Šarčević: Niske plate nastavnika nisu samo u Srbiji

Na konstataciju da je u Srbiji već dugo prisutan problem niskih plata nastavnika i profesora, ministar Mladen Šarčević ukazuje da to nije slučaj samo u Srbiji, te navodi da se niko nije radom u prosveti obogatio, “ni u Evropi ni u svetu”.  “Imate veoma malo izuzetaka, poput skandinavskih zemalja, Južne Koreje. U Srbiji, ako neko nije primetio, plate se već dva puta koriguju za godinu dana, za šest, pa za 10 odsto. Najavljuje se novo povećanje do kraja godine i nadam se da će krajem ove i 2019. boljitak biti vidljiv”, navodi ministar.

Da bi zapošljavali  moramo preurediti sistem

Upitan kada će biti moguće novo zapošljavanje u školama, ministar Šarčević kaže da je obaveznim penzionisanjem sa 65 godina stvoren prvi uslov za novo zapošljavanje. “A da bismo imali zapošljavanje, moramo preurediti sistem. Na primer, sada imamo da, na osnovu Pravilnika o normativima za vannastavno osoblje, u srednjoj školi imate duplo više domara i tetkica, jer se pravilnik bazira na broju učenika, a ne na površini koju treba da održavaju. S druge strane, smanjen je broj stručnih saradnika, koji imaju veoma važnu ulogu”, navodi ministar.

E-dnevnicima zadovoljni i roditelji i nastavnici

Osvrćući se i na uvođenje elektronskih dnevnika kojima su, ministar Šarčević kaže, zadovoljni i roditelji i nastavnici. “Vreme koje nastavnici provode u administraciji je prepolovljeno. Roditelji su informisani o svemu, i to vrlo brzo, tako da manipulacija nema. Izostanci učenika su drastično smanjeni, prijave na ocenjivanje takođe i to je prva faza E-dnevnika”, navodi on. Mnogo važnija faza, dodaje, biće analitika. “Planirali smo da tokom ove godine 200 škola uvedemo u sistem elektronskog dnevnika, toliko smo obezbedili sredstava, jer je to skup proces koji podrazumeva opremanje škola i obuku nastavnika. Prijavilo se još 500 škola, što je ukupno 700, od 1.751 škole, koliko ih imamo”, rekao je ministar Mladen Šarčević.

Šarčević veoma zadovoljan realizacijom dualnog obrazovanja

Napominje da je veoma zadovoljan i kako se realizuje program dualnog obrazovanja kojim je, kako navodi, obuhvaćeno osam odsto srednjoškolaca u 19 obrazovnih profila. “Za narednu školsku godinu planiramo još 14 novih profila”, poručio je Šarčević.

I prvaci će imati “Osnove bezbednosti dece”

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je 23. februara da će na inicijativu tog ministarstva, od naredne školske godine, pored učenika četvrtog i šestog razreda, i đaci prvaci imati predmet “Osnovi bezbednosti dece”. Pimarni cilj tog predmeta je edukacija najmlađih o bezbednom ponašanju i zaštiti od različitih opasnosti, rekao je Stefanović u Obrenovcu gde je sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem prisustvovao predstavi namenjenoj prvacima “Đaci vas mole, usporite pored škole”.
Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, Stefanović je istakao da je cilj tog ministarstva da svako dete u školi nauči kako da se bezbedno ponaša u saobraćaju, da se zaštiti od opasnosti koje vrebaju na internetu, edukuje o štetnom uticaju droga i alkohola, nasilja, ali i o svim drugim potencijalnim opasnostima. “Hoćemo da sva deca od prvog dana u školi počnu da stiču znanja o tome šta su osnovni elementi bezbednosti, da to čuje od policajaca predavača, ali i da roditelji znaju da će njihovo dete biti sigurno, bezbedno i zaštićeno na putu od kuće do škole. Policija je tu da radi svoj posao, da zaštiti sve građane, a deca su uvek bila prioritet za Ministarstvo unutrašnjih poslova”, rekao je Stefanović.
On je istakao da je u okviru akcije “Đaci vas mole, usporite pored škole”, koju zajedno sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova, Grad Beograd, “Parking servis”, škole i opštine, održano više od 1.600 predavanja o bezbednom ponašanju u saobraćaju, kojima je prisustvovalo oko 160.000 prvaka. Stefanović je prvacima obrenovačkih osnovnih škola poručio da uvek mogu da se obrate policajcima i od njih zatraže pomoć. “Posao policajaca je da brinu o vama, da budu tu za vas, da vas čuvaju i ako imate neki problem uvek možete da im se obratite. Policajci su tu za vas”, poručio je Stefanović prvacima, navodi se u saopštenju.

Francuski učenici obišli mesta stradanja Jevreja u Pančevu

Grupa od 60 gimnazijalaca i profesora iz frаncuske pokrajine Normandije posetila je u nedelju mesta stradanja Јevreja u Drugom svetskom ratu na teritoriji Pančeva. To je bila samo jedna od tačaka na njihovom putu na kome obilaze mesta stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu kako bi negovali sećanje na te tragične događaje. Profesori Gimnazije iz grada Kutansa u francuskoj pokrajini Normandiji već 12. put vode učenike na mesta stradanja Jevreja u Drugom svetskom ratu. Drugi put su posetili Pančevo gde su uz pomoć bivšeg direktora pančevačkog Arhiva Milana Jakšića i članova Jevrejske opštine obišli nekadašnjni logor Staru svilaru i Stratište, mesto na kome su nacisti streljali više od 10.000 civila. Tamo su se podsetili jevrejskih žrtava tako što su pročitali više od 500 imena ubijenih pripadnika ove zajednice.
Ove godine Francuzi krstare Istočnom Evropom, čuvajući uspomenu na žrtve Holokasuta. “Smatramo da će nam to što ćemo obići ta mesta i na njima pročitati imena žrtava pomoći da svatimo šta se sve desilo. Sećanje nije samo spomenik, već mnogo više od toga, podsećanje na koji se način ta istorija dogodila, i da mladi koji obilaze takva mesta treba da nastave tu tradiciju”, kaže Kristijan Savari, profesor Gimnazije u Kutansu.        
Jevrejska zajednica u Srbiji podržava ovakve akcije napominjući da je naročito važno da zapadni svet razume šta se ovde dešavalo u prošlosti, jer se čini da sećanje na žrtve Drugog svetskog rata u Evropi malo pada u drug plan. “To nam verovatno donose novo vreme, nove generacije, novi folusi. Međutim, to nije dobro. Nije dobro zbog toga što se uči na greškama prošlosti, a prošlost se mora znati da se ne bi ponovo napravile iste takve greške kao što su bile one pre 70 godina”, kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.
Francuski gimnazijalci krenuli su iz Sofije, a svoj put sećanja završiće u koncentracionom logoru muzeju Aušvic. https://www.youtube.com/watch?v=EJCL1vVlsQE

Obeležen nacionalni praznik Bunjevaca

Svečanom sednicom u Gradskoj kući u Novom Sadu obeležen je 23. februar, “Dan izbora prvog Nacionalnog savita”, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Da podsetimo 23. februara 2003. godine osnovan prvi Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine i tada su postavljeni temelji bunjevačke nacionalne zajednice. Pre 15 godina osnovan je Nacionalni savet Bunjevaca. Tada su Bunjevci stekli prava u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika. Na svečanoj sednici, povodom jednog od četiri praznika Bunjevaca usvojena je odluka o proglašenju standarda bunjevačkog jezika.
Predstavljene su i čitanke za treći i četvrti razred za decu koja uče bunjevački govor sa elementima kulture, a dodeljena su priznanja za doprinos negovanju i očuvanju kulture i identiteta Bunjevaca. Priznanja su dobili: Branko Pokornić, Kata Kuntić, Mirjana Savanov, Miroslav Vojnić Hajduk, Aleksandar Raič, Drago Njegovan i Stevan Nement. Bunjevci očekuju da se poništi akt iz 1945. godine, jer je nedopustivo da im se osporava pravo na nacionalni identitet. https://www.youtube.com/watch?v=UQBrwPzOUPs

Centar za ruske studije na beogradskom FPN

Na beogradskom Fakultetu političkih nauka (FPN)  u nedelju 25. februara su otvorene prostorije Centra za ruske studije koji naučnoj zajednici u Srbiji pruža mogućnost sistematskog izučavanja Rusije.   Prisustvujući svečanom otvaranju, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da se početak rada Centra za ruske studije poklapa sa 180. godišnjicom diplomatskih odnosa Srbije i Rusije.  “Siguran sam da će ovaj centar da zadovolji intelektualnu znatiželju mladih ljudi i da će u svom radu ambiciozno postaviti ciljeve, planove i aktivnosti, kako bi postigao odgovarajući autoritet u naučnoj zajednici Srbije i Evrope”, kazao je Dačić.  On je dodao da su visok nivo odnosa Srbije i Rusije i medjusobna bliskost i podrška potvrdjeni nedavnom posetom ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu. Dačić je povodom otvaranja poklonio Centru za ruske studije knjige sa pregledom dokumenata o odnosima Srbije i Rusije još iz perioda srednjeg veka.
Rukovodilac Centra za ruske studije na FPN Siniša Atlagić kazao je da je ideja o osnivanju tog centra prisutna već 15-ak godina. “Naši studenti veoma malo znaju o Rusiji, to znanje se svodi na Moskvu, Sankt Peterburg, Vladimira Putina. Zato je otvaranje centra proizvod želje da naučnu zajednicu upoznamo sa Rusijom”, kazao je Atlagić.  On je naveo i da će studenti FPN posle 15 godina ponovo početi sa izučavanjem ruskog jezika zahvaljujući Ruskoj humanitarnoj misiji koja je, kako je rekao, obezbedila i najveći deo biblioteke Centra za ruske studije. 
Pored ostvaranje prostorija tog centra, koji je formalno osnovan prošle godine, danas je na FPN potpisan Memorandum o razumevanju te visokoobrazovne institucije i Moskovskog državnog instituta za medjunarodne odnose (MGIMO).

Popović: Inženjerstvo- ključna reč za Srbiju

Ministar za inovacije i tehnologije Nenad Popović je tokom posete Elektrotehničkom fakultetu obišao Centar za robotiku ETF-a u kojem mu je robot poslužio sok, zatim Računarski centar gde se upoznao sa 3 D programom koji pomaže osobama sa autizmom, kao i učionicu u kojoj je trajala vladina obuka za IT prekvalifikaciju građana. “Inženjerstvo je ključna reč za Srbiju. To je najveći resurs koji imamo i koji je pokazao svoj kvalitet u najjačoj svetskoj konkurenciji”, istakao je Popović. On je rekao i da je u beogradskom centru Majkrosofta dve trećine inženjera završilo upravo beogradski fakultet.
Popović je podsetio da se u Novom Sadu gradi novi Tehnološki park pri Fakultetu tehničkih nauka i da je reč o investiciji od preko 20 miliona evra. “U Nišu se grade dva velika projekta, jedan je laboratorijska lamela za Elektronski fakultet i novi Tehnološki park, jedan od najsavremenijih u jugoistočnoj Evropi od 20 miliona evra”, kaže Popović.
Takođe je pomenuo da se gradi se nova zgrada Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu vredna pet miliona evra. “Siguran sam da će vlada u sledećem periodu, a ja ću se maksimalno truditi da to sprovedem, imati mogućnosti da finansira novu zgradu za Elektrotehnički fakultet”, kaže ministar Popović.

Konkurs za dodelu nagrade “Pavle Janković –Šole”

Međunarodni centar književnosti za decu Zmajeve dečje igre i Radio-televizija Vojvodine raspisuju konkurs za dodelu nagrade “Pavle Janković –Šole” za 2018. godinu. Nagrada se dodeljuje za tekst monodrame za decu, u trajanju do 15 minuta (do 2.000 reči, odnosno 12.500 karaktera ili do sedam stranica standardno kucanog teksta). Nagrada se sastoji od diplome, novčanog iznosa od 250 evra, u dinarskoj protivvrednosti, i izvođenja na 27. Festivalu monodrame za decu u okviru decembarskih Zmajdana u ovoj godini. Snimak predstave biće emitovan na Radio-televiziji Vojvodine.
Konkurs je otvoren do 7. maja 2018. godine. Tekstove, potpisane šifrom, slati na adresu: Radio-televizija Vojvodine, Centar za kompetentnost i strateški razvoj (za konkurs „Monodrama za decu”), Ignjata Pavlasa 3, 21000 Novi Sad. Rešenje šifre potrebno je poslati u posebno zapečaćenoj koverti. Rezultati konkursa biće objavljeni na 61. Junskim programima Zmajevih dečjih igara. Pravo učešća na konkursu imaju svi državljani Republike Srbije, osim zaposlenih u Radio-televiziji Vojvodine i Zmajevim dečjim igrama.

Novi Sad: Izložba prof. Vujanovića “(O)gledanje”

U petak, 23. februara 2018. godine u 20.00 časova u Galeriji Matice srpske, je otvorena izložba Miloša Vujanovića, profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu pod nazivom (O)gledanje. Izložba predstavlja praktični deo doktorskog rada ovog umetnika, i priređuje se u sklopu serije Tradicija i savremeno stvaralaštvo, koja je započeta s idejom Galerije Matice srpske da svoju osnovnu delatnost – prikupljanje, proučavanje, zaštitu i prezentaciju artefakata nacionalne likovne umetnosti novijeg doba – preplete sa savremenim stvaralaštvom i aktuelnim umetničkim praksama. Na otvaranju izložbe govoriće dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, mr Danilo Vuksanović, urednik edicije Tradicija i savremeno stvaralaštvo i mr Miloš Vujanović, autor izložbe.
Kao polaznu tačku Vujanović je izabrao sliku Bogdana Šuputa Kafana u Parizu (1939) koja se nalazi u stalnoj postavci srpske umetnosti XX veka Galerije Matice srpske. U dijalogu sa Šuputovim delom ovaj umetnik je stvorio jedan broj izloženih dela, dok su ostala nastala kao rezultat njegovih razmišljanja o vizuelnosti, vizibilnosti likovnih formi i istraživanju problema percepcije i recepcije. Vujanović obavlja istraživanja u različitim medijima savremene umetničke prakse (video, slikarstvo, crtež, skulptura i dr.) kojima se postavljaju pitanja ali i pomeraju granice vidljivog. Arhetipske slike, simboli i ogledalski odrazi njegovog rada, u interakciji s publikom donose nova/moguća čitanja savremenih umetničkih fenomena.

Galerija MS proširila saradnju s Akademijom umetnosti

Izložbom Miloša Vujanovića (O)gledanje Galerija Matice srpske je proširila svoju dosadašnju saradnju s Akademijom umetnosti u Novom Sadu. Tako je jedan od aspekata izložbe da profesorima ove obrazovne ustanove ukaže na kolekciju Galerije Matice srpske kao potencijalni temelj umetničkih promišljanja i savremenog stvaralaštva, ali i da podstakne studente i mlade stvaraoce da ostvare dijalog s nasleđem, ustanovama kulture i njihovim kolekcijama. U okviru izložbe (O)gledanje u petak, 23. marta 2018. godine u 18.00 sati je održano stručno tumačenje izložbe mr Miloša Vujanovića, autora izložbe i mr Danila Vuksanovića, urednika edicije Tradicija i savremeno stvaralaštvo, a u subotu, 3. marta od 11.00 do 12.30 kreativna radionica za decu Moj odraz u ogledalu.

Novi Sad: Nedostatak dečijih kardiologa odlaže preglede

Majka čije dete više od šest meseci ne može da dobije termin za kontrolni pregled kod kardiologa u novosadskom Domu zdravlja ističe za RTV da je razlog za to što u toj ustanovi radi samo jedan dečji kardiolog. Kako navodi, radi samo jednom nedeljno četiri sata. Larisa Onodi u junu prošle godine tražila je da joj zakažu kontrolni pregled kod dečjeg kardiologa u Domu zdravlja. Nakon šest meseci, pošto joj nije javljen termin, ponovo se obratila toj ustanovi, gde joj je rečeno da se javi u aprilu, kako bi zakazala pregled. “Ako dobijemo termin u junu, ako nas pozovu u aprilu, e onda je to već nekih šest meseci nakon termina, to već nije u redu”, kaže Onodi.
“Imamo samo jednog dečjeg kardiologa, trenutno je naša doktorka koja je dečji kardiolog na javnoj funkciji i dolazi da radi po jedan dan u našu ustanovu zahvaljujući njenom razumevanju i našem sa druge strane. Inače, mi kao ustanova primarne zdravstvene zaštite nemamo obavezu da imamo subspecijalistu tako da u budućnosti verovatno nećemo ni imati dečjeg kardiologa”, kaže dr Ljerka Popov, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost, DZ “Novi Sad”.

Dom zdravlja: Ne vidimo to kao naš problem!

Obrazloženje iz Doma zdravlja ne umiruje roditelje koji su zabrinuti zbog perioda koji prođe dok ne uspeju da zakažu pregled za dete. “Ne vidim to kao problem naše ustanove pošto mi nismo u obavezi da imamo subspecijalistu dečjeg kardiologa, to mora da se reši na nivou grada, pokrajine, Novom Sadu je potrebna opšta bolnica koju nema decenijama unazad i problemi se samo gomilaju”, kaže dr Popov, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost, DZ “Novi Sad”.
Iako je pravo pacijenta da, ukoliko zdravstvena ustanova ne može da pruži uslugu u roku od 30 dana, dobije potvrdu s kojom može besplatno da uradi pregled u nekoj privatnoj ustanovi, to pravo se teško ostvaruje. A zbog situacije na primarnom zdravstvenom nivou, to se uglavnom odražava i na tercijalnom nivou, odnosno u Dečijoj bolnici na koju upućuju pacijente.

Obeležen Dan Univerziteta odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je 21. februara zajedničkoj svečanosti povodom Dana Univerziteta odbrane i Dana Inspektorata odbrane u Domu Garde u Topčideru i tom prilikom poručio da je svrha obe institucije “da stvore vojnika”. Vulin je rekao da vojni Univerzitet pred sobom uvek ima veliki cilj – osvajanje znanja, ali nikada ne sme da zaboravi da ljude koje stvara, da ih stvara zbog toga da bi služili svojoj vojsci i da bi služili baš kao vojnici. Rektor Univerziteta odbrane general-major
Mladen Vuruna podsetio je da je u proteklih sedam godina postojanja te visokoškolske vojne institucije posebna pažnja poklanjana onome što sadrži razvojni podsticaj i čime se zadovoljavaju potrebe naše vojske. – Na studijskim programima osnovnih, strukovnih, integrisanih i master studija, studija doktorskih i akademske specijalizacije, obuhvatili smo sve rodove i skoro sve službe naše vojske i angažovano učestvujemo u radu projekata koje finansiraju Ministarstvo odbrane, Ministarstvo prosvete i EU – naglasio je Vuruna.
Vuruna i Radovanović uručili su ministru Vulinu plakete Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane, a zajedničkoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici vojno diplomatskog kora, naučnih institucija, verskih zajednica. Univerzitet odbrane osnovan je 24. februara 2011. godinehttps://www.blic.rs/vesti/drustvo/vulin-univerzitet-i-inspektorat-odbrane-stvaraju-vojnike/2x0bnyp

Vremeplov: Osnovan Beogradski univerzitet

Reorganizacijom Velike škole osnovan je, na današnji dan  27. februara 1905. godine,  Beogradski univerzitet, prva univerzitetska ustanova u Srbiji.

Vremeplov: Prestale da izlaze “Novine serbske”

U Beču su na današnji dan  27. februara  1822. godine  prestale da izlaze “Novine serbske”. List su 1. avgusta 1813. pokrenuli i uređivali Dimitrije Davidović i Dimitrije Frušić, studenti medicine u Beču, obojica rodom iz Srema. Davidoviću je novinarstvo i uopšte rad na polju nacionalne kulture postalo trajno opredeljenje. On je tvorac prvih novina i u obnovljenoj Kneževini Srbiji i autor je prvog srpskog ustava – Sretenjskog 1835. godine. Frušić je postao lekar i nije se više bavio novinarstvom. Njihove novine štampane su tadašnjim građanskim pravopisom.

Vremeplov: Rođen Konstantin Veliki

Na današnji dan  27. februara 272  godine rođen je rimski car Konstantin I Veliki, prvi rimski car koji je dozvolio slobodno ispovedanje Hrišćanstva. Konstantin je rođen na tlu sadašnje Srbije u Naisusu (Niš). Carem su ga 306. proglasili rimski legioni u Britaniji, posle čega je u nizu sukoba savladao suparnike i sam zavladao zapadnim delom Rimskog carstva. Od 312. vladao je zajedno sa carem Istočnog Rimskog carstva Valerijem Likinijem, a posle pobede nad njim 324. sam celim Carstvom do smrti. S Likinijem je 313. izdao Milanski edikt o slobodi veroispovesti hrišćana. Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. pomogao je Crkvi da suzbije arijanizam. Osnivač je Konstantinopolja (Carigrad), nove prestonice carstva. Godine 313. izdao je Milanski edikt o toleranciji kojim je hrišćanstvo izjednačio sa ostalim verama, a 325. je sazvao Prvi vaseljenski sabor u Nikeji na kojem je stvoren temelj dogmatskog i kanonskog sistema hrišćanske crkve.

Vremeplov: Rođen Franc Mering

Na današnji dan 27. februara 1846. godine rođen je nemački sociolog, istoričar i književni istoričar Franc Mering, jedan od vođa i teoretičara levog krila nemačke socijaldemokratije i “Saveza Spartaka” i Komunističke partije Nemačke. Dela: “Biografija Karla Marksa”, “Istorija nemačke socijalne demokratije”, studija “Legenda o Lesingu”.

Vremeplov: Osnovana Britanska Laburistička partija

Britanska Laburistička partija, s Remzijem Mekdonaldom kao sekretarom osnovana je na današnji dan 27. februara 1900.

Vremeplov: Rođen Stajnbek

Na današnji dan 27. februara  1902 godine rođen je američki pisac Džon Stajnbek, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1962. Preplićući naturalizam s humorom, pisao je o životu eksploatisanih u vreme velike ekonomske krize tridesetih godina 20. veka, tegobnom životu seljaka, skitnica i probisveta, o animalnim porivima u čoveku i pobuni nekonformističke mlade generacije. Dela: romani “Plodovi gneva”, “Zima našeg nezadovoljstva”, “Istočno od raja”, “Kvart Tortilja”, “O miševima i ljudima”, “U neizvesnoj bici”, drama “Mesec je zašao”, putopis “Putovanja s Čarlijem”, eseji “Kratka vladavina Pipina IV”.

Vremeplov: Nacisti zapalili Rajhstag

Nacisti su na današnji dan 27. februara 1933 zapalili zgradu Rajhstaga (skupština) u Berlinu, optuživši za to komuniste, što je iskorišćeno kao opravdanje za hapšenje oko 1.500 komunističkih prvaka. Na procesu u Lajpcigu jedan od optuženih – Georgi Dimitrov, razobličio je planove nacista, pa se suđenje pretvorilo u njihov fijasko.

Vremeplov: Rođen Irvin Šo

Američki pisac Irvin Šo, čija se proza odlikuje snažnom dramatičnošću, društvenom svešću i živim dijalogom rođen je na današnji dan 27. februara 1913. Borio se u Drugom svetskom ratu kao vojnik u Evropi i Africi. Dela: romani “Mladi lavovi”, “Lusi Kraun”, “Dve sedmice u drugom gradu”, “Glasovi letnjeg dana”, “Prosjak i lopov”, “Bogataš i siromah”, “Hleb na vodama”, “Veče u Vizantiji”, “Vrh brda”, zbirke pripovedaka “Mornar sa Bremena”, “Dobrodošli u grad”, “Mešovito društvo”, “Ljubav u mračnoj ulici”, “Pet decenija”, “Bog je bio ovde, ali je otišao ranije”, “Šaputanja u Bedlamu”, drame “Sahraniti mrtve”, “Opsada”, “Ljubazni ljudi”, “Povlačenje u zadovoljstvo”, “Sinovi i vojnici”, “Ubica”, putopis “U društvu delfina”.

Vremeplov: Umro Pavlov

Na današnji dan 27. februara 1936 godine umro je ruski lekar Ivan Petrovič Pavlov, osnivač Instituta za eksperimentalnu medicinu, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1907. Završio je bogosloviju, zatim medicinu. Pavlovljevi veliki teorijski i praktični uspesi – teorija uslovnog refleksa, proučavanje rada žlezda, proveravanje dejstva lekova na rad srca, proučavanje funkcija kore velikog mozga – učinili su njegove laboratorije svetskim centrom fiziologije. Njegova teorija o uslovnim refleksima snažno je uticala na mnoge naučne discipline, posebno na psihologiju, psihijatriju kao i medicinu uopšte. Bio je otvoreni i uporni kritičar boljševika, ali ga je sovjetski režim tolerisao, i do smrti mu je pružao potrebne uslove za naučni rad.

Vremeplov: Rođena Elizabet Tejlor

Elizabet Tejlor, britansko američka glumica, holivudska legenda, jedna od najvećih filmskih zvezda uopšterođena je na  današnji dan 27. februara 1932. Posebno je upamćena po ulogama u klasicima kao što su “Kleopatra”, “Mačka na usijanom limenom krovu” i “Ko se boji Virdžinije Vulf?”. Na vrhuncu slave nalazila se tokom 50-ih i 60-ih, kada je četiri puta za redom, bila je nominovana za Oskara, koji je dobila 1961. a drugi put šest godina kasnije.

Vremeplov: Umrla Mira Alečković

U Beogradu je, na današnji dan  27. februara 2008,  umrla pesnikinja Mira Alečković. Objavila je dvadesetak knjiga za decu i približno toliko dela poezije i proze za odrasle. Dobitnica je Ordena legije časti za unapređenje kulturne saradnje sa Francuskom.

Izbaciti iz škola đake koji rade za dilere droge

Ministar prosvete Mladen Šarčević smatra da bi trebalo izbaciti iz škole đake koji sarađuju s dilerima, ali i pooštriti kazne za roditelje kako bi se sprečilo prodavanje droge u okolini škola i u školskim dvorištima. “Moraju se pooštriti kazne za roditelje, oni brinu o deci, oni moraju znati šta se dešava. Deca koja su ušla u taj svet moraju da se leče, jer je narkomanija bolest zavisnosti. Oni koji prodaju drogu u blizini škola su na meti policije, koja mora pojačati prisustvo. S druge strane, ti dileri imaju svoje saveznike među đacima, koji onda nemaju status učenika, jer je to maloletnički kriminal i treba ih izbaciti iz škole”, rekao je Šarčević.

Šarčević: Vršnjačko nasilje nije počelo juče

Govoreći o vršnjačkom nasilju u školama, ministar Mladen Šarčević u intervjuu za Kurir napominje da to “nije počelo juče”, već je ranije bilo više prikriveno. “Mi smo promenili stvari, više ne može da se prikriva, zbog toga je sada vidljivije u kom obimu je prisutno vršnjačko nasilje”, navodi Šarčević. On napominje da je formirana međuministarska grupa i da su određeni jasni protokoli postupanja. Ipak, ističe, samo Ministarstvo prosvete ne može rešiti problem. “Moraju biti uključeni Ministarstvo rada, MUP, pravosuđe, ali i mnogi drugi. Sistemskim zakonom pooštrili smo kazne za roditelje koji sada moraju vidljivo uzeti veću ulogu u vaspitanju svoje dece. Sad radimo mnogo na prevenciji. Ona podrazumeva i promenu strategije, koja je usvojena, ali na cijoj realizaciji nije rađeno. Ali prevencija podrazumeva i medijsku kampanju, promociju pravih vrednosti”, rekao je Šarčević.

Trideset hiljada dece i dalje nevakcinisano

Epidemija malih boginja u Srbiji odnela je do sada 5 života, a preko 2.000 osoba do ovog trenutka obolelo je od te bolesti. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je 30 hiljada dece na teritoriji čitave Srbije i dalje nevakcinisano, ali da je svest o potrebi imunizacije počela da se menja u pozitivnom smeru. Male boginje su i dalje potencijalna opasnost za sve koj inisu primili obe doze MMR vaccine, ali dobrih vesti u vezi sa epidemijom ipak ima. Niš je u poslednjih pet godina bio na dnu liste po broju vakcinisane dece u Srbiji, pa je i opasnost od širenja epidemije bila najveća. Od pojave malih boginja u okruženju u Nišu je povećan broj vakcinacija starije dece, pa ukupan obuhvat za celu 2017. godinu iznosi čak 120 odsto. Od pojave epidemije lekari ponavljaju da je vakcina najbolja i neophodna zaštita. Najveće povećanje broja vakcinisanih od malih boginja zabeležen je u Nišu, dok prema rečima ministra zdravlja, problem i dalje postoji u Beogradu i Kragujevcu. https://www.youtube.com/watch?v=zDQForeGu9Y

Senat kragujevačkog Univerziteta jednoglasno za Arsenijevića

Nebojša Arsenijević jednoglasno je 22. februara ponovo predložen za kandidata za rektora kragujevačkog Univerziteta. Kako je saopštio Senat Univerziteta za Arsenijevića se, tajnim glasanjem, izjasnilo svih 29 članova Senata. Ukoliko bude izabran, Arsenijević će tu funkciju obavljati u narednom trogodišnjem periodu, od 1. septembra ove do 1. septembra 2021. Kako je Tanjugu rečeno u Senatu, sednica Saveta Univerziteta na kojoj se bira rektor biće održana najkasnije do 7. marta.
Arsenijević je bio rektor od 2015. godine, a nedavno je dospeo u žižu javnosti nakon objavljenih snimaka razgovora sa saradnicima i načina donošenja odluka, a od ranije je poznato da je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila njegovo razrešenje sa te funkcije. Agencija je, naime, krajem novembra prošle godine donela Preporuku za razrešenje Arsenijevića sa rektorske funkcije, jer je sa svojim zetom zaključivao ugovore i plaćao ga za obavljanje poslova, što je ukazivalo da je on javni interes podredio privatnom. Pre nego što je postao rektor, Arsenijević je bio dekan Medicinskog fakulteta.

Savet za monitoring: Univerzitet – talac Arsenijevića

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, najoštrije je osudio “neakademsku odluku” članova Senata Univerziteta u Kragujevcu koji je prihvatio jedinu pristiglu kandidaturu Nebojše Arsenijevića za reizbor na dužnost rektora, koja je prosleđena Savetu univerziteta na dalje odlučivanje. Članovi Senata Univerziteta u Kragujevcu potpuno negiraju i nipodaštavaju Agenciju za borbu protiv korupcije, koja je utvrdila da je Arsenijević kršio zakon i bio u sukobu interesa u vezi sa nepotizmom i zbog toga preporučila razrešenje Arsenijevića sa dužnosti rektora, saopštio je Mario Spasić, generalni sekretar Saveta. On navodi da Senat, “očigledno iz ličnih interesa članova”, negira i stav Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji se složio da Arsenijević nije dostojan rektorske dužnosti zbog nameštanja poslova svom zetu, nezakonitog upisa svog sina na doktorske studije i čudne kadrovske politike na univerzitetu gde postoji ozbiljan broj Arsenijevićevih srodnika na značajnim pozicijama na univerzitetu.
Spasić navodi da je “ovo svojevrsno silovanje pravnog poretka i akademsko-etičkog integriteta” Srbije, gde Arsenijević sa interesno povezanim licima očigledno demonstrira silu nad organima Republike Srbije i antikorupcijskim merama koje se u ovoj državi sprovode. “Arsenijević ne sme čitav univerzitet držati kao sopstvenog taoca i Vlada Srbije mora da uvede zakonitost u njegov rad i razreši dužnosti članove Saveta Univerziteta koji će, po svemu sudeći, podržati predlog Senata da Arsenijević bude reizabran”, navedeno je u saopštenju Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.   

SZO: Epidemija malih boginja u Evropi je tragedija

U Evropi je zabeležen ogroman porast slučajeva malih boginja u 2017. godini, što je kako ocenjuje Svetska zdravstvena organizacija “tragedija”, jer su u 2016. godini zabeležena 5.273 slučaja, što je bilo rekordno nisko. Ove godine, međutim, broj obolelih je porastao 400 odsto, sa više od 20.000 zabaleženih slučajeva i 35 smrtnih slučajeva, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). U 15 zemalja Evrope, uključujući i Veliku Britaniju, zabeležene su epidemije, a najviše slučajeva ima u Rumuniji, Italiji i Ukrajini, navodi BBC. Prema rečima stručnjaka, deo problema leži u tome što su ljudi počeli da izbegavaju vakcinu.
Uprkos tome što je članak u kojem se tvrdi da MMR vakcina može da dovede do autizma objavljen pre 20 godina i od tada u više navrata demantovan, narušeno je poverenje u efikasnost vakcine među nekim delovima stanovništva. Male boginje su ekstremno zarazno oboljenje, koje može imati smrtni ishod, MMR vakcina to može da spreči, napominju stručnjaci. “Svaka nova osoba koja se zarazi malim boginjama u Evropi podseća nas da svako nevakcinisano dete i odrasla osoba rizikuju da se zaraze i prošire oboljenje na one koji možda nisu bili u prilici da se vakcinišu”, rekla je doktorka Suzana Jakab iz Svetske zdravstvene organizacije. Ozbiljne komplikacije događaju se uglavnom deci ispod pet godina te je zbog toga poželjna visoka stopa vakcinacije, odnosno ona treba da bude najmanje 95 odsto, navodi AP.

By admin