Aneks o polaganju ispita za sticanje diploma iz nemačkog jezika

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladen Šarčević i ambasador SR Nemačke Aksel Ditman potpisali su u ponedeljak 5. februara u Beogradu novi Aneks 1 Memoranduma o polaganja DSD ispita koji će se 13. marta 2018.  godine realizovati, kao i do sada u 27 škola. Aneksom je precizirano u kojim školama će biti organizovano polaganje tih ispita. DSD ispiti su međunarodno priznate diplome koje omogućavaju  deci iz Srbije da besplatno polažu i steknu diplome koje će im koristiti za rad ili buduće školovanje u Nemačkoj.
Prethodni Aneks 1  Memoranduma o razumevanju o polaganju ispita za sticanje diplome iz nemačkog jezika Konferencije ministara kulture pokrajina u SR Nemačkoj u školama u RS, između Ambasade SR Nemačke i Ministarstva prosvete potpisan je 3. marta 2017. godine. Tada se broj škola uključenih u proces polaganja DSD ispita u odnosu na prvobitni Memorandum iz 2012. godine povećao sa 16 na 27 škola u Srbiji u kojima je organizovan DSD ispit marta 2017. godine.
SaveT UK: Razrešenje rektora Arsenijevića nije ni razmatrano
Savet Univerziteta u Kragujevcu u utorak 6. februara je, nakon što je razmotrio dopis Ministarstva prosvete, odlučio da ne razmatra preporuku za razrešenje sa javne funkcije rektora prof. dr Nebojše Arsenijevića, kao i da ne poništi nastavno-naučno zvanje njegovog sina Aleksandra Arsenijevića. Kako se navodi u saopštenju, Savet je odlučio da izrečenu prvostepenu Meru preporuke za razrešenje sa javne funkcije rektora Arsenijevića ne razmatra, dok ne bude doneta odluka o žalbi podnetoj Agenciji za borbu protiv korupcije.
Savet je, takođe, odlučio da ne poništi nastavno-naučno zvanje Aleksandra Arsenijevića, jer nadležni inspekcijski organi Ministarstva do 6. februara ni Fakultetu medicinskih nauka, nad kojim je vršen nadzor, niti Univerzitetu u Kragujevcu, nad kojim nije vršen nadzor, nisu dostavili zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru, kao ni rešenje ili neki drugi akt kojim se potkrepljuje taj zahtev.
Na istoj sednici Savet je sa jednim glasom protiv i 13 za, odlučio da dopis Ministarstva prosvete upućen od 29. januara ove godine, u delu koji se odnosi na preporuku da se pokrene postupak pred Etičkom komisijom Univerziteta, uputi Etičkoj komisiji Fakulteta medicinskih nauka, u skladu sa odredbama Kodeksa o akademskom integritetu i profesionalnoj etici Univerziteta u Kragujevcu, dodaje se u saopštenju.

Obeležen Međunarodni dan bezbednog interneta

 Povodom Međunarodnog dana bezbednog interneta, 6. februara, u Nacionalno-tehnološkom parku Beograd održana je konferencija na kojoj je govoreno o digitalnoj pismenosti, kao i o mehanizmima koje treba da upotrebe državne institucije i civilni sektor, u cilju zaštite dece na internetu. Takođe, uručene su diplome nagrađenim nastavnicima, na javnom konkursu “Digitalni čas”, kojeg je sprovelo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, saobraćaja i telekomunikacija, Tatjana Matić rekla je da moramo biti svesni opasnosti koje internet nosi sa sobom i da se moramo baviti prevencijom, u sferi digitalne kompetencije i kulture. U tom cilju je ministarstvo sprovelo kampanju IT karavan, koja je obišla škole u Srbiji i u svoj rad uključila 11.000 dece. “Naš cilj je bio da kroz jednu interaktivnu komunikaciju sa decom, pokažemo im koje su to opasnosti koje vrebaju na internetu, na koji način deca treba da se zaštite i, naravno, koje su to prednosti i koji su to načini na koji deca treba da grade svoj digitalni identitet”, istakla je sekretarka.
Nastavnica informatike u beogradskoj osnovnoj školi, Katarina Aleksić je rekla da su deca u mnogo manjem broju, u odnosu na ranije godine, žrtve fizičkih i seksualnih zloupotreba na internetu, ali da puno treba raditi na formiranju digitalne kulture kod njih. “Decu moramo da osnažimo, da znaju šta je to što žele da prikažu u digitalnom svetu, a to dodiruje mnogo širi auditorijum od onog do kojeg dečiji identitet doseže. U tom smislu moramo da pazimo šta se postavlja na internet, sa kim stupamo u kontakt, kakve komentare postavljamo. Ono što se na internetu nalazi, tamo i ostaje”, kaže nastavnica Aleksić. 
Sticanje zavisnosti od interneta je takođe velika opasnost koja vreba u eri digitalne kulture. Psiholog u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti, Marija Petrović, kaže da ju je kod dece moguće prepoznati kroz razdražljivost i anksioznost u okruženju bez interneta: “Roditelj bi trebalo da, ako dete provodi pet, šest, sedam sati na internetu, ili sa kompjuterom, uopšte, da pokuša da to vreme postepeno smanjuje tako što će mu umesto toga uvesti neke druge offline aktivnosti, ili pokušati da on sa njime provodi vreme na drugi način.” Ukoliko ni to ne pomogne, treba se obratiti lekaru, kaže Petrović. Međunarodni dan bezbednog interneta održava se pod sloganom “Kreiraj, poveži, podeli poštovanje. Bolji internet počinje sa tobom”.          https://www.youtube.com/watch?v=_dMcPpnCjwI

„EIT Awareness Day in Serbia“

Ministartsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije, u saradnji sa Fondom za inovacionu delatnost i Privrednom komorom Srbije organzovali su u utorak 6. februara u Beogradu „EIT Awareness Day in Serbia“. Otvarajući događaj, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević  podsetio je da povezujući u svom radu poslovanje, obrazovanje i istraživanje, Evropski institut za inovacije i tehnologije stvara dinamična međunarodna partnerstva poznata kao „Zajednice znanja i inovacija“. Krajnji cilj je razvijanje inovativnih proizvoda i usluga, osnivanje novih kompanija, osposobljavanje nove generacije preduzetnika, rekao je ministar i istakao da se misija Insituta podudara sa misijom Vlade Republike Srbije i Ministarstva. Sa svojom jedinstvenom ulogom u promovisanju inovacija, obrazovanja i preduzetništva, uspostavljanje saradnje sa Institutom doprineće razvoju inovacionog ekosistema Srbije na način da su znanje i sredstva Evropske unije na raspolaganju domaćim, inovativnim preduzetnicima. Srbija ima inovacioni potencijal i uveren sam da može postati regionalni lider u tom procesu i značajno doprineti razvoju novih inovativnih proizvoda i tehnologija u Evropi, rekao je Šarčević.

Saradnja Ministarstva i NIS-a

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija NIS potpisali su 6. februara Memorandum o saradnji kojim je predviđeno zajedničko delovanje u oblasti nauke i obrazovanja. Sporazum su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarccević i generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev. Kompanija NIS je kao prioritet postavila ulaganje u nauku, znanje i mlade ljude, a sličnim putem krenule su i neke druge kompanije.
Opremanje škola, kabineta, saradnja sa visokoškolskim ustanovama i razmena su ona prava pomoć i podrška koja je nama i ustanovama potrebna, izjavio je ministar. Dodao je da, kao član Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom, ima obavezu da nivo saradnje u oblasti prosvete i nauke sa Rusijom podigne na još viši nivo. Otvaranjem inovativnog centra za filologiju u Tršiću, rodnom mestu našeg reformatora Vuka Karadžića, planiramo da uz srpski jezik i ćirilicu negujemo i slovenske i sve druge jezike, poručio je ministar.
Generalni direktor NIS-a je poručio da je ta kompanija okrenuta ka budućnosti uz moto „budućnost na delu“. Uvek su nam potrebna nova znanja. Zato ćemo u ovoj, kao i u prethodnoj godini, sarađivati sa školama i univerzitetima i opremati učionice i laboratorije. Organizovaćemo razmenu studenata i profesora iz Srbije i Rusije, i stipendirati najtalentovanije“, izjavio je Tjurdenjev. U ovoj godini bi, prema njegovim rečima, čak 25 mladih stručnjaka, stipendista NIS-a, trebalo da počnu da rade u kompaniji.

Popović: Izvoz IT-a ove godine dostiže milijardu evra

Srbije će ove godine prvi put dostići izvoz IT-a vredan milijardu evra, izjavio je u utorak 6. februara  ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović i naglasio da je u 2017, takođe, prvi put naša zemlja izvezla više IT proizvoda nego žitarica. Popović je rekao da će u 2018. izvoz IT-a biti povećan za oko 20 odsto. Takođe, država je iz budžeta za ovu godinu izdvojila pet puta više novca za podršku inovacijama, naglasio je Popović u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavljen Evropski institut za inovacije i tehnologije (Evropske komisije) – EIT Awarenes s Day in Serbia. Popović ističe da je u 2018. za tri puta povećan budžet Fonda za inovacionu delatnost, kao i da će zajedno sa novcem koje će biti na raspolaganju njegovom ministarstvu sredstva biti ukupno povećana pet puta za razvoj inovacija. “To odlično pokazuje namere Vlade Srbije i kako se odnosi prema inovacijama”, dodao je ministar.  Popović je naveo i da je prošle godine izvoz IT usluga iz Srbije dostigao 750 miliona evra i prvi put u istoriji prevazišao izvoz žitarica iz naše zemlje.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Evropski institut za inovacije i tehnologije Evropske komisije (EIT EK) je, u saradnji sa PKS i Fondom za inovacionu delatnost, organizovao info dan “EIT Awarenes s Day in Serbia”.
Popović je istakao da je EIT vodeća evropska institucija u toj oblasti i da je današnji skup u PKS važan za saradnju nauke, privrede i inovacione sredine.  Naveo je da će EIT 13. februara organizovati info dan i da je će privrednici danas moći da dobiju sve informacije kako mogu da sarađuju sa tom institucijom. Popović je naglasio da vlada pomaže razvoj inovacione infrastrukture i povezivanju svih učesnika.
Ministar prosvete Mladen Šarčević je izrazio uverenje da će EIT otvoriti svoja vrata Srbiji i naglasio da uspostavljanjem saradnje sa tim institutom Srbija može da iskoristi sav svoj inovativni potencijal i postane lider u regionu. Kako je rekao, EIT ima viziju za jačanje inovativnog i preduzetničkog duha, kao i da ponudi rešenje za neke od najvećih izazova sa kojima se Evropa suočava, kao što su klimatske promene, održivo snabdevanje energije, digitalizacija i sve druga, a kako bi se održao ekonomije i otvorila radna mesta za visoko obrazovne stručnjake. Ova inicijativa povezuje privredu, obrazovna društva i naučno istraživačke organizacije,u cilju da se podigne konkurentnost i obezbedi održivi razvoj. Šarčević je podsetio da institut stvara partnerstva poznata kao zajednice znanja i inovacija, razvija inovativna rešenja, stvara novu generaciju preduzetnika i drugo, što sve može da pomogne našoj privredi.
Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je cilj skupa prezentacija aktivnosti inovacione zajednice koju okuplja Evropski institut za inovacije i tehnologije i mogućnosti za buduću saradnju sa srpskom naukom i privredom. Rekao je da je veliko interesovanje za taj skup, s obzirom da prisustvuje više od 200 predstavnika države, akademske – naučno-istraživačke i poslovne zajednice. Čadež je naglasio da je porasla svest o značaju inovacija, obrazovanja i istraživanja za podizanje konkurentnosti, održivi razvoj i pametan rast svih segmenta srpske ekonomije, ali i da su rastuće potrebe za finansijskom podrškom realizaciji inovacionog potencijala, inovativnih ideja i projekata. Ukazao je i na važnost povezivanja i jačanja saradnje privrede sa obrazovnim institucijama i naučno-istraživačkim organizacijama, kao i povezivanja velikih kompanija sa inovativnom start up zajednicom koja je u Srbiji sve brojnija i čije ideje i proizvode svet sve više primenjuje. “Inovacije, preduzetništvo, edukacija, efikasnije korišćenje sredstava iz evropskih fondova, kao što je ‘Horizon’ i bolji pristup finansijama, veća primena naučnih istraživanja u privredi – visoko su rangirani u agendi Privredne komore Srbije”. Čadež je rekao da je Upravni odbor PKS na poslednjoj sednici doneo odluku o formiranju Saveta za saradnju nauke i privrede i da će konstitutivna sednica saveta biti održana krajem ovog meseca.
Zahvaljujući sprovođenju projekta Climate KIC – Evropskog instituta za inovacije i tehnologije, kojim u Srbiji koordinira Privredna komora Srbije, u protekle gotovo dve godine kroz edukativne programe prošlo je oko stotinu mladih ljudi, a finansijsku i ekspertsku podršku za razvoj svojih „zelenih” ideja dobilo je čak 26 startupova, od kojih je polovina novih, izraslih upravo iz ovog projekta. “U ovoj sali su danas startapovi iz raznih oblasti – od IT, preko agrobiznisa, upotrebe obnovljivih izvora energije, reciklaže industrije do medicine, koji uveravam vas zaslužuju pažnju i podršku i evropskih i korporativnih fondova”, naveo je Čadež.
Direktor EIT-a Martin Kern je predstavio mogućnosti saradnje i zahvalio Fondu za inovacionu delatnost i PKS na organizovanju info dana. Istakao je i da je PKS pravo mesto na kome treba ukazati na značaj povezivanja preduzetništva i inovacija.
Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac je kazao da su prva sredstva za podršku inovacija u Srbiji upravo došla iz evropskih predpristupnih fondova i da je dobro što se ta podrška iz godine u godinu uvećava. Skup je organizovan sa ciljem podizanja svesti i upoznavanja stručne javnosti i poslovne zajednice sa ulogom i aktivnostima EIT-a.

Učenici kovinske osnovne škole obeležili Dan sigurnijeg interneta

Učenici kovinske “Zmajeve” osnovne škole obeležili su  6. februara međunarodni Dana sigurnijeg interneta, koji organizuje udruženje Insafe/INHOPE uz podršku Evropske Komisije u više od 130 država sveta sa ciljem promovisanja sigurnije i odgovornije upotrebe onlajn tehnologije i mobilnih uređaja, posebno među decom i mladima. Svake godine na drugi dan druge sedmice drugog meseca hiljade ljudi širom sveta se udruže kako bi učestvovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svest o sigurnosnim problemima na internetu.
Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta bila je “Stvaraj poštuj i poveži se! Bolji internet počinje s tobom!”. Učenici starijih razreda tom prilikom, između ostalog, radili su i onlajn anonimnu anketu čiji su rezultati bili više nego ohrabrujući jer ukazuju na već stečen ispravan stav o ovom gorećem problemu mladih.

Otvoren Omladinski OK klub u Novom Sadu

Još jedan prostor za mlade, “Omladinski OK klub”, otvoren je 6. februara ovoga puta u novosadskom sportsko-poslovnom centru, popularnom Spensu. Treći omladinski klub na teritoriji Grada Novog Sada biće mesto okupljanja mladih i mesto na kom će se realizovati razni sadržaji namenjeni mladima. Koordinator OPENS2019, Vukašin Grozdanović, kaže da je otvaranje ovog kluba započeto pre tri godine, kada su za sto seli donosioci odluka sa mladima i kada je zajedno isplanirano šta je to što svi žele da se menja u Novom Sadu. “Od tada ste čuli koliko je klubova otvoreno u Novom Sadu i to je signal da se neke od tih usluga decentralizuju, da mladi iz različitih delova grada mogu u različitim delovima grada dobiti sve usluge i servise koji im trebaju, a sve to je znak da kada sedimo za jednim stolom i kada se dogovorimo možemo da uradimo velike stvari, a mnogo nas toga još čeka”, kaže Grozdanović.
Ministar sporta i omladine, Vanja Udovičić, kaže kako očekuje da će novi omladinski klub biti mesto okupljanja mladih iz čitave Srbije, te kako na jednom mestu, postoji prilika za mlade da rade na sebi i jačaju omladinske sektror i čitavu zajednicu. “Malo je gradova koji mogu da se pohvale da na ovaj način imaju zaokruženu omladinsku infrastrukturu. Prvenstveno kada je reč o Omladinskim klubovima. I to je prava poruka celokupnoj omladini u Srbiji, ali i u Novom Sadu – imati u svom gradu tri omladinska kluba je za svako poštovanje, ali i je ujedno i primer dobre prakse drugim gradovima Srbije i Evrope. Naša želja je da se evropskoj omladini predstavimo u najboljem svetlu, pokažemo prave kapacitete i danas pokazujemo da jedinim multisektorskim delovanjem zajedno možemo da pošaljemo jasan signal da je ovo projekat cele Srbije”, objašnjava ministar Udovičić.
Vlada Republike Srbije i ministarstvo omladine i sporta do sada su izdvojili dve miliona dinara za ovaj klub, istakao je član gradskog veća Novog Sada zadužen za sport i omladinu, Ognjen Cvjetićanin.
Omladinski OK klub nalazi se na prvom spratu Spensa i biće otvoren za sve mlade Novog Sada. Klub će obezbeđivati podršku, prostor i opremu za realizaciju projektnih aktivnosti omladinskih organizacija i organizacija za mlade, kao i prostor za slobodno okupljanje mladih. https://www.youtube.com/watch?v=dZR57-J1uu4

Knjiga o Ivi Andriću predstavljena u Službenom glasniku

Knjiga “Knjiga Ivo Andrić. Istorija i politika” Dušana Glišovića predstavljena je 6. februara u knjižari izdavačke kuće Službeni glasnik u Beogradu. Glišović je profesor germanistike na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i njegova knjiga zapravo predstavlja prilog proučavanju jugoslovenskih i srpskih političkih kulturnih odnosa sa Austro-Ugarskom, Nemačkom i Austrijom.
O knjizi objavljenoj u biblioteci Svedoci epohe, osim njenog autora, govorili su i profesor emeritus dr Dragan Stojanović, prof. dr Gojko Tešić i Petar V. Arbutina, urednik ovog izdanja i izvršni direktor Sektora za izdavanje knjiga u Službenom glasnika.
Arbutina je podsetio na to da ovo delo istovremeno predstavlja i svojevrsni nastavak Glišovićevog čitanja Andrića, započetog prvim tomom knjige “Ivo Andrić, Kraljevina Jugoslavija i Treći rajh 1939-1941”, koji je on napisao pre nekoliko godina i takođe objavio u izdanju Službenog glasnika, a da obe knjige zajedno otvaraju do sada neviđene perspektive u čitanju i tumačenju Iva Andrića.
Glišović je, između ostalog, naglasio i to da Ivo Andrić i njegovo delo predstavljaju ujedno i najvredniji izvozni proizvod srpske, bosansko-hercegovačke, hrvatske i celokupne jugoslovenske kulture, ali i da to svakako nije dovoljno, već da se o njemu i njegovom delu mora iznova pisati.
Malo je svetskih pisaca čija biografija i književno delo sjedinjuju u tako visokoj meri istoriju i politiku kao što je to u slučaju Ive Andrića. Njegov život pokriva oba svetska rata i stvaranje obe Jugoslavije. U mnogim istorijskim događajima vezanim za sudbinu Bosne i Jugoslavije bio je posredni i neposredni učesnik. Poznavao je veliki broj političkih ličnosti i bio svedok krupnih istorijskih događaja. U nedostatku smelosti ili znanja da se ukaže na politički sadržaj njegovog dela, s vremenom se, uz dužno poštovanje prema retkim izuzecima, sve više učvršćivala predstava o njemu kao pripovedaču o prošlim vremenima, a posebno o Bosni pod turskom vlašću. Ova knjiga doprinosi razbijanju te predstave.

Vremeplov: Umrla Jelena Anžujska

Jelena Anžujska, srpska kraljica, žena kralja Uroša Prvog i ktitor manastira Gradac umrla je na današnji dan 08. februara 1314. godine. Bila je supruga srpskog kralja Stefana Uroša I i majka kraljeva Dragutina i Milutina. Jedno vreme vladala je oblastima: Zeta, Trebinje, Plav i  Poibarje. Zamonašila u crkvi Svetog Nikole u Skadru i tu je kao monahinja i umrla 8. februara 1314. Osnovala je prvu žensku školu u tadašnjoj Srbiji. Organizovala je prepisivanje knjiga na dvoru i tako proizvedene knjige je kasnije poklanjala. Takođe, u svom dvoru je imala i čuveno knjigohranilište, to jest biblioteku. Najpoznatija njena zadužbina je manastir Gradac gde je i sahranjena, kao i crkva Svetog Nikole u Skadru gde je zamonašena. Obnavljala je veliki broj svetinja, među njima i manastir Svetih Sergija i Vakha na obalama reke Bojane kod Skadra. Legenda kaže da se posle tri godine od svoje smrti javila u snu jednom monahu, te kada su otvorili njen grob telo je nađeno celo i očuvano „kao u rosi”. Od te 1317. godine ona se slavi kao svetiteljka 30. oktobra po crkvenom kalendaru, odnosno, 12. novembra po novom kalendaru. Njeno prvo žitije napisao je srpski arhiepiskop Danilo II kao žitije prve srpske kraljice koja je postala svetiteljka.

Vremeplov: Umrla Maga Magazinović

Na današnji dan 08. februara 1968 godine umrla Magdalena-Maga Magazinović, baletski pedagog, koreograf, književnik, prevodilac, prva žena-novinar i bibliotekar u Srbiji, osnivač škole  modernog baleta u Beogradu  (Užice, 14.10.1882 – Beograd, 8.2.1968)

Vremeplov: Dan  policijskog školstva

U Beogradu je, na današnji dan 08. februara 1921 godine,  osnovana prva policijska škola u Srbiji, ovaj datum obeležava se kao Dan  policijskog školstva.

Vremeplov: Umro Zdravko Velimirović

Na današnji dan 08. februara 2005 godine umro je u Beogradu Zdravko Velimirović, filmski i televizijski reditelj, član Crnogorske akademije nauka i umetnosti. Bio je redovni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, režirao je devet igranih filmova, 40 dokumentarnih i nekoliko dokumentarnih TV serija (“Lelejska gora”, “Derviš i smrt”, “Vrhovi Zelengore”, Dorotej”).

Vremeplov: Papa osudio zlostavljanje dece od strane sveštenika

Papa Benedikt XVI osudio je na današnji dan 08. februara  2010 godine zlostavljanje dece od strane sveštenika, rekavši da crkva nikad neće prestati da osuđuje takvo ponašanje. Masovno seksualno zlostavljanje u crkvenim ustanovama u Irskoj i skandal ; oko zataškavanja tih slučajeva neposredan su povod ovog papinog reagovanja.

Vremeplov: Rođen Žil Vern

Na današnji dan 08. februara 1828 godine rođen je Žil Vern (Jules Verne), francuski pisac naučno-fantastičnih romana. Zaokupljen naučnim otkrićima, dalekim zemljama i istraživačkim podvizima, napisao je više od 50 romana među kojima su najpoznatiji “Put oko sveta za 80 dana”, “20.000 milja pod morem”, “Put na Mesec”, “Put u središte Zemlje”, “Carev glasnik”, “Pet nedelja u balonu”, “Deca kapetana Granta”).

Vremeplov: Ugovor u Mastrihtu

Na današnji dan 08. februara 1992 godine članice Evropske zajednice potpisale su u Mastrihtu, u Holandiji ugovor kojim je ova ekonomska zajednica postala i političko-pravna unija (Evropska unija).

Vremeplov:  Olimpijske igre održane u Jugoslaviji

Na stadionu “Koševo” u Sarajevu na  današnji dan 08. februara 1984 godine u prisustvu 50.000 gledalaca otvorene su 14. zimske Olimpijske igre. Na prvim olimpijskim igrama održanim u Jugoslaviji učestvovali su sportisti iz 49 država, najveći broj u istoriji ZOI.

Vremeplov: Umro  Petar Kropotkin

Na današnji dan 08. februara 1921 godine umro je ruski revolucionar i geograf Petar Aleksejevič Kropotkin, jedan od najznačajnjih teoretičara anarhizma. Godine 1872. napustio je uspešno bavljenje naukom, prišao Bakunjinu u Ženevi i posvetio se idejama anarhizma (“Anarhija i njena filozofija”, “Velika Francuska revolucija”, “Zapisi revolucionara”). 

Roditelji šokirani: Osnovci se  naoružavaju u prodavnici

Videla sam kako su trojica dečaka u radnji bez ikakvog problema kupila noževe-boksere. Pitala sam ih za šta im nož treba, ali nisu odgovorili. Bila sam u šoku, kaže Brankica Popović iz Mirijeva. Odmah je to podelila na društvenim mrežama, a ubrzo se oglasila i majka jednog od tih dečaka, kao i brojni drugi roditelji, navodeći slična iskustva iz drugih prodavnica. Trojica dečaka ušetala su pre pet dana u jednu kinesku radnju na Stojčinom brdu, u Mirijevu, i prodavačica im je, naočigled ostalih mušterija, prodala dva karambita, odnosno noža-boksera. Slučajno se tu zatekla i Brankica Popović iz Mirijeva. – Primetila sam te dečake kako stoje na kasi i drže noževe. Prodavačica im je naplatila i apsolutno nije regovala na to što vidi šta kupuju. Nisam želela da stvar ostane na tome, pa sam potrčala za njima. Pitala sam ih koji su razred, a oni su odgovorili četvrti razred. Bila sam u šoku, ali sam ih pitala za šta im nož treba, na šta nisu odgovorili, već brzo otišli – priča za “Blic” Brankica Popović.
Brankica je, kaže, i sama majka dvoje osnovaca i nije dozvolila da se na tome i završi. – Zbog svoje dece sam se uplašila cele situacije i brzo na Fejsbuk grupi objavila sta se desilo – dodaje ova majka. Ubrzo su se i mnogi sugrađani priključili komentarima, tražeći da se sazna ko su deca i rečima da je nepromišljen potez prodavaca mogao da se završi i tragedijom, ali pre svega apelujući na javnost da se takve situacije spreče. Objavu na Fejsbuku videla je i majka jednog od dečaka, podigla je uzbunu u kući, pa joj je sin sam pokazao upravo takav nož. – Verujte mi, do tri sata te noći nisam mogla da zaspim. Prošlo mi je kroz glavu šta je sve moglo da se dogodi. Bila sam i ljuta i tužna. Moj sin stvarno nije sklon tučama ili nečemu sličnom. Uglavnom pravi gluposti da druge nasmeje. Kada sam ga pitala šta će mu nož, odgovorio mi je da su išli u parkić da nešto seckaju. Ne znam više ni kako da ih zaštitim, ali nisam od onih roditelja koji svoju decu štite tako da sve zataškavaju. Dva sata sam mu ujutru držala govor šta se sve moglo desiti. Čak sam pozvala učiteljicu i rekla da im, ako je potrebno, svima pretrese torbe na ulasku u školu da se ovakve stvari ne bi dešavale – kaže B. M, samohrana majka troje dece. Ona dodaje da je pozvala i tržišnu inspekciju da bi ukazala na ovaj problem u toj radnji i da joj je, kaže, kada je konačno neko podigao slušalicu u toj službi dežurni inspektor potvrdio da će “neko svakako otići i preduzeti neophodne mere”.

Prodavci: “Više ih nema…”

Upitani za komentar, prodavci u kineskoj radnji na Stojčinom brdu gde su dečaci kupili noževe samo su nam kratko rekli: “Više ih nema”, sugerišući nam da je to “hladno oružje” povučeno iz prodaje.
U OŠ “Despot Stefan Lazarević” u Mirijevu je organizovana tribina na temu vršnjačkog nasilja, a Brankica koja je dan kasnije kupila isti takav nož, u istoj radnji, po ceni od 280 dinara, predala ga je prisutnim inspektorima MUP-a i pred brojnim roditeljima, kao i direktorom škole, objasnila ceo slučaj.

Batut: 1.811 slučaja malih boginja, među njima beba od 15 dana

U Srbiji je od oktobra prošle godine, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano ukupno 1.811 slučajeva malih boginja, među kojima je i beba stara 15 dana. Od toga je 895 slučajeva laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Najstarija obolela osoba ima 62 godine, a najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mladim od pet i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, piše u saopštenju u kom se navodi da je od ukupnog broja obolelih, 33 odsto bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 218 obolelih osoba. Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra prošle godine i do ponedeljka, 5. februara, na toj teritoriji je registrovano 308 obolelih osoba.

Slučaj “Droga Srbija”: Instagram sarađuje sa srpskim tužilaštvom

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal (VTK) uputilo je provajderu društvene mreže “Instagram” zahtev za pružanje međunarodne pravne pomoći u okviru istrage o fotografijama mladih sa narkoticima koje su bile postavljene na stranici “Droga Srbija”, a radi se na identifikaciji mladih koji su postavljali fotografije sa drogom, kaže tužilac Branko Stamenković. “Uputili smo zahtev provajderu internet usluga preko čijeg je servisa društvene mreže došlo do formiranja te grupe i do objavljivanja njenog sadržaja. Dostavili smo određene upite koji su nam potrebni za izvođenje dokaznih radnji”, kaže za “Politiku” posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković. On je naglasio da ovakva vrsta ponašanja nije bezazlena i nije šala. “Apsolutno je nezamislivo da se toleriše postavljanje ovakvih objava na društvenoj mreži. Onaj ko to radi ne treba da očekuje da će proći bez pokretanja postupka i reakcije tužilaštva i policije”, navodi Stamenković.
Upitan da li smatra da su mladi imali nameru da se narugaju organima gonjenja snimajući fotografije sa narkoticima pored policijskih vozila i u đačkim klupama, Stamenković odgovara da će se tek videti šta će pokazati dalji tok istrage. “Šta su imali na umu kada su postavljali te fotografije, imaće priliku da kažu u toku dokaznog postupka”, naglašava tužilac. Tužilaštvo za VTK utvrđuje ne samo vreme objavljivanja fotografija, nego i kada su nastale, jer je uočljivo da su se mladi sa narkoticima slikali u različitim godišnjim dobima.
Najveći broj slučajeva VTK čini se putem društvenih mreža, a prednjače krivična dela ugrožavanja sigurnosti i dela koja se odnose na pribavljanje, prikazivanje i posedovanje pornografskog materijala i iskorišćavanje maloletnika za pornografiju. “Zato i deca i roditelji moraju da obrate posebnu pažnju na ponašanje na internetu. Često je neophodno momentalno reagovati, jer je reč o satima, kada postoji opasnost da dođe do silovanja”, ističe Stamenković.
Saradnja našeg tužilaštva sa provajedrima društvenih mreža je izuzetno dobra i zasnovana je na Zakonu o krivičnom postupku, dodaje Stamenkovć. “Imamo pravo da tražimo dostavu određenih podataka od svih provajdera. Kada pribavimo naredbu suda, provajderi nam dostavljaju te podatke i onda možemo da vodimo postupak”, kaže tužilac za “Politiku”.
Saradnja sa provajderima društvenih mreža zasnovana je na Konvenciji o sajber kriminalu Saveta Evrope. “Ova konvencija uspostavila je, između ostalog, mrežu za brzu reakciju ’24/7′ u vezi sa sajber kriminalom, što znači da smo svi u pripravnosti 24 sata, sedam dana u nedelji. Svih 57 zemalja koje su ratifikovale ovu konvenciju imaju svoje tačke za reakciju. Srbija ima dve tačke – policiju i tužilaštvo”, naglašava Stamenković.

Incident u školi u Novom Pazaru

U utorak 30. januara se u osnovnoj školi “Meša Selimović” u Novom Pazaru dogodio incident u kome su povređena dvojica učenika, a zahvaljujući angažovanju i brzoj reakciji policijskog službenika Farisa Mehovića, koji nije bio na dužnosti, napadač je ubrzo priveden. Dvojicu učenika osnovne škole u školskom dvorištu napao je nožem učenik prve godine srednje škole i tom prilikom im zadao posekotine.Sticajem okolnosti u školi se u tom periodu, iz privatnih razloga i van dužnosti, nalazio policijski službenik Mehović. On je odmah reagovao i privatnim automobilom stigao napadača nedaleko od škole i savladao ga do dolaska patrole koja ga je privela. Povređeni dečaci se nalaze na opservaciji u medicinskoj ustanovi. Ovaj incident pokazuje da je školski policajac potreban, ističe Nezavisni policijski sindikat Srbije u saopštenju.

Dali mu hleb, on im zlostavljao dete

“Gordana smo primili u kuću, jeo je naš hleb, spavao ovde, sve je delio sa našom decom, a kako nam je vratio?! Tako što mi je silovao ćerku, i to dok smo svi bili u kući!” Ovim rečima počinje ispovest D. P. (26), majka sedmogodišnje devojčice iz sela Kasidol, koju je 25. januara napastvovao Gordan K. (49). Pedofil je devojčici skinuo pantalone, a potom je jezikom i prstima dodirivao po intimnim delovima, nakon čega joj je zapretio da će je ubiti ako ikome kaže šta se dogodilo. Devojčica se ipak požalila majci, pa je manijak iste večeri uhapšen i određen mu je pritvor do 30 dana. Majka devojčice, za “Kurir” ispričala je šta se dešavalo kobne noći. – Gordan je sekao drva kod nas, pa je ostao u kući. Suprug i svekrva su u dnevnoj sobi gledali “Slagalicu” dok sam ja prala veš. On je iskoristio pet minuta koliko je moja ćerka bila sama u dečjoj sobi, ušao i zlostavljao je – priča D. P. Kako navodi, on je nakon toga pitao njenog supruga da li može da povede devojčicu do prodavnice što je on dozvolio. – Oni su krenuli u prodavnicu, nije nam ništa bilo čudno, jer je to svakodnevno radio. Ponašao se kao da voli dete, nikad nije ni opsovao pred njom, verovali smo mu. Međutim, kada su se vratili, ćerkica je došla do mene i rekla mi šta se dogodilo. Ispričala je i da joj je zapretio da će je prebiti ako nekome nešto kaže – ispričala je očajna majka. Šokirana žena odmah je sve rekla suprugu. – Zamolila sam muža da ponovo pošalje Gordana do prodavnice kako bi mu nešto rekla. Ćerka i ja smo mu onda ispričale šta se dogodilo i on je odmah pozvao našeg poznanika policajca. Sumnjam da je sve slušao ispred vrata, jer čim se vratio iz prodavnice, bacio je kesu i počeo da se pozdravlja sa nama. Po savetu policije pokušali smo da ga zadržimo, ali on je pobegao – ispričala je D. P.
Međutim, Kašarić je uhapšen iste večeri, a pronađen je u napuštenoj kući u selu. – Za njega ne postoji odgovarajuća kazna. Tog dana sam mogla da ga ubijem, ali sam shvatila da zbog budale i monstruma ne vredi ići u zatvor. Policija je bila kod nas, dete su vodili na pregled. Bojimo se da će ga pustiti iz pritvora i da će je napasti u školi ili selu – kaže nesrećna žena.

By admin