Škola ide „na doboš“, a „baba se češlja“

Potpredsednik NSPRV Dušan Kokot uputio je 22. januara otvoreno pismo  pismo premijerki Ani Brnabić u kome kaže da: “ako imate naviku da prelistavate dnevnu štampu,  sigurni smo da ste primetili vest da će jedna škola – Železničko-tehnička škola u Beogradu, biti predmet javne prodaje“. „Čak da je takva informacija proizvod lošeg poslovanja škole, gubitaka sudskih postupaka koje bi pokrenuli neki loši direktori, čak i tada bi Vi morali da se bar malo zabrinete. Tako nešto bi eventualno bilo moguće i drugde, na nekom drugom parčetu kopna Ali nije to! Ovde se škola prodaje zbog duga AD Železnica Srbije. E to je već nešto unikatno, nešto po prvi put u istoriji Srbije, a verovatno i šire“ kaže prof.  Kokot.
Podsećamo da je Komora izvršitelja Srbije objavila oglas o javnoj prodaji Železničko-tehničke škole u Beogradu 24. januara. Informaciju da je javna prodaja zakazana za sredu 24. januar, zaposleni u školi su saznali u nedelju 21. januara 2018. godine i to neformalnim putem. Nas i 75 zaposlenih u Železničko-tehničkoj školi u Beogradu interesuje ako zgrada Železničko-tehničke škole u Beogradu bude prodata, gde će se potom odvijati nastava? Da li će zaposleni, zajedno sa učenicima, biti podstanari po beogradskim školama koje imaju slobodnog prostora, …
Ipak svi se zajedno nadamo se da Vlada Srbije neće  dozvoliti da škola “ode na doboš”. (→Saopštenje)

Brnabić: Digitalizacija i obrazovanje prioriteti Vlade Srbije

Prеdsеdnica Vladе Rеpublikе Srbijе Ana Brnabić govorila jе na konfеrеnciji “Digital, Life, Desing” koja jе od 20. do 22. januara održana u Minhеnu. Prеmijеrka Brnabić jе, na jеdnoj od najznačajnijih inovativnih konfеrеncija u Evropi, prеdstavila iskustva Srbijе u oblasti digitalizacijе i način na koji digitalizacija i IT mеnjaju Srbiju.     “Srbija jе zеmlja sa mnogo talеnata i ljudima koji imaju potеncijal da stvaraju. Kada jе digitalna rеvolucija započеta, naši mladi ljudi su krеnuli u susrеt promеnama kojе ona nosi, nisu sе plašili izazova i rizika i uspеli su da napravе dobrе pričе i kompanijе kojе su danas mеđunarodno priznatе i uspеšnе. Zato ja danas Srbiju mogu da prеdstavim kroz jеdan “Nordеus” koji jе osmislio igricu koja ima višе od 170 miliona korisnika, “Sеvеn Bridžis Džеnomiks” koji jе proglašеn za jеdnu od 50 najpamеtnijih kompanija na svеtu, Start IT cеntrе koji еdukuju prеduzеtnikе kako da napravе održiv biznis, “Bio Sеns” institut, koji jе lidеr u oblasti digitalnе poljoprivrеdе”, počеla jе Ana Brnabić svojе izlaganjе 22. januara u Minhеnu.
Prеmijеrka jе naglasila da su upravo digitalizacija i obrazovanjе ključni prioritеti Vladе Srbijе, jеr “država žеli da da snažniju podršku potеncijalima koji vеć postojе, kako bi sе krеiranjеm snažnijеg еko istеma, omogućio brži rast IT indsutrijе, koja možе imati vеliki uticaj na dugoročan rast cеlе еkonomijе u narеdnim godinama”. Brnabić jе govorila o inovacijama i krеativnosti kao osnovama  nacionalnog idеntitеta i važnosti njihovе snažnijе upotrеbе u svrhе kulturnе diplomatijе. “Imamo sjajno kulturno i umеtničko naslеđе, kojе kroz jačanjе krеativnih industrija možеmo da nadogradimo i krеiramo nacionalni brеnd koji ćе biti prеpoznatljiv u svеtu”, izjavila jе prеdsеdnica Vladе Srbijе.    Krеativnе i digitalnе industrijе, kako jе rеkla Brnabić, mogu biti еkonomski i društvеni pokrеtači Srbijе. “Vlada koju ja prеdvodim, ponosna jе što Srbija ima svojе lokalnе hеrojе koji su postali brеndovi van granica Srbijе i koji su vеć doprinеli da Srbija danas izglеda drugačijе”, istakla jе Brnabić. “Ponosna sam što jе Srbija napravila poznatе i prеstižnе fеstivalе poput EGZITA, GUČE, BITEF-a.”  Brnabić je bila gost i na sastanku govornika konferencije koja okuplja oko 150 govornika i više od 800 učesnika po pozivu iz celog sveta. http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/brnabic-digitalizacija-i-obrazovanje-prioriteti-vlade-srbije_887341.html

Brnabić i Mеrk: Jačanjе saradnjе Srbijе i Nеmačkе

Prеdsеdnica Vladе Rеpublikе Srbijе, Ana Brnabić razgovarala jе  22. januara u Minhеnu sa državnom ministarkom za еvropskе poslovе i rеgionalnе odnosе Bavarskе, dr Bеatе Mеrk.  Na sastanku jе istaknuto da su bilatеralni odnosi Srbijе i Nеmačkе jako dobri. Brnabić jе rеkla da jе daljе unaprеđеnjе bilatеralnе saradnjе sa SR Nеmačkom od posеbnog značaja za Srbiju.  “Saradnja u oblasti digitalizcijе posеbno jе značajna i na tomе ćе dvе zеmljе raditi u narеdnom pеriodu”, istaknuto jе na sastanku. Porеd toga, Nеmačka jе i naš najvеći bilatеralni donator: od 2000. godinе do danas odobrеno jе oko 1,6 milijardi еvra razvojnе pomoći u vidu bеspovratnih srеdstava i mеkih zajmova.  Brnabić i Mеrk razgovaralе su i o nastavku podrškе Bavarskе dualnom obrazovanju u Srbiji.

Vulin i Diković obišli Vojnu akademiju

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalaštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišli su 21. januara Vojnu akademiju na kojoj su u toku infrastrukturni radovi s ciljem podizanja kvaliteta uslova života i rada kadeta, a Vulin je istakao da je u obnovu ulozeno 300 miliona dinara i da je zadovoljan intenzitetom radova. On je istakao da je ulaganje u vojno obrazovanje ulaganje u budućnost Vojske Srbije, a time i u budućnost zemlje i svakog građanina.
– Veoma sam zadovoljan intenzitetom radova, zadovoljan sam kako se rokovi poštuju i siguran da ćemo u dogovorenom i planiranom vremenu završiti sa obnovom naše akademije. Ministarstvo odbrane je za obnovu Vojne akademije odvojilo gotovo 300 miliona dinara – istakao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Prema njegovim rečima, svaki dinar koji se potroši na infrastrukturne radove na Vojnoj akademiji pomoći će našim kadetima da žive i rade u boljim uslovima.
Načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković zahvalio je Ministarstvu odbrane koje je prepoznalo važnost ulaganja u ustanovu kojoj je povereneo školovanje budućeg oficirskog kadra. On je istakao da pojedini infrastrukturni radovi i ulaganja nisu izvođena dugi niz godina na Vojnoj akademiji. https://www.blic.rs/vesti/drustvo/300-miliona-za-obnovu-vulin-i-dikovic-obisli-vojnu-akademiju-to-je-buducnost-nase/ky0v55h

Lego robotom do naučnih dostignuća

Na upravo održanom First LEGO League u sezoni 2017/18 proglašeni su šampioni ovogodišnjeg državnog turnira.  Najbolje plasirani su timovi “Makbot pioneers” iz Makedonije (prvo mesto), “Poliboti” iz Beograda (drugo mesto) i “Za Lego” iz Zaječara (treće mesto). Ova tri tima dobili su mogućnost daljeg takmičenja na regionalnom turniru u Sloveniji, koji će biti održan u martu 2018. godine. Najbolje plasirani timovi dobili su mogućnost daljeg takmičenja na regionalnom turniru u Sloveniji, koji će biti održan u martu 2018. godine. Tokom proteklih pet meseci, čak 20 timova dece uzrasta od 9 do 16 godina imali su zadatak da pronađu inovativno rešenje za realan problem, na temu ovogodišnjeg First LEGO League izazova “Voda je živa”.
Fondacija FIRST i Lego Edu svake godine zadaju globalni izazov, a sve u cilju usmeravanja mladih ka karijerama u MINT oblastima (matematika, inžinjerstvo, nauka i tehnika). Tokom jedne sezone više od 300.000 dece u 90 zemalja širom sveta takmiči se u sklapanju LEGO robota.
Alen Piljak, organizator First LEGO League u Srbiji, istakao je da ovakve manifestacije podstiču timski rad, interaktivnost i kreativnost kod mladih i da je jedan od glavnih značaja takmičanja u tome što nastoji da pruži priliku najmlađima da se uključe u razvijanje jedinstvenih tehnoloških rešenja u rangu sa svojim vršnjacima iz celog sveta. “Inovativni duh je nešto što bi trebalo otkrivati i podsticati kod mladih i učiti ih veštinama projektnog i timskog rada, kao i inžinjeringa, kako bi vremenom postali konkurentni u savremenom okruženju”, zaključio je Piljak. Takmičenje First LEGO League organizovano je po četvrti put u Srbiji. Projekat je podržan od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/nauka-i-tehnologija/lego-robotom-do-naucnih-dostignuca_887409.html

Inđija: Studenti plaćaju pola domskog smeštaja

Po odluci odbornika, Opština Inđija finansiraće s 50 odsto troškove domskog smeštaja za đake i studente sa teritorije ove lokalne samouprave. To će važiti za one koji redovno pohađaju nastavu i stanuju u državnim domovima. Ovo je jedna od mera kojima rukovodstvo Inđije želi da podrži mlade ljude koji se školuju. Tako su i stipendije povećane na 12.000 dinara mesečno, a najboljima će se deliti laptop računari

Učenici s Kosova posetili novosadske vršnjake

Deca s Kosova, njih oko 40, doputovala su 21. januara u osmodnevnu posetu svojim vršnjacima iz osnovnih škola „Dušan Radović” i „Žarko Zrenjanin”. Đaci između 12 i 13 godina iz osmoletke „Knez Lazar” iz mesta Donja Gušterica u pratnji nastavnika došli su u Novi Sad u okviru projekta „Svim srcem za osmeh deteta”, koji četvrti put organizuje Udruženje građana „Novi Sad”. – Ovaj put smo se odlučili za Donju Guštericu, koja je okružena albanskim naseljima, i školu „Knez Lazar”, koja sa svojih 500 učenika važi za jednu od većih – kaže predsednik Udruženja Goran Bajšanski. – Zbog velikog broja dece, iz te osmoletke do sada nisu imali priliku za takva putovanja jer je organizacija utoliko komplikovanija. Gostima s Kosova i njihovim domaćinima Udruženje je obezbedilo brojne zanimljive aktivnosti. Obići će Novi Sad i Sremske Karlovce, a imaće i razna sportska dešavanja. Svako dete biće smešteno u porodici svojih vršnjaka – domaćina.
– Kada stignu u Novi Sad, naši gosti s Kosova su često zbunjeni, ali na odlasku su uvek puni utisaka, raspoloženi, veseli – kaže direktorka OŠ „Dušan Radović” Slavoljupka Mihajlović, čija je škola sve četiri godine učestvovala u projektu. – To su zaista divni susreti, u kojima deca upoznaju našu kulturu i stiču nova prijateljstva, koja kasnije neguju kroz dopisivanje i putem „Skajpa”. Trudimo se da ih u tim danima koje provedu ovde usrećimo i učinimo da osete sigurnost, koju često nemaju u svom mestu.
Od posete našem gradu jedanaestogodišnja Jovana Đorđević iz Donje Gušterice očekuje mnogo jer je, kako kaže, „jedan od najlepših u Srbiji, s toliko toga za videti”. – Nikad pre nisam bio u Novom Sadu i mislim da ću se ovde lepo provesti – kaže njen vršnjak Dimitrije Gudžić. – Mama mi je pričala kako je lepo ovde i onda sam i ja poželeo da dođem, a čuo sam i da su ljudi dobri.

Inđija: Nova CNC mašina u tehničkoj školi

Za potrebe praktične nastave Tehnička škola “Mihajilo Pupin” u Inđiji nabavila je novu CNC  kompjuterski kontrolisanu mašinu. To će umnogome olakšati rad učenicima mašinskih smerova i pripremiti ih za buduće zanimanje.         https://www.youtube.com/watch?v=xbdB52RAWHI

Onlajn učenje sve popularnije

Onlajn učenje već godinama predstavlja novi talas obrazovanja, koji zbog svojih prednosti postaje sve popularniji. Iako je određen broj ljudi i dalje skeptičan kada se pomene usavršavanje putem interneta, istraživanja kažu da je taj način edukacije nastao upravo kako bi se izbegli svi nedostaci koje tradicionalno obrazovanje nosi sa sobom. Redovan odlazak na predavanja, selidba u drugi grad, ili pak duga putovanja do mesta u kome se nalazi izabrani fakultet, nekima često može biti nepremostiva prepreka u školavanju, pa samim tim i u odabiru buduće profesije. S druge strane, on line studiranje, koje postaje sve popularnije kako u svetu, tako i kod nas, za mnoge predstavlja uštedu vremena i novca.
“Postoje područja rada gde je izuzetno važan kontakt i živa reč, gde se sve svodi na živu reč kao što je to moja struka,a postoje struke gde živa reč i razmena misljenja nije toliko bitna već činjenice naučno dokazane, situacije i ostalo.Tako da, mislim da ne postoji za i protiv postoji samo vaganje svakog od budućih studenata šta želi da postane i na koji način i da to može da dobije i online studiranjem i tradicionalnim načinom obrazovanje ukoliko se dobro organizuje”, kaže Snežana Golić, pedagog.
Online studiranje će biti sve učestalije, a dani prepunih školskih dvorana, već su odbrojani, prognoziraju stručnjaci, jer, kako kažu, sve veći broj ljudi do uspešne karijere dolazi učeći uz pomoć svog računara, a sve popularniji IT sektor, svakako prednjači u studiranju “od kuće”. “Platforme za online studiranje su godinama razvijane kroz iskustvo, tako da omoguće sve prednosti koje imaju polaznici tradicionalne nastave.Tako da osim materijala koji dobijaju on line polaznici oni imaju mogućnost da prate uzivo putem lajv strima samo predavanje koje se odvija na tradicionalan način u učionicama.U toku tog predavanja polaznici imaju mogućnost da postave pitanje profesoru ukoliko im nešto nije jasno”, kaže Jovana Stojanović, ITA academy predavač i koordinator nastave za CAD Department.
Prema rečima naše sagovornice, diplome on line polaznika su priznate u svetu, a posebno kod nas, a učenicima je obezbeđen rad sa stručnim timovima, koji su tu da prenesu znanje i iskustvo. “On line učenje već godinama unazad predstavlja novi talas obrazovanja. Ušteda vremena ali i dostupnost obrazovnih programa, gde god da se nalazite, neki su od razloga zbog kojih se ljudi sve češće odlučuju za online studiranje, jer je zapravo jedini preduslov dobra internet konekcija”, ističu. https://www.youtube.com/watch?v=G8p3Yh2j310

Humanitarne akcije studenata UNS

Kada su u pitanju humanitarne akcije, studenti novosadskog Univerziteta se umrežavaju i zajednički se bore za više ciljeve. Studenti novosadskog Univerziteta zajedničkim inicijativama, organizovanošću i preduzmiljivošću, pokazuju da je humanost u praksi važnija od milion reči. Humanitarna sekcija Pravnog fakulteta produktivna je tokom čitave godine. Pomažu pojedincima, organizuju humanitarne turnire u Pesu, takmičenja u asocijacijama i kvizove. “Imamo par tradicionalnih akcija, jedna od njih je sakupljanje stvari za sigurnu kuću, a druga je akcija “Kosmetu na poklon” koja se nedavno završila, ta akcija se sastoji od pravljenja paketića za decu sa Kosova i Metohije, koja žive u enkalavama, u izuzetzno neprijatnim uslovima”, kažu studenti. “Mi smo na taj način pokušali da animiramo mlade i da svaki student koji ode da kupi slatkiš, igračku ili odeću da pomisli na konretno jedno dete kome će taj paketić otići. Mislim da je zaista važno da radimo sitnice, svakodnevne stvari koje će usrećiti ljude kojima mi pomažemo, nije bitno učiniti jednu krupnu stvar, koja će im za trenutak ulepšati život, nego nekoliko sitnih stvari koje će im svakodnevni dan učiniti lepšim”, kažu.
I studenti Filozofskog fakulteta učestvovali su u akciji “Kosmetu na poklon”, tokom godine organizuju humanitarne žurke i turnire u odbojci i košarci, često volontiraju u Crvenom Krstu i u prvim su redovima kada treba dati krv. “Naš fakultet je bio vrlo aktivan u 2017. godini, pre svega se ističe po predstavama koje se organizuju svakog osmog marta, ta predstava je bila organizovana za akciju Nurdora i kao podrška deci oboleloj od raka i prikupljena je velika suma novca za decu. Kod nas je uvek aktuelna akcija “Čepom za hendikep”, postavljene su kutije za oblelu decu kako sa našeg fakulteta, tako i za druge”, navode studenti.
“Svi misle da su prave vrednosti izgubljene, iskreno ne slažem se sa time, mislim da studenti svakog dana pokazuju koji su stub ovog društva, svakog dana pokazuju da u nama ima nešto ljudsko, humano, i da ne samo u sklopu humanitarne akcije, mi možemo nekome da izmamimo osmeh”, kažu akademci. https://www.youtube.com/watch?v=zijD79tmgJ8

Uskoro novo škola u Sremskoj Mitrovici

Grad Sremska Mitrovica i u ovoj godini nastavlja sa ulaganjem u obrazovanje, pa će tako pored završetka radova na školi u Mačvanskoj Mitrovici, u narednom periodu započeti radovi na izgradnji još jednog novog objekta, a to je izgradnja nove škole “Jovan Popović” u Sremskoj Mitrovici. Ova škola izgrađena je još šezdesetih godina prošlog veka, a u njoj svakodnevno boravi više od 800 učenika i 74 zaposlena, od kojih je 64  nastavno osoblje. Škola je izgrađena od starih materijala, prokišnjava, ispucalih je zidova i jasno vidljivih pukotina. Uprkos svim adaptacijama prethodnih godina, podlegla je zubu vremena. Prema rečima direktora Slobodana Stojiljkovića. već krajem maja i početkom juna ove godine, planirani su radovi na izgradnji potpuno novog objekta, kojem se već duže vremena raduju i učenici i zaposleni. S obzirom na to, da deca veći deo dana provedu u vaspitnoobrazovnim ustanovama, veoma je važno, da borave u opremljenim objektima. Da grad Sremska Mitrovica nastavlja sa ulaganjem u obrazovanje, potvrdio nam je i gradonačelnik Vladimir Sanader, koji je rekao da pored završetka nove škole u Mačvanskoj Mitrovici, u ovoj godini znatna sredstva biće usmerena i u predškolske ustanove, ali prioritet je upravo izgradnja novog objekta ove škole. Pojektna dokumentacija za izgradnju nove škole je završena, a sredstva za izgradnju obezbediće Grad Sremska Mitrovica, velikim delom putem konkursa i iz Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Prvi radovi trebalo bi da započnu već krajem maja meseca, a ukoliko sve bude išlo prema planu, učenici bi u novu školu trebalo da krenu već od 1. septembra 2019. godine. Osnovni cilj celokupne zajednice, jeste taj, da deca borave u zdravim, čistim, komfornim i savremenim školskim objektima.

Konkurs za mlade pesnike i nagradu “Novica Tadić”

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je 19. januara da je ustanovljena nagrada za mlade pesnike “Novica Tadić”, a na konkursu mogu da učestvuju pesnici koji nemaju više od 35 godina. Za nagradu, koja je ustanovljena na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja, mogu da konkurišu pesnici sa neobjavljenom knjigom poezije, a rok za slanje rukopisa Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, je 19. februar ove godine. Vukosavljević je rekao da je odlučeno da na konkursu mogu da učestvuju pesnici koji nemaju više od 35 godina zato što je Tadić u 35 godini objavio svoju prvu knjigu poezije. “Novica Tadić je veliki srpski pesnik, jedan iz plejade velikih srpskih pesnika koji su obeležili poeziju s kraja 20. i početka 21. veka. Smatramo da će nagrada za neobjavljeno delo u oblasti poezije “Novica Tadić” postići dva cilja, a to su čuvanje i negovanje uspomene na velikog srpskog pesnika, ali i ukazivanje na vrednosti i značaj poezije u širem smislu”, rekao je Vukosavljević. Vukosavljević je dodao da će Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa ustanovama kulture, raznim manifestacijama obeležiti 21. mart, Svetski dan poezije, kao i da će na ulicama i trgovima biti čitana poezija.
Savetnik ministra kulture i informisanja Dragan Hamović rekao je da je Novica Tadić, koji je preminuo pre sedam godina, “ostavio tridesetak pesničkih naslova i dvadesetak posebnih knjiga”. On je rekao da je Tadić bio “nepotkupljiv, iznenadan, nekonvencionalan, autentičan i blizak generacijama pravih čitalaca, pogotovo generacijama koje dolaze i koje su hronološki i duhovno mlade”. Hamović smatra da će komisija izabrati najviše tri rukopisa, kao i da je planirano da za Svetski dan poezije budu obelodanjeni dobitnici ove nagrade. Dobitnici će biti nagrađeni plaketom sa likom Novice Tadića. Nagrađeni rukopisi biće objavljeni u okviru edicije “Prisustva” koja će biti pokrenuta u okviru izdavačke delatnosti Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.
Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević rekao je da će književni konkurs “Novica Tadić” značajno doprineti promovisanju umetnosti i stvaralaštva mladih, promovisanju poezije, negovanju srpskog jezika i pisma. Pomoćnica ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije Ivana Dedić rekla je da će idejno rešenje za plaketu, diplomu i knjiga uraditi studenti Fakulteta primenjenih umetnosti.

Šangajska osmoletka bez dugova od prošle godine

Posle nekoliko godina OŠ„Veljko Vlahović” je zahvaljujući novcu koji je dobila iz gradskog budžeta, prošlu godinu konačno provela bez dugova. Naime, Grad je 2016. godine toj osmoletki dodelio nešto više od 772.000 dinara za izmirenje duga komercijalnim dobavljačima i javnim komunalnim preduzećima, a to je škola, kako piše u izveštaju dostavljenom Skupštini grada, i uradila.   U istom izveštaju piše da je škola obavezna i da protiv odgovornih za nastanak dugovanja pred nadležnim organima pokrene postupak za naknadu tog novca. Tako je, navodi se, protiv nekadašnjeg šefa računovodstva škole podignuta optužnica i pred Osnovnim sudom u Novom Sadu vodi se krivični postupak za zloupotrebu službenog položaja i pronevere. Kako kaže sadašnja direktorka šangajske OŠ Ljubica Grubač, dugovi su nastali između 2012. i 2013. godine. – Srećom, nisu nas zadesile blokade, kao što se to dešavalo nekim školama, već su dobavljači i preduzeća kojima je škola dugovala imali obzira prema nama – objašnjava ona. – Bilo je teško, ali smo uspevali da izađemo na kraj, iako nisam sigurna u to da bismo uspeli u tome da je duže potrajalo. Gradska uprava za obrazovanje nam je izašla u susret i svi smo im zahvalni jer su uspeli da nađu način da se ta situacija okonča.    

Zimska razmena knjiga u Novom Sadu

U nedelju 21. januara  u Novom Sadu je održana Zimska razmena knjiga. Dom “B 612” treći put je bio mesto okupljanja ljubitelja književnosti i čitanja, koji su mogli da razmene knjige i da se upoznaju sa delima mladih neafirmisanih pisaca. “Ovo je lep način da mladi dođu u situaciju da se izraze, da skrenu pažnju na sebe, jer mislim da se malo čuju, a mislim da zaslužuju veću pažnju”, kaže Goran Savić, autor knjige “Epicentar”. “Možete da upoznate ljude koji su vam publika, koji vas čitaju i prate vaše stvaralaštvo istovremeno dobijete neku novu publiku”, navodi Branislav Živanović, autor knjige “Sidro”.
I ovaj događaj organizovan je zahvaljujući entuzijastima i volonterima, kojima je knjiga dovoljan poklon za njihovo zalaganje. “Plan je da ih organizujemo jednom kvartalno po godišnjem dobu, sa temom godišnjeg doba. Sada je tema ‘knjige greju’ pa smo se odlučili za ljude koji predstavljaju knjige o aktivistima, angažovanu poeziju i aktivistkinju koja će govoriti o svom aktivizmu, o izdavaštvu i mestu mladog autora danas”, kaže Katarina Kostić, autorka kniževnog bloga “Prerazmišljavanje”. Sve knjige koje su posetioci donirali ili one koje preostaju nakon razmene biće prosleđene dalje, ili poklanjanjem vernim čitaocima “Prerazmišljavanja” ili kroz naredne razmene knjiga. https://www.youtube.com/watch?v=LeX6O1N9eeg

Za mališane na Kosovu 2.000 paketića

Mališanima na Kosovu humanitarne organizacije “28. jun” iz Kanade i “038” iz Gračanice podelile su skoro 2.000 paketića. Humanitarci su obišli Gračanicu, Badovac, Sušicu, Goraždevac, Osojane, Brestovik, Veliku Hoču, Orahovac, Kuzmin, Suvi do, Staro Gracko, Rabovce, Novo naselje, Laplje selo, Ugljare, Livađe, Donju Guštericu, Gornju Guštericu i Dobrotin. Koordinatorka organizacije “28. jun” za Srbiju, Aleksandra Trifunović kaže da će organizacija nastaviti sa svojim radom i da su u toku pripreme za dalje aktivnosti.
– Podelili smo skoro 1.700 paketića. Ostalo je podeliti još 220 u Partešu, Pasjanu i Budrigi. Sva srpska deca na celom Kosmetu su dobila poklon paketić, predškolci i deca u od prvog do četvrtog razreda. Veoma je bilo dirljivo, još kad čujete da većina njih dobija poklon prvi put. Dirnulo me je to što im je najveća želja da dobiju seku ili batu, a ne da dobiju igračke. Velika sreća i nesebičnost je prava retkost, a uvek je srećemo kada smo među svojima na Kosmetu, a naročito među onima koji su u udaljenim enklavama, željni razgovora i razumevanja – kaže Trifunovićeva. Humanitarna organizacija “28. jun” krajem prošle godine pomogla je i dve porodice na Kosovu, koje su dobile belu tehniku i odeću za decu, namirnice, kao i material za završetak fasade na kući. Tokom prošle godine i škola u Starom Grackom dobila je  kompjutere. Ova omladinska organizacija sa sedištem u Kanadi okupila je oko 300 mladih ljudi širom dijaspore, a njihove donacije u vrednosti od oko četiri miliona dolara, dostavljene su Beogradu, Nišu, Gračanici, Novom Sadu, Obrenovcu, Čačku, Kninu, Beranu, Podgorici…

Izložba umetničkih dela Univerziteta u Kragujevcu

Zbirka umetničkih dela, stara više od 40 godina, Univerziteta u Kragujevcu predstavljena je kroz 30 najznačajnijih radova a prema rečima autora izložbe Bojana Otaševića ona promoviše klasične vrednosti i svo blago jednog univerzitetskog centra. “Tu je grafika profesora Boška Karanovića iz 1956. godine, zatim divno ulje na platnu Stojana Arluice, ali i Voje Stanića i Lazara Vujaklije. To je sve istorija umetnosti. Tu su i radovi mojih profesora koji su izlagali ovde poput Anđelke Boljević, Biljane Vuković, Velizara Krstića…”, rekao je doktor umetnosti Bojan Otašević, autor izložbe. “Toliko umetničko blago koje je bilo pohranjeno po hodnicima i budžacima rektorata doživelo je sada da bude deo svih nas. Ovako jedno bogatstvo sada arhivirano, koje se nalazi u legatu Univerziteta predstavlja nešto što je baština naše kulture”, izjavio je Dragan Bošković, prorektor za nauku Univerziteta u Kragujevcu.
Vrednost izloženih umetničkih radova prevazilazi lokalnu postavku pa će se ova izložba naći i u drugim gradovima. “Osnovni dogovor jeste da se ponudi postavka, kada je već urađen ceo kataloški materijal, drugim gradovima, naročito gradovima koji pripadaju Univerzitetu u Kragujevcu, a to su Čačak, Kraljevo, Jagodina ali ne samo njima već i ostalim gradovima koji imaju svoje univerzitetske galerije”, dodao je Otašević. Ljubitelji umetnosti u Kragujevcu uživaće u ovoj bogatoj kolekciji Univerziteta do 15 februara.

Vremeplov: Osnovan Institut “Vinča”

Na današnji dan 24. januara 1948  godine osnovan je Institut za nuklearne nauke “Vinča”, u prvo vreme kao Istraživački centar za realizaciju nuklearnog programa tadašnje FNRJ. Od aprila 1953. preimenovan je u “Institut za nuklearne nauke”.

Vremeplov: Umro Modiljani

Italijanski  slikar i vajar Amadeo Modiljani, čija su dela jedinstvena po prepoznatljivoj izduženosti figura umro je na današnji dan 24. januara1920. U Parizu je živeo od 1906. i jedan je od najznačajnijih predstavnika “Pariske škole”. Najviše je slikao ženske aktove i portrete, a u mladosti se bavio i skulpturom u kojoj se osećao uticaj afričke umetnosti.

Vremeplov: Rođen vojvoda Putnik

Na današnji dan 24. januara 1847 godine rođen je srpski vojskovođa vojvoda Radomir Putnik. U dva srpsko-turska rata od 1876. do 1878. komandovao je Rudničkom brigadom i Veterničkim odredom, koje su se istakle na Javoru, Krevetu, Velikom Šiljegovcu, Đunisu, oko Pirota, prilikom oslobađanja Niša, Vranja i Gnjilana. U Srpsko-bugarskom ratu 1885. bio je načelnik Štaba Dunavske divizije, a 1890. postavljen je za pomoćnika načelnika Glavnog generalštaba. U program obuke starešina uveo je rešavanje taktičkih zadataka na Višoj školi Vojne akademije, u kojoj je predavao taktiku i generalštabnu službu. Komanda nad Šumadijskom divizijskom oblašću poverena mu je 1893. ali mu je 1895. oduzeta i 1896. penzionisan je pod sumnjom da sarađuje s Radikalnom strankom. Reaktiviran je 1903. i od tada se nalazi na mestu načelnika Glavnog generalštaba kao i ministra vojnog 1904, od 1906. do 1908. i 1912. U Prvom balkanskom ratu kao načelnik Štaba Vrhovne komande znatno je doprineo pobedi srpskih armija u Kumanovskoj, a zatim u i Bitoljskoj bici oktobra i novembra 1912. U Drugom balkanskom ratu 1913. pravovremeno je rasporedio i pripremio vojsku, predvidevši bugarski napad, što je bilo odlučujuće za trijumf u Bregalničkoj bici. U Prvom svetskom ratu 1914. veštim manevrisanjem i grupisanjem glavnine srpskih snaga doprineo je slamanju nadmoćnih austrougarskih trupa u Cerskoj i Kolubarskoj bici. Rukovodio je povlačenjem srpske vojske 1915. osujetivši nizom manevara nameru nemačke Vrhovne komande da je u sadejstvu s bugarskim i austrougarskim trupama opkoli i uništi. Saveznici su ga prethodno onemogućili da preventivnim udarom spreči Bugarsku da stupi u rat na strani Centralnih sila. Tokom povlačenja srpske vojske teško je oboleo i upućen je u Francusku na lečenje, gde je umro 1917.

Vremeplov: Umro Čerčil

Vinston Čerčil, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1953. premijer Velike Britanije od 1940. do 1945. i od 1951. do 1955. godine  umro je na današnji dan 24. januara 1965 godin . Član parlamenta postao je 1900. a od 1905. do 1921. bio je državni podsekretar za kolonije, ministar trgovine, unutrašnjih poslova, prvi lord Admiraliteta, ministar za municiju i ministar rata i vazduhoplovstva, ministar kolonija, a od 1924. do 1929. ministar finansija. Bio je ideolog i organizator intervencije protiv Oktobarske revolucije u Rusiji. Po dolasku nacista na vlast u Nemačkoj 1933. upozoravao je Britance na opasnost. Posle sloma saveznika u Norveškoj i pada Francuske maja 1940. postao je premijer i vođa Konzervativne stranke. U maju 1943. uspostavio je vezu s Vrhovnim štabom NOVJ i potom je priznao Partizanski pokret kao, po njegovom uverenju, jedinu snagu koja se u Jugoslaviji bori protiv okupatora. Poražen je na izborima 1945. ali je posle pobede konzervativaca 1951. ponovo postao premijer. Dela: “Lord Rendolf Čerčil”, “Moje afričko putovanje”, “Liberalizam i socijalni problem”, “Istorija svetskog rata”, “Marlboro, njegov život i doba”, “Korak po korak”, “U borbu”, “Neumoljiva borba”, “Početak kraja”, “Memoari iz Drugog svetskog rata” (za njih je dobio Nobelovu nagradu iako je poznato da ih nije on pisao nego tim stručnjaka).

Anoreksija – kako i zašto?

Sedamdesetih godina prošlog veka mediji su plasirali sliku savršenog ženskog tela sa proporcijama 90-60-90, koje se i danas smatraju idealnim merama. Ta slika je prouzrokovala jedno od najopasnijih psihičkih oboljenja – anoreksiju, koja je zastupljena kod oba pola, ali je znatno viši procenat kod devojaka i to u adolescentskom periodu.

Sve više obolelih od malih boginja u zdravstvu

Srbija razmatra nabavku dodatnih količina vakcina protiv malih boginja i vakcinaciju svih lekara i medicinskih sestara zbog toga što u ovom trenutku među zdravstvenim radnicima ima dosta obolelih od te zarazne bolesti. U Srbiji je za nešto više od tri i po meseca registrovano 1.227 slučajeva obolelih od malih boginja, a sada se razmatra nabavka dodatnih količina vakcina jer je sve više zaraženih i među zaposlenima u zdravstvenim ustanovama. – To je jako značajna protivepidemijska mera i u narednom periodu se razmatra i gleda kako da se nabavi dodatna količina vakcina da bi se naši osetljivi zdravstveni radnici, koji su direktno izloženi u kontaktu sa bolesnicima zaštitili – rekla je za “Blic” Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Četiri dečaka, od 8 do 11 godina, lomila krstove na pravoslavnom groblju

Policija u Bečeju utvrdila je da su četvorica dečaka uzrasta od osam do 11 godina oskrnavila više od 20 grobova na pravoslavnom groblju u Bačkom Petrovom Selu, naselju u ovoj opštini. Iz novosadske Policijske uprave saopšteno je da su dečaci lomila drvene krstove i keramičke predmete na grobovima. Deca su počinila krivično delo povreda groba za koje, zbog uzrasta, ne mogu krivično odgovarati.

Džejmi Oliver: Zabraniti prodaju energetskih napitaka deci

Slavni kuvar Džejmi Oliver pozvao je pre nekoliko dana evropske vlasti da hitno zabrane prodaju energetskih pića deci jer sumnja na povezanost njihove konzumacije i lošeg učinka u školi. – Ako nam kompanije koje proizvode energetska pića sugerišu da se njihovi proizvodi ne preporučuju deci, zašto desetogodišnjak može da ga kupi kad god želi. Hitno je potrebno da vlada postavi starosnu granicu za prodaju energetskih napitaka – rekao je Oliver upozorivši da čak 69 odsto tinejdžera i 24 odsto dece ispod 10 godina u Velikoj Britaniji konzumira ove napitke.
Evropska komisija je potvrdila da države članice imaju odrešene ruke da postave starosne granice za kupovinu ovih proizvoda.

By admin