Vesti – 09.03.2018.

Poklon za 8. mart, a sutra?

Vek i po od osmomartovskih protesta žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u Njujorku, pa potom odluka Međunarodne konferencije žena održane još 1910. godine u Kopenhagenu, ali i svih dugih godina borbe za ženska prava, i ovog 8, marta postavljalo  se pitanje da li smo  uspeli da održimo osnovni smisao i cilj tog dana. Da li se današnje poimanje i način obeležavanja Međunarodnog dana žena doprineli da taj datum mnoge žene više i ne doživljavaju kao svoj dan.
Da li je 8. mart zadržao svoj osnovni smisao i da li ga i dalje “čujemo” kao poziv upućen svim ženama da se bore za svoja prava ili se ipak pretvorio u dan malih pažnji i lepih gestova. Kao da dan pre ili dan posle za tu istu pažnju prema ženama ne postoje. Ali, koliko su se žene zaista izborile za svoja prava, koliko sa stereotipima praznika, koliko sa predrasudama okoline – to su pitanja koja su postavljana i ovog 8. marta.
Mali znak pažnje, cveće, pokloni jesu postali glavno obeležje 8. marta, ali to nije ostvarenje sna Klare, Roze, mnogih žena kojima dugujemo. Ako ovaj svet možemo učiniti boljim – borba za ženska prava se nastavlja.

Fondacija “Novi Sad 2021” na Sajmu knjiga

Fondacija “Novi Sad 2021″ na ovogodišnjem novosadskom Sajmu knjiga predstavlja svoje projektne aktivnosti i iskustva rezidenata stečena u okviru programa Plants AiR. Učešće na novosadskom Sajmu knjiga uvek je dobra prilika za Fondaciju da predstavi svoj rad pred izuzetnom ciljnom grupom – ljubiteljima knjige. Utoliko je i zadatak složeniji jer program mora biti sadržajan, interesantan i u isto vreme atraktivan za mlade čitaoce. Kako će se grad Pečuj kao Evropska prestonica kulture 2010. predstaviti domaćoj publici u okviru sajamskog programa „Grad u fokusu”, Fondacija “Novi Sad 2021″ će 11. marta od 12 do 13 časova u hali „Master” predstaviti program umetničke saradnje “Pečuj 2010 – Novi Sad 2021” i rezidencijalni program Plants Air koji je Fondacija pokrenula prošle godine. Prisutni će imati priliku da čuju utiske rezidenata – Andree Drenjovski, pesnikinje iz Pečuja i naše predstavnice, Novosađanke Andree Popov Miletić, koja je boravila na rezidencijalnom programu u Pečuju tokom 2017. godine.
Pored toga što će predstaviti svoj rad, rezidenti će sa posetiocima podeliti utiske i iskustva stečena boravkom i radom u novom krеativnom okruženju. Projekat Evropske prestonice kulture, programske aktivnosti i planove za 2018. godinu, 8. marta između 13 i 13.30 časova predstaviće rukovodilac sektora za međunarodnu saradnju Fondacije, Vuk Radulović, u hali “Master” Novosadskog sajma.

Tribina “Daroviti i obrazovanje” danas  na sajmu obrazivanja

Udruženje vaspitača Vojvodine, Mensa Srbije i Nacionalni centar za talente organizuju tribinu “Daroviti i obrazovanje”. Tribina se održava u okviru novosadskog Sajma obrazovanja u petak, 9. marta od 13 do 16 časova u sali Master centra u Novom Sadu. Cilj tribine je da se sa različitih pozicija, u okviru stručne javnosti, razmotri pitanje obrazovanja darovitih učenika, problemi sa kojima se suočavaju u svom školovanju i razvoju, izazovi sa kojima se njihovi edukatori susreću, kao i da se predlože neka praktična rešenja, proizašla iz istraživačkog rada i prakse.
Navedene teme su otvorene na Prvoj međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji “Darovitost – prepoznavanje i podrška”, održanoj 2017. u Novom Sadu, a ovom tribinom Mensa Srbije najavljuje drugu konferenciju na temu darovitosti, koja će se održati početkom avgusta u Beogradu. Tribina je namenjena vaspitačima, učiteljima, nastavnicima, stručnim saradnicima, defektolozima, lekarima, zaposlenima u javnim servisima, administraciji i upravama i svim ostalim koji se u svom radu susreću i bave darovitim osobama. Tribina je akreditovana kao oblik stručnog usavršavanja zaposlenih u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Srbiji. Panelisti: Prof. dr Petar Vuleković, dr Mirjana Nikolić, dr Lada Marinković, mr Predrag Đukić, Agota Sabo, Zora Ilin, Vuk Rajović Moderator: Aleksandra Borović, predsednica Mense Srbije

Osnovci kao ambasadori Fruške gore

U okviru Akademije za prirodu svetske organizacije World Wildlife Fund (WWF), Osnovna škola „Đorđe Natošević”, između ostalih, priprema drugu generaciju ambasadora nacionalnih parkova. Kao jedna od desetak osmoletki u Srbiji koje su angažovane da, zajedno s upraviteljima nekoliko nacionalnih parkova u Srbiji rade na edukaciji učenika, u toj školi se trude da kod đaka razviju ljubav prema prirodi i Fruškoj gori, i to po principu vršnjačke edukacije. Kao jedna od aktivnosti, mališani su juče prisustvovali zanimljivoj prezentaciji predstavnika JP „Nacionalni park Fruška gora”.
Projekat uključuje đake prvog i petog razreda, uz pomoć nekoliko sedmaka. Sadržaji su počeli jesenas i trajaće sve do maja, a prethodno su nastavnica biologije Vesna Miljuš i učiteljica Biljana Rudović prošle kroz pripremu u Petnici. Nakon toga, spremile su bogat plan aktivnosti, a do sada su đaci išli u prirodu u Kamenički park, obišli izložbu „Rađanje gore” u Prirodnjačkom muzeju, organizovali likovne i literarne radionice. Kada vreme dozvoli, ići će i u zaštićeno područje na Fruškoj gori, a sarađivaće i sa SOŠO „Milan Petrović”, čiji učenici su prošlogodišnji ambasadori tog nacionalnog parka. „Svakodnevno se trudimo da edukujemo decu, a kod učenika prvog razreda je, na primer, svaki četvrtak posvećen Fruškoj gori. Učimo koliko vrsta biljaka i životinja ima na našoj planini, pišemo o njoj, a u planu je i da pišemo pesme“, kaže učiteljica Biljana Rudović.
Kako je objasnila nastavnica Vesna Miljuš, sve aktivnosti su interaktivne te su učesnici uključeni u projekat. Učiteljica Biljana Rudović dodala je da u radionicama ravnopravno učestvuju i roditelji, bake i deke, braća i sestre, koji su složno pozdravili izlazak u prirodu. Tako su se mnogi odazvali na prošlonedeljno sankanje na Iriškom vencu, a ne zaostaje ni aktuelna akcija izbora najboljeg „selfija” s Fruške gore. Kako kaže nastavnica biologije u OŠ „Đorđe Natošević” Vesna Miljuš, petaci su izabrani kao vršnjački edukatori prvaka jer su se pokazali kao najzainteresovaniji i kao učenici koji su najlakše usvajali znanje. Kroz ovu aktivnost, dodaje ona, deca sasvim drugačije usvajaju znanje, a tako se i zbližavau i stvaraju dugoročna prijateljstva.

Radionica za decu o kulturnom nasleđu u Muzeju Vojvodine

Radionica za decu „Retrovizor – put kroz kulturno nasleđe Vojvodine” održana je u Muzeju Vojvodine. Učenici drugog i trećeg razreda Osnovne škole „Petefi Šandor” imali su priliku najpre da obiđu deo Muzeja i čuju nešto o kulturnom i graditeljskom nasleđu Vojvodine, a posebna pažnja posvećena je Petrovaradinskoj tvrđavi i njenom podgrađu, s čime je decu upoznala arhitekta-konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Katarina Maksimov. Bilo je reči i o crkvi Arača u Banatu i tvrđavi u Baču. Radionicu su vodile profesorke s Departmana za arhitekturu i urbanizam Maria Silađi, Mirjana Sladić i Anica Draganić. To je peta ili šesta radionica koju realizujemo za osnovne škole, a namera nam je da deca upoznaju graditeljsko nasleđe i da, pre svega, znaju šta ih okružuje i da nauče to da čuvaju jer reč je o nečemu što ostaje i njima i njihovim vršnjacima, ali i novim generacijama, objašnjava doc. dr Mirjana Sladić. Osim graditeljskog nasleđa, nastavila je naša sagovornica, vrednosti o kojima pričamo su u vezi s tradicijom, načinom života, istorijom… Nakon edukativnog dela, deca su i kroz interaktivni deo radionice učila o istoriji i kulturi Vojvodine te razvijala svoju kreativnost praveći građevine od gline i plastelina, slagažući puzle i bojeći crteže podgrađa.
Organizatori radionice su novosadski „EU info-point”, Departman Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu za arhitekturu i urbanizam i Muzej Vojvodine. Ona je deo kampanje Delegacije Evropske unije u Srbiji, kojom se 2018. godina obeležava kao Evropska godina kulturnog nasleđa. Kao teritorija s bogatim kulturno-istorijskim i graditeljskim nasleđem, Vojvodina predstavlja važan deo, kako srpskog, tako i evropskog kulturnog nasleđa. Istovremeno, ona je spoj različitih kultura, vera i nacija koje su živele i dalje žive zajedno na tom području. Kampanja se sprovodi širom Evropske unije na inicijativu Evropske komisije, da bi se promovisali kulturna različitost, interkulturni dijalog i društvena kohezija i istakao ekonomski doprinos kulturnog nasleđa razvoju kulture i kreativnih sektora, uključujući mala i srednja preduzeća, lokalni i regionalni razvoj.

„Sport u škole“: Đaci vežbaju i stiču zdrave navike

Treću godinu zaredom u Novom Sadu realizovaće se besplatna akcija „Sport u škole“, koju sprovodi Savez za školski sport Novog Sada (SŠSNS) uz potpunu podršku člana Gradskog veća Ognjena Cvjetićanina i Uprave za sport i omladinu s Vlastimirom Mastilovićem na čelu. U programu, koji danas počinje u školama u gradu, učestvovaće oko 2.500 učenika iz 37 škola, među kojima će se, od ove godine, sportom baviti i mališani iz Ledinaca i sa Čeneja. Realizaciju projekta drugu godinu zaredom sprovodi SŠSNS, a u njega su uključena 52 realizatora, 12 mentora i dva koordinatora.
„Grad Novi Sad ima najviše škola – 37 – uključenih u projekat Saveza za školski sport Srbije, koji smo mi nadogradili učešćem učenika viših razreda. Program rada nije trening, već sticanje zdravih navika kod dece mlađeg školskog uzrasta i pružanja dodatne fizičke aktivnosti – vannastavne aktivnosti“, naglasio je predsednik SŠSNS-a Goran Stevanović.  S tim brojem učenika Novi Sad je bez sumnje lider školskog sporta i grad koji je prepoznat kao neko ko vodi računa o sportu, posebno školskom, ali i zdravom načinu života.  „Moramo da budemo zahvalni Gradu, koji je omogućio da se deca u svojim školama, sa svojim vršnjacima i pod nadzorom profesora, bave sportom, i to besplatno”, rekao je Stevanović i dodao da takvi programi doprinose boljoj selekciji dece za vrhunsko bavljenje sportom jer su u njima angažovana sva deca koja žele da se bave fizičkom aktivnošću, a ne samo ona koja mogu da plate.
Stevanović je izrazio veliku zahvalnost gradonačelniku Milošu Vučeviću, članu GV-a Ognjenu Cvjetićaninu, kao i direktorima škola koji podržavaju program „Škole sporta“ koja će znatno uticati na budućnost naše dece.  „Naš zadatak je da što više dece bude fizički aktivno jer statistika pokazuje da je više od 70 odsto mališana fizički neaktivno, tj. žive u virtuelnom svetu. Cilj projekta je da se zadovolje potrebe dece za kretanjem, da se razvija zdravstvena kultura radi očuvanja i unapređenja zdravlja, da se raznovrsnim motoričkim aktivnostima doprinese integralnom razvoju dece i stvaranju navika i da fizičko vežbanje bude sastavni deo svakodnevnog života“, rekao je Goran Stevanović.

Održan prvi Sajam volonterizma na Novosadskom univerzitetu

U organizaciji Odseka Filozofskog fakulteta Univerziteta za psihologiju u ponedeljak 5. marta u Holu tog fakulteta održan je prvi Sajam volonterizma na Novosadskom univerzitetu. Sajam je bio  otvorenog tipa i namenjen je studentima Univerziteta u Novom Sada, ali i drugim mladim Novosađanima koji žele da se upoznaju s volonterskim organizacijama, njihovim programima i projektima, kaže Vladimir Mihić s Odseka za psihologiju. Kako je dalje rekao, to je prilika da zainteresovani studenti porazgovaraju s predstavnicima tih organizacija, ali i da učestvuju u radionici o volonterizmu i da saznaju kako da svoja znanja i veštine unaprede kroz volontiranje u okviru različitih programa. Mada je, po rečima organizatora, interesovanje za nastup na Sajmu bilo veliko, zbog ograničenog prostora su se predstavili Centar za proizvodnju znanja i veština, Novosadski humanitarni centar, Ekumenska humanitarna organizacija, „Plej centar”, Centar „Srce”, Mala srećna kolonija, Udruženje za pomoć MNRO grada Novog Sada, Inkluzivni servis „Cvrčak”, ŠOSO „Milan Petrović”, JAZAS, SOS ženski centar, Novosadski volonterski servis, Omladinska prestonica Evrope Novi Sad – OPENS i Fondacija „Novi Sad 2021”.
U okviru Sajma volonterizma Fondacija „Novi Sad 2021” i „OPENS 2019” predstavili su platformu Novosadskog volonterskog servisa, a održana je i radionica „Volontiranjem do posla”.

Osmomartovska prodajna izložba na Spensu

Spensova osmomartovska prodajna izložba rukotvorina, cveća i zdrave hrane je otvorena u ponedeljak 5. marta od 18 časova na prvom spratu. U intervalu od 8 do 20 časova posetiocima će se do 9. marta predstaviti proizvođači s raznovrsnom ponudom cveća, slika, suvenira, meda i proizvoda od meda, kozmetikom, bižuterijom i ostalim proizvodima ručne radinosti. Osim prodajne izložbe, posetioci će i ove godine moći da uživaju u  muzičko-scenskom programu, koji će se svakodnevno održavati na bini kod  „Gradske kafane”. Na otvaranju će se od 18 do 20 časova predstaviti Klub manekena Novog Sada. Sutra od 17.30 do 19 časova nastupiće Muzička škola „Melodis” i Plesni klub „Diva”. U sredu, 7. marta, dečji program od 11 do 12 časova upriličiće Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo”. Umetnička radionica „Mi i La” će u četvrtak, 8. marta, od 18 do 20 časova izvesti umetničko-scenski program. U istom prostoru biće postavljena izložba radova dece iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” na temu „Moja mama”. U sredu, 8. marta, od 11 časova, tokom posebno organizovanog programa, biće uručene nagrade i pokloni deci čiji su radovi prilikom žiriranja proglašeni najboljim.

Rekonstruisane elektro-instalacije u bečejskoj Tehničkoj školi

Ovih da­na je okon­ča­na re­kon­struk­ci­ja kom­plet­ne elek­trič­ne in­sta­la­ci­je i osve­tlje­nja u Teh­nič­koj ško­li u Be­če­ju. Pro­je­kat po pro­je­kat i Teh­nič­ka ško­la u Be­če­ju ide ka za­vid­nom ni­vou ure­đe­no­sti. Fa­sa­di je vra­ćen sjaj pre dve go­di­ne za 130. ro­đen­dan, ne­što pre to­ga je za­me­nje­na pod­sta­ni­ca za da­ljin­sko gre­ja­nje i na taj na­čin je omo­gu­će­no ra­ci­o­nal­ni­je tro­še­nje to­plot­ne ener­gi­je, a ovih da­na je okon­ča­na re­kon­struk­ci­ja kom­plet­ne elek­trič­ne in­sta­la­ci­je i osve­tlje­nja u škol­skoj zgra­di. Par me­se­ci su zbog ovih ra­do­va uče­ni­ci na­sta­vu ima­li po­pod­ne u zgra­di Gim­na­zi­je, a sa­da su se vra­ti­li u svo­je klu­pe. „Vra­ti­li smo se u na­šu zgra­du, ko­ja je sa­da bez­bed­na po pi­ta­nju elek­trič­ne in­sta­la­ci­je i opre­mlje­na je no­vim led sve­tilj­ka­ma. In­ve­sti­ci­ja je iz­no­si­la 5,7 mi­li­o­na di­na­ra, a kom­ple­tan pro­je­kat je fi­nan­si­rao Po­kra­jin­ski se­kre­ta­ri­jat za obra­zo­va­nje. Ta­ko su u ka­bi­ne­ti­ma sa­da bo­lji uslo­vi za rad oko 500 uče­ni­ka i ujed­no će ra­ču­ni za elek­trič­nu ener­gi­ju bi­ti ume­nje­ni za oko 30 od­sto“, ka­že di­rek­tor­ka Teh­nič­ke ško­le u Be­če­ju Sve­tla­na Ta­ško­vić.
Ško­la ima kom­plet­nu pro­jekt­no-teh­nič­ku do­ku­men­ta­ci­ju za sa­ni­ra­nje kro­va zgra­de i za­me­nu do­tra­ja­lih pro­zo­ra, pa će sa ta dva pro­jek­ta kon­ku­ri­sa­ti ra­di do­bi­ja­nja sred­sta­va. Bi­li bi pre­za­do­volj­ni kad bi se to ostva­ri­lo u vre­me let­njeg škol­skog ras­pu­sta, da se ne re­me­ti re­dov­na na­sta­va, ka­žu u ško­li. Ka­ko de­blji­na zi­do­va zgra­de ga­ran­tu­je ener­get­sku efi­ka­snost, ako bi se na le­to ura­di­la dva po­me­nu­ta pro­jek­ta, on­da pre­o­sta­je još re­kon­struk­ci­ja po­do­va i atrak­tiv­no zda­nje Teh­nič­ke ško­le bi­lo bi kao no­vo.

Obuku Front End programiranja završilo njih 36

Obuku za Front End programiranje, koju je organizovala gradska Uprava za privredu u saradnji sa edukativnim centrom „Smart”, upešno je završilo 36 od 40 polaznika i njima su 6. marta uručeni sertifikati. Reč je o aktivnoj meri zapošljavanja u okviru programa „Obuka za deficitarna zanimanja”, budući da je Novi Sad prepoznat kao budući IT centar, a nedostaje mu skoro 5.000 programera. „Naši polaznici su prošli Front End programiranje što je trenutno najtraženije zanimanje na tržištu, mada bilo koja pozicija iz IT je najtraženija“, rekla je direktorka sektora za edukaciju “Smart” centra Danijela Rakita, dodajući da je obuka trajala 90 školskih časova te da su polaznici savladali osnovne i napredne tehnike pomenutog programiranja i sada umeju da prave veb prezentacije.
Međutim, početna obuka nije dovoljna za uspešno bavljenje programiranjem, stoga se savetuje da oni, koji su zaista zainteresovani da se zaposle u toj profesiji, nastave sa doškolavanjem. „Ja sam jedna od retkih koja apsolutno nije imala nikakvo predznanje, jer sam došla iz sportske sfere u sve ovo, pa mi je bilo naporno da sedim i učim, imala sam full time job od osam sati učenja dnevno, ali drugačije se ne može“, kaže bivša reprezentativka Srbije u rukometu Jelena Rakonjac.  „Mora se ulagati u sebe ako planiraš nešto da se radiš, naročito u IT sektoru gde je svakog dana sve više inovacija te treba biti u toku. Želim da nastavim da se nadograđujem, jer ovo je početak i baza, a sebe ne vidim u klasičnom programiranju, već više u kreiranju sajtova i njihovom oblikovanju. Nakon Svetskog prvenstva 2013. kada smo osvojili srebro, i mog povratka u Srbiju, pokušavala sam da se pronađem i mislim da je ovo, bez obzira na završeni fakultet i iskustvo iz sporta, prilika da da doprinesem i razvoju sporta jer su on i IT povezani“, dodala je Jelena Rakonjac.
Pola godine nakon prošlogodišnje obuke, u okviru koje je takođe bilo 40 polaznika, 40 odsto njih je pronašlo posao i više se ne nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. „Programeri su profitabilna delatnost, neophodna na tržištu rada, a sve analize pokazuju da nedostaje oko 4-5 hiljada ljudi u našem gradu koji bi se bavili tim poslom“, istakao je načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere Dušan Marjanović. Grad Novi Sad već duži niz godina sprovodi obuke za deficitarna zanimanja i trude se da se kroz slične mere ljudi edukuju, prekvalifikuju i nađu posao u određenoj oblasti, rekao je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević. „Čestitam vam što ne čekate da posao nađe vas, već se trudite i usavršavate – izjavio je Radojević i dodao da Grad i u 2018. nastavlja sa istom merom i da je izdvojo 2,5 miliona dinara za obučavanje novih 40 osoba“, rekao je Radojević.

Kragujevac: Uskoro potreba za 100 inženjera

Predstavnici kompanije Simens, koja je pre mesec dana preuzela u Kragujevcu firmu “Milanović inženjering”, zainteresovani su za zapošljavanje mladih stručnjaka. Procene su da će kompanija Simens imati potrebe u naredne dve godine za zapošljavanjem stotinu inženjera, zbog proširenja postojećih kapaciteta proizvodnih pogona šinske industrije. Kompanija Simens planira da poveća proizvodnju šinskih vozila a samim tim i zaposli mlade inženjere. Zbog toga će Simens nastaviti saradnju koju je imao i “Milanović inženjering” sa Fakultetom inženjerskih nauka u Kragujevcu.  “Verujem da će oni da povećaju taj broj jer prosto žele da ovde formiraju i jedno inženjersko odeljenje. Oni žele da u tom delu takođe imaju kadrove jer danas ništa nije izolovano, mašinsko inženjerstvo i elektro inženjerstvo su povezani i naravno da će u najnovijim tehnologijama izrade šinskih vozila to biti jedan trend.”, kaže Dobrica Milovanović, dekan Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.
Šansu za prvi posao vide i studenti kragujevačkog fakulteta koji se već sada usmeravaju ka softverskom inženjerstvu, konstrukciji i kontroli kvaliteta. “Mislim da je to idealna prilika da studenti uvide potrebe tržišta i da se konkretno razvijaju za pozicije u industriji”, smatra Milan Ivković, student druge godine Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu. “To je jedna velika prednost za sve studente završnih godina jer nam se otvara velika mogućnost za zapošljavanje”, dodaje Nikola Kostić, student završne godine Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu. “Mladi konačno treba da shvate da mogu da se snađu i u velikim firmama poput Simensa, da ne treba svi da studiramo samo prava, medicinu, ekonomiju…”, kaže Marina Đuričić, studentkinja druge godine Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu. Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu kroz nastavne programe odgovara i potrebama tržišta. “Sada kada je Simens tu šire se i zahtevi odnosno potreban je i sve veći broj stručnjaka iz različitih oblasti tako da sam sigurna da ćemo moći da odgovorimo njihovim zahtevima”, Mina Vasković Jovanović, docentkinja na katedri za elektrotehniku. Inženjeri koji su potekli sa ovog fakulteta nastavili su da rade u Simensu nakon preuzimanja Milanović inženjeringa, a ta tradicija će se nastaviti kroz nove mlade kadrove.

Vremeplov: Prve velike antirežimske demonstracije.

U Beogradu su na  današnji dan 09. marta 1991. godine održane prve velike antirežimske demonstracije. Policija je grubom silom rasturila demonstrante, nakon čega je centar grada zaposela vojska s tenkovima. Poginuli su jedan demonstrant i jedan policajac. Proteste zbog brutalnosti policije nastavili su narednih dana beogradski studenti.

Vremeplov: Pogubljen knez Sima Marković

Na današnji dan 09. marta 1817. godine srpski vojvoda i popečitelj (ministar) finansija u Prvom srpskom ustanku knez Sima Marković pogubljen je u beogradskoj tvrđavi prema naređenju Marašli Ali paše. Od početka ustanka bio je blizak saradnik Karađorđa, s kojim je emigrirao posle propasti ustanka. Vratio se u Srbiju zahvaljujući nagodbi Miloša Obrenovića i Ali paše, ali je nastavio prepisku sa srpskim starešinama u Besarabiji, pozivajući ih da se vrate i nastave borbu protiv Turaka. S vojvodom Pavlom Cukićem i bivšim Karađorđevim kapetanom Dragićem Gorunovićem podigao je bunu koju su Miloš i Turci brzo ugušili, a Marković i Gorunović su uhvaćeni i pogubljeni.

Vremeplov: Rođen Amerigo Vespuči

Italijanski moreplovac Amerigo Vespuči, prema čijoj je latinskoj verziji imena (Americus) nemački kartograf Martin Valdzemiler 1507. rođen je na današnji dan 09. marta 1454. Novi svet pogrešno nazvao Amerika. To je prihvaćeno uprkos činjenici da je novi kontinent 1492. otkrio Vespučijev zemljak Kristifor Kolumbo. Vespuči je u Novi svet putovao 1499. kao član španske ekspedicije, a 1501. i 1502. predvodio je portugalsku ekspediciju. Verovao je da su Honduras i Brazil novi, neotkriveni kontinenti, ne znajući da je Honduras pre njega otkrio Kolumbo.

Vremeplov: Umro Hans Ersted

Na današnji dan 09. marta 1851. godine umro je danski fizičar Hans Kristijan Ersted, osnivač nauke o elektromagnetizmu. Njegovo glavno delo “Experimenta circa effectum conflictus electrici in acum magneticam” znatno je uticalo na francuskog fizičara i matematičara Andre Mari Ampera. Njemu u čast jedinica za jačinu magnetnog polja je nazvana Ersted (oznaka Oe).

Vremeplov: Oženjeni rimokatolički sveštenici odstranjeni iz Crkve

Papa Grgur VII naredio je na današnji dan 09. marta 1074. godine da svi oženjeni rimokatolički sveštenici budu odstranjeni iz Crkve.

Vremeplov: Rođen Jurij Gagarin

Na današnji dan 09. marta 1934. godine rođen je ruski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi čovek koji je obleteo Zemlju. U aprilu 1961. vasionskim brodom “Vastok I” načinio je krug oko planete za 108 minuta, krećući se maksimalnom brzinom od 28.000 kilometara na čas, na najvećoj udaljenosti od Zemlje 327 kilometara.

Ova generacija je u najvećem riziku od smrtnog ishoda od malih boginja, lekarima nije jasno zašto!

Stručnjaci još ne mogu da objasne zašto je najveća smrtnost od malih boginja među osobama uzrasta od 30 do 45 godina. Od devetoro, koliko ih je u Srbiji izgubilo život zbog morbila, troje umrlih je bilo uzrasta oko 40 godina. Isto toliko njih imalo je oko 30 godina, dok je jedna pacijentkinja imala 21 godinu. Zabeležene su i dve smrti među decom, od dve i četiri godina. Epidemiolog, prof. dr Branislav Tiodorović, objašnjava da nije poznato za sve umrle pacijente da li su bolovali od nekih hroničnih bolesti. – Slično se dešavalo i u pandemiji gripa. Imali smo slučaj potpuno zdravog dvadesettrogodišnjeg mladića, koji je, međutim, preminuo od gripa. Nakon obdukcije ustanovilo se da je imao malformaciju na srcu, astmu, bolesti za koje nije ni znao da boluje. Tako je sigurno slučaj i sada – kaže prof. dr Tiodorović.
Objašnjava da postoji mogućnost i da je smrtni ishod, nakon komplikacija, mogao da usledio zbog nejasne etiologije. Ovaj broj smrtnih slučajeva, za doktora je veliki broj, a to samo pokazuje koliko je virus poseban, da može veliki broj ljudi da zarazi. – Očigledno je da virus morbila kod jedne osobe izazove upalu pluća ili mozga, a kod druge neće dati takvu kliničku sliku. Nemo svi isti imunitet, a pogotovu što sam virus dodatno smanjuje imunitet kod obolelog. Ogromna većina ljudi se izbori sa virusom, ali ima i onih kod kojih se sve izkomplikuje – kaže dr Tiodorović. Epidemiolog dr Predrag Kon smatra da umrli pacijenti najverovatnije nisu ni bili vakcinisani, kao i da su ljudi tih godina, pored male dece, u najvećoj opasnosti od oboljevanja.

Vrhunac epidemije malih boginja

– Sada smo najverovatnije na vrhuncu epidmeije malih boginja i od polovine marta epidmeija će početi da popušta. Ipak, Beograd je i dalje vrlo ozbiljno mesto širenja bolesti, jer imamo još 20 odsto nevakcinisane dece – kaže Kon. U Srbiji je od malih boginja obolelo više od 3.000 ljudi, a epidemiolozi smatraju da je broj obolelih daleko veći, jer se svi ne jave lekaru, već odleže kod kuće. Kako je “Blic” već pisao pored sasvim male dece, uzrasta do 4 godine, na udaru malih boginja su svi koji imaju više od 25 godina. Generacija koja sada ima između 25 i 47 godina vakcinisana je samo jednom dozom cepiva, zbog čega su samo polovično zaštićeni, dok oni rođeni pre 1971. u velikom broju slučajeva uopšte nisu vakcinisani.

Jedna doza štiti, ali nije dovoljna

Do 1993. vakcina protiv morbila davala se u jednoj dozi. To znači da su rođeni između 1971. i 1993. primili samo jednu dozu takozvane monovakcine protiv morbila. Nakon toga, od 1978. godine počinje da se primenjuje MM vakcina, za morbile i zauške, a u Srbiji postaje obavezna 1981. godine i od tada je sva deca primaju, ali takođe samo u jednoj dozi. Tek 1993. godine počinje se sa primenom MMR vakcine, koja štiti od morbila, rubeola i zauški, i to u dve doze. Druga doza se u početku davala kada dete napuni 12 godina, ali je ustanovljeno da se virus najbrže širi u školama, pa se od 2006. godine revakcinacija radi pred polazak dece u školu.

Ugroženost po godištima

– Rođeni do 1960. godine ako su preležali male boginje, a za većinu postoji mogućnost za to, imaju doživotni imunitet.
– Rođeni između 1961. i 1971. godine zaštićeni su delimično. Oni stariji ako su preležali boginje, imaju trajni imunitet, dok su mlađe osobe iz ove kategorije primile samo jednu dozu vakcine, čije je dejstvo između 10 i 15 godina, pa postoji šansa da budu zaraženi u trenutnoj epidemiji.
– Rođeni između 1971. i 1981. godine su primili isto samo jednu dozu vakcine i, oni spadaju u dlimično zaštićenu kategoriju.
– Malo drugačije je sa kategorijom ljudi koja je rođena između 1981. i 1993. godine. Za ove ljude postoji šansa da su primili drugu dozu vakcine, koja se davala u 12 godini. Mlađi iz ove kategorije imaju veće šanse da su primili dve doze, nego stariji.
– I na kraju rođeni posle 1993. godine je kategorija stanovništva koja je zaštićena sa obe doze, ali i oni mogu da obole, što se i dešava, kada dođe do narušavanja kolektivnog imuniteta, kao što je to slučaj sada.

Stara Pazova: Policija i škola suzbijaju narkomaniju

U Osnovnoj školi „Simeon Aranicki” u Staroj Pazovi održano je predavanje o prevenciji zloupotrebe alkohola i droge. O opasnostima bolesti zavisnosti, posledicama zloupotrebe, razlozima zašto nikada i ni u jednoj situaciji ne treba probati alkohol i drogu, učenicima šestog razreda govorila je Marina Čapo, inspektor kriminalističke policije Policijske stanice u Staroj Pazovi. Direktorka OŠ Slađana Bursać, potvrdila je da među učenicima vlada veliko interesovanje za ovakvu vrstu edukacije koja se obavlja na časovima odeljenskog starešine. Edukacija je interaktivna, jer učenici aktivno učestvuju na časovima, iznoseći svoja zapažanja iz realnog života.
Inače, saradnja sa Policijskom stanicom je dobra i odvija se već nekoliko godina, posebno u oblasti zaštite dece u saobraćaju. Od početka ove školske godine u 48 osnovnih škola na području Srema, policijski službenici ovlašćeni za rad sa maloletnicima realizovali su 1.745 predavanja o bezbednosti na internetu i društvenim mrežama, prevenciji droge, aklohola i trgovine decom, oblicima nasilja i načinima zaštite, zaštiti od požara i tehničko-tehnoloških opasnosti, bezbednosti u saobraćaju… Policija u Sremu nastoji da aktuelne bezbednosne teme približi deci i na popularan način, pa je tako osmi put zaredom, školama u ovom regionu prosleđen nagradni likovno-literarni konkurs , za koji vlada veliko interesovanje.

Florida: Usvojen zakon o ograničenju oružja

Predstavnički dom Floride usvojio je u sredu reforme zakona o oružju te američke države, koje između ostalog predviđaju ograničenje u kupovini oružja i program naoružavanja jednog broja nastavnika. Ovaj predlog zakona sada će biti prosleđen guverneru Riku Skotu da ga potpiše, prenosi AP. Prethodno je i Senat Floride odobrio ovaj zakon kojim se povećava donja starosna granica za kupovinu oružja na 21 godinu i uvodi trodnevni period čekanja za kupovinu oružja.
Rojters objašnjava da je donja starosna granica za kupovinu pištolja već 21 godina, ali da neko s 18 godina može da kupi pušku na Floridi, a da nije ograničen periodom čekanja. Zakon je u Senatu Floride usvojen mesec dana nakon što je naoružani mladić ušao sa poluautomatskom puškom AR-15 u srednju školu u Parklandu, na Floridi i počeo da puca, usmrtivši 17 učenika i zaposlenih u školi. Američki predsednik Donald Tramp ranije je sugerisao da bi naoružavanje nastavnika moglo da pomogne u sprečavanju masakra poput pucnjave u školi u Floridi.

Last News: Pucnjava u školi, učenica ubijena, učenik ranjen

U srednjoj školi u Alabami dogodila se pucnjava u kojoj je 17-godišnja učenica ubijena, dok je učenik istih godina ranjen, a vlasti su juče saopštile da je najverovatnije reč o nenamernom incidentu. Vršilac dužnost načelnika policije u Birmingemu, Orlando Vilson, rekao je da istražitelji ispituju okolnosti pucnjave koja se dogodila u sredu po podne za vreme odmora u srednjoj školi Hafman, jedne od najvećih u tom gradu, prenosi danas AP. Prema Vilsonovim rečima, za sada je utvrđeno da osoba koja je pucala nije “neko ko nije iz škole”, ali je on odbio da kaže ko je otvorio vatru iz pištolja i o kom tipu pištolja je reč, mada su, kako je naveo, vlasti to utvrdile. Tokom istrage biće izanalizirani video-snimci nadzorne kamere i obavljeni razgovori sa učenicima i nastavnim osobljem, rekao je Vilson. Za sada, niko nije uhapšen, a ubijena učenica i ranjeni učenik nisu identifikovani, napominje američka agencija.

About the Author

admin