Vesti 02.03.2018.

Šarčević u Zagrebu: Obrazovanje manjina na principu reciprociteta

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao  je u utorak  27. februara u Zagrebu sa ministarkom nauke i obrazovanja Hrvatske Blaženkom Divjak. Razgovaralo  se o statusu učenika srpske manjine u Republici Hrvatskoj, statusu učenika hrvatske manjine u Republici Srbiji, lektoratima i potencijalima saradnje u oblasti državne mature. Kada je reč o obrazovanju učenika hrvatske manjine u Republici Srbiji Šarčević je istakao da je problem nedostajućih udžbenika za osnovne škole rešen, a da će usvajanje novog zakona o udžbenicima kroz formu digitalnih udžbenika rešiti i problem nedostajućih udžbenika za srednje škole na hrvatskom jeziku. Srbija insistira na principu reciprociteta, naglasio je Šarčević i dodao da je zadovoljan onim što je čuo od hrvatske koleginice kada je reč o uslovima za obrazovanje srpske manjine u Hrvatskoj. Tokom sastanka, ministar je ukazao na probleme koje srpske škole imaju jer nisu registrovane kao manjinske škole.
Važna i dobra vest je to što se procedura  otvaranja hrvatskog lektorata na Univerzitetu u Novom Sadu za narednu akademsku godinu privodi kraju, rekla je ministarka Divjak. To je važno kako za nastavu koja se izvodi u školama na hrvatskom jeziku u Vojvodini, tako i za stručnost nastavnika koji izvode tu nastavu“, dodala je ona. Ministarka je izrazila i zadovoljstvo što je rešen problem nedostajućih  udžbenika za hrvatsku nacionalnu manjinu za osnovne škole i pozdravila najavljeno rešenje za nedostajuće udžbenike za srednje škole pomoću digitalnih sadržaja. Kada je reč o obrazovanju učenika srpske manjine u Republici Hrvatskoj, Divjak je ukazala na važnost principa reciprociteta i rekla da je  nastava na srpskom jeziku omogućena za 28 programa, od kojih interesovanje postoji za 16.
Ministri su , takođe, istakli mogućnost saradnje u oblastima ispitnih centara za državnu maturu, procesu vrednovanja rada visokoškolskih ustanova, njihovog finansiranja i načina usklađivanja obrazovanja i tržišta rada. Tokom posete Zagrebu, ministar Šarčević je razgovao i sa Jasminom Havranek, direktorkom Agencije za nauku i visoko obrazovanje. Sastancima su prisustvovali ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić. Ministar Šarčević  je tom prilikom posetio  i Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju „Kantakuzina Katarina Branković“ u kojoj nastavu na srpskom jeziku pohađa 60 učenika.

Kruševac da zaposli prosvetne inspektore

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je, u razgovoru sa gradonačelnikom Kruševca Jasminom Palurović, podsetio na to da u tom gradu nema prosvetnih inspektora, uz napomenu da je veoma važno da lokalna samouprava u što skorije vreme angažuje inspektore, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Šarčević: U ovoj godini više ulaganja u obrazovne ustanove

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević poručio je 28. februara da je ulaganje u školske objekte jedan od pokazatelja dobre saradnje lokalnih samouprava, ministarstava i drugih tela Vlade. Šarčević je, prilikom posete OŠ ”Nada Popović” u Kruševcu povodom završetka radova na rekonstrukciji te ustanove, napomenuo da je reč o velikoj školi i veoma zahtevnoj rekonstrukciji u koju je uloženo više desetina miliona dinara. 
Prošla godina je, kada je u pitanju obnova škola, bila rekordna, a s obzirom na to da će tokom ove godine biti rekonstruisano više gimnazija sa grantovima od više od milion evra, verujem da će tokom 2018. godine u obrazovne ustanove država uložiti još više sredstava, rekao je ministar.  Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije završila je radove na rekonstrukciji fiskulturne sale, svlačionica, sanitarnih čvorova, elektro-mreže, uvođenju protivpožarne zaštite i alarma, sanaciji grejanja i grejnih tela i sanaciji dvorišta.  Iz budžeta Republike Srbije je za te radove izdvojeno više od 65 miliona dinara.

Blagojević: Završili objekte u 79 opština, u 40 radovi u toku

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević rekao je da će Vlada nastaviti da ulaže i obnavlja objekte u Kruševcu sve dok grad bude imao inicijativu i projekte, jer novca ima.  Do sada smo završili projekte u 79 gradova i opština, dok su u 40 radovi u toku, precizirao je Blagojević i dodao da će program obnove trajati jako dugo jer su u pitanju kompleksni objekti koji decenijama nisu rekonstruisani. 
Kruševačka škola je, takođe, deo projekta Modernizacije škola, kroz koji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo osam miliona dinara za zamenu stolarije i sanaciju mokrih čvorova za osobe sa invaliditetom.     

Izabrani omladinski delegati Srbije u UN

Teodora Pavković i Samedin Rovčanin izabrani su za omladinske delegate Srbije u Ujedinjenim nacijama sa mandatom od godinu dana, saopštilo je u sredu  Udruženje za UN Srbije. Predstavnici Srbije za tu su se “funkciju” pripremali tako što su se konsultovali s vršnjacima širom zemlje kako bi u službenim kontaktima što uspešnije mogli da zastupaju interese Srbije u Ujedinjenim nacijama, posebno potrebe mladih u Srbiji.

Elektronski dnevnik stigao u buđanovačku školu

Sa novom školskom godinom stigli su i elektronski dnevnici u Osnovnu školu “Nebojša Jerković” u Buđanovcima. Ta škola je deo pilot projekta, u kojem učestvuje 200 osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a kojim se postavljaju novi, viši standardi u sistemu obrazovanja. https://www.youtube.com/watch?v=RlNjldE_edE

Obdaništa u državnim institucijama

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije predložiće u narednom periodu da sve kompanije koje primaju nekakve subvencije države i zapošljavaju više od 100 radnika, obezbede prostor u okviru tih kompanija i institucija gde će se čuvati deca zaposlenih, izjavila je potpredsednica vlade i predsednica Kordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović. Objašnjava da nije važno da li je u pitanju fabrika, kompanija ili ministarstvo, i najavljuje da će njeno ministarstvo obezbediti prostor za decu zaposlenih roditelja u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. “Predlog Kordinacionog tela u narednom periodu će biti da sve kompanije koje primaju subvencije od strane države imaju preporuku u ugovoru, od strane vlade, da ukoliko zapošljavaju više od 100 ljudi, da tu postoji prostor gde će moći da budu deca”, rekla je Mihajlovićeva.

Krenuo IT Karavan

U Beogradu je u utorak 27. februara počeo treći po redu IT karavan. za korisnu i bezbednu upotrebu digitalnih tehnologija. Početak ove kampanje najavile su pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković i državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije Tatjana Matić.
 Vesna Nedeljković rekla je da ovakve kampanje daju rezultate, jer deca najbolje uče na očiglednim primerima. Ovo je sjajan način da deca na njima prihvatljiv način razumeju koje ih sve opasnosti vrebaju i koliko moraju biti oprezni dok surfuju internetom, kazala je Nedeljković. Ona je ocenila da se koncept učenja drastično menja i da se mora obezbediti da deca budu sigurna u digitalnom svetu i najavila da će učenici od septembra na telefonima i računarima imati priliku i da uče sa digitalnih udžbenika. Ona je kazala da je Ministarstvo prosvete u prethodne tri godine bilo partner u ovom projektu i izrazila zadovoljstvo što se ove godine kampanji priključila i Nacionalna asocijacija nastavnika i roditelja.
Državni sekretar Ministarstva trgovine Tatjana Matić kazala je da cilj kampanje nije da se deci drže predavanja. Želimo da zajedno sa vama i mi saznajemo neke nove stvari o savremenim tehnologijama, ali da budemo oprezni i da naučimo kako da ih bezbedno koristimo. Na tom putu mi smo partneri, navela je ona.

IT karavan će posetiti Novi Sad, Suboticu, Niš i Novi Pazar

Osim Beograda u kome je pokrenut IT karavan će do 27. marta obići i Novi Sad, Suboticu, Niš i Novi Pazar. U prethodne dve godine IT karavan je sproveden u ukupno 28 gradova, za više od 10.500 đaka iz 32 škole u Srbiji.
Partneri Ministarstva trgovine su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija Majkrosoft, a ove godine pridružili su se i Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije i Fondacija Petlja. Program karavana čine edukativna predstava o bezbednosti dece na internetu i radionice za učenike i roditelje.Predstavnik kompanije Majkrosoft Ivan Živković istakao je da će ta kompanija nastaviti da podržava ovakve inicijative.

Matematiku predaju nestručni, a profesor nema posao!

Zbog nedostatka profesora matematike u zapadnobačkom okrugu, ovaj predmet u osnovnim i srednjim školama predaju učitelji, građevinski inženjeri, pa i kadrovi sa diplomom srednje škole. Istovremeno, jedan profesor matematike nema stalni posao. Diploma profesora matematike Igoru Tasiću iz Odžaka ne vredi mnogo, jer od 2012. godine kada je diplomirao, ne uspeva da se zaposli u školama u opšptini Odžaci, gde bi imao pun fond ćasova. Igor tvrdi da u osnovnim školama u rade kadrovi koji imaju samo diplomu srednje škole, dok on trenutno putuje u Apatin gde predaje u srednjoj školi sa fondom časova od 85 odsto. Igor Tasić, profesor matematike kaže: “Diplomirao 2012. godine, deficitarno zanimanje u većini škola. Ja ne uspevam od 2012. godine da nađem stalni posao sa punim radnim vremenom.”
U školi “Nikola Tesla” u Bačkom Brestovcu su nam potvrdili da je i kod njih nastava matematike nestručno zastupljena. U školi “Branko Radičević” u Odžacima radi osoba sa diplomom srednje škole, što je Igoru potvrdila i prosvetna inspekcija, ali pravo direktora kad nema stučnu osobu je da izabere koga hoće tvrdi Igor.
Na teritoriji školske uprave Sombor od 3.900 nastavnika više od 5 odsto je nestručno, a od njih dve stotine čak 41 odsto predaje predmet matematika. Borislav Staničkov, iz Školske uprave Sombor napominje: “Ono što u poslednjih pet-šest godina možemo da kažemo da je ta nestručnost u matematičkim časovima bila 58 odsto, a sad se to smanjilo na 40 i nešto posto.” Svaka školska uprava dobila je zadatak da šalje zahtev za prioritetna radna mesta. Kada se sve uzme u obzir nameće se pitanje sa kakvim znanjem matematike će deca završiti školu i da li će generacije ostati matematički nepismene. Dok profesori matematike poput Igora, ne mogu da dobiju stalni posao, jer nemaju master diplomu.    https://www.youtube.com/watch?v=53niUoptbaw

Pedijatri: Utoplite decu i pravac na sneg

Da smo se odvikli od prave zime i temperaturnog minusa pokazuju i medijska izveštavanja proteklih dana. Otuda ne čudi ponekad i preterana roditeljska briga i greške koje ne idu prilog mališanima. Za razliku od zatvorenih, zagušljivih prostorija, tržnih centara, igraonica u kojima je rizik od virusa mnogo veći, preporuka svim roditeljima je da su boravak na svežem vazduhu i zimske igre važni za celokupan psiho-fizički razvoj deteta. Boljeg objašnjenja zašto je za decu boravak na svežem vazduhu i snegu višestruko značajan i nema. Stručnjaci kažu da izuzev u slučaju jakog snega i vetra, preniskih temperatura, mališani svakako i tokom zime treba da borave napolju: “Za decu do godinu dana to je pola sata dnevno, za stariju i više. Uz, svakako, adekvatnu odeću i obuću. Preporuka je da onako kako se i mi oblačimo, tako da obučemo i dete. Za bebe je neophodan jedan sloj više”, kaže Dragana Grujić, pedijatar.
Preterana roditeljska briga ne bi smela da bude razlog zabrane igranja na snegu: “Pogotovo kada su deca u nekoj blagoj infekciji. Ukoliko dete nema povišenu temperaturu, odnosno ako je reč o blažoj infekciji, svež vazduh je svakako najbitniji”, dodaje ona. Kako pokazuju iskustva u kikindskim vrtićima, bolje raspoloženje dece, zdraviji apetit i san samo su neke od prednosti boravka na otvorenom i igara na snegu, a svakako su višestruko značajni za razvoj svih aspekata ličnosti: “U socio-emocionalnom smislu, igre na snegu, grudvanje, sankanje, pravljenje sneška belića utiču na razvoj saradničkih odnosa, deca se uče da kontrolišu emocije, otpornija su na različite frustracije. Sve to utiče i na razvoj samopouzdanja. Isto tako, igre na snegu podstiču razvoj kreativnosti i mašte”, ističe Branka Grahovac, psihološkinja u PU “Dragoljub Udicki” u Kikindi. Osim roditelja koji zbog preterane brige prezaštićuju svoju decu i uskraćuju im boravak na snegu, neki od roditelja prinuđeni su na to jer za svoje mališane nažalost nisu mogli da obezbede adekvatnu odeću i obuću. Ti razlozi, nažalost i nisu tako retki.

Zelena debata izazvala pažnju Novosađana

U okviru ciklusa Zelena debata, tribina “Kad se male ruke slože”, održana je 20. februara u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i voditelj tribine bio je Danilo Koprivica. Dvadesetprva po redu Zelena debata deo je mini-serijala „I priroda i društvo”, a priča o ljudima opredeljenim da im život u prirodnom okruženju bude svakodnevica. Mada na prvi pogled veoma slične, porodične odluke mladih i obrazovanih porodica Rakarić iz Rakovca i Đupovac iz Jevremovca, ipak su u mnogo čemu različite. Mir i nadahnuće za skladan porodični život i uspešan profesionalni rad Rakarići su našli u zaleđu Novog Sada, naslonjeni na deo blagodeti savremene civilizacije. Rakarići su, po rečima Ivane Rakarić, živeli u osmospratnici i ta ogromna količina betona ih je psihički „pritiskala”, te su često išli na izlete na Frušku goru. Kada im se ukazala prilika da kupe kuću u Rakovcu, 2014. godine, preselili su se i posle prve noći tamo prospavane, nikada više nisu poželeli da se vrate u grad. Ivana je diplomirani inženjer arhitekture, a od skora je u potpunosti posvećena porodici i realizaciji njihovog višegodišnjeg sna. Dr Zvonko, vanredni profesor na Katedri za tehničku mehaniku (FTN)
Izbor porodice Đupovac je bio osetno teži. Nada, diplomirani farmaceut i Milan, profesor fizičkog, nisu imali ni stručna ni praktična iskustva u oblasti gradnje, a upustili su se u samoizgradnju velike i veoma atraktivne kuće od slame i trske na svom imanju u Jevremovcu, selu u blizini Šapca. “Mi smo napravili koncept po kojem smo totalno nezavisni. Na kraju meseca ne plaćamo ništa, imamo kuću od prirodnih materijala i raketnu peć. U toku poslednjih deset meseci, koliko traje izgradnja, puno vremena provodimo na otvorenom, povećali smo fizičku aktivnost, a to je dobro i za nas i za našu decu. Za sada 30 odsto povrća koristimo iz naše bašte, a biće ga i više”, rekao je prof. Milan Ćupovac.
Na kraju Zelene debate, Koprivica je rekao da ovo nije bila samo priča o hrabrim ličnim odlukama i tehničkim aspektima života van urbanih sredina, kada se skromnim sredstvima napravi dom, nego i priča o ljudskoj i profesionalnoj solidarnosti koja je od poslovnih saradnika načinila divne prijatelje. http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/zelena-debata-izazvala-budnu-paznju-novosadjana_895094.html

Osnovci uče programiranje uz „Petlju“

Učenici petog i šestog razreda u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu počeli su da uče programiranje uz pomoć interaktivnog portala „Petlja“, a školu je zato posetio pomoćnik ministra prosvete zadužen za digitalizaciju u prosveti i nauci Saša Stojanović. Programiranje je neizostavni deo obrazovanja svuda u svetu, pa i u Srbiji, rekao je Stojanović koji je prisustvovao času informatike i računarstva na kome se koristio interaktivni portal Petlja u nastavi programiranja.
U petom razredu Informatika i računarstvo je od ove školske godine obavezan predmet, dok se u šestom razredu ovaj predmet kao izborni uči po novom nastavnom programu koji obuhvata programiranje, piše u saopštenju u kom se dodaje da, kao pomoć nastavnicima i učenicima, portal www.petlja.org  pruža besplatne, interaktivne materijale za učenje programiranja koji su u potpunosti prilagođeni učenicima petog i šestog razreda i dostupni na srpskom jeziku.

Vasiljević: Programiranje važan deo opšteg obrazovanja

Direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević poručio je da je programiranje danas, globalno gledano, važan deo opšteg obrazovanja. Mi u Fondaciji Petlja se trudimo da pratimo taj trend. Materijali koji su dostupni na www.petlja.org  kreirani su tako da svako dete, ali i bilo ko drugi ko želi da dobije kvalitetnu i široku osnovu kada je reč o programiranju može samostalno ili prateći nastavnika na času da koristi naše materijale, rekao je Vasiljević. Kroz obuku za korišćenje Petlje u nastavi, koju je omogućila kompanija Majkrosoft, u prethodnom periodu prošlo gotovo 800 nastavnika iz više od 500 škola širom zemlje.
U Fondaciji „Petlja“ smatraju da je razumevanje algoritama i umeće algoritamskog izražavanja potrebno svakom detetu. Prilikom posete školi, direktor Fondacije Nebojša Vasiljević poručio je da je  programiranje  danas globalno gledano važan deo opšteg obrazovanja. Mi u Fondaciji Petlja se trudimo da pratimo taj trend. Materijali koji su dostupni na petlja.org su kreirani tako da svako dete, ali i bilo ko drugi ko želi da dobije kvalitetnu i široku osnovu kada je reč o programiranju može samostalno ili prateći nastavnika na času da koristi naše materijale, rekao je Vasiljević.

Digitalna Srbija sarađuje sa „Petljom“

Inicijativa Digitalna Srbija partnerski sarađuje sa Fondacijom Petlja u nastojanju da se unapredi algoritamska pismenost u Srbiji. Ovo je jedan od važnih koraka na putu ka digitalnoj transformaciji našeg društva, za koje se Inicijativa Digitalna Srbija zalaže. Naša obaveza je da pomognemo mladim generacijama da steknu veštine koje će im u budućnosti biti neophodne. Važno je da nauče da algoritamski razmišljaju, odnosno da postanu algoritamski pismeni, zato mislimo da svako dete treba da nauči osnove programiranja. Ako kažemo da je dete kada savlada korišćenje kompjutera naučilo da čita, onda je programiranje kao da smo ga naučili da piše. Zato Inicijativa Digitalna Srbija podržava portal “Petlja” koji omogućava da deca već u petom i šestom razredu uče osnovne korake programiranja na srpskom jeziku i to u savremenom, interaktivnom okruženju, istakla je izvršna direktorka ove neprofitne organizacije Veronika Tasić Vušurović.

Niš: Dečja onkologija primiće prve pacijente već u aprilu

Prvi pacijenti Dečje onkološke klinike u Nišu biće primljeni već u aprilu, poručuju iz NURDOR-a, čiji su se predstavnici nedavno  razgovarali sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom koji je obišao radove na izgradnji klinike i tom prilikom izjavio da će suma od oko 10 miliona dinara koju će dati država biti prebačena u Niš kako bi se radovi završili. – Zajedno smo prošli ovaj objekat koji treba da bude gotov  u narednih par meseci, ono što smo se dogovorili to je da država da neophodan novac kako bi se zgrada završila. Želim da se zahvalim  svima koji su učestvovali u ovom projektu – rekao je Lončar.
Joland Korora, predsednik NURDOR-a i majka čije je dete pobedilo rak najavila je otvaranje klinike već u aprilu. „Hvala ministru i ministarstvu što je shvatilo značaj ove bolnice koja će biti prva bolnica u regionu po evropskim standardima. Dve godine će biti u maju kako smo postavili kamen temeljac i kako je NURDOR  počeo izgradnju bolnice. Planiramo da u aprilu otvorimo bolnicu i uselimo prve pacijente. Hvala donatorima, pojedicima, firmama koji su učesvovali  zajedno sa nama i koji su dali deo sebe“ – izjavila je Korora.

U “Tiršovu II” biće uloženo 54 miliona evra

U izgradnju “Tiršove II” biće uloženo 54 miliona evra iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope, izjavila je  premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je prošle nedelje  sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Zoranom Radojičićem obišla radove na obnovi Univerzitetske dečje klinike. Kako je rekla za obnovu fasade, promenu prozora i vrata, ali i nabavku najsavremenijih aparata u Tiršovu uloženo je sedam miliona evra. Vlada Srbije i Beograd, kako je rekla, još razmatraju gde bi bila najbolja lokacija za izgradnju novog objekta- Tiršovu 2. Brnabić je podsetila da je Tiršova važna za Beograd, Srbiju, ali i region, te da se u toj ustanovi leče deca iz Srbije, Makedonije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Prištine. “Daćemo sve od sebe da ubrzamo radove i da oni budu završeni u roku”, rekla je Brnabić.
Ministar Lončar je naglasio da je ulaganjem više od pet miliona evra u nabavku aparata biti rešeno pitanje opreme za Tiršovu koja će u narednih sedam godina moći da funkcioniše po svetskim standardima. Posebno je ponosan, kako je rekao, što je u Tiršovoj na specijalizaciji 100 mladih lekara iz oblasti pedijatrije i dečje hirurgije, te da je to garant da će u budućnosti imati ko da leči decu.

Vremeplov: Umro Igor Delijanić

Istaknuti meteorolog, profesor i dugogodišnji direktor Hidrometeorološkog zavoda Srbije Igor Delijanić umro je na današnji dan 02. marta 2007. godine. Završio je studije meteorologije na Univerzitetu u Beogradu 1952. Bio je načelnik Klimatološkog odeljenja i rukovodilac jednog od najznačajnijih projekata izrade Atlasa klime Jugoslavije (tada SFRJ). Zasluzan je za modernizaciju Hidrometeorološke službe Srbije.

Vremeplov: Umro Cadik Danon

Bivši vrhovni rabin Jugoslavije Cadik Danon, dugogodišnji diplomata SFRJ umro je na današnji dan 02. marta 2005  . Obavljao je dužnosti otpravnika poslova ambasade Jugoslavije u Stokholmu i šefa Odseka za nordijske zemlje u Ministarstvu inostranih poslova. Nakon penzionisanja 1970. nalazio se na funkciji vrhovnog rabina Jugoslavije. 

Vremeplov: Rođen Janoš Aranj

Na današnji dan 02. marta 1817 godine rođen je mađarski pisac Janoš Aranj, najveći mađarski epski pesnik, uz Šandora Petefija, najznačajniji predstavnik “narodnjačkog” pravca koji je dominirao mađarskom literaturom 19. veka. Prevodio je Vilijama Šekspira i Aristofana i pisao studije o estetici, metrici i istoriji umetnosti. Ostala dela: trilogija “Toldi”, “Toldijeva ljubav”, “Toldijevo veče” (epski spev o mađarskom narodnom junaku Miklošu Toldiju), balade “Božji sud”,”Agneza”, “Komešanje”, “Kralj Lajoš V”.

Vremeplov: Umro car Nikolaj I

Ruski car Nikolaj I Pavlovič Romanov umro je na današnji dan 02. marta 1855. godine. Vladao je od 1825. do smrti. Ugušio je 1825. ustanak dekabrista (pobuna petrogradskih pukova-pod uticajem modernih intelektualnih stremljenja), a 1831. ustanak u Poljskoj. Bio je izrazito reakcionarno orjentisan, tokom njegove vladavine sumnjičeni su mnogi ruski pisci, poput Puškina, Ljermontova, Belinskog, Ševčenka. U dogovoru s Austrijom, ugušio je 1849. revoluciju u Mađarskoj. Rusiju je, uglavnom na račun Turske, proširio, pripojivši Jermeniju, Zakavkazje, istočne obale Crnog mora i ušće Dunava, ali je izgubio Krimski rat. Taj rat vođen od 1853. protiv Turske, kojoj su se pridružile Francuska, Britanija i Sardinija (Pijemont), okončan je godinu dana posle njegove smrti Pariskim mirom. Rusija je izgubila pravo da drži flotu u Crnom moru i podiže tvrđave na njegovim obalama, kao i deo Besarabije i protektorat nad dunavskim kneževinama (Vlaška i Moldavija).

Vremeplov: Rođen  papa Pije XII

Italijanski rimokatolički sveštenik Euđenio Pačeli, od 1939. do smrti 1958. papa Pije XII rođen je na današnji dan 02. marta 1876. Pred kraj II svetskog rata i neposredno posle njega blagonaklono je posmatrao i pomagao beg pripadnika poraženih formacija putem takozvanih “pacovskih kanala” – mreže pomoću koje su se nacisti prebacivali najčešće u Latinsku Ameriku.

Vremeplov: Rođen papa Lav XIII

Na  današnji dan 02. marta 1810 rođen je italijanski sveštenik Vinčenco Đoakino Peči, koji je kao papa Lav XIII tokom pontifikata od 1878. do smrti 1903. svesrdno podupirao Katoličku akciju, specifičan duhovno intelektualni pokret. Katolička akcija je ubrzo prerasla u političku snagu značajne težine i ostavila je veliki trag u idejama političke desnice. Upamćen je i po nastojanju da rimokatolička crkva otvorenije prilazi novim naučnim dostignućima.

Vremeplov: Rođen jedini papa Holanđanin

Holandski sveštenik Adrijan Florison, koji je kao papa Adrijan VI u januaru 1522. postao jedini Holanđanin poglavar rimokatoličke crkve u njenoj istoriji rođen je na današnji dan 02. marta1459. Umro je u septembru 1523. nakon pontifikata od nepune dve godine. Nije uspeo da ostvari zamisao o zajedništvu evropskih zemalja u ratu protiv Turaka.

Vremeplov: Umro Dejvid Lorens

Na   današnji dan 02. marta 1930 godine umro je engleski pisac Dejvid Herbert Lorens, koji je opisivanjem seksualnosti skandalizovao puritansko britansko društvo. Bio je preokupiran problemom seksualnih odnosa, zainteresovan za primitivne religije i misticizam i neprijateljski raspoložen prema industrijskom 20. veku, puritanizmu i anglosaksonskim društvenim konvencijama. Dela: romani “Beli paun”, “Sinovi i ljubavnici”, “Ljubavnik ledi Četerli”, “Zaljubljene žene”, “Duga”, priče “Pruski oficir”, “Engleska, moja Engleska”, “Žena koja je odjahala”, eseji “Psihoanaliza i nesvesno”, “Pokreti u evropskoj istoriji”, “Studije o klasičnoj američkoj književnosti”, “Pornografija i opscenost”, “Apokalipsa”, pesme “Ljubavne i druge pesme”, “Amores”, “Kornjače”, “Ptice, zveri i cveće”.

Vremeplov: Rođen  Gorbačov

Sovjetski državnik Mihail Sergejevič Gorbačov, poslednji predsednik Sovjetskog Saveza rođen je na  današnji dan 02. marta1931. Posle preuzimanja vlasti 1985. otpočeo je promene poznate kao “glasnost” i “perestrojka”. Okončao je razdoblje “Hladnog rata” i odrekao se čvrste kontrole nad članicama Varšavskog pakta, što je dovelo do pada režima u istočnoevropskim zemljama. Proces koji je započeo nije uspeo da kontroliše, zbog čega se 1991. raspao Sovjetski Savez, što ni on politički nije uspeo da preživi, čemu je odlučujuće doprineo njegov bivši politički štićenik Boris Jeljcin, koji je postao prvi predsednik Rusije.

Vremeplov: Rođen Bedžih Smetana

Na   današnji dan 02. marta 1824. godine rođen je češki kompozitor, dirigent i pijanista Bedžih Smetana, začetnik i najznačajniji predstavnik češkog muzičkog nacionalizma. Inspirisao se narodnim legendama,istorijom i folklorom. Dela: opere “Prodana nevesta”, “Dalibor”,”Libuša”, “Poljubac”, ciklus simfonijskih poema “Moja domovina”, gudački kvartet “Iz moga života”, klavirske i kamerne kompozicije. 

Vremeplov: Osnivački kongres Kominterne

U Moskvi je na današnji dan 02. marta 1919. godine počeo osnivački kongres Treće komunističke internacionale, poznate kao Kominterna, koji je naložio osnivanje u svim zemljama novih komunističkih partija, koje će biti sekcije Kominterne.

Vremeplov: Aneksiona kriza

Na  današnji dan 02. marta 1909. godine intervencijom evropskih sila Austro-Ugarska je zaustavljena u nameri da zarati protiv Srbije tokom krize izazvane austrijskom aneksijom Bosne i Hercegovine, u istoriografiji poznate kao Aneksiona kriza.

Batut: Od oktobra ukupno 2.670 obolelih od morbila

U Srbiji je od početka oktobra prošle godine registrovano ukupno 2.670 slučajeva malih boginja, od kojih su 1.332 laboratorijski potvrđena u Institutu Torlak, saopštio je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Kako se navodi, najmlađa osoba stara je 15 dana, najstarija 65 godina, a 94 odsto obolelih osoba nije vakcinisano, ili je nepotpuno vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa. Od obolelih osoba hospitalizovano je 33 odsto, a od težih komplikacija registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 301 obolele osobe. Do sada je, usled komplikacija nastalih morbilama, preminulo pet osoba.

Valjevo: Povećan broj obolelih od malih boginja

Broj obolelih od malih boginja u valjevskom kraju se iz dana u dan povećava, izjavila je za “Glas zapadne Srbije” doktorka Biljana Rajković iz Zavoda za javno zdravlje u Valjevu. Za sada je obolelo više od 20 ljudi svih uzrasta. Među njima ima i lekara kao i ostalog medicinskog osoblja u domovima zdravlja i valjevskoj bolnici. Za još desetak građana se sumnja da su oboleli od malih boginja, ali za sada to nije potvrđeno. Zbog svega toga u Opštoj bolnici u Valjevu zabranjene su posete bolesnicima, a preduzimaju se i ostale mere, što je izolacija za one za koje se sumnja da su oboleli kao i zaštita medicinskog osoblja nošenjem zaštitnih maski i vakcinacije.

Sveštenik i veroučitelj uhvaćeni u automobilu punom droge

Vest da je ovdašnji pop uhapšen sa tovarom droge pronela se Požegom brzinom munje, ali je narod tek ostao neverici kada je saznao da se radi o Milanu Jordoviću, parohu crkve u naselju Savinac. Milan Jordović (41) i bivši veroučitelj Zoran Marinković (43) uhapšeni su sinoć u Mrčajevcima kod Čačka, pošto je u automobilu kojim su putovali policija pronašla 27 kilograma skanka. Droga se nalazila u 52 paketa u prepravljenom bukneru „pasata“ užičkih registarskih oznaka. Jordoviću i Marinkoviću određeno je zadržavanje do 48 sati posle kojeg će biti predati Višem tužilaštvu u Čačku zbog neovlašćene proizvonje i stavljanje u promet opojnih droga. Prema nezvaničnim saznanjima „Blica“, Zoran Marinković, koji je do pre nekoliko godina radio kao veroučitelj u Osnovnoj školi „Petar Leković“, prilikom hapšenja bio je odeven u žensko odelo. Policajac zbog toga nije hteo da ga pretrese, čekajući da to uradi koleginica. Pretpostavlja se da se Marinković maskirao u ženu kako bi vozač i suvozač delovali kao par. Sveštenik Milan Jordović prilikom hapšenja nije bio u mantiji.
Kako je saopšteno, policija je preksinoć u Mrčajevcima kod Čačka prilikom kontrole putničkog vozila marke „pasat“ užičkih registarskih oznaka, u prepravljenom bunkeru u vozilu, pronašla drogu upakovanu u 52 paketa. Po nalogu višeg javnog tužioca u Čačku, Milan J. (41) i Zoran M. (43) obojica iz Požege, je određeno zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

About the Author

admin