Savet o migracijama mladih, visokoobrazovanih ljudi

Savet za populacionu politiku, kojim je predsedavala premijerka Ana Brnabić, usvojio je 8. marta revidiranu Strategiju za podsticanje rađanja koja uspostavlja značajnu vezu između politike podsticanja rađanja i politike prema starima, odnosno politike prema migracijama. Elem, Savet je informisan da je u toku istraživanje u vezi sa planovima studenata budućim migracionim kretanjima, kako unutar Srbije, tako i van njenih granica, kao i o njihovim stavovima o odlasku iz zemlje. Upitnik je popunilo 11.000 studenata, odnosno pet odsto od ukupno upisanih u 2016. Cilj istraživanja je obezbeđivanje pouzdanih podataka koji će biti korišćeni kao dobra osnova za upravljanje migracijama mladih, visokoobrazovanih ljudi, a poslužiće i za planiranje aktivnosti i kreiranje konkretnih mehanizama i mera u ovoj oblasti radi stvaranja povoljnog ambijenta za ostanak mladih u Srbiji ili njihov povratak u zemlju nakon završetka studijskih programa u inostranstvu. Istraživanje sprovode Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republički zavod za statistiku. Rezultati će biti predstavljeni tokom maja ove godine.

Ministarstvo podržaće istraživače – povratnike iz inostranstva

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržaće uključivanje istraživača – povratnika iz inostranstva na projekte koji se realizuju u tekućem ciklusu istraživanja. Na projekte mogu biti uključeni istraživači koji su u inostranstvu završili neki od prethodnih stepena obrazovanja (osnovne studije, master studije ili doktorske studije). Poziv će biti otvoren tokom cele godine. Zahtev za uključivanje istraživača – povratnika iz inostranstva može podneti rukovodilac projekta iz Programa osnovnih istraživanja, Programa istraživanja iz oblasti tehnološkog razvoja i Programa integralnih i interdisciplinarnih istraživanja, uz saglasnost rukovodioca (direktora/dekana) akreditovane naučnoistraživačke organizacije.

COST Info dan

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije organizuje COST info dan, 23. marta 2018. godine. u Beogradu. COST (European COoperation in the field of Scientific and Technical Research) je međuvladin okvir za koordinaciju evropske saradnje srodnih naučnih i tehničkih istraživanja koja se finansiraju na nacionalnom nivou. Očekujemo prisustvo najviših predstavnika COST-a, COST asocijacije u Briselu kao i predstavnike zemalja u okruženju.
Ministarstvo poziva predstavnike naučnoistraživačke javnosti da prisustvuju ovoj konferenciji i aktivno učestvuju u njenom radu.  Zbog ograničenog broja mesta u sali registracija učesnika je obavezna. Popunjene  registracione formulare poslati na e-mail adresu costinfodan2018@ipb.ac.rs najkasnije do 20. marta 2018. godine.

Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić otvorio je  u sredu 7. marta Međunarodni sajam knjiga i 23. Međunarodnu izložbu umetnosti “Art Ekspo” koji se održavaju od 7. do 12. marta na Novosadskom sajmu. “Veoma mi je drago što je Salon knjiga koji se godinama održavao u Novom Sadu prerastao u Sajam. Grad Novi Sad, kao i Novosadski sajam nastoji da se realizacijom projekta Novi Sad 2021 kontinuirano razvija, koristi svoje potencijale i kapacitete i da se svojim delovanjem i stalnim inovacijama dobro pozicionira u regionu i Evropi”, rekao je Dalibor Rožić. On je dodao da povezivanje, sinergija i multidisciplinarnost jesu imperativ savremenog poimanja kulturne delatnosti, a da kao Evropska prestonica kulture “imamo još veću obavezu da podstičemo građane na aktivno učestvovanje u kulturnom životu i da im približimo i predstavimo umetnost, kulturu i knjigu u svoj raznolikosti”.
Prisutnima su se takođe obratili izvršni direktor za pravne i opšte poslove Novosadskog sajma Nikola Lovrić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, koja je tom prilikom istakla da će Pokrajinski sekretarijat nastaviti da podržava ovu manifestaciju jer ona predstavlja kulturu Vojvodine.

“Dani Laze Kostića” na Sajmu

Prilikom otvaranja manifestacije “Art Ekspo” uručena je i nagrada “Laza Kostić”, a na taj način zvanično su počeli i “Dani Laze Kostića”. To priznanje dodeljeno je Slobodanu Vladušiću, za knjigu ”Književnost i komentari” objavljenu u izdanju ”Službenog glasnika Beograd”. Pored glavne nagrade uručeno je i priznanje za izdavački poduhvat i to novosadskom ”Platoneumu”, za ediciju ”Kulturna baština u Srbiji”.
Specijalne nagrade pripale su Andrićevom institutu, Andrićgradu za celokupnu izdavačku delatnost, nagradu za objavljivanje dvotomnog dela ”Teorija komunikativnog delovanja” Jirgena Habermasa dobila je ”Akademska knjiga”, a nagrađen je i ”Službeni glasnik Beograd” za ”Istoriju beogradskih svetinja” Zorana M. Jovanovića.
Vule Ružić dobio je priznanje u novoustanovljenoj kategoriji za najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu za ”Roman bez ormana”, koji je objavio ”Službeni glasnik Beograd”, a takođe novoustanovljeno priznanje Novosadskog sajma, za najbolje prozno ostvarenje koje spaja tradiciju i modernost, uručeno je Milošu Latinoviću za roman ”Četiri ludila” u izdanju ”Vulkana”.
Nakon dodele nagrada gosti Sajma obišli su štandove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Kulturnog centra Novog Sada, Službenog glasnika i štand Centra za likovnu i primenjenu umetnost “TERRA” iz Kikinde, gde je otvorena izložba “Savremena japanska skulptura”. Prema rečima organizatora atraktivni novi segmenti i izlagači, programi u okviru “Dana Laze Kostića”, premijerna izdanja, brojne promocije, izložbe, festivali, popusti, osmomartovske akcije, poklon-igre i besplatan ulaz za posetioce, pozivnica su za dolazak na Sajam knjiga i Izložbu umetnosti koja će trajati do ponedeljka, 12. marta na Novosadskom sajmu. https://www.youtube.com/watch?v=gcvJtSsQtFc

Andrićev institut predstavio svoja izdanja

Na ovogodišnjem Sajmu, Andrićev institut u Višegradu će predstaviti svoja izdanja i delatnost. Promocija knjiga “Poslednji let iz Dejtona”, Nebojše Vujovića i “Dragi moji”, Lidije Ćirić na programu je od 18 časova na bini u Hali “Master”. U okviru Dana ruske kulture, biće prezentovano Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine, koje se održava u Rusiji. Umetnički program koji su pripremili studenti Fakulteta muzičke umetnosti Beogradskog univerziteta umetnosti u klasi Ljudmile Gros Popović i Dejana Subotića, posetioci Sajma mogu pratiti od 12 časova. https://www.youtube.com/watch?v=26u8DtIl4X0

Ulaz na Sajam  besplatan

Na štandu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, od 12 časova predstaviće se Pozorišni muzej Vojvodine, od 13 časova Udruženje kompozitora Vojvodine organizuje promociju partitura dela domaćih autora. Svečano otvaranje Sveslovenskih dana kulture je u 13 časova. Tokom svih dana Sajma, Radio televizija Vojvodine svakodnevno će realizovati emisije sa Sajma, direktna uključenja u radijske i televizijske programe. Radno vreme Sajma je od 10 do 19 časova, ulaz je besplatan. https://www.youtube.com/watch?v=H3fXlbeQcsU

Donacija knjiga za Univerzitet u Bazelu

Ministarstvo kulture i informisanja obezbedilo je donaciju knjiga za Univerzitet u Bazelu, na kome se, u okviru slavističkih studija, izučava i srpski jezik. Na inicijativu Ambasade Srbije u Švajcarskoj Konfederaciji, Ministarstvo je, u saradnji sa izdavačkim kućama, doniralo stručnu literaturu i udžbenike, među kojima su Rečnik srpskoga jezika, Normativna gramatika, Pravopis, Etimološki rečnik i još desetak publikacija značajnih za izučavanje srpskog jezika. Donaciju knjiga je u ime Ministarstva kulture i informisanja predstavnicima Univerziteta u Bazelu uručila ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković.
U ime Univerziteta, knjige su primili prorektor Univerziteta Tomas Grob, koji je i šef Seminara za slavistiku, i Ljiljana Rajnkovski, docent za južnoslovenske jezike, a prisustvovali su i drugi profesori slovenskih jezika i književnosti. Grob i Rajnkovski izrazili su zahvalnost Ministarstvu kulture i informisanja na velikodušnoj donaciji i istakli da će ona osavremeniti i obogatiti knjižni fond Univerziteta i pomoći studentima da bolje i lakše savladaju srpski jezik. Univerzitet u Bazelu je, inače, jedan od tri univerziteta u Švajcarskoj, na kojima se izučava srpski jezik. Preostala dva su Univerzitet u Cirihu i Univerzitet u Bernu.

Kikinda: Učenici u finalu robotike

Učenici Osnovne škole ”Jovan Popović” u Kikindi postali su finalisti državnog takmičenja u robotici, koje će se sredinom aprila održati u Beogradu. Mladi kikindski informatičari prikazali su veliko znanje u programiranju i brzini kretanja njihovog robota. Kikindski učenici Osnovne škole ”Jovan Popović” pokušaće da ostvare što bolji plasman u finalu državnog prevenstva u robotici, koje će se održati u aprilu u Beogradu. Cilj je vrlo jasan. Dobiće zadatak za kretanje njihovog robota, a oni u što kraćem vremenskom roku treba da programiraju njegovo kretanje, ali što preciznije. Iskustvo koje su stekli na prethodnim takmičenjima predstavlja im uvid u samo finale, ali i dalje korake u obrazovanju. ”Zaista mi mnogo znači jer planiram da nastavim da se bavim programiranjem kada završim školu. Volim sve ono što ima veze sa informatikom i želja mi je da ostanem u toj branši”, kaže Igor Ćirić, učenik OŠ ”Jovan Popović” Kikinda. ”Priprema za finale je vrlo zabavna jer mi svakako i kod kuće radimo kodove za robote i predstavlja nam zadovoljstvo, tako da zaista mislim da možemo na uspemo”, kaže Luka Đukić, učenik OŠ ”Jovan Popović” Kikinda.
”Potrebno je dnevno izdvojiti bar sat vremena da bi se ponovili algoritmi i utvrdili zadaci pred takmičenje”, kaže Dejan Palatinuš, učenik OŠ ”Jovan Popović” Kikinda.
Pored toga što im nastava na informatičkoj sekciji predstavlja pravo zadovoljstvo, budući programeri vrlo lepo sarađuju u školi, ali i van nje, što je i svrha timskog rada. ”Oni su zaista jedna dobra grupa jer se lepo slažu i dobro napreduju. Verujem da mogu da budu u prvih deset škola, ali sam zadovoljan i njihovim dosadašnjim uspehom. Biti među najboljih 30 škola u Srbiji je velika stvar”, kaže Nemanja Vajagić, profesor informatike. Pored timskog duha koji je uvek prisutan među učenicima, na takmičenjima u robotici prikazano je veliko znanje mladih ljudi pred kojima je karijera, a čini se da znanjem već vladaju poput iskusnih programera. Na nastavnicima je samo da ih usmere. https://www.youtube.com/watch?v=LvTHbBbQQ2Q

Radionice stripa i crtanja na kamenu u dvorcu Eđšeg

Radionice crtanja na kamenu i stripa, povodom obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Bačke, Banata, Baranje i Srema Srbiji nastaviće se i u ovoj godini. U prostoru dvorca Eđšeg, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, svake prve nedelje u mesecu umetnice Biljana Ristić i Marija Šavija držaće dvočasovne radionice gde će polaznicima u prijatnoj atmosferi pomagati da nauče tehniku crtanja na kamenu i izrade stripa. Radionice su besplatne i svi zainteresovani se mogu prijaviti na mejl adresu radionicekcns@gmail.com.
Od polovine avgusta, do kraja decembra 2017. godine, organizovane su besplatne interaktivne, edukativno-kreativne radionice te su kao takve, uz slobodne teme, bile prožete i motivima sećanja na ličnosti i dela ljudi od nacionalnog i kulturnog značaja za srpsku državu i narod, poput Jove Jovanovića Zmaja, njegovog časopisa “Neven”, Dositeja Obradovića i drugih. Radionice su osmišljene kao porodične, sa namerom da se promoviše zajednički stvaralački rad mladih i odraslih, sa akcentom na roditelje sa decom. Za pet meseci, održano je ukupno 14 radionica od po 120 minuta, kroz koje je prošlo nekoliko desetina dece i odraslih, na kojima se od učenja osnovnih likovnih elemenata došlo i do kreacije samog stripa, odnosno slika na kamenu.

Radionica „Volontiranjem do posla”

U okviru Sajma volonterizma studenata UNS-a  održana je i radionica „Volontiranjem do posla”. Radionicu su vodili koordinatorka omladinskih aktivnosti OPENS-a Dejana Baltes, portparolka Fondacije „Novi Sad 2021” dr Mirjana Kovačević i koordinator projekta „Novosadski volonterski servis” Vojislav Prkosovački, koji su studentima-učesnicima najpre predstavili aktivnosti svojih organizacija. Samim nazivom radionice želeli smo da zaintrigiramo učesnike da razmisle i da se, pre svega, informišu o tome koja je razlika između volontiranja i stažiranja, a naša namera je da pričamo o volontiranju i demistifikujemo proces nužnog volontiranja da bi se došlo do posla, objasnila je Dejana Baltes. Radionica je bila interaktivna te su učesnici imali priliku da izraze stavove o tome šta je za njih volontiranje i objasne svoja uverenja, pri čemu ne postoje pogrešni odgovori. Tako su se čula obrazloženja da je volontiranje dobrovoljni neplaćeni rad koji predstavlja šansu da mladi unaprede sebe, kao i svoju okolinu, a isto tako prilika za sticanje novih poznanstava, iskustava i veština. Predstavnici organizacija bili su tu da odgovore na eventualna pitanja mladih. Na kraju radionice bilo je reči o motivaciji i Zakonu o volontiranju u Republici Srbiji.

Nastavnici i studenti PMF-a “skuvali” pet medalja u Istanbulu

Delegacija studenata i nastavnika PMF-a osvojila je dve zlatne i tri srebrne medalje na 16. internacionalnom skupu gastronomije u Istanbulu, održanom od 22. do 25. februara. Na manifestaciji je učestvovalo 2.100 takmičara iz 30 država, koji su se nadmetali u 75 kategorija, a njihova jela ocenjivali su profesionalni kuvari iz celog sveta: Japana, Koreje, Kine, Italije, Slovenije, Nemačke, Poljske, Češke, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mongolije, Pakistana, Dubaija… Pokrovitelji skupa su Gastronomska federacija Turske i Svetska kulinarska asocijacija (WACS), a za četiri dana manifestaciju je posetilo 30.000 ljubitelja kulinarstva.
Marko Aćimović i asistentkinja na Katedri za gastronomiju Maja Banjac osvojili su zlatne medalje u kategoriji „pasta/junior”, dok je nastavnik veština Goran Radivojević s Gastronomije osvojio srebrno odličje, koje su izborili i Maja Šimunovački i Miloš Kuzmanović, ali u kategoriji „jelo od mesa / seniori”. Studenati i nastavnici učestvovali su na takmičenju i tamo ostvarili zapažene rezultate zahvaljujući Prirodno-matematičkom fakultetu, Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo i Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Zrenjanin: Izložba “Impresija – moj pogled na svet”

U Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” u petak  od 18 časova prvi put je prikazan deo radova Tamare Jovanov, studentkinje slikarstva druge godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao selekcija od više od četvrdeset slika i crteža. Izložba pod imenom “Impresija – moj pogled na svet”, predstavlja slikarski opus radova u periodu od pet godina umetničkog stvaralaštva (od 2012. do 2017. godine), u kojima se vidi lično sazrevanje autorke i menjanje pogleda na svet oko sebe. Tokom trajanja izložbe, zrenjaninska publika će u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin” i na druge načine moći da se upozna sa odabranim radovima, kroz stručna tumačenja i literarni deo, kao uvod u izložbeni materijal.

Firenca – dragocena iskustva za novosadsku školu “Hipokrat”

Prosvetne radnice iz Srednje novosadske privatne medicinske škole “Hipokrat”, Saša Božić (zdravstvena nega) i Skarleta Šimunđa Marot (grupa stručnih predmeta) boravile su od 18. do 25. februara u Firenci na “Euro-pas akademiji”. Radni boravak odvijao se u okviru realizacije odobrenog projekta “Obnovimo našu školu – moderni nastavnik zrači samopouzdanjem” kojim su konkurisale kroz “Erazmus plus” program Evropske unije, a posredstvom Fondacije “Tempus” u ime Evropske komisije. Razmena iskustava sa kolegama iz drugih zemalja, a pored Srbije u Italiji su bili i prosvetari iz Rumunije, Francuske, Nemačke, Finske i Grčke, od neprocenjivog je značaja za širenje vidika u organizovanju nastave.
Prema rečima Saše Božić, svaki dan bio je ispunjen kreativnim sadržajima, a obično je počinjao zanimljivim radionicama koje su imale za cilj da zbliže i relaksiraju učesnike. Stvaranje pozitivnog okruženja i uslova u kojima će se đak osećati sigurno, a da se pri tome uvek pronađu odgovarajuće reči, cilj je kojem Evropa teži. Nove kompetencije poput tehnika mapiranja, vizuelnog razmišljanja i učenja, samoocenjivanja, korišćenja ICT alata u nastavi, koji doprinose boljim sadržajima poput kreativnih metoda, kritičkog mišljenja, komunikacije i saradnje, svakako će doprineti raznovrsnijem izvođenju nastavnih planova i programa, a sve u skladu s onim što se očekuje od “modernog nastavnika koji zrači samopouzdanjem”. Boravak u Firenci upoznao je naše prosvetne radnice sa načinom rada škola u drugim zemljama.
Prema rečima Dejana Jovančevića, izvršnog direktora škole “Hipokrat”, stečena iskustva dvjeu profesorica biće implementirana na predstojećem aktivu direktora srednjih škola grada Novog Sada, a sve u cilju modernizacije i usavršavanja obrazovnog sistema po standardima EU.

Ko se čemu čudi

Nastavnica zdravstvene nege u školi “Hipokrat” Saša Božić ističe da su njihove kolege bile veoma zainteresovane za neke detalje u vezi s obrazovanjem u Srbiji. – Nije im bio jasan rad u dve smene, kao i to da “neko sa 19 godina u Srbiji može da radi kao medicinska sestra”. Sa druge strane, nas je začudio podatak da u razvijenim evropskim zemljama profesori ne teže punom fondu časova, jer i sa 50 odsto imaju zavidna primanja u visini od oko 3000 evra. To im omogućuje da pristojno žive, a ostatak vremena koriste za dodatnu edukaciju i stručno usavršavanje. – Saradnja sa kolegama iz drugih zemalja bila je fenomenalna i ono što smo mogli da zaključimo za kratko vreme jeste to, da bez obzira u kojoj zemlji i kakvim uslovima živimo i radimo, imamo iste dileme, poput onih: kako implementirati nova iskustva u učionici ili kako preneti iskustva stečena od kolega iz drugih država – veli Božić.
– Rumuni su se predstavili kao vrlo zanimljiva organizacija koja se mnogo bavi vannastavnim aktivnostima i radom sa talentovanom decom.  Francuzi su došli iz Srednje katoličke škole opšteg obrazovanja, sa standardnim program. Ono što je zanimljivo u francuskom obrazovnom sistemu je to da nastava traje sedam nedelja, a nakon toga slede dve nedelje odmora. Nastava tamo traje od 8 do 17 časova, a tamošnje kolege pokazale su interesovanje za razmenu učenika. Nemačke kolege došle su iz srednje škole usmerenog obrazovanja s trogodišnjim i četvorogodišnjim smerovima, a Finci su predstavili Osnovnu školu za obrazovanje dece sa posebnim potrebama – nabraja Božić.

Grbić: Studenti i profesori oslonac Srba na KiM

Na Univerzitetu u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u četvrtak   je počeo okrugli sto na temu “Perspektive visokog obrazovanja na KiM, a rektor Rade Grbić je na početku iskazao zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je, kako je rekao, prihvatio inicijativu studenata da se taj univerzitet uključi u unutrašnji dijalog o KiM. Grbić je rekao da prihvatanje te inicijative najbolje govori o značaju Univerziteta, kao najviše obrazovne i naučne ustanove na KiM. “Studenti i profesori su bili i ostali oslonac srpskog naroda i države na ovim prostorima, hram nauke, kulture, istorije i tradicije”, rekao je Grbić i dodao da je taj univerzitet opredeljen za dalji razvoj i jačanje te visokoškolske institucije uz primenu zakonskih propisa naše države i evropskih standarda u oblasti obrazovanja”, kazao je Grbić.
Student prorektor Nemanja Biševac, kako je naveo, dobronamerno je izneo primedbe i probleme koji tište više od 10 hiljada mladih akademskih građana koji stiču znanje na prištinskom Univerzitetu. Istakao je da je jedan od najvećih problema tih studenata nedostatak adekvatnog prostora, smanjenje broja studenata i kadrovska politika kada je u pitanju zapošljavanje mladih ljudi na KiM. “Primera radi, naše kolege sa Pravnog i Ekonomskog fakulteta nemaju svoje prostorije. Nemaju osnovne uslove za rad i naučni napredak”, kazao je Biševac. Istakao je da je “zabrinjavajuća činjenica” to da sve više mladih akademskih građana napuštaju prostor KiM i odlazi u centralnu Srbiju i inostranstvo, ubeđujući sebe, kaže, da za njih na KiM nema budućnosti. “Mislim da je krajnje vreme da se svi mnogo detaljnije i ažurnije pozbavimo problemima mladih i obrazovnih ljudi, jer država bez perspektivne mladosti je država bez budućnosti”, zaključio je Biševac.
Dodao je da će se uvek svi studenti, profesori i ostali zaposleni na Univerzitetu u Prištini zalagati da taj univerzitet ostane zauvek sastavni deo obrazovnog sistema Srbije, te da je “to jedna od crvenih linija koja se nikada ne može preći”. Okruglom stolu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prisustvovali su  generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev. http://www.rtv.rs/sr_lat/mladi/obrazovanje/grbic-studenti-i-profesori-bili-i-ostali-oslonac-srba-na-kim_899389.html

Vremeplov: Rođen Avram Đukić

Na današnji dan  10. februara  1844 godine rođen je Avram Đukić, srpski istoriograf. Bio je školovani oficir i u intendantskoj službi dospeo je do čina generala austrijske vojske (Austrougarske). Služio je u Beču, Zadru, Pragu. Istoriografijom se bavio kao amater, ali veoma savesno. Proučavao je prošlost Srba u tadašnjoj Ugarskoj, odnosno današnjoj srpskoj Vojvodini, i to najviše veliku seobu, istoriju šajkaša i srpske husarske regimente, bunu 1848. zatim ustanak Pere Segedinca kao i seobe Srba u Rusiju, a sa mnogo požrtvovanja ispitivao je živote Srba austrijskih oficira. Ostavio je Matici Srpskoj u rukopisu veliki rad: “Generali i pukovnici Srbi u Austro-Ugarskoj od god. 1704 do danas”. Iz tog obimnog dela publikovao je jedino – “Život Arona Stanisavljevića, barona von Wellenstreit”. Ostali radovi: “Kad su se Srbi sa patrijarhom Arsenijem III doselili u zemlje madžarske krune?”, “Tri pisma patrijarha Arsenija III Čarnojevića”, “Ustanova i spomenici Ugarskih kraljevskih šajkaša”, “Nešto za istoriju Carske i kraljevske srpske husarske regimente”.

Vremeplov: Rođen Vasa Stajić

Srpski pisac Vasa Stajić, filozof, istoričar, istaknuti srpski kulturni i nacionalni radnik rođen je na današnji dan 10. februara  1878. Bio je predsednik Matice srpske i izdavač više časopisa. Studirao je prava, a potom filozofiju u Budimpešti, Parizu i Lajpcigu, a diplomirao je 1902. u Budimpešti. Predvodio je Reformistički srpski nacionalni pokret mlade vojvođanske inteligencije. Izdavao je časopise “Novi Srbin” i “Prosveta”. Izvesno vreme bio je sekretar Matice srpske i urednik “Letopisa” (1921. i 1936.). Napisao je preko 20 knjiga od kojih su najpoznatije “Novosadske biografije” i “Velikokikindski dištrikt”. Autor je i preko 100 naučno-stručnih rasprava. Posle Drugog svetskog rata izabran je za doživotnog predsednika Matice srpske. Objavio je više knjiga arhivske građe iz istorije Novog Sada kao i monografije o Svetozaru Miletiću i Jovanu Jovanoviću Zmaju. Jedan je od osnivača, 1923. Novosadske podružnice Srpskog planinarskog društa, koja 1924. postaje Planinarsko društvo Fruška gora. Dosledno se, čitavog života, zalagao za svakovrsnu saradnju Srba i Mađara.

Vremeplov: Osnivačka sednica Srpskog geološkog društva

U Kapetan Mišinom zdanju u kom je bila smeštena Velika škola (danas rektorat Univerziteta) u Beogradu, održana je na današnji dan 10. februara 1891 prva, osnivačka sednica Srpskog geološkog društva. Duhovni tvorac Društva je Jovan Žujović, osnivač srpske geologije. Srpsko geološko društvo jedno je od najstarijih naučnih društava u Srbiji.

Vremeplov: Rođen Boris Pasternak

Na današnji dan  10. februara 1890 rođen je ruski pisac Boris Leonidovič Pasternak, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1958. i oštar kritičar boljševizma. Odrastao je u intelektualnoj sredini. Uprkos bliskosti sa futuristima nije prihvatio njihovu revolucionarnu angažovanost. Bio je opčinjen Hristovim putem stradanja i žrtve, ali i temama prve i druge ruske revolucije. Zbirke pesama “Iznad barijera” i “Brat moj – život” donele su mu svrstavanje među klasike evropske poezije 20. veka. Najveći uspeh kod publike i književne kritike doneo mu je roman “Doktor Živago”, objavljen u inostranstvu, posle čega su ga izbacili iz ruskog Saveza pisaca. U Sovjetskom Savezu je “Doktor Živago” štampan tek 1988. Iskazao se i kao teoretičar književnosti i sjajan prevodilac Šekspira, Getea, Petefija i gruzijskih pesnika. Njegova filozofska lirika snažno je uticala na mnoge ruske, evropske i američke pesnike. Ostala dela: roman u stihovima “Spektorski”, zbirke pesama i poeme “Blizanac u oblacima”, “Teme i varijacije”, “Poručnik Šmit”, “Devetstotina peta godina”, “Uzvišena bolest”, “Drugo rođenje”, “Kad se razvedri”, “Umetnik”, pripovetke “Detinjstvo Liversove”, “Povest”, autobiografije “Zaštitna povelja”, “Ljudi i situacije”, drama “Slepa lepotica”.

Vremeplov: Rođen Konstantin Babić

Konstantin Babić, srpski kompozitor i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, šef Katedre za muzičku teoriju rođen je na  današnji dan 10. februara 1927. Njegov obiman i priznat kompozitorski opus već decenijama je nezaobilazni deo srpske muzičke istorije. Dela: “Koncertna intrada”, “Preludijum za simfonijski orkestar”, “Gudački kvartet”, “Burleska za violinu i klavir”, “Lovačka svita za mešoviti hor”, “Balada za ženski hor”, “Dečja simfonija za dečji gudački orkestar i udaraljke”.

Vremeplov: U dvoboju poginuo Puškin

Na današnji dan 10. februara  1837 poginuo je u dvoboju ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin, vodeći predstavnik ruskog romantizma i jedan od najvećih liričara svetske književnosti. Umro je od posledica ranjavanja zadobijenog dva dana ranije u dvoboju s jednim francuskim avanturistom. Poreklom iz stare, ali osiromašene plemićke porodice, pesnik buntovnog duha, često na udaru cenzora, zbog čega je bio prognan iz prestonice na jug Rusije. Nasilnoj smrti pesnika u 38. godini života prethodile su spletke najviših krugova ruskog društva. Dela: romani u stihovima “Jevgenije Onjegin”, “Grof Nulin”, “Kućica u Kolomni”, drame “Boris Godunov”, “Rusalka”, prozna dela “Pikova dama”, “Kapetanova kći”, “Egipatske noći”, “Pripovetke Belkina”, male tragedije u stihovima “Gozba za vreme kuge”, “Vitez-tvrdica”, “Kameni gost”, “Mocart i Salijeri”, poeme “Cigani”, “Poltava”, “Bronzani konjanik”, “Gavrilijada”, “Ruslan i Ljudmila”, “Kavkaski zarobljenik”, bajke u stihovima “Bajka o caru Saltanu”, “Bajka o ribaru i ribici”, “Bajka o popu i sluzi njegovom Baldi”.

Vremeplov: Umro Milo Milunović

Crnogorski slikar Milo Milunović, jedan od osnivača i prvih nastavnika Akademije likovnih umetnosti u Beogradu umro je na današnji dan  11. februara  1967.. Posle Drugog svetskog rata organizovao Umetničku školu na Cetinju. Bio član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Vremeplov: Rođen Edison

Na današnji dan 11. februara 1847. rođen je američki pronalazač Tomas Alva Edison. Registrovao više od 1.000 patenata, uključujući sijalicu sa ugljenim vlaknom, fonograf, mikrofon, megafon, fonometar.

Vremeplov: Umrla Desanka Maksimović

Srpska književnica Desanka Maksimović, koja je svojim delom doprinela afirmaciji ženskog literarnog stvaranja umrla je na današnji dan 11. februara  1993. Uz Isidoru Sekulić smatra se najznačajnijom srpskom književnicom XX veka.

Vremeplov: Milošević priznao rezultate lokalnih izbora

Na današnji dan 11. februara 1997. pod pritiskom međunarodne javnosti i tromesečnih građanskih i studentskih protesta predsednik Srbije Slobodan Milošević posebnim zakonomm, lex specialis, priznao rezultate lokalnih izbora na kojima je pobedila opoziciona koalicija “Zajedno”. 

Vremeplov: Zabrana skladištenja nuklearnog oružja na dnu mora

Predstavnici 63 zemlje potpisali su na današnji dan 11. februara 1971. sporazum o zabrani skladištenja nuklearnog oružja na dnu mora i okeana. 

Od malih boginja obolelo 3.290 ljudi

U Srbiji je od početka epidemije registrovano 3.290 pacijenata obolelih od malih boginja, a zbog komplikacija umrlo je devet ljudi. Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 70 godina, dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović – Batut”. Većina obolelih osoba (95 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 358 obolelih osoba. Od početka oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije. Intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do navršenih 14 godina.

Stara Pazova: Maloletnici lane počinili 35 krivičnih dela

Prema podacima Policijske stanice u Staroj Pazovi tokom protekle godine na području ove sremske opštine bilo je 35 krivičnih dela koja su izvršili maloletni počinioci. Tokom prva dva meseca ove godine počinjeno je tri krivična dela. Od ukupno 35 krivičnih dela pet se odnose na korišćenje ili prodaju droga, ističe Dragan Vranješ, zamenik komandira Policijske stanice u Staroj Pazovi. Krađe i teške krađe, nasilnička ponašanja, ugrožavanje sigurnosti, nanošenje lakih i teških telesnih povreda samo su neka od krivičnih dela počinjenih tokom protekle godine na teritoriji ove opštine. Najmlađi maloletni počinilac krivičnog dela imao je 15 godina.

Sarajevo: Dojava o bombi u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi

Policiji je u petak dojavljeno da je u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi u Sarajevu postavljena bomba. Iz Operativnog centra MUP Kantona Sarajevo izjavili su da se radi na proveravanju dojave i da nisu u mogućnosti dati više informacija. – Dojavljeno je postavljanje bombe u Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi, te je poslata patrola na lice mesta – potvrđeno je iz MUP KS za Avaz.ba.

By admin