Dopis predsednicima sindikata – Štrajk u OŠ”Sveti Sava”

Poštovane kolege,

     Kako štrajk u OŠ „Sveti Sava“ u Šapcu ulazi polako u drugi mesec, želimo da Vas upoznamo sa razlozima i motivima štrajka, kao i trenutnim dešavanjima u samoj školi. Na početku, želimo da Vam kažemo da smo se mi već nekoliko puta javno obraćali ministru Mladenu Šarčeviću po ovom pitanju (dopisi su objavljivani na sajtu Sindikata), ali da smo i sa predstavnicima škole još 13. decembra posetili Ministarstvo i upozorili ih na posledice pogrešnih odluka. Ukoliko se ovo stanje nastavi i posle ove nedelje, IO našeg Sindikata aktiviraće Odluku o štrajku upozorenja koju ćete blagovremeno dobiti. No, želimo da verujemo da će se sve rešiti u narednih par dana, ali Vas za svaki slučaj obaveštavamo o nespornim činjenicama, kako bi se sve kolege sa istima upoznale.  Ovo što se danas dešava u ovoj školi, ako prođe, postaće model za sve škole u Srbiji. Danas se brani i naše pravo.

      OŠ “Sveti Sava“ iz Šapca je škola za decu sa posebnim potrebama, a kolege su članovi našeg Sindikata. Problemi u ovoj školi traju već neko vreme. Osnovni razlog jeste proizvod delovanja jedne zaposlene (Aleksandre Urošević) koja je došla u sukob sa svim zaposlenima i ogromnom većinom roditelja. Inspekcijske kontrole nalagale su pokretanje disciplinskih postupaka protiv pomenute (iznošenje dokumentacije iz škole, fotografisanje matične knjige, iznošenje u javnost podataka o deci koja pohađaju školu…), ali postupci nisu pokretani. O razlozima možemo samo da spekulišemo, ali je 6. novembra 2017. godine, dotadašnji direktor škole, na sednici školskog odbora, podneo ostavku na tu funkciju. Školski odbor je istu prihvatio i na pomenutoj sednici predložio kandidata za vd-a. Taj predlog je 7.11.2017. otišao u Ministarstvo. Uporedo sa tim, doneta je odluka o raspisivanju konkursa za izbor direktora škole.

     U periodu od 7.11. do 13.12 završen je konkurs na koji se prijavila samo jedna osoba. Ista je dobila podršku proširenog nastavničkog veća a 12.12.2017. i jednoglasnu podršku članova školskog odbora. Sutradan, 13.12. (dakle pre 35 dana) kompletna dokumentacija prosleđena je školskoj upravi. Istog dana, 13.12.2017. godine, dakle u istom danu kada dokumentacija stiže u školsku upravu, ministar imenuje gore pominjanu Aleksandru Urošević za vd-a OŠ „Sveti Sava“ iz Šapca! Pomenutu niko nije predložio, nije čak ni učestvovala na konkursu za direktora i ostaje nejasno kako je taj predlog uopšte došao i prošao. Već sutradan, 14.12. zaposleni ulaze u štrajk u kome im se pridružuju i skoro svi roditelji. Deca su svakoga dana u školi, nastavnici takođe, ali se rade grupne radionice, a ne izvodi se redovna nastava. Jedan modifikovani oblik štrajka uz jasnu asertivnost i razumevanje o kakavoj se školi radi i koliko tim učenicima znači boravak i rad sa stručnim nastavnicima. Od tada do danas, dakle 35 dana, u školi je štrajk.  

    Šta kaže zakon? Po odredbama ZOSOV-a ministar je prvo imao rok od 8 dana da poništi konkurs ukoliko je smatrao da je nezakonito proveden ili ukoliko smatra da izbor bilo kog kandidata sa konkursa ne bi bio dobro rešenje za školu. Ministar se nije odlučio na ovaj potez, a kao što smo rekli, od tada je prošlo više od 30 dana, pa mu to više i nije zakonska mogućnost. Nadalje, ukoliko se konkurs ne poništi, ministar je dužan u roku od 30 dana od prijema dokumentacije da imenuje direktora sa konkursa. Taman da je predlog stigao sa 10 dana zakašnjenja, u petak 19.1.2018. isticao bi rok za njegovu odluku. Sledeće nedelje se definitivno (ako se problem ne reši) izlazi iz okvira zakonskih 30 dana. U dopisima koje smo mi slali ministru upozoravali smo da u situaciji kada je u školi štrajk nije pametno čekati poslednje zakonske rokove, ali naš apel nije urodio plodom. Aleksandra Urošević je i dalje vd, a škola i dalje u štrajku. U prethodnih mesec dana dva puta smo posetili naše kolege i još se podrobnije upoznali sa stanjem u školi.

    Trenutna situacija je više nego alarmantna. Vd na sve moguće načine pokušava da uguši štrajk, pritom se koristeći pretnjama, pritiscima i ucenama. Donosi rešenja o spajanju dva odeljenja u toku godine i pravljenju kombinacije 4. i 8. razreda, što Pravilnik ne dozvoljava, a pritom sredstva za finansiranje jesu odobrena CENUS-om. Izdaje rešenja o godišnjem odmoru zaposlenima kojima želi da raskine ugovore, njihova odeljenja daje drugima, njihove procente nudi aneksom drugima, a zatim ih povlači, preti nastavnicima da će stradati ukoliko se ne vrate u učionicu, preti uzimanjem časova svim zaposlenima, pa čak i gašenjem škole. Roditelji su takođe predmet strahovitog pritiska. Pozivaju se telefonom i zahteva se od njih da pravdaju izostanke dece koja jesu u školi, ali ne idu na časove, jer su u prostoriji sa 17 od 20 zaposlenih koji su u štrajku. U školi radi samo zamena vd-a i dva lica koja su sada angažovana. Ostali su u štrajku, i pored toga što među njima ima i lica na određeno vreme. U nekoliko navrata zaključavano je dvorište škole, pa roditelji nepokretnu decu ne mogu da uvezu, već ih unose sa ulice, o čemu su i sami roditelji svedočili. Takođe, po svedočenju velikog broja roditelja, isključeno je grejanje u prostorijama gde roditelji čekaju da deca završe sa aktivnostima.

      Na kraju, nekoliko stvari je ovde krajnje zanimljivo. Prvo, kakva je uloga školskog odbora ako njegov predlog za vd-a ne znači ništa? Čiji predlozi onda važe? Drugo, zašto se i pored štrajka stvari razvlače u nedogled, a na štetu učenika, roditelja i zaposlenih? Kako li će tek da izgleda imenovanje direktora po konkursu kada isti budu provedni u 1000 škola ovog proleća?

     Još jednom napominjemo, očekujemo da ministar ovaj problem reši u narednim danima, a ako to ne uradi svi članovi našeg sindikata dobiće odluku Izvršnog odbora kojom ćemo pokazati solidarnost sa kolegama i zahtevati jedino provođenje zakona. Tužno je da uopšte dolazimo u ovu situaciju, da, i pored svih muka koje su nas snašle, moramo da se borimo i za poštovanje loših zakona, jer su i oni, svakako, bolji od bezakonja.

Novi Sad, 18.01.2018.god.
Ranko Hrnjaz,
predsednik IO NSPRV

2018-01-18 dopis predsedicima Sindikata jednocasovni strajk upozorenja

 

About the Author

admin