Odgovornost za Cilj 4: GNA od 22. aprila

Ovogodišnja Globalna nedelja akcije za obrazovanje (GAWE) biće održana između 22. i 28. aprila. Fokus je na odgovornosti za uspešno realizovanje četvrtog razvojnog cilja  (SDG4) – “Osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promovisanje mogućnosti doživotnog učenja za sve” kroz  patricipaciju građana. GAWE 2018  pod nazivom “Odgovornost za SDG4 kroz učešće građana”, nastaviće se  do pune  implementaciju SDG4 agende.
To  je akcija u kojoj učestvuju sindikati, udruženja prosvetnih radnika kao i druge partnerske organizacije iz državnog i nevladinog sektora koja se bave pitanjem globalnog  obrazovanja. To je prilika da se progovori i o nerealizovanim  Milenijumskim ciljevima i ciljevima „Obrazovanja za sve“, kao i o ciljevima obrazovanja 2015-2030  i akcija koja je svake godine sve masovnija i brojnija.
Naš sindikat će i ove godine podržati ovu akciju, a između ostalog i organizovati, sada već tradicionalne, konkurse za najbolji pisani i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola iz AP Vojvodine na temu ovogodišnje nedelje akcije.

Imamo samo 12 godina da postignemo SDG4. Pridružite se!


Probna “mala matura”  u petak i subotu

U osnovnim školama u Srbiji u petak i subotu, 13. i 14. aprila biće organizovan probni završni ispit za osmake, a škole testove mogu preuzeti na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
Proba male mature biće organizovana za 71.661 osmaka u Srbiji. Test iz matematike zakazan je za petak u 12 sati, dok će test iz maternjeg jezika biti održan u subotu od 9 sati. Kombinovani test – biologija, hemija, istorija, geografija, fizika, osmaci će rešavati u subotu od 11.30 sati.

Šarčević: Lektira treba da stvori naviku kod đaka da čitaju

Struka određuje koje će knjige ući u obaveznu lektiru, kaže ministar Mladen Šarčević i dodaje da obavezna lektira treba kod učenika da stvori naviku da čitaju. On je rekao da ne želi “struci da se meša u posao” i da su činjenice da su đaci na papiru bili opterećeni obaveznom lektirom, ali da u praksi deca ne čitaju. “Nama je cilj da se obavezna lektira svede na razuman broj knjiga po izboru onih ljudi koji će odgovarati za svoj izbor i da opremimo školske biblioteke kao što smo zadnje dve godine uradili”, rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.  On je dodao da je cilj obavezne lektire da se kod dece stvori navika da čitaju, što do sada nije rađeno – nisu obnavljane biblioteke, niko se nije trudio da đacima približi knjigu. “Bibliotekari su svedeni na nekog ko izdaje knjige. To je postala sindikalna priča da kome god fali fond časova ide u biblioteku. Biblioteka mora da organizuje književne večeri, događaje, debate o pročitanom delu”, naglasio je ministar.

Lopte za sve osnovne škole u Srbiji

Sve osnovne škole u Srbiji dobiće lopte za fudbal, rukomet, odbojku i košarku, a cilj je sprečavanje gojaznosti kod dece i popularizacija sporta. Sve osnovne škole u Srbiji dobiće lopte za fudbal, rukomet, odbojku i košarku, a cilj je sprečavanje gojaznosti kod dece i popularizacija sporta. Za oko 1.200 škola u Srbiji namenjeno je oko 7.000 lopti.

Mladi iz Južne Amerike u Bečeju

Kancelarija za mlade opštine Bečej, od 11. do 17. aprila, je domaćin mladima iz Francuske Gvajane, južnoameričke države koja se graniči sa Brazilom, sa ciljem razvoja omladinske saradnje u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i svih onih sfera koje mogu doprineti edukaciji i razmeni iskustava mladih. Mladi, njih 18, u pratnji 4 profesora, tokom 6 dana boravka posetiće tri srednje škole, kulturno-umetnička društva, kulturno-istorijske i sportske objekte, kao i turističko – prirodna bogatstva naše opštine. Za poslednji dan predviđen je svečani prijem kod predsednika opštine Bečej, kom će prisustvovati i predstavnici ambasade Republike Francuske u Beogradu (Gvajana predstavlja prekomorsku teritoriju Francuske). Ovu omladinsku saradnju u potpunosti finansira Kancelarija za mlade opštine Bečej sa ciljem da 2019. godine organizuju uzvratnu posetu i da grupa mladih iz Bečeja oseti lepote južnoameričkih predela.
U ponedeljak, 16. aprila, za goste iz Francuske Gvajane biće upriličen prijem kod predsednika opštine Bečej, kome će prisustvovati i 3 predstavnika ambasade Republike Francuske u Beogradu. U prilogu Vam dostavljam zvaničan program svih aktivnosti u koje će biti uključeni mladi iz Bečeja i Francuske Gvajane, kao i oficijelni plakat omladinske razmene.

Predavanje o Pupinovoj borbi za Srbiju

U petak 13. aprila, u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada, predsednica Obrazovno istraživačkog društva “Mihajlo Pupin”, Aleksandra Ninković Tasić, održaće predavanje “Pupinova borba za Srbiju”. Predavanje počinje u 19 časova, a ulaz je slobodan. Aleksandra Ninković Tasić će tom prilikom predstaviti i svoju knjigu “Zvezdobrojci”, u kojoj se nalaze odlomci o odrastanju iz autobiografija Milutina Milankovića, Nikole Tesle i Mihajla Pupina. Zvezdobroj je stara srpska reč i znači nadareno dete – ono koje gleda u zvezde. Istorijski arhiv Grada Novog Sada nalazi se u ulici Filipa Višnjića 2a. Organizatori predavanja su Udruženje ratnih dobrovolјaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca “Obilić 1912-1918” Novi Sad i Istorijski arhiv Grada Novog Sada. U muzičkom delu programa nastupiće Pevačka grupa SKUD-a “Vila” iz Novog Sada.

Škola u Čantaviru dobila novi krov

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, plasirao je putem konkursa ove godine već stotinu pedeset miliona dinara namenjenih poboljšanju uslova obrazovanja u Vojvodini. Novi konkurs očekuje se nakon rebalansa pokrajinskog budžeta. Putem jednog od njih škola u selu Čantavir, dobila je novi krov. Osnovna škola “Janoš Hunjadi” u Čantaviru drugi je dom za pet stotina trideset učenika, dok u sklopu škole radi i zabavište koje pohađa stotinu dvadesetoro dece. Investiticijom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, saniran je krov zabavišta. “Krajem decembra završena je prva faza zamene krova u zabavištu, što je jedna od najvećih investicija u vrednosti od tri i po miliona dinara. To je jako važno za nas, i za decu i za zaposlene, i za celo selo”, rekla je Dora Sabo Kečenović, direktorka škole.
Sekretarijat je i ranije pomagao ovoj školi kroz nabavku računarske opreme vredne više stotina hiljada dinara, dok je Pokrajinska vlada pre više od pet godina sa trideset miliona dinara finansirala dogradnju ove škole. Ova i ostale obrazovane ustanove, po najavi resornog sekretara, mogu da računaju na podršku pokrajinske administracije i ubuduće. “Iz godine u godinu izdvajamo sve više i više novca u budžetu Autonomne pokrajine Vojvodina i, evo, ove godine smo isto tako već sproveli konkurs za sto pedeset miliona dinara i očekujemo još jedan konkurs, negde u junu – julu mesecu, nakon usvajanja rebalansa budžeta Autonomne pokrajine Vojvodina”, rekao je Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje. Konkursi nisu namenjeni samo izgradnji i rekonstrukciji objekata, već i njihovom opremanju, a osim škola, mogu da konkurišu i predškolske ustanove, kao i učenički domovi. https://www.youtube.com/watch?v=Nl1yq3ZxNdo

Solarni kolektori na školi “Kosta Trifković”

Osnovna škola “Kosta Trifković”, biće prva škola u Novom Sadu sa solarnim kolektorima za zagrevanje vode, a u planu im je i postavljanje solarnih panela za proizvodnju struje. Solarni kolektori trebalo bi da budu gotovi do kraja idućeg meseca. Do kraja maja, na krov OŠ “Kosta Trifković”, biće postavljena tri solarna kolektora za zagrevanje vode. Projekat je završen, a za nekoliko dana biće raspisan i konkurs za izvođača radova. Na taj korak škola se odlučila kako bi ušetedela energiju i smanjila račune za struju. Kolektor će biti postavljen na delu zgrade, koji ima najveći deo potrošnje vode, to je kuhinja, trpezarija i svlačionice, a kasnije će projektanti koji rade na tome videti kako mogu pokriti i sve druge sanitarne čvorove u školi. “Nakon solarnih kolektora, škola ima u planu i postavljanje solarnih panela. Prema prvim procenama, uloženi novac u te dve investicije, kroz uštedu energije vratio bi se za nepunih godinu dana”, kaže Milan Spasojević, direktor.
“U krovnoj konstrukciji imamo negde oko 40 ili preko 400 kvadrata, to bi bila jedna lepa elektrana gradskog tipa, škola je locirana tako prema istok, zapad što znači da je sunce non stop na krovu nema u blizini zgrade, nema drveća koji nadvisuje objekat što znači da bi potrošnja bila apsolutno rentabilna”, kaže. Kako bi uštedela energiju, škola je na jednom spratu ugradila led rasvetu i na taj način godišnji račun za električnu energiju umanjila za 100 hiljada dinara. Postavljanjem solarnih kolektora i panela, škola će biti uključena i u korišćenje obnovljivih izvora energije, a prema rečima direktora te škole, učenici će na praktičnom primeru videti koliki je značaj te energije za očuvanje životne sredine. Cilj im je, kako je istakao, da postanu potpuno ekološki osvešćena škola, po ugledu na obrazovne ustanove u Mađarskoj, Austriji i Sloveniji. https://www.youtube.com/watch?v=qbN3J4mVcbE

Romi oslobođeni plaćanja vrtića u S. Pazovi

I u ovoj školskoj godini deca romske nacionalnosti sa teritorije opštine Stara Pazova besplatno mogu boraviti u jednom od dva vrtića, a pritom su oslobođeni plaćanja radnog materijala, s obzirom da je opštinsko rukovodstvo za ove namene izdvojilo 15.000 dinara. Za 216 učenika od prvog do osmog razreda obezbeđen je školski pribor u ukupnoj vrednosti od 150.000 dinara, a 720.000 dinara namenjeno je za obezbeđivanje mesečnih karti za prevoz za srednjoškolce romske nacionalnosti koji ne moraju svakog meseca da izdvajaju od 3 do 6 hiljada dinara.
Nova mera podrške Romima koja se primenjuje od prethodne školske godine odnosi se na podršku najboljim srednjoškolcima koji imaju pravo na 12.000 dinara, a tokom prošle godine to pravo ostvarilo je 8 učenika.

Karlovačka osnovna škola:  Upis prvaka u toku

Upis dece rođene između 1. marta 2011. i 29. februara 2012. godine  u prvi razred Osnovne škole „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima u toku je  i trajaće do kraja aprila. Za upis je potrebno poneti detetov izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu dečjeg lekara, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i ličnu katru jednog roditelja. Upis se obavlja od ponedeljka do petka od 9 do 12 sati kod sekretara škole u kancelariji broj 22. Ukoliko su roditelji sprečeni da dođu pre podne, ostavljena im je mogunost da upišu dete ponedeljkom, utorkom i četvrtkom od 13 do 16 sati. U tom slučaju upis je u kancelarijama 31 i 35  pedagoško-psihološke službe. U školi napominju da će prilikom upisa dece roditelji, odnosno staratelji, dobiti poziv za testiranje i informaciju o nabavci uybenika za prvi razred. Sve informacije u vezi sa upisom dece u prvi razred mogu da se dobiju i pozivom na broj 021/881-639. Lane je u prvi razred upisano 76 đaka, što je višegodišnji prosek.

Obeležen Dan zaštite prirode

JKP “Gradsko zelenilo”, kao upravljač većeg broja zaštićenih područja na teritoriji Novog Sada, godinama unazad obeležilo je 11. april – Dan zaštite prirode. Ove godine je održan čas u prirodi – u Dunavskom parku, koji je spomenik prirode II kategorije. Učestvovaće učenici trećih razreda OŠ “Đorđe Natošević” koji su se u parku upoznali sa osnovnim vrednostima ovog spomenika prirode. Program je počeo u 11 časova ispred saletle u Dunavskom parku, najavljuju organizatori.
Nakon obilaska parka sa biolozima, deca su čula predavanje o značaju očuvanja čovekove okoline i reciklaže otpada. Za tu priliku su postavljene reciklažne korpe za otpatke: za PVC ambalažu, za organski i za ambalažni otpad (karton). Posle kratkog predaha i užine u parku, deca su imala priliku da razdvajaju otpad u korpe za reciklažu. Po prirodnim karakteristikama Srbija može da se nazove “Evropa u malom” sa ekosistemima od submediteranskog do subarktičkog tipa, a najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine proglašeni su za zaštićena područja i trenutno ih ima 463, a čine 6,53 odsto teritorije Srbije.
Dan zaštite prirode, 11. april ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine, kako bi se javnost podsetila na značaj očuvanja prirode Srbije. Tog dana 1949. godine prvi put je ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra – Spomenika prirode “Velika i Mala Ripaljka” u opštini Sokobanja. https://www.youtube.com/watch?v=K4QCajkV6kg

“Život i delo srpskih naučnika”: Alas ranoranilac, Milanković spavalica…

Mihailo Petrović Alas je na posao stizao u šest ujutru, Milutin Milanković je bio velika spavalica, bez kočnica Dobrivoja Božića niko u prvoj polovini 20. veka nije hteo da kupi vagon, a o Jovanu Cvijiću se mnogo pisalo u inostranstvu. Ovo su samo neke od zanimljivosti sadržane u ediciji “Život i delo srpskih naučnika”, u kojoj je do sada objavljeno 15 knjiga, šesnaesta je u štampi, a priprema se materijal za sedamnaestu. Urednik edicije, akademik Vladan Đorđević podseća da je inicijator osnivanja Odbora za proučavanje života i rada naučnika u Srbiji i naučnika srpskog porekla, koji će se baviti ovom edicijom, bio agrotehnolog akademik Miloje Sarić. Odbor je osnovan 1992. godine, ali je prva knjiga edicije izašla tek 1996. godine.
 U međuvremenu Odbor je napravio spisak od oko 200 naučnika iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničkih i medicinskih nauka, velikog raspona, te je tako Pavle Ergenđelac rođen 1766. godine, a najmlađi je Branko Popović rođen 1934. Na oko 8.500 stranica obrađene su biografije 186 naučnika sa punim bibliografskim podacima.
Đorđević za Tanjug kaže da se krajem 18. i početkom 19. veka nije moglo očekivati da se naučnici cene po tome koliko radova su objavili u časopisima ili koliko su drugi naučnici citirali njihove radove. “U njihovom radu bilo je mnogo prosvetiteljstva, trebalo je prosvetiti narod. Kada posmatrate opus Milana Jovanovića Batuta, jednog od osnivača Medicinskog fakulteta, kod njega nećete naći mnogo pravih naučnih radova, ali njegove zasluge u prosvetiteljskom radu bile su ogromne”, primetio je Đorđević objašnjavajući kriterijume za izbor naučnika koji će se naći u ediciji.
Kod naučnika koji su kasnije živeli i radili, kada se Srbija osamostalila i ojačala veze sa inostranstvom, cenio se njihov istinski naučni doprinos, broj kvalitetnih radova štampan i kod nas i u inostranstvu, citiranost tih radova, koliko su bili cenjeni u inostranstvu pa su se tu našli Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Jovan Cvijić, Milutin Milanković.
“O Jovanu Cvijiću je neverovatno mnogo pisano u inostranstvu iako je sve što je uradio – uradio ovde, a bio je neverovatno cenjen van zemlje”, konstatovao je Đorđević. On navodi da su naučnici nekada imali mirniji život, nisu imali kompjutere, pisali su olovkom na hartiji i uprkos tome objavljivali su vrlo obimne knjige. “To su ljudi koji su imali neverovatno strpljenje, a svako od njih je imao dosta težak život. Mnogi su potekli sa sela. Recimo Jovan Žujović i Sarić potekli su iz sela Nemenikuće sa Kosmaja. Danas se tamo kolima stigne za sat i po, ali tada je to bilo strašno daleko od Beograda i ne verujem da su oni pre nego što su došli na studije i jedan jedini put bili u Beogradu”, ispričao je Đorđević i dodao da je recimo matematičar Mirko Stojaković, član SANU i profesor u Novom Sadu, odrastao u domu za ratnu siročad.
Urednik edicije posebnu pažnju skreće na Petrovića Alasa, od čijeg rođenja se navršava 150 godina. “Možda će neko ove godine reći da je on bio naš najveći matematičar. Neko priča da je to Jovan Karamata. Mika Alas je konstruisao prvi analogni računar na svetu koji je bio izložen i nagrađen u Parizu. Pokušao je i da matematiku koristi u proučavanju različitih društvenih fenomena pa se smatra pretečom kibernetike”, istakao je on. Đorđević podseća i da je Alas bio dobar prijatelj sa Milankovićem. Oni su na univerzitetu delili sobu, ali su se vrlo retko sretali u njoj, jer Mihailo Petrović Alas kao dobar ribar imao je naviku da ustaje strašno rano i dolazi na posao u šest sati ujutru, a Milanković je bio velika spavalica i spavao je do podneva i ostajao na poslu do 23-00. Postoji anegdota da je Milanković bukvalno naterao Alasa da ono što je napisao prevede na francuski, rekavši: Ako ostane na srpskom, onda ćemo tu tvoju knjigu razumeti samo ti i ja. Šteta je”, kazao je Đorđević.

“Gaša Šeptrlja” u bioskopima

Film “Gaša Šeprtlja” (Gaston Lagaffe), zasnovan na čuvenom stripu Andrea Frankena, koji je režirao Pjer-Fransoe Martin-Lavala, od 5. aprila je  na redovnom repertoaru srpskih bioskopa .  Strip “Gaša Šeprtlja” pojavio se 28. februara 1957. u belgijskom magazinu “Spiru” i uvršten je u “Mondov” spisak “100 najboljih knjiga 20. veka”. “Gaša Šeprtlja” je i u Srbiji jedan od najpopularnijih stripova. Izlazi od 1965, a nedavno je dovršeno objavljivanje celokupnog serijala na srpskom jeziku u šest knjiga, u prevodu Đorđa Dimitrijevića i na osnovu francuskog kanonskog izdanja, uključujući i table koje do sada nisu objavljivane u Srbiji i regionu.

Prolećni festival zdravlja – Za zdravo potomstvo

Pod sloganom “Za zdravo potomstvo”, u četvrtak i petak, 12. i 13. aprila u Domu Vojske Srbije u Beogradu, biće održan 17. Prolećni festival zdravlja. Posetioci bez zdravstvene knjižice i čekanja moći će da provere svoje zdravlje, da čuju predavanja o aktuelnim temama iz oblasti medicine i posavetuju se sa lekarima, saopštili su organizatori.

Vremeplov: Uređivanje Botaničke bašte na Paliluli

Na današnji dan 12. aprila 1890 godine počelo je uređivanje beogradske Botaničke bašte na Paliluli. Prva Bašta podignuta je 1855. u dvorištu konaka knjeginje Ljubice Obrenović. Na molbu srpskog prirodnjaka Josifa Pančića, Ministarstvo prosvete Srbije je 1874. odredilo mesto za Botaničku baštu na kraju Dunavske ulice, ali je Bašta uništena 1888. prilikom izlivanja Dunava. Tada je kralj Milan Obrenović poklonio gradu imanje na Paliluli, pod uslovom da Botanička bašta bude nazvana “Jevremovac”, u znak sećanja na njegovog dedu Jevrema Obrenovića. Rođenog brata knjaza Miloša. Zastakljena bašta podignuta je 1892. Jevremovac je ostao trajna, do danas očuvana zadužbina Kralja Milana Obrenovića.

Vremeplov: Lansiran kosmički brod sa prvim kosmonautom

U orbitu oko Zemlje na današnji dan 12. aprila 1961. godine lansiran je sovjetski kosmički brod “Vastok I” s majorom Jurijem Gagarinom (28), prvim svetskim kosmonautom. Brod je načinio krug oko planete za 108 minuta, krećući se maksimalnom brzinom od 28.000 kilometara na čas, na najvećoj udaljenosti od Zemlje 327 kilometara.

Vremeplov: Ofanziva JA na Sremskom frontu

Na  današnji dan 12. aprila 1945. godine posle višemesečnih rovovskih borbi, počela je ofanziva Jugoslovenske armije u Drugom svetskom ratu na Sremskom frontu, okončana probijanjem nemačke odbrane, što je omogućilo završne operacije za oslobođenje Jugoslavije. Cena proboja bila je veoma visoka: poginulo je najmanje 30.000 novomobilisanih mladića iz Srbije, poslatih na Sremski front praktično bez obuke.

Vremeplov: Nemačke trupe zauzele Beograd

Nemačke trupe zauzele su na današnji dan 12. aprila1941.  u Drugom svetskom ratu Beograd. Prestonicu Jugoslavije, koja je prethodno proglašena za nebranjeni grad, zaposeo je tada jedan nemački poručnik koji je, sa svojim vodom, desantnim čamcem prešao Dunav iz Banata.

Vremeplov: Umro Ruzvelt

Na današnji dan 12. aprila 1945 godine umro je američki državnik Frenklin Delano Ruzvelt, predsednik SAD od 1932. Iako od 1921. paralizovan, godine 1928. postao je guverner države Njujork, a kao kandidat Demokratske stranke prvi put je izabran za predsednika u vreme velike ekonomske krize. Drugi put je izabran 1936, treći put 1940, a četvrti put 1944, što je jedinstven slučaj u istoriji SAD. Ublažio je krizu političko-ekonomskim konceptom poznatim kao “Nju dil” (Nova pogodba), odnosno socijalnim i privrednim reformama. Rukovodio se politikom “dobrog susedstva” prema latinoameričkim zemljama, a sa Sovjetskim Savezom je uspostavio diplomatske odnose. Objavio je 1941. Povelju o četiri slobode: misli, vere, od bede i od straha. Te godine je njegovom zaslugom usvojen Zakon o zajmu i najmu, što je SAD pripremilo za ratne napore. Napustio je tradicionalnu politiku izolacionizma i energično je stao na stranu antihitlerovske koalicije u Drugom svetskom ratu, što će se pokazati kao prelom u spoljnoj politici SAD, i početak novog kursa koji traje i danas.

I Karleuša saslušana zbog propagande protiv MMR-a

Pevačica Jelena Karleuša u utorak je saslušana u beogradskoj policiji u okviru predistražnog postupka za utvrđivanje odgovornosti javnih ličnosti koje šire propagandu protiv vakcinacije dece MMR vakcinom. Blic je preneo da se u prijavi protiv Karleuše navodi da je izazivala paniku svojim objavama na društvenim mrežama o navodnoj štetnosti vakcine, koja decu štiti od malih boginja, rubeola i zauški

Šarčević: Nastavnici više neće moći da organizuju privatna putovanja

Nastavnici više neće moći da organizuju privatna putovanja za učenike u školama, predviđeno je novim Pravilnikom o đačkim ekskurzijama, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.  “Po novom pravilniku svaki od nastavnika će morati da traži dozvolu od uprave škole ukoliko želi da organizuje nešto sa školskom decom u protivnom biće kažnjen”, rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.
Ministar prosvete Mladen Šarčević. je dodao da je na direktoru osnovne škole “Kardorđe” da sagleda da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv nastavnice koja je učenike te škole vodila na privatno putovanje za Uskrs u Amsterdam.On kaže da su privatna putovanja koje nastavnici organizuju sa roditeljima postala nepisano pravilo, da je slučaj iz OŠ “Karađorđe” otvorio “Pandorinu kutiju”. Podseća da je važno gde je takvo putovanje ugovarano, te ukoliko je nastavnica to radila u školi direktor mora da pokrene disciplinski postupak. “Postoje procedure, javne nabavke u organizovanju ekskurzija. Ukoliko skupite grupu dece vi ste zaobišli sve moguće procedure i napravili sebi posao. Ovde je interes dnevnice i zarade, a ne bezbednost dece”, rekao je Šarčević.
Ministar je ukazao da je odgovornost na direktorima škola i ako zna i ako ne zna da nastavnici organizuju takva putovanja.  “Ako nastavnik to radi, a da direktor ne zna, onda je problem sa direktorom. Ako direktor zna, a žmuri na jedno oko, onda je u dilu sa nastavnikom, jer će mu možda ovaj sutra dati većinu na reizboru. E to više neće moći”, naglasio je ministar. On je dodao da škole mogu legitimno da organizuju ekskurzije, studijske programe preko Tempus kancelarije, Erazmus plus projekata. “Direktor škole će snositi velike posledice, kao što će snositi posledice ako ne prijavi nasilje. Ako 15 njih budu smenjeni zbog takvih propusta , onda će i drugi stati na crtu”, zaključio je ministar.

Nastavnica: Deca su videla i gore stvari od ta tri izloga

Nastavnici u beogradskoj Osnovnoj školi “Karađorđe”, Vladanki Jakšić, preti kazna, jer je samostalno u organizaciji s roditeljima za jedan broj đaka organizovala putovanje u Amsterdamu i tom prilikom ih u jutarnjim satima provela kroz ulicu “crvenih fenjera”. Resorni ministar Mladen Šarčević kaže da po novom pravilniku više neće moći da se organizuju privatna putovanja za učenike, već da će za to prosvetari morati da traže dozvolu od uprave škole.
Godišnji odmor i školski prolećni raspust, nastavnica Vladanka Jakšić iskoristila je da grupu osmaka i učenika gimnazija, odvede u obilazak Minhena, Beča i Amsterdama. Za N1 objašnjava da je putovanje za njih četrnaestoro organizovala u dogovoru sa roditeljima van škole. “Moja ideja je da pomognem roditeljima koji ne mogu da povedu decu porodično negde, jer je to jako skupo, da makar pošalju dete, da vidi nešto, da obiđe malo Evrope, da vidi nekog sveta, to je to, nemam zaradu od toga”, rekla je Vladanka Jakšić, nastavnica fizičkog u OŠ “Karađorđe”.
Putovanje u Amsterdam uključivalo je i između ostalog i obilazak ulice “crvenih fenjera”. Zbog toga je resorni ministar najavio pokretanje postupka protiv nastavnice. Na pitanje po kom osnovu, jer putovanje nije bilo u organizaciji škole, ministar odgovara da nije sudija. – Ja mogu da pokrenem inicijativu da direktor škole pogleda disciplinski pravilnik i vidi da li neko može da organizuje putovanja mimo svih pravila i da li su to putovanja planirana prema programu rada škole. Novi pravilnik o ekskurzijama je gotov, gde će jasno stajati ovo o čemu vi i ja pričamo – ko god želi da napravi nešto što se zove studijsko putovanje, što nije ekskurzija, postojaće pravila za to – rekao je Šarčević.

U toj ulici postiji i vrtić, i tu deca žive

Nastavnica Vladanka Jakšić, međutim, veruje da nije prekršila nijedno pravilo: organizaciju je kaže napravila sa turističkom agencijom po proceduri, a tokom putovanja deca su bila pod stalnom kontrolom. Navodi i da ne vidi šta je sporno što su deca obišla deo grada posvećen zabavi za odrasle u 10 sati ujutu. – U Amsterdamu takođe žive deca, dakle u toj ulici postoji vrtić, u toj ulici žive ljudi. Bila je dobra reakcija jednog mog učenika, kad smo izašli iz ulice, a on je rekao – i to je to razredna, i to je to, jer njima je to ništa, oni su videli mnogo gore stvari za svojih 14 godina, nego ta tri izloga – navodi nastavnica.

Roditelj: “Ne vidim nikakav problem”

Dejan Pajkić je na putovanje poslao svoje troje dece. Kaže da je bio upoznat da će posetiti amsterdamske znamenitosti. – Nisam tome pridavao nikakvu pažnju, ne vidim to kao neki razlog da te posete nije trebalo da bude. Poslali smo ih preko agencije, to nije bilo u organizaciji škole, ne vidim nikakav problem u vezi sa tim – kaže taj roditelj.

Božović: A šta se sve javno emituje…

Za sociologa Ratka Božovića, čitava priča predstavlja licemerstvo, ako se uzme u obzir sadržaj koji se emituje u javnom prostoru, čemu su i mlađa deca izložena. – Nikakav problem nije to što su deca prošla kroz tu ulicu, to je informacija, tipična za taj grad i konačno to je jedna informacija, jedno znanje i saznanje šta je u tom gradu prisutno, kao što je veliki problem i ozbiljni problem što mi imamo medije sa nacionalnom frekvencijom gde možemo videti eksplicitan seks i konačno nasilje koje i zapravo postiče i nasilje u samoj realnosti”, kaže Božović. Božović posebno ističe sadržaj pojedinih tabloida koji ne prezaju da na naslovnim stranama imaju fotografije sa eksplicitinim sadržajem.

Ministar: Oduzeti decu roditeljima koji neće da ih vakcinišu!

Podržao bih oštrije sankcionisanje roditelja koji ugrožavaju svoju decu nevakcinisanjem, kao što je to slučaj u civilizovanom svetu, gde se deca oduzimaju roditeljima u takvim slučajevima, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. On je rekao da će nevakcinisana deca pohađati nastavu jer je osnovno obrazovanje obavezno, ali će njihovi roditelji biti materijalno kažnjavani u skladu sa zakonom, po kojem je u Srbiji vakcinacija obavezna.
On je, međutim, za “Kurir” ocenio da je Srbiji potreban oštriji zakon prema antivakcinašima. – Znate, u Americi vam za takve stvari posle nekoliko opomena izuzmu dete iz porodice. Imamo 12 mrtvih od morbila, stvar je vrlo ozbiljna – upozorio je ministar prosvete. On je pojasnio da u sve treba da se uključi i ministar za rad i socijalnu zaštitu Zoran Đorđević, kao i da treba da se menja Zakon o porodici. – Mada i sada u njemu postoji član o zanemarivanju dece… Ja bih taj zakon podržao. O čemu mi pričamo? Ovde neko svesno ugrožava život i svoje i druge dece – kaže ministar, koji je upitao ko će da odgovara za 12 mrtvih.
On je šokiran što su neki roditleji slušali laike na televiziji, a ne lekare od kojih je svaki vakcinisao svoju decu. Ipak Šarčević naglašava da kažnjavanje nije jedino rešenje i da mora da se stvori poštovanje između škole i roditelja koji rade kao tim u interesu deteta. – Nakon Drugog svetskog rata Jugoslavija je imala smrtnost odojčadi ispod pet promila, bili smo jedna od visoko zdravstveno bezbednih zemalja, a sada smo posle toliko decenija nazadovali. Država treba da bude uporna, dosledna i jaka, a svi smo pomalo zakazali kada je reč o vakcinaciji. Porodice su mislile da to nije važno, država nije radila šta treba. Ova smrtnost sada nije mali incident. Najvažniji je interes deteta, kad god neko ima dilemu o nečemu, ja uvek kažem da gledamo dobrobit dece – rekao je Šarčević.

Maloletnici uništili podnu rasvetu u Novim Banovcima

Grupa maloletnih delikvenata, za koje se pretpostavlja da se u kasnim večernjim satima okupljaju u dvorištu Osnovne škole u Novim Banovcima, na jedan od najvećih hrišćanskih praznika Uskrs, u nedelju oko 21.30 kamenicama su razbili skupu dekorativnu podnu rasvetu na platou ispred Doma kulture. Procenjena vrednost pričinjene štete je oko 500 evra, a ukoliko se tome doda zamena podnih instalacije šteta bi mogla da bude daleko veća. Podsećamo, radovi na postavljanju podnih reflektora izvode se u okviru detaljnog uređenja centralne građevinske zone kojim se rekonstruiše Školska ulica prema spustu ka Dunavu i prostor oko hrama Svetog Vasilija Ostroškog, Doma kulture, Osnovne škole i Doma zdravlja, a koje sa preko 50 miliona dinara zajednički finansiraju Ministarstvo privrede i Opština Stara Pazova.

Ukrajina odobrila uvoz više od 13.000 ruskih knjiga

Državni komitet za radioteleviziju Ukrajine objavio je listu odobrenih ruskih knjiga koje se mogu uvesti u tu zemlju, a na kojoj se nalazi 13.381 naslov. Kako navodi Tass, pozivajući se na objavljenu listu, Komitet je samo ove godine odobrio uvoz blizu 4.500 ruskih knjiga u Ukrajinu. Ranije, objavljena je lista zabranjenih knjiga iz Rusije i samoproglašenih Republika Luganska i Donjecka, navodi Tass, dodajući da se na toj listi našlo 165 knjiga. Kako je opisao zvanični Kijev, te knjige “podrivaju (ukrajinsku) nezavisnost”, “propagiraju nasilje” i za cilj imaju da “izazivaju nacionalnu, rasnu i versku mržnju”. Početkom 2017. godine, u Ukrajini je donet zakon koji zabranjuje uvoz “stranih proizvoda” koji se smatraju “antiukrajinskim”. Aprila iste godine, započeta je primena tog zakona tako što je vlada potvrdila odredbu o obaveznom povlačenju štampanih materijala proizvedenih u Rusiji ako su u Ukrajinu uvezeni bez odgovarajuće dozvole, navodi Tas s. Za kršenje zakona propisana novčana kazna. Za dozvolu ili zabranu distribucije ruskih knjiga u Ukrajini nadležan je Državni komitet za radioteleviziju, koji odluku donosi na osnovu zaključaka saveta stručnjaka.

By admin