Mirović čestitao Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović čestitao je Uskrs svim vernicima koji ovaj praznik slave po gregorijanskom kalendaru i poželeo im da s radošću u krugu svojih porodica, u miru, radosti i blagostanju, provedu ovaj praznik. “Svim vernicima koji najveći hrišćanski praznik slave po gregorijanskom kalendaru, od srca čestitam predstojeći Uskrs. Želim vam da ga, s radošću zbog uskrsnuća Gospodnjeg s kojim je uskrslo i sve ono što je najbolje u ljudima, u krugu svojih porodica provedete u miru, radosti i blagostanju, s verom da ćemo, vođeni upravo hrišćanskim načelima čovekoljublja, brige za bližnjeg, međusobnog uvažavanja i sloge, vreme koje je pred nama, zajedno, učiniti boljim za sve”, navodi se u čestitki.

Vučević čestitao Uskrs

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uputio je čestitku za Uskrs vernicima koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru. On je istakao da Uskrs simbolizuje pobedu života, svetlosti i radosti, kao i da podseća na važnost tolerancije, razumevanja i zajedništva. “Čestitam Uskrs svim sugrađanima koji obeležavaju ovaj praznik sa željom da ga provedu u ljubavi, praštanju, miru i zadovoljstvu. Siguran sam da ćemo, nadahnuti čovečnošću i tolerancijom, doći do prosperitetnije, bogatije i bezbrižnije zajednice u kojoj će život svih nas, iz dana u dan, biti samo bolji i lepši”, rekao je Vučević.

Čestitka predsednika Skupštine Pastora

I predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor čestitao je predstojeći Uskrs sveštenstvu i vernicima crkava i verskih zajednica koje ovaj veliki praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.
“Blagosloveni dani Uskrsa su pred nama i donose nam poruku da u sebi i svom okruženju potražimo veru, ljubav i mir. Uskršnji dani nas oplemenjuju i pozivaju da delimo radost sa svojim najbližima, da dopustimo da nas preplavi nada u bolju sutrašnjicu. Želim vam srećan i blagosloven Uskrs!”, navodi se u čestitiki.

Hočevar: Sačuvajmo dostojanstvo svakog čoveka

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar kritikovao je u vaskršnjoj poslanici potrošačko društvo i poželeo da u prazničnim danima vaskrsli Gospod probudi u svima nama glad i žeđ za pravednošću da bi se što više poštovalo dostojanstvo svake osobe. On je naglasio da je današnji mentalitet plod tiranije parcijalizovanog života i da se taj mentalitet rodio iz svakodnevice u kojoj nabavljamo mnoštvo stvari na kojima piše “uzmi i baci”, te da to utiče i na naše stavove o životu. “Danas mislimo da je moguće na svim područjima samo uzimati i bacati! Često nam i mediji stvaraju takvo viđenje da je moguće uzimati kako se kome sviđa, a potom bacati ili odbacivati – onako kako se kome prohte”, naveo je Hočevar u vaskršnjoj poslanici. Kako je rekao Isus je pokazao i dokazao vrednosti života, da svako ljudsko biće, svaka porodica, sve nacionalne zajednice i društveno-političke institucije imaju svoje dostojanstvo.
“Krajnje je vreme da gladujemo za takvim poštovanjem pojedinačnog, crkvenog i društvenog života i da se sa tim namerama angažovano molimo. Mi hrišćani posebno smo dužni da ljudima današnjice pokažemo kako se nebeski otac brine za svakog pojedinca, za svaku porodicu, za zajednicu unutar našeg društva”, istakao je Hočevar.
Ukazuje da u vreme Vaskrsa ne smemo da zaboravimo da nebeski otac šalje svog sina u smrt samo da bi se sačuvalo dostojanstvo svakog čoveka, svake porodice, svake zajednice. “Želim da vaskrsli Gospod probudi u svima nama glad i žeđ za pravednošću, da bi se što više poštovalo dostojanstvo svake osobe”, rekao je Hočevar.
On je poželeo da Hristov mir vlada u srcima svih nas i ukazao da se ne zaboravi da je događajima muke i smrti Isus Hrist kraljem mira i slobode. “On neka vas prati i zato vas blagosiljam u ime Oca, Sina i Svetog duha”, zaključio je Hočevar.

Prolećni raspust za đake

Đaci osnovnih i srednjih škola od juče su na prolećnom raspustu, a u školske klupe ponovo će sesti 10. aprila. Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje do 9. aprila, ali kada se to spoji sa vikendom učenici će imati pauzu od deset dana.
Drugo polugodište za učenike osmog razreda završava se 31. maja, a za učenike ostalih razreda osnovne škole 14. juna. Škola za maturante gimnazija završava se 24. maja, a za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih škola završava se 31. maja.
Za učenike ostalih razreda gimnazije i srednjih stručnih škola, drugo polugodište se završava 21. juna.

Danas isplata rata stipendija za nadarene studente

Isplata četvrte i pete mesečne rate stipendija izuzetno nadarenim studentima za školsku 2017/2018. godinu počela je u petak, saopštilo je juče Ministarstvo prosvete. Iznos mesečne rate stipendije za izuzetno nadarene studente osnovnih i master studija je 24.000 dinara, a za studente doktorskih studija 30.000 dinara. Iz budžeta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za isplatu stipendija za izuzetno nadarene studente izdvojeno je 33.636.000 dinara.

CERN: Mogućnosti za jačanje saradnje

Direktorka za međunarodne odnose CERN-a Šarlota Varakoli izvestila je Ana Brnabić predsednicu Vlade Srbije da članstvo u CERN-u imaju 22 države, sa 2.500 zaposlenih naučnika i 12.000 saradnika širom sveta. Ona je ocenila da Srbija, kao pridružena članica ove organizacije od 2012. godine, nije iskoristila sve finansijske mogućnosti i tendere koje je raspisivao CERN, te da tu postoji prostor za jačanje saradnje.
Sagovornice su se složile da će na ovaj način, na dugoročnom planu, biti podstaknut razvoj privatnog sektora, omogućeno otvaranje novih radnih mesta, ulaganja u dugoročne naučne projekte, a mladim naučnicima biti omogućeno da rade u svojoj zemlji. Varakoli je podsetila da srpski naučnici sa Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu i Univerziteta u Kragujevcu, već više decenija rade na projektima CERN-a.
CERN je podržao uspostavljanje specijalnog obrazovno-inovacionog centra “Verokio” u okviru Instituta za fiziku, Univerziteta u Beogradu za čiju je izgradnju Vlada Srbije, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, već izdvojila sredstva. Sagovornici su se složili da je Srbija pokazala da ima veliki potencijal za razvoj u naučnim oblastima, a da će članstvo u ovoj organizaciji pružiti brojne finansijske mogućnosti i omogućiti razmenu znanja i iskustva naučnika i istraživača.

Preliminarni rezultati za prijem 1.000 mladih istraživača

Kao potvrda opredeljenja države da više ulaže u razvoj nauke i inovacija i da daje značajniju podršku mladima, u sredu  je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo preliminarne rezultate konkursa za prijem 1.000 mladih istraživača. Mladi naučnici počinju da rade na projektima u naučno-istraživačkim organizacijama od 1. aprila, o čemu je predsednica Vlade  Srbije Ana Brnabić  informisala predstavnike CERN-a na sastanku održanom u sredu, navedeno je u saopštenju.

Uoči vaskršnjih blagdana oslikavanje jaja u OŠ Belo Blato

Za najznačajniji hrišćanski praznik, Uskrs, vezuju se mnogi prateći običaji. Doduše, dosta toga je  preneto iz  pre hrišćanskog perioda kao deo svetovno-tradicionalnog nasleđa pojedinih naroda i ti običaji nose u sebi poruke mira, blagostanja , zdravlja i opšte pobede dobra. Farbanje  jaja za Uskrs ima jaku simboliku, a to je rađanje i nov početak života, tako da i ta simbolika jasno korespondira sa osnovnom uskršnjom dogmom o Hristovom vaskrsu. Imajući u vidu činjenicu da je u Belom Blatu svakolika tradicija veoma bogata i ovaj veliki hrišćanski praznik se obeležava u skladu sa običajima i tradicijom svih naroda koji žive u našem selu. Ipak, farbanje jaja, kao najslikovitiji primer uskršnje tradicije, bezmalo je identičan kod svih pripadnika hrišćanskog korpusa. U beloblatskom primeru čak i kod nehrišćanskog dela populacije. To je samo realna slika ove neverovatne  zajednice koja je toliko isprepletena, istorijski i kulturiloški, da praktično i ne postoje stroge granice u prakticiranju duhovnog  i svetovnog nasleđa.
I ove godine u beloblatskoj školi organizovano je  oslikavanje uskršnjih jaja u čemu su učestvovali svi učenici prvog ciklusa.  Najkreativnijim đacima su podeljene nagrade i diplome, a kao ilustrativni primer naše neobičnosti ističemo upravo ovaj; prvo mesto u kategoriji prvih  razreda u oslikavanju uskršnjih jaja osvojio je Burgazi Vasijan, a u kateogoriji  trećih razreda, njegov brat, Burgazi Abaz. Četitke đacima na kreativnosti , a svim našim prijateljima upućujemo tradicionalni hrišćanski pozdrav: Hristos voskrese-srećni nastupajući uskršnji blagdani svima !

Mladi harmonikaš ponos Šida

Šidska muzička škola iznedrila je veliki broj talenata koji, zahvaljujući predanom radu i trudu, postižu značajne uspehe na muzičkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Tim putem krenuo je i Aleksandar Slavujević, učenik harmonike, koji je bio gost Opštine Šid. Učenici Osnovne muzičke škole “Filip Višnjić” u Šidu, iz godine u godinu beleže značajne rezultate na takmičenjima. Dobar rad profesora, organizacija i pre svega, talenat i volja učenika, doprinose uspesima na sve višim nivoima. Poslednji u nizu je uspeh Slavujevića, učenika prve godine harmonike, na prestižnom takmičenju u Kragujevcu.
Ovakva takmičenja zahtevaju duže pripreme i nekoliko kompozicija na repertoaru. Lokalna samouprava ponosna je na mlade talente koji svojim uspesima doprinose ugledu i škole i opštine Šid. U znak zahvalnosti, Aleksandra i njegovu nastavnicu primio je zamenik predsednika opštine i uručio poklone. Aleksandra i ostale učenike šidske muzičke škole očekuju dalja takmičenja u Beogradu, Bečeju i Novom Sadu, a njihove nastavnike koncert u sali Kulturno – obrazovnog centra, povodom dana škole.

Na PISA testu 222 škole

Skoro 9.000 đaka iz 222 škole u Srbiji radiće od 16. aprila do početka juna PISA test, zajedno sa vršnjacima iz više od 80 zemalja. Taj test je deo najvećeg međunarodnog istraživanja u oblasti obrazovanja. PISA test proverava funkcionalno znanje petnaestogodišnjaka, a ove godine ga rešavaju deca rođena 2002. godine, uglavnom učenici srednjih škola. Đaci će, kao i prethodnih godina, rešavati testove iz matematičke, jezičke i naučne pismenosti, ali će prvi put raditi i test iz finansijske pismenosti i globalnih kompetencija, dok će rezultati biti poznati krajem 2019. godine. Đaci iz Srbije će ove godine prvi put raditi testove posle šest godina odustva iz ovog međunarodnog istraživanja.

Da li kokoški treba dati aspirin?

Da li kokoški treba da se daje aspirin i da li je moguće da čovek odveze auto do prodavnice – samo su neka od pitanja na probnom PISA testu koji su prošle godine imali učenici Medicinske škole na Zvezdari. Uskoro ih očekuje novo testiranje, a utisci sa prošlogodišnjeg su različiti. Anketirani učenici su rekli da su dobili pitanja iz srpskog jezika i iz finansija, što je zadalo najviše problema. – Bila su pitanja o Nikoli Tesli i njegovom odrastanju. Zanimljivo pitanje je bilo u vezi s mlekom, kolika je koncentracija masnih naslaga u mleku – kazao je jedan od učenika.

PISA test (III): Matematička pismenost

 zadatak: Gospođica Mei-Ling iz Singapura boraviće tri meseca u Južnoj Africi u okviru studentske razmene. Treba da zameni singapurske dolare (SGD) u južnoafričke rande (ZAR).
Pitanje 1: Mei-Ling je saznala da je odnos između singapurskog dolara i južnoafričkog randa sledeći: 1 SGD = 4,2 ZAR. Mei-Ling je zamenila 3.000 singapurskih dolara u rande po tom kursu. Koliko je južnoafričkih randa dobila Mei-Ling?
Pitanje 2: Kada se Mei-Ling vratila u Singapur posle tri meseca, ostalo joj je 3.900 ZAR. Ona ih menja u singapurske dolare, konstatujući da se kurs promenio i da je sada 1 SGD = 4,0 ZAR. Koliko je singapurskih dolara dobila Mei-Ling?
zadatak: U jednoj piceriji serviraju picu od sira i paradajza. Uz to, možete sastaviti sopstvenu picu sa dodatnim prilozima. Na raspolaganju su vam četiri različita dodatna priloga: masline, šunka, pečurke i salama. Ranko želi da poruči picu sa dva različita dodatna priloga.
Pitanje: Koliko različitih kombinacija Ranko ima na raspolaganju?
zadatak: U školi koju pohađa Mina, profesor je dao kontrolne zadatke koji se boduju do 100. Prosečan broj bodova koje je Mina imala na četiri kontrolna zadatka je bio 60. Na petom kontrolnom dobija 80 bodova.
Pitanje: Koji je njen prosečni broj bodova posle pet kontrolnih zadataka?

Vremeplov: Umro Njutn

Na današnji dan 31. marta 1727. umro je engleski fizičar, matematičar, mehaničar i astronom Ser Isak Njutn, univerzitetski profesor u Kembridžu. Otkrio je Opšti zakon privlačenja masa (gravitacija), čime je počela nova epoha u mehanici i astronomiji. Od 1703. do smrti 1727. bio je predsednik Londonskog kraljevskog društva (Akademija). Nezavisno od Vilhelma Lajbnica otkrio je diferencijalni i integralni račun. Postavio je temelje klasične fizike i otkrio neke zakonitosti u optici. Objasnio je padanje i kretanje tela, kretanje Meseca oko Zemlje i planeta oko Sunca, kretanje kometa, plimu i oseku. Otkrio je zakon inercije, nezavisnosti dejstva sile i akcije i reakcije i izveo ostale teoreme mehanike. U matematici je pronašao i metodu interpolacije, uopštio binom i našao binomni beskonačni red, metodu približnog određivanja vrednosti nula funkcije. Konstruisao je prvi teleskop s konkavnim ogledalom. U njegovu čast znakom N obeležava se sila.

Vremeplov: Rođen Dekart

Francuski filozof, matematičar i fizičar Rene Dekart, osnivač novovekovne evropske filozofije, posebno modernog racionalizma, koji je označio prekid sa sholastikom rođen je na današnji dan 31. marta 1596. Tvorac je novovekovne opšte metodologije i epistemologije, koje su veoma uticale na potonje naučno mišljenje. Takođe je jedan od tvoraca analitičke geometrije, a u matematiku je uveo promenljivu veličinu i funkciju, što je bila prelomna tačka u razvoju matematike. Dela: “Rasprava o metodi”, “Pravila za rukovođenje umom”, “Meditacije o prvoj filozofiji”, “Rasprava o strastima duše”, “Principi filozofije”, “Geometrija”.

Vremeplov: Rođen Borisav Stanković

Srpski pisac Borisav Stanković, poeta ljudskih strasti, prolaznosti života i ljudske tragike, dubok analitičar društvenih procesa i psiholoških tipova rođen je  na današnji dan  31. marta 1876. Opisivao je rodno Vranje i degeneraciju starih trgovačkih porodica, patrijarhalnu atmosferu rodnog grada i potčinjenost pojedinca svemoćnom sudu čaršije. Sjajan poznavalac ljudske psihe, naročito je rado slikao likove izraženih čulnih osobina kojima gospodare strast i dert. Dela: knjige pripovedaka “Iz starog jevanđelja”, “Stari dani”, drame “Koštana”, “Tašana”, roman “Nečista krv”, memoari “Pod okupacijom”.

Vremeplov: Jevreji da pređu u rimokatoličku veru …

Kralj Fernando V Katolički dao je na današnji dan 31. marta 1492. godine Jevrejima rok od tri meseca da pređu u rimokatoličku veru ili da napuste Španiju.

Vremeplov: Rođen Đorđe Andrejević Kun

Srpski slikar Đorđe Andrejević Kun, član Srpske akademije nauka i umetnosti rođen je na današnji dan  31. marta  1904. Slikarstvo je učio u Beogradu, Veneciji, Milanu, Firenci, Rimu i Parizu. U predratnoj Jugoslaviji najviše je slikao prizore socijalne stvarnosti i društvenog revolta, a kao učesnik građanskog rata u Španiji od 1936. do 1939. i NOP-a od 1941, prizore iz rata. Radio je velike kompozicije, portrete, mrtve prirode i figure, crteže, gravire, grafičke mape (“Krvavo zlato”, “Za slobodu”, “Partizani”).

Vremeplov: Rođen Jozef Hajdn

Na današnji dan  31. marta 1732. godine rođen je austrijski kompozitor Jozef Hajdn, predstavnik “bečkih klasičara”, tri decenije kapelmajstor na dvoru mađarske magnatske porodice grofova Esterhazi. Prilikom dva boravka u Engleskoj stekao je svetsku slavu i komponovao najzrelija dela. Inspirisao se austrijskim, mađarskim, nemačkim, francuskim, ruskim folklorom. Napisao je više od 100 simfonija, komponovao je gudačke kvartete, klavirske sonate, crkvenu muziku, a prema njegovom “Carskom kvartetu” nastala je himna Austrije. Dela: simfonije “Jutro”, “Podne”, “Veče”, “Oproštajna”, “Marija Terezija”, “Oksfordska”, “Medved”, “Kokoška”, “Kraljica”, “Vojna”, “Časovnik”, gudački kvarteti “Sunčevi kvarteti”, “Ruski kvarteti”, oratorijumi “Stvaranje sveta”, “Godišnja doba”, opera “Apotekar”.

Vremeplov:Rođen Gogolj

Ruski  pisac Nikolaj Vasiljevič Gogolj, otac ruske realističke proze rođen je  na današnji dan 01. aprila 1809. U romanu “Taras Buljba” prikazao je borbu Kozaka protiv poljskih i turskih osvajača. U zbirkama pripovedaka “Večeri na salašu kraj Dikanjke”, “Mirgorod”, “Petrogradske priče”, “Arabeske”, delu “Mrtve duše”, komedijama “Revizor” i “Ženidba”, oslikao je neveselu stvarnost. Opterećen, opštim stanjem ali i sopstvenim delom, koje je stvarnost verno odražavalo, piše “Izabrana mesta iz prepiske sa prijateljima”, pokušavajući da na mračnu sliku baci svetle tonove i stvori pozitivne junake. Pred smrt je uništio rukopis drugog toma “Mrtvih duša”. Intimno bio je izrazito religiozan, mistik, pisao je teološke tekstove, čak tumačenja liturgije. Na osnovu Gogoljevog dela, Visarion Belinski je formulisao principe naturalne škole ruske književnosti, a Nikolaj Černiševski ga je smatrao osnivačem “satiričnog ili tačnije rečeno kritičkog pravca ruskog realizma”.

Vremeplov: Umro Ferenc Molnar

Na današnji dan, 01. aprila 1952. godine  umro je mađarski pisac Ferenc Molnar, koji je romanom “Junaci Pavlove ulice” stvorio klasično delo omladinske književnosti. U pozorišnim komadima iskazao je izuzetnu tehniku i duhovitost. Ostala dela: drame i komedije “Liliom”, “Vuk”, “Gardist”, “Crveni mlin”, “Čudo među brdima”, “Labud”, “Olimpija”, “Igra u dvorcu”.

Vremeplov: Ubijen de Mirabo

Pod optužbom da je paktirao s dvorom na današnji dan 01. aprila 1791. godine ubijen je francuski političar i pisac Onore Gabrijel Viktor Riketi de Mirabo, najbolji govornik Francuske revolucije i jedan od glavnih zastupnika interesa trećeg staleža. Doprineo je pobedi Ustavotvorne skupštine nad kraljem, ali ne kao principijelan protivnik monarhije. Njegov cilj bila je liberalna reforma društva uz održavanje monarhije, po uzoru na Britaniju. Dela: “Esej o despotizmu”, “O pruskoj monarhiji pod Fridrihom Velikim”.

Vremeplov: Rođen  Bizmark

Na današnji dan, 01. aprila 1815. godine rođen je nemački državnik Oto fon Bizmark, nazvan “gvozdeni kancelar”, koji je “krvlju i gvožđem” ujedinio nemačke države. Kao kancelar Pruske 1864. u savezu s Austrijom napao je Dansku i osvojio Šlezvig, a onda se okrenuo protiv Beča i 1866. porazio Austriju, što mu je omogućilo da severne nemačke državice ujedini u Severnonemački savez. Isprovocirao je nemačko-francuski rat i posle pobede 1871. proglasio je Nemačko carstvo s carem Vilhelmom I (tako što je pruska kraljevska porodica Hoencolern postala i nemačka carska). Sam je postao prvi kancelar ujedinjene Nemačke. Suzbijao je separatizam rimokatoličkog juga. “Izuzetnim zakonom” (Lex specialis) 1878. stavio je socijaldemokratiju van zakona. Zbog sve veće nepopularnosti i neslaganja s novim carem Vilhelmom II, sišao je sa vlasti 1890. posle 28 godina gotovo neograničene vladavine.

Zbog nevakcinisanja dece 1.258 prijava

Inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je prošle godine 1.056 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, a u prva dva meseca ove godine još 202 zahteva, saopštila je 29. marta Vlada Srbije. Vlada je, takođe, apelovala da se nastavi sa vakcinacijom dece protiv malih boginja i ukazala da su dosadašnje aktivnosti dale pozitivne rezultate i da je imunizacija dece uzrasta od 12 meseci do 14 godina dostigla 94,3 odsto. To je, kako je saopšteno, za oko pet odsto više u odnosu na novembar prošle godine i značajno više u odnosu na obuhvat iz prethodnih godina. Time je ostvaren napredak na planu uspostavljanja kolektivne imunizacije.
Inače, Svetska zdravstvena organizacija kaže da je neophodno da obuhvat vakcinacijom bude veći od 95 da bi se stvorio dobar kolektivni imunitet.            http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/porodica/zbog-nevakcinisanja-dece-1.258-prijava_905248.html

Akcija za povećanje bezbednosti dece u blizini pruge

Infrastruktura železnice Srbije je 29. marta nastavila kampanju pod nazivom “Pravilno je bezbedno” namenjenu učenicima mlađih razreda osnovne škole, sa ciljem povećanja bezbednosti na putnim prelazima i u blizini pruge. Akcija “Pravilno je bezbedno” je obuhvatila 400 osnovaca u Rakovici, navedeno je u saopštenju. Edukativni tim Infrastrukture železnice Srbije održao je predavanja u Osnovnoj školi “14. oktobar” u naselju Kneževac i u Osnovnoj školi “Kosta Abrašević” u naselju Resnik. Infrastruktura železnice Srbije je akciju “Pravilno je bezbedno” pokrenula sredinom marta i u prethodnih petnaestak dana njome je već bilo obuhvaćeno oko 2.500 mlađih osnovaca širom Srbije.
Akcije će biti organizovane u onim opštinama i gradovima gde je frekvencija železničkog saobraćaja najveća, kao i tamo gde su se do sada događale nesreće na putnim prelazima, a posebno i u onim delovima Srbije u kojima će nakon modernizacije biti značajno povećana brzina vozova ili nakon više godina revitalizovana pruga i ponovo uspostavljen putnički železnički saobraćaj. http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/porodica/akcija-za-povecanje-bezbednosti-dece-u-blizini-pruge_905351.html

Kampanja “Zaštitimo decu na internetu” treću godinu zaredom

Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija, koje vodi Rasim Ljajić, treću godinu zaredom nastavlja sa kampanjom o bezbednosti i zaštiti dece na internetu. Cilj edukacije dece, roditelja i nastavnika je prevencija nasilja na internetu nad decom i medju decom. Od 27. februara program IT karavana 03, koji su činile predstava „Kako da najlakše upropastite svoj život onlajn“ u kojoj su glavne uloge imali Brankica Sebastijanović, Vučić Perović i Predrag Vasić, i digitalne radionice za decu i roditelje, osim u Novom Pazaru, izveden je i u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu, za ukupno 26 škola odnosno za preko 3.000 osnovaca.
Priređene su i javne promocije za građane dok se radionice za roditelje održavaju u još šest gradova u Srbiji: Sečnju, Zrenjaninu, Leskovcu, Čačku, Kraljevu i Užicu. Direktan prenos prezentacije koja je organizovana iz Niša i Novog Pazara pratilo je još oko 800 škola, odnosno oko 25.000 učenika. U sklopu projekta uspešno je realizovan prenos trećeg IT karavana iz Novog Pazara za sve škole u Srbiji.

Da li ste roditelj za primer? (III)

Vaše dete je napao drugi roditelj
 Vaše dete je ušlo u konflikt sa drugim detetom i to bi se možda i ostalo na nivou dečje razmirice, da se roditelj drugog deteta nije umešao. Tvoj sin je prvi počeo!
Pogrešno. Dozvoliti da eskalira sukob, napadati drugo dete ili roditelja.
Ispravno: Koliko je to moguće mirno razgovarati o situaciji sa drugim roditeljem.  Bilo bi dobro da to bude u prisustvu nekog neutralnog, iz škole ili vrtića. Vaše dete treba da oseti da se brinete za njega i da ga štitite. Pokušajte, koliko je moguće, da uvažite i mišljenje druge strane i pronađete obostrano zadovoljavajuće rešenje. Ako to nije moguće, gledajte da zaštite svoje dete i uputite ga kako da se zaštiti od deteta sa kojim je u sukobu.

Šta kada nađe loše uzore: Divi se Hitleru i dilerima droge

Vaše dete našlo je sebi nove idole, ljude kakve ne bi želeli ni da sreće na ulici, a kamoli da se na njih ugleda. Njegovi stavovi drastično se menjaju i sada sa divljenjem priča o stvarima od kojih ste ga učili da beži.
Pogrešno: Vređati i grditi dete i zabranjivati mu ono što želi. Time ćete samo dati na vrednosti lošim modelima. Setite se – zabranjeno voće je najslađe.
Ispravno: Polako i strpljivo razvijati suprotne stavove. Ako to ne ugrožava dete, pustite ga da se divi pogrešnim vrednostima. Polemišite sa njim o tome. Koliko je to dobro, šta su prednosti, šta slabosti, kako to deluje na druge? Kako se dete oseća u toj situaciji, šta ga privlači? Da li bi se neka detetu omiljena osoba ponašala na taj način? Vežite se za popularne ličnosti ili ljude iz okruženja. Ponudite druge modele – uspešne sportiste, humanitarce, glumce. Deca su sklona esperimentisanju, pa i sa pogrešnim vrednostima. Dozvolite im da, uz vašu pomoć, shvate da su u pitanju pogrešni izbori.

Danas bi napunio 21 godinu: Potresno pismo Aleksine mame koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja

Aleksa Janković iz Niša, koji je zbog trauma od vršnjačkog nasilja sebi oduzeo život 10. maja 2011. godine,ovih dana bi napunio 21 godinu. Kao i prethodnih godina na ovaj datum, njegova majka Dragana Janković sastavila je dirljivu poruku posvećenu Aleksi, koju je objavila na svom Fejsbuk profilu. Pismo prenosimo u celosti: “Ako me pitaju mama… /ja ću im šapatom odgovoriti, da ti to pitanje i ne postavljaju./Ako me pitaju mama, kojim rečima da probaju da ugreju srce tvoje, ja ću im tiho reći da i ne pokušavaju. /Ako me pitaju mama, kojim stihom pesmom i tonom da ozare lice tvoje? /Dodirnuću njihove ruke i lagano skloniti prste sa dirki klavira.7Ako me pitaju mama zašto i sa osmehom su tvoje oči tužne?/Ja ću im mirno reći da su te oči zaspale jednom./I pitaće me mama jesu li živi, nasmejani srećni, hodaju zemljom ili hramlju, puze zemljom ili zapomažu? /Urliču za kap vode, od šećera se osušili. /Imaju li duše još, ili su se od jada bede i savesti savili./Lomiš im ponos ideale savršenstva, koji su lažima stekli, kojim laju po sokacima i uličicama, laju ko uplašeni psići, dok koskom ne zapuše usta. Mali su mama i drhte. /DECA! /Tvoj osmeh i njihov osmeh, moj je poklon je za rođendan. /AMAJLIJA /Moj osmeh u oku. /Moja srce u grudima. /Moja ruka na ramenu. /Možeš ti to mama, možeš! /20.03.1997-20.03.2018.god /Posvećeno /Mama”
Četrnaestogodišnji Aleksa Janković oduzeo je sebi život skokom sa zgrade u kojoj je živeo, nakon osam meseci fizičkog i verbalnog zlostavljanja od strane svojih vršnjaka. Njegovi roditelji još uvek pokušavaju da izdejstvuju usvajanje “Aleksinog zakona”, koji bi pomogao u suzbijanju vršnjačkog nasilja i spasio drugu decu Aleksine sudbine.

Epilog slučaja Aleksa: Zločin bez kazne

Kako piše Noizz, bivša direktorka Osnovne škole Sreten Mladenović Mika“ u koju je išao Aleksa, Suzana Popović Ickovski radi kao bibliotekarka. To joj je treća škola po redu. Jasmina Stanković, tadašnja predsednica Školskog odbora, koja je odbila da smeni Suzanu Popović, nagrađena je direktorskom pozicijom.  Psiholog Slađana Golubović i dalje radi u školi i uključena je u projekatu GIZBOS sa donacijama iz inostranstva. Milena Cvetković, nastavnica biologije je kratko bila predsednik školskog odbora nakon postavljanja Jasmine Stanković na mesto direktorke. Između ostalog ona je učesnik konkursa za najboljeg pedagoga Srbije.

By admin