Popović:  ETF do 2023. u novoj zgradi

Vlada Srbije će u narednih nekoliko meseci raditi na rešavanju neadekvatnog prostora u kojem rade profesori i studenti na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) u Beogradu, a do 2023. ovaj fakultet bi mogao da dobije novu zgradu i kampus, najavio je ministar zadužen za inovacije i tehnologije Nenad Popović. “Trudićemo se da u sledećih nekoliko meseci problem neadekvatnog prostora koji je ispod svakog kriterijuma u odnosu na ono što imaju zemlje u okruženju i druge evropske zemlje na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu popravimo, i nadam se da ćemo do 2023. godine, kada se obeležava 150 godina inženjerstva u Srbiji, imati nove zgrade i novi kampus”, rekao je Popović obilazeći ETF.
Popović je podsetio da su najbolji mladi inženjeri iz Srbije, a koji danas rade i ovde, ali i u regionu i najvećim svetskim kompanijama od Australije do Amerike, Kine i Rusije, upravo oni sa ETF-a. Rezultat tog rada vidljiv je time što danas praktično nemamo nijednog inženjera elektrotehnike koji je nezaposlen, primetio je Popović te poručio da Srbija mora da ulaže baš u institucije kakva je Elektortehnički fakultet u Beogradu. Vlada Srbije će u narednom periodu učiniti sve, obećao je, da se stvore bolji uslovi za rad na ovom fakultetu, koji su danas, kaže, apsolutno neadekvatni, pogotovo zbog retzultata koji se postižu, napominje ministar.
V.d. dekana ETF-a, Milo Tomašević zahvalio je ministru na poseti fakultetu i poručio da ETF nije samo mesto, kako je rekao, na kojem se stiče vrhunsko obrazovanje i gde se odvija bogat naučni rad, nego da je taj fakultet, mesto na kojem se obavljaju i inovacione delatnosti od interesa za privredu i celo društvo.

Studenti sa KiM sa Vučićem: Studiramo na zavidnom nivou

Grupu najuspešnijih studenata Prištinskog univerziteta, s privremenim smeštajem u Kosovskoj Mitrovici ugostio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković proveo ih je kroz zdanje na Andrićevom vencu, a tokom svog boravka u glavnom gradu imali su prilike da se upoznaju sa kulturno-istorijskim spomenicima…  Nisu prvi put u Beogradu, dolazili su i ranije, jer ovo je, kažu, njihova prestonica, uz zahvalnost domaćinima koji su se potrudili da im bude lepo i pokazali im gotovo ceo grad.  Tokom boravka u Beogradu posetili su i Naučno-tehnološki park na Zvezdari gde su se upoznali sa istorijatom te ustanove i konceptom “fabrike ideja”, u koju se ova institucija pretvorila nakon dolaska velikog broja kompanija i mladih ljudi spremnih da izađu na tržište.
Prema rečima Filipa Janaćkovića s Fakulteta tehničkih nauka, u Kosovskoj Mitrovici ima fakulteta gde studenti mogu da nauče programiranje, ali je problem nedostatak prakse. Grad Beograd je, s Kancelarijom za KiM, našao ljude iz privatnog sektora koji bi došli dole i omogućili nam praksu odnosno kurs i to nam puno znači, rekao je on.    
U razgovoru s predsednikom Vučićem kao mesta u Beogradu koja su im se najviše svidela izdvojili su Vojno-tehnički institut, kao i Muzej automobila i Muzej Srpske pravoslavne crkve.  Inače, najbolji studenti prištinskog Univerziteta s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici su gosti Beograda tokom prazničkih dana. https://www.dnevnik.rs/drustvo/studenti-s-kim-studiramo-na-zavidnom-nivou-18-02-2018

Arheobotanička bašta MV: Studenti iznad očekivanja

Saradnja Muzeja Vojvodine sa studentima Departmana za arhitekturu i urbanizam, koji su rešavali konkretne probleme vezane za zgradu i okolinu Muzeja, dala je, kaže, fantastične rezultate. „Arheobotanička bašta, koja se nalazi u prednjem dvorištu Muzeja, prilično je neugledna. Ako stanete i zagledate se, videćete male potpisne legende i shvatiti da to nije samo trava. Rešenja studenata kako bi postala vidljiva bila su tako dobra da su prevazišla sva naša očekivanja. Iako se kolega Aleksandar Medović stvarno trudi da promoviše taj projekat, on još nije realizovan, a mislim da bi to bila bitna stvar za naš grad jer u Evropi nema muzeja koji imaju arheobotaničku baštu“, kaže ona i dodaje da su akademci fantastično osmislili i prostor između Dunavske 35 i 37, koji bi prema njihovim nacrtima trebalo da se pretvori u muzejski trg sa dodatnim objektom.

Zrenjanin: Druženje sa španskom umetnicom

Drugi po redu konkurs za učenike španskog jezika u osnovnim školama u Srbiji, pod nazivom „Nacrtaj strip na španskom”, održan je povodom obeležavanja jubileja stogodišnjice rođenja književnice Glorije Fuertes, čiji je deo stvaralaštva namenjen deci. Iz tog razloga, tema takmičenja bila je fokusirana na njenu pesmu „Kako se crta pejzaž”, koja je objavljena u Srbiji u okviru antologije španske poezije za decu i mlade „Šal od papira”. Učenice sedmog razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” Jana Pavlović, Maša Tucić i Anastasia Brusin učestvovale su na konkursu i ostvarile zapažen uspeh. Jana je osvojila drugo mesto, a Maša i Anastasia su se našle među 15 najboljih crtača. Zato su pozvane da 10. februara u Institutu Servantes u Beogradu učestvuju u radionici crtanja ilustracija sa španskom umetnicom Marijom Hese, koja se profesionalno bavi ilustracijom knjiga i časopisa, a koja je, između ostalog, 2016. objavila knjigu „Frida Kalo. Jedna biografija”, koja je prevedena na srpski jezik i sa velikim uspehom predstavljena na prošlom Sajmu knjiga u Beogradu.
Mlade zrenjaninske ilustratorke Jana, Maša i Anastasia uputile su se u Beograd u subotu sa nastavnicom španskog jezika Anelom Milin i učestvovale su u pomenutoj crtačkoj radionici. Nakon uvodnog izlaganja o ilustraciji i tehnikama koje se najčešće koriste, Marija Hese je posvetitila posebnu pažnju načinu na koji se kreiraju likovi. Nakon toga usledio je praktičan rad uz nadzor i podršku ilustratorke. Boravak u Institutu Servantes opravdao je očekivanja, te su se učenice i nastavnica vratile zadovoljne sa ovog druženja ljubitelja španskog jezika i umetnosti.

Rekonstrukcija vrtića u Vrdniku

Ovih dana započeta je sanacija i rekonstrukcija vrtića „Vila” u Vrdniku, za koje je Pokrajinska vlada izdvojila 12,6 miliona dinara. U objekat se nije ulagalo više od tri decenije, a zimi su bile česte pritužbe roditelja zbog lošeg grejanja u ovoj ustanovi. Pored zamene štetnih salonit ploča koje sadrže azbest, u školici će biti zamenjena kompletna stolarija, biće urađena termoizolacija fasade i plafona, ali i drugi neophodni radovi. Po drugom konkursu odobrena su i sredstva za zamenu kotlova u vrtiću u iznosu 3,9 miliona dinara, koje Opština Irig sufinansira sa još 1,9 miliona dinara. Osim što će se postići energetska efikasnost, uštede u potrošnji energije za grejanje, ovim radovima, pre svega rešava se problem zdravlja i bezbednosti dece, što je prioritet za lokalnu samoupravu, ustanovu i roditelje.
Ovaj projekat predstavlja najveće ulaganje u objekte škole i vrtića u Vrdniku u poslednjih nekoliko decenija. Osim predškolske ustanove spreman je i projekat sanacije i rekonstrukcije zgrade škole „Milica Stojadinović Srpkinja”. Po drugom konkursu odobrena su i sredstva za rekonstrukciju mašinskih instalacija u vrtiću u Vrdniku, odnosno za zamenu kotlova u iznosu od 3,9 miliona dinara, Opština Irig sufinansiraće realizaciju tog projekta sa 1,96 miliona dinara, tako da se ukupna vrednost projekta zamene kotlova bliži iznosu od šest miliona dinara.

“Tačka susretanja”: Uskoro književna platforma

Udruženje “Tačka susretanja” iz Vršca proslavilo je svoj rođendan. Tim povodom u Salonu kod Porte, priređena je svečanost povodom ulaska u petu godinu postojanja. Udruženje “Tačka susretanja” počelo je sa radom pre tačno četiri godine i za ovo vreme postalo je stalno mesto susreta književnika, pesnika, umetnika, stručnjaka i ljubitelja kulture, nauke i umetnosti. Svoj rođendan proslavilo je prigodnim muzičkim programom učenika Muzičke škole “Josif Marinković”, čiji su nastupi postali nezaobilazan deo svih programa u salonu kod Porte. Bila je ovo prilika za sumiranje rezultata i uspešnosti same ideje udruženja. “Uspeh jeste što smo opstali uprkos svemu, uspeh je verovatno i to što održavamo nivo svih kulturnih događaja, a to se vidi kroz sam izbor gostiju i kroz koncept koji negujemo i nadamo se da ćemo tako i nastaviti. U stvari nadamo se da ćemo biti bolji”, ističe Marija Vasić Kanački, osnivač ovog udruženja.
U prethodnoj godini udruženje je priredilo 36 susreta – koncerata, izložbi, predavanja, književnih večeri. “Imali smo puno prezentacija vrednih dela, promocija i autora i knjiga, a autori su bili svih generacija. Bio je tu i Filip David, Vida Ognjenović, od mlađih Darko Tuševljaković, Srđan Tešin, Ana Ristović”, govori Jelena Marinkov pesnikinja i članica udruženja.  U ovoj petoj godini udruženje nastavlja osnovnu ideju širenja kulture među mladima, i njihovo uključivanje u organizaciju i realizaciju sadržaja, na način na koji su već uključeni učenici Hemijsko medicinske škole. U tom smislu biće formirana svojevrsna književna platforma. “Književna platforma podrazumeva da se udruže institucije kulture i obrazovne institucije upravo ovde u okrilju “Tačke susretanja”, jer smo mi zaista otvoreni za svu saradnju i za sve relevantne elemente koji su važni za jedan kulturni život svakog od nas, a najpre mislim na mlade ljude”, istakla je Marija Vasić Kanački. I ovoga puta uručene su zahvalnice prijateljima i saradnicima koji su velika podrška udruženju u promocije kulture, nauke i umetnosti.

Obeležen Međunarodni dan darivanja knjige

Širom sveta  u prošlu  sredu 14. februara obeležen je   Međunarodi dan darivanja knjige. U Srbiji ovaj značan dan biće obeležen prvi put, u organizaciji Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin”. Na sam Međunarodni dan darivanja knjige, biblioteku su  posećivali vrtići Predškolske ustanove Zrenjanin i učenici osnovnih i srednjih škola, a centralni događaj u okviru manifestacije bilo je predstavljanje nagrađene knjige Jasminke Petrović “Sve je u redu”.
Jasminka Petrović, književnica za decu i mlade, velikom broju nagrada za svoje stvaralaštvo nedavno je pridružila i nagradu “Politikinog zabavnika” za knjigu “Sve je u redu” kao najbolju knjigu za mlade u 2017. godini.
Akcija prikupljanja dečjih knjiga, na poziv biblioteke počela je 5. februara i okupila veliki broj dece i ljudi dobre volje koji su poklonili ili razmenili knjige. U osnovi obeležavanja ovog dana jeste želja da knjige stignu do što većeg broja dece, posebno dece iz osetljivih grupa i dece koja žive u siromaštvu. Zrenjaninska biblioteka namenila je određeni broj knjiga koje se tokom ove akcije prikupe i deci u hraniteljskom porodicama.

Osnovci iz Futoga konstruisali energetski efikasnu kuću

Učenici Osnovne škole “Miroslav Antić” iz Futoga petu godinu za redom realizovali su projekat “Škola nauke”, a rezultate koje u dobili istražujući sve o  dobijanju energije iz obnovljivih izvora i energetske efikasnosti prikazali su u ponedeljak u KC “Mladost” sugrađanima. Đaci su izložili i energetski održivu kuću, koju su konstruisali u nameri da primene stečena znanja. U projektu je učestvovalo više od sto učenika šestog, sedmog i osmog razreda. „Koristeći znanja do kojih su došli sopstvenim istraživanjem, učesnici projekta uspeli su da osmisle i naprave model kuće koja bi umesto konvencionalnih, koristila energiju iz obnovljivih izvora“, kaže direktorka OŠ “Miroslav Antić” Gordana Hajduković Jandrić. Kako kaže, krov kuće prekriven je biljkama koje zimi sprečavaju gubitak toplote, a leti osvežavaju, podstiče biodiverzitet i daje šansu pticama da prežive u urbanim sredinama. Na njemu se nalaze i solarni paneli koji sunčevu energiju pretvaraju u svetlosnu ili toplotnu, u zavisnosti od potrebe. Za grejanje kuće upotrebljavaju se toplotne pumpe koje koriste geotermalne pogodnosti zemljišta održavajući temperaturu konstantnom tokom cele godine, a objekat ima i spoljni hidraulični lift, kome za funkcionisanje nije neophodna električna energija.
Direktorka škole kaže da takav objekat ima visok stepen izolacije, što mu daje prednost nad obično izolovanim građevinama, jer nema toplotnih gubitaka, te obezbeđuje veću uštedu energije. Učenici su u kuću ugradili i bazen koji bi se grejao po principu efekta staklene bašte, pomoću ploče od pleksiglasa koja se nalazi iznad površine bazena, dok kosilica za travu koristi biodizel kao obnovljivi izvor energije. Za pripremanje hrane konstruisali su solarnu rernu koja koristi Sunce kao izvor energije za zagrevanje. Takvu kuću, kako su učenici naveli u radu, karakteriše viska energetska efikasnost i smanjena emisija ugljen -dioksida. “Školu nauke” i slične projekte učenici futoške osmoletke realizuju u okviru nastave fizike i hemije, a od ove godine i drugih prirodnih nauka. Svrha tih programa, kako kaže direktorka osmoletke, je da poveća naučnu pismenost među đacima, koja predstavlja jedan od osnovih ishoda obrazovanja za svu decu do petnaest godina i olakšava im rešavanje problema, ne samo u nauci, nego i u svakodnevnom životu. Prošle godine, učenici su realizacijom naučnog projekta osvojili prvo mesto na međunarodnom takmičenju “Start Luma Cetre Finland” u kategoriji zajednice učenja.

Predavanje doktora Nika: Život veliki rijaliti

Predavanje prof. dr Nikole Čanka – doktora Nika “Vreme je da se zaljubiš u (sebe)” održan je  na dan zaljubljenih 14. februara uveče od 18 časova u Klubu “Tribina mladih”, Katolička porta 5. Predavanje je održano u okviru ciklusa “Ja, prvo lice množine”, a govorilo se o tome kako je za većinu ljudi život postao jedan veliki rijaliti, kao i da se u današnje vreme svi više bave tuđim životima.

Dvadeset treća Maškarada: Pod maskama i stari i mladi

Manifestacija Muzeja Vojvodine – Maškarada, čiji je cilj da tradicionalno obeleži početak prolećnog ciklusa, izmamila je na vlažne ulice mnoge sugrađane. Šarolika povorka predvođena animatorkama Zlatom Salatom i Oljom Zoljom, koja je na originalan način spojila nematerijalnu kulturnu baštinu sa savremenom kreativnošću, okupila se 14. februara na muzejskom platou da bi odatle zajednički krenula Dunavskom, Zmaj Jovinom i Ulicom kralja Aleksandra. Svoju šetnju uz pištaljke, megafon i povike „Bele poklade da zima nestane” završila je ove godine u Apolo centru umesto u Dunavskom parku, ne bi li se sakrila od kiše i zgrejala.
Nagrade u vidu pehara za originalne kostime i trud dobile su mnoge škole i vrtići ne samo iz Novog Sada već i iz okolnih mesta: Bačkog Jarka, Sremskih Karlovaca, Kisača, Bačke Palanke… Da masku ne ponese na licu već ni manje ni više nego na leđima dosetio se devetogodišnji Tomaš Negru iz Bačkog Petrovca. U realizaciji ideje pomogli su mu tata i brat, ali je transformaciju iz četvorotočkaša u robota izvodio sam pred znatiželjnim posmatračima i fotografima.

Humanitarna akcija: Ljubav za drugare iz Dečje bolnice

Đaci Saobraćajne škole „Pinki“ nedavno  su do poslednjeg mesta ispunili svečanu salu ove škole u želji da prisustvom podrže drugare, učesnike školskog takmičenja „Pinkijeve zvezde“. Ovo takmičenje se tradicionalno odražava svake godine na Dan zaljubljenih i uvek je humanitarnog karaktera. Ove godine novcem prikupljenim od prodaje ulaznica biće kupljene igračke za decu sa onkološkog odeljenja Dečje bolnice. Na sceni su se smenjivali pevači i igrači, dok su ih iz publike bodrili vršnjaci. Neki od njih osvojili su srca publike talentom, dok su drugi pobrali aplauze šarmom i umećem.
Ovu akciju svake godine organizuju đaci Učeničkog parlamenta. U svemu što radimo imamo punu podršku uprave škole koja neguje humanitarni duh kako kod nas đaka tako i kod profesora“, ističe predsednica Učeničkog parlamenta Sanja Malinović. Žiri koji su činili profesori i učenici ove škole izabrao je najbolje, a sudeći prema broju bodovu trka za prvo mesto bila je neizvesna do samog kraja. Titulu najboljeg poneo je učenik odeljenja TDS 23 Jusuf Šingoli, na drugom mestu je Fatima Sapi iz odeljenja TDS 24, , dok treće mesto dele Anđela Gigić TDS14 i učenik odeljenja TDS25 Aleksa Kuzmanov i gosti iz KUD-a „Sloboda“ iz Rumenke Strahinjom Saravolac i Vladimir Matić. Glasove i simpatije publike takođe je osvojio Jusuf Šingoli i time potvrdio titulu pobednika.  

Radionice kreativnog pisanja u CK13

Radionica kreativnog pisanja, prva ove godine, održaće se u subotu, 24. februara od 12 časova u Omladinskom centru CK 13, Ulica vojvode Bojovića 13. Radionice pod nazivom “Pisalište” su besplatne i namenjene su svima koji uživaju u pisanju.  Radionica će trajati dva sata, a Pisalište će se u narednom periodu održavati svake subote. Za prijavu treba poslati jedan svoj tekst (pesmu, priču, zapis) na imejl pisaliste@gmail.com.  

Održano Međunarodno takmičenje dece na ledu

Hokejaški međunarodni turnir “Future stars 2018” je otvoren u subotu u 12.15 časova u Ledenoj dvorani Spensa. Prijavljeno je 16 ekipa iz pet zemalja, koje su se takmičile u subotu i nedelju. Sve ekipe  bile su mešovitog sastava, a takmičile su se u dve uzrasne kategorije – starosti do osam godina i do 10. U svakoj kategoriji bil je po osam ekipa. Utakmice su u subotu odigrane od 10 do 16 časova, a u nedelju od 10 do 14.45, kada su i dodeljene medalje. Turnir organizuje hokejaški klub “NS Stars” pod pokroviteljstvom Uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada. Ulaz je bio besplatan.      

Biblioteka u S. Mitrovici obeležila 152 godine postojanja

Već 152 godine, gradska Biblioteka u Sremskoj Mitrovici nosi ime po iskrenom ljubitelju knjiga, koričaru i izdavaču iz sela Ležimir, Gligoriju Vozaroviću. Tome u čast, u prepunoj čitaonici biblioteke, uz svečan i prigodan program obeležen je Dan biblioteke. Pored predstavnika lokalne samouprave i kulturnih ustanova Grada, kao i velikog broja zaljubljenika pisane reči u prijatnom ambijentu, zaposleni u biblioteci, podsetili su na sve ono što se u ovoj kulturnoj ustanovi događalo tokom godine. Ono što je ostalo izvorno od osnivanja Srpske građanske čitaonice, jeste to da je Biblioteka i dalje, mesto gde se Mitrovčani okupljaju oko knjiga i šireći i negujući ljubavi prema knjigama i čitanju. Prema rečima direktora Biblioteke Rajka Sekulića, koji s ponosom ističe, da je Biblioteka “Gligorije Vozarović” u Sremskoj Mitrovici, još uvek temelj, mesto i riznica u kojoj se čuva kulturno blago i naša istorija, a fond od 120.000 knjiga i više od 6.300 članova najbolje govori koliki je značaj i uloga ove institucije.
U okviru kulturne i javne delatnosti, sremskomitrovačka Biblioteka ostvaruje odličnu saradnju sa čitalačkom publikom i to od predškolskog uzrasta do zrelog doba. Kroz prostor Biblioteke prošli su i mnogobrojni gosti poput knjizevnika, slikara, naučnika, koji su svojim delima pružili bogatstvo i lepotu stvaralaštva. Tako će biti i narednih dana , a sve do petka, kada će u biblioteci u čast 152 godine postojanja, bito organizovane raznovrsne aktivnosti sa različitim sadržajima. https://www.youtube.com/watch?v=qMYw3vMf_e4 

Održan međunarodni bejzbol turnir za decu

Na međunarodnom bejzbol turniru za decu pod nazivom „Novi Sad Indoor Baseball” koji je održan 17. i 18. februara u Osnovnoj školi „Prva vojvođanska brigada” učestvovalo je deset ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije. Za šampionski pehar borila su se deca uzrasta do 15 godina. U zajedničkom zbiru tokom dva dana je odigrano ukupno 27 utakmica, koje su prilagođene određenim pravilima po kojima će se međusobno takmičiti bejzbol klubovi iz Zagreba, Varaždina, Karlovca, Erda, Budimpešte, Ljubljane ali i Novog Sada.
Turnir je organizovao Bejzbol i softbol klub „Novi Sad”, a ceremonijalnim bacanjem bejzbol loptice takmičenje je otvorio član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin i košarkaš Željko Rebrača, javljaju iz Gradske kuće.  „Važno je animirati kadete, decu uzrasta do 15 godina i omogućiti im da odmete snage, ali i da se upoznaju i druže sa vršnjacima iz regiona“, rekao je na otvaranju Cvjetićanin, naglasivši da je značaj turnira u popularizaciji bejzbola.
Međunarodni turnir u bejzbolu za decu prvi put je organizovan 2007. godine kada su se takmičile četiri ekipe. Proteklih godina je turnir porastao, pa se danas izdvaja kao jedan od najvećih u regionu i okuplja učesnike iz gotovo svih susednih zemalja.   

Vremeplov: Umro  Gaus

Na današnji dan 23. februara 1855. godine umro je nemački matematičar, fizičar i astronom Karl Fridrih Gaus, osnivač čuvene matematičke škole i direktor opservatorije u Getingenu. Pronašao je niz metoda u teoriji brojeva, algebri, geometriji, analizi, astronomiji, teoriji površi i višoj geodeziji. Otvorio je novu etapu u razvoju diferencijalne geometrije i postavio nove temelje nebeske mehanike i astronomije. Konstruisao je geodetski instrument heliotrop. Više matematičkih pojmova nazvano je njegovim imenom – Gausov algoritam, Gausova konstanta, Gausova krivina, Gaus-Krigerova projekcija. Jedinica za magnetnu indukciju nazvana je “gaus” (oznaka Gs), ali se sada, u čast srpskog naučnika Nikole Tesle, u Međunarodnom sistemu jedinica koristi oznaka “tesla” (skraćeno T). Dela: “Disqusitiones arithmeticae sapra superficies curvas”, “Theoria motus corporum coelestium”.

Vremeplov: Uhapšen Zola

Francuski pisac Emil Zola uhapšen je na današnji dan 23. februara 1898. godine zbog objavljivanja otvorenog pisma predsedniku Francuske, pod naslovom “Optužujem”, u kojem je vladu optužio za antisemitizam i montirani sudski proces protiv Alfreda Drajfusa, oficira (kapetan) optuženog za izdaju.

Vremeplov: Rođen  Matija Korvin

Na današnji dan  23. februara  1443. godine rođen je mađarski kralj Matija Hunjadi, kod Srba poznat kao Matija Korvin. Tokom vladavine od 1458. uspešno je ratovao protiv Turaka i Habzburga, zauzevši 1486. i Beč (gde je i umro 1490). Obnovio je mađarsku državu posle decenija anarhičnog stanja. Uspešno je reorganizovao zemlju – finansije, vojsku, pravosuđe i administraciju. U periodu njegove vlade značajan procenat pripadnika vojnih formacija pod njegovom komandom, činili su Srbi. Pomagao je razvoj gradova, u Požunu (sada Bratislava) 1465. osnovao je univerzitet a 1472. i prvu štampariju. Korvin je od latinskog “Corvus” – gavran, pošto se predstava gavrana nalazila na njegovom ličnom grbu. Posedovao je jednu od najvećih privatnih biblioteka svoga doba.

Vremeplov: Rođen Karl Jaspers

Nemački filozof Karl Teodor Jaspers rođen je na  današnji dan 23. februara  1883. godine. Po završetku medicine radio je na Psihijatrijskoj klinici u Hajdelbergu, a potom je bio profesor filozofije dok ga 1937. nisu otpustili nacisti. Objavio je 25 knjiga iz psihijatrije i filozofije. Dela: “Opšta psihopatologija”, “Psihologija pogleda na svet”, “Filozofija”, “Um i egzistencija”, “O istini”, “O izvoru i cilju istorije”, “Filozofska vera”.

Vremeplov: Verski rat francuskih katolika i protestanata

Na  današnji dan 23. februara 1574. godine  izbio je verski rat francuskih katolika i protestanata (hugenota) – peti po redu. Hugenotski ratovi vođeni su od 1562. do 1598. g. a verski sukobi potresali su Francusku sve do 18. veka.

Vremeplov: Umro Džon Kits

Engleski pisac Džon Kits, jedan od najvećih pesnika engleske književnosti, čije stihove odlikuju izuzetna melodičnost i sažet a izražajan pesnički jezik umro je na današnji dan  23. februara  1821. godine Bio je nadahnut antičkom kulturom. Njegovi soneti, spev “Endimion”, pesme “Oda slavuju”, “Oda grčkoj urni”, “Oda jeseni” smatraju se vrhunskim poetskim delima napisanim na engleskom jeziku. Njegova “Pisma” su važan prilog razvitku teorije estetike.

Vremeplov: Rođen Georg Hendl

Na današnji dan  23. februara 1685. godine rođen je nemački kompozitor Georg Fridrih Hendl, uz Johana Sebastijana Baha najistaknutiji predstavnik baroka u muzici. Veći deo života proveo je u Londonu kao direktor Kraljevske muzičke akademije (od 1719). Stvarao je opere izrazite dramatike i bogate melodike, u žanru italijanskih opera-serija. Dela: opere “Rinaldo”, “Julije Cezar”, “Aleksandar”, “Kserks”, oratorijumi “Mesija”, “Izrael u Egiptu”, “Juda Makabejac”, Samson”, “Saul”, orkestarske svite “Muzika na vodi”, “Muzika za vatromet”.

Lončar: Više od 30.000 nevakcinisane dece u Srbiji

U Srbiji ima više od 30.000 dece koja još nisu vakcinisana, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Na današnji dan, kaže ministar, 2.222 ljudi obolelo od malih boginja, ima 268 komplikacija, a više od 30.000 dece u Srbiji još nije vakcinisano. I sada treba da pustimo decu da idu u vrtić nevakcinisana i da tako idu u školu, da onda imamo još više obolelih i onda svi da kažu da ova država ne radi. Molim vas, vakcinišite svoju decu, ne postoji drugi lek. Nemojte da širimo priču. Iz ove situacije ne možemo da izađemo, to govore primeri, statistika, struka, dok ne vakcinišemo decu. Nema drugog rešenja, rekao je Lončar za Pink.
Prema njegovim rečima, sud će odlučiti o javnim ličnostima koje su javno pozivale roditelje da deci ne daju MMR vakcinu i pozvao roditelje da decu neizostavno vakcinišu. Živa vakcina je i za varičele i za MMR, objašnjava ministar i dodaje da struka kaže da se mogu obe primiti odjednom, a ako se ne prime tako, onda mora da postoji razmak od četiri nedelje, a onda je pedijatar taj koji pogleda dete, uradi analize i donese odluku.

Morbile i rubeole: Pojave koja zbunjuju roditelje

U jeku epidemije malih boginja od kojih je u našoj zemlji do sada obolelo više od 2.100 ljudi, a bilo je i smrtnih slučajeva, roditelji su često u panici i ne znaju da li je osip koji se pojavio na telu deteta znak pojave morbila ili rubeola. Lekari kažu da postoje razlike u simptomima ove dve vrste boginja, ali savetuju svima da što pre odvedu dete kod pedijatra i započnu lečenje. Podsećaju i da je najbolji način zaštite od obe ove zarazne bolesti MMR vakcina. Epidemiolog docent dr Mioljub Ristić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže da se osnovna razlika između ova dva oboljenja ogleda u kliničkoj slici, odnosno u simptomima i znacima oboljenja.
Dok je rubeola uglavnom blaga infekcija gde 50 osto slučajeva prolazi bez klinički izraženih tegoba, sa diskretno prisutnim osipom koji se često previdi, kod morbila dominira ospa koja je makulopapularna i koja se prvo javlja na licu da bi se u naredna tri dana spustila na celo telo. Dodatno, osip kod rubeole može da bude praćen svrabom, što nije slučaj kod morbila. Ono što jeste prisutno kod rubeole, a što ne karakteriše kliničku sliku morbila je otok subokcipitalnih limfnih žlezda, kao i žlezda smeštenih iza ušnih školjki i u predelu vrata obolele osobe, kaže dr Ristić i dodaje da kod rubeola infekcije mogu da budu prisutni i bolovi u zglobovima, koji su češći kod žena starijeg uzrasta, a retko su prisutni kod male dece i muškaraca. Njegov savet roditeljima je da se kod pojave bilo kog od znakova ili simptoma rubeole ili morbila odmah jave izabranom pedijatru deteta, kao i u slučaju svake druge zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi vakcinacija.
Osim visokih stopa hospitalizacije kod obolevanja od morbila, naročito u uzrastu nevakcinisane dece mlađe od pet godina i starijih od 20 godina, kod obolelih mogu da se jave komplikacije u vidu otitisa, dijareje, zapaljenja mozga, konvulzija, a najčešća komplikacija morbila s potencijalom za nastanak smrtnog ishoda je zapaljenje pluća, navodi dr Ristić. Rubeola virus ima izražen teratogeni potencijal na plod u prvom trimestru trudnoće, koji se registruje kod 90 odsto obolelih trudnica, a dr Ristić kaže kako ova infekcija može da bude uzrok smrti ploda, spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja. Zbog potencijalne opasnosti za nastanak nakaznosti ploda, oštećenja sluha, vida, srca, mozga, koštano-zglobnog sistema, jetre i slezine, od izuzetnog je značaja da buduće trudnice budu prethodno vakcinisane MMR vakcinom u uzrastu  kada je vakcinacija preporučena kalendarom vakcinacije u Srbiji, napominje dr Ristić.
Prvi simptomi morbila javljaju se od  sedam do 18 dana nakon inkubacije. Bolest u početku liči na prehladu s curenjem iz nosa i blagom temperaturom. Oči mogu da postanu crvene i osetljive na svetlo. Kako bolest napreduje, obično od trećeg do sedmog dana bolesti, temperatura može da poraste i do 39 i 40 stepeni Celzijusa. Javlja se ospa koja traje od četiri do sedam dana, obično počinje na licu i širi se po celom telu. Posle infekcije ostaje doživotan imunitet. Osobe obolele od morbila najzaraznije su od drugog do četvrtog dana pre i do četiri dana nakon izbijanja ospe.

Dopunskom imunizacijom povećan obuhvat, ali …

Iako je tokom poslednja tri meseca dopunskim imunizacionim aktivnostima obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom povećan na teritoriji Novog Sada i Vojvodine, epidemiolog docent dr Mioljub Ristić ocenjuje da su potrebni dodatni napori svih u sitemu imunizacije, kako bi se dostigao željeni obuhvat od 95 osto vakcinisanih, naročito u uzrastu dece od jedne i dve godine života. Efikasna zaštita protiv rubeole i morbila je MMR vakcina, koja štiti i od zaušaka. Jednom posetom lekaru i vakcinacijom MMR vakcinom istovremeno štitimo decu od tri različita oboljenja. Od početka novembra prošle godine do 13. februara ove godine u Vojvodini je registrovano 53 slučaja morbila, a od tog broja, u epidemiji koja je prijavljena u Gradu Novom Sadu, obolelo je 26 osoba, kaže dr Ristić.

Nevakcinisana deca neće moći u obdaništa

Jedna od oštrijih mera Ministarstva zdravlja je ta da roditelji nevakcinisane dece neće moći da ostavljaju svoje mališane u obdaništima, zbog toga što im pedijatri neće davati potvrde da su deca zdrava. Tu meru sprovode i nadležni u Predškolskoj ustanovi Radosno detinjstvo u Novom Sadu, gde boravi 16 hiljada mališana.  Mirjana Đurđev, direktorka Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” kaže: “Negde smo i zadovoljni jer je 99 odsto roditelja ispoštovalo našu molbu da naše patronažne sestre izvrše uvid u vakcinalne kartone dece. Pretpostavljam da je i to rezultiralo da mi danas u vrtićima nemamo ni jedno obolelo dete od morbila, takođe ni zaposlenih nema koji su zaraženi i mislim da su ove preventivne mere negde i urodile plodom. “Da li to znači da su sva deca koja trenutno borave u vrtićima vakcinisana?” “Tako je”. Lekari i dalje apeluju na roditelje čija deca nisu vakcinisana, ili su nepotpuno vakcinisana, da se odazovu pozivu na imunizaciju.http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/u-vojvodini-56-slucajeva-malih-boginja-zabrana-poseta-u-bolnicama_894561.html

Preterana upotreba tehnologije – deca (ne)mirna

Naučnici su otkrili da tablet uređaji i mobilni telefoni smiruju malu decu, ali i da loše utiču na njihov emocionalni razvoj i miran san. U poslednje vreme, nazivaju ih elektronskim bebisiterkama – roditelji privremeno dobiju mirnu decu. Samim tim, deca su i manje fizički aktivna, što dovodi i do brojnih deformiteta. Sa kakvim se zdravstvenim i drugim problemima suočavaju današnja deca, zbog preterane upotrebe modernih tehnoloških uređaja?         https://www.youtube.com/watch?v=vkrvquXW1Js
https://www.youtube.com/watch?v=efNA1xF-ygo

 

By admin