, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje. U kosovskim opštinama sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom,  od prijave epidemije 23. oktobra do danas, registrovan je 281 slučaj malih boginja.  Srbiji su od komplikacija izazvanih malim boginjama umrle dve osobe koje nisu bile vakcinisane. 

Raste broj vakcinisane dece u Novom Pazaru

Broj dece vakcinisane MMR vakcinom u Novom Pazaru svakodnevno raste, a u poslednja tri meseca imunizacijom je obuhvaćeno oko 70 odsto dece, rečeno je agenciji Beta u gradskom Zavodu za javno zdravlje. Direktor te zdravstvene ustanove Šefadil Spahić rekao je da su procentualno najviše vakcinisani dvogodišnjaci i dodao da je zadovoljavajući i obuhvat revakcinacije MMR vakcinom. “Dobri rezultati postignuti su zahvaljujući sprovedenoj kampanji o značaju MMR vakcine. Edukacija stanovništva i zdravstvenih radnika, vaspitno obrazovni rad sa decom školskog uzrasta, ali i uključivanje lokalne samouprave u celu problematiku je dalo pozitivne rezultate”, rekao je Spahić.
On je naveo da je neophodno vakcinisati 95 odsto dece kako bi se postigao kolektivni imunitet.”Ako kontinuirano nastavimo da sprovodimo ovakvu kampanju očekujem da ćemo za tri do četiri godine postignuti kolektivni imunitet, i tek tada ćemo biti u potpunosti zadovoljni”, rekao je Spahić.Po podacima novopazarskog Zavoda za javno zdravlje, od kraja novembra do danas je na teritoriji koju pokriva ta zdravstvena ustanova 13 osoba obolelo od malih boginja, i to sedam u Novom Pazaru i šest u Tutinu.

Pančevo: Krivična prijava maloletniku za rušenje na Jevrejskom groblju

Više javno tužilaštvo u Pančevu podnelo je 12. januara sudiji za maloletnike Višeg suda zahtev za pokretanje pripremnog postupka maloletniku zbog sumnje da je izvršio krivično delo uništenja i oštećenja tuđe stvari, tako što je porušio na Jevrejskom groblju u Pančevu 47 spomenika i time prouzrokovao štetu od oko 10 miliona dinara. U događaju na Jevrejskom groblju sa maloletnikom su učestvovala i tri deteta (po zakonu uzrast do 14 godina) protiv kojih pripremni postupak nije mogao biti pokrenut. Maloletni huligani su pod okriljem noći 8. na 9. decembar preskočili zid Jevrejskog groblja u Pančevu i porušili, iščupali i polomili 47 nadgrobnih spomenika ostavljajući za sobom uznemirujuću sliku oskrnavljenih grobova pripadnika Jevrejske zajednice u ovom gradu. Događaj koji je policiji prijavljen skoro tri dana kasnije, brzom akcijom je rasvetljen, a počinioci pronađeni u Pančevu i Novom Sadu.
U međuvremenu, u javnosti se spekulisalo da je među maloletnim vandalima koji su demolirali Jevrejsko groblje i jedan od učesnika događaja od pre godinu dana kada su u Novom Sadu zapaljena dvojica beskućnika, od kojih je jedan preminuo od posledica opekotina, a drugi koji je sa njim delio sklonište, povređen. „Politika” je došla samo do nezvanične potvrde da je isti stariji maloletnik nakon pomenutog zločina smešten u Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja „Spomenak” u Pančevu, a da je neposredno pre incidenta na groblju pobegao iz doma sa još dvojicom štićenika.
Ove navode nisu hteli zvanično da potvrde ni u tužilaštvu ni u ovoj ustanovi socijalne zaštite, iako je policija dolazila u dom, i kako procedura nalaže, saslušala neke od štićenika, dok su istovremeno za naš list u domu naglasili, da nisu upoznati na koje okolnosti. Takođe, pošto je reč o maloletnim osobama, u zvaničnim saopštenjima se ne navode ni inicijali osumnjičenih. Povodom ovog nemilog događaja oglasila se i Jevrejska opština Pančevo, koja je i vlasnik groblja, kao i Savez jevrejskih opština u Srbiji duboko pogođeni i potreseni ovim razbojništvom, kojim je napravljena ogromna šteta, ne samo materijalna, nego pre svega duševna za sve njihove članove. Takođe, oni su naveli da je reč o spomenicima, od kojih neki datiraju još iz 18. veka, koji predstavljaju kulturno-istorijsko nasleđe, „sumnjajući da je postojala namera da se izvrši takvo uništenje, da je i ranije bilo sporadičnih antisemitskih ispada, kao što su natpisi i kukasti krstovi na kućama članova Jevrejske zajednice i skrnavljenja ostataka sinagoge u Pančevu, ali da se ovako nešto još nije desilo”. http://www.politika.rs/sr/clanak/396336/Krivicna-prijava-maloletniku-za-rusenje-na-Jevrejskom-groblju-u-Pancevu

Deca i mladi žrtve pedofila

Izlaganje seksualnim ili nasilnim sadržajima, kao i dostupnost neprimerenim informacijama koje uključuju pornografiju, materijale i stranice koje podstiču mržnju ili diskriminaciju, krvave i nasilne prizore, dezinformacije i preuveličavanje vesti takođe utiču na svest mladih. Jedna od opasnijih situacija za decu i mlade jeste direktna komunikacija sa odraslom osobom koja traži neprimerene odnose. Deca i mladi mogu postati žrtve pedofila ili odraslih osoba sa seksualnim namerama koji će ih pokušati nagovoriti na susret ili na neki drugi način izigrati njihovo poverenje (nper. Objavljivanje slika maloletnih lica i slično).

Raste učestalost digitalnog nasilja

„Kao što sa uzrastom raste učestalost aktivnog korišćenja interneta, digitalnih uređaja i učestalost rizičnog ponašanja tako raste i učestalost digitalnog nasilja i broj učenika koji su u njega uključeni. Dete treba usmeriti šta je dobro, a šta je looše u sajber svetu – kao što decu učimo da ne pričaju sa nepoznatima na ulici, treba da ih naučimo i da ne pričaju sa nepoznatima na društvenim mrežama“ kaže Katarina Jonev, analitičar za politike sajber  bezbednosti.
„Problem leži u nedovoljnoj obazrivosti najmlađih korisnika društvenih mreža kao i njihovih roditelja, zatim njihova neinformisanost i neznanje. Decu treba uputiti u bezbednosnu kulturu korišćenja interneta i popularnih društvenih mreža. Treba da razviju zdrave sajber identitete, da nauče kako da sačuvaju svoju privatnost, da se što manje izlažu rizicima u onlajn svetu, da nauče da razlikuju korisne i istinite informacije od lažnih i neproverenih“ kaže Katarina Jonev.
„Nijedan postojeći dokument na nacionalnom nivou ne tretira specifično bezbednost dece na internetu, a postojeće kampanje za edukaciju dece su sporadične i nekoordinirane. Na državnom nivou, neophodno je da deca budu prepoznata kao ranjiva grupa. To je preduslov za formulisanje jedinstvenog pristupa problemu izloženosti dece bezbednosnim rizicima na internetu i kreiranje koordinirane nacionalne kampanje koja bi doprinela podizanju znanja dece, roditelja, staratelja i nastavnog osoblja o bezbednim načinima korišćenja interneta“ dodaje analitičarka nasilja Jonev.

Za fotografiju na “stranici srama”, devojčica  dobila debelu odštetu od Fejsbuka

Fejsbuk je platio nadoknadu 14-godišnjoj devojčici u pravosnažnom pravnom postupku nakon što su njene nage fotografije bile objavljene na ovoj mreži. Tim advokata koji je zastupao ovu devojčicu iz Severne Irske pokrenuli su postupak na Višem sudu nakon što je njena fotografija objavljena na “Stranici srama” nekoliko puta između novembra 2014. i januara 2016. godine. – Da su ove slike bile objavljene u novinama ili na TV-u, bilo bi ozbiljnih posledica, tako da bi te iste posledice trebalo biti primenjene kada je u pitanju bilo koja platforma koja se koristi u sferi društvenih medija – rekao je advokat Pirs Mekdermot koji zastupa devojku. Fejsbuk je uvek do sada tvrdio da za sadržaj nisu odgovorni oni, nego onaj ko ih je postavio na tu mrežu. Sada se stavlja akcenat na provajdera koji bi trebalo da reaguje na nepristojne, uvredljive i ostale uznemirujuće sadržaje koji se objavljuju na njegovoj mreži, piše “Dejli mejl”.
Fejsbuk zabranjuje eksplicitne slike, a širenje “osvetničke pornografije” može dovesti do zatvora u trajanju do dve godine na teritoriji Velike Britanije. Ali i pored toga imaju mnogo problema sa društvenim mrežama. Brojke koje su prikazane prošle godine pokazale su da je Fejsbuk preplavljen sa 54.000 slučaja pokušaja širenja i iznude pornografije, samo za jedan mesec.
Moderatori su prijavili oko 51.300 potencijalnih slučajeva pornografije iz osvete koji se definišu kao pokušaj da se intimne slike koriste za sramoćenje, ponižavanje ili osvetu. Takođe su označili 2.450 mogućih slučajeva sekstorije, klasifikovane kao pokušaj da se slike koriste prilikom iznuđivanje novca ili dobijanja još slika. Više od 14.000 naloga je bilo onemogućeno u vezi sa navodima, od čega je 33 ispitana slučaja uključivalo i samu decu. Od tada, Fejsbuk je preduzeo korake da zaustavi pornografiju i trenutno isprobava algoritme u Australiji gde zabrinuti građani mogu sami slati svoje slike kompaniji kako bi sprečili njihovo kačenje u budućnosti.

Nobelova nagrada neće biti finansirana novcem od nuklearnog oružja

Nobelove nagrade neće biti finansirane iz investicija u proizvodnju atomskog oružja, saopštio je Nobelov institut posle neprijatnog otkrića o tome. Nobelovu fondaciju koja upravlja zaostavštinom švedskog industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), nevladina organizacija Budućnost u našim rukama (Future in our hands) optužila je da je ulagala i u kapital firmi za proizvodnju nuklearnog oružja. To znači da bi deo od devet miliona kruna (925.000 evra) koje svaki dobitnik Nobelove nagrade dobije moglo da potiče od prihoda iz tih spornih investicija. Na pitanje agencije Frans pres, direktor Nobelovog instituta Ulav Njulstad rekao je da je manje od jedan odsto aktive Nobelove fondacije indirektno plasirano u grupe koje doprinose proizvodnji atomskog oružja. On je rekao da se Fondacija obavezala da u skladu sa novim etičkim propisima, usvojenim u martu, u roku od 12 meseci povuče investicije iz tih grupa. Ove godine Nobelova nagrada za mir je dodeljena Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN).

About the Author

admin