Vesti – 24/25.02.2018.

U ponedeljak u Nemanjinoj o sudbini PKU

Ministarstvo prosvete je, za ponedeljak, 26. 02.2017. godine (u 10:30 časova),  pozvalo reprezentativne sindikate na  „konsultacije (ne kažu čak ni na pregovore, prim. ured.)  predstavnika Ministarstva prosvete i reprezentativnih sindikata oko produženja PKU-a za osnovne i srednje škole i domove učenika, nakon dobijanja mišljenja nadležnih ministarstava“,  saopštilo je Ministarstvo. Konsultacije će se  održati u zdanju Ministarstva u  Nemanjinoj 22-24.

Brajković se dalje bahati: Pregovara i bez ovlašćenja i stava organa SRPS-a

Očigledno bez namere da sazove sastanak Predsedništva SRPS-a, a kamoli  Republičkog odbora, koji je jedini meritoran da da befel na prihvatanje PKU, Slobodan Brajković, lažni predsednik SRPS-a uputio je sledeći dopis članovima Predsedništva ovog sindikata (koji su takođe u tehničkom mandatu, jer je svim organima ovog Sindikata istekao mandat još početkom 2017. godine, prim. ured.)
Poštovani članovi Predsedništva RO SRPS-a,
Na sastanku održanom 05.02.2018. godine u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja, svi reprezentativni sindikati su se složili da se važećem PKU produži rok važenja na tri godine, imajući u vidu da istom ističe rok važenja dana 05.03.2018. godine. Navedeni predlog je podržan kako nam je saopšteno na sastanku i od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kao i od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva finansija. Sa predlogom se jedino nisu složili predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pozivajući se na primenu Zakona o zaposlenima u javnim službama počev od 01.01.2019.godine, kao i da su ostale javne službe kao što su kultura, zdravstvo i socijalna zaštita produžili svoje kolektivne ugovore na rok važenja od godinu dana, ili do 31.12.2018. Dogovoreno je da se ovaj predlog uputi na adresu Vlade Republike Srbije na davanje saglasnosti.
Vlada Republike Srbije je odbila da da saglasnost za produženje PKU na tri godine kao i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i dali su predlog da se rok važenja PKU produži na godinu dana do 05. 03. 2019. godine. Molimo  vas da se pismenim putem (mailom)  u najkraćem roku izjasnite da li ste za ovaj predlog ili ne.
S poštovanjem,
Slobodan Brajković
Na taj način već godinama prenzioner Brajković koji je uzurpirao funkciju predsednika Sindikata, nastavlja po principu “sindikat to sam ja”  i sam odlučuje o krucijalnim pitanjima za Sindikat i nepovratno urušava organizaciju koju  navodno predstavlja.

Kvalitetno obrazovanje za svu decu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je 21. februara u Beogradu tokom razgovora sa komesarom za ljudska prava Saveta Evrope Nilsom Muižnieksom da se zalaže za kvalitetno obrazovanje za svu decu i najavio da će se povećati broj ličnih asistenata. Zadivljen sam nivoom entuzijazma kojim ti ljudi rade. Imaćemo asistente u većem broju, kazao je Šarčević. Govoreći o specijalnim školama Šarčević je rekao je i da je plan da oko 80 dece ide u redovne škole, kao i da se razmišlja da se primeni model koji omogućava da deca koja imaju teškoće da određene stvari savladaju u redovnoj školi. Ministar je kazao da su zakonom predviđene sve mogućnosti obrazovanja – obrazovanje kod kuće , kao i obrazovanje u bolničkim ustanovama.

Muižnieks se interesovao za obrazovanje Roma

Komesara za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks zanimalo je i koliko su deca pripadnici romske nacionalne manjine uključena u sistem obrazovanja. Ministar prosvete ocenio je da je obrazovanje romske dece  kvalitetno u gradskim sredinama, u kojima su u velikoj meri uključena u osnovno obrazovanje, kao i da se sve više uključuju u srednjoškolsko i univerzitetsko obrazovanje. Država ima afirmativne mere kada su u pitanju studije, posebno kada je reč o studentkinjama romske populacije, kako bi bilo jednako zastupljene. Kada je u pitanju srednje obrazovanje broj kandidata je sve veći, ali svakako nije dovoljan, naveo je on. Komesar za ljudska prava Saveta Evrope poželeo je ministru prosvete da realizuje sve planove o kojima je govorio, za koje je ocenio da su sjajni.

Paunović: Značajni rezultati “Dekade za inkluziju Roma”

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks koji se 21. februara sastao sa direktorkom Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović pohvalio je rezultate koji su ostvareni na polju obezbeđivanja ličnih dokumenata za pripadnike romske nacionalnosti. Kako je saopšteno iz Kancelarije, Muižnieks se interesovao i za mere koje se preduzimaju u cilju unapređenja položaja i prava nacionalnih manjina, posebno prava u vezi informisanja na maternjem jeziku.
Paunović je istakla da je Srbija kroz sprovođenje Dekade za inkluziju Roma do 2015. godine postigla značajne rezultate. “Rešeno je pitanje ličnih dokumenata za više od 25.000 lica romske nacionalnosti. Zakonom o matičnim knjigama uređen je i postupak obnavljanja uništenih ili nestalih matičnih knjiga koje se vode za područje KiM, a u skladu s kojim je u 2015. godini izvršeno 2.919 upisa, ranije pravno nevidljivih lica romske nacionalnosti”, rekla je Paunović. U oblasti zdravstvene zaštite Roma, kako navodi Paunović, rezultati rada 75 zdravstvenih medijatorki doveli su do velikog pomaka i njihov rad je jedna od najuspešnijih mera u javnim politikama preduzetim u prethodnom periodu. U oblasti stanovanja prvi put je uspostavljena evidencija o broju i mestu gde se nalaze neformalna romska naselja. Romi i Romkinje su prepoznati kao teže zapošljiva društvena grupa i prema njima se, kaže, primenjuju mere aktivne politike zapošljavanja, realizuju se programi podsticanja samozapošljavanja, zapošljavanja uz subvencije poslodavcima u privatnom sektoru. U srednjim školama je u poslednje dve školske godine dodeljeno 1.346 novčanih stipendija za romske učenike, rekla je Paunović.

Ministarstvo i  Džudo savez:  „Džudo za sve“

Protokol o saradnji o realizaciji programa „Džudo za sve“ na osnovu koga će biti obezbeđena oprema za devet škola u Srbiji i naknada za trenere potpisali su 22. februara u Beogradu ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik Upravnog odbora Džudo saveza Srbije Milovan Bratić.
http://www.mpn.gov.rs/potpisan-protokol-o-saradnji-o-realizaciji-projekta-dzudo-za-sve/

Opada broj srpskih lektorata u inostranstvu

Dok se nekada srpski jezik učio na univerzitetima u 30 zemalja, a Srbija slala u svet stotine lektora, nemar je doveo do toga da danas imamo desetak lektorata u svetu, a da su mnoge katedre za srpski jezik preuzeli lingvisti koji predaju hrvatski, bosanski, pa i crnogorski jezik, pišu “Novosti”. Kako bi se, dodaje list, osipanje zaustavilo, a mreža lektorata poboljšala, tri ministarstva – kulture, prosvete i spoljnih poslova – formirala su radnu grupu koja treba da se bavi ovim problemom i u čiji rad su uključeni i profesori Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. “Prvi zadatak je da radna grupa utvrdi kriterijume za izbor lektora, kakvo obrazovanje i iskustvo je potrebno”, rekao je za “Novosti” ministar kulture Vladan Vukosavljević.      http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/osipa-se-broj-srpskih-lektorata-u-inostranstvu_895334.html

Srpska pravoslavna gimnazija u Zagrebu – među najboljim

Srpska pravoslavna opšta gimnazija u Zagrebu ispratiće ove godine jubilarnu, desetu generaciju maturanata. Ta obrazovna ustanova je jedna od najboljih u Hrvatskoj, što potvrđuju i brojne nagrade koje učenici gimnazije osvajaju na raznim takmičenjima.            https://www.youtube.com/watch?v=Jv5KQVxEDDk

Vulin čestitao Dan Univerziteta odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je  Dan Univerziteta odbrane i Dan Inspektorata odbrane, ističući da su na polju vojnog obrazovanja ostvareni brojni rezultati i postignuti zapaženi uspesi. Dan Univerziteta odbrane obeležava se 24. februara. Na taj dan pre sedam godina Vlada Srbije je donela Odluku o osnivanju Univerziteta odbrane u Beogradu, poštujući tradicije i praznike vojnih visokoškolskih ustanova. Vulin je, čestitajući taj dan, poručio da reforma sistema odbrane, vojna doktrina, promene u strategiji nacionalne bezbednosti, kao i modernizacija Vojske Srbije zahtevaju promene i na planu vojnog školstva, koje se razvija u dobrom pravcu, uprkos brojnim iskušenjima i obavezama.

Takmičenje osnovaca u programiranju mBot robota

U OŠ “Petefi Šandor” (Bore Prodanovića 15a) u Novom Sadu u subotu 24.februara, biće održano takmičenje osnovaca u programiranju mBot robota. Ova faza takmičenja je regionalnog karaktera i 24. februara istovremeno se organizuje u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, a na njemu će ukupno učestvovati oko 100 ekipa sa preko 300 učenika. Na takmičenju u Novom Sadu nadmetaće se 26 škola iz Novog Sada, Odžaka, Rume, Sremske Kamenice, Bačke Palanke, Sremske Mitrovice, Subotice, Kikinde, Srbobrana, Kule, Šapca, Sombora i drugih okolnih mesta. Takmičenje pod nazivom KODigranje organizuje se u sklopu akcije Bitka za znanje, u okviru koje je do sada 431 škola u Srbiji dobila po 5 mBot robota uz pomoć kojih učenici od 5. do 8. razreda, uz mentorsku podršku svojih nastavnika koji su prethodno prošli obuku za korišćenje robota u nastavi, uče osnove kodiranja i programiranja.
Humanitarno-edukativni program Bitka za znanje, nastoji da programiranje kao najperspektivniije zanimanje bude uvedeno u osnovne škole i da motiviše učenike da se u budućnosti bave naukom, tehnologijom, inženjerstvom i informatikom. Po 10 najboljih ekipa koje u Beogradu, Novom Sadu i Nišu ostvare najbolji rezultat plasiraće se u veliko finale koje će u drugoj polovini aprila biti organizovano u Beogradu. Program Bitka za znanje podržalo je nekoliko desetina društveno odgovornih kompanija, Vlada Srbije, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Privredne komore Srbije. Više informacija o akciji dostupno je na sajtu www.bitkazaznanje.rs.

Predstavljen Nacionalni model studentske prakse

Nacionalni model studentske prakse čiji je cilj da mladi steknu praktična znanja i iskustva i budu obučeni za tržište rada predstavljen je 20. februara studentima na Pravnom fakultetu u Beogradu. Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Džamić rekao je da se resorno Ministarstva zalaže da praksa bude obavezna za sve studente u Srbiji. Kad smo razmišljali o tome kako je najbolje napraviti Nacionalni model studentske prakse, uzor nam je bio primer saradnje lokalne samouprave i univerziteta u Srbiji i zaista moram da kažem da je BG praksa najbolji model takve saradnje koji postoji u Srbiji, naveo je Džamić.
Pomoćnik ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić poručila je studentima da je prošlo vreme čekanja na posao, da se posao danas danas kreira. Naš zadatak je da kreiramo obrazovnu politiku koja će omogućiti da se tokom osnovnih studija uporedno usavršavate, kako u pogledu disciplina i oblasti kojima se bavite, tako i da razvijate preduzetničke veštine bez kojih stečeno znanje ne može postati deo šireg razvojnog sistema, korisnog kako za vas, tako i za celo društvo, naglasila je Grujić.
Menadžer Grada Beograda Goran Vesić istakao je da je program BG prakse program koji Grad Beograd sprovodi već osam godina u saradnji sa Centrom za karijere Univerziteta u Beogradu. Kroz tu praksu, precizirao je Vesić, do sada je prošlo 1800 studenata sa 26 fakulteta i oko 250 mentora. Desetak studenata je nakon prakse ostalo kod nas da radi, ali problem sa BG praksom je što moramo da stvorimo uslove da više studenata nakon prakse ostanu da rade u Skupštini grada Beograda. U Gradu trenutno imamo nedostatak kadrova, pogotovo mladih, jer je administracija sve starija i zaista je neophodno da uključimo što više mladih, naveo je Vesić.

Šarčević: Da deca svakodnevno imaju fizičku aktivnost

U Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ u Beogradu u utorak  je održana egzibiciona utakmica između rukometaša Crvene zvezde i Partizana, kojoj je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Šarčević je novinarima nakon utakmice rekao da se školskom sportu pristupa na potpuno drugačiji način, uvođenjem programa koji se zove svakodnevni sport. Cilj je da bude što više turnira i da među decom vlada takmičarski duh, kazao je ministar i dodao da se u to najviše uključio Beograd. On je naveo da je politika Vlada Srbije da se projektuje što više sportskih objekata i da prioritet Ministarstva predstavljaju mesta u Srbiji u kojima na primer ima samo jedna sala, a više škola. Šarčević je kazao da je cilj da deca svakodnevno imaju fizičku aktivnost i naveo da  Ministarstvo jako dobro sarađuje sa sportskim savezima.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je na današnjem meču  branio za Crvenu zvezdu kazao je da je cilj meča da se promoviše školski sport i da što veći broj učenika osnovnih i srednjih škola počne da se bavi sportom. Više od 36.000 dece godišnje prođe kroz razna školska, opštinska i gradska takmičenja. U ovom trenutku imamo devet sportova. Ove godine dodajemo i džudo i vaterpolo, dakle 11 sportova u kojima naši klinci mogu da se takmiče, kazao je Mali.

Subotica: Njilaš  posetio OŠ „Majšanski put”

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš posetio je 20. februara Osnovnu školu „Majšanski put” u Subotici, kojoj je – putem konkursa sekretarijata – dodeljeno skoro tri i po miliona dinara za adaptaciju objekta i izradu projektne dokumentacije. Direktorka škole Beata Bognar zahvalila je na poseti i tom prilikom je izjavila: „U januaru je završena prva faza zamene PVC stolarije na spratu glavne zgrade, što je jedna od najvećih investicija. Pored toga, osvežili smo veb-stranicu naše škole i izradili projektnu dokumentaciju ne samo za rekonstrukciju krova, već i za sportski poligon koji se nalazi u dvorištu. Veoma smo zahvalni sekretarijatu, jer smo u saradnji s njim uspeli da stvorimo bolje uslove za rad kako za učenike, tako i za zaposlene.”
Mihalj Njilaš je istakao da planski treba nastaviti sa obezbeđivanjem sredstava za obnovu vaspitno-obrazovnih ustanova. Tom prilikom je rekao: „Trenutno je otvoreno sedam konkursa i očekujemo što više aplikanata. Saglasno budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine, reč je o 413 miliona dinara. To nisu mala sredstva i želimo da ih iskoristimo što bolje za dobrobit obrazovanja i oblasti prava nacionalnih manjina.” 
Direktorka škole želi da nastavi sa ulaganjima u školu, a u bliskoj budućnosti bi volela da do kraja zamene sve prozore i gasni kotao, te da srede izolaciju na fasadi i na tavanskom prostoru, da rekonstruišu sportski poligon i krov, kao i da zamene parket u sali za fiskulturu.
Nakon priredbe učenika, sekretar Njilaš održao je radni sastanak s direktorkom škole, a potom su obišli i objekat škole. U okviru akcije „Sekretarijat bliži školskim klupama”, zaključno s današnjim danom, posećeno je 55 obrazovnih ustanova na teritoriji AP Vojvodine.

Izložba posvećena Hildi Dajč

Izložba posvećena Hildi Dajč koja je poslednje dane života provela u logoru Judenlager Semlin (Staro Sajmište) je otvorena u ponedeljak, 19. februara u Ustanovi kulture “Parobrod” u Beogradu. Izložbu je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Ambasadom Države Izrael u Beogradu. Izložbu čine ilustracije iz stripa o Hildi Dajč autora Aleksandra Zografa. Pisma koja je Hilda pisala svojim prijateljicama Nadi i Mirjani sačuvana su  i opisuju život u logoru kao što Dnevnik Ane Frank oslikava život Jevreja u Evropi. Pisma su svedočanstvo o životu među žicama, životu u kome ličnost postaje broj, životu kojem je oduzeto dostojanstvo, nada, vera. Hilda Dajč, poreklom  Jevrejka, rođena je 1922. godine u Beču. Nekoliko godina nakon rođenja sa svojim roditeljima preselila se u Beograd. Svi zatvorenici „Sajmišta”, uključujući i porodicu Hilde Dajč su streljani tokom marta i maja 1942.

Vremeplov: Rođen Kapetan Miša

Na današnji dan  24. februara  1803 godine rođen je srpski trgovac i brodovlasnik Miša Anastasijević. Za “kapetana dunavskog” 1833. postavio ga je knjaz Miloš Obrenović, s kojim je bio u poslovnom ortakluku. Od tog vremena on je poznat kao “Kapetan Miša”. Posedovao je čak 74 broda, solane u Vlaškoj i Mađarskoj kao i velika imanja u rumunskoj žitnici Vlaškoj. Veliku zgradu na Studentskom trgu u Beogradu, u kojoj se sada nalazi rektorat Univerziteta u Beogradu, poznatu kao Kapetan-Mišino zdanje, poklonio je 1863. “svom otečestvu”.

Vremeplov: Ukaz o primeni gregorijanskog kalendara

Papa Grgur XIII izdao je na današnji dan 24. februara  1582 godine bulu o primeni gregorijanskog kalendara. Reforma julijanskog kalendara i uvođenje gregorijanskog, sprovedena je iz praktičnih razloga, julijanski kalendar je astronomski neprecizan, dok je kod gregorijanskog odstupanje neuporedivo manje.

Vremeplov: Rođen Vilhelm Grim

Nemački pisac Vilhelm Grim, sakupljač i obrađivač narodnih bajki, koje je, kao i većinu drugih dela, objavio u saradnji sa starijim bratom Jakobom rođen je na današnji dan 24. februara 1786. Izdavao je i nemačke srednjovekovne književne spomenike i proučavao mitologiju.

Vremeplov: Rođen Ljubomir Ivanović

Srpski  slikar Ljubomir Ivanović, pionir srpske grafike rođen je na današnji dan  24. februara 1882 godine. Posle studija na Državnoj akademiji u Minhenu, bio je profesor Umetničke škole u Beogradu. U srpskom slikarstvu razvio je crtež od pomoćne slikarske discipline do samostalnog umetničkog dela. Njegovi izvanredni realistički crteži, s motivima iz raznih krajeva naše zemlje imaju, uz umetničku, i izuzetnu dokumentarnu vrednost. Izradio je dve mape linoreza: “Stari Pariz” i “Iz naših krajeva” i tri albuma crteža olovkom: “Iz Južne Srbije”, “Predeli Šumadije i Južne Srbije” i “Jugoslovenski predeli”.

Vremeplov: Program nacističke partije Nemačke

Prvi politički program Nacionalsocijalističke radničke partije Nemačke, koju je 1919. u Minhenu osnovao (preuzeo) Adolf Hitler, objavljen je u 25 tačaka na  današnji dan 24. februara  1920  godine. Program koji je sačinio Hitler kasnije je razrađen u njegovoj knjizi “Majn kampf”. Već u njoj je jasno nagoveštena njegova politička vizija (rasizam, posebno prema Jevrejima).

Vremeplov: Umro Pavle Julinac

Na  današnji dan 25. februara 1785 godine umro je Pavle Julinac, srpski istoričar i prevodilac, autor prve objavljene istorije Srba na srpskom jeziku. Poreklom je bio iz plemićke graničarske porodice, najverovatnije iz Segedina. Završio je licej u Požunu (danas Bratislava). Od 1753. boravio je u Rusiji, gde je započeo karijeru vojnika i diplomate. od 1762. radi pri ruskom poslanstvu u Budimu pa u Beču, a od 1783. nalazi se na mestu ruskog generalonog konzula u Napulju. “Kratkoje vedenije v istoriju proishoždenija slaveno-serbskago naroda” objavio je u Veneciji 1765. pod uticajem njegovog požunskog profesora Jana Tomke-Saskog. Preveo je sa francuskog i u Beču 1776. objavio Marmontelovog “Velizarija”, roman opšte popularan širom tadašnje Evrope.

Vremeplov: Umro Kristofer Ren

Engleski  arhitekta Kristofer Ren, osnivač Kraljevskog društva u Londonu (akademija nauka) i njegov prvi predsednik od 1680. do 1682 umro je na današnji dan  25. februara  1723 godine. Zaslužan je za usvajanje renesansnih arhitektonskih uzora i napuštanje duge tradicije zidanja u kasnogotičkom maniru. Posle požara koji je opustošio London 1666, uključujući 53 crkve, projektovao je niz zdanja, među kojima i monumentalnu katedralu Svetog Pavla.

Vremeplov: Ubijen Stanoje Glavaš

Na današnji dan 25. februara  1815  godine ubijen je srpski vojvoda Stanoje Glavaš, jedan od čelnika Prvog srpskog ustanka. Pravo ime bilo mu je Stanoje Stamatović. Ubijen je prema nalogu Sulejman paše, posle propasti Hadži-Prodanove bune. Na zboru u Orašcu, na Stretenje 1804. odbio je da predvodi Prvi srpski ustanak i na njegov predlog za vožda je izabran Karađorđe. Njegovo herojstvo u boju na Deligradu, u oslobađanju Prokuplja, opsadi Beograda i drugim bitkama opevano je u narodnim pesmama, a Đura Jakšić je napisao i istorijsku dramu “Stanoje Glavaš”.

Vremeplov: Rođen Renoar

Francuski slikar Pjer Ogist Renoar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. veka rođen je na današnji dan 25. februara  1841. Radio je portrete, aktove, kompozicije iz savremenog života, mrtvu prirodu, pejsaže, s neuporedivim osećanjem za ljupka lica, životnu radost i prefinjen kolorit i razvio je izraz karakterističan po svetloružičastim i modrim tonovima. U starosti je radio i skulpture, pretežno aktove jedre forme.

Vremeplov: Rođen Karl Maj

Na današnji dan 25. februara 1842 rođen je Karl Maj, nemački književnik. Plodan i popularan autor, pisao je laku literaturu zabavnog karaktera. Bio je najtiražniji nemački autor. Dela: “Vinetu”, “Blago u srebrnom jezeru”, “Sin lovca na medvede”, “Od Bagdada do stambola”, “U balkanskim gudurama”.

Vremeplov: Umro fon Rojter

Osnivač britanske novinske agencije Rojter – Paul Julijus fon Rojter umro je na današnji dan  25. februara 1899. Po rođenju bio je nemački Jevrejin, pravo ime bilo mu je Izrael Bir Josafat. Izvesno vreme radio je u novinskoj agenciji Avas u Parizu, a zatim je osnovao novinsku agenciju Rojter, koja se i danas zove po njemu. Rojter je posle francuskog Avasa (danas Frans pres) druga najstarija novinska agencija na svetu.

Vremeplov: Posmrtni ostaci Kornelija Stankovića
preneti iz Budimpešte

Na današnji dan 25. februara  1949 godine posmrtni ostaci Kornelija Stankovića svečano su sahranjeni u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, nakon što su preneti iz Budimpešte, gde je Stanković umro 1865. Stanković je osnivač novog nacionalnog pravca u srpskoj muzici. Zapisivao je i harmonizovao srpsko crkveno pojanje. Rođen je 1831. u drevnoj porodici budimskih Srba. Školovao se u Aradu, Segedinu, Pešti, a u Beču je studirao kompoziciju. U Sremskim Karlovcima proučavao je i beležio usmenom tradicijom sačuvano srpsko crkveno pojanje. Bio je horovođa Beogradskog pevačkog društva. Doprineo je da se za srpsku muziku zainteresuju strani kompozitori, posebno ruski, uključujući Čajkovskog (“Srpski marš”, danas poznat kao “Slovenski”) i Nikolaja Rimskog-Korsakova (“Fantazija na srpske teme”). Dela: “Pravoslavno crkveno pojanje u srpskoga naroda”, šest svezaka “Srpskih narodnih pesama”, koje je harmonizovao za hor, za glas i klavir, ili samo za klavir.

Vremeplov: Rođen Enriko Karuzo

Italijanski  operski pevač Enriko Karuzo, jedan od najvećih tenora u istoriji opera rođen je na današnji dan 25. februara 1873. Bio je posebno cenjen kao izvođač rola u operama Đuzepea Verdija i Đakoma Pučinija i interpretator kancone. Jedan je od prvih pevača koji je snimio gramofonske ploče. Dela: “Uspomene”, “Metodi pevanja”.

Istraživanje  „Interetnička distanca, nasilje i nasilni ekstremizam koji vodi ka terorizmu“

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke  i tehnološkog razvoja učestvovali su 20. februara u Beogradu na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja „Interetnička distanca, nasilje i nasilni  ekstremizam koji vodi ka terorizmu“. Ispitivani su stavovi đaka prema pripadnicima drugih nacionalnosti, kao i kolika je etnička distanca među mladim ljudima, stavovi i iskustva đaka kada je u pitanju nasilno ponašanje prema vršnjacima i nastavnicima. Posebno mesto zauzela su pitanja vezana za terorizam i poznavanje ovog fenomena. Istraživanje je obuhvatilo 900 ispitanika, učenika sedmog i osmog razreda osnovne škole i srednjih škola u Bujanovacu, Novom Sadu, Subotici, Bačkom Petrovacu i Somboru. Rezultati istraživanja predstavljaju polaznu osnovu za dalje sprovođenje programa vršnjačke medijacije, razvijanja multietničkog dijaloga kao i programa prevencije nasilja, nasilnog ekstremizma i razvijanja svesti o bezbednosnim rizicima. Istraživanje je sproveo Istraživački centar za odbranu i bezbednost u saradnji sa Nansen dijalog centrom Srbija.

Ministarstvo i RTS: „Budi drug-spreči nasilje“

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Javna medijska ustanova „Radio-televizija Srbija” pokreću medijsku kampanju „Budi drug –spreči nasilje“  čiji je cilj zaštita dece i mladih od nasilja i razvijanje pozitivnog sistema vrednosti. Sporazum o saradnji Ministarstva i Javne medijske ustanove 21. februara su  potpisali   ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević.
Ovom kampanjom koju pokrećemo sa RTS-om želimo da šaljemo poruke i deci i roditeljima i svim odraslima  šta nije dobro da se radi, ali i koja ponašanja su konstruktivna i vode ka rešavanju nekih situacija u kojima se nađu: kako da se ponašaju kada dođu u konflikt sa drugovima, od koga da zatraže pomoć i podršku, da ne treba da trpe nasilje, da se problemi ne rešavaju tučom , silom, vređanjem nego da  razgovor pomaže, da znaju da je drugarstvo važno i da pomažu drugu ukoliko prijave nasilje a ne da ćute o tome, da roditelji treba da budu uzori i svojoj i drugoj deci, da su odrasli tu da im pomognu i da roditelji treba odmah da se obrate školi ako njihovo dete trpi nasilje, ali i kada se njihovo dete nasilno ponaša i da zajedno pronađu najbolja rešenja, poručio je ministar Šarčević.
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebnu pažnju posvećuje prevenciji nasilja, rekao je ministar Šarčević i naglasio da je važno da se radi na  razvijanju pozitivnih vrednosti, humanosti, saradnje, razumevanja, razvijanju drugarstva i da sarađujemo sa svima koji mogu da daju doprinos.
Poruke koje šaljemo nisu teorija negu su rezultat iskustva i zajedničkog rada stručnjaka, dece, nastavnika i roditelja, dodao je ministar i istakao da su se  novinari, sportisti, glumci, muzičari i druge  javne ličnosti odmah i bez oklevanja odazvale  pozivu i prihvatile da učestvuju u kampanji podržavajući naš napor da radimo zajedno za dobrobit naše dece.

RTS: Deca da postanu dobri i pristojni ljudi

Generalni direktor RTS Dragan Bujošević rekao je da je posao Javnog servisa da decu uči da postanu „dobri i pristojni ljudi“. Naš posao je da im kažemo da probleme mogu da reše na pametniji način, ali i da pomognemo roditeljima i nastavnicima, naveo je on. Promoteri kampanje, poznata tv lica Slobodan Šarenac i Dragana Kosjerina ocenili su da je ova kampanja sjajna stvar. Nadam se da ćemo kampanjom uspeti da korigujemo lošu sliku o kojoj često pričamo, rekla je Kosjerina. Šarenac je istakao da je vršnjačko nasilje  problem celog društva i da je to tema o kojoj ne sme da se ćuti.
Kratke video-spotove, sa jasnim porukama, RTS će emitovati u okviru televizijskog i radio programa pred najgledanije i najslušanije emisije. Ciljna grupa su mladi od 18 godina, ali i roditelji, nastavnici i svi drugi koji rade sa decom.Na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Youtube) plasiraćemo video-spotove, kako bi školarce, preko njima bliskih medija, na najbolji način animirali i edukovali. Preko mreža ćemo komunicirati sa mladima i tako u direktnom kontaktu sa njima saznati probleme i dileme koji ih muče i pokušati u nastavku kampanje da odgovorimo na njih. Ideja je i da se organizuje „Karavan drugarstva“, gde će promo-lica kampanje, zajedno sa psiholozima, obilaziti škole u Srbiji i poruke kampanje širiti u direktnom kontaktu sa decom i nastavnicima.

UB: Prva etička presuda za plagiranje

Na Senatu univerziteta u Beogradu u sredu 21. februara je pročitana javna osuda za povredu Kodeksa profesionalne etike od strane redovne profesorke Biološkog fakulteta dr Lidije Radenović. To je ujedno i prva etička presuda doneta na osnovu Pravilnika o utvrđivanju neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova UB. – Od kada je odgovornost za to preneta fakultetima, Biološki fakultet je prvi je završio svu tu proceduru i doneo prvu etičku presudu, koja glasi javna osuda – ističe dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović i kaže da bi i pored toga što su prvi više voleo da se to nikada nije dogodilo. Kako on objašnjava, reč je o redovnoj profesorki koja je u dužem vremenskom periodu, od desetak godina, radove koji su plagirani, odnosno autoplagirani slala većem broju časopisa. – Ona je jedan te isti rad, odnosno vrlo sličan, slala naučnim časopisima – objašnjava Tomanović.
U njenom slučaju su primenjeni članovi 22. i 25. Kodeksa profesionalne etike za plagiranje i autoplagiranje, jer je prema rečima Tomanovića to teško razdvojiti – u pitanju su stari radovi koje je potpisivalo više autora. – Odluka svih stručnih komisija i na kraju i moja odluka bila je da to bude najviša osuda – javna osuda. Nije bilo elemenata za neku meru otpuštanja sa posla. Ona je za redovnog profesora birana 2011. godine a ono što je najčudnije je da je ona i bez tih radova ispunjavala sve uslove – pojašnjava Tomanović.
On kaže da novi Zakon o visokom obrazovanju predviđa da profesori kojima se izrekne javna osuda ne mogu biti ponovo birani, ali kako Radenović ima zvanje redovnog profesora to se na nju ne odnosi. Inače, javna osuda pročitana je danas na sednici Senata UB, biće pročitana i na sednici Saveta, a zatim objavljena u univerzitetskom glasniku i na sajtu UB, kao i na oglasnim tablama svih fakulteta. „Mislim da je to poruka svima da svako može da pogreši, ali i da snosi posledice. To je i upozorenje mladima da moraju da vode računa. Poštovanje etičkih principa je nešto što akademsku zajednicu mora da izdvaja od drugih“ – zaključuje Tomanović.

About the Author

admin