Vesti – 30.01.2018.

Janković: Toleranciji se uči od detinjstva

Povodom 27. januara – Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podseća da kršenje ljudskih prava i raspirivanje rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti može dovesti do katastrofalnih posledica širokih razmera. O značaju ravnopravnosti, uvažavanju različitosti, ali i štetnosti koju diskriminacija može učiniti pojedincu i društvu, mora da se uči od detinjstva, kroz socijalizaciju, počevši od porodice, preko sistema obrazovanja i medija, do svih ostalih aktivnosti u zajednici, navela je Janković u saopštenju. “Poštovanje ljudskih prava, zabrana diskriminacije i negovanje kulture tolerancije i dijaloga najbolja su odbrana od svih pretnji koje bi mogle da ugroze najviše civilizacijske vrednosti svakog društva”, zaključuje poverenica.

Šarčević o doktoratu sina rektora UK Arsenijevića

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je juče da su “alarmirane” Agencija za borbu proitv korupcije i Komisija za etička pitanja Univerziteta kako bi se rešilo pitanje spornog doktorata sina rektora Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nebojše Arsenijevića. “Javno sam rekao šta mislim i pokrenuti su postupci, naloženo je inspekciji da se zadrži još na Univerzitetu i istraži šta još može. Država ni ja lično ne podržavamo takvo ponašanje ni u moralnom ni u svakom drugom smislu”, rekao je Šarčević za Pink TV.

Ugovor  za izgradnju nove zgrade FON-a

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je u ponedeljak 29. jnauara potpisivanju ugovora za izgradnju nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu. Ugovor o realizaciji i finansiranju projekta izgradnje nove zgrade FON-a potpisali su  ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i dekan Fakulteta organizacionih nauka Milija Suknović.

Studenti Ekonomskog fakulteta ponovo u evropskom finalu

Studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu ponovo su se, kao deo tima Beogradskog univerziteta, plasirali u evropsko finale takmičenja u fundamentalnoj finansijskoj analizi, saopštio je Ekonomski fakultet. Studenti tog fakulteta i članovi EKOF Case Study tima, Nevena Aleksić, Aleksandar Veselinović i Nikola Vujić, plasirali su se u evropsko finale takmicenja “CFA Researć Ćallenge”, navodi se u saopštenju objavljenom sa sajtu fakulteta.

Savindan: Vojska poklonila knjige srednjim školama

Dodela knjiga srednjim školama u Srbiji povodom Savindana deo je akcije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na obogaćivanju školskih biblioteka, kojom se ujedno promoviše vojni poziv, jer je izbor knjiga prilagođen srednjoškolskom uzrastu, mladima koji su pred izborom životnog poziva. Predstavnici komandi i jedinica Vojske Srbije uručili su na svečanostima povodom Savindana poklon pakete od 101 knjige vojne publicistike i kulturne baštine Srbije, Gimnaziji „Nikola Tesla” u Apatinu, Trgovinsko-ugostiteljskoj školi „Toza Dragović” u Kragujevcu, Tehničkoj školi u Požegi i Gimnaziji „Radoš Jovanović Selja” u Kuršumliji.
Prošle godine, knjige su uručene Gimnaziji u Šapcu, Srednjoj ekonomskoj školi u Somboru, Tehničkoj školi „15. maj” u Prokuplju, Gimnaziji „Bora Stanković” u Vranju, pirotskoj Gimnazije i Tehničkoj školi u Pančevu, saopštilo je MO.

Savindan u Karlovačkoj gimnaziji

U Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima u subotu  je svečano obeležena školska slava Sveti Sava, a ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je da “idući stazama Svetog Save, idući stazama našeg naroda, ne možemo da pogrešimo”. On je ovom priliko uručio poklon paket, 101 knjigu u izdanju Medija centra “„Odbrana”, direktoru Gimnazije Radovanu Kovačeviću. Prema rečima ministra, obeležavanje Dana Svetog Save u svim našim institucijama je još jedan dokaz vraćanja tradicije, ali vraćanje i onom najboljem u tradiciji i najboljem u nama.
Kovačević je zahvalio Ministarstvu odbrane na donaciji povodom i osvrnuo se na mirotvoračku misiju Svetog Save. On je istakao da je obrazovanje i vaspitanje mladih bila, i biće, najvažnija misija i glavni zadatak Karlovačke gimnazije. “Moramo da živimo ispravno i ponašamo se uzorno, pa će se isto tako ponašati i generacije naših učenika. Tako je radio Sveti Sava i zato je imao mnogo sledbenika i nastavljača. Od njega i danas učimo o ljubavi i toleranciji koji treba da vladaju u svakoj porodici, školi, širom društvene zajednice u svim narodima”, naglasio je direktor Karlovačke gimnazije.
Svečanosti su prisustvovali i  episkop sremski vladika Vasilije, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave, kao i profesori i đaci Karlovačke gimnazije, a priređen je i bogat umetničko kulturni program, u skladu s obeležavanjem školske slave Svetog Save, navelo je ministarstvo. https://www.youtube.com/watch?v=Fhx1N46sRC8

Proslava Sv. Save u Sremskoj Kamenici

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je proslavi školske slave Svetog Save u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Kamenici kako bi sa đacima i njihovim učiteljima i nastavnicima proslavio ovaj važan školski i crkveni datum posvećen prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi, saopšteno je iz Gradske kuće. “Uz spoznaju i uvažavanje svih istorijskih činjenica, važno je i kroz današnju prizmu sagledati ko je bio i šta je radio Sveti Sava. Mi ga i posle osam vekova od njegovog života slavimo, ali ne samo kao uspomenu, nego kao živog prosvetitelja srpskog naroda. On je ostavio tako snažan i neizbrisiv trag, da i danas taj trag predstavlja za sve nas jasan put kuda treba da idemo. Sveti Sava nam daje odgovore na pitanja ko smo, šta smo i kuda idemo, pa se pitamo da li bismo se uopšte mogli prepoznati bez Svetog Save”, rekao je Vučević.
Direktorka OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Aleksandra Ćirić istakla je veliko zadovoljstvo što ta škola još jednu godinu za redom obeležava slavu Svetog Savu, kao jedan od najsvečanijih praznika u toku školske godine. “Ova godina za nas je specifična, jer smo se povećali po broju đaka i proširili zgradu škole. Ovo je dan kada se presabiramo šta smo uradili pozitivno, a šta negativno u prethodnom periodu, kada se zahvaljujemo učenicima na posvećenosti i trudu, a najviše dan kada svi zajedno širimo ljubav i usrećujemo naše Kameničane priredbom koju smo sa radošću pripremali”, rekla je Aleksandra Ćirić.
Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Kamenici je jedna od najstarijih srpskih škola, jer je njen rad zabeležen još daleke 1701. godine. Danas škola ima 1123 učenika u 44 odeljenja, sa kojima radi preko 100 zaposlenih. Nastava se realizuje u dve smene u matičnoj školi u Sremskoj Kamenici i u područnoj školi u Novim Ledincima.
  1. Mitrovica: Rakić čestitao školsku slavu

Predsednik Srpske liste Goran Rakić čestitao je u subotu  školsku slavu Svetog Savu predškolcima, đacima, studentima, vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i profesorima. “Vrednosti koje je Sveti Sava negovao i širio među Srbima su najbolji pokazatelji kuda treba da ide srpski narod i čemu treba da teži”, naveo je Rakić.

Svetosavske svečanosti u školama Pomoravlja

Svečanim priredbama i ceremonijom sečenja slavskog kolača, 24.500 učenika i 3.500 zaposlenih 52 osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu, obeležavaju Svetog Savu. Priredbama i sečenju slavskog kolača po školama prisustvuju sveštenici, gradski i opštinski funkcioneri, izjavio je Tanjugu načelnik Školske uprave za Pomoravski okrug Života Starčević.

Izraelsko – srpski projekat za mlade – “Do uspeha zajedno”

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, zamenica ambasadora Izraela Dženi Sedov posetila je Osnovnu školu “Jovan Popović” u Kragujevcu kao jednu od četiri u Srbiji u kojoj se realizuje projekat “Do uspeha, zajedno” – za zdravije životne sredine. Projekat su podržali ambasada Izraela i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Osim u Kragujevcu, projekat se sprovodi školama “Ivo Andrić” u Nišu, “Sveti Sava” iz Beograda i “Dušan Radović” iz Novog Sada.

Vojvođanske škole u borbi za energetsku efikasnost

Osnovne i srednje škole Vojvodine koje su učestvovale u projektu “Energija svuda oko nas” i na najbolji način podizale svest o energetskoj efikasnosti, zaštiti životne sredine i upravljanju otpadom nedavno su nagrađene u Pokrajinskoj Vladi. Projekat je realizovao Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike iz Novog Sada. Uz himnu projekta “Energije je svuda oko nas”, otvorena je dodela nagrada vojvođanskim školama, učenicima i mentorima koji su kroz modele i makete, multimedijalne prezentacije, literarne i likovne radove, najbolje odgovorili na pitanja kako racionalno koristiti energiju i upravljati otpadom. Najuspešnije bile su OŠ “Klara Feješ” iz Kikinde i Srednja Tehnička škola “23. maj” iz Pančeva. Projekat se realizuje već osam godina, a da je uspešan, dokazuje i činjenica da svake godine ima sve više dospelih radova. Organizatori i pokrovitelji zadovoljni su učinkom. Kako su mladi budući stub društva, i u 2018. biće novih projekata, koji će ponovo dokazati da je dobra edukacija uvek korak napred. https://www.youtube.com/watch?v=Y6p_o2EeSiw

Februarska nagrada prof. Vejnoviću

Novosadski lekar prof. dr Tihomir Vejnović, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista perinatologije, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Vojvodine, dobitnik je gradske Februarske nagrade za 2017. godinu, odlučeno je na svečanoj sednici Skupštine Grada Novog Sada. Najviše gradsko priznanje dodeljeno je Vejnoviću za istaknuti akademski i klinički angažman sa međunarodno priznatim rezultatima rada u zdravstvu, izuzetan doprinos naučnoistarživačkoj delatnosti u medicini i ostvarena vizionarska dostignuća u novim zdravstvenim tehnologijama i organizaciji zdravstvene zaštite, saopšteno je iz Skupštine grada.
Inicijativu za visoko gradsko priznanje podneli su Društvo lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva, Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom „…iz kruga Vojvodina”, Udruženje za ginekološku endoskopiju Srbije i Udruženje “Mamarijum” iz Novog Sada. Novčani deo nagrade iznosi 130.000 dinara.
Kako se navodi, Vejnović rođen je 22. novembra 1958. godine u Apatinu. U zvanje redovnog profesora na Katedri za ginekologiju i akušerstvo na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu izabran je 2008. godine.Na mestu šefa Katedre je bio od 2011. do 2016. godine. Član međuodeljenskog odbora SANU za biologiju i humanu reprodukciju postaje 2004. godine, a za člana Akademije Medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva biran je 2006. godine.
Imenovan je za počasnog člana doktora nauka Univerziteta Vasile Goldiš u Aradu 2013. Godine Član je Saveta Univerziteta u Novom Sadu od 2017. godine, a član je Odbora za humanu reprodukciju Odeljenja medicinskih nauka SANU od 2015. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri organizovao je više od 150 naučnih i stručnih skupova i uspostavio je međunarodnu saradnju sa najeminentnijim stručnjacima iz oblasti ginekologije i akušerstva iz Nemačke, Velike Britanije, Rusije, Švedske, SAD, Austrije, Mađarske, Rumunije i drugih zemalja. Intenzivna stručna i naučna saradnja rezultirala je počasnim članstvom u pet međunarodnih udruženja i izborom za predsednika regionalnog Udruženja ginekologa i akušera DKTM 2012. godine.
Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština grada dodeljuje povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.
http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/februarska-nagrada-prof.-dr-tihomiru-vejnovicu_888676.html

UPS: “Idea 4 Action” – projekat za mlade od 18 do 35 godina

Unija poslodavaca Srbije poziva mlade od 18 do 35 godina da do 28. februara konkurišu za učešće u projektu “Idea 4 Action”, koji je nastao inicijativom Svetske banke i američke “Wharton” škole iz Pensilvanije. Kako je saopšteno, međunarodni projekat podstiče kreativno i konstruktivno razmišljanje u pogledu budućih održivih privreda u svetu sa željom da podstakne mlade ljude iz celog sveta da se priključe kreiranju inovativnih poslovnih rešenja i menadžment modela. Neke od ključnih oblasti su: promocija mira, smanjenje siromaštva, zapošljavanje, promocija zdravlja, očuvanje planete, klimatske promene..
“Unija poslodavaca Srbije, kao kredibilan partner na ovim prostorima, podržao je projekat verujući da ova inicijativa može pomoći bržem i efikasnijem privrednom razvoju Srbije, u što boljem povezivanju sa svetskom privredom koja definiše nove trendove za razvoj društva u celini. Veliku ulogu u razvoju društva svakako imaju mladi, koji imaju inovativne ideje i spremni su da kreiraju poslovna rešenja za budućnost”, navodi se u saopštenju UPS. Prema rečima članice predsedništva UPS Nataše Pavlović Bujas selekcija poslovnih rešenja vrednovaće se kroz nekoliko ključnih kriterijuma kao što su jasnoća predloga, kreativnost, značaj i izvodljivost.
Najbolji timovi biće odabrani krajem maja, a njima će biti omogućeno predstavljanje ideje na međunarodnim događajima na visokom nivou i podrška u finansijskom i edukativnom smislu.

Brborić: Popraviti status srpskog jezika na visokoškolskim ustanovama

Kada je reč o statusu srpskog jezika na visokoškolskim ustanovama prof. dr Veljko Brborić ukazuje da budući profesori nekog stranog jezika, studiraju taj jezik, a nemaju nijedan čas srpskog jezika, a često dođu sa prethodnim lošim znanjem srpskog jezika iz srednje škole. Posebno skreće pažnju na potrebu da se poprave pedagoški fakulteti jer upravo učitelji imaju važno ulogu za sticanje prvih gramatičkih i pravopisnih znanja, ali i da nastavnici, recimo geografije ili hemije, moraju biti dobro jezički osposobljeni.
“Danas imamo situaciju da neko nema dobro znanje srpskog jezika kada završi osnovnu školu, upiše neku od stručnih škola gde status srpskog jezika nije dobar, zatim neki od tih fakulteta i postane profesor nekog drugog predmeta” primećuje Brborić. On se pita kakav onda efekat imaju ta tri-četiri časa srpskog jezika nedeljno u odnosu na sve ostale predmete čiji nastavnici nemaju jezičku kompetenciju. Nedopustivo je, naglašava, i da pravnik bude nepismen, da on završi ozbiljan fakultet, a da nema nijedan čas srpskog jezika. “Pogledajte univerzitete, nezamislivo je da neko danas bude student, a da nema jedan ili dva strana jezika, ali ne mora imati srpski jezik. To je svojevrsni nonsens i on se teško može objasniti”, rekao je Brborić.

Uloga medija u negovanju jezičke kulture

Šef  Katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Veljko Brborić se osvrnuo i na ulogu medija u negovanju jezičke kulture i smatra da bi sa tog stanovišta najbolje bilo da ne postoji jedan broj medija. “Mediji treba da postoje, ali mi nije jasno zašto misle da o nacionalnom jeziku i matičnom pismu ćirilici ne treba brinuti. Oni koji vode emisije na televiziji moraju imati minimum jezičke kompetencije, moraju da budu elementarno pismeni”, naglašava Brborić i dodaje da u Francuskoj postoje škole jezičke kulture za javne ličnosti koje moraju pokazati da vladaju svojim jezikom. On ističe da nikome ne pada na pamet da nešto brani poput latinice, ali moramo znati šta je jezički standard, dobro razdvojiti javnu i službenu upotrebu jezika. “Dijalekat, razgovorni stil, ostaće u emisijama različitog sadržaja. Recimo serija ‘Selo gori, a baba se češlja’ ima tu dijalekatsku patinu i cela nacija je to gledala i pohvalno govorila o njoj, literatura će biti i na dijalektu, ali standardni jezik je kao standard u saobraćaju. Ako želite učestvovati u saobraćaju, morate poštovati propise, ako želite uredno komunicirati morate poštovati gramatičku i pravopisnu normu srpskog jezika”, zaključio je Brborić.

Kostić: Izložba o Jasenovcu najveća pobeda srpske diplomatije

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić ocenio je u nedelju 28. januara da je izložba u Ujedinjenim nacijama pod nazivom “Jasenovac, pravo na nezaborav” najveća pobeda srpske diplomatije u proteklih 70 godina. Ta izložba je, kako je naveo u izjavi za javnost, prvi korak u saznavanju celokupne istine o zločinima nad srpskim narodom u NDH koji moraju postati deo obrazovnog sistema svih svetskih univerziteta.

Vremeplov: Rođen Frenklin Ruzvelt

Na  današnji dan 30. januara 1882 godine rođen je američki državnik Frenklin Delano Ruzvelt, predsednik SAD od 1932. do 1945. Četiri puta biran je za šefa države, jedini u američkoj istoriji. Bio je pravnik i član Demokratske stranke. Paralizovan je 1921, ali ga to nije omelo da 1928. postane guverner države Njujork i četiri godine potom prvi put predsednik SAD, u vreme velike privredne krize koju je ublažio politikom poznatom kao “Nju dil”. Politiku “velike batine” prema latinoameričkim zemljama zamenio je politikom “dobrog susedstva”, a sa Sovjetskim Savezom je uspostavio diplomatske odnose. Objavio je 1941. Povelju o četiri slobode: slobodu misli, slobodu od straha, slobodu od siromaštva i slobodu veroispovesti. Iste godine njegovom zaslugom usvojen je Zakon o zajmu i najmu, što je SAD pripremilo za ratne napore. Napustio je politiku izolacionizma i energično stao na stranu antihitlerovske koalicije u Drugom svetskom ratu. Drugi put je za predsednika izabran 1936, treći put 1940, a četvrti put 1944, ali taj mandat nije okončao pošto je umro u aprilu 1945.

Vremeplov: Ubijen Palme

Švedski državnik Ulof Palme, šef vlade i Socijaldemokratske radničke partije Švedske od 1969. do 1976. i od 1982. do februara 1986, kad je ubijen u atentatu rođen je na današnji dan  30. januara 1927 godine. U politiku je ušao kao studentski vođa, a u 42. godini postao je šef stranke i predsednik vlade. Odlučno se protivio vojnoj interenciji SAD u Vijetnamu. Od 1980. vodio je nezavisnu međunarodnu komisiju za unapređenje procesa razoružanja. Kao lider Socijalističke internacionale više puta je rukovodio mirovnim misijama UN, poput rešenja sukoba Irana i Iraka, ili Radne grupe o Južnoj Africi.

Vremeplov: Rođen fon Hindenburg

Predsednik Nemačke feldmaršal Paul fon Hindenburg naimenovao je rođen je na današnji dan 30. januara1933. godine Adolfa Hitlera za kancelara. U toj vladi nalazila su se još samo dvojica nacista, ali je on brzo uklonio neistomišljenike i prigrabio apsolutnu vlast. Time je otvoren put nacističkoj diktaturi.

Vremeplov: Ubijen Mahatma Gandi

Na današnji dan 30. januara 1948 ubijen je indijski državnik Mohandas Karamčand Gandi, nazvan “Mahatma” (velika duša), vođa pokreta za nezavisnost Indije, pola godine posle sticanja nezavisnosti zemlje, za koju se borio čitavog života. U Nju Delhiju ga je ubio Naturam Godse, fanatik iz sekte “Hindu Mahasabha” koja se protivila njegovoj politici stišavanja antagonizama između Hindusa i muslimana. Gandi je završio prava u Engleskoj 1891. od 1893. do 1914. predvodio je u Južnoj Africi tamošnje Induse, a od 1919. pokret za nezavisnost Indije. Gandijeva doktrina, koju je usvojio Indijski Nacionalni Kongres, partija koja je predvodila borbu za nezavisnost, manifestovala se pasivnim otporom. Sam Gandi, koji je asketski živeo, često je štrajkovao glađu, što se pokazalo kao oružje pred kojim je britanska kolonijalna vlast bila nemoćna. Uživao je ogroman ugled i popularnost, ne samo u Indiji, i postao je simbol borbe naroda te velike zemlje za nezavisnost.

Vremeplov: Pogubljen kralj Čarls I

Engleskom kralju Čarlsu I Stjuartu, čija je autoritarna vladavina izazvala građanski rat, odrubljena je na današnji dan 30. januara 1649 glava na osnovu presude revolucionarnog suda. Obrazloženje je bilo da je kriv zbog izdaje – odnosno tajnih pregovora sa Škotima. Pod pritiskom, on je 1628. objavio “Peticiju o pravima”, garantujući prava Parlamenta kao i lične slobode građana, ali tu obavezu nije poštovao. Parlament je 1640. odlučio da o poreskim pitanjima odlučuje to telo, a ne kralj, što je takođe bio predmet spora. Njegov režim srušila je revolucija pod vođstvom Olivera Kromvela, čije su snage potukle kraljevsku vojsku kod Marston Mura 1644. i kod Nezbija 1645. Čarls I je nakon tih poraza prebegao u Škotsku, ali su ga 1647. predali Kromvelovim snagama. Pogubljenje je ostavilo mučan utisak čak i na Kromvelove pristalice, a u Holandiji i Španiji ogorčena svetina pobila je poslanike nove republike. Posle obaranja Kromvela, monarhija je obnovljena 1660. Vreme republike (Kromvela) u istoriji Engleske zapamćeno je kao period strahovlade.

Vremeplov: Umro Orvil Rajt

Na današnji dan 30. januara 1948. godine umro je američki pilot i konstruktor aviona Orvil Rajt, pionir avijacije, koji je 1903. s bratom Vilburom, u avionu njihove izrade, izveo prvi let u istoriji vazduhoplovstva. Let je trajao 59 sekundi i avion je preleteo 285 metara. Godine 1905. proizveli su avion koji je preleteo 39 kilometara. Braća Rajt su 1909. osnovala “Ameriken Rajt kompani” za proizvodnju aviona, i iste godine vojsci SAD isporučili su prvi borbeni avion “Signal Korps I”.

Gole zadnjice “sevale” u kancelariji rektora!

Po modelu “niko mi ništa ne može, na sudu ću se izvući”, rektor Univerziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević vlada. Osim bahatosti, ucena, mahinacija kojima se istakao, “Blic” otkriva i nove detalje razvrata na fakultetu. Posle snimaka sa kolegijuma na kojima profesor Arsenijević masno psuje, vređa, priznaje svoje nezakonite radnje dok mu telefon zvoni sa “Zig hajl”, “Blic” je došao u posed fotografije na kojoj je samo jedan od detalja “života” i načina rada na kragujevačkoj najvišoj obrazovnoj instituciji.
Jedan od profesora Univerziteta V. P., čije je ime poznato redakciji “Blica”, u kancelariji Arsenijevića dočekuje drugog profesora gole zadnjice. Dok skida pantalone, penje se i namešta na profesorskoj fotelji, sin sadašnjeg rektora Aleksandar Arsenijević sve to prati uz osmeh. Golotinju je fotografisao jedan od profesora.
Porodica Arsenijević poslednjih deset godina zauzima čelne pozicije na Kragujevačkom univerzitetu, Medicinskom fakultetu i Kliničkom centru. Rektor Nebojša Arsenijević zapošljavao je i nameštao titule i poslove svojoj rodbini pa čak i na Medicinskom fakultetu odakle bi trebalo da izađu stručnjaci koji treba da leče građane Srbije.
S druge strane, davao je nezakonito otkaze i sprečavao napredovanje onima koji mu ne klimaju poslušno glavom ili se ne smeju njegovim “šalama”. Poslednjih nekoliko godina strahovladom uspeva da se održi na čelnoj poziciji Univerziteta, a po istom principu prisiljavajući zaposlene da se opredele za njega, raspisao je pre vremena proces izbora, odnosno reizbora za rektora. https://www.blic.rs/vesti/drustvo/novi-detalji-razvrata-na-fakultetu-pogledajte-kako-se-profesori-u-kancelariji-bahatog/jmfpqpj

KiM: Preteći grafiti na školi u Ugljarima

Nepoznati počinioci ispisali su  proteklog vikenda na zgradi škole u Ugljaru kod Kosova Polja grafite “UĆK” (OVK) i poruke “Ubij Serbije”, “Kosovo je Albanija” i druge poruke pretećeg sadržaja, prenosi RTV KiM, a direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić osudio je pokušaj zastrašivanja srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini,. Grafiti OVK ispisani su na delu škole u kojem se nalazi fiskulturna sala, kao i na kontejneru u dvorištu škole.
Najnoviji izlivi etničke netrpeljivosti i mržnje u Ugljaru kraj Gračanice nastavljaju niz etnički motivisanih napada koji su se desili u januaru mesecu nad Srbima na Kosovu i Metohiji, poručuju iz Srpske liste. Uz konstataciju da je ovo deveti incident u Ugljaru u zadnjih mesec dana u Srpskoj listi kažu: “Ovaj napad, kao i svi prethodni, imaju za cilj zastrašivanje Srba širom Kosova i Metohije, ali je u ovom slučaju ovaj napad posebno opasan jer je napadnuta škola, u kojoj se školuje više od 150 dece”, navodi se u saopštenju i dodaje da je to izazvalo veliko uznemirenje među građanima.

Za ranije sazrevanje „krivci” gojaznost, hrana s aditivima…

U poslednjih nekoliko godina primetan je sve raniji početak polnog sazrevanja kod dece. Kod devojčica je ta pojava zabeležena i mnogo ranije, ali kod dečaka je to novost, koja je iznenadila mnoge stručnjake. – Brojni faktori utiču na rast i razvoj kod dece: stanje uhranjenosti, genetski činioci, hormonski status i slično – kazala je pedijatar-endokrinolog dr Ivana Vorgučin – Pojava ubrzanog sazrevanja se danas najviše obrazlaže uticajima gojaznosti među decom, brojnih faktora iz spoljašnje sredine i hemikalija iz okruženja, kao i hrane s povećanim sadržajem aditiva i hormona.
Po rečima naše sagovornice, veoma je važno utvrditi da li se radi o ubzanom sazrevanju ili o pravom preranom pubertetu. Kod devojčica je rast grudi prvi znak puberteta, a ukoliko se javi pre osme godine, to je znak da traba uraditi ispitivanje. Kod dečaka se kao prvi znak puberteta javlja porast volumena testisa, i to nakon devete godine. Ako se ta pojava primeti pre, ona zahteva endokrinološko ispitivanje i ako se utvrdi postojanje preranog puberteta, potrebno je lečenje.
 „Pojačano znojenje i pojava dlačica pubično i pod pazuhom kod dece u ranom uzrastu su vrlo česta pojava“, rekla je dr Vorgučin. – Ako nema porasta grudi, odnosno testisa, radi se o izolovanoj pojavi pubične ili pazušne maljavosti zbog, vrlo verovatno, konstitucionalno ubrzanog sazrevanja. Ukoliko se kod te dece ispitivanjem ne utvrdi postojanje preranog puberteta, potrebno je samo dalje praćenje rasta i razvoja.

Prve znake preranog puberteta prijaviti pedijatru

Kako kaže dr Ivana Vorgučin, kada roditelji primete prve znake puberteta kod svog deteta, potrebno je da se jave pedijatru koji će dete dalje uputiti predijatru-endokrinologu. Vrlo su važni podaci iz porodične anamneze, o telesnoj visini roditelja i početku puberteta kod njih. Devojčice češće ulaze u prerani pubertet i u najvećem broju slučajeva razlog je nepoznat. Kod dečaka s preranim pubertetom je obavezno uraditi profilni rendgenski snimak i magnetnu rezonancu glave radi isključenja intrakranijalne tumorske promene kao uzroka preranog puberteta.
– Da bi se uspostavila dijagnoza preranog puberteta, pre svega je neophodno uzeti dobru anamnezu, pregledati dete i videti da li je visina iznad proseka u odnosu na vršnjake – kazala je dr Ivana Vorgučin. – Zatim se urade hormonske analize, rendgenski snimak leve šake i doručja i procenjuje se kakvo je koštano sazrevanje. Potrebno je uraditi i ultrazvuk unutrašnjih genitalija da bi se videlo da li su jajnici aktivni. Lečenje preranog puberteta se sprovodi davanjem hormonskih injekcija na svakih 28 dana radi zaustavljanja, odnosno nenapredovanja puberteta. Nakon prestanka lečenja, odnosno davanja hormonskih injekcija, dolazi do daljeg pubertetskog razvoja. Ukoliko se dete ne leči, dolazi do daljeg ubrzanja polnog sazrevanja, ubrzanja koštanog sazrevanja i porasta telesne visine. Vrlo brzo bi rast prestao, a ta deca bi u odraslom dobu bila vrlo niska. Zna se da devojčice s preranim pubertetom u detinjstvu ranije ulaze u menopauzu u odraslom dobu.

Endokrinološko ispitivanje

Kako kaže dr Ivana Vorgučin, roditelji mogu uticati na pojavu ranog sazrevanja kod dece. Potrebno je da se deca hrane zdravo, da budu fizički aktivna i imaju normalnu telesnu težinu. Takođe bi bilo dobro, koliko je to moguće, izbegavati hranu s aditivima, meso i mesne prerađevine čije poreklo i način uzgajanja se ne zna. Decu ne treba izlagati hemikalijama, plastici i higijenskim sredstvima. Ukoliko se pojave prvi znaci preranog puberteta, najbolje je da se roditelji obrate pedijatru i prođu endokrinološko ispitivanje.

Male boginje opomena da se mogu vratiti zaboravljene bolesti

Nepoverenje u vakcine i smanjen broj imunizovane dece doveli su do toga da se zaboravljene, zarazne bolesti ponovo vraćaju u Srbiji, a jedna od njih su male boginje. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je od malih boginja obolelo 1.255 ljudi, a troje je umrlo zbog komplikacija bolesti. Lekari upozoravaju da su male boginje došle kao opomena i da u Srbiju mogu da se vrate mnogo opasnije, zaboravljene, zarazne bolesti ukoliko se bude smanjivao broj vakcinisane dece. “Male boginje su došle kao neka vrsta opomene šta može da se desi kada odustanemo od vakcinacije”, kaže za Tanjug imunolog Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Janković: Određene zarazne bolesti  mogu da se vrate

Imunolog Srđa Janković iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj podseća da su određene zarazne bolesti eliminisane vakcinacijom, ali nisu iskorenjene i da mogu da se vrate. Iskorenjene su samo velike boginje i tu nema potrebe više za vakcinacijom. “Sve ostale bolesti koje vakcinacija sprečava potencijalna su pretnja ako prestanemo da vakcinišemo. To su veoma opasne bolesti koje su odnosile veliki danak u ljudskim životima ili su ostavile veliki broj ljudi sa trajnim posledicama”, naglašava Janković.
Potencijalna pretnja su dečja paraliza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hemofilus influence, tuberkuloza, hepatitis B, rubeola, zauške… MMR vakcina, koja se daje deci sa navršenih godinu dana života, štiti mališane od malih boginja, ali je zaštita i od rubeole, zauške. Interesantno je da je u Poljskoj već zabeležena masovnija pojava rubeole. “Rubeole su opasne za plod ako se inficira trudnica. Zauške, takođe, mogu izazvati komplikacije kod oba pola, ali su posebno opasne za dečake jer mogu izazvati sterilitet”, kaže Janković.

Roditelji i dalje zbunjeni

Roditelji su, kako kaže imunolog Srđa Janković, zbunjeni kontradiktornim informacijama, da li je vakcina bezbedna, da li preti veća opasnost od nje nego od zaraznih bolesti. “Dilema nije racionalna, ali roditelji nisu krivi kada dobijaju kontradiktorne informacije. Kada se naučni dokazi osporavaju koristeći argumente koji naučno nisu održivi, koji se mogu opovrgnuti”, naglasio je on. Podseća da su milioni života sačuvani zahvaljujući vakcinaciji i da je ona donela samo dobrobit čovečanstvu. Epidemiju je moguće zaustaviti samo vakcinacijom, a Janković kaže da je ona već značajno ublažena jer se ponovo vraća poverenje i ponovo podiže obuhvat dece vakcinacijom. “Još je preostalo u predškolskom uzrastu dosta dece koja nisu vakcinisana. Mislim da je vreme da se od tog apsurda okrenemo ka racionalnoj odluci”, naglasio je Janković.

About the Author

admin