Nova šansa za 1.000 mladih istraživača

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je konkurs za prijem 1.000 mladih doktoranada na naučno istraživačke projekte koje finansira ministarstvo. Rok za podnošenje prijave je 16. mart ove godine, a na njega mogu da sve prijave svi studenti doktorskih akademskih studija bez obzira da li su se ranije prijavljivali na svojim institutima, fakultetima ili univerzitetima. Da bi se doktorandi prijavili potrebno je da su državljani Srbije, da imaju najviše 30 godina, da su redovni studenti i da imaju prosečnu ocenu 9. http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/nova-sansa-za-1.000-mladih-istrazivaca_897584.html

Novi Sad: Sajmovi obrazovanja, knjiga i umetnosti  od 7. marta

Trinaesti po redu Sajam obrazovanja “Putokazi”, Sajam knjiga i Izložba umetnosti “Art Expo” biće otvoreni od 7. do 12. marta u Master centru Novosadskog sajma. Dolazak na manifestaciju potvrdilo je oko pet hiljada učenika i 400 nastavnika iz više od 70 srednjih škola iz cele Srbije, a kao grad u fokusu predstaviće se Pečuj, Evropska prestonica kulture 2010. godine. Ove godine, i sajam zapošljavanja menja prostor i pridružuje se sajmovima u Master centru.
Na ovogodišnjem Sajmu, predstaviće se 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sa oko 400 studijskih programa koji pokrivaju gotovo sve oblasti visokog obrazovanja i nauke. Širok spektar mogućnosti studiranja za buduće i sadašnje studente, jedna je od najvećih prednosti te ustanove. “Povezanost Univerziteta u Novom Sadu sa drugim institucijama iz raznih delova sveta je veoma važna, zato što razmenjujemo znanja, razmenjujemo ideje i to doprinosi kvalitetu obrazovanja koje nudimo kao institucija”, kaže dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu.
Za učesnike, goste i predstavnike đačkih parlamenata iz cele Vojvodine, biće organizovane diskusije tj. paneli iz oblasti zdravlja i savremenih, onlajn načina informisanja za mlade. “To je Piza testiranje, što se obavlja u Srbiji ove godine, to je zdrav život, zdrava ishrana, borba protiv droge i pušenja, a isto tako informisanje što je vrlo bitno, savremenim metodama”, kaže Mihalj Njilaš, Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.
“Dani Laze Kostića” tradicionalno će okupiti dobitnike najznačajnijih priznanja iz oblasti književnosti, a bogatu sajamsku ponudu upotpuniće i “Dani ruske kulture” i izložba japanskih skulptura. Za vreme trajanja sajma, u emisiji Novosadske razglednice RTV emitovaće specijalne teme i razgovore sa poznatim piscima.  https://www.youtube.com/watch?v=ZZzZe2O8p3M

Prezentacija studija i stipendija u Francuskoj

Prezentacija studija u Francuskoj i stipendija Vlade Republike Francuske je održana u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, u petak, 2. marta 2018. godine u 12.00 časova, u Multimedijalnoj sali na 1. spratu. Mobilnost studenata, kao i programi namenjeni profesorima i istraživačima, kako kažu organizatori, predstavljaju prioritet za Ambasadu Francuske i Francuski institut u Srbiji. Svake godine studentima iz Srbije dodeljuje se oko 50 stipendija za nivo master 2 i doktorske studije u komentorstvu. Prisutni su imali priliku da od Sektora za univerzitet i nauku Francuskog instituta u Srbiji saznaju sve informacije o uslovima, prijavljivanju, kriterijumima za odabir kandidata i francuskom sistemu visokog obrazovanja.

Srbija na 46. mestu po produkciji naučnih radova u svetu

Srbija je podigla kvalitet i broj naučnih aktivnosti i radova u poslednjih 10 godina i sada se nalazi na 46. mestu po produkciji naučnih radova na svetu, izjavio je danas Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja. Popović je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu najavio da će Ministarstvo prosvete uputiti javni poziv za 1.000 mladih naučnika da učestvuju u projektima domaćih naučnih institucija koji mogu da doprinesu razvoju privrede. “Želimo da bolje i kvalitetnije iskoristimo ozbiljan naučni potencijal koji u zemlji postoji, uprkos prisutnoj inerciji u sistemu i zato upućujemo ovaj poziv”, rekao je Popović na međunarodnoj konferenciji koju organizuju Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu i Dunavski Transnacionalni Program (program EU).
“Glavni proizvod ovog projekta je multidisciplinarni program koji treba da unapredi nivo znanja i veština koje postoje u društvu vezanih za razvoj projekata koji se odnose na tehnološke i socijalne inovacije. Svedoci smo da inovativnih ideja ima, mogućnosti za finansiranje takođe. Glavno usko grlo za efektniji razvoj inovacione delatnosti je nedostatak znanja i praktičnih veština”, rekao je prodekan Ekonomskog fakulteta Saša Ranđelović.
Na konferenciji pod nazivom “Prevazilaženje barijera kod upravljanja istraživačkim projektima socijalnih i tehnoloških inovacija u dunavskom regionu” učestvovalo je više od 70 stručnjaka iz čitavog regiona iz oblasti inovacija, nauke i biznisa.
Inače, Dunavski transnacionalni projekat uključuje 11 partnera iz devet zemalja u regionu Dunava: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Češku, Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Predstavljen elektronski udžbenik za biologiju u V razredu

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je  u četvrtak 1. marta predstavljajući u OŠ „Drinka Pavlović“ u Beogradu elektronski udžbenik iz biologije za peti razred novinarima da će Zakon o udžbenicima koji će uvažiti standard digitalnih udžbenika uči u skupštinsku proceduru krajem marta. Prema njegovim rečima, uvođenje digitalnih udžbenika ima više prednosti, a jedna od njih je što daje mogućnost da se više komunicira sa učenikom. Nedavno smo započeli priču da ćemo digitalizovati ceo obrazovni sistem, ovo je uvod koji pokazuje koliko brzo i dobro možemo da se organizujemo, kazao je ministar.
Jedan od autora udžbenika i profesorka biologije koja je danas održala ogledni čas Marina Drndarski navela je da udžbenik sadrži razne sadržaje, između ostalog i igrice, audio i video materijale, ali i eksperimente. Prema njenim rečima, ove godine počinje „spiralni“ način učenja koji podrazumeva da se na primer program biologije kroz iste oblasti prati od petog do osmog razreda. Na ovaj način možemo da proveravamo znanja učenika pojedinačno, ali i odeljenja u celini. Roditelji mogu da prate napredovanje dece preko računara i drago mi je da smo na neki način uspeli da deci približimo digitalizaciju na ovaj način, kazala je ona.
Elektronski udžbenik Biologije za 5. razred osnovne škole nudi koncept „pretraži podatke” da bi pronašao rešenje. Ovaj udžbenik dopunjuje osnovne sadržaje, kreira novu dinamiku učenja i stimulativno pokreće na istraživačko učenje. Ovde se umesto linearnih informacija učeniku nude različiti sadržaji kao izbor za nalaženje rešenja problema. Elektronski udžbenik pruža mogućnost da učenik sam kreira svoj način učenja, što je put ka kvalitetnijem učenju.

“Poziv na akciju” za veću sigurnost dece

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kazala je učetvrtak 1. marta nakon potpisivanja dokumenta “Poziv na akciju”, koji je usmeren na aktivnost u vezi sa ranim razvojem deteta, da će taj dokument motivisati sve nadležne da se napravi korak koji će značiti veću sigurnost za najmlađe žitelje Srbije. Đukić Dejanović je dodala i da je današnja aktivnost nastavak inicijative UNICEF-a da se posebna pažnja posveti najranijem razvoju dečijeg doba. “Ovo je nastavak inicijative da interes dece i tokom trudnoće i u prvih hiljadu dana života bude zadatak ne samo Vlade, već da Vlada uradi sve da motiviše sve druge subjekte koji će dati doprinos da u segmentima zdravlja, socijalne politike, obrazovanja roditelja, negovatelja se napravi onaj korak koji će značiti veću sigurnost za naše najmlađe žitelje, buduće građane Srbije, budućnost Srbije”, kazala je. Prema njenim rečima, u tom smislu je dobro poznata činjenica da je prvih hiljadu dana razvoja nervnog sistema zapravo okvir za psihološku, saznajnu, fizičku i emotivnu komponentu budućih odraslih ljudi, te da zbog toga, kaže, produbljivanje znanja i popravljanje uslove da svi ti segmenti budu zadovoljeni na najbolji mogući način, je zadatak celog društva. Istakla je da nema resora, pojedinca i institucije koja sama može da radi na ovom pitanju. “Potpisivanjem ovog dokumenta šaljemo poruku da su deca, kojih nažalost do 15 godina ima samo 14,4 odsto u odnosu na ukupnu populaciju naša najveća vrednost i da moramo uslove za njihovo zdravlje, odgoj i budući život stvarati svi zajedno”, zaključila je Đukić Dejanović
Dokument “Poziv na akciju”, osim Đukić Dejanović, potpisali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Udovičić: Mladi aktivni u Srbiji

Ministar omladine i sporta u Vladi Srbije izjavio je u četvrtak  u Njujorku na Omladinskom forumu Ujedinjenih nacija da u Srbiji radi 135 kancelarija za mlade i da je u protekle četiri godine 76.500 mladih uključeno u aktivnosti koje promovišu zdrav i bezbedan život i kvalitetno slobodno vreme Vanja Udovičić predvodi delegaciju Srbije na 7. ECOSOC (Ekonomsko-socijalni savet Ujedinjenih nacija) omladinskom forumu UN u Njujorku, saopštilo je Ministarstvo omladine i sporta. Ministarstvo je i pre donošenja Agende 2030. finansijski podržavalo projekte zapošljavanja i zapošljavanja mladih, obrazovanja, zdravlja, bezbednosti, socijalne uključenosti, mobilnosti, informisanja, kreativnosti i aktivizma mladih. U kontinuitetu, Ministarstvo omladine i sporta svake godine finansijski podržava projekte kojima omladinski sektor u Srbiji realizuje Nacionalnu strategiju za mlade, a na taj način i dotiče Ciljeve održivog razvoja, rekao je Udovičić. On je naglasio da je Srbija uspela da uspostavi mehanizme za aktivno učešće mladih u društvu, kroz rad saveza, udruženja mladih, udruženja za mlade, kancelarija za mlade na lokalnom nivou i omladinskih klubova, mrežu od preko 1.300 aktera koji deluju širom Srbije.
Kroz saradnju sa lokalnim samoupravama i aktivnostima kancelarija za mlade podržan je razvoj i sprovođenje omladinske politike u svim delovima zemlje, naveo je on i podsetio da je Vlada Srbije osnovala je Fond za mlade talente. Na godišnjem nivou kroz rad Fonda u cilju podsticanja i vrednovanja izuzetnih postignuća mladih u različitim oblastima, kao i njihovog daljeg usavršavanja i profesionalnog napretka, finansijsku podršku dobija oko 3.200 najboljih srednjoškolaca i studenata godišnje, rekao je Udovičić.
Za devet godina koliko je u nadležnosti Ministarstva omladine i sporta, Fond je dodelio više od 23.100 nagrada i stipendija u ukupnom iznosu od 60,8 miliona dolara. Takođe ostvarena je saradnja sa više od 25 vodećih kompanija za podršku stipendistima u stručnom usavršavanju, sticanju prvog radnog iskustva i za profesionalni razvoj i zapošljavanje i samo zapošljavanje najtalentovanijih mladih u Srbiji, istakao je Udovičić.

Šid: Opštinsko takmičenje u razumevanju pročitanog

U Osnovnoj školi “Sremski front” u Šidu održano je opštinsko takmičenje u veštini razumevanja pročitanog, pod nazivom “Čitalići”. Ovaj međuškolski, vaspitno-obrazovni projekat podržan je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Mnoga istraživanja pokazuju da deca sve manje čitaju, na testovima pokazuju loše rezultate iz oblasti razumevanja teksta i veštine čitanja, a i realnost potvrđuje da je fond reči mladih sve siromašniji. Bio je to glavni motiv uključivanja OŠ “Sremski front” u projekat koji je zaživeo pre pet godina u Aleksincu. Ali, svakako, ne i jedini. Tajna osvajanja jezičke kulture usmene i pismene leži u čitanju. Vraćanjem knjige u dečje ruke, obogaćuje se njihov rečnički fond, a time i mogućnosti logičkog razmišljanja I izražavanja. U projekat su se uključili učenici koji imaju dar za kreativno pisanje i čitanje i želju da proširuju vidike, razvijaju i neguju ljubav prema knjizi, srpskoj kulturnoj baštini i ćiriličnom pismu. Mladi nikad manje nisu čitali jer odrastaju u atmosferi pametnih telefona i kompjutera. Srećom, izuzetaka uvek ima.

U Vrbasu počele pripreme za upis u srednje škole

Uspeh učenika osmih razreda na završnim testovima znanja ove godine vrednovaće se sa 10 bodova više nego prošle godine. Ova novina je među učenicima stvorila pritisak, pa se sve češće među roditeljima i decom pominju privatni časovi kako bi učenici savladali potrebno gradivo, nastavnici kažu da je pripremna nastava u školi – dovoljna. Ove godine, oko pet stotina učenika osmih razreda osnovnih škola u opštini Vrbas, polagaće završni ispit za upis u srednju školu. Promenjeni sistem bodovanja po kojem završni ispit sada nosi 40 bodova umesto dosadašnjih 30, učenicima stvara dodatan pritisak, pa neki već sada razmišljaju o plaćanju privatnih časova pojedinih predmeta.
Mišljenja osmaka u vrbaskim školama su da uzimanje privatnih časova zavisi od potreba i kapaciteta pojedinaca. Svi učenici pohađaju pripremnu nastavu u svojim školama i imaju pozitivno mišljenje o njenom organizovanju, ali smatraju i da plaćanje privatnih časova nije na odmet, naročito ako neko ima poteškoća u savladavanju nekog gradiva.
U osnovnoj školi “Bratstvo-jedinstvo” u Vrbasu, otpočela je pripremna nastava za srpski jezik i matematiku, a časovi se održavaju dva puta nedeljno. Slavica Šestović, direktorica Osnovne škole “Bratstvo–jedinstvo” kaže da će rezultati završnog ispita posebno biti važni odlikašima, jer uglavnom biraju srednje škole za čiji upis je odlučujući svaki bod. “Uplašeni jesu, preispituju se oko izbora škole i načina pripreme. Što se tiče nekog dovoljnog broja časova koji se organizuju u školi za pripremnu nastavu, za neke učenike koji su kontinuirano imali određeni uspeh ili kontinuirano bili radni i imali radne navike, smatram da je to sasvim dovoljno,” rekla je direktorica škole “Bratstvo–jedinstvo”. Glavni deo pripremne nastave organizovan je početkom juna, dve nedelje pred završne ispite. Tada će osmaci svih devet osnovnih škola u opštini Vrbas imati pripreme iz srpskog jezika i matematike, kao i pet stručnih predmeta koji se polažu na kombinovanom testu.
Danica Paroški, pomoćnik predsednika opštine za obrazovanje i vaspitanje naglašava das u rezultati vrbaskih osmaka na završnom ispitu uglavnom iznad ili u okviru republičkog proseka.
“Ono što se mi trudimo je da učenici što relaksiraniji dođu na taj test, da imaju što manje treme, što manje iščekivanja. Naravno moraju buti svesni da je to mesto gde treba da pokažu i obavezi su da pokažu svoje znanje i u zavisnosti od toga će biti rangirani u srednjim školama,” rekla je Danica Paroški. Ove godine opština Vrbas ima devedeset đaka više koji završavaju osmi razred, pa će u vrbaskoj gimnaziji biti formirano šesto odeljenje prvih razreda, dok će u srednjoj stručnoj školi biti obrazovano još jedno odeljenje profesionalnih vozača i uveden novi smer za tehničara informacionih tehnologija. https://www.youtube.com/watch?v=-cHwGkmQKIc

Subotički maturanti napravili jedinstven 3D globus

Tehnička škola “Ivan Sarić” iz Subotice poseduje 3D globus kakav, kažu, nema ni jedna škola ne samo u Srbiji, već ni u Evropi. On je i dokaz da još ima nastavnika koji s ljubavlju rade svoj posao i đaka koji rado idu u školu, a moderne tehnologije koriste za inovacije. Univerzalni 3D globus predstavlja realnu sliku planete Zemlje. Napravljen je u razmeri 1:13 miliona, sa prečnikom od jednog metra, a kao i naša planeta, okreće se oko svoje ose. On je jedinstven po mnogo čemu, pa i po tome što ga je na časovima kompjuterskog programiranja pravilo 40 maturanata iz pet generacija Tehničke škole “Ivan Sarić” iz Subotice.
“Blututom se vrši prenos podataka. Tako se šalje signal elektromotoru koji okreće globus, a upravljačka jedinica daje signal koja led dioda treba da zasvetli na njemu, a na mestu grada koji je odabran unosom u kompjuter”, objašnjava Đorđe Tubić, jedan od maturanata Tehničke škole “Ivan Sarić” koji je radio na ovom projektu. Među učenicima koji su učestvovali u pravljenju 3D globusa je i Marko Zeljković, koji je prošle godine osvojio treće mesto na republičkom takmičenju u kompjuterskom programiranju za CNC mašine.
“Ovakav globus sigurno ne postoji ni u jednoj školi u Srbiji, a verovatno ni igde drugde. Funkcioniše tako što se, posredstvom kompjutera, daju komande 3D globusu na kome je nacrtana mapa sveta. Ako odaberemo glavni ili neki drugi, veći grad u bilo kojoj državi na svetu, globus se okreće, a odabrano mesto biva osvetljeno sijalicom postavljenom u njegovoj unutrašnjosti”, dodaje Marko Zeljković, maturant Tehničke škole “Ivan Sarić” iz Subotice.
Profesor Tibor Nemet ponosan je na 3D globus koji je, zajedno sa učenicima, pravio punih pet godina. Objašnjava da je na njemu 100 gradova iz celog sveta označeno led diodama. Kada se kompjuteru da zadatak da pronađe, naprimer, Beograd, na globusu zasvetli njegova lokacija, a na ekranu se, uz zvuke himne, pojavi zastava Srbije, geografski i podaci o broju stanovnika ispisani na četiri jezika, kao i fotografije srpske prestonice. “Osnovna ideja nam je bila da učenike koji pohađaju predmet “Programiranje CNC mašina” učimo tako da tokom školovanja naprave nešto što će biti trajni trag njihove generacije, a istovremeno ostati u nasleđe i budućim generacijama kojima će moći da posluži kao veoma lep primer da čovek može da napravi sve što ljudski um može da zamisli, ukoliko postoji mašta i volja da se ona pretvori u stvarnost”, kaže Tibor Nemet, profesor Tehničke škole “Ivan Sarić” iz Subotice.
Ovaj globus nastao je u saradnji s bratskom školom iz Đenđeša u Mađarskoj. Na isti način, kabinet Tehničke škole “Ivan Sarić” u Subotici krase i maketa Himalaja sa tablom na kojoj su svi podaci o najvišem planinskom vrhu na svetu, kao i selo u kome je prikazan život Eskima u igloima građenim od snega i leda. Poručuju da će nastaviti da rade na zanimljivim projektima kao što i njihov 3D globus i planeta Zemlja – ne prestaju da se okreću.
https://www.youtube.com/watch?v=yO0ewbWjCWU

Poslednja zima u hladnoj školi za đake u Suseku

Ovo je poslednja zima u kojoj će učenici škole u Suseku imati nekvalitetno grejanje, kažu u školi koju pohađaju osnovci iz tog beočinskog sela. Radijatori jesu topli, ali nedovoljno, tvrdi i direktor škole koji se nada da će projekat za bolje grejanje naići na razumevanje kod nadležnih. “Odradili smo mašinsko-tehnički projekat rekonstrukcije kompletne kotlarnice i on je vredan 4 miliona i 553 hiljade dinara. Projekat je iz jula prošle godine, a trenutno smo u fazi obezbeđivanja sredstava”, rekao je Ilija Pešić, direktor OŠ „Jovan Popović” u Suseku. Kako bi sve škole na teritoriji beočinske opštine bile uređene i đacima se obezbedili jednaki uslovi za školovanje, opština je renovirala nekoliko objekata u naseljenim mestima. Prema rečima prvog čoveka opštine Beočin, Planom za 2018. godinu biće obuhvaćeni još neki školski objekti, a jedan od njih je osnovna škola Jovan Popović u Suseku. Problem, koji u slučaju velikog minusa imaju nastavnici i đaci ove škole, jesu nedovoljno jaka grejna tela da pokriju veliku kvadraturu škole.
“To je stari sistem grejanja koji mi planiramo ove godine uz pomoć naravno Pojkrajine da pomogne da izvršimo, da bude centralno, na gas. I već su neki pregovori u toku, rekonstrukcija kotlarnice i svega. Mislim da će sledeću zimsku sezonu, dočekati sa centralnim grejanjem”, rekao je Mitar Milinković, predsednik opštine Beočin. Čak ni stari sistem grejanja na ugalj i drva ne bi bio problematičan, da školska peć ne greje još dve susedne ustanove, kaže direktor Pešić. Ipak, sa novim sistemom grejanja i većim brojem grejnih tela svakako da će uslovi rada na niskim temperaturama biti bolji svim osnovnoškolcima koji pohađaju OŠ „Jovan Popović” u Suseku. https://www.youtube.com/watch?v=7CXlENOkFRM

U emisiji “Ja biram” predstavljen tehničar drumskog saobraćaja

Ako volite zvuk motora, automobile, mehaniku, želite što pre da steknete vozačku dozvolu, onda pravac Saobraćajna škola. Smer Tehničar drumskog saobraćaja omogućava nakon završene srednje škole zaposlenje kao dispečer, otpravnik, kontrolor na tehničkom pregledu. Zabluda je da na ovom smeru nema devojaka. Neke od njih snimili smo i za  novo subotnje izdanje ove emisije RTV posvećene malim maturantima.
Osmakinja Mila nije samo na prekretnici kada je škola u pitanju, sve češće se preispituje da li je dobro biti okružen mnoštvom prijatelja, da li su to prava prijateljstva, kako ih steći? Kako proceniti kada neko prijateljstvo postaje “toksično”?
A sad pročitajte pažljivo rečenicu: “Sto puta sam ti rekao da mokru čašu ne stavljaš na sto.” Da li biste znali da rešite zadatak, ako treba da zaokružite kojoj pojavi pripada reč “sto” (antonimija, polisemija, homonimija, sinonimija)? Ovo je samo jedno od pitanja na završnom ispitu iz srpskog jezika. Testirajte se, tako što ćete pogledati novo izdanje emisije “Ja biram”.

Mali migranti izveli predstavu za kikindske osnovce

U Narodnom pozorištu u Kikindi izvedena je nesvakidašnja predstava “Snežana i sedam patuljaka”, koju su pripremila deca iz Prihvatnog centra kod Kikinde, u saradnji sa zaposlenima iz SOS Dečijih sela Srbija.  Predstava je odigrana na farsi jeziku, a izvedena je učenicima kikindskih osnovnih škola. Kostimi i scenografija na zavidnom nivou, sve prevedeno na srpski jezik. Škole su poklonile neophodan pribor za dalji rad u Prihvatnom centru za migrante, dok su kikindski učenici bogatiji za novo iskustvo. Predstava je nešto drugačija verzija popularne bajke. “Došli smo da se našim vršnjacima iz Kikinde pohvalimo novom predstavom. Igram Snežanu i vrlo sam srećna zbog toga. Drago mi je što su došli da nas podrže”, kaže Marijam Arab, Snežana. “Vrlo sam srećan što smo danas na sceni. U Prihvatnom centru imamo vrlo malo aktivnosti, a volimo da se igramo, tako da nam ova predstava puno znači”, kaže Muhamed Tadžik, princ.
Predstava “Snežana i sedam patuljaka”, izvedena je već dva puta u Prihvatnom centru za roditelje malih glumaca, predstavnike organizacija, zaposlene u SOS Dečijim selima Srbija i zaposlene u Prihvatnom centru. “Ono što do sada sigurno nismo videli je bajka Snežana i sedam patuljaka na farsi jeziku. Nedavno sam saznala da se radi o jedinstvenom konceptu u svetu, da ovakva predstava još uvek nije nigde odigrana”, kaže Gordana Vučinić, SOS Dečja sela Srbija. “Već nekoliko puta do sada, ali i u naredna dva meseca nastavićemo da sprovodimo program Mobilni omladinski klub, odnosno radionice koje bi trebalo da još više spoje mlade migrante i decu iz lokalne zajednice”, kaže Igor Stojilović, Centar za omladinski rad. Ovaj događaj, koji po svemu sudeći neće biti jedini, organizovali su SOS Dečija sela Srbija, Kancelarija za mlade Kikinda i Centar za omladinski rad.

Majkrosoft: Obuka za korišćenje „Petlje“

Kroz obuku za korišćenje Petlje u nastavi koju je omogućila kompanija Majkrosoft u prethodnom periodu prošlo je gotovo 800 nastavnika iz više od 500 škola širom zemlje. Govoreći o tome, direktor Fondacije Petlja Nebojša Vasiljević rekao je da je Fondacija prepoznala potrebu da nastavnicima pruži podršku kroz organizovanje niza obuka za korišćenje materijala Petlje. Upravo u narednih par dana krećemo sa novim ciklusom obuka za nastavnike informatike u osnovnim školama koje će ovaj put biti organizovane u svim većim gradovima u zemlji. Pozivamo nastavnike da prate sajt petlja.org i Petljine stranice na društvenim medijima i prijave se za obuku u najbližem gradu, naglasio je Vasiljević.

Mališani iz Dečjeg sela “pričaju” kamerom…

U Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, tačnije u Omladinskom kreativom centru u Novom Sadu, koji je ustupio prostor za rad, u toku je krativna radionica “Pričamo kamerom” koju vode Ana Lagator i Vojin Ivkov. Ovaj dvojac želeo je da izmesti decu bez roditeljskog staranja iz svojevrsne izolacije i pokuša da kod njih razvije novi pogled na svet koji ih okružuje. Pitanje je šta mi to radimo, ali zaista smo želeli da im otvorimo karte, da počnu drugačije da posmatraju nešto što im se rastavi na sastavne delove, da razviju kritički pogled, objašnjava Ana Lagator motive za rad sa ovom specifičnom grupom mladih. Kako je dalje kazala, radno stanje je možda i najznačajnije za čoveka da bi mogao da pruži nekome nešto, da vidi rezultat svog truda i muke. To pokušavamo sa ovom filmskom radionicom. Voleli bi da ih ona poveže i sa decom van Dečjeg sela, poručuje Lagator.
Sve je počelo kada je montažerka Ana Lagator sarađivala na dokumentarcu Centra za vizuelne komunikacije “Kvadrat” iz Beograda, koji je sniman u domu “Drinka Pavlović”, gde je videla da deca bez roditeljskog staranja pokazuju interovanje za filmski medij. Zatim je osmislila projekat koji je finansijski podržao Pokrajinski sekreterijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a u oktobru, sa kolegom Vojinom Ivkovim kao predavačem, počela konkretan rad.
Ideja je da se ne snima dokumentarac o deci iz Dečjeg sela, nego da ona sama prođu školu pravljenja sopstvenog dokumentarnog filma. Šest polaznika ima zadatak da nauči kako i snimi po jedan kratki film koji bi na kraju bio montiran u formu omnibusa, sa nemrom da se ne zaustavi na javnoj projekciji, nego da se prikazuje i na festivalima. Krenuli smo od najjednostavnijih vežbi da pojme filmski jezik. Išli smo u frabriku gramofonskih ploča, da pratimo proces proizvodnje, u Srpskom narodnom pozorištu smo radili intervjue, slušali fragmente radio-drame da shvate ulogu tonske slike, a sada nas čeka vežba sa jednokratnim fotoaparatom, sa zadatkom da se iz sopstvenog ugla napravi foto-priča o Dečjem selu. To će im biti prvi samostalni zadatak, nastavlja priču Ana Lagator. https://www.dnevnik.rs/index.php/kultura/naslovi/kad-malisani-iz-decjeg-sela-pricaju-kamerom-26-02-2018

Vremeplov: Objavljena “Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica”

U Beču je na današnji dan 05. februara  1814  objavljena “Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica” Vuka Karadžića, koja je označila početak upoznavanja Evrope sa srpskom narodnom poezijom.

Vremeplov: Osnovan Vojnogeografski institut

Na današnji dan 05. februara 1876  osnovan je Vojnogeografski institut u Beogradu, tada kao kao Drugo (od 1878. godine Geografsko) odeljenje Glavnog generalštaba Srpske vojske. Danas on je naučno-tehnička ustanova Geodetske službe Vojske Srbije.
Vremeplov: Rođen Veljko Petrović
Srpski pisac Veljko Petrović, član Srpske akademije nauka i umetnosti rođen je na današnji dan  05. februara 1884 godine. Najčešći motiv njegove književnosti je srpska Vojvodina sa njenim specifičnim ambijentom i ljudskim karakterima. Studije Prava je završio u Pešti. U Prvom balkanskom ratu bio je ratni dopisnik, a u Prvom svetskom ratu dobrovoljac u srpskoj vojsci, potom načelnik u Ministarstvu prosvete, predsednik Matice srpske u Novom Sadu i Srpske književne zadruge u Beogradu i upravnik beogradskog Narodnog muzeja. Prve zbirke stihova objavio je 1914. Bio je i plodan prozni pisac, a pisao je i studije o književnosti i slikarstvu. Dela: zbirke pesama “Rodoljubive pesme”, “Na pragu”, “Stihovi”, zbirke pripovedaka “Bunja i drugi u Ravangradu”, “Varljivo proleće”, “Pomerene savesti”, “Prepelica u ruci”, “Dah života”, “Moloh”.

Vremeplov: Rođena Ksenija Atanasijević

Na današnji dan 05. februara  1894. godine rođena je Ksenija Atanasijević, filozof, etičar. Studirala je filozofiju i klasične jezike u rodnom Beogradu, Ženevi i na pariskoj Sorboni. Doktorirala kod Branislava Petronijevića tezom: “Brunovo učenje o najmanjem”. Bila je aktivan član Beogradskog ženskog društva i poznati borac za ženska prava, aktivan publicista i cenjeni filozofski pisac. Dela: “L’atomisme d’Epicure”, “Filozofski fragmenti” I-II, “Hristova etika”, “Etika praštanja”.

Vremeplov: Rođen Džon Danlop

Na  današnji dan 05. februara 1840 godine rođen je škotski pronalazač Džon Bojd Danlop, koji je 1887. izumeo pneumatsku gumu. Izum je komercijalizovao 1890. u prvo vreme proizvodeći gume za bicikle, kasnije za automobile, što je bio jedan od najvažnijih uslova za ubrzan razvoj automobilske industrije.

Vremeplov: Pritisak Kraljevinu Jugoslaviju da pristupi Trojnom paktu

Na  današnji dan 05. februara 1941 nacistička Nemačka je, u Drugom svetskom ratu, u Berlinu, na tajnom sastanku šefa diplomatije Joakima fon Ribentropa sa specijalnim izaslanikom jugoslovenske vlade Danilom Gregorićem, izvršila jak pritisak na vladu Kraljevine Jugoslavije da pristupi Trojnom paktu, što je ona i učinila 25. marta 1941. u nadi da će izbeći rat.

Na očne preglede i deca od 3 godine

Sve više je dece kod kojih se javljaju očne mane. Pored naslednog faktora oftamolozi smatraju i da je upotreba tableta i kompjutera doprinela tome da je ova pojava sve učestalija. Savetuju očne preglede već od 3 godine života. Kratkovidost se najčešće ispoljava u pubertetu, a od tridesete godine dalekovidost. U poslednje vreme povećao se broj dece sa očnim manama. Naočare i kontaktna sočiva će biti sve češće u upotrebi kod dece, smatraju oftalmolozi. Oni savetuju redovne očne preglede već od treće godine, jer je te nepravilnosti moguće korigovati u ranoj mladosti.
Sinhron Slobodanka Latinović, oftamolog kaže:  “Znači najvažnije je da bude od treće godine pa nadalje, recimo pred školu, ali i onda negde između 12-13 godina isto se javlja recimo kratkovidost počinje da se manifestuje, to je od prilike neko doba. Ne treba se toga bojati, decu treba na to pripremiti, da to ništa ne boli da je to ustvari jedan lepi pregled u kome se igra i doktor sa njim, za druge bolesti je potrebno da se radi češće, ali srećom one nisu tako česte.” Rano otkrivanje i pravovremeno lečenje, doprinelo je napretku. U 90 odsto slučajeva lečenje je uspešno, ukoliko se na vreme dijagnostikuje i pacijent se pridržava saveta lekara.           https://www.youtube.com/watch?v=uF13wJACFgo

By admin