Šarčević podržao inicijativu GG: Kockarnice udaljiti iz zone škola

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević podržao je  peticiju koju je potpisala grupa građana iz Novog Pazara u vezi sa nepoštovanjem zakonskih regulativa kada je reč o udaljenosti kladionica i kockarnica od obrazovnih institucija. Hvala na inicijativi. Ovo je ozbiljna akcija. Ja ću uraditi sve što je u mom domenu, rekao je ministar tokom razgovora sa delegacijom iz Novog Pazara. Naveo je da će razgovarati sa pravnim timom Ministarstva, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i sa predstavnicima Ministarstva finansija o tome šta je moguće uraditi po tom pitanju.  Šarčević je rekao da bi akciju trebalo proširiti na celu Srbiju i naveo da mu je cilj da se od škole udalji sve što je loše uključujući i nezdravu hranu.
Poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović koji je predao ministru peticiju građana rekao je da je merena udaljenost kockarnica od obrazovnih ustanova u Novom Pazaru i da je utvrđeno da je čak 37 njih udaljeno od škola manje od 200 metara, kako nalaže zakon. On je rekao da je peticiju potpisalo 10.000 građana.

Kros RTS-a može da počne

Kros RTS-a „Kroz Srbiju“ počeće 11.maja u 10.02 časova, kada će ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Mladen Šarčević dati znak za start iz studija RTS-a i Radio Beograda. Tada će, istovremeno, u svim mestima Srbije trčati predškolci i đaci, a predviđa se da će biti više od 400.000 trkača.

Ministar Šarčević posetio „Vinču“

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčeivić posetio je 26. februara Institut za nuklearne nauke „Vinča“.  Ministar Šarčević dao je punu podršku planovima koji se odnose na realizaciju Vinčinog horizonta, koji podrazumeva finansiranje multidisciplinaranih projekata koji će biti primenljivi, ali i nameru da se uspostavi čvrsta veza nauke sa privredom. Šarčević je podsetio da se radi na novom zakonu o finansiranju nauke koji bi trebalo mnogo bolje da uredi tu oblast.
Namera novog rukovodstva  je da, kako je rekla direktorka dr Milica Marčeta Kaninski, vrati staru slavu i novi sjaj nastarijem Institutu u Republici Srbiji.

Dualnim obrazovanjem do preduzetništva

Kada bi se u Srbiji danas počelo sa potpunom primenom Programa dualnog obrazovanja, prvog pravog preduzetnički orijentisanog i obučenog mladog čoveka bismo dobili tek za pet godina. https://www.youtube.com/watch?v=TgnUpIN7cx8

Srednjoškolci najmanje zainteresovani za čitanje

Osnovci i srednjoškolci sve manje vremena provode uz knjigu, pokazala su nedavna istraživanja sprovedena među tinejdžerima u Srbiji. Statistika pokazuje da mlađa deca najradije otkrivaju svet knjiga, dok su srednjoškolci ubedljivo najmanje zainteresovani za čitanje. https://www.youtube.com/watch?v=klnQfDQFYfs

Akademac: “Sinergija”

Na prvom programu Radio-televizije Vojvodine emitovana je 25.  nova emisija iz serijala “Akademac” u kojoj će tema biti sinergija. Emisija počinje u 13.30 časova na prvom programu RTV. Povezivanja stvaraju višestruke dobiti, bila ona među profesorima, studentima ili između univerziteta i privrede. Sinergija je poželjna upravo zbog efikasnosti. O njoj u Akademcu govore prof . dr Bojan Lalić sa FTN-a i studenti UNS Da li od nas samih zavisi koliko sinergija može biti dobra? Koliko iskreno ulazimo u sinergiju? Koliko strana je zainteresovano da uopšte zajedno napravi nešto? Da li fakulteti privredu posmatraju kao sopstveni ispit, ili proveru ? Koji tim sa UNS provede godišnje 80 dana u privredi ? Kakve preduzetničke priče su razvili studenti FTN-a? Koji fakultet ima bazu informacija koju prosleđuje kompanijama? Ima li sinergije između profesora i studenata? Takođe smo istraživali za vas kada prestaje formalno a počinje neformalno obrazovanje, tako važno za buduće radne pozicije. Emisija može da se pogleda i na odloženo, na sajtu Radio-televizije Vojvodine. http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/akademac-sinergija_895801.html

Programere nema ko da uči!

Država mora da podrži školovanje univerzitetskih profesora u oblasti IT, da otvori nove katedre, ali i uvede stimulativne mere da zadrži mlade naučnike na fakultetima, piše današnja Politika Podaci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija od pre pola godine govore da je od 5.000 do 10.000 upražnjenih radnih mesta u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), dok iz Vlade Srbije nezvanično saznajemo da nam trenutno nedostaje najmanje 15.000 programera.
Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, prognozira da će do 2020. godine u zemlji biti posla za oko 30.000 radnika u IKT-u. Najveća potražnja za programerima vlada u Vojvodini, pokazale su ciljano organizovane prekvalifikacije za ta radna mesta, koje je organizovalo ovo ministarstvo.
Stručnjaci, međutim, tvrde da su ove procene odavno nadmašene i da ne samo Srbija, već ceo svet, grca zbog nedostatka programera. Božidar Radenković, sa Katedre za elektronsko poslovanje Fakulteta organizacionih nauka (FON), ističe da je potreba za stručnjacima u informacionim tehnologijama (IT) u Srbiji daleko iznad 15.000. On kaže da ni država ne može imati precizan podatak koliko nam tu radne snage nedostaje, jer niko nije obavio istraživanje.

Problem: Nesrazmera između IT industrije  i stručnjaka koji u njoj rade

Problem ne samo Srbije i celog sveta, s izuzetkom Kine, jeste nesrazmera između razvoja IT industrije i stručnjaka koji u njoj rade, piše Politika i navodi da jedino kineske kompanije ulažu u školovanje IT stručnjaka.  Profesor Radenković smatra da je osnovni problem Srbije koji se mora hitno rešavati, jeste što nema univerzitetske profesore koji bi školovali IT stručnjake. On kaže da se takav kadar školuje na tri fakulteta u Beogradu FON, Elektrotehničkom i Matematičkom fakultetu dok se u ostalim školama to radi samo fragmentarno.
Nemanja Radosavljević sa Računarskog fakulteta smatra da problem nije lako rešiv jer je kvalitetni stručnjaci ne mogu stvoriti preko noći. Kao neko prelazno rešenje on vidi u programima prekvalifikacije u IT koje organizuje vlada Srbije i organizovanju kurseva koji mogu biti polazna osnova za popunjavanje nedostajući kadrova, piše Politika.

“Snežana i 7 patuljaka” u Narodnom pozorištu Kikinda

U Narodnom pozorištu Kikinda, u četvrtak, 01. marta od 11 časova, biće izvedena nesvakidašnja predstava. U pitanju je predstava “Snežana i 7 patuljaka”, koju će izvesti deca koja borave u Prihvatnom centru Kikinda, a koja su predstavu pripremila u saradnji sa zaposlenima iz SOS Dečijih sela Srbija, koji im u ovom prihvatnom centru svakodnevno pružaju pomoć i podršku.  Predstava će biti izvedena na farsi jeziku, sa titlovima na srpski. Za organizaciju događaja zaslužni su SOS Dečija sela Srbija, Kancelarija za mlade Kikinda i Centar za omladinski rad, kao i Narodno pozorište koje je za izvođenje ove jedinstvene predstave obezbedilo prostor.
U saradnji sa lokalnim školama, predstavi će prisustvovati i više od 250 mališana iz Kikinde, a škole će ovom prilikom donirati školski pribor, koji će SOS Dečija sela Srbija koristiti u daljem radu sa decom izbeglicama u Prihvatnom centru Kikinda. Predstava “Snežana i 7 patuljaka”, izvedena je već dva puta u Prihvatnom centru za roditelje malih glumaca, predstavnike organizacija, zaposlene u SOS Dečijim selima Srbija i zaposlene u PC Kikinda. 
SOS Dečija sela Srbija su humanitarna, nevladina organizacija, posvećena dobrobiti dece – brizi o deci bez roditeljskog staranja, i jačanju snaga porodica i zajednica u brizi o svojoj deci i očuvanju njihove bezbednosti, kao preventivnoj meri protiv napuštanja i zanemarivanja dece. U Srbiji su prisutni od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centre za podršku porodici u Nišu, Obrenovcu i Beogradu, Program podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu, program hitne pomoći realizovan zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i program hitne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

Praksa u grčkim kompanijama za studente završnih godina u Srbiji

Studenti završnih godina osnovnih i master studija u Srbiji, koji žele da steknu radna iskustva i povežu se s firmama, mogu se do 11. marta prijaviti za tromesečnu praksu u grčkim kompanijama u Srbiji, saopštio je u petak Centar Univerziteta u Beogradu za razvoj karijere. Program prakse “Grčkom inicijativom do radnog iskustva” trajaće od 19. marta do 15. juna. Studenti će po završetku tog programa dobiti potvrde o završenoj praksi. Ove godine program prakse će biti u kompanijama: “Alumil YU Industry”, “LG Hemija”, “Mercure Belgrade Excelsior Beograd”, “Kleemann Liftovi”, “Intelli”, “Junior”, “Eurofast global”, “Inos Balkan”, “Eurobank” i “Eko Serbia”. 
Prijavljivanje na konkurs je preko portala  www.studentskapraksa.com, do nedelje 11. marta u ponoć. Praksu za studente u grčkim kompanijama, četvrtu godine uzstopno organizuje “Helensko privredno udruženje Srbije” u saradnji s Centrom Univerziteta u Beogradu za razvoj karijere, uz saradnju Ambasade Grčke.

Kikinda: Gimnazija dobila klub

Gimnazija ”Dušan Vasiljev” u Kikindi zvanično ima i svoj Klub, odnosno mesto na kom su se okupili bivši i sadašnji učenici, poštovaoci, ali i profesori ove elitne obrazovne ustanove. Na taj način, članovi su postali ambasadori vrednosti Gimnazije, kao mesta gde se stiče znanje za dalji lični i profesionalni razvoj. Na samom osnivanju Kluba, prisutni su evocirali uspomene provedene u Gimnaziji, mlađe podsetili na lepe dane u školskim klupama. Potom svi zajedno uživali u koncertu koji su održali upravo učenici te elitne obrazovne ustanove u gradu.

U Baletskoj školi slavljenički koncert i izložba

Baletska škola u Novom Sadu ove godine obeležava sedam decenija od osnivanja. Davne 1947/1948. godine, u zgradi u Jevrejskoj ulici u kojoj se i danas nalazi.  Godišnji koncert u martu, kojim će Škola zvanično proslaviti jubilej, biće secifičan po tome što će, osim svih sadašnjih učenika, nastupiti i brojni baletski umetnici koji su ostvarili solističke karijere u zemlji i okruženju, a ponikli su u novosadskoj Baletskoj školi. Među njima bi trebalo da budu Brankica Mandić, Jovica Begojev, Tamara Ljubičić, Jelena Lečić i drugi. Koncert će pratiti izložba fotografija u foajeu SNP-a, gde će biti prikazan razvoj škole od osnivanja do danas, a postavku će pripremiti učenici sa smera fotografije, iz škole „Bogdan Šuput”, u znak dugogodišnje saradnje te dve obrazovne ustanove.

Ivanovo: Nacionalne zajednice obeležile  Dan maternjeg jezika

U Ivanovu je obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika gde su učestvovali predstavnici nacionalnih zajednica sa ovih prostora. Pored pripadnika mađarske, srpske i bugarske nacionalnosti koji su većinsko stanovništvo Ivanova na manifestaciji su učestvovali Slovaci, Makedonci, Česi, Kinezi, a Rusi su ovde prvi put. “Pošto je Pančevo bilo i jeste velika kolonija Rusa pridošlih još posle revolucije, sada imamo ruskih firmi, ima novih Rusa koji su tu. Pokušavamo da napravimo jednu sredinu gde ćemo se družiti”, rekao je Aleksandar Reljinović, Udruženje “Romaška”. “Grčka zajednica u Srbiji spada u nevidljive manjine, rasuti smo po celoj Srbiji, a ima nas u svakom mestu. Ovo je prilika da se grčka zajednica predstavi u višenacionalnoj sredini”, izjavio je Petar Rodifcis, predsednik Nacionalnog saveta Grčke nacionalne manjine.
“Postoji škola na českom jeziku, nije redovna, to je dopunska i postoji učenje za starije. Trudimo se da održimo i očuvamo naš česki jezik koliko možemo”, saopštio je Jozef Mareš. Pored toga što afirmiše višejezičnost i komunikaciju, ova manifestacija doprinosi stvaranju osećanja bliskosti i razumevanja među nacionalnim zajednicama kojih samo na području Pančeva ima oko 20. Neki od jezika manjih zajednica poput cincarskog i bugarsko-palćenskog trenutno su među najugroženijim. “Mi nemamo nikakvu školu za palćenski jezik banatskih bugara pa smo preko našeg udruženja organizovali jezičke radionice u saradnji sa udruženjem IN MEDIAS RES iz Pančeva tako da smo imali nekoliko generacija koji su naučili da čitaju i da pišu”, kazao je Augustin Kalapiš, Udruženje Banatskih Bugara. “Dom kulture već duži niz godina, mogu slobodno da kažem 50 i 60 godina, bavi se očuvanjem tradicije Palćena i Sekelj Mađara kojih ima u Ivanovu. Oko 300 Palćena ima koji znaju da pričaju palćenski”, rekao je Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu. Maternji jezik deo je kulture jednog naroda i njegovim nestajanjem gubi se identitet nacionalnih zajednica. Trenutno se u svetu govori oko 6000 jezika i dijalekata, a zabrinjavaju procene stručnjaka da će do kraja ovog veka oko polovina prestati da se koristi.

MK školi u Vrbasu računarski kabinet na dar

Kompanija MK donirala je kompjutersku opremu Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ u Vrbasu, čime je pokazala da je kontinuirano ulaganje u obrazovanje mladih, pogotovo u oblasti informacionih tehnologija, jedna od okosnica njenih društveno odgovornih aktivnosti. Donaciju je u ime kompanije uručio direktor MK Grupe Jovan Purar. „Potreba za digitalnom pismenošću danas je neophodna čak i u najranijem školskom uzrastu. Upravo zbog toga smo odlučili da opremimo računarski kabinet ove škole. Verujemo da su mladi budućnost naše zemlje i da treba ulagati u njihova znanja i razvoj potrebnih veština koje će im biti od velikog značaja u budućnosti. Opremanjem računarskog centra novim laptopovima i interaktivnom tablom želimo da ih podstaknemo da budu kreativniji, ali i da doprinesemo modernizaciji, digitalizaciji i napretku obrazovanja u oblasti IT. Nadamo se da će se u opremljenom računarskom centru rađati veliki broj kreativnih ideja, kao i da će se u njemu razviti novi lideri koji će dalje predvoditi naš tehnički i tehnološki razvoj i unapređenje IT oblasti“, rekao je ovom prilikom Jovan Pudar.
Direktorka OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Biljana Rašković, potvrdila je da ova donacija predstavlja korak napred u modernizaciji nastave, a učenicima će omogućiti da steknu znanja i veštine u IT oblasti. Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš“ nedavno je proglasila predsednika kompanije MK Group Miodraga Kostića, kumom te obrazovne institucije i time ukazala čast svom bivšem učeniku.

Osnovci priredili izložbu narodnih nošnji

Narodna nošnja zauzima istaknuto mesto u kulturi i tradiciji jednog naroda, a njen izgled i ukrasi, zavise iz kog kraja Srbije potiče, ali i od uticaja drugih kultura. Oni koji su se ovih dana zatekli u osnovnoj školi “Branko Radičević” u Novom Sadu, imali su priliku da uživaju u nesvakidašnjoj izložbi narodnih nošnji, koju su pripremali učenici od petog do osmog razreda. U holu škole izloženo je 13 eksponata, a odeća je izrađena od papira. “Pravili smo bunjevačku nošnju koja je od krep papira i nošnja je veoma teška da se pravi. Bela bola im je simbol nošnje,i zadovoljni smo tom nošnjom jer lepo nam je uspela”, kaže Nemanja Lovre “Mi smo pripremale prizrensku nošnju. Ona je po našem mišljenju jedna od najlepših srpskih nošnji. Osnovni elementi su dukati koji su neizbežni jer se u njima ogleda devojčino bogatstvo”, kaže Minja Milovac.
A da li ste znali da su nekada idealni dani za venčanje bili nedelja i četvrtak, dok su se utorak i petak izbegavali jer donose nesreću budućim mladencima? Za tu, ali i mnoge druge zanimljivosti iz prošlosti našeg naroda, učenici su saznali učestvujući u izložbi. “Neki od nama najzanimljivijih običaja bili su svadbeni običaji,gde smo naučili da je npr nakon veridbe trebalo da prođe dugo godina da dođe do venčanja jer su se trebali napraviti pokloni tj trebali su se darivati sve zvanice a svaki poklon se pravio ručno”, kaže Milica Mudrinić. “Meni je cilj bio da podstaknem učenike na proučavanje istorije kulture i običaja raznih naših naroda širom Srbije i da na taj način stvorimo jedan skladan život na ovim našim prostorima”, kaže Branislava Jovanović, nastavnica istorije OŠ “Branko Radičević”. Izložba nastala na časovima predmeta Svakodnevni život ljudi u prošlosti je pripremana uz veliki trud učenika i nastavnika skoro 4 meseca. https://www.youtube.com/watch?v=a_KtnI0xDos

Održana muzejska igraonica “Zagonetna arheologija”

Odeljenje za pedagoški rad i odnose s javnošću Muzeja Vojvodine, organizovalo je u nedelju  u 11 sati, muzejsku igraonicu “Zagonetna arheologija” povodom arheološke izložbe “Čurug na udaru imperija”. Igraonica je namenjena deci uzrasta 5-10 godina. Kroz razgovor sa arheologom mr Lidijom Balj deca će na intresantan način saznati kako arheolozi na osnovu samo jednog komada koji pronađu u zemlji prepoznaju oblik i vreme nastanka predmeta. Nakon razgovora, deca će imati zadatak da pronađu delove posuda i da uz pomoć arheologa otkriju kako je ta posuda nekada izgledala i koliko je stara. U kreativnom delu igraonice, deca će crtati otkrivene predmete i ukrašavati ih po sopstvenoj želji i senzibilitetu. Igraonicu je vodila Ljiljana Kostić, kustos pedagog Muzeja Vojvodine.

 „FIMEK nagrađuje znanje“

Takmičenje „FIMEK nagrađuje znanje“ koje je zamišljeno kao afirmacija razmene znanja, dobrog druženja, povezivanja srednjih škola, kao i gradova iz kojih maturanti dolaze, održano je krajem januara ove godine u prostorijama Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Maturanti iz vojvođanskih škola imaju priliku da pokažu znanje i kroz zabavu, jačaju kako takmičarski, tako i timski duh, kreativnost, inovativnost, kritički stav i inicijativnost. Kako kažu organizatori, njihova misija da maturanti, kao budući akademski građani, pokažu znanje i pre nego što dobiju indekse i da za to budu nagrađeni.
Od 45 škola, koliko je učestvovalo u kvalifikacijama, u polufinale se plasiralo 9 ekipa. Da su maturanti ove godine bili veoma dobro pripremljeni pokazalo se i po tome što je rezultat nekoliko puta bio izjednačen između dve, pa čak i tri škole.          Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) upravo je održano  ovogodišnjeveliko finale takmičenja za sve maturante Vojvodine.

Takmičenje „FIMEK-a“ prilika da se dođe do besplatnog školovanja

„Kao i prethodinih osam, i ovog puta takmičenje je bilo vrhunski organizovano. Bilo je tu puno energije i znanja. Prikazanim znanjem veoma smo zadovoljni, a svake godine podižemo kriterijume – sve su teži testovi, ne samo iz opšte kulture, već i iz prirodnih nauka. Podižemo prag znanja, tako da se sutra nećemo sramotiti, da konkurišemo i na nekim ozbiljnijim takmičenjima i na međunarodnom nivou. I to može biti naš brend u budućnosti. Po takmičenju „Fimek nagrađuje znanje“ već smo prepoznatljivi mladim ljudima kao i široj zajednici, jer pokazujemo da ima neko ko ceni znanje. Prilika je to da se dođe i do vrednih nagrada kao što su besplatna školovanja i to za sve četriri fakultetske godine. Ovaj fakultet svojim studijskim programima omogućava širok spektar zanimanja, 14 studijskih programa na tri nivoa studija. Svi su akreditovani, na osnovnim, master i doktorskim studijama. U pripremi su i doktorske studije i iz oblasti računarstava i informatike”, rekao je dekan FIMEK-a prof. dr Dragan Soleša.

“Topli obrok za hladne zimske dane” za decu u prihvatilištu

Dečacima i devojčicama, korisnicima Centra “Prihvatilište za decu”, isporučeni su 22. februara hrana i piće u okviru projekta “Topli obrok za hladne zimske dane” ambasade Suverenog Malteškog reda u Beogradu. Projekat “Topli obrok za hladne zimske dane”, koji je promovisala Ambasada Suverenog Malteškog reda u Beogradu, traje već četiri godine i ove zime “poklanja osmehe” dečacima i devojčicama, a nastavak se očekuje u martu mesecu, saopšteno je iz Suverenog Malteškog reda.

Vremeplov: Osnovana Narodna biblioteka Srbije

U Beogradu je, na današnji dan  28. februara 1832. godine,  osnovana Narodna biblioteka Srbije. Dimitrije Davidović tog dana prosledo je pismo Knjazu Milošu o ustrojstvu Biblioteke, novembra iste godine Knjaz Miloš odredio je da se po jedan obavezni primerak dostavlja  novoosnovanoj biblioteci. Prva zgrada Narodne biblioteke nalazila se uz samu portu Saborne crkve, u tom zdanju bila je smeštena samo godinu dana 1832/33, zatim je preseljena u zgradu Državne tipografije nasuprot knjizare Gligorija Vozarovića. Izvesno vreme biblioteka je u sastavu Državne štamparije (Knjaževsko tipografijska biblioteka), zatim Ministarstva prosvete, a 1870. postala je samostalna ustanova. Za njenu organizaciju i napredovanje najzaslužniji su Đura Daničić, Janko Šafarik, Stojan Novaković, Jovan Tomić, Milorad Panić Surep. U nemačkom bombardovanju Beograda aprila 1941. potpuno je uništena zgrada Biblioteke na Kosančićevom vencu pri čemu je izgorelo oko 300.000 knjiga, od kojih su neke bile raritetne i od neprocenjive vrednosti, ne samo za srpsku kulturu. Tokom i posle rata obnavljani su fondovi i već 1958. imala je 335.000 knjiga. Narodna bibilioteka Srbije od aprila 1973. nalazi se u namenski građenom zdanju na Svetosavskom platou u Beogradu.

Vremeplov: Rođen Aberdar

Srpski filozof, pisac i političar Milan Kujundžić Aberdar, rođen je na današnji dan  28. februara  1842 Bio je jedan od prvih profesora filozofije na beogradskoj Velikoj Školi, član Srpske kraljevske akademije, predsednik skupštine Srbije i ministar prosvete. Studirao je u Beču, Minhenu i Parizu, diplomirao u Oksfordu. U mladosti je bio jedan od vođa Ujedinjene omladine srpske i urednik njenog glasila “Mlada Srbadija”. Stihovi tog izrazito romantičarskog pesnika pozivali su na borbu za oslobođenje i ujedinjenje porobljene braće. Dela: “Kratki pregled harmonije u svetu”, “Ide li svet na bolje ili na gore”, “Filozofija u Srba”, “Šta je i koliko u nas urađeno na lođici”, spev “Srpski patrijarh”, balada “Nevesta hajdukova”.

Vremeplov: Rođen de Montenj

Na današnji dan  28. februara 1533. godine rođen je francuski pisac i filozof Mišel de Montenj, obnovitelj intelektualnog skepticizma i vesnik slobodne misli u 17. i 18. veku. Smatrao je da je ljudski razum nemoćan u traženju istine i pravde, ali da je svaki čovek dužan da nađe izvesne norme u privatnom i javnom životu kako bi živeo razumno, svestan svojih opšteljudskih odgovornosti. Dela: “Eseji”, “Dnevnik putovanja”.

Vremeplov: U Srbiji zakonom uvedena advokatura

U Srbiji je na današnji dan 28. februara 1862. zakonom uvedena advokatura, pošto je usvojen Zakon o javnim pravozastupnicima. Donošenjem Zakona pravna pomoć poverena je samo školovanim pravnicima, i bilo je neophodno da ih u ovo zvanje upiše Ministarstvo pravde. Ranije su stranke pred sudom zastupali pismeniji ljudi, mahom činovnici. Smatra se da je inicijator Zakona o javnim pravozastupnicima bio Ilija Garašanin, u vreme njegovog donošenja predsednik Saveta ministara (vlade) tadašnje Kneževine Srbije.

Vremeplov: Rođen Linus Pauling

Američki hemičar Linus Karl Pauling, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1954. i Nobelove nagrade za mir 1962,  rođen je na današnji dan 28. februara 1901. Prvu je dobio za primenu kvantne mehanike u istraživanju strukture molekula, a drugu za uporno nastojanje da se uspostavi međunarodna kontrola nuklearnog oružja kao i zabrana proba.

Vremeplov: Protokol o Konvenciji o pravima dece

Na današnji dan 28. februara  2012 dvadeset zemalja, među kojima i Srbija, potpisalo je u Ženevi novi protokol o Konvenciji o pravima dece koji daje mogućnost deci da se obrate UN u slučaju nekog sudskog spora u njihovoj zemlji. Taj dokument jača protokole o zaštiti dece, o zabrani prodaje i prostituciji dece, dečje pornografije, kao i uključivanja dece u oružane konflikte.

Vremeplov: Umro de Lamartin

Na današnji dan 28. februara 1869 godine umro je francuski pisac i diplomata Alfons de Lamartin, jedan od najvećih liričara romantizma. Slavu mu je donela već prva knjiga “Pesničke meditacije” (1820), a potom i njegova najznačajnija zbirka “Pesničke i religiozne harmonije” sa čuvenom “Himnom noći” koju je preveo Njegoš. U proznom delu “Put na istok” sa simpatijama je opisao Srbiju i njenu borbu za slobodu.

Pančevo: Jenjava virus gripe

Od početka februara čekaonice u ambulantama u Pančevu bile su prepune pacijenata koji su se javljali sa simptomima sličnim gripu, kao i akutnim respiratornim infekcijama. Broj pacijenata ovih dana se smanjuje. Najveće gužve bile su do pre nedelju dana kada su, zbog velikog broja gripoznih pacijenata, tokom vikenda u dežurnim ambulantama radila po tri lekara. U to vreme je Pančevački Zavod za javno zdravlje potvrdio virus sezonskog gripa u Južnom Banatu tipa “B”.
“Najveći broj pacijenata bio u prvoj polovini februara i nadam se da će vremenske prilike biti takve da neće biti novog talasa u martu. U ambulantama u gradu sada ima manje gužvi međutim u naseljenim mestima gde se pregledaju i mala deca broj pacijenata je zaista ogroman i kolege imaju od 50 i više pregleda dnevno što je dosta za ovaj period godine”, kaže dr Tanja Aleksić načelnica Opšte medicine. Iako se broj obolelih prethodnih dana smanjio i dalje lekari imaju pune ruke posla pogotovo u ambulantama u naseljenim mestima. Pored uobičajenih simptoma virus gripa kod mnogih praćen je i stomačnim tegobama. “I u dečjem uzrastu i kod nas prisutni su bili i bolovi u stomaku,dijareja,mučnina a kod pojedinih pacijenata koji nisu preležali grip ,nisu odmarali bilo je I manjih komplikacija tako das mo imali i poneku pneumoniju česte sinuzitise takođe”, kaže dr Aleksić. Preporuke lekara su da kada se pojave prvi simptomi pored vitamina važno je unositi i dovoljne količine tečnosti kako bi se sprečila dehidratacija organizma koja u ozbiljnijim slučajevima može izazvati i kolaps.

U Srbiji više od 2.600 obolelih od malih boginja

U Srbiji je od oktobra prošle godine do danas, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano ukupno 2.607 slučajeva malih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Od toga su 1.303 slučaja labaratorijski potvrđena u Institutu Torlak, navodi se na sajtu instituta “Dr Milan Jovanović Batut”. Kako se dodaje, najmlađa obolela osoba ima 15 dana, a najstarija 65 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, ističe se u saopštenju. Većina obolelih, njih 94 odsto, nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili je nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, njih 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 292 obolele osobe. Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra 2017. i do danas na navedenoj teritoriji je registrovano 326 obolelih, dodaje se u saopštenju.

Edukacija staropazovačkih osnovaca o štetnosti narkotika

Tokom prošle godine u Sremu je otkriveno 327 narkomana, a u opštini Stara Pazova otkriveno je čak 66 krivičnih dela u vezi sa drogom što je za 50 posto više u odnosu na 2016. godinu. Od ove školske godine Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici u saradnji sa osnovnim školama na području Srema realizuje preventivni projekat za učenike osnovnih škola pod nazivom “Osnovi bezbednosti dece” u okviru kojeg je u najmlađoj osnovnoj školi u staropazovačkoj opštini održano predavanje na temu “Prevencija zloupotrebe alkohola i droge”.
Tokom školske godine održano je 307 predavanja u devet škola kojima je obuhvaćeno oko 6.000 četvrtaka i šestaka, a među njima su i učenici Osnovne škole “Simeon Aranicki”. Nadležni ističu da je cilj realizacije samog projekta edukacija učenika o postojanju i vrstama bezbednosnih rizika, načinima zaštite i unapređenju bezbednosne kulture. Pored preventivnih predavanja, učenici putem pisane reči i likovnih tehnika imaju mogućnost da učestvuju na literarno – likovnom konkursu na temu njihove bezbednosti. U Sremu je od početka školske godine održano ukupno 1.745 predavanja u 48 škola sa područnim odeljenjima kojima je obuhvaćeno oko 30.000 učenika četvrtih i šestih razreda.

Predavanje “Prevencija zavisnosti od interneta”

Crveni krst Stara Pazova organizovao predavanje na temu “Prevencija zavisnosti od interneta”. O zavisnosti od interneta i video igara govorio je prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu. Predstavljeni su i rezultati ispitivanja sprovedeni u školama na teritoriji staropazovačke opštine, koji pokazuju da kod više od četvrtine dece postoji sumnja na zavisnost od interneta. Stručnjaci upozoravaju na opasnosti od širenja nove vrste bolesti zavisnosti kod dece, ali i kod odraslih – zavisnosti od interneta. Pored mnoštva dobrih strana, internet ima i negativne posledice. Smatra se svojevrsnom elektronskom drogom koja guta slobodno vreme, smanjuje radni učinak, ugrožava zdravlje.

Posledica konzumiranja jedne cigarete dnevno

Britanski stručnjaci otkrili su da je rizik od srčanog i moždanog udara kod ljudi koji puše samo jednu cigaretu dnevno tek upola manji u odnosu na osobe koje popuše 20 cigareta na dan. Istraživači sa Instituta za istraživanje raka na Londonskom globalnom univerzitetu i naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu ustanovili su da ljudi koji puše jednu cigaretu dnevno imaju za 46 odsto manji rizik od infarkta u odnosu na ljude koji puše 20 cigareta, dok je rizik od moždanog udara za 41 odsto manji u odnosu na pušače koji konzumiraju 20 cigareta dnevno.
Samo jedna cigareta dnevno povećava rizik od nastanka koronarnih bolesti za 48 odsto u odnosu na nepušače, pri čemu je kod žena rizik od nastanka srčanog udara više nego udvostručen u odnosu na žene nepušače. “Ne postoji bezbedan nivo pušenja kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti. Ukoliko žele da sačuvaju zdravlje, pušači bi u potpunosti trebalo da prestanu da puše, a ne da smanje broj cigareta”, rekao je profesor Alan Haksou, vodeći naučnik istraživanja. Oni koji puše samo jednu cigaretu dnevno pretpostavljaju da time rizik od pojave zdravstvenih problema svode na minimum. To je tačno jedino u slučaju raka pluća, gde postoji 95 odsto manji rizik od nastanka ove bolesti u odnosu na ljude koji puše 20 cigareta dnevno.

By admin