Vesti – 08.03.2018.

Srećan Dan žena

U svetu se danas obeležava 8. mart – Međunarodni dan žena.  Prvi put Dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička partija Amerike. Ideja za obeležavanjem  Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada. Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata.  Demonstracije je rasterala policija, a žene su dva meseca kasnije osnovale sindikat.  Osmomartovski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.                                 
Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na predlog Klare Cetkin, koja je bila član Nemačke socijalističke partije. Sledeće godine Međunarodni dan žena obeležen je u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj. Kod nas je ovaj praznik prvi put proslavljen 1914. godine u Narodnom domu u Beogradu.
Početak istorije ovog praznika primer je internacionalne borbe koja je pre jednog veka počela da menja izgled tadašnjeg industrijskog sveta. Žene su postale važan politički subjekat i ubrzo je bilo jasno da bez njihovog učešća neće biti moguće dostići ideal društva egalitarnosti i socijalne pravde.
Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadijum ruske revolucije. Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iliča Lenjina da 8. mart postane državni praznik i tokom sovjetskog razdoblja koristio se za obeležavanje “herojstva radnica”. Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama.
Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obeležavati 30-ih godina prošlog veka, ali su ga feministkinje 60-tih godina ponovno počele obeležavati. Godine 1975, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su zvanično počele da obeležavaju ovaj praznik.                                   

Svim čitateljkama našeg sajta želimo srećan praznik!


Kostić: Formirati posebno ministarstvo za nauku

Predsednik SANU Vladimir Kostić kaže da bi trebalo formirati posebno ministarstvo za nauku i visoko obrazovanje, da za to nema velikih protivljenja, ali se to ne odigrava. On kaže da je dva puta u poslednjih šest godina slao predlog za osnivanje posebnog ministarstva. U 2016. godini naučnici u Srbiji objavili su oko 7.000 naučnih radova što je na nivou razvijenih zemalja EU, ali da su čak 75 odsto radova radili istraživači sa dva najveća univerziteta.
Budžetska sredstva koja su planirana u 2015. godini, kako je rekao, bila su 1,5 BDP, ali to nije ostvareno te je taj procenat bio ispod 0,5 odsto BDP. “Direktni materijalni troškovi za istraživače koji rade na projektima iznosili su 165 dinara po istraživaču dnevno, odnosno 5.000 mesečno”, naglasio je Kostić na panelu o obrazovanju na Kopaonik biznis forumu. On je naglasio da ulazimo u četvrtu godinu, a da nije raspisan novi projektnog ciklusa za nauku.

Šarčević: U pripremi Zakon o naučno istraživačkoj delatnosti

Ministar prosvete Mladen Šarčević pojasnio je da je u pripremi Zakon o naučno istraživačkoj delatnosti i dodaje da su postojali brojni problemi zbog kojih konkurs za nauku nije mogao da se obnovi. “Bilo je svađe u samoj naučnoj zajednici, zatim nije bilo registra istraživača”, naglasio je ministar i dodao da se radi na novom modelu finansiranja fakulteta, kao i na merenju kvaliteta visokoškolskih ustanova. “Idu mnogo bolji dani za visoko obrazovanje. Dolaze nove kompanije sa razvojnim centrima”, rekao je Šarčević.  Zakon o nauci predvideo je i osnivanje Nacionalnog fonda za nauku, koji bi bio po uzoru na američki.

Bumbaširević: Izgubila se veza univerziteta i privrede

Rektor UB Vladimir Bumbaširević kaže da se veza univerziteta i privrede izgubila zbog lošeg stanja u privredi poslednje dve decenije. Ono što se zamera univerzitetu, kako je rekao, to  je da se smatra da su univerziteti fokusirani na istraživanje a manje na nastavu, te i slaba saradnja sa privredom. “Jedna od primedbi koja je dosta česta da postoji nesklad svršenih studenata i tržišta rada. Mi treba da edukujemo studente koji treba da rade za budućnost. Treba da im ugradimo svest da treba da se prilagođavaju”, zaključio je on.

Moguće osnivanje novog fakulteta za računarstvo

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je u utorak uveče da će biti osnovan novi fakultet za računarstvo ukoliko se sa ETF-om ne postigne dogovor o osnivanju bočne Katedre za informacione tehnologije. On kaže da “priča sa ETF-om još nije završena”, ali ako se to ne desi da se razmatraju i druge opcije kao što je osnivanje novog fakulteta. “Za sada smo razgovarali da lokacija novog fakulteta bude na Novom Beogradu, da to bude moderna zgrada od 11.000 kvadrata. To ne radimo za naredne dve godine, to je budućnost. Još je rano govoriti o mogućim kvotama koje bi bile na tom fakultetu”, rekao je Šarčević za Tanjug nakon panela o obrazovanju na Kopaonik biznis forumu. Podseća da su svi fakulteti u Srbiji koji imaju IT smerove povećali kvote za 756. “Ove godine očekujemo još veći broj fakulteta da se priključi, čak i isturenih odeljenja, ali i fakulteti kojima nije osnovna delatnost informatika, ali je sekundarna, kao što su određeni programi Učiteljskog fakulteta, Ekonomskog”, zaključio je ministar.

Jeftiniji udžbenici za narednu školsku godinu

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će novi Zakon o udžbenicima, koji će do kraja marta biti usvojen, omogućiti da udžbenici budu jeftiniji od naredne školske godine. “Distribucija će ići preko đačkih zadruga što će obezbediti da udžbenici budu jeftiniji bar za 15 odsto. Zakon predviđa i digitalne udžbenike koji će biti jeftiniji, ali je predviđeno i šta je obavezan set, da se roditelji ne bi opterećivali suvišnim dodatnim materijalima”, rekao je ministar. On je rekao da će dodatni materijali biti distribuirani školskim bibliotekama koje su poslednje dve godine ojačane. Osim zakona o udžbenicima u martu će u skupštinsku proceduru ući zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija, kao i zakon o inspekcijama.

Poziv mladim istraživačima za uključenje u tekuće projekte

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja juče je objavilo saopštenje – dodatnu  informaciju mladim istraživačima o uključenju na projekte u tekućem ciklusu istraživanja u kojoj se  kaže da je Ministarstvo u četvrtak 1. marta objavilo Poziv za talentovane mlade istraživače – studente doktorskih akademskih studija za učešće na naučnoistraživačkim projektima koje realizuju akreditovane naučnoistraživačke organizacije u tekućem ciklusu istraživanja (do 1000 istraživača). Pravo prijavljivanja na ovaj poziv imaju studenti doktorskih akademskih studija. Pri tome su postavljena i dva dodatna kriterijuma: da kandidat ima najviše 30 godina, odnosno da je rođen 1988. godine ili kasnije, kao i da ima ukupnu prosečnu ocenu najmanje 9,00 (devet) na prethodnim nivoima studija (osnovne i master studije). Ovakvim načinom definisanja uslova se želela postići izvrsnost, odnosno to da se u ovom trenutku u sistem finansiranja uključe najbolji mladi istraživači.
„Sagledavanjem broja zainteresovanih istraživača za uključivanje na projekte koji je prikupljen od NIO, evidentno je da postoji određen broj istraživača koji ne ispunjavaju gore navedene kriterijume. Stoga će Ministarstvo nakon detaljne analize rezultata ovog poziva, u skladu sa budžetskim mogućnostima, odlučiti o pozivima koji bi imali za cilj uključivanje i drugih grupa istraživača, a koje nisu obuhvaćene ovim pozivom (npr. studenti doktorskih studija rođeni pre 1988. godine, ili istraživači koji su u već završili doktorske studije). Napominjemo da je određeni broj studenata doktorskih studija generacija koje su rođene pre 1988. godine već uključen u tekući projektni ciklus, i to putem zamene istraživača koji su odlazili sa projekata“ kaže se u saopštenju Ministarstva.

Baletska škola – na korak od novog doma

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je koncert u Srpskom narodnom pozorištu povodom 70-godišnjice Baletske škole i tom prilikom rekao da je škola “na korak od novog doma”. Vučević je kazao da će ta škola imati vrhunske uslove, kao i da će Novi Sad konačno dobiti koncertnu salu. “Imaćemo Baletsku školu sa najboljim uslovima, ne samo u Srbiji, već u celoj Evropi. To je zalog koji Grad želi da podari Baletskoj školi za budućnost. Siguran sam da će nam oni vratiti to sa velikim brojem vrhunskih umetnika, ali pre svega dobrih ljudi”, objasnio je gradonačelnik. Vučević kaže da današnji dan u Novom Sadu protiče u duhu baleta i da je Baletska škola primer ostalima. Baletska škola je iznedrila nebrojeno sjajnih umetnika, koji su pokazali i Novom Sadu, Srbiji, ali i celom svetu nimalo jednostavan put kroz koji je prolazila, menjala prostorije, nije imala uslove, ali to će se sada promeniti, zaključio je gradonačelnik. https://www.youtube.com/watch?v=4Z8FZK_gyUI

Tribina “Daroviti i obrazovanje” na sajmu obrazivanja

Udruženje vaspitača Vojvodine, Mensa Srbije i Nacionalni centar za talente organizuju tribinu “Daroviti i obrazovanje”. Tribina se održava u okviru novosadskog Sajma obrazovanja u petak, 9. marta od 13 do 16 časova u sali Master centra u Novom Sadu. Cilj tribine je da se sa različitih pozicija, u okviru stručne javnosti, razmotri pitanje obrazovanja darovitih učenika, problemi sa kojima se suočavaju u svom školovanju i razvoju, izazovi sa kojima se njihovi edukatori susreću, kao i da se predlože neka praktična rešenja, proizašla iz istraživačkog rada i prakse. Navedene teme su otvorene na Prvoj međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji “Darovitost – prepoznavanje i podrška”, održanoj 2017. u Novom Sadu, a ovom tribinom Mensa Srbije najavljuje drugu konferenciju na temu darovitosti, koja će se održati početkom avgusta u Beogradu. Tribina je namenjena vaspitačima, učiteljima, nastavnicima, stručnim saradnicima, defektolozima, lekarima, zaposlenima u javnim servisima, administraciji i upravama i svim ostalim koji se u svom radu susreću i bave darovitim osobama. Tribina je akreditovana kao oblik stručnog usavršavanja zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Srbiji. Panelisti: Prof. dr Petar Vuleković, dr Mirjana Nikolić, dr Lada Marinković, mr Predrag Đukić, Agota Sabo, Zora Ilin, Vuk Rajović Moderator: Aleksandra Borović, predsednica Mense Srbije

Firenca – dragocena za edukaciju u novosadskoj školi “Hipokrat”

Prosvetne radnice iz Srednje novosadske privatne medicinske škole “Hipokrat”, Saša Božić (zdravstvena nega) i Skarleta Šimunđa Marot (grupa stručnih predmeta) boravile su od 18. do 25. februara u Firenci na “Euro-pas akademiji”. Radni boravak odvijao se u okviru realizacije odobrenog projekta “Obnovimo našu školu – moderni nastavnik zrači samopouzdanjem” kojim su konkurisale kroz “Erazmus plus” program Evropske unije, a posredstvom Fondacije “Tempus” u ime Evropske komisije. Razmena iskustava sa kolegama iz drugih zemalja, a pored Srbije u Italiji su bili i prosvetari iz Rumunije, Francuske, Nemačke, Finske i Grčke, od neprocenjivog je značaja za širenje vidika u organizovanju nastave.
Prema rečima Saše Božić, svaki dan bio je ispunjen kreativnim sadržajima, a obično je počinjao zanimljivim radionicama koje su imale za cilj da zbliže i relaksiraju učesnike. – Na primer, u cilju lakšeg upoznavanja novih učenika primenjena je vežba u kojoj je svako od nas trebalo da se predstavi, ali i da mimikom pokaže trenutno osećanje. Potom je svako od nas imao zadatak da ponovi prethodno ime i gestikulaciju. Dakle, demonstriran je jednostavan način da se nauče imena u kolektivu i pokaže ostalima da nam je svima stalo do toga kako se ko oseća. Nakon završene vežbe svako od nas rekao je nekoliko rečenica o sebi (odakle dolazi, šta predaje, kom uzrastu…) – opisuje još sveža iskustva iz Firence nastavnica Božić.  Stvaranje pozitivnog okruženja i uslova u kojima će se đak osećati sigurno, a da se pri tome uvek pronađu odgovarajuće reči, cilj je kojem Evropa teži.  https://www.dnevnik.rs/drustvo/firenca-dragocena-za-edukaciju-u-novosadskoj-skoli-hipokrat-04-03-2018

Ko se čemu čudi

Nastavnica zdravstvene nege u školi “Hipokrat” Saša Božić ističe da su njihove kolege bile veoma zainteresovane za neke detalje u vezi s obrazovanjem u Srbiji. – Nije im bio jasan rad u dve smene, kao i to da “neko sa 19 godina u Srbiji može da radi kao medicinska sestra”. Sa druge strane, nas je začudio podatak da u razvijenim evropskim zemljama profesori ne teže punom fondu časova, jer i sa 50 odsto imaju zavidna primanja u visini od oko 3000 evra. To im omogućuje da pristojno žive, a ostatak vremena koriste za dodatnu edukaciju i stručno usavršavanje.

Zlatne medalje na novosadske studente na gastronomskom takmičenju

Na 16. Internacionalnom skupu gastronomije u Istanbulu okupilo se 2100 takmičara iz 30 država, koji su se takmičili u 75 kategorija. Pokrovitelji takmičenja su bili Gastronomska federacija Turske i Svetska kulinarska asocijacija (WACS), a za četiri dana, manifestaciju je posetilo preko 30.000 ljudi. Sudije su bile profesionalci – kuvari iz celog sveta – Japana, Koreje, Italije, Slovenije, Nemačke, Kine, Poljske, Češke, Dubaia, Makedonije, Pakistana, Malte, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mongolije… Zahvaljujući Prirodno-matematičkom fakultetu, Departmanu za geografiju turizam i hotelijersvo i Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost, delegacija studenata i nastavnika PMF-a je učestvovala i na ovom prestižnom međunarodnom takmičenju, te opet ostvarila zapažene rezultate – dve zlatne i tri srebrne medalje. Marko Aćimović i Maja Banjac su u katergoriji “pasta/junior” osvojili zlatne medalje, Goran Radivojević je u istoj kategoriji osvojio srebrnu medalju kao i Maja Šimunovački i Miloš Kuzmanović u kategoriji “jelo od mesa/seniori”.    https://www.youtube.com/watch?v=YfCeVRr434I

Proglašeni najbolji mladi besednici

Dvadeset prvo po redu takmičenje u besedništvu učenika srednjih škola održano je u subotu u novosadskoj Gimnaziji Svetozar Marković. Na ovogodišnjem takmičenju, koje je imalo je tematski naziv “Spoznaj samog sebe”, u besedništvu se nadmetalo 18 učenika iz gimnazija i srednjih škola iz svih regiona naše zemlje. Osim na zadatu temu, sedmoro najhrabrijih učenika okušalo se i u disciplini pisanja govora ex-tempore, odnosno improvizovanom govoru, čija je tema bila pojam ‘komično’.
Odlukom žirija, prvo mesto u disciplini na zadatu temu, prvo mesto za argumentaciju isadržaj govora osvojio je učenik Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj, Rastko Kornjača. “Drugo mesto osvojio je Strahinja Sarić iz zrenjaninske gimnazije, dok je treće mesto za argumentaciju i sadržaj govora dobio učenik Ognjen Rajić iz Gimnazije u Požarevcu. U istoj disciplini, za estetsko stilske elemente i nastup, prvo mesto osvojila je učenica Gimnazije Svetozar Marković iz Novog Sada, Aleksandra Veljović. Drugo mesto osvojila je učenica Medicinske škole iz Novog pazara Azra Kahrović, dok je treće mesto dobila Mina Čeperković iz Gimnazije Vrnjačka Banja”, rekao je Aleksandar Krstić iz Gimnazije Svetozar Marković.
Nagrađeni su i najveštiji govornici u improvizovanom govoru, a najbolja je bila ponovo Mina Čeperković iz Vrnjačke Banje. “Drugo mesto je osvojio učenik zemunske gimnazije Aleksa Marinković, dok je treće mesto u improvizovanom govoru osvojila učenica Azra Kahrović iz novopazarske medicinske škole”, naveo je Krstić. Publika je, takođe imala mogućnost da donese svoj sud i njen glas podeljen je između Aleksandre Veljović iz škole domaćina i Jaroslave Fabijan, učenice Karlovačke gimnazije.
Podršku organizaciji ovog takmičenja Gimnaziji Svetozar Marković pružilo je Srpskog fililoškog društva i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.   https://www.youtube.com/watch?v=CuOe8BrKcWE

Uručene stipendije fondacije Privrednik studentima na KiM

Srpsko privredno društvo “Privrednik” uručilo je 6. marta u Kosovskoj Mitrovici deset godišnjih stipendija za studente Prištinskog univerziteta, čime je pozitivno odgovoreno na jedan od apela građana upućenih predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom nedavnog boravka na Kosovu i Metohiji. Stipendiju su dobili studenti sa deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i ona će biti automatski obnovljena ako u roku upišu narednu godinu studija, izjavio je upravitelj fondacije Jova Radić na ceremoniji dodele stipendija.
Kako je objasnio, Fondacija se bavi stipendiranjem darovite, a siromašne dece, i pomaže mlade sa svih prostora koje naseljava srpski narod. “Naši kriterijumi su vrlo oštri i trudimo se da to ostanu. Fondacija Privrednik iškolovala je 44.000 učenika od osnivanja do danas, i oni nisu dobili samo stipendiju, već i ljubav, pažnju i brigu čitavog društva”, rekao je Radić, izrazivši očekivanje da će dogodine broj stipendija za mlade na Kosovu i Metohiji biti moguće barem udvostručiti. “Moramo ulagati u obrazovanje, obrazovati naš naraštaj da bi mogao primenjivati nove tehnologije, ako to ne uradimo ostaćemo na ekonomskim marginama Evrope i sveta”, kazao je profesor Radić.
Svečanosti u Rektoratu u Kosovskoj Mitrovici prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović, koji je zahvalio studentima i profesorima Prištinskog univerziteta zato što su na braniku srpstva, srpske države i srpskog sistema obrazovanja na Kosovu i Metohiji. “Mi smo svesni činjenice da moramo dobijati demografsku bitku, ali naš zadatak nije samo da nas bude više, već da naši mladi odrastaju u vredne, dobre i pametne ljude. Zato je strateški cilj naše države obrazovanje i ulaganje u našu decu i našu budućnost”, istakao je Jović.
Rektor Rade Grbić zahvalio je na stipendijama, ističući da je ponos dobitnika pojačan time što su se našli na spisku pitomaca jedne od najstarijih i najuglednijih srpskih dobrotvornih fondacija.

Vremeplov: Rođen Sima Lozanić

Na današnji dan 08. marta 1847. godine rođen je srpski hemičar Sima Lozanić, prvi rektor Beogradskog univerziteta, član, izvesno vreme i predsednik, Srpske kraljevske akademije. Bio je profesor hemije na Filozofskom fakultetu Velike škole i potom Univerziteta u Beogradu, ministar privrede i spoljnih poslova u vladama Srbije 1894. i 1905. Izučavao je organsku hemiju, agrikulturnu hemiju i mineralne sirovine.

Vremeplov: Rođen Mihailo Milovanović

Srpski slikar, vajar i pisac Mihailo Milovanović, rođen je na današnji dan 08. marta 1879.  Bio je  jedan od osnivača Udruženja likovnih umetnika Srbije, ratni slikar Vrhovne komande srpske vojske u Prvom svetskom ratu, autor portreta srpskih vojvoda Radomira Putnika, Živojina Mišića, Stepe Stepanovića i Petra Bojovića, generala Pavla Jurišića Šturma, kralja Petra I i regenta Aleksandra Karađorđevića. Diplomirao je 1909. na Likovnoj akademiji u Minhenu, odakle je 1912. došao u Srbiju kao dobrovoljac. Njegovo slikarstvo karakteriše preplitanje realizma, simbolizma i impresionizma, uz oslon na nacionalnu tradiciju. Izložbe Milovanovićevih slika u međuratnom periodu bile su prvorazredan kulturni događaj. Njegova izložba 1938. u Paviljonu “Cvijeta Zuzorić” bila je najposećenija postavka u dotadašnjoj istoriji te Kuće. Izradio je spomenike arhimandritu račanskog manastira i knezu Sokolske nahije Hadži-Melentiju u manastiru Rača, komandantu Zlatiborskog četničkog odreda majoru Kosti Todoroviću u Srebrenici (uništile ustaše u Drugom svetskom ratu), srpskim ratnicima u Mladenovcu (1947. uklonjen grb Srbije), spomenik na Krfu poginulim vojnicima Drinske divizije, mermerni ikonostas u crkvi u Mladenovcu. Iako nosilac Albanske spomenice i Ordena Svetog Save, streljan je u Užicu novembra 1941, od strane partizana (Užička republika) pod optužbom da je “engleski špijun”. Napisao je roman “Lendina vodenica”, prvi put objavljen 1997.

Vremeplov: Umro Josif Pančić

Na današnji dan 08. marta 1888. godine  umro je srpski botaničar i prirodnjak Josif Pančić. Kralj Milan Obrenović, osnivač Srpske kraljevske akademije (1.11.1886.) postavio ga je za prvog predsednika SKA. Prvobitni naziv bio je Kraljevsko-srpska akademija. Medicinu je završio u Pešti, a u Beču je usavršavao botaničke studije i upoznao Vuka Karadžića prema čijem je savetu 1846. došao u Srbiju. Radio je kao lekar u Paraćinu, Jagodini i Kragujevcu, a 1856. je postao profesor Liceja, potom Velike škole u Beogradu, čiji je rektor bio šest puta. Proučavao je floru, faunu i mineralogiju Balkanskog poluostrva, posebno Srbije. Opisao je oko 80 nepoznatih biljnih i životinjskih vrsta. Otkrio je endemsko-reliktni četinar poznat kao “Pančićeva omorika” (Picea omorika) i reliktne ramondije (Ramonda serbica, Ramonda nathaliae). Osnovao je 1874. i uredio Botaničku baštu u Beogradu. Od 1889. ona se nalazi na imanju koje je u tu svrhu darovao Kralj Milan (Jevremovac). Objavio je oko 30 radova iz botanike, zoologije, geologije, mineralogije, šumarstva, arheologije. Dela: “Flora Kraljevine Srbije”, “Ptice Srbije”, “Ribe Srbije”.

Vremeplov: Počela Februarska revolucija

U Petrogradu (danas Sankt-Peterburg) je na današnji dan 08. marta 1917. godine nemirima i štrajkovima počela Februarska revolucija (događaj se zbio 23. februara prema Julijanskom kalendaru, tada na snazi u Rusiji).

Vremeplov: Rođena Huana de Ibarbourou

Na današnji dan 08. marta 1895. godine rođena je urugvajska književnica Huanita Fernandes Morales, poznata kao Huana Fernandes de Ibarbourou. Jedna je od najistaknutijih liričarki Južne Amerike, poznata i kao “Huana Amerike”. Dela: zbirke stihova “Dijamantski jezici”, “Divlji koren”, “Ruža vetrova”, “Izgubljena”, “Romanse sudbine”.

Vremeplov: Rođen  Pjotr Lebedev

Ruski fizičar Pjotr Nikolajevič Lebedev, profesor Moskovskog univerziteta rođen je na  današnji dan 08. marta 1866. Proučavao je pritisak svetlosti, dokazavši postojanje mehaničkog impulsa kod svetlosnih zraka, što je od velikog značaja za razumevanje kosmičkih pojava. Dela: “Sila pritiska svetlosti na gasove”, “Magnetometrijsko proučavanje obrtnih tela”.

Vremeplov: Umro  Hektor Berlioz

Na  današnji dan 08. marta1869. godine  umro je francuski kompozitor i muzički pisac Hektor Berlioz, tvorac romantičarske programske muzike i začetnik moderne orkestracije. Znatno je uticao na evropsku muziku svog doba. Napisao je “Nauku o instrumentaciji”. Dela: “Fantastična simfonija”, “Harold u Italiji”, “Romeo i Julija”, “Faustovo prokletstvo”, “Rekvijem”, opere “Benvenuto Čelini”, “Trojanci”.

Dve nove žrtve malih boginja

Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” potvrdio je 6. marta da su dve osobe uzrasta 30 i 43 godine umrle od malih boginja. Na sajtu instituta “Batut” objavljeno je da je kod te dve osobe u kliničkom toku došlo do razvoja zapaljenja pluća. Time je broj umrlih od malih boginja porastao na devet. Od početka oktobra 2017. godine, u Srbiji je registrovano 3.162 osoba obolelih od malih boginja, dok je kod 1.594 bolest laboratorijski potvrđena u institutu Torlak. Kako se navodi, najmlađa obolela osoba je starosti 15 dana, a najstarija 70 godina, kao i da je većina obolelih bila nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji svih većih gradova u Srbiji i brojnim opštinama.

Lončar: Vakcinacija jedina zaštita od malih boginja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je u sredu  na roditelje oko 30.000 mališana u Srbiji da vakcinišu svoju decu, ističući da je to jedini način da se deca i odrasli ne razboljevaju i ne umiru od malih boginja u 21.veku. Govoreći o epidemiji malih boginja, Lončar je rekao da je do sada zabeleženo devet smrtnih slučajeva što, kaže, nije smelo da se desi. ”Najmlađa žrtva imala je samo 15 dana, a najviše obolelih je uzrasta do pet godina”, naveo je ministar za RTS.

Kažnjavati roditelje koji nisu vakcinisali decu

Na opasku novinara da postoji zakon koji bi trebalo da kažnjava roditelje koji nisu vakcinisali decu, Lončar je rekao da očigledno ”ni zakon ne može da ih prizove pameti i pozvao medije da se uključe u akciju podizanja svesti o važnosti vakcinacije. ”Ne smemo da izgubimo vise nijednog građanina. Naš zdravstveni sistem je opterećen, zauzeti su kapaciteti u bolnicama. Hajde da se dozovemo pameti, krajnje vreme da svi budemo odgovorni i da slušamo struku”, naglasio je ministar. Prema njegovim rečima od početka ove godine do danas vakcinisano je duplo više dece nego u istom periodu prošle godine. Dodao je da ima dovoljno vakcina i da će biti nabavljeno još 10.000 vakcina.

Da li kladionice poštuju propisanu udaljenost od škola?

Samo dve škole u Novom Sadu zahtevale su od Gradske uprave za obrazovanje da se utvrdi da li se kladionice u njihovoj okolini nalaze na manjoj od zakonom propisane udaljenosti od 200 metara. U oba slučaja zaključeno je da zakon nije prekršen. Reč je o Elektrotehničkoj školi “Mihajlo Pupin” i Osnovnoj školi “Ivan Gundulić”. Koliko je kladionica udaljena od osnovne škole “Ivan Gundulić”? Geometri koje je angažovala škola kažu 186 metara, podaci kladionice pokazuju oko 267 metara, a nedoumicu je, analizom dokumentacije, rešio Republički geodetski zavod, kažu u školi, prema kojem je kockarnica udaljena samo 32 centimetra više od zakonski propisane minimalne udaljenosti. “Oni su utvrdili novu udaljenost koja je po njima 200,32 santimetra. Tako da je to sada zvanično, smatram da je to u zvaničnim okvirima i dalje tu nema nikakvih osnova za osporavanje rada dotične kladionice koja se nalazi u neposrednom okruženju”, kaže Lidija Radulović, direktorka OŠ “Ivan Gundulić”. Iako udaljenost kockarnica od škola ne garantuje da ih đaci neće posećivati, u Aktivima direktora novosadskih osnovnih i srednjih škola, smatraju da minimalna razdaljina od 200 metara nije dovoljna, ali i konstatuju da u Novom Sadu, kada je o tome reč, situacija nije alarmantna. “Kladionicama nije mesto u blizini škola i što se tiče udaljenosti koja je propisana, 200 metara, smatramo da to nije dovoljno i da bi trebalo da bude veća. Mi smo svesni da postoje škole koje taj problem rešavaju, a pojedine škole imaju mnogo manju udaljenost od kladionice, i da nisu rešile taj problem”, ističe Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktive direktora osnovnih i srednjih škola.
“Informacija od strane škola ka nama jeste da nemamo velikih problema sa te strane. Najveći problem je u najužem centru grada, gde je sve skučeno i usko, na primer kod Jovine gimnazije”, kaže Stanko Matić predsednik Aktive direktora osnovnih i srednjih škola. Ukoliko se utvrdi da je kladionca bliža školi od 200 metara, podnosi se prijava Poreskoj upravi, koja, ako se potvrdi manja udaljenost od zakonske, pokreće postupak i kladionici se oduzima dozvola za rad. Inače, prema Zakonu o igrama na sreću, maloletnicima je zabranjen ulaz u kladionice i kockarnice. https://www.youtube.com/watch?v=2IHEXV1KXqE

Prepoznavanje vršnjačkog nasilja

“Naučimo decu da poštuju druga” naziv je tribine o vršnjačkom nasilju, koje je na inicijativu Udruženja građana “Šta žene žele” održana u privatnoj Srednjoj školi BIT Biznis i IT skull, na kojoj su, osim učenika, bili prisutni i nastavnici i njihovi roditelji. Vršnjačko nasilje, iako ne može biti iskorenjeno, može biti suzbijeno, što je i osnovni cilj Udruženja građana “Šta žene žele”. Takođe se, kako kažu, deci koja su na bilo koji način maltretirana može pomoći tako što će biti upućena kome da se u tom slučaju obrate i ko će ih zaštiti od nasilnika. “Činjenica je da je nasilje je u našem društvu postalo do te mere normalno i svakodnevno da ga deca uopšte ne prepoznaju i ne registruju kao nasilje. Normalno im je da dobijaju batine, normalno im je da im otmu sendvič, novac, na sportu da se potuku i ta deca ne znaju kome da se obrate, tj. nemaju kome da se obrate”, rekla je Slobodanka Šatara iz UG “Šta žene žele”.
Članice Udrženja svesne se da ne mogu ništa rešiti bez pomoći društva u celini. Deca moraju imati podršku odraslih, a naročito moraju imati nekoga kome s poverenjem mogu da se obrate, izlože problem vršnjačkog nasilja, a da prethodno imaju svest o svim nijansama vršnjačkog nasilja.
Prevencija i edukacija su najvažniji, slažu se svi koji su u kontaktu s decom. Važan segmen su, međutim i roditelji koji moraju imati iskren i svakodnevni razgovor sa svojom decom, kako bi se međusobno poverenje negovalo i kako bi se na vreme reagovalo na bilo koji oblik nasilja nad njihovom decom, istaknuto je na tribini.           

SŠ BIT Biznis i IT skull – škola bez vršnjačkog nasilja

U srednjoj školi BIT Biznis i IT skull u kojoj je tribina održana kažu da tu nema vršnjačkog nasilja. “Vršnjačko nasilje je važan socijalni problem u našem okruženju, međutim u našoj školi, kao i svaka druga ima već utvrđen protokol o postupanju u slučaju pojave vršnjačkog nasilja. I mogu da se pohvalim da 12 godina mi uspešno radimo na tome da preveniramo sve oblike nasilja i nismo do sada zabeležili, ali postoji oformljen tim za prevenciju nasilja”, navela je Anita Rakita, školski psiholog. Prema njenim rečima, statistički podaci pokazuju da je svako peto dete izloženo različitim oblicima nasilja, bez obzira da li je ono fizičko, emocionačno ili socijalno, pa čak i internet nasilje, koje se kod nas pokazalo kao najrasprostranjenije. Iz svih tih razloga bitna je što šira edukacija stanovništva.
“Iz preventivnih razloga mi smo prepoznali ovaj skup i svake godine naša škola organizuje na razne teme predavanja, da li vršnjačkog nasilja ili narkomanije. Dovodimo psihologe iz Crvenog krsta i iz kriminalističke policije koji održe predavanje, ne samo deci, nego i roditeljima”, kazao je Sava Simić, direktor Srednje škole BIT Biznis i IT skull. https://www.youtube.com/watch?v=uyE6DGDYQ6I

 

About the Author

admin