Šarčević: Razvoj tehničko tehnoloških struka – interes države

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je u sredu  prilikom posete Boru da je u interesu države da se razvijaju tehničko tehnološke struke i  da  se posle uvođenja dualnog obrazovanja intenzivno radi  na razvoju modela studentskih praksi. Strategija Vlade Srbije je da podstiče ono što je neophodno, a industrijski IT je profil za kojim postoji velika potreba, kazao je Šarčević tokom razgovora sa dekanom Tehničkog fakulteta Bor Nadom Štrbac. Štrbac je ukazala da  studenti tog fakulteta imaju praksu u RTB Bor, gde se između ostalog upoznaju sa proizvodnim procesom, i dodala da ustanova ima  odličnu saradnju sa Institutom za rudarstvo i metalurgiju Bor.
Ministar je prethodno posetio Institut za rudarstvo i metalurgiju i ukazao  na njegov značaj. Pre osam godina Institut je bio potpuno ruinirana institucija, a  danas je među sedam najboljih u Srbiji, rekao je Šarčević.
Saradnju Instituta u Boru i Instituta Aikito iz Japana ministar je ocenio kao veoma impresivnu i  izrazio očekivanje da će ona biti još intenzivnija. On je podsetio da je ove godine budžet za nauku 15 odsto veći i da se radi na novom modelu finansiranja nauke. Kaže da očekuje da se do kraja godine u skupštinskoj proceduri nađu Zakon o naučnoj i istraživačkoj delatnosti i Zakon o inovativnoj delatnosti. Tokom boravka u Boru, ministar je posetio i  Studentski centar i Dom omladine čija je adaptacija u toku.   Za radove na adaptaciji zgrade Doma omladine iz budžeta opštine izdvojeno je pet miliona dinara.  Opština je donirala i automobil Mašinsko elektrotehničkoj školi kako bi učenici mogli da ga koriste za obuku za vozače,  a ključeve automobila direktoru škole uručio je ministar Šarčević.

Delegacija ministarstva na Svetosavskoj akademiji u Štutgartu

Delegacija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u kojoj je bio i ministar Mladen Šarčević prisustvovala je 3. februara svečanoj Svetosavskoj akademiji u Štutgartu (Savezna Republika Nemačka), koju su organizovali nastavnici i učenici srpske dopunske škole “Vuk i Dositej“. Predstavnici Ministarstva boravili su u Štutgartu od 2. do 4.  februara  i tom prilikom obišli i izložbu „Jezik je hranitelj naroda“ koju je organizovao Muzej Vuka i Dositeja iz Beograda. Muzej je u okviru manifestacije organizovao  i predavanja i obrazovne radionice za učenike i njihove roditelje,  kako bi se bolje upoznali sa životom i stvaralaštvom Vuka Stefanovića Karadžića i Dositeja Obradovića.
Delegacija MPNTR je u Štutgratu boravila na poziv Saveta roditelja i Školskog odbora srpske dopunske škole “Vuk i Dositej“. Cilj posete bio je da se ukaže na značaj ovog kulturnog događaja u dijaspori i doprinose boljem vrednovanju rada srpske dopunske škole. Inače, u pokrajini Baden-Virtemberg, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sprovodi se dopunska nastava na srpskom jeziku, za decu od 7 do 15 godina. Tokom boravka u Štutgartu, delagacija Ministarstva posetila je i Sajam obrazovanja za gastronomiju i hotelijerstvo Inergastra.

Prijem pobednika regionalnog takmičenja iz investicione analize

Državni sekretar zadužen za visoko obrazovanje, prof. dr Vladimir Džamić i pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić primili su u sredu  studente koji su osvojili prvo mesto na regionalnom takmičenju iz oblasti ivesticione analize. Velika je čast podržati mlade i uspešne studente, koji svojim primerom pokazuju da su znanje, savestan i pošten rad, jedini pravi put ka uspehu i da su najbolji predstavnici naše države u svetu, rekao je Džamić i poželeo studentima da na takmičenju u Dablinu ostvare odličan rezultat, naglasivši da imaju punu podršku resornog ministarstva. Reformski koraci koje preduzimamo u oblasti visokog obrazovanja imaju za cilj da vam omoguće da svoje talente i kvalitete iskoristite na najbolji mogući način u Srbiji i da upravo u svojoj zemlji vidite i gradite svoju budućnost, istakao je Džamić.
Izražavajući podršku nagrađenim studentima, pomoćnica ministra Gabrijela Grujić, naglasila je da je ovo takmičenje pravi primer zašto je izuzetno važno da visokoškolske ustanove budu tesno povezane sa privredom.
Pored akademskog mentora, ovi sjajni mladi ljudi imali su i mentora iz privrede i upravo u takvoj sinergiji obrazovanja i privrede, mogu se postići najbolji rezultati i obezbediti radna mesta za najbolje studente. Biće nam veliko zadovoljstvo da vaša iskustva iskoristimo prilikom promovisanja Nacionalnog modela studentske prakse i da vas pozovemo da nam se i lično pridružite tom prilikom, kazala je Grujić.
Studentski tim iz Srbije činili su studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Aleksandar Veselinović, Nevena Aleksić i Nikola Vujić, i student Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu  Đorđe Marjanović, dok je akademski mentor studenata bio prof. Dr Dragan Lončar

Šarčević obišao Srednju tehničku školu u Boljevcu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević obišao je u utorak u Boljevcu Srednju tehničku školu „Nikola Tesla“ čiji su učenici uključeni u sistem dualnog obrazovanja, kao i preduzeće FPM Agromehanika, gde đaci imaju priliku da steknu praktična znanja. Ministar je tokom razgovara sa predsednikom opštine Boljevac Nebojšom Marjanovićem i direktorom škole Ivanom Milutinovićem rekao da je jako važno što je u Boljevcu zaživeo dualni model obrazovanja i najavio uvođenje 14 novih dualnih profila u obrazovni sistem Srbije. On je rekao da se za narednu godinu planira uvođenje dualnih profila u ugostiteljstvu i turizmu, jer u toj opštini postoje kapaciteti za to. Prema njegovim rečima, uvođenje dualnog obrazovanja moguće je u različitim oblastima, a u srednjim stručnim školama učenici bi trebalo da budu osposobljeni za rad po završetku školovanja.
Predsednik opštine Boljevac  rekao je da fabrika Agromehanika prepoznaje značaj školovanja kadrova koji su upravo potrebni ovoj fabrici, ističući da je to dobar primer dualnog obrazovanja.  On je izrazio nadu da će u i narednoj godini u Srednjoj stručnoj školi Nikola Tesla i da će biti školovani kadrovi potrebni ovoj fabrici.

Saradnja Ministarstva i kompanije NIS

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija NIS potpisali su 6. februara Memorandum o saradnji kojim je predviđeno zajedničko delovanje u oblasti nauke i obrazovanja.  Memorandumom će biti uspostavljen uzajamni rad na usavršavanju kadrova za naučno-istraživački rad, akreditacija novih studijskih i nastavnih programa na fakultetima i u srednjim školama za obrazovne profile u skladu sa potrebama kompanije, razvoj i unapređenje stručnog usavršavanja zaposlenih u prosveti, kao i stipendiranje najboljih učenika i studenata u zemlji i inostranstvu. Saradnjom je predviđeno i opremanje objekata u ustanovama osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, kao i rad na popularizaciji ruskog jezika.
Potpisivanje memoranduma sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstavlja nastavak promocije ulaganja u obrazovanje, na čemu NIS radi  pet godina kroz program “Energija znanja”. Kroz ovaj petogodišnji program je do sada uloženo više od pet miliona evra, ostvarena je saradnja sa 47 međunarodnih naučnih i obrazovnih institucija u zemlji i inostranstvu, stipendirano je više od 90 studenata, opremljeno gotovo 50 kabineta, laboratorija i učionica u gradovima širom Srbije, i organizovano 33 olimpijade znanja iz fizike, hemije, matematike i ruskog jezika.

Interaktivna zdravstveno-pedagoška šema “Moje telo”

Prema rečima psihologa i pedagoga, pubertet je jedan od najstresnijih i najnerazumljivijih perioda za decu i njihove roditelje. Deca se uglavnom teško otvaraju i razgovaraju o promenama koje se tokom njega dešavaju. Kako bi se taj period olakšao, Institut za javno zdravlje Vojvodine pripremio je za učenike nižih razreda interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo “Moje telo”, koje bi trebalo da na kreativan način pomogne prosvetnim i zdravstvenim radnicima i njihovim saradnicima da podrže decu i roditelje. Interaktivno zdravstveno-vaspitno sredstvo “Moje telo” sastoji se od dve šeme figura tela dečaka i devojčice, na kojima svi učenici primenjuju svoje znanje i pretpostavke o promenama koje se tokom puberteta dešavaju. Projekat je namenjen svim školama na teritoriji Novog Sada i podržan je od gradske uprave za zdravstvo.      https://www.youtube.com/watch?v=QCmCmbFqpKs

Izložba mladih umetnika: Zavičaj

U ponedeljak 12. februara od 19 časova u velikoj sali Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” biće otvorena izložba likovnih radova mladih umetnika, učenika Zrenjaninske gimnazije i Ekonomsko – trgovinske škole “Jovan Trajković”. Radovi učenika su nastali u okviru slikarske radionice koju je vodila Ema Defti, mlada volonterka iz Nemačke, angažovana u Zrenjaninskoj gimnaziji kao asistent u nastavi Nemačkog jezika. Njeni radovi će takođe biti izloženi. Tema izložbe je “Zavičaj”.

Kovinska biblioteka dobila više od 800 knjiga na ruskom

Biblioteka “Vuk Karadžić” u Kovinu od 6. februara je bogatija za 820 knjiga na ruskom jeziku, uglavnom namenjenih deci, koje je donirala Ruska humanitarna misija. Regionalni direktor za Balkan te nevladine organizacije Branimir Nešić i predsednica Opštine Kovin Sanja Petrović, potpisali su Protokol o saradnji koji podrazumeva dalju saradnju na planu kulture, prosvete, zdravstva i socijalne zaštite. Ruski humanitarni centar osnovan 2010. godine u Moskvi ostvaruje projekte u oblastima kulture, obrazovanja, zdravstva i pomoći socijalno ugroženom stanovništvu. Danas je ta organizacija kovinskoj biblioteci poklonila više od 800 knjiga na ruskom jeziku uglavnom namenjenih deci.
Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin kaže: “Upravo zbog tog impozantnog broja naša biblioteka postaje veoma prepoznatljiva, jer će imatii najveći broj knjiga za decu na ruskom jeziku, ne samo u Srbiji, već i na Balkanu”.
“Danas u oblasti obrazivanja i kulture otvaramo taj naš ruski kutak koji treba da bude, ne samo mesto gde će se nalaziti mnoštvo knjiga na ruskom jeziku, već i mesto na kome će se okupljati zaljubljenici u rusku kulturu i rusku literaturu. U okviru njega planiramo časove ruskog jezika, i raznorazne manifestacije koje će pospešiti saradnju dva bratska naroda”, istakao je Braninir Nešić, regionalni direktor Ruskog humanitarnog centra.
Kovin je izabran za partnera, između ostalog, i zato što je južni Banat bio centar takozvane bele ruske emigracije u Srbiji. Ruski humanitarni centar planira da nastavi svoje projekte u ovom delu Vojvodine. “U oblasti obrazovanja planiramo izgradnju takozvanih pametnih učionica u ovom regionu, gde će deca koja uče ruski jezik u školama moći da to rade na savremen način. U oblasti zdravstva ima različitih projekata, a jedan od onih koji če brzo biti realizovan je dolazak ruskih lekara specijalista i saradnja s Domom zdravlja u Kovinu”, dodao je direktor Nešić.
Knjige za decu poklonjene biblioteci Vuk Karadžić trebalo bi da ohrabri mališane da uče ruski, jezik na kome su napisana neka od najvećih dela klasične literature. On je nekada bio dominantan strani jezik u našim školama, ali je danas gotovo potpuno potisnut, pa ga sada u kovinskoj opštini uče samo osnovci u Bavaništu.

Poetski konkurs ”Mika Antić”

Poetski konkurs ”Mika Antić” za najlepšu ljubavnu pesmu, po trinaesti put organizuje Gimnazija ”20. oktobar” iz Bačke Palanke. Konkurs je namenjen mladima od 6 do 27 godina. Radove treba slati do 1. marta, koji će biti razvrstani po starosnim kategorijama. Maksimalno dve ljubavne pesme, sa podacima o autoru, dostavljaju se elektronskom poštom, na adresu: bapgimnazijalac@gmail.com. ”Ponosni smo što poetski konkurs, koji tradicionalno organizuje naša škola, nosi ime velikog i jedinstvenog pesnika, najvećeg mornara Vojvodine, Miroslava Mike Antića. Žiri nagrađuje 12 pesama (po 3 iz svake kategorije), a sve nagrađene pesme, biće odštampane u biltenu konkursa”, kaže profesorka Snežana Žujić.
”U slučaju nemogućnosti slanja elektronskim putem, mladi autori pesme mogu poslati i poštom, na adresu: Gimnazija ”20. oktobar” Trg bratstva i jedinstva 23, 21400 Bačka Palanka. Radove pisane na jezicima narodnosti, treba prevesti na srpski jezik”, dodaje ona.

Nauka i umetnost ruku pod ruku

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 9. februara u 19 časova biće održano predavanje Aleksandre Ninković Tašić, predsednika Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin, pod nazivom “Nauka i umetnost ruku pod ruku, Mihajlo Pupin i Uroš Predić”. Predavanje je organizovano u okviru izložbe “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?” na kojoj je jedan segment posvećen odnosu dvojice velikana, Pupina i Predića. Njihovi putevi su se rano ukrstili, a onda kroz druženja, saradnju, međusobnu podršku i uvažavanje to je preraslo u jedno iskreno prijateljstvo. Na izložbi je prikazan i crtež Mihajla Pupina, vlasništvo Narodnog muzeja Zrenjanin, na kojem je poznati naučnik prikazao svog učitelja iz Idvora, a koji je uradio kao đak trećeg razreda pančevačke gimnazije u vreme kada istu školu pohađa i Uroš Predić.
Uvodničar predavanja će biti Olivera Skoko, autorka pomenute izložbe, dok će o odnosu Pupina i Predića, i posebno o naučniku kao velikom poštovaocu i prijatelju umetnika i umetnosti govoriti Aleksandra Ninković Tašić.

Naši srednjoškolci dobrodošli u Ameriku

Đaci iz Srbije su uvek raspoloženi za nova saznanja i istraživanja, kako to u Americi kažu, „otvorenog su uma” i daju sve od sebe da razbiju predrasude na koje kod stranaca nailaze o našoj zemlji. Druželjubivi su i sa sobom u Sjedinjene Američke Države donose odlike srpske kulture, potpuno različite od njihove. Takmičarski su nastrojeni, uporni u dokazivanju znanja i često bolji učenici od školskih drugara rođenih s druge strane Atlantika. Na ovaj način đake srednjih škola iz Srbije opisuju članovi komisije koja će za vikend odlučivati o prijemu naših srednjoškolaca u neku od obrazovnih ustanova širom Amerike.
Predstavnici ASSIST programa, Lujza Zent, dekan za finansije i prijem đaka u jednoj od gimnazija u Delaveru, i Skot Šemberger, pomoćnik direktora srednje škole u okrugu Oranž u Virdžiniji, sredinom ove nedelje prvi put su stigli u Srbiju kako bi u „T end T centru za obrazovanje” na Petlovom brdu odabrali koji će od 45 prijavljenih đaka iz naše zemlje dobiti šansu za završetak jedne godine srednje škole u Americi. Završni intervju za stipendirano školovanje u inostranstvu na koji su se naši đaci prijavljivali putem sajta edu-link.rs obaviće sa kolegom Tonijem Lavrensom iz HMC udruženja penzionisanih profesora i direktora škola Velike Britanije.
Na pitanje zašto neko u Americi želi da uloži 60.000 dolara godišnje u školovanje jednog đaka iz Srbije, koji će se pritom vratiti u svoju zemlju da završi četvrti razred gimnazije, Zentova odgovara da se od 5.000 učenika iz inostranstva njih 500 vratilo na američke koledže, na kojima su i diplomirali. – Želimo da stvorimo najbolju moguću sredinu u kojoj će učiti srednjoškolci iz SAD i smatramo da ćemo našim đacima pružiti najbolje obrazovanje u multikulturalnoj zajednici sačinjenoj od dece iz celog sveta. Istovremeno, neverovatno je koliko deca iz inostranstva sazru i promene način života i razmišljanja kod nas. Kada se vrate u rodni grad oni tamo donose i pozitivne i negativne stavove o onome što su videli i naučili u Americi i imaju uticaja na svoje vršnjake. Mi se trudimo da taj uticaj bude pozitivan i ostajemo u kontaktu sa većinom naših đaka, a događalo se da te veze postanu tako jake da kod nekih kasnije odlazimo i na venčanja – ističe Zentova. Gosti iz Amerike su priredili večeru za svoje bivše đake iz Srbije u jednom od restorana na beogradskoj Adi Ciganliji i, kako kažu, namera im je da taj običaj preraste u praksu.

Odabir stipendista za ASSIST i HMC programe

Odabir budućih stipendista prestižnih srednjih škola u inostranstvu već sedmi put organizuje naša predstavnica za ASSIST i HMC programe Aleksandra Marković. A na koji način će đaci biti izabrani i zašto ih uopšte besplatno školuju u svojoj zemlji juče su nam objasnili predstavnici američkog programa kroz koji je od 1969. godine prošlo 5.000 učenika iz 52 zemlje. Ove godine gimnazijske diplome iz SAD namenjene su za 160 učenika iz 23 države sveta.
–Đaci su u prvom krugu testiranja na perfektnom engleskom pisali dva eseja koje smo detaljno proučili i na osnovu njih izvlačimo zaključke bitne za konačan izbor. Prvenstveno gledamo koliko je dete željno novih znanja i da li nastoji da ih stiče, ima li avanturističkog i istraživačkog duha, da li je sposobno da živi van roditeljskog doma iako ima 16, 17 godina. Na završnom ispitu razgovaramo 45 minuta. Dajemo im neku zamišljenu situaciju u koju se stavljaju i o kojoj nam pričaju. Na osnovu toga zaključujemo da li se ono što izgovore poklapa sa činjenicama koje su u esejima pisali o sebi. Ako je tako i ako u njima vidimo mlade lidere, što nam je potrebno, onda su to đaci koje želimo da stipendiramo u nekoj od 81 škole koju obuhvata ASSIST program – objasnila je Lujza Zent i dodala da su to deca koju bi svako veče primila u svoj dom na večeru sa svojom porodicom.
Skot je pojasnio da u najuži krug prolaze đaci koji imaju takve liderske sposobnosti da u njima vidi budućeg predsednika svoje države ili eventualno neke korporacije. – Prva stavka koju gledamo su pamet i obrazovanje učenika, a drugi deo testiranja je emocionalna inteligencija tih đaka, pa je neophodno da nas đak uveri da će biti aktivan, a ne sedeti i čekati da ga mi pokrenemo na učenje i nova saznanja – ističe Skot.

U SAD na godinu dana: Van nastave uče o robotici, farmama, idu na rafting, …

Za razliku od Velike Britanije, u koju naši srednjoškolci odlaze na dve godine školovanja i slušaju samo po četiri predmeta godišnje, u SAD program traje godinu dana uz obaveznih šest do sedam predmeta. – Za razliku od ostalih zemalja koje organizuju ovakve programe za učenike iz inostranstva, mi uz sedam obaveznih predmeta priređujemo i vannastavnu aktivnost. Pored uobičajenih umetničkih ili sportskih časova, to mogu biti i vannastavni časovi u klubovima o robotici ili udruženjima za pomoć lokalnoj zajednici. Učenici nekada posećuju i američke kompanije ili farme, ako je srednja škola u seoskoj sredini. Đaci nemaju pravo izbora škola, pa ukoliko se dogodi da žiri proceni da su pogodni za neku obrazovnu ustanovu u planinskom predelu Amerike, u okviru vannastavnih aktivnosti za njih će biti organizovan i neki ekstremni tip zabave, kao što su raftinzi – ističe dekan Luiza Zent i dodaje da ASSIST pokriva i troškove osnovnog zdravstvenog osiguranja naših učenika, kao i deo nekih ozbiljnijih lekarskih intervencija.

Radionice stripa i crtanja na kamenu u dvorcu Eđšeg

Radionice crtanja na kamenu i stripa, povodom obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Bačke, Banata, Baranje i Srema Srbiji nastaviće se i u ovoj godini. U prostoru dvorca Eđšeg, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, svake prve nedelje u mesecu umetnice Biljana Ristić i Marija Šavija držaće dvočasovne radionice gde će polaznicima u prijatnoj atmosferi pomagati da nauče tehniku crtanja na kamenu i izrade stripa. Radionice su besplatne i svi zainteresovani se mogu prijaviti na mejl adresu radionicekcns@gmail.com.
Od polovine avgusta, do kraja decembra 2017. godine, organizovane su besplatne interaktivne, edukativno-kreativne radionice te su kao takve, uz slobodne teme, bile prožete i motivima sećanja na ličnosti i dela ljudi od nacionalnog i kulturnog značaja za srpsku državu i narod, poput Jove Jovanovića Zmaja, njegovog časopisa “Neven”, Dositeja Obradovića i drugih.
Radionice su osmišljene kao porodične, sa namerom da se promoviše zajednički stvaralački rad mladih i odraslih, sa akcentom na roditelje sa decom. Za pet meseci, održano je ukupno 14 radionica od po 120 minuta, kroz koje je prošlo nekoliko desetina dece i odraslih, na kojima se od učenja osnovnih likovnih elemenata došlo i do kreacije samog stripa, odnosno slika na kamenu.

Vremeplov: Rođen Jovan Radonić

Na današnji dan 09. februara 1873 godine rođen je srpski istoričar Jovan Radonić, član Srpske kraljevske akademije. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, studirao je u Beču kod Jagića i Jirečeka. Nakon doktorata 1896. radio je kao nastavnik srpske gimnazije u Carigradu i u carigradskom Ruskom arheološkom institutu. Bio je i bibliotekar Matice srpske a od 1905. profesor je univerziteta u Beogradu. Od 1937. do 1944. je generalni sekretar Srpske kraljevske akademije. U međuratnom periodu izvesno vreme je i narodni poslanik. Dela: “Grof Đorđe Branković i njegovo vreme”, preveo je i dopunio Jirečekovu Istoriju Srba, kojoj je pripojio i Jirečekovo delo “Država i društvo u srednjevekovnoj Srbiji”. Priredio je zbirku građe: “Dubrovačka akta i povelje”.

Vremeplov: Umro Dostojevski

Ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski umro je na današnji dan 09. februara 1881.  Jedan od najbitnijih stvaralaca u istoriji književnosti. Hapšen je kao učesnik utopijsko-socijalističkog kružooka Mihaila Petraševskog-Butaševiča zbog revolucionarnih planova i  osuđen na smrt 1849. ali je kazna zamenjena progonstvom u Sibir, gde je proveo 10 godina (4 zatočen). Njegova rana dela (“Bedni ljudi”, “Poniženi i uvređeni”) inspirisana su socijalnim tragedijama malih ljudi. Osnovne odlike njegove literature – psihološke analize, traganje za korenima ljudske tragike, fenomen religioznosti – glavna su preokupacija njegovih dela. Veoma je uticao na svetsku literaturu. Ostala dela: “Zločin i kazna”, “Braća Karamazovi”, “Zli dusi”, “Mladić”, “Kockar”, “Idiot”, “Dvojnik”, “Bele noći”, “Netočka Nezvanova”, “Zapisi iz mrtvog doma”, “Selo Stepančikovo i njegovi žitelji”, “Ujkin san”, publicistika “Piščev dnevnik”, “Politički zapisi”.

Vremeplov:Toplički ustanak

Zbog pokušaja bugarske vojske da izvrši mobilizaciju srpskih regruta u okupiranim oblastima u južnoj Srbiji u Prvom svetskom ratu, na današnji dan 09. februara 1917 godine izbio je Toplički ustanak. Pored početnih uspeha i stvaranja slobodne teritorije sa sedištem u Toplici, ustanak je krajem marta ugušen. Bugari su za odmazdu pobili oko 20.000 ljudi, uključujući žene i decu i uništili nekoliko desetina sela između Prokuplja i Leskovca.

Vremeplov: Bitka na Neretvi

Na današnji dan 09. februara  1943 godine počeo je protivnapad partizana u Drugom svetskom ratu protiv združenih nemačkih, italijanskih i hrvatskih snaga na Neretvi, poznat kao “Bitka za ranjenike”. Početkom marta osam partizanskih brigada odbacilo je glavninu nemačkih trupa i svih 3.500 ranjenika je prebačeno na levu obalu Neretve.

Vremeplov: Rim proglašen republikom

Italijanski revolucionar Đuzepe Macini proglasio je, na današnji dan 09. februara 1849. godine,  Rim republikom.

Lončar: Vakcinisati decu protiv malih boginja

“Nemojte se o vakcinama informisati po raznim fejsbuk grupama, kod priučenih lekara i estradnih zvezda, verujte lekarima, vakcinišite decu i sačuvajte sebe i njih od malih boginja”, poručio je u utorak ministar zdravlja Zlatibor Lončar u izjavi za Blic. “Da smo slušali lekare u proteklom periodu, kao što činimo sada kada imamo epidemiju, izbegli bismo trenutnu situaciju”, ukazao je Lončar. Mi trenutno u svakom momentu imamo nekoliko stotina obolelih, ali da nije došlo do povećanja obuhvata imunizacijom, očekivani broj novoobolelih bi bio bar dva puta veći od ovog koji imamo sada, upozorio je Lončar. List prenosi da je od morbila, malih boginja, u Srbiji obolelo 1.719 osoba.

Stefanović: MUP aktivno istražuje slučaj “Droga Srbija”

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u utorak 6. februara da postoji sumnja da se na snimcima i fotografijama na Instagram profilu “Droga Srbija” vide narkotici i istakao da policija intenzivno radi na identifikaciji administratora stranice i osoba na fotografijama. “Ovo nije naivna stvar, ovo veoma ozbiljna stvar”, rekao je Stefanović izrazivši istovremeno zadovoljstvo porastom poverenja građana u policiju. Policija, objasnio je, radi na prevenciji. “U osnovnim i srednjim školama imamo predmet u četvrtom i šestom razredu. Hoćemo da objasnimo i deci i roditeljima koliko je važno da razumeju da sam kontekst narkotici i njihovo uživanje može da uništava cele porodice, živote”, rekao je Stefanović.
Roditeljima je poručio da moraju biti svesni svoje uloge u vaspitanju dece i da svakoga dana deci govore o opasnosti droge. “Druga stvar je represivna uloga policije i drugih državnih organa”, rekao je Stefanović. Ministar je naglasio da je započeto umrežavanje svih osnovnih i srednjih škola u video nadzor i da je najveći deo njih pokriven video kamerama koje su povezane sa policijskim stanicama. To, međutim, kazao je ministar nije dovoljno i dodao da decu moraju vaspitavati pre svega roditelji, a ostali su tu da pruže dodatnu edukaciju.
Ministar Stefanović je rekao da se u brojnim školama održavaju predavanja ne samo za učenike, već i savetovanja za roditelje. Govoreći o represivnim merama, Stefanović je kazao da veliki broj i snažna aktivnost pripadnika MUP u i oko škola, rezultiralo je hapšenjem velikog broja narkodilera. Ta aktivnost se, kaže, nastavlja i policija neće posustati. Tome je dodao da se svakog dana povećava broj pripadnika policije, pogotovo u blizini škola, a u planu je i povećanje broj izvršilaca koji će raditi na suzbijanju narkotika. Prema njegovim rečima, upotreba narkotika je značajno smanjena upravo zahvaljujući snažnim akcijama policije u odnosu na “epidemiju” koja je, kako je rekao, pretila da ugrozi sve što je rađeno na tom polju. Istakavši značaj “panik tastera” koji su postavljeni u blizini škola u Lazarevcu, Stefanović je istakao da MUP radi na razvoju tehnološkog sistema s ciljem suzbijanja širenja upotrebe narkotika.

Srpska: Pedijatri će ponovo da leče decu školskog uzrasta?

Pedijatri u Republici Srpskoj će, po svemu sudeći, ponovo lečiti decu školskog uzrasta, što je u proteklih sedam godina u nadležnosti doktora porodične medicine. Inicijativa dolazi od Udruženja pedijatara Republike Srpske, a podršku su dobili od predsednika RS i Vlade Srpske. Iz ovog udruženja poručuju da više razloga ide u prilog težnji da se zdravstvena zaštita školaraca vrati u ruke pedijatara, što je bio slučaj do pre nepunih sedam godina.
Prema rečima Jelice Predojević, predsednice Udruženja pedijatara Republike Srpske, pedijatri u Srpskoj prestali su da leče decu školskog uzrasta 2011. godine. Od tada pedijatri leče decu samo do šest godina, odnosno dok ne krenu u školu. Tada prelaze u nadležnost timova porodične medicine. Predojevićeva napominje da je mnogo razloga da se zdravstvena zaštita ove kategorije dece vrati u nadležnost pedijatara, kao što je to nekad i bilo. – Pedijatri su, pre svega, stručni i to je neosporno, a involvirani su i u populacionu politiku i napore Vlade RS da se ne samo poveća broj živorođene dece, nego da se i postojećoj populaciji obezbede najviši mogući standardi zdravstvene zaštite- navodi ona.
Kada je reč o praksi lečenja dece školskog uzrasta u timovima porodične medicine, Predojevićeva naglašava da je u jednom momentu primarni nivo zdravstvene zaštite preuzeo ogromnu odgovornost za zdravlje naše dece. – Neosporno je da su kolege koje rade u porodičnoj medicini često preopterećeni, pre svega patologijom odraslih pacijenata, i da jednostavno nemaju dovoljno vremena i mogućnosti da prate drastične promene u stilu života, u ishrani i okruženju dece koje su dovele do brojne i narastajuće nove patologije u dečijoj populaciji – obrazlaže Predojevićeva.
Iskustva iz okolnih zemalja, i naravno naša iskustva, kako kaže, govore da je pedijatar najbolji čuvar dečjeg zdravlja, i da je njegovo mesto u preventivi i primarnoj zdravstvenoj zaštiti dece jednostavno –nezamenljivo. U Ministarstvu zdravlja su rekli da će u saradnji sa Udruženjem pedijatara dogovarati oko detalja sprovđenja ove inicijative, napominjući da je reč o dugoročnom procesu. Zbog toge se ne može govoriti kada će pedijatri opet da leče svu decu.

Veliki izazovi za lekare

Predsednica Udruženja pedijatara RS Jelica Predojević ističe da su pred pedijatrima Srpskoj veliki zadaci i izazovi. Biće potrebno dosta vremena i truda, kako kaže, da se uspostavi model onako kako je to i planirano. – Prvi korak je uvek najvažniji. Izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti omogućava da otpočne ovakav proces – ističe Predojevićeva. Napominje da u Srbiji primarnu zaštitu dece vode isključivo pedijatri.

Brutalna školska tuča devojčica u Splitu najavljena ranije

Policija u Splitu privela je  na razgovor jednu učesnicu krvničke tuče u Splitu, a identitet druge se još utvrđuje, nakon što su šokantni snimci počeli da se dele društvenim mrežama. Kako navodi Večernji list, policija razgovara sa svim učesnicima i svedocima ovog događaja kojih je, kako se navodi na fejsbuku bilo oko 150. Na snimcima se vide dve devojke kako se krvnički tuku, a niko ni ne pokušava da ih razdvoji. Policija još ne potvrđuje, ali tuča je, tvrde nezvanično splitski srednjoškolci, najavljena dan pre na Instagramu. – Jedna od njih napisala je da ljudi dođu u Ličku ulicu, da je to dogovoreno i da će se njih dve tući. Napisala je “lajkujte, zovite i druge, donesite pivo, ova druga dobiće batine” i tako… – saznaje Večernji list od splitskih tinejdžera.
U splitskoj policiji ističu da tek treba da se utvrdi šta je prethodilo tuči, odnosno da li su se njih dve posvađale i potukle ili je po sredi nešto drugo. – Prvo sam pomislio sam da Torcida sprema neki performans, ali kad sam izašao na terasu, video sam da su to deca. Buka je bila velika, bilo me strah za automobil – rekao je jedan očevidac. Snimke nisu pravila samo deca iz škole već ima i onih iz okolnih zgrada.
Neverovatni prizori nasilja među učenicima u Splitu se šire društvenim mrežama. Reč je o nekoliko snimaka na kojima se na parkingu u Ličkoj ulici tuku dve učenice dok stotinjak njihovih drugara sve to posmatra i još bučno navija. – Toliko velik broj dece, deca na haubi auta, a niko ne pokušava da spreči dogovoreni fajt klub. Ovaj je bio dogovoren iza podne, već sledeći je bio najavljen pored Ekonomske škole pre velikog odmora. Ovo je jako ružno i tužno, zato sam i poslala objavu – napisala je na Fejsbuku jedna zabrinuta majka.
Ante Bjažević, direktor Centra za socijalni rad, takođe je šokiran, te kaže da u Splitu nikada ranije nisu imali saznanja o dogovorenim tučama srednjoškolaca, a kamoli srednjoškolki. – Prevencija nam zakazuje na svim nivoima. Tako to počinje, s odobravanjem nasilja u mladosti, a kada stupe u brak i imaju decu, nasilno se ponašanje multiplikuje. Imamo veliki problem – poručio je Bjažević.

Bišćanin terao svoje dete na prosjačenje

Protiv Mustafe D. iz Bihaća, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko – sanskog kantona podneli su krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio krivično delo zapuštanje ili zlostavljanje deteta ili maloletnika. “43-godišnjak je zatečen u prosjačenju, za koje je koristio svoje sedmogodišnje dete” – rekla je Snežana Galić, portparol MUP USK, prenosi Avaz. On je kako prenosi Avaz od ranije poznat policiji po tome što je svoje dete terao na prosjačenje.

By admin