Vesti – 10.04.2018.

Globalna nedelja akcije 2018. od 22. aprila

Ovogodišnja Globalna nedelja akcije (GAW) kao deo aktivnosti  Globalne kampanje za obrazovanje (GCE) biće održana između 22. i 28. aprila. Fokus je na odgovornosti za uspešno realizovanje četvrtog razvojnog cilja  (SDG4) – “Osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promovisanje mogućnosti doživotnog učenja za sve” kroz  patricipaciju građana. GAWE 2018  pod nazivom “Odgovornost za SDG4 kroz učešće građana”, nastaviće se  do pune  implementaciju SDG4 agende. Podsećamo da je za sve nas najvažniji od 17 Globalnih ciljeva razvoja upravo Cilj 4 – Sustainable Development Goal 4 (SDG 4).
Obrazovanje je osnova mnogih SDG-a, a od suštinskog je značaja za ostvarivanje drugih građanskih i ljudskih prava. Vlade moraju da ostvare ovaj Cilj, a građani moraju da igraju ulogu u tome da ih drže da to uzmu u obzir.  Za ovo, učešće građana i građanskog društva mora biti institucionalizovano u svakom procesu donošenja odluka koje utiče na njihov život. Ipak, u previše zemalja glas građana je ugušen – u nekim regionima sveta pojedine nacionalne vlade su preduzele agresivne akcije za smanjivanje prostora civilnog društva, od ograničenja finansiranja, represije nad “političkim aktivnostima” ili protestima, pa čak i direktne kriminalizacije aktivnosti civilnog društva.
Pozivamo nastavnike, studente, obrazovne aktiviste i javnost da učestvuju u događajima
koji se planiraju širom sveta tokom Globalne nedjelje nedelje za obrazovanje.

Imamo samo 12 godina da postignemo ovo. Pridružite se!


Školarci ponovo u skamijama

Đaci osnovnih i srednjih škola u školske klupe sešće ponovo danas u utorak 10. aprila. Elem, školskim kalendarom bilo je predviđeno da prolećni raspust traje od 2. do 9. aprila, ali kada se raspust spojio sa vikendom učenici su imali pauzu od deset dana.
Drugo polugodište za učenike osmog razreda završava se 31. maja, a za učenike ostalih razreda osnovne škole 14. juna. Škola za maturante gimnazija završava se 24. maja, a za maturante trogodišnjih i četvorogodišnih škola završava se 31. maja. Za učenike ostalih razreda gimnazije i srednjih stručnih škola, drugo polugodište se završava 21. juna.

Skupština usvojila tri školska zakona

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak 5. aprila tri prosvetna zakona – Zakon o udžbenicima, Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije (NOKS) i Zakon o prosvetnoj inspekciji.

Zakon o udžbenicima ukida sivo tržište?

Zakon o udžbenicima definiše udžbenik kao „osnovno didaktički oblikovano nastavno sredstvo, u bilo kojem obliku ili mediju“ čime se predviđa uvođenje digitalnih udžbenika. Pojednostavljena su rešenja i precizirani rokovi za podnošenje i odobravanje udžbenika, kao i mogućnost nabavljanja preko škole, odnosno đačke zadruge što će doprineti ukidanju sivog tržišta, posrednika i u određenoj meri uticati povoljno na formiranje cene. Ukida se postojeći procenat koji je doveo do ukrupnjavanja tržišta, ali i uskratio pravo da se nastavnik opredeli za udžbenik nekih izdavača, na primer Zavoda koji nije prešao potreban procenat od pet odsto. Ostala je obaveznost korišćenja odabranih udžbenika za ciklus od četiri godine, ali je u izuzetnim slučajevima na predlog škole, uz pribavljeno mišljenje Ministarstva, ostavljena mogućnost da u opravdanim slučajevima dođe do promene izabranih udžbenika. Predviđeno je formiranje Organizacione jedinice Zavoda za udžbenike  – Centar za niskotiražne udžbenike (na jezicima nacionalnih manjina, prilagođeni deci sa posebnim potrebama, za srednje stručne škole i slično) koji bi imao obavezu da iz fonda koji izdavači uplaćuju dva odsto i dodatnim sredstvima Vlade Republike Srbije obezbedi dostupnost tih udžbenika na tržištu.
Ukidaju se liste ocenjivača udžbenika, a jasno je precizirano ko može biti pregledač kako bi se izbegao sukob interesa i sam proces bio što transparentniji.

Zakon o NOKS: Uređen sistem kvalifikacija

Donet je i Zakon kojim se institucionalno uređuje sistem kvalifikacija koje se stiču kroz formalno i neformalno obrazovanje. Zakonom o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije  (NOKS) se omogućava lakša mobilnost radne snage i primena koncepta celoživotnog učenja i  definiše institucionalni okvir za učešće privrede i sveta obrazovanja u kreiranju kvalifikacija. Republika Srbija dobija Nacionalni okvir kvalifikacija, koji je u potpunosti usklađen sa Evropskim okvirom kvalifikacija.

Zakon o prosvetnoj inspekciji: Jedan zakon sve

Zakon o prosvetnoj inspekciji na poseban način, objedinjuje u jedan zakon sve odredbe koje se odnose na inspekcijski nadzor, po nivoima obrazovanja, iz posebnih zakona u oblasti obrazovanja i vaspitanja. Ovaj akt propisao je poslove prosvetnog inspektora, ovlašćenja i poveravanje poslova inspekcijskog nadzora opštinama, gradovima, odnosno pokrajini i donošenje rešenja ministra kojim se utvrđuje broj prosvetnih inspektora u opštinama i gradovima. Zakona je propisao i uslove za zapošljavanje prosvetnih inspektora  koji rade poslove inspekcijskog nadzora u prosveti.

Njilaš u OŠ „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru

U utorak, 10. aprila 2018. godine, u 10.00 sati, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Mihalj Njilaš posetiće Osnovnu školu „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru, u okviru akcije „Sekretarijat bliži školskim klupama”. Izjava za predstavnike medija planirane su u 9.45 sati.

Samo škola i posao izvlače iz bede

“Ako mislite da je teško biti žena, pokušajte biti Romkinja. Još bolje, pokušajte biti uspešna Romkinja. Još teže je biti Romkinja bez škole, bez posla i krova nad glavom, u stalnoj brizi za budućnost dece, u okruženju bez razumevanja…” – poručila je poslanica u Skupštini APV Jelena Jovanović na Okruglom stolu čija je tema bila “Položaj Romkinja u AP Vojvodini – izazovi i perspektive”. Skup, u organizaciji pokrajinskog ombudsmana, održan je u toku kampanje ženskog romskog aktivizma, ove godine pod motom “I prava Romkinja su ljudska prava”.  
Romkinje su višestruko diskriminisana grupa, one svoju pripadnost polu i etnicitetu, kako je naglasio pokrajinski zaštinik građana – ombudsman dr Zoran Pavlović, “plaćaju skuplje, nego što je to slučaj sa pripadnicima ostalih etničkih zajednica”. Pavlović smatra da ne postoji lak i jednostavan način, samo pravi način poboljšanja njihovog položaja, a to je, pre svega razaranje začaranog kruga bede. – Ako želimo da promenimo položaj Romkinja, onda treba da omogućimo svakom romskom dečaku i svakoj devojčici da se školuje, svakoj Romkinji da se zaposli, zaposlenoj pristojnu zaradu, kako bi njeno dete sutra moglo da startuje sa bolje pozicije od one sa koje je ona krenula – rekao je ombudsman Pavlović i dodao da se Romkinjama moraju omogućiti prava i usluge koje joj do sada nisu bile dostupne, mora se zaštitit kada je napadnuta i lečiti kada je bolesna. A, integracija je poput dvosmerne ulice – nema uspešne ako u tome ne učestvuju i komšije Roma, dakle pripadnici većine.
Koordinatorka SOS telefona na jezicma nacionanih manjina Danica Jovanović iz Udružnja Roma Novi Bečej podsetila je da je ovo udruženje jedino koje omogućava ovu vrstu pomoći i na romskom jeziku, dok to nije moguće ni u  jednom centru za socija ni rad u zemlji. Ona je naglasila da institucije ne razumeju, niti uzimaju u obzir specfičan položaj Romkinja, koje se suočavaju sa prislnim ranim brakovima, siromaštvom, rodajom… Po podacima Unicefa, 14 odsto romskih devojčica od 15 do 19 godina su udate pre 14. godine. Slični podaci se odnose i na dečake. – Velika je diskriminacija Romkinja i Roma kada je reč o komunikaciji sa institucijama – sa njima se razgovara na hodniku i u čekaonicama. I mene kao aktivistkinju najčešće tako primaju. Moramo se boriti dase rasizam i fašizam smanje i nestanu iz institucija sistema – rekla je Jovanović.

Brnabić: Organizovaćemo 2020. najbolju Univerzijadu ikada

Spremni smo da organizujemo najbolje igre ikada, izjavila je 5. aprila predsednica Vlade Ana Brnabić u razgovoru sa predsednikom i generalnim sekratarom Evropske univerzitetske sportske asocijacije, Adamom Ročekom i Matjažom Pečovnikom. Na sastanku posvećenom organizaciji Evropskih univerzitetskih igara u Beogradu (EUI) 2020, premijerka Brnabić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakli su da će Srbija i Beograd biti odlični domaćini za više od 60.000 studenata, učesnika igara i njihovih timova.

Čak 58 gimnazija u Srbiji želi informatička odeljenja

Čak 58 gimnazija širom Srbije prijavilo se za otvaranje posebnih informatičkih odeljenja, a koliko njih će to zaista i učiniti zavisi od odluke Ministarstva prosvete. Prva odeljenja za učenike nadarene za informatiku i računarstvo otvorena su prošle godine, ali samo u osam gimnazija, jer mnogi kandidati nisu imali potreban broj bodova za prolazak na prijemnom ispitu.
Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da prijavljivanje gimnazija još traje i da će ih sigurno biti i više. Već je određeno, kako je rekao, 13 gimnazija u kojima će 3. juna biti organizovan prijemni za sve kandidate. “Ne da nemamo poverenja u škole pojedinačno, već svi testovi koji mere nivo znanja i utvrđuju klasifikacije moraju da se rade pod strogom kontrolom”, rekao je ministar za Tanjug. Šarčević naglašava da se ova odeljenja neće otvarati “zato što to neko želi”, već samo tamo gde se pokazalo da ima dovoljno nadarene dece koja su osvojila i potreban broj bodova na prijemnom za upis u ova odeljenja.

Skup svih članova ogranka SANU u Novom Sadu

U Ogranku Srpske akademije nauka i umetnosti u sredu  u Novom Sadu je održana jubilarna, 50 sednica svih članova, kojoj su prisustvovali svih 14 aktivnih članova ogranka. „Ovo je jedna od tri kuće SANU i danas se u njoj izuzetno prijatno osećam jer mogu da se zahvalim akademiku Bogoljubu Stankoviću, čije nedavno predavanje nam svima može biti putokaz“, rekao je predsednik SANU akademik Vladimir Kostić. „Sve se vremenom menja, pa i Akademija i mi za te promene moramo da se pripremimo, jer samo ako se menjamo imamo pravo na tradiciju, a ako se ne budemo menjali, nećemo ni postojati.“
Po rečima pokrajinskog sekretara za nauku i tehnološki razvoj profesora dr Zorana Miloševića, SANU je jedna od gravitacionih tačaka našeg društva i zdrav pogled na istoriju i budućnost naše države, što mora da razume svako ko hoće da se bavi rešavanjem vrednosne krize u društvu. Zbog toga političari moraju da osluškuju stavove članova ove institucije, jer oni nisu odgovorni samo u nacionalnim, nego i u naučnim okvirima.
Prorektor Univerziteta u Novom Sadu Saša Orlović podsetio je na to da je dugo vremena trebalo da se u našoj državi stvore današnji nastavni i naučni kapaciteti, koje u budućnosti valja sačuvati i unaprediti.
O vrednosti izuzetno dobre saradnje SANU i Matice srpske govorio je predsednik najstarije kulturne institucije u Srbiji profesor dr Dragan Stanić, naglasivši važnost zajedničkih projekata dve institucije za našu naučnu zajednicu. Na skupu usvojen je izveštaj o jednogodišnjem radu Ogranka i njegovih pojedinačnih članova.

Obeležen Dan sećanja na stradanje Narodne biblioteke

 Ove godine obeleženo 77 godina od kada je u nacističkom bombardovanju Beograda, 6. aprila 1941. godine, Narodna biblioteka Srbije izgorela do temelja. Obeležavanje godišnjice bombardovanja organizovano je u holu ispred centralne čitaonice Narodne biblioteke, gde je javnosti predstavljena originalna knjiga “Goresni plač”, Zaharija Orfelina, za koju se smatralo da je nepovratno izgubljena u bombardovanju. Ovo bibliotečko blago Narodna biblioteka je otkupila od jednog bečkog antikvara. Ministar kulture je, govoreći o bombardovanju 6. aprila, podsetio da je plamen koji je uništio gotovo sve što je srpska kultura baštinila do tada, plamteo nekoliko dana i „ostavio na pejsažu našeg kulturnog sećanja trajni ožiljak”.

Srpsko državljanstvo migrantskoj porodici Nuri

Mali Pikaso ili kako ga još mediji nazivaju Pikaso iz Krnjače, Farhad Nuri, dobio je državljanstvo Republike Srbije. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uručila je 5. aprila porodici Nuri državljanstvo Republike Srbije i istakla da je Srbija u doba najveće migrantske krize pokazala ljudsko lice kojim se ponosimo. Premijerka je porodici mališana Farhada Nurija, koji je privukao pažnju srpske javnosti izuzetnim slikarskim talentom, uručila državljanstvo, rekavši da će uskoro dobiti i pasoše. Ona je, čestitajući im što su postali državljani Srbije, izrazila nadu da će u Srbiji naći novi dom. “Meni je izuzetno zadovoljstvo da mogu ispred Vlade da uručim državljanstvo ovoj divnoj porodici koja je bila pogođena nesrećom sa kojom nisu imale nikakve veze. Drago mi je što je Srbija pokazala ljudsko lice u vreme migrantske krize. Ovo je emitovan dan za nas, i drago mi je što im se sviđa Srbija”, kazala je Brnabić.
Za nas je kao društvo važno da otvorimo vrata, ruke i srca, ka ljudima koji su pogođeni nesrećom i da im omogućimo da ovde imaju dom za sebe i drugačiju budućnost. Izrazila je zadovoljstvo što je završen posao oko državljanstva za porodicu Nuri, dodajući da je ovo lep gest ne samo vlade i predsednika Srbije, već svih građana koji su u ovome podržali vladu, a što dovoljno govori o nama kao zemlji.
Mališana Farhada je pitala kako mu je u Srbiji, a on je odgovorio da ovih dana ima problema sa matematikom u školi, ali da je sve ostalo dobro. Na uručenje državljanstva on je došao u pratnji oca, majke i dva brata, a ovom činu prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i gradski menadžer Goran Vesić, koji su deci uručili fudbalsku i košarkašku loptu, a Farhadu blok i pribor za crtanje.

Ivanišević: Pomaci u oblasti obrazovanja i stanovanja Roma

Predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije Nenad Ivanišević naveo je da su u oblasti obrazovanja i stanovanja postignuti određeni pomaci zahvaljujući stranim donatorima, te da je sledeći zadatak pitanje zapošljavanja posebno mladih Roma i Roma koji su završili fakultet.
“Planiramo da nastavimo razgovore sa Ministarstvom prosvete oko ukidanja kvota oko upisa Roma na fakultet, koji su položili prijemni ispit tako da fokus delovanja Koordinacionog tela svakako jeste da se u obrazovanju načine pomaci, ali ne više u osnovnom obrazovanju, nego u srednjem i fakultetskom obrazovanju i da se u oblasti zapošljavanja postignu značajniji koraci, posebno kod zapošljavanja fakultetski obrazovanih Roma”, kazao je Ivanišević.

Mališani iz Dečjeg sela na Šarenom trgu

Veliki broj mališana iz Novog Sada pohrlio je u četvrtak  na Trg slobode gde se održava kreativna radionica pod nazivom “Šareni trg”,sa idejom da se napravi što veći broj kreativnih radova na temu Vaskrsa, najradosnijeg hrišćanskog praznika.  “Šareni trg” je otovren za svu decu od srede, a sve do petka će tu mališani moći da se pridruže svojim vršnjacima iz ustanove “Dečje selo” iz Sremske Kamenice, koji će sva tri dana na novosadskom centralnom trgu praviti maske, bojiti jaja, praviti origami korpice i ukrašavati ih cvećem.

Gimnazija bez računarskog odeljenja zbog manjka profesora

Valjevska gimnazija čiji su đaci u proteklim godinama na domaćim i međunarodnim takmičenjima osvojili niz vrednih priznanja, neće u narednoj školskoj godini moći da otvori računarsko odeljenje. U školi za “Glas zapadne Srbije” kažu da bi nekako uspeli da reše problem nabavke opreme i učioničkog prostora ali da ne mogu da obezbede nastavni kadar, programere i druge stručnjake za ove predmete.

Šabac: Donacija Fondacije Đoković vrtiću u Prnjavoru

Fondacija Novak Đoković doniraće 33,5 miliona dinara za otvaranje vrtića u Prnjavoru nadomak Šapca, i to će biti prva ustanova za smeštaj i obrazovanje dece uzrasta od tri do šest i po godina u tom mestu. Sporazumom o saradnji, koji su  u četvrtak  potpisali predstavnici fondacije i Grada Šapca, predviđeno je da će u narednom periodu za potrebe projekta vrtića biti urađena prenamena starog Doma zdravlja. Nakon potpune rekonstrukcije, opremanja i adaptacije, tvaj objekat moći će da primi do 150 mališana iz ovog i obližnjih mesta. Vrtić će delom funkcionisati kao Školica života. Deca će učiti po najmodernijim školskim programima, a za vaspitače će biti organizovane redovne obuke i seminari, kako bi stalno unapređivali znanje, rekla je Gorana Džudža Jakovljević iz Fondacije Novak Đoković.
Predsednik Skupštine Šapca Nemanja Pajić istakao je da je realizacija projekta “Vrtić za srećnije detinjstvo” od izuzetnog značaja za grad. Adaptiran i savremeno opremljen prostor prilika je za mališane iz ovog seoskog područja da odrastaju i uče u istim uslovima kao i njihovi vršnjaci u gradu, rekao je Pajić.

Đorđević: Pomoć za ustanovu za decu i mlade u Sremčici

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević u nedelju  08. aprila 2018. je, povodom proslave Uskrsa, posetio Ustanovu za decu i mlade “Sremčica” koja zbrinjava osobe sa smetnjama u intelektualnom razvoju i obećao rešavanje gorućih problema sa kojima se suočava ta ustanova i njeni korisnici. Đorđević je obećao da će do kraja godine biti asfaltirane rupe na koje korisnici nailaze kada hodaju, a biće rešeno i pitanje gasifikacije, odnosno prelaska na Beogradske elektrane.
Ustanova za decu i mlade “Sremčica” je ustanova socijalne zaštite koja rezidencijalno zbrinjava osobe sa smetnjama u intelektualnom razvoju. Jedna je od većih ustanova u Srbiji koja korisnicima pruža usluge smeštaja, ishrane, vaspitanja, obrazovanja, profesionalnog osposobljavanja i medicinske nege.

Antić: Potrebno nam je humanije društvo

Ministar energetike Aleksandar Antić obišao je na Vaskrs  08. aprila 2018. Specijalnu bolnicu za dečije plućne bolesti i TBC u KBC “Dragiša Mišović” i poručio da društvo u kome živimo treba da bude humanije i solidarnije. On je zahvalio zdravstvenim radnicima i svim službama koje rade na Uskrs, dok je većina građana kod kuće sa svojim porodicama. “Danas smo kao i prethodnih godina obišli roditelje i decu u bolnici i poželeli smo srećan Uskrs, da se brzo oporave i da sledeći praznik provedu van bolnice, u krugu porodice”, rekao je Antić. On je naveo da Uskrs simbolizuje nadu i pobedu života, te da na današnji dan ljudi treba da misle jedni o drugima i da u međusobne odnose ulaze sa više ljubavi i pažnje.

Vremeplov: Protest 80.000 javnih službenika

Reprezentativni Policijski sindikat i Vojni sindikat Srbije održali su na današnji dan 10. aprila 2017. godine u podne novi dosada najmasovniji protest (po rečima organizatora okupilo se oko 80.000, dok je ministarstvo “procenilo” da je protestovalo 10.000 ljudi) ispred Vlade Srbije u Beogradu, nezadovoljni materijalnim statusom zaposlenih u sektoru bezbednosti i opštim stanjem u društvu koje kako su naveli, “nezadrživo tone u nepotizam i sve veću korupciju”. Protest su i ovaj put podržali članovi našeg sindikata. “Uprkos našim protestima, vlast i ministarstvo ignorišu naše zahteve koji su poznati već mesecima. Želimo poštovanje zakona, koji treba da bude isti za sve. Tražimo da struka i iskustvo budu ispred partijske knjižice, jer ne želimo da nestručni ljudi vladaju strukturama bezbednosti. Ono što želimo jeste više bezbednosti i sigurnosti za sve građane Srbije”, rekli su lideri ovih sindikata.

Vremeplov:  Komunisti nastavili borbu protiv okupatora

Na današnji dan 10. aprila 1941  Komunistička partija Jugoslavije donela je odluku u Zagrebu da komunisti nastave borbu protiv nemačkih okupatora bez obzira na raspad jugoslovenske armije. Sedište Centralnog komiteta KPJ premešteno je iz Zagreba u Beograd.

Vremeplov: Rođen Grocijus

Na današnji dan 10. aprila 1583 godine rođen je holandski pravnik, pisac i humanista Hugo Grocijus, osnivač nauke o međunarodnom pravu.

Vremeplov: Rođen Pulicer

U Mađarskoj je na današnji dan 10. aprila 1847 rođen Džozef Pulicer osnivač fondacije iz koje se svake godine u SAD dodeljuje “Pulicerova nagrada” za najbolja ostvarenja u novinarstvu, karikaturi i književnosti. Na Univerzitetu Kolumbija je 1903. godine osnovao prvu novinarsku školu.

Vremeplov: Umro Ogist Limijer

Na današnji dan 10. aprila 1954 godine umro je francuski hemičar i industrijalac Ogist Limijer koji je u Lionu s bratom Lujem napravio prvu filmsku kameru i fabriku za izradu fotografskog materijala. U pariskoj kafani “Gran kafe” braća Limijer prikazala su 28. decembra 1895. godine prvu filmsku predstavu u svetu – “Ulazak voza u stanicu” i “Radnici izlaze iz fabrike”.

Vremeplov: Umro Lagranž

Francuski  matematičar i astronom Luj Lagranž umro je na današnji dan 10. aprila  1813. Rođen je u Torinu 1736, gde je sa 19 godina bio profesor matematike u artiljerijskoj školi. Objavio je niz radova iz teorije brojeva, varijacionog računa, teorije parcijalnih jednačina, sferne astronomije (“Analitička mehanika”, “Teorija analitičkih funkcija I, II”). 

Velika etnička distanca prema nacionalnim manjinama

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Milan Nikolić izneo je da, prema istraživanjima 2013. i 2016. godin o odnosu građana i predstavnika vlasti u Srbiji prema diskriminaciji, postoji velika etnička distanca prema nacionalnim manjinama, pogotovo prema Romima, Albancima i Hrvatima. Naviše pritužbi na diskriminaciju tokom prošle godine bilo je, čak polovina, podneto zbog diskriminacije Roma i Romkinja. Svaka druga strateška parnica pokrenuta je iz istog razloga.

Sa nasiljem u porodici suočene 3. od 4. Romkinje

Sa fizičkim i verbalnim nasiljem u porodici suočeno je 75 odsto Romkinja, njihov životni vek je u proseku 48 godina – iznela je zamenica ombudsmana Snežana Knežević, dok je Gordana Stefanović tvrdi da je praksa pokazala da nismo spremni da adekvatno i ravnopravno kao prema ostalim građanima, intervenišemo kada su u pitanju prekid obrazovanja i sklapanje ranih brakova Roma i Romkinja.

Kršenje prava i krađa budućnost

Detinjstvo Romkinja traje kratko, često se udaju veoma rano i protiv svoje volje. Prislnim brakovima se krše njihova prava, uskraćuje im se obrazovanje, ruinira zdravlje, onemogućava zapošljavanje, krade budućnost… Rigidni multikultaralisti bi rekli, čulo se na skupu, da je reč o bičaju važnom za identite zajednice. Ali, prakse kojom se krše prava dece i na surov nain dovodi u pitanje njihova dobrobit, ne mogu da računaju na očuvanje i zašitu kulture. Pravo mora imati prednost u odnosu na običaje, a dobrobit dece u odnosu na kolektivni identite. Dečijim brakovima pogoduju siromaštvo, neprosvećenost, socijalna izolacija, nezainteresovanost društva, prećutna tolerancija nadležnijh i odsustvo sankcija.

S fakultetom, a nezaposlene

Nije dovoljno obrazovati žene u rosmkoj zajednici, već i muškarce, pogotov očeve, jer oni imaju moć, smatra profesor emeritus UNS Svenka Savić. Ona naglašava da je značajan broj visokoobrazovanih Romkinja u Novom Sadu, ali da nemaju mogućnost da se zaposle, a posebno je poražavajuća činjenica što one posednjih godina vrlo često odlaze iz zemlje.

Privedeni maloletnici osumnjičeni za Instagram profil “drogasrbijaaa”

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a identifikovali su i priveli dvojicu maloletnika, starih 16 i 15 godina, koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo omogućavanje uživanja opojnih droga. Postoje osnovi sumnje da su njih dvojica bili administratori, odnosno napravili, održavali i uređivali Instagram profila “drogasrbijaaa”, saopštio je MUP.

Zbog odbijanja vakcinacije, kažnjeno 15 roditelja

Od 48 roditelja koji su u Beogradu proglašeni krivima za odbijanje obavezne vakcinacije, njih 15 je kažnjeno novčanim kaznama od 10.000 do 30.000 dinara, piše Blic. Pred Prekršajnim sudom u Beogradu uskoro će se, kažu, naći još roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu MMR vakcinom, jer je inspekcija Ministarstva zdravlja od početka godine podnela još 308 prekršajnih prijava.

Od oktobra do aprila 4.538 obolelih od morbila

Od oktobra 2017. godine na teritoriji Srbije registrovano je 4.538 slučajeva malih boginja, od kojih je 2.368 laboratorijski potvrđeno u Institutu “Torlak”, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”. Većina obolelih – njih 95 odsto je bila nevakcinisana, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Najmlađi oboleli je beba od 15 dana a najstariji ima 71 godinu.  Smrtni ishod laboratorijski je potvrđen kod 13 osoba. Najviše obolelih registrovano je na teritoriji Beograda – 1.497, a najmanje u Boru (8).

Ombudsman: Romkinje i dalje višestruko diskriminisane.

“Isključenost iz obrazovanja, rano napuštanje školovanja, udaja na ranom uzrastu, višestruke trudnoće sa malim vremenskim razmakom između njih, nedostupnost informacija i finansijska i druga zavisnost od starijih članova porodice i partnera, visok rizik od nasilja u porodici i partnerskim odnosima i dalje karakterišu život velikog broja Romkinja”, navodi se saopštenju.

Prevencija i zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena i devojčica Romkinja

Zaštitnik građana podseća i da je uputio niz preporuka Ministarstvu zdravlja i organima jedinica lokalnih samouprava kako bi se poboljšala prevencija i zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena i devojčica Romkinja, uključujući i uređivanje pravnog položaja zdravstvenih medijatorki. “Naročito su neophodne sistemske mere i unapređenje normativnog okvira radi prevencije i eliminacije ranih, ugovorenih i prisilnih dečjih brakova, kao i kampanje podizanja svesti kojima bi se naglasile štetne posledice dečijeg braka. Zvanični podaci govore da je u romskoj zajednici ranih brakova 57 odsto, vreme stupanja Romkinja u brak je između 13 i 27 godina starosti, dok je stopa ranog rađanja kod dece devojčica u romskoj populaciji 38 odsto”, upozorava Pašalić.
On, takođe, ukazuje da iako je došlo do povećanja broja romske dece koja završavaju osnovnu školu i upisuju srednjoškolsko obrazovanje, i dalje značajan broj njih ostaje izvan sistema obrazovanja. “Ključni faktori koji utiču na nizak procenat romske dece u obrazovnom sistemu su nedostatak sistemske stručne i pedagoške podrške u osnovnim školama, kao i ekstremno siromaštvo u kojem velika većina njih živi”, ističe Pašalić.

Monstrumu osam godina zatvora zbog silovanja sestričine

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na osam godina zatvora Aleksandra Novakova (41) iz sela Mramorak kod Kovina zbog sumnje da je u više navrata izvršio obljubu nad maloletnom sestričinom I.N. (15). Tom odlukom odbijene su sve žalbe kao neosnovane i potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Smederevu, kojom je u decembru Novakov osuđen zbog produženog krivičnog obljuba nad nemoćnim licem.

Brisel: Ugroženi podaci do 2,7 miliona korisnika Fejsbuka u EU

Kompanija Fejsbuk obavestila je Evropsku uniju da je moguće da je do 2,7 miliona ljudi u 28 zemalja tog bloka bilo žrtva skandala u vezi sa neprikladnim deljenjem podataka, u koji je bila uključena konsultantska firma “Kembridž analitika”, saopštio je danas portparol EU Kristijan Vigand. Kako je najavio, početkom naredne nedelje komesarka za pravosuđe EU Vera Jurova razgovaraće telefonom sa izvršnim direktorom Fejsbuka Markom Zakerbergom o masovnom curenju podataka korisnika te kompanije. Kako prenosi AP, Fejsbuk i EU će razmotriti kakve promene ta firma mora da napravi kako bi bolje zaštitila svoje korisnike, kao i kako da se američka kompanija prilagodi novim pravilima za zaštitu podataka EU. 
Inače, kompanija za analizu podataka “Kembridž analitika” našla se pod lupom nakon što je uzbunjivač koji je pomogao u osnivanju te kuće rekao listu “Gardijan” da su podaci oko 50 miliona korisnika Fejsbuka uzeti bez njihovog znanja i iskorišćeni u radu te kompanije za kampanju američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine. Izvršni direktor i saosnivač kompanije Fejsbuka Mark Zakerberg u četvrtak  je otkrio da bi čak 2,2 milijarde korisnika moglo da računa na to da su njihovi podaci ugroženi.

About the Author

admin