03/04.03.2018.

Predškolsko vaspitanje i obrazovanje za svako dete

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisao je u četvratk 1. marta u Beogradu na sednici Saveta za prava deteta dokument „Poziv na akciju“ čiji je cilj da se pokrene sveobuhvatan odgovor društva za stvaranje uslova podrške deci na ranom uzrastu od prenatalnog perioda do polaska dece u školu.   Dokument su potpisali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.
Šaljemo poruku da nema resora i pojedinca i institucije koja može sama raditi  na ovom pitanju. Šaljemo poruku da su deca  do 15 godina kojih na žalost ima 14,4 odsto na ukupnu populaciju naša najveća vrednost i da moramo uslove za zdravlje, odgoj i budući život stvarati zajedno. To je stav Vlade Srbije. To je poruka nas četvoro iz vlade i zato smo se danas sastali“, navela je Đukić Dejanović.
Dokument sadrži šest prioriteta među kojima je i dostupno predškolsko vaspitanje i obrazovanje za svako dete. Ovim Pozivom na akciju želimo da ubrzamo ostvarivanje prava na razvoj svih potencijala  svakog deteta u Republici Srbiji, i to putem obezbeđivanja programa podrške deci i porodici, zajednička je poruka ministara u Vladi Srbije. Navedeno je i da se „donosioci odluka i istraživači na globalnom nivou slažu da su strategije podrške ranom razvoju dece jedna od najdelotvornijih i najefikasnijih javnih politika za opšti razvoj društva“.
Poziv na akciju se zasniva na Konvenciji o pravima deteta, koju je Srbija ratifikovala, kao i na Ciljevima održivog razvoja, čiji razvoj i sprovođenje je Srbija podržala. Potpisivanju dokumenta prisustvovao je i direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sent Lo.

Raspisivanja konkursa za prijem doktoranada

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je juče konferenciju za medije povodom raspisivanja konkursa za prijem doktoranada. Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, prvi put posle sedam godina raspisuje se konkurs kojim se sistemski omogućava prijem 1.000 studenata doktorskih studija, na naučno-istraživačke projekte koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Pored predsednice Vlade, na konferenciji za medije govoriće i Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr. Pavle Pavlović, direktor Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” i dr Kosta Jovanović, docent na Elektrotehničkom fakultetu.

Predstavljen elektronski udžbenik za biologiju u V razredu

Elektronski udžbenik iz biologije za peti razred osnovne škole predstavljen je 1. marta tokom oglednog časa u osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ u Beogradu. Predstavljanju udžbenika prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i premijerka Srbije Ana Brnabić, koji su predavanje pratili iz školskih klupa. Brnabić je kazala da je Vlada Srbije za uvođenje digitalnih udžbenika opredelila 70 miliona evra. Ona je ocenila da je Vlada Srbije krenula hrabro i brzo sa reformama u obrazovnom sistemu i dodala da je to najvažniji zadatak. Ako nastavimo ovako onda smo osigurali jednu drugačiju budućnost za našu decu i zemlju, rekla je Brnabić novinarima. Brnabić je rekla da su sve osnovne škole povezane u akademsku mrežu Srbije.
Predstoji nam da sve njih povežemo na brzi internet što je neophodno da bismo u učionice u okviru pilot projekta uveli digitalne udžbenike za šta je iz budžeta za 2018. godinu opredeljeno 70 miliona evra. To ćemo najverovatnije raditi sa Evropskom investicionom bankom, rekla je ona Brnabić je rekla i da je uvođenja elektronskog dnevnika dalo rezultate i da  učenici manje izostaju sa nastave. Prepolovljen je broj izostanaka, a za tri četvrtine smo umanjili vreme koje se troši na administrativne poslove, navela je premijerka i dodala da je plan bio da se elektronski dnevnik uvede u 200 škola, ali da sada postoji u 556 obrazovnih ustanova.

Objavljeni rezultati Konkursa za  troškove prevoza učenika SŠ na sajam obrazovanja u Novom Sadu

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje upravo je objavio rezultate Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti podizanja kvaliteta obrazovno – vaspitnog procesa srednjeg obrazovanja – troškovi organizovanog prevoza učenika srednjih škola sa sedištem u AP Vojvodini na sajam obrazovanja u Novom Sadu, za 2018. godinu.Više na http://www.puma.vojvodina.gov.rs/etext.php?ID_mat=8597

Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi” od 08. do 10. marta

Povodom 13. međunarodnog sajma obrazovanja „Putokazi”, sajma knjiga i izložbe umetnosti „Art Ekspo”, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, na današnjoj konferenciji za novinare, predstavio je aktivnosti resornog sekretarijata na pomenutim predstojećim manifestacijama.
Cilj sajma obrazovanja „Putokazi” prvenstveno jeste promocija obrazovanja i afirmacija doživotnog obrazovanja. Prošle godine u fokusu je bilo dualno obrazovanje, što će i ove godine biti jedna od glavnih tema. S tim u vezi, sekretar Njilaš je izjavio: „Što se tiče programa našeg sekretarijata, akcenat smo ove godine stavili na izazove modernog obrazovanja. Ovakve manifestacije su od izuzetnog značaja, jer se iz godine u godinu ponovo okupljamo, predstavljamo i upoznajemo sa onim što nude srednje škole i visokoškolske ustanove na teritoriji Novog Sada i Vojvodine.” Takođe, naglasio je i sledeće: „Ovo je već druga godina kako naš sekretarijat, putem konkursa, obezbeđuje sredstva za troškove organizovanog prevoza učenika srednjih škola sa sedištem u AP Vojvodini na sajam obrazovanja u Novom Sadu. Za tu namenu dodeljeno je 2.800.000,00 dinara. Zahvaljujući tom konkursu, približno 5.000 đaka i 400 nastavnika iz 71 pokrajinske škole imaće priliku da učestvuje na ovoj trodnevnoj manifestaciji. Pored njih, očekujemo i novosadske učenike.” 
Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zejednice ove godine predstaviće tri teme: javno zdravlje, PISA testiranje i značaj informisanja srednjoškolaca. Nakon svake prezentacije sledi diskusija, gde će predstavnici učeničkih parlamenata – zajedno s predavačima – održati panel-diskusiju. Poslednji dan sajma đaci OMŠ „Josip Slavenski” iz Novog Sada održaće i kratak koncert.
Sajam obrazovanja „Putokazi” organizuje se u saradnji s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Pokrajinskom vladom i Gradom Novim Sadom. Istovremeno, održavaju se i Međunarodni sajam knjiga i 23. međunarodna izložba umetnosti „Art Ekspo”. Program Sajma možete preuzeti sa linka http://www.puma.vojvodina.gov.rs/dokumenti/_obrazovanje/sajam_obrazovanja/Program_Putokazi_2018.pdf

Igraonice i radionice brend Muzeja Vojvodine

Muzej Vojvodine ima razrađen čitav sistem programa koji se zove „Muzejska učionica”, namenjen pre svega učiteljima i deci nižih razreda osnovne škole. „Kad smo sagledali korelacije naših sadržaja i nastavnih planova i programa u osnovnoj školi, našli smo mnogo zajedničkih tačaka. Zbog toga smo predložili učiteljima da jednu nastavnu jedinicu ili temu realizuju u Muzeju umesto u školi. Trudimo se da u učionicama budemo što neformalniji, da sedimo na podu, da svako može da postavi pitanje kad god hoće, bez podizanja ruke. Bude to bučniji dijalog u kojem oni nešto uče od nas, a bogami i mi od njih“, priznaje ona. Naša sagovornica Slađana Velendečić tvrdi da deca najviše reaguju na praistoriju, odnosno arheologiju, budući da, nedorečena i mistična, snažno utiče na njihovu maštu. Druga oblast koja im je posebno interesantna jeste etnologija, čije elemente prepoznaju, posebno ako su odlazili na selo, ali su im i dalje prilično daleki.
 „Izložba dečjih radova „Od ovce do ćilima”, koja se može pogledati još nekoliko dana, nastala je iz serije radionica koje su Muzej Vojvodine i koleginica Vladimira Stanisavljević realizovali sa „Radosnim detinjstvom”. Inspirisani posetom Muzeju, tokom koje su učili o procesu tkanja, mališani su stvorili s vaspitačima niz različitih likovnih radova. Na otvaranju vrlo živopisne i lepe izložbe bila je tolika gužva da se nije moglo ući“, dodaje Velendečić.

Školovanje muzikalnosti

Život može biti muzika, jer ne postoji nemuzikalno dete, rekla je muzički pedagog Jasmina Nešković u emisiji Otvoreni ekran. Da bi dete stasalo u pravog pevača, međutim, neophodno je školovati glas. Ne postoji dete koje nije talentovano za pevanje, tvrdi Jasmina Nešković, profesorka koja je decenijama vodila nagrađivani Hor gimnazije Jovan Jovanović Zmaj.
“Kad kažu ‘ti nisi muzikalan’, ne!. Svako dete je muzikalno. Već kod malog deteta vi vidite da, ako se okreće na glas majke da je to dete muizikalno. Znači, prepoznaje njen glas. Problem je što deca ne mogu da vrate zvuk koji čuju, da tako kažem, da ga ponove glasom. Onda ispadne da nisu muzikalni. Ustvari, ne postoji nemuzikalno dete. Mi jedino kod gluvoneme dece ne znamo koliko su muzikalni jer oni to ne mogu da pokažu”, navela je Nešković.
Mnogi bi, međutim, posumnjali u ovu tvrdnju, s obzirom na poplavu pevača upitnih glasovnih mogućnosti na našoj muzičkoj sceni. Za uspešne nastupe, kaže Nešković, muzikom se treba početi baviti na vreme. https://www.youtube.com/watch?v=XRv78DzG8xY

Prof. dr Dukić Mijatović: Novi Sad školuje izuzetne IT stručnjake

Kada je reč o razvojnom istraživačkom centru nemačkog “Kontinentala”, savetnica gradonačelnika Novog Sada prof. dr Marijana Dukić Mijatović ističe da je ta kompanija prošle godine u Novom Sadu osnovala “Kontinental automotiv” doo. Novi Sad u kojem radi oko 100 radnika, dok je u projekciji ove firme za naredne tri godine predviđeno da bude zaposleno još 500 inženjera.
“Naš grad je univerzitetski centar u kojem Fakultet tehničkih nauka školuje izuzetne stručnjake za IT sektor, zbog čega smo se i profilisali kao vodeći IT centar u zemlji”, ističe profesorka Dukić Mijatović i dodaje da bi sledeći korak u ovom projektu moglo da bude podizanje fabrike koja bi primenjivala softver koji razvija nemačka kompanija. Ona ističe da su postojeće kompanije najbolja preporuka za dalje investicije, te da je poslovna klima u Novom Sadu odlična.

Za Dan NBS otvoren Centar slovenskih kultura

Dan Narodne biblioteke Srbije obeležen je 28. februara dodelom nacionalne nagrade iz oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik“ i otvaranjem Centra slovenskih kultura. Tom prilikom je potpisan Sporazum o saradnji između Foruma slovenskih kultura i Narodne biblioteke Srbije i Memorandum o razumevanju između Nacionalne biblioteke Bugarske i Narodne biblioteke Srbije.  Istog dana, ljubitelji književnosti družili su se sa Vladimirom Pištalom, a  predstavljena su i nova izdanja Narodne biblioteke Srbije iz bibliotečko-informacione delatnosti. 
Program je počeo u 11 sati u Amfiteatru kada su se prisutnima obratili upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.  Tom prilikom je dodeljena nagrada „Janko Šafarik“, a svečanu besedu održao je književnik Vladimir Pištalo.  Potom su direktorka Nacionalne biblioteke Bugarske Krasimira Aleksandrova i Blašković potpisale Nemoranduma o razumevanju između dve institucije. Sporazum o saradnji između Foruma slovenskih kultura i Narodne biblioteke Srbije u vezi sa otvaranjem Centra slovenskih kultura u Narodnoj biblioteci Srbije potpisali su direktori tih institucija Andreja Rihter i Blašković.
Na otvaranju Centra slovenskih kultura govorili  su ministar Vukosavljević, Andreja Rihter, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević i glavni urednik edicije „100 slovenskih romana“ Gojko Božović. U Atrijumu nacionalne biblioteke od 14 sati je organizovan književni program „Portret Vladimira Pištala“, a nakon toga u 15:30 sati u Amfiteatru su predstavljene nove stručne publikacije u izdanju Narodne biblioteke Srbije.

Vremeplov: Umro Gutenberg

Na današnji dan  03. februara  1468. godine  umro je Johan Gutenberg, pronalazač tipografije. Prethodno se bavio brušenjem dragog kamenja i proizvodnjom ogledala. Njegov izum označio je ogroman prelom u istoriji civilizacije – omogućio je masovno štampanje knjiga. Prvi je došao na ideju da izliva slova iz metala i od njih sastavlja redove, usavršio je štamparsku mašinu i osnovao štampariju u rodnom Majncu. Od prve knjiga odštampana njegovom tehnologijom Biblije iz 1455. godine, do danas je sačuvano četrdesetak primeraka, celih ili delimično.

Vremeplov: Rođen Mendelson

Nemački kompozitor i dirigent Feliks Mendelson, osnivač Konzervatorijuma u Lajpcigu rođen je na današnji dan 03. Februara  1809. godine Kao pijanista debitovao je u devetoj godini, u 15. je napisao prvu simfoniju, a u 16. majstorsko delo, scensku muziku za “San letnje noći”, kad je započeo i dirigentsku karijeru. Sa uspehom se ogledao u svim muzičkim oblastima, sem u operi. Dela: simfonije (Treća nazvana “Škotska”, Četvrta nazvana “Italijanska”), uvertire (“Hebridi” ili “Fingalova pećina”), klavirske kompozicije (“Pesme bez reči”), oratorijumi (“Paulus”, “Elijas”), “Koncert za violinu i orkestar u e-molu”, solo pesme, kamerna muzika.

Vremeplov: Okončan oslobodilački rat Grka protiv Turaka

Oslobodilački rat Grka protiv Turaka, čijem je izbijanju 1821. doprineo uspeh Srba protiv istog neprijatelja, okončan je na današnji dan 03. februara  1830. godine  na mirovnoj konferenciji u Londonu proglašenjem Grčke nezavisnom kraljevinom. Uspesi ustanika i pritisak Rusije, Francuske i Velike Britanije nagnali su Tursku da mirom u Jedrenu 1829. prizna nezavisnost Grčke. Severni delovi Grčke postupno su oslobađani tokom devetnaestog veka, da bi Solun i Makedonija bili oslobođeni u Balkanskim ratovima 1912/13, a grčka Trakija 1918. Rodos i druga ostrva Dodekaneza oslobođeni su tek u Drugom svetskom ratu.

Vremeplov: Umro akademik Klerić

Na današnji dan  03. februara  1910 godine umro je srpski matematičar i pronalazač Ljubomir Klerić, profesor mehanike na Velikoj školi u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije, ministar prosvete i privrede. Izumeo je više naprava s primenom u rudarstvu. Bavio se uglavnom teorijskom mehanikom, napisao je više naučnih radova i univerzitetski udžbenik “Teoriska mehanika”.

Vremeplov: Tolstoj postao član Srpske kraljevske akademije

Ruski pisac Lav Tolstoj postao je na  današnji dan 03. februara  1910. Godine član Srpske kraljevske akademije.

Vremeplov: Obešen Veljko Čubrilović

Na  današnji dan 03. februara 1915 u  Sarajevu je obešen srpski učitelj Veljko Čubrilović, jedan od atentatora 28. juna 1914. na austrougarskog prestolonaslednika nadvojvodu Franca Ferdinanda.

Vremeplov: Umro Vudro Vilso

Američki  državnik Vudro Tomas Vilson, predsednik SAD od 1913. do 1921, umro je na današnji dan  03. februara  1924. Prethodno je bio  univerzitetski profesor i rektor i guverner Nju Džersija, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1919. Dva puta je vojno intervenisao u Meksiku, okupirao je Haiti i Dominikansku republiku. Pristupio je Antanti i 1917. uveo SAD u Prvi svetski rat protiv Centralnih sila. Kao protivnik Oktobarske revolucije zalagao se za vojnu intervenciju protiv Sovjetskog Saveza. Posle okončanja rata odigrao je značajnu ulogu na mirovnoj konferenciji u Versaju, čiji je ishod umnogome zasnovan na njegovom planu od “14 tačaka” i učestvovao je u stvaranju Društva naroda, ali je Senat odbio da ratifikuje Versajski mirovni ugovor, posle čega su SAD ostale van prve svetske organizacije, prethodnice Ujedinjenih nacija.

Vremeplov: Održana prva sednica Društva naroda

Na današnji dan 03. februara 1919 u  Parizu je održana prva sednica Društva naroda, devet dana posle osnivanja prve svetske organizacije.

Vremeplov: Grčka stekla nezavisnost

Na mirovnoj konferenciji u Londonu Grčkoj na današnji dan 03. februara  1830. godine je priznata nezavisnost od Otomanskog carstva, u čijem je sastavu bila od 1453.

Vremeplov: Rođen Tadeuš Košćuško

Na današnji dan 04. februara 1746 rođen je poljski nacionalni junak Tadeuš Anžej Bonaventura Košćuško, američki general i učesnik Američkog rata za nezavisnost i ađutant Džordža Vašingtona, kasnije prvog predsednika SAD. Po povratku u Poljsku podigao je ustanak protiv Rusa, ali je njegova vojska poražena u oktobru 1794. u bici kod Macjejovica, a on je ranjen i zarobljen. Pušten je na slobodu 1796. pod uslovom da se odrekne akcija protiv Rusije, posle čega je otišao u izbeglištvo i 1817. je umro u Švajcarskoj.

Vremeplov: Rođen Goce Delčev

Makedonaki revolucionar Goce Delčev rođen je na današnji dan  04. februara 1872. U  Sofiji je izbačen iz vojne škole pošto je bio socijalistički orjentisan. Kasnije, zbog niskog rasta nije primljen na Vojnu akademiju u Beogradu. Dve godine bio je učitelj, a 1896. je s malom četom počeo borbu protiv Turaka. Zalagao se za federaciju balkanskih zemalja. Poginuo je u borbi protiv Turaka u maju 1903. tri meseca pre izbijanja Ilindenskog ustanka, čiji je početak odlagao s pravom smatrajući da je preuranjen i slabo pripremljen. Makedonci ga smatraju svojim nacionalnim junakom, ali i Bugari.

Vremeplov: Rođen Viktor Novak

Na današnji dan 04. februara  1889 rođen je jugoslovenski istoričar Viktor Novak, profesor Zagrebačkog, potom Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti i osnivač Istorijskog instituta SANU. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a latinski i pomoćne istorijske nauke specijalizovao je u Vatikanskoj školi u Rimu. Na Beogradskom univerzitetu od 1924. do 1959. predavao je latinsku paleografiju, diplomatiku i metodologiju nastave istorije. Objavio je veliki broj rasprava i studija iz istorije jugoslovenskih naroda i istorije književnosti. U kapitalnom delu “Magnum crimen”, objavljenom ubrzo posle Drugog svetskog rata, dokumentovao je zločin genocida hrvatskog ustaškog režima nad Srbima u “Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”. Bio je veoma aktivan i u muzičkom životu kao predsednik Prvog beogradskog pevačkog društva i inicijator osnivanja Južnoslovenskog pevačkog saveza u Beogradu i Sveslovenskog pevačkog saveza u Pragu. Ostala dela: “Antologija jugoslovenske misli i narodnog jedinstva”, “Latinska paleografija”, “Vatikan i Jugoslavija”, “Scriptura Beneventana”, “Evangeliarium Spalatense”, “Masarik i Jugosloveni”, “Iz rimske književnosti”, “Sveslovenska misao”, “Dva antipoda”, “Franjo Rački”, “Valtazar Bogišić i Franjo Rački”, “Nikola Vulić, naučnik i čovek”.

Vremeplov: Rođen Dragoslav Stojanović

Dragoslav Stojanović, srpski slikar, karikaturista i novinar rođen je na današnji dan 04. februara 1890. Bio je saradnik lista “Ošišani jež”, autor je poznatog zaglavlja s ježom koji se ogleda u ogledalu. U međuratnom periodu radi u beogradskom listu “Vreme” i predaje dekorativno slikarstvo na Umetničkoj školi u Beogradu. Godine 1942. nakon povratka iz logora u Nirnbergu, radi u listu Nedićeve vlade “Novo vreme”. Streljan je 1945. zbog plakata “Majko Srbijo pomozi” koji je vlada Milana Nedića, naručila kako bi uticala na javnost Srbije s ciljem zbrinjavanja izbeglica iz ustaške Hrvatske, što je okarakterisano kao saradnja “na polju propagande sa nemačkim fašističkim okupatorom”. Okružni sud u Beogradu 2007. doneo je Odluku o njegovoj rehabilitaciji.

Vremeplov: Rođen Prever

Na današnji dan  04. februara 1900 rođen je francuski pisac Žak Anri Mari Prever,  nazvan “pesnik Pariza”. Počeo je pod uticajem nadrealista, ali je vremenom izgradio originalan izraz jednostavne i sažete forme. Njegovu poeziju karakteriše revolt, mladalački cinizam, ismevanje autoriteta. Napisao je više poetskih scenarija, možda najlepših u francuskoj kinematografiji, za filmove režisera Marsela Karnea “Obala u magli”, “Hotel Sever”, “Dan se rađa”, “Ljubavnici iz Verone”, “Deca raja”, “Vrata noći”. Dela: zbirke pesama “Reči”, “Veliki prolećni bal”, “Kiša i lepo vreme”.

Vremeplov: Umro Svetozar Miletić

Srpski  pisac, novinar i advokat Svetozar Miletić umro je  na današnji dan 04. februara  1901.  Bio je vođa Srba u Vojvodini u borbi za nacionalna prava u Austro-Ugarskoj, borac za liberalne reforme i nepomirljivi protivnik klerikalizma. Bio je pokretač i vodeća ličnost Ujedinjene omladine srpske, potom osnivač i vođa Srpske narodne slobodoumne stranke. Gimnaziju je pohađao u Novom Sadu, Modri i Požunu (sada Bratislava), a Pravni fakultet u Beču, gde je doktorirao 1854. Već na studijama imao je značajnu ulogu među panslavističkom omladinom. Prvi put je za poslanika Srpskog crkvenog sabora izabran 1864. a za poslanika u Hrvatsko-slavonskom i Ugarskom saboru 1865. Kao istaknuti srpski nacionalista osuđen je 1870. na godinu dana zatvora, a 1876. ponovo je uhapšen i posle godinu i po dana u istražnom zatvoru osuđen na pet godina robije za veleizdaju. Mada se posvetio političkoj borbi, pisao je i pesme – najznačajnija je “Spasova noć”, a najpoznatija “Već se srpska zastava svuda vije javno”. Literarni rad počeo je slobodarskim stihovima u časopisu “Slavjanka”, čiji je bio urednik i izdavač. Bio je prvi urednik lista “Zastava”, koji je okupljao brojne srpske pisce i nacionalne radnike tog doba.

Vremeplov: Rođen Čarls Lindberg

Na  današnji dan 04. februara 1902 godine rođen je američki pilot Čarls Ogastas Lindberg, koji je prvi preleteo Atlantski okean. Avionom “Duh Sent Luisa” u maju 1927. preleteo je za 33 časa i 32 minuta 5.856 kilometara od Njujorka do Pariza, što je pravi podvig jer tada nije bilo ni radara ni sigurnih radio-veza. Posle otmice i ubistva njegovog sina Čarlsa 1932, u SAD je donesen tzv. Lindbergov zakon kojim je za otmicu predviđena smrtna kazna. Po dolasku na vlast u Nemačkoj Adolfa Hitlera, javno je ispoljavao simpatije za nacizam i protivio se ulasku SAD u Drugi svetski rat protiv Sila osovine.

Vremeplov: Rođen Peđa Milosavljević

Srpski slikar Predrag – Peđa Milosavljević, član Srpske akademije nauka i umetnosti rođen je na  današnji dan 04. februara 1908. Studirao je prava u Subotici, a zatim bio u diplomatskoj službi u Parizu, Madridu, Londonu. Međunarodnu reputaciju je stekao 1937. na izložbi u Parizu na kojoj je dobio “Gran pri”. Napisao je eseje “Između trube i tišine” i dramu “Zopir”.

Vremeplov: Umro serdar Janko Vukotić

Na  današnji dan 04. februara 1927. godine  umro je serdar Janko Vukotić. Kao načelnik štaba crnogorske Vrhovne komande, komandovao je 1915. Sandžačkom vojskom, i verovatno je presudno uticao na pobedu u bici kod Mojkovca. Bio je pristalica ujedinjenja Srba u jednu državu i protivio se Nikoli Petroviću i njegovoj politici uperenoj protiv ujedinjenja Srba.

Vremeplov: Rođen Borislav Pekić

Srpski  pisac Borislav Pekić rođen je na  današnji dan 04. februara 1930. Romansijer  sa izrazitim smislom za suptilno nijansiranje, psihološku i društvenu analizu, prožetu ironičnim odnosom prema svetu. Zbog pripadnosti ilegalnoj organizaciji “Savez demokratske omladine Jugoslavije” posle Drugog svetskog rata, proveo je nekoliko godina na robiji. Jedan je od osnivača obnovljene Demokratske stranke 1989. godine. Dela: romani “Vreme čuda”, “Hodočašće Arsenija Njegovana”, “Uspenje i sunovrat Ikara Gulbekijana”, “Kako upokojiti vampira”, “Zlatno runo”, “Atlantida”, “Novi Jerusalim”, “Argonauti”, “Pisma iz tuđine”, “Godine koje su pojeli skakavci”, “Besnilo”, drame “

Vremeplov: Umro car Septimije Sever

Na  današnji dan 04. februara 211 godine umro je rimski car Lukije Septimije Sever Pertinaks, osnivač dinastije Severa. Ograničio je vlast Senata, umesto kojeg je “Carski savet” počeo da izdaje zakone. Oslanjao se isključivo na armiju i započeo je niz takozvanih vojničkih careva, pošto je posle njegove smrti, vojska počela samovoljno da postavlja, zbacuje i uklanja careve, sve do stupanja na presto Dioklecijana 285. 

Vremeplov: Hitler preuzeo resor ministra rata Nemačke

Pripremajući se za rat, Adolf Hitler je na  današnji dan 04. februara 1938 preuzeo resor ministra rata Nemačke, a za šefa diplomatije imenovao je Joahima fon Ribentropa. 

Vremeplov: Umro Stojan Aralica

Na  današnji dan 04. februara 1980 umro je čuveni srpski slikar Stojan Aralica, član Srpske akademije nauka i umetnosti, majstor sa izrazitim osećanjem za boju. Posle studija u Minhenu, Rimu i Parizu, proputovao je Španiju, severnu Afriku i Italiju i dugo je živeo u Parizu, a od 1948. u Beogradu. Najčešće je slikao predele i mrtvu prirodu, u  početku pod uticajem minhenske škole i pariske škole Andre Lota, da bi potom izgradio stil na iskustvima postimpresionizma, stvarajući slike koje odlikuje naglašeno osećanje za boju i prozračna atmosfera. U poslednjoj fazi približio se apstrakciji. 

Vremeplov: General Nedić  izvršio samoubistvo

Predsednik vlade Srbije u Drugom svetskom ratu, pod okupacijom, general Milan Nedić je, prema zvaničnoj verziji, na  današnji dan 04. februara 1946 izvršio samoubistvo tokom istražnog postupka. U međuratnom periodu nalazio se na mestu načelnika Generalštaba i ministra vojske i mornarice, a u vreme invazije Nemačke komandovao je Trećom grupom armija. Njegova uloga se različito tumači u istoriografiji, od teze da je bio izdajnik u službi okupatora,do  teze da je u pitanju tragična figura – čovek koji je svesno žrtvovao ugled preuzevši funkciju šefa vlade u okupiranoj zemlji kako bi, koliko je to moguće, ublažio tragediju srpskog naroda. Nesumnjivo je da su organi njegove vlade u najtežim uslovima zbrinuli one koji su izbegli od hrvatskih ustaških zločina u  “Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, kao i sa drugih okupiranih teritorija, ukupno više stotina hiljada ljudi. Učestvovao je u oslobodilačkim ratovima koje je vodila Srbija 1912-1918. i iz njih je izašao kao veoma ugledan. Dela: “Srpska vojska i solunska ofanziva”, “Srpska vojska na albanskoj golgoti”, “Kralj Aleksandar  I ujedinitelj”. 

Vremeplov: Umro vladika Stefan Boca

Na  današnji dan 04. februara 2003 umro je Stefan Boca, episkop Srpske pravoslavne crkve, profesor bogoslovlja i crkveni pisac. Bio je profesor Bogoslovije Svetog Save u manastiru Rakovica, a potom nastavlja studije na Koledžu Svetog Avgustina u Kenterberiju, gde ga je zatekao izbor za episkopa dalmatinskog. Podigao je i obnovio desetine hramova srpske crkve, otvorio bogosloviju u manastiru Krka, napisao, objavio, preveo i publikovao niz važnih dela: “Katihizis Istočne  Pravoslavne Crkve”, “Pravoslavna Dalmacija” N. Milaša, “Manastir Krupa 1317-1967”, “Dalmatinski episkop Simeon Končarević i njegovo doba”, “Dalmatinska Lazarica i pravoslavni Kosovljani”, “Osam vekova Studenice”. Jedan je od najzaslužnijih za podizanje nove zgrade Bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Bio je aktivan i cenjen u svetskim ekumenskim krugovima. 

Vremeplov: Umrla Beti Fridan

Beti Fridan, koja je svojom knjigom “Ženska mistika” postavila temelje modernog feminističkog pokreta umrla je na  današnji dan 04. februara 2006. Osnovala je Nacionalnu organizaciju za žene. Umrla je na svoj rođendan, u 85. godini.

Dete iz Vranjske Banje šesta žrtva malih boginja

Četvorogodišnje dete iz Vranjske banje šesta je žrtva malih boginja, saopštio je juče  Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Kako je objavljeno na sajtu instituta, Klinički centar Niš je u četvrtak prijavio smrtni ishod kod deteta uzrasta četiri godine iz Vranjske Banje, koje nije bilo vakcinisano. Bolest je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom toku došlo je do razvoja zapaljenja pluća.
Od oktobra prošle godine do danas u Srbiji je registrovano 2.838 slučajeva malih boginja, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Najmlađa obolela osoba stara je 15 dana, a najstarija ima 65 godina. Kod 318 pacijenata registrovana je upala pluća i to je najčešća teža komplikacija malih boginja, dok je jedan pacijent imao zapalenje mozga.

About the Author

admin