PKU ostaje na snazi do kraja godine???

ПКУ остаје на снази до краја године??? 

Колективно преговарање је круна социјалног дијалога. Тако је свуда у свету, тако би морало бити и код нас.

Посебан колективни уговор за запослене у основним, средњим школама и домовима ученика (ПКУ), који је потписан током „штрајка“ 2015. године, 05. марта 2018.г. престаје да важи, стога су још августа 2017. године представници НСПРВ у Председништву СРПС затражили да се упути захтев за хитно отпочињање преговора око израде новог ПКУ, али и око цене рада за 2018. годину. Тај захтев смо упутили тада, не да будемо „први“, већ зато што знамо да после усвајања буџета готово је немогуће обезбедити више новца или остварити неко друго право. Додуше, теоријски је могуће и то, али само ребалансом (изменама и допунама Закона о буџету), али то је мало вероватно. Дакле, по обичају, каснимо! Наравно, реч је о синдикалној кратковидости, о изостанку правог синдикалног деловања које се претходних година претворило у обичан маркетинг.

Претходних месец дана, некако стидљиво, отпочели су „преговори“ око новог ПКУ. По устаљеном обичају није урађена никаква анализа онога што до сада није било добро, онога што се може поправити. Када то кажемо не мислимо на појединачне предлоге којих увек има, али у преговорима постоје само две стране, репрезентативни синдикати и држава! Колико знамо, а знамо, 4 репрезентативна синдиката, не да се нису састала пре отпочињања преговора, већ тако нешто нису ни покушали. Шта више, оно што се тиче нашег Синдиката (СРПС) је да у избору преговарача није поштован ни Закон о раду у делу у којем се наводи да лица која учествују у преговарању за закључивање колективног уговора и која закључују колективни уговор морају да имају овлашћење својих органа.  И онда нас исходи изненаде.

До јуче (понедељак, 29. јануар) се на сајту само једног од 4 репрезентативна синдиката могло видети да неких преговора уопште и има. Нико од чланова тих синдиката, а камоли други запослени, не зна шта се дешава! Тек када је Министарство просвете предложило да се важећи ПКУ продужи до краја 2018. године синдикати су се сетили да је важан посао у току. Нашли се изненађени, иако су у последњих месец дана своје ПКУ већ продужили синдикати у области здравства и културе. Изненадила их је држава као путаре снег у јануару! На крају су нам јуче „дали прилику“ да кажемо шта о свему мислимо, односно да поделимо одговорност. Тако одговорност треба да падне на све нас, а да нас при томе нису ни питали за мишљење када су одлазили на „преговоре“. Нису нас питали шта треба променити, али нас питају шта да раде када су све покварили. Лицемерно и безобразно! На крају ће га потписати, а све „због нас“!

У Новом Саду,
30. јануар 2018.године
Потпредседник НСПРВ
Душан Кокот

2018-01-30 saopstenje PKU ostaje na snazi do kraja godine

 

About the Author

admin