SANU: Više od 100 kandidata za besmrtnike

Broj predloženih kandidata za nove članove Srpske akademije nauka i umetnosti premašio je sve rekorde, jer je na adresu ove ustanove ovoga puta stiglo više od 100 nominacija, dok je u dosadašnjim izbornim ciklusima taj broj iznosio obično između 30 i 40, pišu beogradski mediji. Iako je rok za dostavljanje predloga, koje su mogli podneti tri člana SANU, odbor SANU i ustanova van SANU, istekao 31. januara, tačan broj prijava znaće se tokom naredne nedelje kada pristignu i predlozi koji su poslati poštom zaključno sa pomenutim datumom.  Izborna skupština SANU, zakazana za 8. novembar ove godine, biće mesto na kojem će biti doneta definitivna odluka koja su to nova imena zaslužila da se nađu među srpskim akademicima, odnosno da budu u dopisnom članstvu.
U javnosti su se do sada pojavile informacije o nekima od predloženih, pa se tako na spisku nalaze: Dragoljub Mićunović, Borka Pavićević, Ljubomir Madžar, Dragan Simeunović, Miroljub Jeftić, Pavle Petrović, Marija Bogdanović, Dragor Hiber, Zagorka Golubović, Latinka Perović, Nada Popović Perišić, Miloš Arsenijević, Milena Dragićević Šešić i drugi.
Predsedništvo SANU 5. juna utvrđuje konačnu listu kandidata a od 31. avgusta do 20. septembra Predsedništvo obaveštava javnost o odlukama i referate i mišljenja stavlja javnosti na uvid, koji ne može trajati kraće od 20 dana.  Od 21. do 28. septembra, ustanove, udruženja i građani mogu u pisanoj formi da podnesu prigovore na referate, koje razmatra Komisija za praćenje izbora SANU, a Predsedništvo obaveštava Izbornu skupštinu i daje mišljenja o njima na osnovu predloga Komisije. Tokom oktobra održava se jedna ili više konferencija članova SANU na kojima se podnose izveštaji i donose zaključci.  Predlozi za izbor novih članova pojedinačno dostavljaju se svakom članu SANU najmanje 21 dan pre Izborne skupštine.

Saradnja UNS-a s Orlovskim državnim univerzitetom

U Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu 1. februara je razmenjen memorandum o razumevanju između UNS-a i Orlovskog državnog univerziteta i time utvrđena namera da se uspostavi akademska, naučna i kulturna saradnja ove dve institucije. Delegaciju Orlovskog državnog univerziteta, sa direktorkom Departmana za međunarodne veze profesorkom dr Svetlanom Aronovom na čelu, primila je prorektorka za nauku UNS-a  profesorka dr Snežana Smederevac. Ovaj sastanak  je organizovan u okviru zvanične posete delegacije Orlovske oblasti Ruske Federacije Južnobačkom upravnom okrugu.

Udovičić: Mladi aktivni u Srbiji

Ministar omladine i sporta u Vladi Srbije izjavio je u četvrtak u Njujorku na Omladinskom forumu Ujedinjenih nacija da u Srbiji radi 135 kancelarija za mlade i da je u protekle četiri godine 76.500 mladih uključeno u aktivnosti koje promovišu zdrav i bezbedan život i kvalitetno slobodno vreme. Vanja Udovičić predvodi delegaciju Srbije na 7. ECOSOC (Ekonomsko-socijalni savet Ujedinjenih nacija) omladinskom forumu UN u Njujorku, saopštilo je Ministarstvo omladine i sporta. Ministarstvo je i pre donošenja Agende 2030. finansijski podržavalo projekte zapošljavanja i zapošljavanja mladih, obrazovanja, zdravlja, bezbednosti, socijalne uključenosti, mobilnosti, informisanja, kreativnosti i aktivizma mladih.
U kontinuitetu, Ministarstvo omladine i sporta svake godine finansijski podržava projekte kojima omladinski sektor u Srbiji realizuje Nacionalnu strategiju za mlade, a na taj način i dotiče Ciljeve održivog razvoja, rekao je Udovičić. On je naglasio da je Srbija uspela da uspostavi mehanizme za aktivno učešće mladih u društvu, kroz rad saveza, udruženja mladih, udruženja za mlade, kancelarija za mlade na lokalnom nivou i omladinskih klubova, mrežu od preko 1.300 aktera koji deluju širom Srbije.
Kroz saradnju sa lokalnim samoupravama i aktivnostima kancelarija za mlade podržan je razvoj i sprovođenje omladinske politike u svim delovima zemlje, naveo je on i podsetio da je Vlada Srbije osnovala je Fond za mlade talente. Na godišnjem nivou kroz rad Fonda u cilju podsticanja i vrednovanja izuzetnih postignuća mladih u različitim oblastima, kao i njihovog daljeg usavršavanja i profesionalnog napretka, finansijsku podršku dobija oko 3.200 najboljih srednjoškolaca i studenata godišnje, rekao je Udovičić. Za devet godina koliko je u nadležnosti Ministarstva omladine i sporta, Fond je dodelio više od 23.100 nagrada i stipendija u ukupnom iznosu od 60,8 miliona dolara.
Takođe ostvarena je saradnja sa više od 25 vodećih kompanija za podršku stipendistima u stručnom usavršavanju, sticanju prvog radnog iskustva i za profesionalni razvoj i zapošljavanje i samo zapošljavanje najtalentovanijih mladih u Srbiji, istakao je Udovičić.

Prekinuto predavanje američkog ambasadora u Nišu

Predavanje ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota održano u petak na niškom Univerzitetu obeležio je incident, kada je, tokom njegovog izlaganja, predsednik jedne nevladine organizacije sa balkona bacao letke i uzvikivao “Ne u NATO”, “Ne treba nam američka demokratija”, “Gađali ste nas bombama”, “ubice”, “Kosovo je Srbija”, “Krim je Rusija”… Osoba koja je izazvala incident uz pratnju policije je ubrzo napustila salu. Mediji prenose da je reč o predsedniku Centra za ljudska prava “Clamp” Draganu Krstiću koji je na kratko prekinuo i obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prilikom otvaranja novog Kliničkog centra u Nišu.
Na propagandnom materijalu, koji je bacan sa balkona, nalazi se lik ruskog predsednika Vladimira Putina i natpisi “Hoćemo ruske baze”, “Ne – diktaturi, cenzuri, jednoumlju, manipulaciji i beogradizaciji”. Incident je samo na kratko prekinuo predavanje ambasadora na temu pogrešnog razumevanja politike SAD u Srbiji, nakon čega je nesmetano nastavio izlaganje. Predavanje je organizovao Klub srpsko-američkog prijateljstva i saradnje. http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/prekinuto-predavanje-americkog-ambasadora-u-nisu_890641.html

Šid: Zbog virusa sve manje dece na nastavi

Neobično toplo vreme za ovo doba godine pogoduje razvoju virusa i češćem oboljevanju. U šidskim školama i vrtićima primetan je manji broj i dece i nastavnika. Mladen Oravec, doktor pedijatar u šidskom Domu zdravlja svakodnevno obavi oko 50-tak pregleda,a prošlog petka zabeležio je i 82. Najčešće se radi o virusnim respiratornim oboljenjima koja zahtevaju samo malo više toplih napitaka, C vitamina i lakšu ishranu, ali je važno odležati.
U vaspitno – obrazovnim ustanovama stanje nije alarmantno, ali je primetan manji broj ne samo dece već i nastavnika. Gotovo u svakom razredu dve-tri klupe su prazne.  Slična situacija je i u objektu “Istok” predškolske ustanove “Jelica Stanivuković Šilja”, ali, što je najvažnije, rad se odvija nesmetano, a vaspitači su, kako kažu, “preležali sve dečje bolesti”.  Na području Srema, na osnovu rezultata epidemiološkog nadzora nad gripom, broj obolelih je na nivou uobičajenom za vanepidemijski period. Najvažnije je izbegavati kontakt sa obolelima, održavati redovnu higijenu ruku, provetravati prostorije. A vreme će se, kažu meteorolozi, promeniti već za vikend. https://www.youtube.com/watch?v=AkurDgnoNOA

U borbi protiv vršnjačkog nasilja najefikasniji – vršnjaci

U borbi protiv vršnjačkog nasilja, najefikasniji bi mogli da budu upravo – vršnjaci.  U okviru novosadskog Akcionog plana za mlade, a u oblasti bezbednosti, Dečji kulturni centar organizovao je radionice na kojima se uči o savladavanju nasilja. Rezultat radionica je predstava “Istine”, u kojoj učestvuju uglavnom srednjoškolci.       https://www.youtube.com/watch?v=4BfNRdRN09E

Kikinda stipendira studente

Nastavljajući tradiciju, kikindska lokalna samouprava je i ovogodišnjim budžetom izdvojila blizu 7,5 miliona dinara za stiepndiranje najuspešnijih studenata, budućih akademskih građana sa teritorije grada i okolnih mesta. Na osnovu kriterijuma konkursa, pravo na stipendiju ostvarilo je 92 studenta. Od ukupno 155 prispelih prijava na konkurs grada Kikinde i nadležnog sekretarijata, odobrene su 92 studentske stipendije u mesečnom iznosu od 8 hiljada dinara. Iako je to je samo mali dodatak u ukupnim troškovima, studenti koji su ostvarili pravo na stipendiju naglašavaju da je to pre svega lep gest grada i podstrek daljem radu. Važno pitanje za budućnost Kikinde je da li budući diplomci razmišljaju o povratku u svoj grad.
U odnosu na prošlu godinu, odobreno je 13 stipendija više, a Kikindi je izuzetno važno da podrži mlade ljude i njihove roditelje, da im pokaže da u budućnosti računa na njih: Kako se i prilikom potpisivanja ugovora o dodeli stipendija moglo čuti, Kikindi nedostaju mladi, obrazovani kadrovi, pa je više nego važno stvoriti ambijent i pre svega ekonomske uslove da mladi ljudi požele da se vrate u svoj grad.

Bojana student generacije na novosadskom Pravnom

Student generacije Pravnog fakulteta u Novom Sadu, jeste jedna Rumljanka. Reč je o Bojani Spajić, koja iza sebe ima niz uspeha tokom svog obrazovanja. Trenutno se priprema za takmičenje međunarodnog karaktera iz oblasti prava. Bojana Spajić, student generacije novosadskog Pravnog fakulteta, ima 24 godine i iz Rume je. Ona je kao redovni student svoje obaveze ispunjavala blagovremeno i to veoma uspešno što je u njenoj klasi izdvojilo kao najbolju. Pokazujući diplome i sertifikate s ponosom govori o onome što je uradila za četiri godine i tome šta je potrebno za rezultate u radu.
Bojana je sa svojim kolegama učestvovala i na brojnim takmičenjima, te je tako uz njihovu saradnju izborila nakon regionalnog takmičenja i jedno međunarodno za koje su pripreme u toku. U njenoj porodici svi su pravnici, ipak ističe da to nije bilo presudno u njenom školovanju. U planu joj je završetak master studija. Mlada i uspešna Bojana poručuje mlađim kolegama da je i ona imala krizne momente još u prvoj godini studija kada se pitala da li taj izbor pravi za nju, ali da ne treba nikada odustati ukoliko živite svoj san. Dobra organizacija i određivanje prioriteta jesu ključ pozitivnog rezultata.

Vodič školarcima o  promenama u pubertetu

Institut za javno zdravlje Vojvodine pripremio je interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo pod nazivom „Moje telo“ namenjeno radu sa decom uzrasta od osam do 11 godina na temu promena koje se dešavaju u pubertetu.  Sredstvo je osmišljeno u okviru projekta „Razumem šta mi se dešava – podrška edukaciji učenika osnovnoškolskog uzrasta o pubertetu“ koji je Institut sproveo pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada. “Sredstvo „Moje telo“, kao i prateći kurikulum radionica, namenjeno je svim osnovnim školama u Novom Sadu, Domu zdralja „Novi Sad“, Crvenom Krstu – Gradska organizacija Novi Sad i Medicinskoj školi „7. april“, a organizovana je i edukacija edukatora za primenu ovog interaktivnog sredstva u radu sa učenicima na temu puberteta”, kažu u Institutu. Na taj način, zdravstvenim i prosvetnim radnicima i saradnicima koji rade sa učenicima u nižim razredima osnovnih škola, omogućeno je da na zanimljiv i kreativan način podrže decu u procesu razumevanja promena u pubertetu i izgradnji pozitivne slike tela te i većeg stepena samoprihvatanja.
“Interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo „Moje telo“ sastoji se od dve osnovne šeme tela, devojčice i dečaka, odštampane  na baner platnu, a preko osnovne šeme tela učenici tokom radionice lepe delove tela koji se menjaju u toku puberteta.” Pored fizičkih promena koje se lepe na šemu tela devojčice i dečaka, ilustracijama su obuhvaćene i psihosocijalne promene, kao i pravila radioničkog rada sa decom. Predviđeno je da deca lepe ilustracije koje označavaju telesne i psihosocijalne promene u pubertetu na ili pored šeme tela uz dodatna objašnjenja samih promena. ” Na takav način, bliže, u radu sa decom obuhvatamo sledeće teme: pubertet i adolescencija, građa polnih organa kod dečaka i devojčica, pubertetske promene kod dečaka i devojčica, psihosocijalne promene u pubertetu i adolescenciji, slika tela, lična higijena, ishrana i fizička aktivnost”, navode u Institutu.

Institut: Poziv na saradnju edukaciji osnovaca o pubertetu

Škole koje žele da primene sredstvo „Moje telo“ u radu sa decom, mogu da se jave Institutu mejlom na adresu promocijazdravlja promocijazdravlja@izjzv.org.rs kako bi im dostavili elektronsku verziju sredstva, kao i kurikulum radionica.

Umesto za slavlje novac deci sa KiM za letovanje

U Priboju neće biti svečanosti povodom Dana opštine, a novac namenjen proslavi biće utrošen za letovanje 50 dece sa Kosova i Metohije. Takva je praksa već četiri godine, od kada se 2. februar obeležava kao novi Dan opštine, pa će ovog puta umesto proslave deci iz Prilužja u opštini Vučitrn biti obezbeđeno letovanje u pribojskom odmaralištu u Sutomoru. Prethodne četiri godine novac je bio preusmeren za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu, pa su tako kupljeni neophodni medicinski aparati, o trošku Opštine u CERN su putovali najbolji pribojski učenici, letovalo je 55 dece iz materijalno ugroženih porodica, a prošle godine obnovljene su ambulante u seoskim područjima, rekao je za Glas zapadne Srbije predsednik Opštine Lazar Rvović.  Inače, Priboj se prvi put pominje u Povelji Kralja Fridriha 3, koja je izdata 20. januara 1448. po Julijanskom kalendaru, odnosno 2. februara po Gregorijanskom kalendaru.

Užice: Zbog zagađenog vazduha deca ne izlaze napolje

Zavod za javno zdravlje u Užicu alarmirao je sugrađane da udišu vazduh čiji se kvalitet vodi kao „opasan“ i ukazao da deca, stariji i osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima treba da izbegavaju izlazak napolje. Nezdravost života u zagušljivoj gradskoj kotlini, koja jutrom liči na kotlarnicu a kojom se pronosi nesnosan miris zagađujućih materija, pokazuju najnovije analize.
Užičani, izmereno je u najstrožem centru grada, udišu vazduh u kome je prisustvo suspendovanih PM čestica skoro četiri puta veće od dozvoljene godišnje prosečne vrednosti, a čađ dva i po puta iznad tolerantnih granica. Pritom, preti opasnost od azotovih oksida čija se koncentracija u vazduhu izjednačila sa maksimalno propisanim vrednostima. Savet lekara Zavoda za javno zdravlje svim Užičanima je da izbegavaju aktivnosti napolju i da ne provetravaju prostorije u jutarnjim i večernjim satima.

Niš:  Deca i vaspitači osmislili predstavu za lečenje male Nikoline

Deca i vaspitači vrtića “Plavi čuperak” Predškolske ustanove “Pčelica” iz Niša izveli su humanitarnu predstavu “Limun i bombone” a sav prihod od prodaje ulaznica, u iznosu od 51.100 dinara, uplaćen je na račun dvogodišnje Nikoline Ranđelović koja je obolela od neuroblastoma. Predstava koju su osmislila deca i vaspitači ovog vrtića bila je namenjena za sve humane ljude, roditelje, vaspitače i zaposlene u PU Pčelica koji su kupovinom ulaznica sakupili 51.100 dinara.
Osim ovog vrtića i ostali vrtići “Pčelice” prikupljaju novac za lečenje Nikoline. Saveti roditelja svih 25 vrtića složili su se da se organizuje humanitarna akcija tako da su postavljene kutije u koje roditelji i zaposleni ostavljaju dobrovoljne priloge. Akcija je u toku, a nakon dve nedelje, kutije ce biti otvorene u prisustvu roditelja i novac će biti uplacen na račun za lečenje Nikoline. -Ovo nije prva humanitarna akcija na nivou ustanove a neće biti ni poslednja. Osim pomoći porodicama bolesne dece, veoma je važno usaditi deci ovog uzrasta osećaj humanosti, kaze direktorica PU Pčelica Svetlana Mitić.
Inače, bezbrižno detinjstvo malenoj Nikolini je, iznenada i bez ikakvih zdravstvenih problema, prekinuto kada joj je mesec dana pre drugog rođendana dijagnostifikovan neuroblastom – jedno od najtežih malignih oboljenja kod dece. U sklopu lečenja predviđena je serija hemioterapija kojima je Nikolina već podvrgnuta, ali je nužno i operativno otklanjanje tumora iz grudnog koša a potom i presađivanje koštane srži. Operacija se mora izvršiti u inostranstvu zbog izuzetno specifične pozicije tumora u telu male Nikoline i rizika koji ovaj zahvat nosi.
Nikolini se može pomoći i preko Fondacije “Budi human”, slanjem SMS poruke sa upisanim brojem 431 na 3030 ili uplatom preko žiro računa.
Više na  http://www.budihuman.rs/sr/korisnik/431/niko

Vremeplov: Objavljena “Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica”

Na današnji dan 05. februara  1814 u Beču je objavljena “Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica” Vuka Karadžića, koja je označila početak upoznavanja Evrope sa srpskom narodnom poezijom.

Vremeplov: Rođen Veljko Petrović

Srpski pisac Veljko Petrović, član Srpske akademije nauka i umetnosti rođen je na današnji dan 05. februara 1884. Najčešći motiv njegove književnosti je srpska Vojvodina sa njenim specifičnim ambijentom i ljudskim karakterima. Studije Prava je završio u Pešti. U Prvom balkanskom ratu bio je ratni dopisnik, a u Prvom svetskom ratu dobrovoljac u srpskoj vojsci, potom načelnik u Ministarstvu prosvete, predsednik Matice srpske u Novom Sadu i Srpske književne zadruge u Beogradu i upravnik beogradskog Narodnog muzeja. Prve zbirke stihova objavio je 1914. Bio je i plodan prozni pisac, a pisao je i studije o književnosti i slikarstvu. Dela: zbirke pesama “Rodoljubive pesme”, “Na pragu”, “Stihovi”, zbirke pripovedaka “Bunja i drugi u Ravangradu”, “Varljivo proleće”, “Pomerene savesti”, “Prepelica u ruci”, “Dah života”, “Moloh”.

Vremeplov: Rođena Ksenija Atanasijević

Na današnji dan 05. februara  1894 rođena je Ksenija Atanasijević, filozof, etičar. Studirala je filozofiju i klasične jezike u rodnom Beogradu, Ženevi i na pariskoj Sorboni. Doktorirala kod Branislava Petronijevića tezom: “Brunovo učenje o najmanjem”. Bila je aktivan član Beogradskog ženskog društva i poznati borac za ženska prava, aktivan publicista i cenjeni filozofski pisac. Dela: “L’atomisme d’Epicure”, “Filozofski fragmenti” I-II, “Hristova etika”, “Etika praštanja”.

Vremeplov: Pritisak na Jugoslaviju da pristupi Trojnom paktu

Nacistička Nemačka je, u Drugom svetskom ratu, u Berlinu, na tajnom sastanku šefa diplomatije Joakima fon Ribentropa sa specijalnim izaslanikom jugoslovenske vlade Danilom Gregorićem, na današnji dan 05. februara  1941 izvršila jak pritisak na vladu Kraljevine Jugoslavije da pristupi Trojnom paktu, što je ona i učinila 25. marta 1941. u nadi da će izbeći rat.

Vremeplov: Umro Toša Jovanović

Na  današnji dan 05. februara  1893 godine umro je glumac Toša Jovanović, član Narodnog kazališta u Zagrebu i Narodnog pozorišta u Beogradu, jedan od najvećih srpskih glumaca 19. veka. Kao prvi glumac iz Srbije gostovao je u Budimpešti.

Vremeplov: Umro Laplas

Francuski astronom, matematičar i fizičar Pjer Simon Laplas, koji je dokazao nepromjenljivost srednjih udaljenosti planeta od Sunca, izučavao porijeklo velikih nejednakosti Jupitera i Saturna, stabilitet Sunčevog sistema, oblik Zemlje, eliptičnost putanja planeta, plimu i oseku umro je na  današnji dan 05. februara 1827. godine. Takođe je dokazao da je Sunčev sistem nastao od rotirajuće usijane gasovite mase, od koje su se odvojili dijelovi, formirajući planete. Značajni su i radovi u matematičkoj teoriji diferencijalnih jednačina i teoriji grešaka, aglebri, analizi. Razvio je teoriju vjerovatnoće. Bavio se i politikom i kratko je bio ministar unutrašnjih poslova, zatim senator. Djela: “Nebeska mehanika”, “Prikaz sistema svijeta”, “Analitička teorija vjerovatnoće”, “Pregled istorije astronomije”.

Vremeplov: Umro Volta

Na  današnji dan 05. februara 1827. umro italijanski fizičar Aleksandro Volta, koji je, izučavajući elektricitet, pronašao elektrofor, galvanski element, bateriju galvanskih elemenata. Po njemu su mnogi pojmovi u fizici dobili ime – volt, voltamper, Voltin luk.

Vremeplov: Milton Manaki

Prvi filmski snimatelj na Balkanu Milton Manaki, koji je 1905. počeo filmskom kamerom da belježi događaje umro je na  današnji dan 05. februara 1964.. Poseban dokumentarni značaj ima reportaža o boravku posljednjeg turskog sultana Abdula Hamida Drugog 1911. u Bitolju, snimci rumunskog i grčkog kralja, bugarskog cara, događaji iz vremena mladoturske revolucije, balkanskih ratova, Prvog i Drugog svjetskog rata.

Za boravak u vrtiću neophodna potvrda da je dete vakcinisano

Kako je objasnila, koordinatorka  Službe za preventivnu zdravstvenu zaštitu u  PU „Radosno detinjstvo ”Ljubinka Vujić,  PU „Radosno detinjstvo” dobilo je dopis od Ministarstva zdravlja da je za boravak deteta u predškolskoj ustanovi neophodna potvrda izabranog lekara da je ono uredno vakcinisano. Takođe, Ministarstvo zdravlja očekuje odgovor na pitanje koliki je procenat vakcinisane dece koja idu u vrtiće na teritoriji grada, stoga su zaposleni odlučili da održe vandredne roditeljske sastanke kao vid dodatne provere. “Na roditeljskim sastancima podsećamo roditelje na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji moramo svi da poštujemo – kaže Ljubinka Vujić. – Po tom zakonu vakcinacija mališana je obavezna, a mi obaveštavamo roditelje na koji način treba da nam dostave dokaz o vakcinaciji ili eventualnoj privivremenoj ili trajnoj kontraindikaciji za primanje vakcina jer su to jedini uslovi koje deca koja idu u vrtić moraju da ispune. Složili smo se u tome da je najbolji način da roditelji fotokopiraju vakcinalnu knjižicu deteta i očekujemo da ćemo za pet do sedam dana uspeti sve da ih prikupimo. Nažalost, imali smo slučajeve da roditelji pokušavaju da lažiraju podatke i proizvoljno upisuju datume da je dete vakcinisano iako nije, pa apelujem na roditelje da to ne rade jer ćemo u narednom periodu svakako raditi proveru po domovima zdravlja i ukoliko se desi da imamo takvih slučajeva, oni podležu krivičnom gonjenju. “ Po rečima naše sagovornice, kada se uradi kompletna analiza podataka, znaće se pravi status vakcinacije u Predškolskoj ustanovi. Ona deca koja nisu vakcinisana će do daljnjeg biti udaljena iz vrtića.

Delo iz domena zanemarivanja deteta

Koordinatorka  Službe za preventivnu zdravstvenu zaštitu u  PU „Radosno detinjstvo ”Ljubinka Vujić kaže da su se zaposleni u PU „Radosno detinjstvo” suočavali s raznim neprijatnim situacijama kada roditelji striktno odbijaju da vakcinišu decu, a dovode ih svakodnevno u vrtić. U takvim slučajevima zaposleni su dužni da slučaj prijave Centru za socijalni rad jer to spada u domen zanimarivanja deteta. To je jedini način na koji zakon može da se sprovodi jer dete koje nije vakcinisano, ozbiljno ugrožava ne samo dete koje ne može da primi vakcinu zbog kontraindikacije već i mališane iz jaslenih grupa koja nisu još stigla da prime vakcinu. 

Sa malignim bolestima bori se čak 300 dece godišnje

Poslednjih godinu dana u Srbiji beleži se porast malignih bolesti među decom. Tokom 2007. godine u našoj zemlji je od malignih tumora obolelo 221 dete, dok je danas taj broj i preko 300 mališana godišnje.  Prema podacima “Batuta”, leukemije su najčešće maligne bolesti u dečjem uzrastu, od kojih boluje 30 odsto obolele dece, slede tumori mozga sa 11,5 odsto i limfomi sa šest odsto. – Teško je pitanje šta je tačno razlog ovom broju obolele dece, mada bih napomenuo da su maligne bolesti kod dece bolesti koje su retke, za razliku od odraslih, gde na godišnjem nivou u Srbiji imamo oko 30.000 novoobolelih – kaže za “Blic” prof. dr Dejan Škorić, pedijatar, hematoonkolog na Univerzitetskoj dečjoj klinici “Tiršova”, lekar koji se bavi malignitetima kod dece. On objašnjava da za to postoje brojni razlozi, a jedan od njih bi, kako kaže, moglo da bude i NATO bombardovanje 1999. godine, kada je na teritoriju Srbije bačeno oko 45 tona osiromašenog uranijuma. – Pored jonizujućeg zračenja kojem smo svi izloženi, kancerogeni agensi se nalaze i u hrani, vodi koju pijemo, u vazduhu koji udišemo i svi oni mogu kod genetski predisponiranog deteta da doprinesu razvoju maligne bolesti.
Ipak, suština svega je nakon završenog lečenja to da svako dete ima što kvalitetniji život. – Cilj pedijatara i hematoonkologa nije samo izlečenje već da sva ta deca imaju dobar, zdrav život. Da biste rekli da je neko dete izlečeno, mora da prođe pet godina od trenutka postavljanja dijagnoze i uvođenja pacijenta u stabilnu fazu. Ja sam u Institutu već 32 godine, dr Kuzmanović 25 i mi već imamo prilike da vidimo decu koju smo nekada lečili kako sada imaju svoje porodice i svoju decu – iskrena je dr Vujić.

Sistematski pregledi neophodni

Kada je eventualna prevencija u pitanju, ovi stručnjaci objašnjavaju da su za decu sistematski pregledi sasvim dovoljni. – Specifični onkološki skrining u pedijatriji ne postoji. Maligne bolesti kod dece su jako retke i od ukupnog broja svih u jednoj populaciji koji se u ovom trenutku leče od malignih oboljenja samo jedan odsto su deca – kaže dr Miloš Kuzmanović.
S tim se slaže i dr Dragana Vujić, koja za kraj dodaje da se po planu i programu zna kada deca odlaze na sistematske preglede. – Niko ne može unapred tvrditi “ovo dete će oboleti od leukemije, moramo od toga da ga lečimo” – zaključuje ova doktorka.        https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sa-malignim-bolestima-bori-se-cak-300-dece-godisnje-a-pitali-smo-lekare-sta-je-glavni/3zzdqw4

Počela vakcinacija zdravstvenih radnika MMR vakcinom

Počela je vakcinacija MMR vakcinom zdravstvenih radnika u Srbiji, zbog epidemije malih boginja koja vlada od oktobra prošle godine. Vakcinacijom će biti obuhvaćeni svi zdravstveni radnici rođeni od 1971. do 1989. godine, koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani. “Obavljena je preraspodela vakcina po zdravstvenim ustanovama i počinje vakcinacija”, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja. Kako kažu očekuje se i donacija MMR vakcina Svetske zdravstvene organizacije. Vakcine iz donacije biće namenjene onima koji nisu predviđeni za vakcinaciju Pravilnikom o vakcinaciji, a tu spadaju i zdravstveni radnici.

Deklaracijom o značaju vakcinacije

Predstavnici naučnih i obrazovnih institucija i strukovnih komora u zdravstvu potpisali su danas Deklaraciju o podršci vakcinaciji u Srbiji, sa ciljem da stručna javnost pošalje građanima jasnu i ujedinjenu poruku o značaju vakcinacije kao naučno potvrđene i najefikasnije mere u prevenciji zaraznih bolesti. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović rekao je da je zbog medicinski netačnih i nepotkrepljenih informacija na društvenim mrežama, zdravstvena struka došla u situaciju da roditeljima u 2018. godini mora da objašnjava koliki je značaj vakcinacije. “Stručna javnost je nepodeljena. Svaki lekar koji radi o zdravstvenom sistemu zna da je imunizacija jedno od najvećih civilizacijskih, medicinskih dostignuća”, rekao je Mahmutović. Pojava morbila, kako je naglasio, mogla se i očekivati posle pada obuhvata vakcinacije, ali da je zdravstveni sistem dobro odreagovao na pojavu epidemije malih boginja. “Naši građani moraju da budu svesni toga da ako žele dobro deci moraju da ih vakcinišu”, naglasio je on.
U Deklaraciji, koju su potpisali u Lekarskoj komori Srbije, se navodi da su “imunizacija i vakcine jedno od najvećih dostignuća čovečanstva i da ni jedna druga medicinska intervencija nije spasila veći broj ljudi”. Prvi slučaj malih boginja u Srbiji je zabeležen početkom oktobra prošle godine, a od tada do danas zaraženo je 1.485 ljudi, umrle su dve osobe, a za treću se čeka zvanična potvrda da je umrla od malih boginja. Većina zaraženih, oko 94 odsto bila je nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana.

Lalić: Struka iznenađena borbom protiv vakcinacije!

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Nebojša Lalić kaže da se smatralo da je vakcinacija ušla u civilizacijske tekovine i da je to deo uobičajenog civilizacijskog života. “Vakcinacija je jedna od velikih tekovina medicina, jedno od najsnažnijih oružja kojim su prave pošasti od bolesti zaustavljene”, rekao je Lalić i dodao da je struku iznenadila borba protiv vakcinacije. O značaju vakcinacije, kako je rekao, u stručnim krugovima nema dileme, te da su lekari svesni koliki je značaj imunizacije. On je negativne kampanje protiv pojedinih vrsta vakcina uporedio da pojedinačnim lekovima za koje kaže da mogu da izazovu pojedine neželjene reakcije, ali da to ne ugrožava efekat ukupne terapije koji se tim lekom postigne. “Zamislite kada bi za sve lekove te sporadične slučajeve neželjenih efekata digli na nivo pravila – medicina bi bila paralisana”, naglasio je Lalić.

Antivakcinalni lobi u celom svetu

Antivakcinalni lobi deluje u celom svetu, a poljuljano je poverenje i u Srbiji koja ima dugu tradiciju vakcinacije. Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Lazić podsetila je da je Srbija vakcinaciju protiv velikih boginja uvela za vreme Miloša Obrenovića 1839. godine i da je ta bolest iskorenjena 1980. godine. “Sada smo u situaciji da se još jednom vratimo obavezi imunizacije, imunizaciji dece i da podignemo kolektivni imunitet povećanjem obuhvata vakcinacijom”, naglasila je ona.
Direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić rekao je da je poražavajuće što je poverenje kod građana u Srbiji danas poljuljano u tolikoj meri da je Srbija danas suočena sa epidemijom i da se u 21. veku ukazuje na neophodnost i značaj imunizacije.

Čolović: Zahvaljujući vakcinaciji mnoge zarazne bolesti zaboravljene

Predsednik Srpskog lekarskog društva prof. Radoje Čolović podsetio je da su zahvaljujući vakcinaciji mnoge zarazne bolesti zaboravljene, te da je s kraja 19. i početkom 20. veka od difterije, tetanusa, velikog kašlja umiralo skoro 50 odsto dece. Danas te bolesti, kako je rekao, praktično ne postoje zahvaljujući vakcinaciji, a da je epidemija malih boginja primer da mogu da se vrate zbog nevakcinisanja dece. “Kao lekar osećam sram što se u našoj zemlji u 21. veku pojavila epidemija malih boginja. Bolest koja efikasno može da se spreči vakcinacijom”, pojasnio je on.
Deklaraciju su potpisali ministri Zlatibor Lončar i Slavica Đukić Dejanović, direktorka Batuta Verica Jovanović, predsednik SANU Vladimir Kostić, rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević. Zatim dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić, direktor LKS Milan Dinić, predsednik SLD Radoje Čolović, direktori komora – farmaceutske, stomatološke, biohemičara, medicinskih sestara, zdravstvenih ustanova…

By admin