UNS među 250 najboljih univerziteta

Univerzitet u Novom Sadu po drugi put se pojavljuje na QS rang listi (Qyacqyarelli Symonds, Velika Britanija) i nalazi se među 250 najboljih univerziteta iz oblasti poljoprivrede i šumarstva, pošto je rangiran između 201. i 250. mesta, što predstavlja napredak u odnosu na prošlogodišnje rangiranje kada je Univerzitet u Novom Sadu bio između 251. i 300. mesta. QS rang lista jedna je od tri najznačajnije liste za rangiranje univerziteta u svetu, pored Times Higher Education liste i Šangajske liste. Kriterijumi na osnovu kojih se rangiraju univerziteti na QS rang listi su akademska reputacija, citiranost radova, reputacija poslodavca i X-indeks citiranosti istraživača. Za ovaj uspeh Univerziteta u Novom Sadu zaslužni su Poljoprivredni fakultet i Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.

Odobren prvi udžbenik iz informatike

Informatika i računarstvo za peti razred osnovne škole, koju je izdao BIGZ, prvi je odobreni udžbenik u Srbiji usklađen s novim Programom nastave i učenja. Od naredne školske godine učenici petog razreda moći će prva znanja iz Informatike i računarstva da stiču iz savremenog i kreativnog udžbenika, čije su autorke dr Marina Petrović, Zorica Prokopić i Jelena Prijović, saopštila je izdavačka kuća “BIGZ školstvo”.
Udžbenik je pozitivno ocenilo više od 300 evaluatora profesora Informatike i računarstva, a na kraju odobrilo Ministarstvo prosvete. Budući da je reč o obaveznom predmetu koji podrazumeva digitalnu pismenost, nezaobilazan deo udžbeničkog kompleta je i E-udžbenik. Iz BIGZ-a poručuju da su pripremili i digitalne udžbenike za sve ostale obavezne predmete za prvi i peti razred, koji će biti dostupni od početka naredne školske godine.

Njilaš i Milošević: Sajam obrazovanja uspešan

Presecanjem svečane vrpce u hali „Master“ na Novosadskom sajmu, 7. marta otvoren je 13. međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“. Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je sredstvima iz budžeta Pokrajinske vlade obezbeđeno 2.800.000,00 dinara, kako bi se omogućilo prisustvo i onih srenjoškolaca, koji ne žive na teritoriji Novog Sada, a to je približno 5.000 đaka i 400 njihovih nastavnika. Resorni sekretar je sajam obrazovanja ocenio kao događaj od izuzetnog značaja, jer je to prilika kako bi se đaci informisali u vezi sa upisom u srednje škole i na fakultete. „Pošto je cilj Putokaza promocija obrazovanja i afirmacija doživotnog obrazovanja, naš sekretarijat, kao i Pokrajinska vlada smatra da ova manifestacija predstavlja pravi način integrisanja obrazovnog sistema od doba vrtića do doktorata. Postoje prekretnice u periodu između osnovne i srednje škole i između srednjih i visokih škola. Bitno je da našoj deci i njihovim roditeljima budu dostupne adekvatne informacije o mogućnostima koje im se pružaju i da im se ukaže na koji način mogu da premoste te periode uz pomoć Putokaza.“ – rekao je Mihalj Njilaš.
Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr Zoran Milošević je prilikom svečanog otvaranja izjavio da je sajam obrazovanja u stvari festival naših perspektiva. „Možda je ovaj 13. sajam obrazovanja pomalo srećan broj, jer je neposredno preko spin-of kompanija, u saradnji sa privredom, otvoreno jedno snažnije poglavlje povezivanja nauke, visokog obrazovanja i privrede. Verujem da ćemo na narednim Putokazima svedočiti o većoj involviranosti znanja u našu privredu, u dobrobit vojvođanskog društva, jer šta će nam obrazovanje, ako ćemo se samo ogledati u vlastitim vrednostima.“ – ocenio je prof. dr Zoran Milošević.
Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice je ove godine prvi put napustio koncept predstavljanja na štandu i odlučio je da se fokusira na interaktivni pristup mladima, kao i na neposrednu komunikaciju sa njima. Tokom ove trodnevne manifestacije još jednom će se diskutovati o aktuelnim pitanjima iz oblasti obrazovanja putem raznih prezentacija i panel diskusija.
Sajam obrazovanja „Putokazi” organizuje se u saradnji s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Pokrajinskom vladom i Gradom Novim Sadom. Istovremeno, održavaju se i Međunarodni sajam knjiga i 23. međunarodna izložba umetnosti „Art Ekspo”.

Fondacija “Novi Sad 2021” na sajmu knjiga

Fondacija “Novi Sad 2021” na ovogodišnjem novosadskom Sajmu knjiga predstavlja svoje projektne aktivnosti i iskustva rezidenata stečena u okviru programa Plants AiR. Učešće na novosadskom Sajmu knjiga uvek je dobra prilika za Fondaciju da predstavi svoj rad pred izuzetnom ciljnom grupom – ljubiteljima knjige. Utoliko je i zadatak složeniji jer program mora biti sadržajan, interesantan i u isto vreme atraktivan za mlade čitaoce. 
Kako će se grad Pečuj kao Evropska prestonica kulture 2010. predstaviti domaćoj publici u okviru sajamskog programa „Grad u fokusu”, Fondacija “Novi Sad 2021″ će 11. marta od 12 do 13 časova u hali „Master” predstaviti program umetničke saradnje “Pečuj 2010 – Novi Sad 2021” i rezidencijalni program Plants Air koji je Fondacija pokrenula prošle godine. Prisutni će imati priliku da čuju utiske rezidenata – Andree Drenjovski, pesnikinje iz Pečuja i naše predstavnice, Novosađanke Andree Popov Miletić, koja je boravila na rezidencijalnom programu u Pečuju tokom 2017. godine.
Pored toga što će predstaviti svoj rad, rezidenti će sa posetiocima podeliti utiske i iskustva stečena boravkom i radom u novom krеativnom okruženju. Projekat Evropske prestonice kulture, programske aktivnosti i planove za 2018. godinu, 8. marta između 13 i 13.30 časova predstaviće rukovodilac sektora za međunarodnu saradnju Fondacije, Vuk Radulović, u hali “Master” Novosadskog sajma.

Adligat predstavio retke knjige na sajmu knjiga

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat”, izazvalo je veliko interesovanje na ovogodišnjem Novosadskom sajmu knjiga, s obzirom da je na svom štandu izložilo nekoliko retkih i neobičnih izdanja, od kojih većina do sada nije bila dostupna javnosti. Muzej srpske književnosti prikazao je prvi put nedavno dobijene rukopise Milovana Đ. Glišića, koje je ovom muzeju poklonio knjižar Filip Tomašević, kao i do nedavno nepoznatu i još uvek neobjavljenu prepisku Miloša Crnjanskog i Gvide Tartalje koju je poklonio književnik i osnivač udruženja Adligat, profesor Ivo Tartalja. Prikazano je i prvo izdanje kultne “Knjige o Zmajovi” koju je 1902. godine objavio Laza Kostić, u njoj oštro kritikujući Zmaja, i time izazvo jedan od najvećih književnih skandala u srpskoj istoriji.
Posetioci sajma na ovom izuzetno retkom izdanju mogu da vide i posvetu Laze Kostića njegovom ličnom lekaru. Muzej srpske književnosti takođe je izložilo i originalne rukopise pesama Pavla Vuisića, povodom tridesetogodišnjice njegove smrti. Muzej knjige i putovanja prikazao je knjigu na lišću od banana iz Šri Lanke staru dva veka, zatim originalnu knjigu iz plemena Batak sa Sumatre koju je šaman ispisao na palminom lišću, sa koricama od kostiju. Tu je i knjiga na najkvalitetnijoj svili, kao i jedna od najdužih knjiga na svetu dužine skoro osam metara. Novosadski sajam je zainteresovan da sledeće godine prikaže veliku izložbu o retkim i neobičnim predmetima iz fondova muzeja koji su otvoreni u okviru udruženja Adligat.

SANU i Vojska Srbije – čuvari temeljnih vrednosti

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) akademik Vladimir Kostić i rektor Univerziteta odbrane general-major prof. dr Mladen Vuruna potpisali su 9. marta protokol o saradnji te dve institucije, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina. Ministar Vulin, je tom prilikom, podsetio da su SANU i Vojska Srbije dve najcenjenije, a možda i najvoljenije i najpoštovanije institucije u našem narodu. On je dodao da će SANU i Vojska Srbije ovim započeti saradnju, odnosno, ozvaničiti ono što kroz istoriju svakako postoji, a to je da ove dve velike, važne i voljene institucije u našem narodu streme ka jednom – boljoj sigurnijoj i srećnoj Srbiji.
Govoreći o značaju potpisanog protokola, akademik Kostić je istakao je da je SANU u svojoj ulozi nacionalne institucije upućena i na druge nacionalne institucije i da je saradnja sa Vojskom Srbije strateški iskorak. Postoji zaista ogroman broj tema koje mogu da budu zajedničke, jer je iluzija da jedna institucija u Srbiji može da ima svu pamet i svo znanje koje je potrebno da se odgovori na pitanja i našeg identiteta, ali ono što je još značajnije, naše budućnosti. Ova vrsta mreže koju pokušavamo zajednički da pravimo i da jedni drugima zapravo pomognemo u iznalaženju najboljih odgovora je, čini mi se, civilizacijsko pitanje. Ono je postojalo i ranije nismo ga mi izmislili, ali mi se čini da danas nešto intenzivnijim korakom krećemo u tom pravcu – istakao je akademik Kostić izražavajući zadovoljstvo zbog današnjeg potpisivanja sporazuma u ime te institucije.
Prema rečima generala Vurune, SANU uvek imala važno mesto u vojnom obrazovanju, a o tome svedoči i činjenica da je kasarna, u kojoj su smešteni Univerzitet odbrane i Vojna akademija nazvana je po akademiku i generalu Jovanu Miškoviću. “Danas smo potpisali ugovor, sporazum kojim daje odličan okvir da produbimo našu saradnju. Već smo razgovarali i dogovorili se da formiramo mešovitu komisiju koja će definisati zajednička pol?a saradnje. Ono što je za nas jako važno je da naše vojne nauke – strategiju, operatiku, taktiku, komandovanje i logistiku odbrane, uz pomoć SANU učinimo vidljivim i da ojačamo te nauke. Siguran sam da i mi možemo doprineti razvoju i radu SANU”, naglasio je general Vuruna dodajući da je reč o veoma važnom sporazumu koji je osnova za jedan plodan rad.  Prema njegovim rečima, već ove godine, na jednom naučnom skupu učestvovaćemo i pokazaćemo koliko naše vojne nauke mogu da nam pomognu i u tumačenju prošlosti a i u rasvetljavanju nekog budućeg vremena.
Reč je o protokolu koji će omogućiti ostvarivanje ciljeva od značaja za nauku i obrazovanje u Republici Srbiji, zaštitu naučne građe, podsticanje naučnog stvaralaštva, kao i drugih ciljeva od značaja za razvoj nauke i obrazovanja u Republici Srbiji, saopštio je Ministarstvo odbrane.

Velik interes za članstvo u SANU

Broj kandidata za koje su predlozi stigli izvan Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), “sa strane”, ove godine je tri puta veći nego ranije, rekao je potpredsednik SANU Ljubomir Maksimović, navodeći da je još rano da se saopšti ko je predložen, “sa strane” ili iz same Akademije za nove članove. On je, na konferenciji za novinare, naveo da je sa strane predloženo 109 kandidata, podsetivši da pravo da tako predlažu imaju razne organizacije i ustanove koje se bave naukom i umetnošću. Pre svega Unverziteti, fakulteti, Instituti, naučna i umetnička društva, po određenim pravilima, precizirao je Maksimović. Prema njegovim rečima, taj broj je smanjen na 109, jer je Komisija za praćenje izbora neke odbacila nakon provere da li su tehnički valjani. Govoreći o kandidatima koje predlaže sama SANU, on je rekao taj je proces “u toku” i da je većina Odeljenja notirala svoje moguće kandidate. Ne govorimo o imenima, ona u ovom trenutku i nisu važna, mogla bi da izazovu razne, možda, nepredviđene konotacije, rekao je Maksimović. Imena, naveo je, naravno mogu da procure, ili da budu saopštena od drugih, da se pojave u medijima, kao što se i desilo, “bilo tačno ili ne”. Akademija zvanično u ovom trenutku o imenima ne govori, ni o onima koja se u njoj pojavljuju niti koja dolaze spolja, to će se verovato znati krajem marta, početkom aprila, rekao je Maksimović, podsetivši da će se novi članovi izabrati u novembru.

Bezbedno upravljanje medicinskim otpadom

Studenti četvrte godine Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” iz Zrenjanina, sa studijskog programa Inženjerstvo zaštite životne sredine, bili su u stručnoj poseti kompaniji „Remondis Medison”, koja se bavi upravljanjem medicinskim otpadom. Studenti su imali priliku da prisustvuju stručnom predavanju iz oblasti upravljanja opasnim medicinskim otpadom, nakon čega su dobili sertifikate. Upoznati su i sa načinom sakupljanja i tretmana ove vrste opasnog otpada i na licu mesta su videli kako izgleda taj postupak i njegovi finalni produkti. „Remondis Medison” je multinacionalna kompanija koja je osnovana jula 2009. godine u Zrenjaninu. Kompanija je usko profilisana za pružanje kompletnih usluga u upravljanju otpadom iz humane i veterinarske medicine. Ujedno se bavi i proizvodnjom potrošnog materijala za sakupljanje medicinskog otpada. Cilj je smanjenje rizika od oboljevanja profesionalno eksponiranih lica i opšte populacije, a poseban akcenat stavlja se na bezbednost dece, kažu u ovoj kompaniji.

Slaven Balać: Klarinet je moja ljubav na prvi pogled

Otkako je sa osam godina odlučio da prvi put zasvira na klarinetu, Slaven Balać (14) ga ne ispušta iz ruku. Od tada je postigao mnogobrojne rezultate na raznim takmičenjima u Srbiji i Evropi, ubrzanim tempom završava Srednju muzičku školu „Isidor Bajić” u kojoj je trenutno drugi razred, a najveća podrška su mu roditelji koji su i sami muzičari. Svira razne žanrove, pa tako kombinuje i bluz, narodnu, modernu muziku… Posebno su mu drage kompozicije „Na mladu nedelju” i „Vidovdan na Drini” Svetislava Božića, kao i „Rođendanski minjon” Nenada Ostojića. – Kao mali sam slušao oca kako svira klarinet u sobi. Dopalo mi se, hteo sam da probam i čim sam dunuo prvi ton, to je bukvalno bila ljubav na prvi pogled – priseća se Slaven. – Veoma mi se dopao i fizički izgled klarineta i moj osećaj dok proizvodim tonove. https://www.dnevnik.rs/drustvo/tvoja-rec-slaven-balac-klarinet-je-moja-lubav-na-prvi-pogled-09-03-2018

Srednje škole zbližile Temerin i Zvornik

Tehničkom školskom centru u Zvorniku u Republici Srpskoj (BiH), potpisan je u petak  pravno-poslovni protokol o saradnji Srednje škole „Lukijan Mušicki“ iz Temerina i zvorničke „Tehničke škole“. Zajednički ciljevi na realizaciji protokola su: ostvarivanje redovnog međusobnog informisanja, rad na zajedničkim projektima, razmena učenika i nastavnika, međusobno učestvovanje predstavnika škola na seminarima koje organizuju škole, organizovanje međusobnih poseta u cilju analize i dalje saradnje, ostvarivanje interkulturalne saradnje i podržavanje akcija i kampanja u školama sa ciljem proširivanja saradnje „Naša škola već godinama unazad uspostavlja veze sa školama u regionu koje imaju iste, ili slične obrazovne profile i smerove, kako bi na osnovu razmene iskustava i primera dobre prakse, unapredila nastavni proces. Shodno tome je i uspostavljen kontakt sa zvorničkom srednjom Tehničkom školom, održan je radni sastanak i potpisan je protokol o saradnji i bratimljenju dveju ustanova“, kaže Milomir Radić, direktor srednje škole „Lukijan Mušicki“. Osim ovog sporazuma koji služi da unapredi nastavni proces, svakako je najbitnije da se učenici različitih nacionalnosti i etničkih zajednica međusobno druže i upoznaju, dodaje Milomir Radić.
Direktor Tehničkog školskog centra u Zvorniku Goran Grujić najavio je da će već u maju, doći do prve faze razmene učenika: „Gosti naše škole biće učenici, direktor i član Opštinskog veća za obrazovanje iz Temerina. Učenici iz Temerina će biti smešteni kod svojih vršnjaka, a za vreme boravka će se upoznati sa praktičnom nastavom u našoj školi, a takođe ćemo organizovati izlet, kako bi dočarali prirodna i kulturna dobra ovog podneblja“, rekao je Goran Grujić.   

Kikinda: Osmomartovsko okupljanje sportistkinja

Više od hiljadu Kikinđana je na manifestaciji „Sa ljubavlju od rekreativnog do vrhunskog sporta“ priređenoj u Sportskom centru „Jezero”, aplauzima pozdravilo oko 200 malih i velikih sportistkinja. Manifestacija je upriličena povodom Međunarodnog dana žena. Događaju koji afirmiše ženski sport, prisustvovao je i gradonačelnik Kikinde Pavle Markov. Želeli smo da ukažemo poštovanje i posebnu pažnju prema sugrađankama koje se bave sportom i promovišu naš grad i državu. Ovakva manifestacija je važna, a Kikindi je potrebna jer smo grad sporta, ocenio je Markov.
Događaju za pamćenje prisustvovala je predsednica Sportskih igara mladih Srbije Ivana Jovanović, koja je naglasila da je grad učinio izuzetno mnogo za Sportske igre mladih, a da je uključivanje žena u bavljenje sportom važno, bilo da se radi o amaterskom ili vrhunskom sportu. Manifestaciju je organizovao Školski sportski savez Kikinde u saradnji sa Udruženjem građana OKSI, a pod pokroviteljstvom Grada Kikinde.
Ženski sport zaslužuje daleko veću pažnju. Sve je počelo pre nekoliko godina, kad smo manifestaciju pokrenuli u Osnovnoj školi „Sveti Sava”, a prvi put je u ovom formatu i na ovom mestu, uz zaista veliki broj sportiskinja i posetilaca. Uverena sam da smo na poseban način obeležili 8. mart i poslali najlepšu sportsku sliku iz Kikinde, kaže predsednica Školskog sportskog saveza Kikinde Svetlana Mirčić Vukobrat. Pored prisustva sportiskinja, organizatori i sportski klubovi su pokazali osvojene brojne medalje na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

TF „Pupin“: Ključ novog lifta samo za studente u kolicima

U zdanju Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu u toku su završni radovi na izgradnji lifta za studente koji se kreću uz pomoć invalidskih kolica. Oni su do sada imali problema da stignu do učionica koje se nalaze na spratu zgrade. „Završavamo jedan važan projekat. Radovi na liftu su okončani, ostalo je da se urade neki dodatni poslovi, da se obezbedi priključak i pribavi upotrebna dozvola, odnosno da se završi sa papirologijom. Sigurna sam da će to sve biti završeno do kraja ove nedelje“, kaže dekanka Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu dr Dragica Radosav.
Izgradnju lifta finasirala je Pokrajina sa tri miliona dinara, a fakultet je učestvovao sa oko milion dinara. – Lift će biti namenski, isključivo za potrebe studenata u invalidskim kolicima, ili studenata i profesora koji zbog ozbiljnih povreda budu imali problema sa kretanjem. Korisnicima će biti podeljeni ključevi i samo oni će moći da ga pokrenu – kaže dekanka i napominje da je komandna tabla prilagođena osobama koje se nalaze u invalidskim kolicima. Izgradnja lifta, ističe ona, sada otvara mogućnosti da se više studenata, koji su vezani za invalidska kolica, opredeljuju za neki od smerova na zrenjaninskom fakultetu „Mihajlo Pupin“. Na fakultetu, inače, sada je dvoje studenata kojima je ovaj lift neophodan za nesmetano praćenje nastave. To su Milica Knežević i Dražen Trivunović.
„Neizmerno mi je drago da je postavljanje lifta u završnoj fazi i da to, zajedno sa drugim stvarima koje su na fakultetu prilagođene, znači jednaku mogućnost za obrazovanje svim studentima, koji imaju neki problem sa kretanjem. Takođe se nadam da će ovo biti primer i drugim fakultetima i institucijama, kako pristupačnost mora biti rešena“, kaže Milica Knežević, koja je svojevremeno prva ukazala na problem otežanog praćenja nastave na fakultetu „Mihajlo Pupin“, koji je odabrala za studiranje. Po povratku iz Amerike, Milica ovde završava ono što joj je ostalo od osnovnih studija, jer je sada treća godina, tako da će biti na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ ove i sledeće godine, dok još uvek ne zna gde će upisati master. https://www.dnevnik.rs/vojvodina/kluc-novog-lifta-samo-za-studente-u-kolicima-07-03-2018

Renovirane četiri srpske škole na Kosmetu

Organizacija “Solidarnost za Kosovo”, sa francuskim humanitarcem Arno Gujonom na čelu, obezbedila je više od 100.000 evra za obnovu četiri škole na Kosovu i Metohiji. U saradnji sa Raško-prizrenskom Eparhijom koja je pratila odvijanje radova, renoviranje je počelo u novembru prošle godine i završilo se početkom marta. Prikupljena sredstva bila su namenjena za adaptaciju krovova, zamenu stolarije i podova, uvođenje centralnog grejanja i izgradnju igrališta.
Projektom su bile obuhvaćene škole u Rabovcu, Suvom Dolu, Lipljanu i Livađu, saopštila je ta organizacija. “Za nas je važno da renoviramo škole zato što smatramo da je znanje ono što je najpotrebnije deci, znanje niko ne može da im oduzme i jer će znanjem deca postati odrasle, odgovorne osobe”, izjavio je Gujon. Osnivač i direktor francuske NVO “Solidarnost za Kosovo” je najavio da će ta organizacija nastaviti da pomaže renoviranje škola i da će u septembru ponovo obići škole širom Kosova i Metohije. Humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” je u prethodnih šest godina renovirala 31 školu širom Kosova i Metohije u vrednosti od 600.000 evra.

Vremeplov: Rođen Laza Kostić

Na današnji dan  12. februara 1841 godine rođen je srpski pisac Laza Kostić, izuzetno snažna i originalna pesnička priroda. U poeziju je uneo nove i smele oblike i obogatio je srpski književni jezik novim izrazima. Eksperimentator i tvorac novih puteva, bio je začetnik srpske avangardne lirike i napisao je nekoliko pesama koje su najviša ostvarenja srpskog romantizma. Istakao se i prevođenjem Vilijama Šekspira – bio je poliglota i čovek velike erudicije. Gimnaziju je učio u Pančevu, Novom Sadu i Budimu, a prava je diplomirao u Pešti, gde je i doktorirao. Kao nacionalni radnik, publicista i saborac Svetozara Miletića, vođe vojvođanskih Srba, hapšen je od strane Austrougarskih vlasti. Kostić je bio i prvi predsednik 1882/83. Srpskog novinarskog društva (danas Udruženje novinara Srbije). Dela: lirske pesme i balade, poetične tragedije “Maksim Crnojević”, “Pera Segedinac”, rasprave “Kritički uvod u opštu filozofiju”, “O Jovanu Jovanoviću Zmaju, njegovu pevanju, mišljenju i pisanju”, “Osnova lepote u svetu”.

Vremeplov: Umro  Imanuel Kant

Nemački filozof Imanuel Kant, profesor Univerziteta u rodnom Kenigzbergu (danas Kalinjingrad), rodonačelnik nemačke klasične filozofije umro je na današnji dan  12. februara  1804. Njegovo učenje sačinjavaju tri suštinske odrednice: “kopernikanski obrat”, “kriticizam” i “primat praktičnog uma”. Postavio je i hipotezu o prirodnom postanku Zemlje i nebeskih tela – Kantova kosmogonijska hipoteza. Dela: “Kritika čistog uma”, “Kritika praktičnog uma”, “Kritika rasudne snage”, “Opšta istorija prirode i teorije neba”.

Vremeplov: Rođen Čarls Darvin

Engleski prirodnjak Čarls Robert Darvin, tvorac teorije evolucije rođen je na današnji dan 12. februara  1809. Tokom ekspedicije brodom “Bigl” od 1831. do 1836. sakupio je naučni materijal na osnovu kojeg je ustrojio svoju teoriju razvitka živih bića. Putovanje Biglom opisao je u knjizi “Put prirodnjaka oko sveta”. Na obalama Južne Amerike i ostrvima Tihog okeana proučavao je geološke formacije, biljke i životinje i zaključio je da su se organizmi postepeno menjali. U epohalnom delu “Postanak vrsta putem prirodnog odabiranja” razradio je tezu o evoluciji. “Postanak vrsta” potpuno je izmenio dotadašnja shvatanja u biologiji, ali je izazvao i žestoka protivljenja. Ostala dela: “Promenljivost životinja i biljaka pod domaćim uslovima”, “Poreklo čoveka”.

Vremeplov: Zaveštajno pismo Kapetan Miše

Srpski trgovac i brodovlasnik Miša Anastasijević napisao je na današnji dan 12. februara 1863 zaveštajno pismo kojim je poklonio državi palatu u Beogradu, poznatu kao Kapetan-Mišino  zdanje. U pismu Ministarstvu prosvete naglasio je da kuću ustupa “svom otečestvu” za smeštaj “učenih i prosvetnih zavoda”. U Kapetan-Mišinom zdanju nalazila se docnije Velika škola, Prva beogradska gimnazija, potom Univerzitet, Narodna biblioteka, Muzej, a danas rektorat Beogradskog univerziteta uz neka odeljenja Filozofskog fakulteta. Palata koju je otadžbini darovao Kapetan Miša smatra se najuspešnijim ostvarenjem češkog arhitekte Jana Nevole.

Vremeplov: Umro Jovan Erdeljanović

Na  današnji dan 12. februara 1944 umro je srpski etnolog i antropogeograf Jovan Erdeljanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor Beogradskog univerziteta. Objavio je veliki broj radova na srpskom i stranim jezicima, među kojima su posebno značajna proučavanja prisustva Srba u današnjoj Vojvodini kao i plemenskog života u Crnoj Gori. Dela: “Postanak plemena Piperi”, “Etničko srodstvo Bokelja i Crnogoraca”, “Etnička prošlost i formiranje crnogorskih plemena”, “Kuči”, “Bratonožići”, “Stara Crna Gora”, “Tragovi najstarijeg slovenskog sloja u Banatu”, “O poreklu Bunjevaca”, “Makedonski Srbi”, “O počecima vere i drugim etnološkim problemima”.

Vremeplov: Počela nastava na Akademiji za pozorišnu umetnost

U Beogradu je na današnji dan 12. februara 1949 počela nastava na Akademiji za pozorišnu umetnost, osnovanoj 1948. Prvi dekan Akademije bio je Dušan Matić, a prvi profesori glume bili su Mata Milošević i Jozo Laurenčić, njihovi asistenti Miroslav Belović, Stevo Žigon i Soja Jovanović. Prvi profesori režije novoustrojene Akademije bili su Bojan Stupica i Hugo Klajn.

U Kikindi proglašena epidemija malih boginja

U Institutu ”Batut” potvrđeno je da je na području Kikinde proglašena epidemija malih boginja. U toj zdravstvenoj ustanovi, navode da je prijavljeno petoro obolelih od morbila i da se radi o odraslim osobama. Kako nezvanično saznaje RTV, niko od obolelih nije zadržan na bolničkom lečenju, jer se radi o blažoj kliničkoj slici, bez dodatnih komplikacija, pa stručnjaci navode da nema mesta panici.
Na području Severnobanatskog okruga više od 98 procenata dece je vakcinisano MMR vakcinom, što je u skladu sa svim preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Jedini efikasan način sprečavanja malih boginja jeste vakcinisanje. U Dečjem i školskom dispanzeru u Kikindi vode računa o 2.700 dece, a svega 40 mališana nije bilo vakcinisano.

Preminula nastavnica Danijela

Danijela Lukić Nikolić, nastavnica koja je bolovala od tumora limfnih žlezda i za koju je cela Srbija donirala novac, preminula je u Nemačkoj, saopštila je njena porodica. Danijela je bila nastavnica u Osnovnoj školi “Branko Radičević” u Batajnici i obolela je od Non-Hodžkin limfoma zbog čega joj je bio potreban novac za transplantaciju matičnih ćelija. Za lečenje u nemačkoj klinici u Flensburgu porodica je pokušala da sakupi 120.000 evra. Pomoć u prikupljanju novca im je pružila i humanitarna fondacija “Budi human” Aleksandra Šapića, kao i brojni mediji u Srbiji. Nažalost, Danijela je preminula u bolnici u Nemačkoj. – Od utorka 6. marta naša draga Danijela nije više sa nama. Napustila je ovaj svet, držeći do svog poslednjeg trenutka za ruku supruga Gorana. Dva dana pre toga poslednji put je videla svoju ćerku Lenu, oprostila se sa sestrom, roditeljima. I na žalost svih nas – otišla. U ime porodice Lukić i Nikolić hvala vam svima koji ste bili uz nju, hvala svima na pomoći, podršci i toplim rečima – stoji u saopštenju.

Bahati rektor: Zaposleni da potpišu “apel” ili … otkaz

Većina zaposlenih na Univerzitetu u Kragujevcu od 7. marta je u strahu za svoj posao i egzistenciju. Pred njih je stavljen na potpis papir – „apel” kojim zapravo bahati rektor Nebojša Arsenijević pokušava da sačuva fotelju, moć i poslove koje je razvio.Od srede od ranih jutarnjih časova saradnici bahatog rektora u svim delovima Univerziteta vršili su pritisak da se apel potpiše. “Blicu” se javilo nekoliko profesora, ali i pomoćno osoblje, koji su posvedočili o novoj torturi koju bahati rektor sprovodi. Pristup rektorovih ljudi je različit, i to od najbenignijeg “ovo morate da potpišete”, do poruka da ukoliko ne stave potpis treba da razmisle o tome da li će ostati u nastavničkom kadru. Papir kojim bahati rektor pokušava da se odbrani je poturan pred zaposlene u prolazu, ali i na zvaničnim sastancima. Tako je na sednici Katedre za nuklearnu medicinu i kliničku onkologiju prorektor Milovan Matović okupljenima jasno poručio: – Ovo moraju da potpišu svi profesori i nastavnici.
Zaposleni sa Univerziteta koji su kontaktirali s “Blicom” i dostavili nam papir “apela” kažu da su u bezizlaznoj situaciji i da ne znaju “kojoj državnoj instituciji da se uopšte više obrate za pomoć”. Međutim, svima je jasno – bahati rektor je već u nekoliko navrata dokazao da mu nezakonito otpuštanje, sprečavanje napredovanja, podmetanje i maltretiranje zaposlenih nisu problem. Ovim “apelom” sada je već sasvim jasno, Univerzitet u Kragujevcu i njegovi zaposleni definitivno su postali taoci jednog čoveka koji ne da svoju poziciju – rektora Nebojše Arsenijevića.
U “apelu” koji je dostavljen “Blicu” rektor je sebe izjednačio sa Univerzitetom. Jednostavno rečeno, bahati rektor pokušava da zameni teze, pa je pisanje o njemu u stvari napad na Univerzitet i njegove profesore. Ovom zamenom teza on pokušava da dobije što više potpisa, pa čak i navodi “da su svi zaposleni svesni da je ovo napad na Univerzitet”… Međutim, “Blic” je pisao isključivo o bahatom Arsenijeviću – koji psuje, smatra da je malo Srba pobijeno, priča gde će da krši zakon, koga će da j… od zaposlenih. Nijednim navodom se nismo bavili Univerzitetom, za koji smo uvereni da ga u velikom broju čine časni profesori i zaposleni koji časno rade svoj posao. Poslednjih nedelja naša tema su isključivo bahati rektor, čija su nedela i govor mržnje zgrozili srpsku javnost, i krug njegovih saradnika, počev od kume generalne sekretarke do profesora sa poternice. Bahati Arsenijević je onaj koji ugrožava Univerzitet, koji je nedostojan tako ozbiljnog zvanja i kojim se bave i policija i tužilaštvo.
“Blic” prenosi delove apela bahatog rektora koji je naslovljen na predsednika Srbije, parlament i Vladu, od kojih traži pomoć. Već na početku u apelu stoje neistine proverljive golim okom. On kao svetle primere navodi izgradnju stanova za studente i gradnju centra za matične ćelije. Inače, u tom centru je bahati rektor nameravao da njegov sin Aleksandar, koji je otišao na doktorat pre nego je završio fakultet, bude direktor. Stanovi koje pominje nisu završeni niti useljeni jer su građeni na imovinsko-pravnom spornom zemljištu, što su akteri od početka znali. Gradnja je poverena Slobodanu Bankoviću, koji je, međutim, često pominjan u kontekstu sa Fondacijom Dragice Nikolić. “Blic” je upoznat sa detaljima ove gradnje i s mahinacijama koje su pratile odluku i Univerziteta i Grada Kragujevca da grade na spornom zemljištu, a što praktično znači i neuseljivost ovih stanova.
Inače, na sednici Skupštine Kragujevca prošle godine došlo je do žestoke svađe bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i sadašnjeg Radomira Nikolića oko te zemlje. Ono što je činjenica, stanovi kojima se rektor hvali trebalo je da budu završeni i useljeni još pre tri godine – 2015. A banka matičnih ćelija je trenutno identična napuštenom oronulom hangaru oko koga je zarđala metalna ograda. Njegov projekat kojim se hvali deluje sablasno.

Ne mare ni za inspekciju!

Nebojša Arsenijević i njegova desna ruka dekan Medicinskog fakulteta Predrag Čanović posle nalaza inspekcije Ministarstva prosvete nisu povukli nijedan potez na koji su bili zakonom obavezni. Jedna od stavki je da se poništi nezakoniti doktorat sina Aleksandra Arsenijevića, koji je presedan u odnosu na sve ostale sporne doktorate. On je upisao doktorke studije pre nego je završio fakultet. Takođe na Medicinskom fakultetu laboranti drže profesorsku nastavu… Umesto sprovođenja zakona, rektorovi ljudi su počeli i da fizički napadaju pojedine zaposlene. „Blic“ je pisao o bračnom paru zaposlenom na Univerzitetu koji su rektorovi bliski saradnici, a koji su prošle nedelje u dva navrata fizički napali jednu od zaposlenih službenica. Bahati rektor čak nedeljama izbegava i da primi rešenje o razrešenju Agencije za borbu protiv korupcije.

By admin