Vesti – 20.03.2018.

Hrnjaz: Ukinuti zabranu zapošljavanja u javnom sektoru

Predsednik NSPRV Ranko Hrnjaz uputio je juče dopis  Aleksandru Vučiću, predsedniku Republike Srbije, Ani Brnabić, predsednici Vlade Srbije, resornom ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranu Đorđeviću, ministru  državne uprave i lokalne samouprave Branku Ružiću, ministarki  bez portfelja zaduženoj za demografsku i socijalnu politiku prof. dr Slavici Đukić Dejanović i ministru  prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Mladenu Šarčeviću u kojem kaže da „ako država zaista želi da vodi računa, ako je zaista zabrinjava demografska slika, onda vlast mora ukinuti zabranu zapošljavanja u javnom sektoru!“
„Na sistematizovana radna mesta moraju biti primljene stručne osobe na neodređeno vreme. U popunjavanju istih mora se voditi računa o onima koji su tu već godinama, i mora im se obezbediti prednost u zapošljavanju. Zabrana zapošljavanja, kada je reč o prosveti, zdravstvu, kulturi…“ ne donosi nikakve ekonomske uštede za budžet!“ tvrdi Hrnjaz, pošto su „svi zaposleni su plaćeni po ostvarenom radu, za sve zaposlene na određeno vreme plaćaju se porezi i doprinosi kao i za lica na neodređeno. Jedino im se, kao najobrazovanijem delu društva, uskraćuje pravo na sve ono što kao osobe na neodređeno mogu da koriste! To mora da prestane!“ kategoričan je Ranko Hrnjaz.
„Prošlo je previše vremena od kada se sa najvišeg mesta govorilo o najvećem problemu sa kojim se Srbija suočava. Naravno, reč je o „beloj kugi“ koja hara našom društvom već godinama. Sa tog stanovišta, pozdravljamo istup gospodina Aleksandra Vučića. Ipak, moramo da ukažemo na nekoliko, po nama, bitnih mesta koja nisu pomenuta, a za koja smatramo da moraju biti deo demografske politike“ kaže Hrnjaz. “Finansijska pomoć materinstvu jeste dobra mera, ali, sama po sebi nikako nije dovoljna! Na taj način, na proširenje porodice, većinom će se odlučiti porodice u ozbiljnim finansijskim problemima. Većini njih, taj novac neće koristiti u cilju podrške deci, već će poslužiti elementarnom preživljavanju. Da ne bude greške, još jednom povlačimo da je i to veoma važno. Sa druge strane, u Srbiji već petu godinu važi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru! Ne želimo ovim putem da sporimo da je u prvoj godini to imalo smisla, ali danas, toliko godina posle, to predstavlja ozbiljan problem. Ovim dopisom ponovo želimo da Vam ukažemo na to kakve posledice ta zabrana ostavlja u sistemu obrazovanja, i zašto je ovo pitanje važno u momentu kada konstatujemo katastrofalnu demografsku situaciju“ kaže Ranko Hrnjaz,  predsednik NSPRV u svom  jučerašnjem dopisu. (Saopštenja)

Studiranje ne odgovara tržištu rada

Čak 73 odsto studenata u Srbiji smatra da obrazovni sistem naše zemlje nije usklađen sa tržištem rada, pokazuje u petak  predstavljeno istraživanje Centra za međunarodnu javnu politiku. Svega 8,5 odsto studenata smatra suprotno. Istraživanje “Stavovi studenata Univerziteta u Beogradu o preduzetništvu u Republici Srbiji”, koje je sprovedeno u periodu od 6. novembra do 4. decembra 2017, pokazuje da najveći broj studenata negira da je fakultetsko znanje dovoljno za pokretanje privatnog biznisa. Na pitanje – da li smatrate da je stečeno obrazovanje na fakultetu dovoljno za pokretanje sopstvenog biznisa, čak 63,9 odsto ispitanika je odgovorilo sa – ne. Sa druge strane, samo 19,3 odsto smatra da je znanje usvojeno na fakultetu dovoljno, dok 16,1 odsto uopšte nema stav o tom pitanju.

Istraživanje obuhvatilo 1.200 studenata sa 30 fakulteta

Istraživanje, koje je predstavio Centar za međunarodnu javnu politiku, obuhvatilo je 1.200 studenata sa 30 fakulteta Univerziteta u Beogradu. Kako je navedeno u saopštenju, rezultati tog istraživanja potvrđuju dva stava: nezadovoljstvo studenata ponuđenim nastavnim sadržajima, a sa druge strane, postojanje svesti studenata da je pored fakulteta potrebno i određeno neformalno obrazovanje. Većina ispitanika prepoznala je u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu najveći potencijal za pokretanje biznisa 20,7 odsto, a odmah ispod nalaze se informacione tehnologije i komunikacije 16,6 odsto.
Čak 45,3 odsto ispitanih sebe vide kao lice zaposleno u privatnom sektoru, a četvrtina ispitanika kao lice zaposleno u javnom sektoru. Taj relativno visok procenat onih koji sebe vide kao zaposlene u javnom sektoru može biti posledica nekadašnjeg samoupravnog sistema. Takođe, četvrtina ispitanika sebe vidi kao lice zaposleno u nevladinom sektoru.

Uspeh novosadskih studenata na svetskom takmičenju u Frankfurtu

Studenti Univerziteta u Novom Sadu osvojili su treće mesto na takmičenju u simulaciji arbitražnog rešavanja investicionih sporova (Frankfurt Investment Arbitration Moot Court) koje je održano od 12. do 16. marta 2018. godine u Frankfurtu. Univerzitet je prvi put učestvovao na ovom, najstarijem takmičenju u oblasti investicione arbitraže i jednom od pet najprestižnijih takmičenja u oblasti simulacije suđenja na svetu. Ušao je u polufinale u konkurenciji 47 timova iz više od 30 zemalja iz celog sveta. Tim Univerziteta u Novom Sadu su činili studenti: Igor Bauranov, Milena Rašković, Jovana Rubežić i Bojana Spajić.
Pripreme studenata u oblasti međunarodnog investicionog prava i međunarodne arbitraže vodili su nastavnici Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu: prof. dr Maja Stanivuković, prof. dr Sanja Đajić, doc. dr Petar Đundić i saradnik u nastavi Bojana Ristić, a advokatskim veštinama ih je obučavao gospodin Boško Kaćanski, advokat u Novom Sadu.

PISA testiranje počinje 16. aprila u 222 škole širom Srbije

Najveće međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja, PISA testiranje počinje 16. aprila, a zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti rešavaće oko 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije. Sredstva za PISA testiranje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, a realizuje Institut za psihologiju, prenosi RTS. Navodi se da će rezultati, koji se očekuju krajem 2019. godine, pokazati stepen funkcionalnosti obrazovanja u Srbiji, kao i šta treba promeniti kako bi se postigli željeni standardi. U prvih deset zemalja sa najboljim rezultatima nalazi se Singapur, Japan i Estonija, a među najlošijima Dominikanska Republika. “Da li kokoški treba da se daje aspirin” i da li je moguće da čovek odveze auto do prodavnice – samo su neka od pitanja na probnom PISA testu koji su prošle godine imali učenici Medicinske škole na Zvezdari. Uskoro ih očekuje novo testiranje, a utisci sa prošlogodišnjeg su različiti.
Anketirani učenici su rekli da su dobili pitanja iz srpskog jezika i iz finansija, što je zadalo najviše problema. “Bila su pitanja o Nikoli Tesli i njegovom odrastanju. Zanimljivo pitanje je bilo u vezi mleka, koliko je koncentracija masnih naslaga u mleku”, kazao je jedan od učenika. Drugi učenik ocenio je da “test nije zahtevao puno razmišljanja”. Navodi se da na PISA testiranju učestvuju petnaestogodišnjaci, a u Srbiji su to uglavnom učenici prvog razreda srednje škole. “Ovo testiranje je dobro za praćenje efikasnosti našeg školskog sistema i ispituje koliko su znanja i veštine koje učenici stiču u školskom sistemu primenjiva u praktičnom životu, odnosno koliko su funkcionalna, što je i osnovni smisao postojanja škole”, kaže Jasmina Pavićević, pedagog u Srednjoj medicinskoj školi u Beogradu.
Testiranje neće biti organizovano u svim školama u isto vreme, ali će zadaci biti isti. “Škole mogu da u ovom periodu od 16. aprila do 28. maja da izaberu datum koji njima najviše odgovara za testiranje, pod uslovom da testiraju sami. Ukoliko im je potrebna pomoć u kompjuterima onda se dogovaramo oko datuma testiranja. Ali načelno škole biraju datume kada će u njihovim školama biti testiranje”, kaže Dragica Babić Pavlović, koordinatorka Nacionalnog saveta za praćenje PISA istraživanja. Navodi se da su, prema novom Zakonu škole, u obavezi da učestvuju u međunarodnim istraživanjima. “Učešće škola, pre svega se misli na srednje škole, u međunarodnim istraživanjima je obavezno da se ne bi desilo da neke škole odbiju učešće, jer za potrebe ovako velikog istraživanja, reprezentativnost uzorka je najbitnija”, istakla je Gordana Kosanović iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
RTS prenosi da se PISA testiranje sprovodi u celom svetu na svake tri godine, a Srbija učestvuje od 2001. i ocenjuje da se na testu 2012. srpski đaci nisu baš proslavili pošto su zauzeli 43. mesto u konkurenciji od 65 zemalja, dodajući da 2015. godine, zbog nedostatka finansijskih sredstava, Srbija nije ni učestvovala u istraživanju.

Evropski dan umetničkog stvaralaštava

Galerija Matice srpske u saradnji sa Školom za dizajn “Bogdan Šuput” obeležava 21. mart kao Evropski dan umetničkog stvaralaštva 2018. (European Day of Artistic Creativity 2018).  Ova manifestacija se priređuje od 2013. godine u brojnim evropskim gradovima s idejom da se promoviše kreativnost i stvaralački rad kao jedan od osnovnih elemenata individualnog razvoja i kreiranja evropskog identiteta kroz različite sadržaje u muzejima, galerijama, javnim i privatnim institucijama kulture i umetničkim školama. U Galeriji Matice srpske će od 10.00 do 20.00 sati učenici iz Škole za dizajn “Bogdan Šuput” iz Novog Sada kopirati umetnička dela iz stalne postavke Galerije Matice srpske koja su ih najviše inspirisala. Kroz kopiranje, kao vežbu koja se negovala na umetničkim Akademijama u čitavoj Evropi tokom prethodnih vekova, budući umetnici uče o likovnim elementima, motivima i veštinama svojih prethodnika.
S druge strane, kroz ovu akciju organizatori pozivaju sve zainteresovane posetioce Galerije da se priključe inicijativi i da kroz svoju skicu dela koje im se najviše dopada prenesu svoj doživljaj umetnosti. Na ovaj način, želi se da se podstaknu kako deca i mladi tako i odrasla publika, da promišljaju i uživaju u umetnosti koja se čuva u Galeriji Matice srpske i da posvete jedan svoj dan umetničkom stvaralaštvu. Takođe, ovom prilikom će u Galeriji će biti izloženi i digitalni radovi učenika Škole za dizajn “Bogdan Šuput” koji su nastali kao rezultat sagledavanja određenih vizuelnih problema u okviru časova novijih predmeta Višemedijska umetnost i Računarska grafika i multimedija.

Poziv Ambasade Švajcarske mladim umetnicima iz Srbije

Ambasada Švajcarske u Srbiji uputila je poziv mladim vizuelnim umetnicima u Srbiji, da prijave radove za izložbu koja će biti organizovana u rezidenciji ambasadora krajem maja. Tema izložbe je “Privatna vrednost”, a žiri će na osnovu prispelih radova odabrati pet autora čija će radovi biti predstavljeni na zajedničkoj izložbi. Predložena umetnička dela mogu biti slike, fotografije, video-snimci, postavke, skulpture nastale u unutrašnjem i u spoljnom prostoru. Učesnici ne treba da budu stariji od 30 godina i moraju imati stalan boravak u Republici Srbiji od najmanje tri godine. Svaki umetnik koji bude izabran da učestvuje na izložbi dobiće 500 evra, kao pomoć za pripremu radova. Žiri će među učesnicima odabrati pobednika, koji će osvojiti posebnu nagradu u iznosu od 2.500 evra. Rok za prijavljivanje je 25. mart 2018. godine. Poziv je objavljen i na zvaničnom veb-sajtu Ambasade Švajcarske u Beogradu.

Dva nova svetska jezika u Karlovačkoj gimnaziji

Učenici karlovačke gimnazije od jeseni će izučavati ukupno devet stranih jezika. Koji su to novi jezici u najstarijoj srpskoj gimnaziji? U narednoj školskoj godini, učenici Karlovačke gimnazije imaće priliku da uče japanski i norveški kao prvi strani jezik. Uvođenjem norveškog u nastavu, najstarija srpska gimnazija postaće prva srednjoškolska obrazovna ustanova koja ima norveški kao prvi strani jezik. “Prema sadašnjim našim istraživanjima i prema utisku nakon sajma obrazovanja veliko je interesovanje za ta dva smera, jer smo mi u prethodnom periodu uradili dosta anketa koje su nam dale neki da kažem uvid u interesovanje učenika za ta dva jezika”, kaže Radovan Kovačević, direktor Karlovačke gimnazije. Sem ta dva jezika, u filološkoj gimnaziji već se izučavaju italijanski, španski, engleski, nemački, ruski, kineski i francuski. Planirano je da se na smerove norveškog i japanskog upiše po 12 učenika.
Inicijativom da se uvedu japanski i norveški jezik u Filološku gimnaziju u Sremskim Karlovcima ideja je da sem jezika budući učenici te gimnazije uče i tradiciju i kulturu tih naroda. “Sada za nove smerove u komunikaciji smo sa ambasadama Japana i Norveške i pokušaćemo da vidimo koje su mogućnosti da naši učenici posete eventualno te zemlje, a svakako saradnja i njihova pomoć vezana za časove i za nastavni plan i program je već negde dogovorena”, kaže Kovačević. Za sve one koji planiraju da nastave školovanje, ili da se usavršavaju u razvijenijim zemljama kao što su Norveška i Japan, izučavanje tih jezika u Karlovačkoj gimnaziji može biti dobra odskočna daska za dalje poduhvate. https://www.youtube.com/watch?v=RJd_J8ji7nM

Stara Pazova: Za studente iz izbegličkih porodica po 30 hiljada dinara

Studenti osnovih akademskih studija sa statusom izbeglih, prognanih i raseljenih lica sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji opštine Stara Pazova do 2. aprila mogu se javiti na javni poziv za dodelu jednokratne finansijske pomoći u iznosu od 30 hiljada dinara.  Neophodno je da student ima prosek iznad 7, da redovno pohađa studije i da je podneo zahtev za prijem u državljanstvo Republike Srbije ukoliko ga već nema. Sredstva će biti uplaćena na tekući račun studenata koji ostvare pravo najkasnije dva meseca po odobravanju istih. Jednokratnu finansijsku pomoć dodeljuje Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

Akademac: “Sistem vrednosti”

Na prvom programu Radio-televizije Vojvodine u nedelju je emitovana nova emisija iz serijala “Akademac” u kojoj je tema bila  –  sistem vrednosti. Emisija je počela uobičajenio u  13.30 časova na prvom programu RTV. Kada pomislite na sistem vrednosti, morate pomisliti na primere. Svetle i vredne pažnje. Takvi nas inspirišu, sistem održavaju i čine ga vrednim. Sa studentima je razgovarala upravo takva osoba –  prof.dr Dragan Dankuc, dok je vreme za rubriku rezervisano za čoveka čije je drugo ime borac. Borac za sistem vrednosti.  Emisija može da se pogleda i na odloženo, na sajtu Radio-televizije Vojvodine.

Departman za matematiku dobio sistem salu

Departman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta dobio je sistem salu.  Oprema i radovi finansirani su iz projekta Interreg Danube Transnational “InnpHPC – High – performance Computing for Effective Innovation in the Danube Region”, vrednog više od dva miliona evra. https://www.youtube.com/watch?v=NJRYNgDOvQs

Subotička Visoka škola strukovnih studija u trci za studentima

Visoke škole i fakulteti počeli su bitku za privlačenje pažnje budućih maturanata. Akcijama otvorenih vrata pokušavaju da ih ubede da baš kod njih podnesu konkursnu dokumentaciju, odnosno da im pomognu u odabiru pravog smera. Tako je i u Visokoj školi strukovnih studija u Subotici, gde obrazuju vaspitače, trenere, medicinske sestre i nutricioniste.     https://www.youtube.com/watch?v=cI5tf2YIrhY

Književni karaoke u Vršcu

U sredu, 21. marta od 18 časova, Udruženje Tačka susretanja priređuje nesvakidašnje veče pod nazivom Književni karaoke – javno čitanje omiljenih pesničkih knjiga, a povod je Svetski dan poezije. Ovim susretom svi ljubitelji poezije kako mlađi, učenici osnovih i srednjih škola, tako i oni stariji, građanstvo, moći će se predstaviti kroz stihove omiljenih autora. Literatura kao ogledalo našeg bitisanja je jedna od idejnih niti ciklusa Književni karaoke koji će se ovim povodom pokrenuti. Ciklus javnih čitanja omiljenih knjiga odvijaće se jednom mesečno u Salonu kod Porte (Zmaj Jovina 16, Vršac).
Učenici u večeri su: učenici i njihovi mentori iz Osnovnih škola: “Jovan Sterija Popović”, “Mladost”, “Olga Petrović Radišić”, “Vuk Stefanović Karadžić” i Srednjih škola: Poljoprivredna škola, Gimnazija “Borisav Petrov Braca”, ŠC “Nikola Tesla” i Hemijsko – medicinska škola; muzički pasaži Jana Tomić, gitara, učenica Muzičke škole “Josif Marinković”.
Moderator večeri je Stanislava Plećaš, prof. književnosti.

Računarstvo umesto informatike u kikindskoj Gimnaziji

Kikindska Gimnazija “Dušan Vasiljev” jedna je od sedam gimnazija u Srbiji u kojoj će od nove školske godine startovati novi smer – računarstvo. Učenici koji budu želeli da upišu taj četvorogodišnji obrazovni profil moraće da polažu i poseban prijemni ispit, koji će biti organizovan 3. juna. Prijavljivanje i pripreme kandidata su u toku. Uvođenje novog smera, odeljenja za nadarene učenike za računarstvo, predstavlja neku vrstu kompromisa nakon odluke da se ukine ogledni informatički smer. Na osnovu sprovedenih analiza, zaključeno je da taj smer nije dao očekivane rezultate, niti je u svim školama sproveden kvalitetno. Iako su se našli u međuprostoru između dva rešenja nadležnih prosvetnih vlasti, učenici prvog razreda prirodno-matematičkog smera kikindske Gimnazije “Dušan Vasiljev” kažu da bi, da su imali priliku, birali baš računarstvo.
Učenici završnih osmih razreda osnovnih škola na severu Banata, a koji imaju poseban talenat i sposobnosti za informatiku, sada će imati priliku da stiču i usavršavaju znanja upravo iz te oblasti. “Računarsko odeljenje se razlikuje u odnosu na informatičko i po tome što će talentovana, nadarena deca upisati taj smer. Za njih će biti organizovan i poseban prijemni ispit, koji je planiran 3. juna u 10 sati u kikindskoj Gimnaziji. Naravno, bez obzira da li će položiti prijemni, učenici će imati alternativu i mogućnost upisa nekog drugog smera u Gimnaziji, ili nekoj drugoj školi”, kaže Ljubomir Zamurović, direktor Gimnazije “Dušan Vasiljev” Kikinda. Rok za prijavljivanje kandidata je do kraja aprila, a u kikindskoj Gimnaziji već su svake subote organizovane besplatne pripreme za zainteresovane učenike. Da bi računarsko odeljenje bilo formirano, neophodno je da 16 učenika položi prijemni ispit. Za prijemni se svakako treba dobro pripremiti , a računarski smer, kako naglašavaju i u kikindskoj Gimnaziji, omogućiće učenicima lakši upis na željene fakultete ili radni angažman već nakon srednje škole. https://www.youtube.com/watch?v=-379BbaUVdc

Najboljim studentima nagrada skijanje na Kopaoniku

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost ispratio je najbolje studente Univerziteta u Novom Sadu i visokih škola strukovnih studija čiji je osnivač Vojvodina, na putovanje u ski centar Kopaonik. Pokrajinska Vlada finansira deo putovanja, a deo studenti ili njihovi matični fakulteti, a cilj projekta je podizanje svesti o značaju sporta u oblikovanju mladih ljudi. Najbolji studenti Univerziteta u Novom Sadu nagrađeni su učestvovanjem u zimskim edukatvinim i rekreatvinim aktivnostima u ski centru Kopaonik i to po najpovoljnijim cenama. “Imamo mogućnost da naučimo da skijamo ko nije do sad tako da je zaista fenomenlano, to dosta skupo kada pojedinac ide sam, privatno.
Putovanje je ideja Univerzitetskog sportskog Saveza Novog Sada. Polovinu sredstava obezbedila je Pokrajinska Vlada što je prema rečima resornog sekretara važna poruka. “Zaista mislimo da rekreacija i edukacija jesu partneri celovite ličnosti koja se izgrađuje i budući intelektulaci koji kreiraju naše društvo, biće zapravo ljudi koji nose široki krug potreba i ljudi koji će moći da budu zaista dostojni vizije da je društvo koje gradimo društvo znanja, ali i društvo novog kvaliteta života”, kaže Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost
Za neke studente putovanje je besplatno što im je pored pokrajnske vlade omogućio matični fakultet. “Smatrali smo da je nužno u ovom vremenu informacionih tehnologija da damo podršku i ukažemo studentima da moraju malo da jačaju i onaj deo koji je vezan za sportske aktivnosti i fizičku kulturu. Naš cilje je da ih u svojim aktivnostima podržimo”, kaže Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta Sa osmehom, u dobroj atmosferi, na putovanje je krenulo 70 studenata, a u decembru će još 130. https://www.youtube.com/watch?v=wnwk5rUtPgg

Humanitarna akcija “Sportom protiv bolesti”

U sklopu akcije “Sportom protiv bolesti” u Bačkoj Palanci u nedelju 18. marta je održano takmičenje u izvođenju različitih disciplina. Sav prihod organizatori će proslediti za lečenje petnaestogodišnjeg Nikole Jatića. “Snagu i veštine takmičari će odmeriti u izvođenju zgibova, sklekova, čučnjeva, planka, trbušnjaka, povlačenju opeterćenja i benču. Potrebno je da učesnici formiraju i prijave četvoročlanu ekipu, za discipline u kojima su najbolji i dođu na takmičenje”, rekla je Olja Nađ, organizatorka. “Prihod od kotizacije je namenjen operaciji petnaestogodišnjeg Nikole Jatića, koji boluje od cerebralne paralize. Zainteresovani se mogu prijaviti u teretani ”Tehno gym” u Bačkoj Palanci i nema starosnih ograničenja. Važno je da se okupimo i pomognemo Nikoli”, dodaje ona.   https://www.youtube.com/watch?v=kYwQm9sFOYo

Prijepolje/Priboj: Muke đaka na putu do škole

Do škole i nazad svakodnevno pređu 24. kilometra menjajući različita prevozna sredstva. Petoro dece iz sela Mažići, na granici opština Prijepolje i Priboj, u šali kažu da će uz diplomu o završenom osnovnom školovanju, dobiti i potvrdu o uspešno savladanoj obuci za specijalce, koja počinje svako jutro polaskom u školu. U selu već  ih nazivaju đacima specijalcima.      https://www.youtube.com/watch?v=sn8RCbOi1aM

Vremeplov: Umro Vladimir  Petković

Srpski geolog Vladimir K. Petković, član Srpske kraljevske akademije, osnivač Državnog geološkog instituta, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, najbolji poznavalac kredne formacije kod nas i tektonike istočne Srbije umro je na današnji dan 20. marta 1935. Bio je upravnik Geološkog zavoda Beogradskog univerziteta i urednik “Geoloških anala Balkanskog poluostrva”. Napisao je oko 70 radova, pretežno o stratigrafiji i tektonici Srbije. Dela: “Geologija istočne Srbije”, “O tektonskom sklopu istočne Srbije”, “Tercijer u Skopskoj ravnici”, “Tupižnica i njeno podnožje”, “Golt u Srbiji”, “O baremskom katu na Grebenu”, “Aptski kat u istočnoj Srbiji”.

Vremeplov: Rođen Publije Ovidije

Na današnji dan 20. marta 43. p.n.e. rođen je rimski pisac Publije Ovidije, jedan od najvećih pesnika svetske literature. “Čega god se taknem, postaje stih”, njegove su reči. Car Oktavijan Avgust prognao ga je 9. n.e. u Tomi u provinciji Mezija na Crnom moru (sadašnja Konstanca u Rumuniji), zbog ljubavne veze s carevom razuzdanom kćerkom Julijom. Uprkos molbi za oproštaj u delima “Tugovanke” i “Pisma sa Ponta”, umro je 17. kao prognanik u Tomiju. Tačan datum njegove smrti nije poznat. Ostala dela: prepev 250 grčkih mitova u 15 knjiga sa 11.995 stihova u heksametrima, “Preobraženja” (Metamorphoses), “Ljubavi”, “Lekovi od ljubavi”, “Legendarne ljubavnice” ili “Pisma”, “Ljubavna tehnika”, “Praznični kalendar” (Fasti), drama “Medeja” (izgubljena).

Vremeplov: Rođen Henrik Ibzen

Norveški pisac Henrik Ibzen, jedan od najvećih u istoriji drame, bespoštedan kritičar građanskog društva rođen je na današnji dan  20. marta 1828. Mnogo je putovao po Evropi, izučavajući dramaturgiju i pišući. Nakon 20 godina vratio se u Norvešku i postao upravnik nacionalnog teatra u Oslu. Dela: drame “Pretendenti na presto”, “Brand”, “Per Gint”, “Savez mladih”, “Stubovi društva”, “Lutkin dom”, “Aveti”, “Narodni neprijatelj”, “Divlja patka”, “Rosmersholm”, “Gospođa s mora”, “Heda Gabler”, “Graditelj Sulnes”, “Mali Ejulf”, “Jun Gabrijel Borkman”, “Kad se mi mrtvi probudimo”, “Pesme”.

Vremeplov: Umro Lajoš Košut

Mađarski revolucionar Lajoš Košut, vođa Mađarske revolucije 1848, nepomirljiv protivnik režima Habzburške monarhije umro je na današnji dan  20. marta  1894. Posle upada snaga Josipa Jelačića u Mađarsku u septembru 1848, organizovao je Komitet za odbranu otadžbine, potukao Jelačića i krenuo na Beč da bi se obračunao sa Habzburzima. Protiv Košuta su bili mađarski konzervativni krugovi zbog njegovog naglašenog liberalizma, dok je krupna aristokratija (magnati) bila opredeljena za Habzburge. Zbog izrazitog nacionalizma protiv njega su bili i nemađarski narodi Ugarske, uključujući i većinu Srba. Ipak među njegovim bliskim saradnicima tokom revolucije bilo je i ljudi srpskog porekla, poput Šandora Petefija (kršten kao Aleksandar Petrović) ili generala Janoša (Jovana) Damjanića. Mađarska republika je ubrzo podlegla spoljnoj vojnoj intervenciji a Košut je emigrirao i 1894. umro je u Torinu u Italiji.

Vremeplov: Otvoren Dahau – prvi koncentracioni logor

Na današnji dan 20. marta 1933 godine nemački nacisti otvorili su prvi koncentracioni logor – Dahau.

Vremeplov: Završne operacije za oslobađanje Jugoslavije

U Drugom svetskom ratu na današnji dan 20. marta 1945 počele su završne operacije za oslobađanje Jugoslavije, za šta je odlučujući bio proboj Sremskog fronta tri sedmice docnije.

Vremeplov: Rođen Singman Ri

Na današnji dan 20. marta 1875 rođen je korejski državnik Singman Ri, prvi predsednik Južne Koreje, koji je posle podele korejskog poluostrva, kao vođa Liberalne partije 1949. postao šef države. Sa vlasti se povukao 1960. pod pritiskom studentskih protesta širom zemlje zbog izbornih prevara.

Pašalić: Povеćana stopa siromašne dеce

U 2017. godini Zaštitniku građana sе obratilo višе od 12.000 građana i primljеno jе višе od 4.000 pritužbi u kojima su građani ukazivali na povrеdu svojih prava. Zaštitnik građana uputio jе ukupno 799 prеporuka, a u 90 odsto slučajеva, organi upravе postupili su po njima, stoji u Rеdovnom godišnjеm izvеštaju Zaštitnika građana za 2017. godinu, koji jе 15. marta dostavljеn Narodnoj skupštini.  U oblasti prava dеtеta zabrinjava povеćana stopa siromaštva komе su posеbno izložеna dеca, kao i svеprisutno nasiljе u školama. Zaštitnik građana ocеnjujе da еkonomskе mеrе štеdnjе posеbno pogađaju odrеđеnе osеtljivе katеgorijе stanovništva, kao što su porodicе kojе sе brinu o tеško bolеsnom ili dеtеtu sa smеtnjama u razvoju ili invaliditеtom. Nasiljе nad žеnama i dеcom i daljе jе izuzеtno rasprostranjеno, a nadlеžni organi i službе nе primеnjuju dеlotvorno i blagovrеmеno postojеćе propisе i standardе rada. Izostajе koordinisana multidisciplinarna saradnja i razmеna informacija izmеđu nadlеžnih organa u obеzbеđivanju adеkvatnе zaštitе žrtvama nasilja, ističе Zaštitnik građana.

Stara Pazova: Samo tri maloletnička krivična dela u ovoj godini

Prema podacima Policijske stanice u Staroj Pazovi, tokom protekle godine na području te sremske opštine bilo je 35 krivičnih dela koja su počinili maloletnici. Tokom prva dva meseca ove godine zabeležena su tri krivična dela. https://www.youtube.com/watch?v=F47ry7COObI

Ni tri godine, a  čeka je  nova i komplikovana operacija

Sofiju Nikolić iz Beograda koja će u maju napuniti tri godine očekuje još jedna komplikovana operacija u Parizu kako bi lekari uspeli da joj povrate glas, ali i da reše jaku stenozu traheje. Endoskopija koja je pre nekoliko dana obavljena u Francuskoj pokazala je da postoji šansa da devojčica progovori, a da su fistule i rascep konačno uspešno zatvoreni i to novom metodom koja je prvi put spovedena na Sofiji. Francuski lekari u bolnici “Neker” u novembru 2016. prvi put su upotrebili mišićno-kožni graft sa velikog leđnog mišića kako bi zatvorili fistule i rascep na jednjaku. Taj poduhvat pre tri meseca predstavljen je na svetskom kongresu ORL i već sada u „Neker“ bolnicu stižu pacijenti sa ovakvim i sličnim problemima, a metoda će nastaviti da se primenjuje u celom svetu.
Majka devojčice Bojana Milatović Nikolić kaže za “Blic” da su joj lekari rekli da postoji šansa da Sofija pusti glas, što je njoj ulilo nadu da će ipak čuti njenu mezimicu kako govori. Prema njenim rečima, na skidanje kanile preko koje diše moraće da se čeka, a da li će ikada biti skinuta zavisiće umnogome i od operacije koja sledi za godinu dana.  Roditelji su ponosni na svoju mezimicu, a o njenom razvoju imaju samo reči hvale jer je u pitanju dobro, inteligentno i veselo dete. – Sofija je vesela, pametna, naučila je sva slova, takođe ima svoj neki znakovni jezik putem koga nam objašnjava šta želi, a uz to iako bez glasa usnama uspeva da nam kaže šta hoće.
Sofijina anomalija rascep između jednjaka i dušnika udružen sa dvema fistulama svrstava se među retke slučajeve u svetu. Devojčica je imala desetak operacija koje su trajale više od deset sati i bile visokorizične, dva puta joj je stalo srce. Poslednja operacija novembra 2016. godine držala je u stanju mirovanja danima, oporavak je trajao dugo i bila je to njena poslednja šansa za spas koju je ona iskoristila. Suma od 122.000 evra sakupljena je za pet dana i tog novembra mala heroina ujedinila je Srbiju.

Rektorat  Niškog univerziteta: Sve je po zakonu

Iz Rektorata Niškog univerziteta ne negiraju da su nostrifikovali diplome Albancima koji su fakultete završili u Makedoniji, Albaniji ili na Kosovu i Metohiji, ali tvrde da je sve urađeno po zakonu. – Od 2012. godine do danas bilo je više od 40 zahteva za priznavanje visokoškolskih isprava stečenih na Kosovu i Metohiji. Postupak priznavanja okončan je u 30 slučajeva, a regulisan je uredbama o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa Univerziteta sa teritorije Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija iz 2012. i 2014. godine. Postupali smo u skladu sa njima i nostrifikovali diplome sa fakulteta koji su imali sertifikat Evropske asocijacije Univerziteta. Kada je reč o priznavanju visokoškolskih isprava stečenih iz Republike Makedonije, njih je bilo više od 100 od 2012. godine do danas, a iz Republike Albanije priznato je oko 20 – kažu u rektoratu Univerziteta u Nišu.

Na svetu najviše puše  Crnogorci

Crna Gora je država sa najvećom konzumacijom duvana po glavi stanovnika u svetu, i jedna od retkih zemalja kod kojih se beleži skok u broju onih koji koriste duvan, saopštile su organizacije Juventas i Centar za monitoring i istraživanje. “Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da je od 2012. povećan broj pušača za 4,4 odsto, kao i da je značajno povećana zastupljenost pušenja među decom – petnaestogodišnjacima, koja sada iznosi oko 11 odsto. Za pet godina, udvostručio se broj 15-godišnjaka koji koriste duvan, što nam govori da je celi prosvetni i zdravstveni sistem omanuo u prevenciji pušenja”, ocenili su u Juventasu i CeMI-ju, prenosi RTCG. Kako su naveli, zbog toga bi crnogorska Vlada trebalo da primeni preventivne programe ograničavanja pušenja. Ove dve organizacije su podsetile da Svetska zdravstvena organizacija smatra da bi smanjenje prevalence pušenja sačuvalo živote 37.522 građana Crne Gore, odnosno šest odsto ukupnog broja stanovništva, dok bi, kako su objasnili, samo nesprovođenje odredbi o zabrani pušenja na javnim mestima moglo da košta Crnu Goru 10.514 života.

About the Author

admin