Vesti – 14.02.2018.

Трифундан/Valentajn dej – dan za ljubav 

Piše: Prof. Hadži Zdravko M. Kovač*
Bilo da slavite Dan Svetog Trifuna ili Svetog Valentina, 14. februara u celom svetu slavi se ljubav i to je jedan od onih praznika za koji se kaže da je više narodni, nego crkveni. Međutim mnogo je i onih koji ga smatraju poslednicom globalizacije i koji ga svrstavaju u tzv. komercijalne praznike. Bombonjere i baloni u znaku srca, javne i tajne poruke zaljubljenih, prigodne radio i TV emisije, kutije za skrivene poruke zaljubljenih obeležavaju 14. Februar – dan koji se u Francuskoj i Engleskoj još od XIV veka smatra danom mladih i zaljubljenih.
U crkvenom kalendaru zapadnohrišćanske tradicije ovaj dan je posvećen Svetom Valentinu, episkopu grada Termne pogubljenom 268. godine (po nekim drugim izvorima to postradanje se desilo 273. godine). Ovog svetitelja slavi i pravoslavna crkva, ali  12. avgusta (30. jula). Postoje mišljenja da je Sveti Valentin zamenio kult boginje Junone, koja je slavljena istog dana i bila u starom Rimu zaštitnica porodice i braka, zbog čega se tog dana ženama poklanjalo cveće.
U  kalendaru pravoslavnih crkava 14. februar (po kalendaru SPC 1. februara) je posvećen Svetom Trifunu, svetitelju rođenom u Kampsadi (istorijskoj Frigiji – današnja Turska)  250. godine pogubljenom u Nikeji „od mača hristobornog rimskog cara Dakija“ zbog svoje iskrene ljubavi prema Spasitelju, ustanovitelju hrišćanstva – religije ljubavi. Ovaj svetac je u srpskom rodu slavljen kao zaštitnik vinogradara, baštovana i paora, ali i …  devojačke časti.  
Elem, tradicija i običaji su sačuvani. To su srca, pokloni, poneki cvet i prošaputana nežna reč. Doduše, oni jesu umotani u ukrasni papir zvani komercijala, ali ne treba zaboraviti na suštinu Dana zaljubljenih, a to je ljubav. Ona je danas sve ređa pojava u svojoj izvornoj verziji – čistoj i neiskvarenoj. Češće uz nju idu odrednice: iz interesa, iz nužde, prema novcu, prema vlasti,… Stoga se i sami, da li sa pravom,  pitamo; kako je čovek dotle dogurao da mu je potreban određeni dan u godini koji bi ga podsetio na to da treba da voli?

Sveti Тrifun i(li) Valentin

Širenjem „Valentajn dej“-a u pravoslavni zabran, širi se i spor, koji postaje sve jači, o tome koji je svetac „stariji“.  „Za mene je danas Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara. Uz sve poštovanje vernika katoličke vere, Sveti Valentin nije pravoslavni praznik.” „Ma dajte, šta vam je, što da ne slavimo Dan zaljubljenih, to je baš ’in’..” Ovako započinje rasprava na jednom internet forumu da li treba slaviti Dan zaljubljenih.
I tako svakog 14. februara dok umešni trgovci trljaju ruke, jedni ne daju Svetog Trifuna, drugima ne smeta Sveti Valentin, iako često gotovo da ništa i ne znaju o životu ovih hrišćanskih svetitelja.
U međuvremenu „Valentinovo“, kao hrišćanski praznik koji glorifikuje romantičnu ljubav se širi i na islamske zemlje. U pokušaju da se suprotstave prazniku koji je pretnja braku, verska policija Saudijske Arabije zabranila je prodaju crvenih ruža, jer podstiče muškarce i žene na vanbračne odnose, što je u ovoj zemlji strogo zabranjeno. Komisija za promovisanje čednosti i prevenciju poroka naložila je vlasnicima cvećara i prodavnica poklona u Rijadu da uklone sve predmete crvene boje koji se mogu smatrati simbolom ljubavi, jer se ovaj praznik prilično odomaćio u ovoj zemlji sunitskog islama vehabijskog tipa.
I u Rusiji, najvećoj pravoslavnoj zemlji, „Valentajn dej” je pustio korene. Mitropolit kaluško-borovski Kliment je zato predložio da se 14. februar proglasi za dan pravoslavne porodice i pozvao Ruse da više poštuju svoju tradiciju, jer je „praznovanje Svetog Valentina strano ruskoj kulturnoj tradiciji“.
Ne ulazeći u ovakve polemike prepoznaćemo 14. februar kao Dan zaljubljenih, dan kada voljenima dajemo poklone, kojima simbolizujemo svoju ljubav.
* ravangradski učitelj u penziji 

Šarčević: Uvodimo red u prosvetu

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je za RTV da ministarstvo pokušava da uvede red i sistem u prosvetu Srbije te da će zbog toga insistirati na poštovanju zakona i donošenja novih kvalitetnih propisa. “Gde god se utvrdi da je neko ignorisao zakon, prekršio ga ili davao lažne informacije o broju đaka , odeljenja i zaposlenih biće sankcionisan, smenjen sa funkcije ili penzionisan ukoliko ispunjava uslove bez obzira na to koliko se tome protivili”, ocenio je ministar. “Ne vidim šta ima lošeg u tome da država bude vidljivija u prosvetnom sistemu i ne treba a priori tvrditi da je izvršna vlast zlonamerna i rđava”, rekao je ministar odgovarajući na pitanje da li je ugrožena autonomija našeg školstva i univerziteta pogotovo.
Kada je reč o tzv. slučaju rektora kragujevačkog univerziteta Nebojše Arsenijevića kojeg optužuju za nepotizam, karijerizam i nečasne radnje, ministar Šarčević je rekao da će sačekati da se na sve okolnosti izjasni pomenuti rektor te da će pažljivo analizirati izveštaje nadležne inspekcije i Agencije za borbu protiv korupcije. “Može se desiti da mu istekne mandat, dok procedura traje ali u svakom slučaju ne bi bilo moralno da ponovo konkuriše za reizbor, zaključio je ministar. Gostovanje ministra Šarčevića u emisiji “Pravi ugao” možete pogledati  na:  http://media.rtv.rs/sr_ci/pravi-ugao/34843

Za Nacionalni savet za visoko obrazovanje 35 kandidata

Konferencija univerziteta Srbije (Konus) objavila je na svoj sajtu izveštaj o prijavljenim kandidatima za članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, na kojem se našlo 35 imena. Prema novom Zakonu o visokom obrazovanju, vlada bi trebalo da izabere šest koji će postati članovi Saveta kao predstavnici Konusa. Sedam članova Saveta biće izabrano na osnovu predloga Ministarstva prosvete, a po dva člana predstavljaće Konferenciju akademija i visokih škola strukovnih studija i Privrednu komoru Srbije.

Nastavak saradnje Srbije i Mađarske na planu obrazovanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je 7. februara u Budimpešti sa zamenikom ministra za ljudske resurse Republike Mađarske Benceom Retvarijem. Retvari je tokom sastanka sa delegacijom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije rekao da postoji spremnost Mađarske za nastavak dobre saradnje sa Srbijom i da je u tom smislu za obe zemlje važan sporazum o ekvivalenciji i priznavanju svedočanstava i diploma.
Sagovornici su se saglasili da daljem unapređenju saradnje dve zemlje doprinosi rad na izradi mađarsko- srpskog i srpsko- mađarskog rečnika koji je u toku. U tom projektu učestvuju Filozofski fakulteti u Budimpešti i Segedinu, a Mađarska Vlada sukcesivno obezbeđuje materijalna sredstva u iznosu od 30.000 evra. Kako je rečeno, postoji i program stipendija za 50 srpskih studenata u Mađarskoj, koji je neophodno više promovisati u Srbiji. Retvari je ukazao i na važanost rada srpske gimanazije u Mađarskoj i dodao da će podržati osnivanje srpske škole i u Segedinu.
U sklopu dalje saradnje dve zemlje biće organizovana i poseta Univerzitetu u Pečuju čiji je jedan od ciljeva povećanje broja inostranih studenata. Ocenjeno je da taj univerzitet svojim iskustvom može doprineti razvoju projekta „Studiraj u Srbiji“ čiji je cilj privlačenje inostranih studenata. Na sastanku je iskazana spremnost Mađarke da pruži podršku reformi visokog obrazovanja u Srbiji.

Počela obnova internata Vojne gimnazije

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar odbrane Aleksandar Vulin obišli su u ponedeljak radove na rekonstrukciji dela internata vojne gimnazije u Beogradu.  Za renoviranje prizemlja internata izdvojeno je oko 30 miliona dinara, a uskoro će se krenuti i u obnovu same zgrade vojne gimnazije. Kada je reč o obnovi porušene zgrade Generalštaba i ministarstva odbrane u NATO bombardovanju, ministar odbrane kaže da je sanacija nemoguća bez potrebnih dozvola jer je u pitanju spomenik kulture. Još od 1978. godine kada je internat vojne gimnazije sagrađen nije video neka veća i značajnija ulaganja. Skoro 40 godina kasnije kompletno prizemlje zgrade biće obnovljeno, čime će više od 500 učenika dobiti nove učionice, biblioteke, čitaonice, toalete i dnevne prostorije. I bilo je krajnje vreme da se krene sa obnovom. Ova škola je to zaslužila, ova deca su to zaslužila”, izjavila je premijerka Srbije.     
“Kada postanete pripadnik bezbednosnog sistema vi ste elita i zbog toga smo spremni da našoj deci obezbedimo najbolje moguće uslove”, rekao je Aleksandar Vulin.            https://www.youtube.com/watch?v=zkm3fLE2-rU

Somborska OŠ “Ivo Lola Ribar” –  škola za 21. vek

Osnovna škola “Ivo Lola Ribar” iz Sombora jedna je od 60 škola u regionu zapadnog Balkana koja je uključena u projekat Britanskog saveta “Škole za 21. vek”. Nemanja i Teodora učenici su OŠ “Ivo Lola Ribar” koja je jedan od deset škola u Srbiji koja je uključena u ovaj projekat. Iako je projekat na početku Nemanja i Teodora znaju šta će oni i generacije iza njih raditi u okviru tog projekta. “Znamo da će u našem školskom dvorištu biti napravljena botanička bašta. Koristiće nam za nekoliko predmeta”, kaže Nemanja Topalov. “Mi sada odlazimo iz škole i žao nam je što nećemo moći toliko da učestvujemo u ovom projektu, ali našim mlađim drugarima svakako da će koristiti”, kaže Teodora Ždrnja.
Botanička bašta koja će biti podignuta u dvorištu škole koristiće se u nasatavi ne samo biologije već i u drugim predmetima. “Na časovim fizike đaci će učiti da kontrolištu vlažnost vazduha, iz biologije o načinu setve i praćenju razvojnih faza biljaka i matematike će učiti preračunavanje površina”, kaže Davor Babić, nastavnik biologije. “Likovnjaci osmišljavaju logo, na tehničkom ćemo praviti maketu te staklene bašte”, kaže Katalin Đurđev, nastavik tehničkog i informatičkog obrazovanja.
Projekat Škola za 21. vek doneće neke novine u nastavi koje će pomoći učenicima. “Ovaj pojekat bavi se razvojem kritičkog mišljenja kod učenika, razvojem veština rešavanja neuobičajenih problema i treće je razvoj digitalne pismenosti kod učenika. Škola će dobiti 30 mikrobit računara koji mogu da se primene u skoro svim nastavnim predmetima”, kaže direktor Osnovne škole Ivo Lola Ribar Zoran Borak. Učenici ove OŠ biće uključeni u sve faze podizanje botaničke bašte, a kada ona bude završena praktična nastava iz većine predmeta moćiće da se realizuje kroz rad i istraživanja u toj bašti. Osim somborske škole u projekat koji podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uključeno je još devet škola iz Srbije.      https://www.youtube.com/watch?v=tv6TfyZZw_Q

Sve više zahteva za smeštaj dece sa teškoćama u razvoju

U Srbiji više od 80 odsto dece koja su odvojena od roditelja odrasta u hraniteljskim porodicama. Broj hranitelja se iz godine u godinu povećava, ali to još uvek nije dovoljno da bi sva deca bez roditeljskog staranja imala adekvatan smeštaj. Ipak, sve je više zahteva za smeštaj dece sa teškoćama u razvoju.  Neadekvatno roditeljsko staranje ili sprečenost da vrše roditeljsku dužnost najčešći su razlozi za izdvajanje dece iz bioloških porodica. Iz Centra za porodični smeštaj u Kragujevcu kažu da predrasude postoje, ali mnogo manje nego ranije.
https://www.youtube.com/watch?v=a2JoK5tQi1c

Obnovljena OŠ “Mihajlo Pupin” u Veterniku

Osnovna škola “Mihajlo Pupin” u Veterniku dobila je novo ruho. Zahvaljujući konkursima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, nakon niza godina renovirani su toaleti, zamenjeni su podovi i prozori. Zahvaljujući konkursima Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, nakon niza godina renovirani su toaleti, zamenjeni su podovi i prozori.  Da su sredstva utrošena na odgovarajući način i da su radovi kvalitetno urađeni, uverio se i pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš, koji je u okviru akcije “Sekratrijat bliži školskim klupama“ obišao školu. Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine “Mi smo krajem 2016 iz tekuće budžetske rezerve obezbedili sredstva za sanaciju sanitarnih čvorova…a u toku 2017 godine je škola uspešno aplicirala na našem konkursu za obnove za sanaciju podova i staklene portale. To je ukupno nešto više od 8 miliona dinara”, napomenuo je Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine. On je podsetio i na to da je opredeljenje pokrajinske i republičke vlade da se po mogućnosti sve školske zgrade osavremene i dovedu u red, a najavio je i da je u toku novi konkurs u iznosu od 150 miliona dinara na koji mogu da apliciraju sve škole u Vojvodini.  https://www.youtube.com/watch?v=K5hlD1bMsYY

Novi Sad prati Zakon o dualnom obrazovanju

O važnosti sistema obrazovanja za pojedinca, kao i za čitavu zemlju i društvo, govorio je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić, istakavši da Novi Sad prati ono što je predviđeno Zakonom o dualnom obrazovanju, te da primenu tog akta dočekuje na adekvatan način. „Gradska uprava za obrazovanje pripremila je Predlog plana upisa u srednje škole za školsku 2018/19. godinu i od školaje nabavila predloge o obrazovnim profilima, dualnim profilima, trajanju obrazovanja, jeziku na kom se izvodi nastava, kao i o broju planiranih mesta za upis učenika“, rekao je Jelušić. On je objasnio da su Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i Gradska uprave za privredu imaju podatak o deficitarnim kadrovima III i IV stepena koji je Unija poslodavaca Srbije dostavila Nacionalnoj službi za zapošljavanje, dok su privredni subjekti dostavili svoje izjave, procenivši koje srednje škole na teritoriji Grada obrazuju ili bi mogle da obrazuju kadrove za njihove potrebe.

Uvesti obavezni kurs srpskog jezika na fakultete

Predlog da se uvede obavezni kurs srpskog jezika na fakultete do sada je podržala većina filologa i srbista u Srbiji, a dekanka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Ivana Živančević Sekeruš kaže da sa velikim zadovoljstvom podržava inicijativu da se srpski jezik uvede na sve fakultete. „Činjenica je da smo i u akademskom svetu sve više suočeni s jezičkom nekompetencijom, ne samo studenata nego i predavača, profesora. Za to odgovorni ne mogu biti samo fakulteti, jer se jezik i njegova pravilna upotreba uče još od predškolskog uzrasta i tokom celog šklovanja. Ako vam se dete vrati iz vrtića i kaže da su tamo crtali zecove i vi ga ispravite, a ono vam kaže da je tako rekla vaspitačica, pred problemom ste koji treba da rešavate. Učenje jezika je dug proces i znanje srpskog jezika trebalo bi da bude u skladu s nivoom obrazovanja. Filolozi bi trebalo da znaju mnogo više o jeziku i njegovoj upotrebi nego neke druge struke koje kada je reč o fakultetski obrazovanoj populaciji takođe treba da bude ako ne na ekspertskom, ono na viskom nivou“, kaže dr Ivana Živančević Sekeruš i ističe da je znati pravilno jasno govoriti pretpostavka mišljenja.
Kako kaže, govor i upotreba reči sastavni su deo ljudske inteligencije. Drugim rečima, ako ne znamo da govorimo i pišemo, sem u izuzetnim slučajevima, nije sugurno da smo sposobni i da mislimo. Po njenim rečima, učenje srpskog kao i svakog drugog jezika jeste celoživotni proces, na koji u velikoj meri, pored samoobrazovanja, utiču i mediji. „Svedoci smo da je u medijima jezik koji čujemo i čitamo katastrofalan. Imamo paradoksalnu situaciju da se deklarativno zalažemo za očuvanje srpskog jezika, a zapravo na tome maksimalno štedimo. Jer, kako drugačije objasniti već dugi period ukidanja mesta lektora u novinskim redakcijama, na televizijama i radijima. Ako se želi sačuvati jezik, onda se na njemu ne sme štedeti.“
Kako navodi dr Ivana Živančević Sekeruš, i mnogi izdavači u tržišnoj utakmici angažuju nedoučene prevodioce. Kada čitate njihove prevode, shvatate da ne znaju dovoljno ni strani jezik s koga prevode, niti srpski na koji prevode. I to ostavlja trag na kvalitet jezika samih čitalaca. „Što se tiče rešenja za fakultete, ono bi se moglo naći ako ne u uvođenju predmeta, ono bar u obaveznim kursevima srpskog jezika koji bi bilo tako koncipirani da podižu jezičke kompetencije studenata kojima jezici nisu uža specijalnost.“ Kako nam je dekanka Filozofskog fakuleta još rekla, u sklopu veće brige o jeziku pozdravlja tekuću akciju “Novi Sad čita deci”. Jer, jezik se uči od malih nogu a usavršava celog života. https://www.dnevnik.rs/drustvo/treba-li-uvesti-obavezni-kurs-srpskog-jezika-na-fakultete-07-02-2018

Lekcije o vojvođanskom interkulturalizmu

Šta je sve potrebno da bi se istinski komuniciralo, kako se može unaprediti komunikacija između različitih nacionalnih zajednica, na koji način ćutljivo sučeljavanje, koje stoji između različiih etničkih grupa, promeniti i dovesti do upoznavanja, priznavanja i prihvatanja, samo su neka od pitanja na koja će, sva je prilika, odgovoriti program pod nazivom “Vojvođanska škola interkulturalizma”, čiji se početak očekuje u martu. Program Centra za razvoj civilnog društva, koji se sprovodi uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, zamišljen je kroz rad s učenicima srednjih škola u Vojvodini. Prva Vojvođanska škola interkulturalizma biće organizovana u Srednjoj školi “Lukijan Mušicki” u Temerinu sa po pet polaznica – učenica završnih razreda srpske i mađarske nacionalnosti. Njima će se priključiti još petoro đaka rusinske nacionalnosti iz Novog Sada. Grupa će, tokom četiri dana programa, pohađati specifične radionice i treninge. U okviru toga, dva dana biće posvećeno posetama i aktivnom učestvovanju đaka u radu više institucija kulture, kao i verskih ustanova. Pro mesto i ujedno i pva lekcija iz interkulturalnosti, koja će učenicima pružiti mnoge odgovore na eventualne dileme, usmeriti i unaprediti njihova promišljanja biće Novosadsko pozorište (Ujvideki szinhaz). Radionice će Miroslav Keveždi i Eva Vukašinović.
Miroslav Keveždi izneo je, između ostalog, da je interkulturalni dijalog preko potrban na nivou šire zajednice, a taj dijalog je sve potrebniji u okviru evropske zajednice, gde je protok stanovništva različitih nacionalnih zajednica i kultura sve veći. „Susret različitosti vodi interkulturalnim nesporazumima i šoku. Moramo da naučimo da se opreznije i strpljivije odnosimo prema drugima, a to podrazumeva razvijanje određenih znanja, veština i stavova“, rekao je Keveždi.
„Rad s mladima je najvažniji element u prevenciji radikalizacije i nasilnog ekstremizma. Mladi najbolje znaju kako“, iznela je na konfereciji za medije u nezavisnom društvu novinara Vojvodine, predstavnica Misije OEBS u Sbiji Valeri Peri.

Vremeplov: Umro Sv. Ćirilo

Na današnji dan 14. februara  869 godine umro je Ćirilo, jedan od dvojice slovenskih prosvetitelja (Ćirilo i Metodije). Svetovno ime bilo mu je Konstantin. Sa starijim bratom  Metodijem sastavljač je slovenske azbuke glagoljice. Konstantin je bio učitelj filozofije i bibliotekar u carigradskoj crkvi Svete Sofije, a Metodije visoki državni činovnik. Na molbu moravskog kneza Rastislava, vizantijski car Mihailo III poslao je dvojicu učenih Grka u Rastislavovu Moravsku, da propovedaju hrišćanstvo među tamošnjim Slovenima. Namera je bila da se Moravska oslobodi uticaja Salcburške nadbiskupije (arhiepiskopije) i uopšte bavarskog (nemačkog) uticaja. Oni su prethodno na slovenski jezik (najverovatnije Slovena iz okoline Soluna), preveli bogoslužbene knjige. Tako je nastao prvi slovenski književni jezik. Tokom boravka u Rimu, gde su morali da odu kako bi se opravdali pred papom, zbog optužbi od strane bavarskog sveštenstva, Ćirilo umire, a papa je Metodija postavio za arhiepiskopa moravskog i panonskog. Posle Metodijeve smrti njegovi učenici su prognani iz Moravske i većina je otišla na jug – među Bugare i Srbe.

Vremeplov: Rođen Tibor Sekelj

Geograf  istraživač i putopisac i literata Tibor Sekelj rođen je na današnji dan 14. februara 1912. godine. Učestvovao je u istraživačkim ekspedicijama širom sveta, napisavši pritom mnoštvo putopisa, ali i jedan udžbenik za esperanto. Dela: putopisi “Oluja nad Akonkagvom”, “Osvojenje vrhova”, “Kroz zemlju Indijanaca”, “Putovanje izvan vremena”, “Nepal otvara vrata”, “Gde civilizacija prestaje”, “Karavana prijateljstva”, roman “Nađena sreća”, knjiga za decu “Kumenana” (prevedena na 16 jezika).

Vremeplov: Počeo da radi elektronski mozak

Na američkom univerzitetu Pensilvanija počeo je, na današnji dan 14. februara  1946. godine, da radi elektronski mozak, odnosno računar, koji je označen skraćenicom ENIAC (Elektronski numerički integrator i računar).

Vremeplov: Prvo redovno emitovanje radio programa

Italijanski inženjer Djulielmo Markoni (Guglielmo Marconi) počeo je na današnji dan 14. februara 1922. godine prvo redovno emitovanje radio programa iz Engleske

Vremeplov: Umro Gutenberg

Na  današnji dan 14. februara  1468. godine umro je nemački štampar Johan Gutenberg (Johann), pronalazač tipografije, izuma koji je označio civilizacijski preokret. Usavršio je štamparsku mašinu i osnovao štampariju u rodnom Majncu. Štampao je 1455. Bibliju u više od 100 primeraka, od kojih je četrdesetak sačuvano.

Vremeplov: Fatvom osuđen Salman Rušdi

Iranski verski vodja ajatolah Ruholah Homeini  na  današnji dan 14. februara 1989  je fatvom (ediktom) naredio smrtnu kaznu engleskom piscu indijskog porekla Salmanu Rušdiju  zbog njegovog dela “Satanski stihovi”, koje je u Iranu ocenjeno kao blasfemija islama. Iranska vlada se 1998. javno ogradila od primene smrtne kazne.

Vremeplov: Uspešno kloniranje mačke

Istraživači američkog univerziteta Teksas A&M izvršili su na današnji dan 14. februara 2002. godine uspešno kloniranje mačke, od šest različitih rasa mačaka.

Vremeplov: Uspavana ovcaDoli

Na  današnji dan 14. februara 2003. godine nakon šest godina života prvom kloniranom sisaru, ovci Doli, ubrizgana je smrtonosna injekcija zbog simptoma progresivne bolesti pluća. 

Više od 4.000 poziva Centru za bezbednost dece na internetu

Više od 4.000 roditelja i dece obratilo se za savet i pomoć Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu u proteklih godinu dana, izjavila je državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Ona je na konferenciji povodom Dana bezbednog interneta u Naučno-tehnološkom parku navela da je od februara prošle godine, kada je otvoren Centar, po pozivu roditelja ili dece 38 predmeta prosleđeno Odeljeljnju za visokotehnološki kriminal MUP Srbije. Takođe, 27 predmeta upućeno je Tužilaštvu, 18 Ministarstvu prosvete, a nekoliko predmeta prosleđeno je Ministarstvu zdravlja i službama za socijalni rad. 
Ona je istakla da Centar koordinira aktivnostima svih ministarstava i da je stvoren mehanizam da se brzo reaguje kada je prijavljena ugrožena bezbednost dece na internetu.””Nažalost, zloupotrebe savremenih tehnologija imaju dalekosežne i različite posledice po mentalno, fizičko i psihičko zdravlje dece i po njihov socijalni život””, ukazala je Matić i dodala da su se u početku uglavnom javljali odrasli, ali da se u za savet i pomoć sve više obraćaju i deca.  Podsetila je da je vlada formirala Koordinaciono telo za bezbednost dece na internetu i Savet koji se bavi vršnjačkim nasiljem putem društvenih mreža, kao i da je doneta Strategija razvoja informacione bezbednosti u okviru koje poseban segment posvećen bezbednosti dece.
Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček istakla je da digitalnim tehnologijama i novim metodama rada neophodnno obučavati ne samo decu, već i nastavnika, te ponovila da se od septembra u škole uvodi projektna nastava. ””Ono što će biti novina od septembra jeste podučavanje dece kako da prikupljaju i selektuju i tumače informacije sa interneta, kako da kreiraju neke nove sadržaje i dele ih sa vršnjacima i drugima i, što je najvažnije, kako da to rade pametno i bezbedno””, rekla je Viček.
Ambasador UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo naveo je da je digitalno doba utiče na decu i mlade više nego na bilo koju drugu starosnu grupu, te da je opismenjavanje dece potrebno ne samo da bi naučili kako da koriste računar i internet već i kako da se zaštite. ””Svedoci smo zlostavljanja dece i pornografije na internetu, mobinga i vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama. Nacionalni kontakt centar odlično radi svoj posao i uči decu kako da ovladaju veštinama kako bi na internetu kliknuli ”pametno” i ”bezbedno””, primetio je Sen Lo.
Pohvalio je što su deca i mladi u Srbiji u središtu digitalne politike, ali je ukazao da je potrebno da se ona primenjuje u potpunosti i da obuhvata svu decu što se, kako je rekao, posebno odnosi na zaštitu privatnosti i identiteta dece na internetu i unapređenje etičkih standarda i praksi. Lo je izrazio spremnost UNICEF-a da podrži sprovođenje digitalne politike u Srbiji napominjući da je u tom sektoru neophodno zajedničko delovanje vlade, privatnog sektora, civilnog društva, roditelja i dece. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obeležava Dan bezbednog interneta kao međunarodnog događaja kojeg je inicirala Evropska komisija, a poruka za 2018.godinu je “Kreiraj, poveži i podeli poštovanje- bolji internet počinje sa tobom””.
Povodom Dana bezbednog interneta danas je u Naučno-tehnološkom parku nagrađen 51 nastavnik iz Srbije u okviru šestog konkursa ””Digitalni čas”” iz oblasti matematike, prirodnih i društvenih nauka.

Edukacijom do bolje bezbednosti dece

Potprеdsеdnik Vladе Rеpublikе Srbijе i ministar unutrašnjih poslova dr Nеbojša Stеfanović, šеf Misijе OEBS-a u Srbiji ambasador Andrеa Oricio i pomoćnica ministra prosvеtе Vеsna Nеdеljković prisustvovali su danas prеdavanju u okviru prеdmеta Osnovi bеzbеdnosti dеcе učеnicima šеstog razrеda OŠ “Pavlе Popović” u Vraniću kod Barajеva. “Prеdmеt Osnovi bеzbеdnosti dеcе, u okviru kojеg policijski službеnici еdukuju učеnikе čеtvrtog i šеstog razrеda osnovnih škola, do sada jе dao izuzеtnе rеzultatе. Žеlim da sе zahvalim svim ljudima koji su uzеli učеšćе u rеalizaciji ovog programa, aktivnim i pеnzionisanim policajcima, koji dеci ukazuju na svе opasnosti kojе ih vrеbaju i na jеdan lеp i plastičan način im objašnjavaju kako da sе zaštitе i kako da budu bеzbеdni. Ministarstvo unutrašnjih poslova ćе uskoro prеdložiti Ministarstvu prosvеtе da u narеdnom pеriodu u prеdavanja uključimo i dеcu drugih razrеda” rеkao jе Stеfanović.
Policijski službеnici danas su prvog dana drugog polugodišta učеnicima šеstog razrеda OŠ “Pavlе Popović” održali prеdavanjе na tеmu prеvеncijе i zaštitе od zloupotrеbе opojnih droga i alkohola. Učеnici ovе školе prvi su dobili i priručnikе, kojе jе MUP izradio u saradnji sa OEBS-om, a koji ćе biti podеljеni svim učеnicima koji pohađaju prеdmеt Osnovi bеzbеdnosti dеcе. “Ovaj priručnik prеdstavlja vodič za bеzbеdnost dеcе i u njеmu jе prikazano svе ono što naši policijski službеnici prеdaju mališanima. Priručnik ćе dobiti svako dеtе u čеtvrtom i šеstom razrеdu i kroz njеga ćе moći da sе upoznaju sa svim opasnostima kojе sa sobom nosе alkohol i drogе, ali i izazovima koji ih vrеbaju na intеrnеtu i u saobraćaju” rеkao jе Stеfanović, koji sе zahvalio Ministarstvu prosvеtе i Misiji OEBS-a u Srbiji na podršci.
Šеf Misijе OEBS-a Andrеa Oricio istakao jе da ćе učеnicima biti podеljеno oko 140.000 priručnika, koji su izrađеni na srpskom jеziku, ali i na osam jеzika nacionalnih manjina u Srbiji. “Ovaj priručnik prеdstavlja važan korak naprеd u rеšavanju bеzbеdnosnih problеma mladih i suzbijanju svih vrsta nasilja. On odražava zajеdnički napor širokog spеktra еdukatora i rеlеvantnih institucija ka ovom cilju. Izuzеtno jе važno da sе mladi informišu o svim mogućim prеtnjama i zato smo svi zajеdno odlučili da pokušamo da im objasnimo šta su tе prеtnjе. U ovom slučaju su institucijе mеđusobno sarađivalе vеoma dobro, a mi smo samo sa stranе potpomogli. Jasno jе da institucijе mogu pomoći, ali jе važno i da sе uključi cеla zajеdnica” rеkao jе Oricio. Prеdmеt Osnovi bеzbеdnosti dеcе u osnovnе školе uvеdеn jе u sеptеmbru prošlе godinе, na inicijativu ministra Stеfanovića, i u prvom polugodištu održano jе višе od 26.000 prеdavanja u školama u cеloj Srbiji. http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/porodica/edukacijom-do-bolje-bezbednosti-dece_893033.html

Spasić: Krivične prijave protiv Arsenijevića i Čanovića

Generalni sekretar Saveta  za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije – Transparentnost Mario Spasić kaže da je dekan Čanović za savetnika za doktorske studije, kadrove i finansije postavio Arsenijevića, koji kao rektor Univerziteta u Kragujevcu treba da ima nadzornu ulogu nad radom fakulteta. Iz tih razloga savet je podneo  krivičnu prijavu protiv dekana Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu Predraga Čanovića i rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića, zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja. “Imajući u vidu da se radi o nespojivosti ove dve funkcije, postoje elementi krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, jer je dekan Čanović svestan činjenice da rektor univerziteta ima nadzornu ulogu nad radom dekana fakulteta u sastavu univerziteta”, kaže Spasić. On u saopštenju prosleđenom medijima dodaje da se sumnja da je na taj način podmićivao rektora kako ovaj ne bi obavljao nadzor nad radom dekana Čanovića.
Dodaje i da je Arsenijević bio svestan činjenice da kao rektor univerziteta ima nadzornu ulogu , ali da je prihvatio da obavlja i dužnost savetnika dekana, pored dužnosti rektora, “za iznos apanaže koju treba utvrditi”. “Rektor nije o ovom mogućem sukobu interesa obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, čime se stiču obeležja krivičnog dela nesavesnog rada u službi iz cl. 361. KZ”, naglasio je on. Zbog svega navedenog pravni tim Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije – Transparentnost podneo je krivičnu prijavu protiv obojice, dok je Agenciji za borbu protiv korupcije podneta predstavka sa zahtevom da utvrdi postojanje sukoba interesa rektora Arsenijevića u tom slučaju.

Nacionalni savet: Usporiti postupak izbora rektora

Inače, pre nekoliko dana Nacionalni savet za visoko obrazovanje pozvao je ministra prosvete da spreči dalje urušavanje ugleda Univerziteta u Kragujevcu, kao i celokupnog sistema visokog obrazovanja u Republici Srbiji. Tada je na sednici povodom stanja na Univerzitetu u Kragujevcu, NSVO takođe pozvao ministra da što pre javno objavi nalaz inspekcije i preporučuje da sa dužnom pažnjom razmotri rešenja Agencije za borbu protiv korupcije, s obzirom na značaj borbe protiv korupcije u procesu pregovora sa Evropskom unijom.
Takođe preporučuje Savetu univerziteta u Kragujevcu i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da uspore postupak izbora rektora Univerziteta u Kragujevcu, odnosno da sačekaju pravosnažnost odluka Agencije za borbu protiv korupcije i Ministarstva, s obzirom na to da ima dovoljno vremena za izbor rektora do početka naredne školske godine.

Inspekcija:  Niz nepravilnosti u radu medicinskog u Kragujevcu

I Republička prosvetna inspekcija u inspekcijskom nadzoru nad radom Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu saopštila je da je utvrdila niz nepravilnosti i sačinila Zapisnik u kome je Fakultetu naloženo pet mera za otklanjanje nezakonitosti, kao i tri preventivne mere. Arsenijević je odbacio navode iz tog Zapisnika, rekao da neće podneti ostavku i tvrdi da je “žrtva” nameštene afere. Inače Agencija je ranije, zbog nameštanja ugovora zetu preporučila razrešenje rektora jer je u sukobu interesa.
O rektoru i njegovom bahatom ponašanju, zapošljavanju podobnih…pisali su mediji prethodnih dana, a kako kaže “Blic” na Univerzitetu “radi najmanje deset Arsenijevića, a funkcije i profesorke titule su dobili iako nemaju kvalifikacije rektorova nevenčana supruga, njen sin. Na Univerzitetu se našlo mesto i za rektorovu kumu, njenu decu i muža…”.

About the Author

admin