Vesti – 13.04.2018.

Odgovornost za Cilj 4: GNA od 22. aprila
Zemlje u razvoju izvršavaju obaveze prema finansiranju obrazovanja

Ovogodišnja Globalna nedelja akcije za obrazovanje (GAWE) biće održana između 22. i 28. aprila. Fokus je na odgovornosti za uspešno realizovanje četvrtog razvojnog cilja  (SDG4) – “Osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promovisanje mogućnosti doživotnog učenja za sve” kroz  patricipaciju građana. GAWE 2018  pod nazivom “Odgovornost za SDG4 kroz učešće građana”, nastaviće se  do pune  implementaciju SDG4 agende. To  je nedelja akcije u kojoj učestvuju sindikati, udruženja prosvetnih radnika, kao i  organizacije iz državnog i nevladinog sektora koje se bave pitanjem obrazovanja. To je prilika da se progovori i o ciljevima Obrazovanja 2015-2030  i akcija koja je svake godine sve masovnija.
Ovogodišnja (na najvišem nivou) međunarodna konferencija o obrazovanju, održana u  februaru  u Dakaru  (Senegal) o dopunjavanju Globalnog partnerstva za obrazovanje (GPE) mogla bi biti značajna prekretnica u finansiranju Obrazovanja za sve. Globalna  kampanja za obrazovanje (GCE) pozdravlja odlučnost predsednika Maki Sala koji se obavezao da će povećati udeo obrazovnih troškova na 25% budžeta, a takođe i uplatiti sredstva u Fond (za budućnost) u iznosu od 2 miliona dolara. Senegal je  iako zemlja u razvoju takom postao prva zemlja-partner koja je svojim doprinosom Fondu, dokazala posvećenost unapređenju obrazovanja kako u zemlji, tako i na globalnom nivou. GCE je pohvalila i francuskog predsednika Makrona koji je Obrazovanje za sve postavio u  sam vrh svoje  spoljne politike, a pomoć od 2 miliona evra, ocenila kao posvećenost GPE-u. Međutim i dalje ostaje, kao najvažnija obaveza za međunarodnu zajednicu  da obezbedi oko 30 milijardi dolara za obrazovne sisteme zemalja u razvoju.
Naš sindikat će i ove godine podržati ovu akciju, a između ostalog i organizovati, sada već tradicionalne, konkurse za najbolji pisani i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola iz AP Vojvodine na temu ovogodišnje nedelje akcije.

Imamo samo 12 godina da postignemo SDG4. Pridružite se!


Od ponedeljka PISA po drugi put u Srbiji

Međunarodno PISA testiranje za sve petnaestogodišnjake u Srbiji počinje 16. aprila i trajaće do početka juna. Osim jezičke, matematičke i naučne pismenosti testiraće se i finansijska pismenost, a testiranje će se sprovesti u 222 škole, a biće obuhvaćeno oko 8.000 učenika prve godine srednje škole i mali broj osmaka. Novina ovog ciklusa je da se testiranje obavlja elektronski – papir i olovka je potpuno zamenjen računarom, što jeste blisko generaciji koja polaže testove.
Rezultati će biti zvanično objavljeni u decembru 2019, a objaviće ih OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) za svih 80 zemalja koje učestvuju u istraživanju.
Poslednje PISA testiranje u Srbiji sprovedeno je 2012. i pokazalo je da učenici u Srbiji ne znaju da primene naučeno gradivo i da je njihovo funkcionalno znanje ispod OECD proseka. Srbija nije učestvovala na poslednjem PISA testiranju održanom 2015, jer nisu bila obezbeđena sredstva za to i obavljene tehničke pripreme. PISA testiranje prvi put je organizovano u Srbiji 2003, a broj zemalja koje učestvuju na testiranju stalno se povećava. Na tom međunarodnom istraživanju, koje se održava svake treće godine, najbolje rezultate godinama imali đaci iz Singapura i Tajlanda, a među evropskim zemljama Finska.

Nova zanimanja: specijalista za teleportaciju, uzgajivač veštačkih organa…

U Beogradu je juče održane konferencija o obrazovanju sa koje je premijerka Ana Brnabić poručila da je kvalitetno obrazovanje više nego ikada temelj uspešnog društva i da Vlada Srbije mora da odgovori na izazov kako školovati mlade za zanimanja koja će postojati u budućnosti. Govoreći na temu “Obrazovanje u Srbiji – poslovi za budućnost”, Brnabić je ukazala da se u svetu dešavaju velike promene koje su izazvane novim tehnologijama.
Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, današnji osnovci će se baviti zanimanjima koja danas još uvek ne postoje, dok će današnja zanimanja zameniti mašine i veštačka inteligencija. Neka od novih zanimanja, kaže Brnabić, biće na primer stručnjak za produženje života, virtuelni advokat, specijalista za teleportaciju, programer za stres, robotski veterinar, uzgajivač veštačkih organa… “Razvojem novih tehnologija očekuje se da će današnji mladi raditi u više od 10 zanimanja u različitim oblastima, a školovanje za jedno zanimanje biće prava retkost. Imajući sve to u vidu, mi kao odgovorna vlada moramo da damo odgovor kako školovati mlade za buduća zanimanja koja teško možemo da zamislimo”, navela je premijerka. http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/nova-zanimanja-bice-specijalista-za-teleportaciju-uzgajivac-vestackih-organa…_908804.html

Fond za mlade talente: Konačan spisak dobitnika “Dositeje” posle 16. aprila

Ministarstvo omladine i sporta – Fond za mlade talente konačne liste ovogodišnjih stipendista objaviće između 16. i 20. marta i tada će se znati kojih će 900 studenata završnih godina osnovnih akademskih studija i do 400 studenata završnih godina master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za ovu školsku godinu dobijati stipendije “Dositeja”. Na ovogodišnji konkurs Fonda, koji je trajao od 30. decembra 2017. godine do 31. januara 2018. godine, prijavilo se ukupno 1.867 kandidata. Na sajtu Fonda objavljena je lista preliminarnih rezultata i svi kandidati koji su podneli prijave na konkurs mogli su podneti primedbe Fondu za mlade talente najkasnije do 29. marta.
Da podsetimo, od 2008, kada je Ministarstvo omladine i sporta počelo da stipendira najbolje studente, broj se s 1.000 povećao na ovogodišnjih 1.300 stipendija, a po obećanju ministra omladine i sporta Valje Udovičića, taj trend će se nastaviti.
I ove godine u konkurenciji za ovu prestižnu stipendiju su studenti završnih godina osnovnih, master i integrisanih akademskih studija na državnim fakultetima s prosekom ocena najmanje 8,5. Uslov je i da su državljani Republike Srbije ili da imaju status izbeglice, da u Srbiji imaju prebivalište, odnosno boravište, da su položili sve ispite iz prethodnih godina i da nemaju više od 25 godina ako su na osnovnim, i 27 godina ako su na master ili integrisanim studijama. Svi koji stipendiju dobiju obavezuju se da će, posle završetka studija, pet godina raditi u zemlji, ili, ukoliko ne mogu da nađu posao, tri godine biti na evidenciji Tržišta rada.
Važno je još napomenuti i da nije moguće dobijati dve stipendije iz državnog budžeta, tako da stipendisti “Dositeje” ne mogu imati i stipendiju Ministarstva prosvete i obranuto. S obzirom na to da će se konačna lista ovogodišnjih dobitnika deset mesečnih stipendija od po 30.000 dinara znati u drugoj polovini aprila, sva je prilika da će se i ove godine nastaviti uobičajena praksa da se prvih pet rata stipendije isplati odjednom do kraja ovog meseca, a zatim će uslediti mesečne isplate, pa dvomesečna pauza u julu i avgustu, te ostatak, opet u mesečnim ratama, do kraja godine.

Pored stipendija Fond obezbeđuje stručne prakse i zapošljavanja

Pored mesečnih stipendija, Fond za mlade talente svojim stipendistima, kroz saradnju sa značajnim institucijama kao što su NIS Gasprom njeft, Narodna biblioteka Srbije, Srpska akademija nauka i umetnosti, kompanija Majkrosoft, Francuski institut u Srbiji, Telenor, Peksim fondacija, Politika, Naučno tehnološki park u Beogradu, NALED, obezbedio je mogućnost stručnih praksi i zapošljavanja, kao i niz dodatnih aktivnosti i pogodnosti koje im mogu pružiti značajnu podršku u daljem školovanju i stručnom usavršavanju.        

Stipendije “Dositeja” i za studije u inostranstvu i nagrade srednjoškolcima

Odlukom Vlade Srbije, Ministarstvo omladine i sporta preko Fonda za mlade talente godišnje stipendira i nagrađuje više od 3.100 učenika srednjih škola i studenata, te je do danas nagrade ili stipendije dobilo više od 23.000 studenata i srednjoškolaca, a država je za te namene odvojila šest milijardi dinara. Pored stipendija za studije u zemlji, Fond stipendira i studije u inostranstvu, a nagrađuje i najuspešnije srednjoškolce. Od 2010. ove stipendije i nagrade nose ime “Dositeja”, u spomen na najpoznatijeg srpskog prosvetitelja i reformatora Dositeja Obradovića.

Rektor UNS-a: Svetsko uzdizanje na vekovnim temeljima

Uzdizanje Univerziteta u Novom Sadu na relevantnim svetskim rang listama poslednjih godina rezultat je i jasno definisanih ciljeva za rad na njihovom ostvarenju Uzdizanje Univerziteta u Novom Sadu na relevantnim svetskim rang listama poslednjih godina za njegovog rektora profesora dr Dušana Nikolića rezultat je jasno definisanih ciljeva i određenih vremenskih i prostornih okvira za rad na njihovom ostvarenju, kao i saznanje da trajanje ove institucije niti počinje, niti se završava sa sadašnjim rukovodstvom; nego su razlozi u vremenu koje je prethodilo nastanku, danas, druge po veličini akademske zajednice u našoj zemlji. „Temelji visokog obrazovanja na prostoru današnje Vojvodine i Srbije u celini, postavljeni su oko 1740, osnivanjem Visarionovog kolegijuma u Novom Sadu. Među najznačajnijim pretečama današnjeg novosadskog univerziteta su Norma – škola za obrazovanje srpskih učitelja, osnovana 1778. u Somboru, i Preparandija, osnovana 1812. u Sentandreji, čije je sedište 1816. preseljeno u Sombor. Na razvoj naučne misli od 19. veka posebno je uticala Matica srpska – nastarija kulturna i naučna institucija srpskog naroda, osnovana 1826. u Pešti, koja je 1864. preseljena u Novi Sad“, kaže dr Dušan Nikolić.
Po rečima rektora, pravci razvoja UNS-a u značajnoj meri uslovljeni su prilikama u društvu, kao i onima koje se mogu očekivati u bližem i širem okruženju i zato je važno realno sagledati postojeće stanje i dobro proceniti šta će se događati u budućnosti. „Primarni cilj je da Univerzitet u Novom Sadu bude prestižna i u svetu poznata institucija, iza koje stoje vrhunski rezultati u oblasti nauke, obrazovanja i inovacija“, kaže dr Nikolić.“ Možemo reći da UNS danas ima jednu od vodećih uloga u regionu, priznat je i poznat u Evropi, a od nedavno spada među malobrojne institucije koje imaju rastući uticaj na globalnom planu. O tome uverljivo svedoče nedavno održana svetska konferencija o migracijama, ministarska i rektorska konferencija, organizovane septembra prošle godine u sklopu programa saradnje 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Kine.“

Rangiranje UNS-a

Univerzitet u Novom Sadu do sada je rangiran na više svetskih rang lista. Na Lajden rang listi iz prošle godine nalazi se na 721. mestu, na LjS rang listi, po oblastima, ove godine nalazi se između 201. i 250. mesta u oblasti poljoprivrede i šumarstva, na Šangajskoj, po akademskim predmetima, rangiran je između 101. i 150. mesta u oblasti prehrambene tehnologije, između 201. i 300. mesta u oblasti sporta i između 401. i 500. mesta u oblasti matematike. Na ovogodišnjoj Vebometriks rang listi rangiran je na 1.108. mestu, a na globalnoj rang listi univerziteta prema akademskim performansama URAP u školskoj 2017/2018. pozicioniran je na drugom mestu u Srbiji i 860. mestu u svetu.

Stotinu novih sadnica u akciji „Za lepši i čistiji vazduh“ u Beočinu

Kancelarija za mlade organizovala je nedavno akciju ozelenjavanja pod sloganom „Za lepši i čistiji vazduh“ u Beočinu. Uz pomoć  Fabrike cementa „Lafarž” u gradskom parku, Špicer bašti, i u dvorištima OŠ „Jovan Grčić Milenko“i  Predškolske ustanove „Ljuba Stanković“ posađeno je stotinu sadnica bora, tuje, lipe, breze i kestena, koje je donirala beočinska fabrika cementa. U ozelenjavanju Kancelarija za mlade imala je podršku i lokalne samouprave. „Zahvalni smo žiteljima Beočina, pre svega mladima, koji su se odazvali akciji ozelenjavanja, kao i zaposlenima u javno – komunalnim preduzećima „Beočin” i „Toplana” i JP Nacionalni park Fruška gora koji su doprineli da akcija bude uspešno sprovedena“, kazala je koordinatorka Kancelarije za mlade Anđelka Radovanović i najavila da će se u narednom periodu raditi s volonterima na uređenju tri beočinska parka. Po njenim rečima u proteklom periodu kancelarija je bila aktivna u organizovanju više humanitarnih akcija. „Skupljali smo prošle godine  odeću i obuću za decu povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, učestovali u akciji „Čepom do osmeha”, a na kraju 2017.  spremili smo novogodišnje poklon paketiće  za mališane iz socijalno ugroženih pordica, u čemu je kancelarija imala pomoć od Osnovne škole u Beočinu“, kazala je koordinatorka Anđelka Radovanović.

Gradiće se škola i vrtić na Novoj Detelinari

Planom detaljne regulacije područja između ulica Janka Veselinovića, Stevana Mokranjca, Hadži Ruvimove i Veselina Masleše, koji je na javnom uvidu do 21. aprila, većina prostora namenjena je za stanovanje. Između ulica Ilije Birčanina i Stevana Mokranjca predviđeno je višeporodično stanovanje, dok su srednja škola i opštegradski centri planirani uz Hadži Ruvimovu i Veselina Masleše. U okviru stambene zone predviđeni su i sadržaji javnih službi, poput predškolske ustanove i osnovne škole, a urbanisti predlažu i da se nedostatak prostora za parkiranje vozila reši izgradnjom javne garaže.
Kapacitet planiranih obrazovnih ustanova treba da zadovolji potrebe stanovništva, u skladu sa projekcijama demografskog razvoja, pa je predškolska ustanova planirana za 240 dece, a osnovna i srednja škola za po 600 učenika, i predviđen je rad u jednoj smeni. Predškolska ustanova imaće prizemlje i potkrovlje ili jedan sprat (P+1, ili P+Pk), evntualno oba (P+1+Pk), dok je indeks zauzetosti parcele 25 odsto, sa tolerancijom do deset odsto više. Planirano je da zgrade osnovne i srednje škole imaju po dva sprata (P+2) i zauzimaće 25 odsto parcele, odnosno 30. U okviru školskih kompleksa predviđene su fikulturne sale i otvoreni sportski tereni, a interesantno je da urbanisti predlažu da sale u obe škole budu delimično ili potpuno ukopane, i iznad njih bi se nalazili otvoreni tereni ili pak zelene površine. Za komplekse javnih službi, predškolsku ustanovu, osnovnu i srednju školu obavezna je izrada urbanističkog projekta.

Lopte za sve osnovne škole u Srbiji

Sve osnovne škole u Srbiji dobiće lopte za fudbal, rukomet, odbojku i košarku, a cilj je sprečavanje gojaznosti kod dece i popularizacija sporta. Za oko 1.200 škola u Srbiji namenjeno je oko 7.000 lopti. Lopte su donacija kompanije Marbo Product, a ugovor su 10. aprila potpisali direktor te kompanije Nenad Miščević i ministar prosvete Mladen Šarčević. Ministar prosvete naglasio je da je svaka donacija važna, da je u sklopu reforme obrazovanja težište na mnogim agendama a jedna od njih je sport. “Profesionalne lopte su nešto što je uvek potrebno školama”, rekao je Šarčević i dodao da će broj lopti koje će škole dobiti zavisiti od broja učenika.
Generalni direktor kompanije Marbo Product Nenad Miščević da je cilj da se ovom donacijom promoviše sport, rast i razvoj dece na principima zdravih stilova života. “Popularizacija sporta je najbolja i borbi protiv gojaznosti”, rekao je Miščević i dodao da će osim škola u Srbiji lopte dobiti i sve osnovne škole u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Projekat “Sport u škole”  u 35 OŠ  u Novom Sadu

Roditelji su mahom saglasni u stavu da nastava fizičkog vaspitanja nije dovoljno efikasna i da se ne sprovodi adekvatno. Većina se požalila na cenu bavljenja sportom, ali i na to da bi na nivou lokalnih samouprava trebalo više ulagati u bavljenje sportom dece i mladih. Neki sa kojima smo razgovarali su okrivili razvijanje tehnologije i virtuelnog sveta za opadanje interesovanja dece za sportove. Uprkos sve skupljim članarinama škola sportova, deca u Novom Sadu imaju priliku i da se besplatno bave sportom pod nadzorom trenera i mentora zahvaljujuči programu “Sport u škole” koji od 2017. godine sprovodi Savez za školski sport Novog Sada na čelu sa predsednikom saveza Goranom Stevanovićem. – Projekat “Sport u škole” realizuje se u 35 osnovnih škola u Novom Sadu i još dve isturene škole. Moramo da budemo zahvalni gradu koji je omogućio i omogućava i ove godine deci da se sa svojim vršnjacima i pod nadzorom profesora besplatno bave sportom – rekao je Stevanović za 021 i istakao da je svima u interesu da ovaj program u potpunosti zaživi. Stevanović se nada da će projekat ove godine još bolje funkcionisati nego prošle, iako je već jako zadovoljan jer u njegovoj realizaciji učestvuje skoro 3.000 učenika. Takođe, navodi da u planu postoji još projekata koji bi trebalo deci da omoguće besplatno bavljenje sportom.

Forum gimnazija: Ministar  presuđuje nastavnicima

Forum beogradskih gimnazija izrazio je juče zabrinutost zbog “prenaglašene” reakcije ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, a u vezi sa spornim turističkim putovanjem učenika u Amsterdam i očekuje od ministra da poštuje zakon i zakonske procedure i da se ne ponaša “mimo svih pravila”. U saopštenju FBG podseća da je nastavnica Vladanka Jakšić, zaposlena u OŠ “Karađorđe”, zajedno sa nekolicinom učenika škole i uz pristanak njihovih roditelja, organizovala je privatnu ekskurziju u okviru koje su posetili tri evropska grada.  FBG smatra da je u izjavi datoj medijima ministar, bez sprovedene zakonske procedure, “presudio” njihovoj koleginici Jakšić, naglasivši da on može da pokrene inicijativu da direktor škole pogleda disciplinski pravilnik i vidi da li neko može da organizuje putovanje “mimo svih pravila”. Ako imamo u vidu da je novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja sprovedena stroga centralizacija škola, možemo očekivati da direktor koji ne postupi onako kako ministar misli, rizikuje da bude smenjen sa funkcije na kojoj se nalazi, upozorava FBG.
U saopštenju se napominje da zakon ne prepoznaje ovu “spornu” situaciju, pa nema nikakvih zakonskih prepreka da nastavnici, učenici i roditelji, u privatnoj režiji, rade šta hoće (pa i da posete “Ulicu crvenih fenjera” u Amsterdamu, u 10 sati ujutru), jer to nema nikakve veze sa školom i sa njenim pravilnicima, planovima i programima. “Zabrinjava da ministar, koji se zalaže za poštovanje pravnih procedura, sada iste krši i preuzima na sebe ulogu inspektora i direktora i praktično eksplicitno najavljuje sankcionisanje nastavnice, a zakonske procedure svojim izjavama svodi na puku formalnost.”
Verujući da živimo u pravnoj državi, FBG očekuje od ministra da poštuje zakon i zakonske procedure i da se ne ponaša “mimo svih pravila”. Jer čak i ovakav zakon, u kome su ministru inače data prevelika ovlašćenja, prema navodima FBG, ne predviđa da ministar putem medija žigoše nastavnike imenom i prezimenom i da ukazuje na njihovu odgovornost. “Utvrđivanje odgovornosti nastavnika, na sreću, je još posao direktora škola i prosvetnih inspekcija”, zaključio je FBG.

Vremeplov: Rođen Stevan Teodorović

Na današnji dan 13. aprila 1832  godine rođen je srpski slikar Stevan Teodorović, član Srpske kraljevske akademije. Slikarstvo je učio u Beču i Minhenu. Počeo je kao romantičar s lepim osećanjem za kolorit, a završio kao hladni akademičar. Izradio je oko 300 portreta savremenika, uključujući Kornelija Stankovića, Đuru Daničića, Vladana Đorđevića, kraljicu Nataliju. Radio je i ikonostase s kompozicijama vezanim za nacionalnu istoriju i tradiciju (Negotin i Smederevska Palanka).

Vremeplov: Vladika Sava (Vuković)

Vladika  Sava (Svetozar) Vuković, akademik, episkop Srpske pravoslavne crkve, profesor Teološkog fakulteta u Beogradu rođen je na današnji dan 13. aprila 1930. Predavao je Liturgiku sa istorijom umetnosti. Bio je episkop moravički, istočnoamerički i kanadski i od 1977. šumadijski. Administrirao je eparhijama: žičkom, banatskom, bačkom, temišvarskom… Doktorirao je temom “Tipik arhiepiskopa Nikodima” 1961. Krasila ga je retka intelektualna snaga i erudicija. Pokrenuo je, obnovio i uređivao više glasila Srpske crkve: “Kalenić”, “Pravoslavlje”, “Glasnik”, “Staza pravoslavlja”, “Banatski vesnik”, “Beseda”, “Kalendar srpske patrijaršije”.
Izgradio je i obnovio više crkava i manastira, ambulanti, domova za decu, osnivač je više dobrotvornih fondova. Glavna dela: “Istorija srpske pravoslavne crkve u Americi i Kanadi 1891-1941”, “Srpski jerarsi”, “Grobna mesta srpskih arhijereja”.

Vremeplov: Rođen Đerđ Lukač

Mađarski filozof Đerđ Lukač rođen je na današnji dan 13. aprila 1885. U mladosti je u “nemarksističkom periodu” napisao “Istoriju razvoja moderne drame” i eseje “Duša i oblici”. Član Komunističke partije Mađarske postao je 1918. a u vreme Sovjetske Republike Mađarske 1919. komesar za prosvetu. Iz tog perioda potiču ogledi sabrani pod naslovom “Istorija i klasna svest”, koji su znatno uticali na obnovu marksističke misli u zapadnoj Evropi posle Drugog svetskog rata. Posle poraza Mađarske revolucije emigrirao je u Austriju, a 1929. u Sovjetski Savez, gde je do 1931. radio u Institutu Marks-Engels. Do 1933. u Nemačkoj je predvodio književnu grupu pisaca-komunista, posle čega je do 1945. ponovo bio u Moskvi, gde je napisao studiju “Mladi Hegel”. Po povratku u otažbinu bio je profesor Budimpeštanskog univerziteta, a 1956. ministar u vladi Imre Nađa, posle čijeg pada je lišen profesije, uklonjen iz Akademije nauka i interniran. Od 1957. do smrti 1971. povukao se iz javnog života. Ostala dela: “Razaranje uma”, “Egzistencijalizam ili marksizam”, “Estetika”, “Ontologija društvenog bića”, “Teorija romana”.

Vremeplov: Počeo da izlazi “Pančevac”

Na današnji dan 13. aprila 1869 godine počeo je da izlazi list “Pančevac”, koji je uređivao publicista Jovan Pavlović. U njemu je objavljen prvi prevod na srpski “Komunističkog manifesta”. Zabranjen je 1876. posle čega je više puta obnavljan i zabranjivan. List i sada izlazi.

Vremeplov: Rrođen Beket

Irski pisac Semjuel Beket, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1969. koji je 1953. dramom “Čekajući Godoa” otvorio eru “drame apsurda” rođen je  na današnji dan 13. aprila 1906. Bio je zaokupljen temom raspadanja građanskog društva, dehumanizujućom slikom čoveka i beznadežnom situacijom neobičnih bića na kraju sveta i vremena, što simboliše apsurdnost ljudske egzistencije. Živeo je u Francuskoj i pisao na francuskom, smatrajući da se na stranom jeziku može pisati bez stila, što je bio njegov ideal. Ostala dela: roman “Marfi”, trilogija “Moloa”, “Malone umire”, “Neimenljivi”, drame “Kraj igre”, “Poslednja traka”, “Igre bez reči”, “Srećni dani”, “Igra”, “Ne ja”.

Vremeplov: Rođen Robert Vat

Škotski fizičar i pronalazač Robert Votson Vat, pronalazač radara rođen je na današnji dan 13. aprila 1892. Vat je radar prvi put javno prikazao 1935. i njegov uređaj omogućio je otkrivanje i određivanje položaja pomoću radio talasa.

Vremeplov: Umro Lafonten

Na   današnji dan 13. aprila 1695 godine umro je francuski pisac Žan de Lafonten, član Francuske akademije. Pisao je basne veoma duhovito i poučno, a u poeziji je stvorio sopstvenu versifikaciju, majstorski mešajući najraznovrsnije stihove. Ostala dela: pesme “Adonis”, “Elegija nimfama Boa”, “Filemon i Baukida”, roman “Ljubav Psihe i Kupidona”, stihovane “Priče”.

Vremeplov: Hugenoti izjednačeni sa rimokatolicima

Francuski kralj Anri IV objavio je na današnji dan 13. aprila1598. godine Nantski edikt, kojim su hugenoti izjednačeni u pravima sa rimokatolicima.

Vremeplov: Rođena Katarina Mediči

Na današnji dan 13. aprila 1519 godine rođena je francuska kraljica italijanskog porekla Katarina Mediči, kćerka gospodara Firence Lorenca II Medičija, koja je posle smrti muža Anrija II od 1560. vladala Francuskom kao regentkinja sinova Fransoa II, Šarla IX i Anrija III. Tokom njene vladavine besneo je versko-građanski rat rimokatolika i hugenota (francuski protestanti kalvinisti), čijem je razbuktavanju znatno doprinela. Uz podršku pape Grgura XIII 1572. organizovala je pokolj hugenota poznat kao Vartolomejska noć.

Sve manje dece se bavi sportom

Od najranijih uzrasta, sport je jedan od najbitnijih faktora u mentalnom i fizičkom razvijanju dece. Ipak, istraživanja pokazuju da se svako peto dete uopšte ne bavi sportom, dok se najveći broj dece sportom bavi dva do tri puta nedeljno, što se poklapa sa prosečnim brojem časova fizičkog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama. U Novom Sadu, bavljenje sportom je luksuz koji konstantno poskupljuje. – Sport je lepa stvar i deca treba da se bave sportom i uživaju. Osnova je druženje i razvijanje nekih osobina i veština koje su vam potrebne za život, posebno u osnovnoškolskom uzrastu. Fizičko je u principu prvi struktuirani dodir dece sa sportom. Nažalost, danas svi imaju neke školice i klubove gde je primarni cilj zarada i selekcija dece od kojih će tek po neka biti vrhunski sportisti, umesto da se stvaraju deca koja će sutra biti zdravi građani – kaže za 021 sportski psiholog i nekadašnji odbojkaški reprezentativac Andrija Gerić.
Nastavnica fizičkog vaspitanja u osnovnoj školi “Sonja Marinković”, Nada Radonić Lazić, smatra da bi uslovi za rad definitivno mogli da budu bolji i da bi to znatno uticalo na motivaciju, kako učenika, tako i nastavnika. – Bilo bi dobro da ne mora da se improvizuje i da su bolji uslovi za rad. Bilo bi lakše nama, a i deca bi time bila bolje motivisana. Zato se trudimo da ih u svakom trenutku motivišemo i aktiviramo, pre svega radi zdravlja – navela je Radonić Lazić i dodala da njihove učenike praktično svake nedelje vode na dodatne aktivnosti poput planinarenja, klizanja, fudbalskih utakmica.

Zbog odbijanja vakcinacije, kažnjeno 15 roditelja

Od 48 roditelja koji su u Beogradu proglašeni krivima za odbijanje obavezne vakcinacije, njih 15 je kažnjeno novčanim kaznama od 10.000 do 30.000 dinara, piše Blic. Pred Prekršajnim sudom u Beogradu uskoro će se, kažu, naći još roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu MMR vakcinom, jer je inspekcija Ministarstva zdravlja od početka godine podnela još 308 prekršajnih prijava.  Za prva dva meseca 2018. godine podnete su 202 prijave za pokretanje prekršajnog postupka zbog nevakcinisanja, a samo u martu ove godine sanitarni inspektori podneli su još 106 zahteva.  Najviše kažnjenih roditelja u januaru 2018. bilo je u Vojvodini – podneta su 34 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.  U februaru su, navodi beogradski dnevni list, prednjačili Šabac i ponovo Vojvodina sa po 47 prekršajnih prijava, dok su prošlog meseca u Leskovcu podneta 53 zahteva za prekršajni postupak.  Tokom januara u celoj Srbiji podneto je 76 prekršajnih prijava, 126 u februaru i 106 prošlog meseca.  Zbog izazivanja panike svojim objavama o vakcinama protiv morbila, pod istragom Višeg tužilaštva u Beogradu su Jelena Karleuša, Maja Volk, spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović, Miroljub Petrović i Slađana Velkov.  Protiv njih je, kako se navodi, krivičnu prijavu podnela grupa od 270 roditelja.  Prema podacima „Batuta“, od početka oktobra prošle godine u Srbiji je registrovano 4.507 slučajeva malih boginja, od kojih su 2.342 laboratorijski potvrđena.  Čak 95 odsto obolelih je nevakcinisano, a od težih komplikacija registrovano je zapaljenje mozga i upala pluća.

Karleuša saslušana zbog propagande protiv MMR-a

Pevačica Jelena Karleuša u utorak je saslušana u beogradskoj policiji u okviru predistražnog postupka za utvrđivanje odgovornosti javnih ličnosti koje šire propagandu protiv vakcinacije dece MMR vakcinom. Blic je preneo da se u prijavi protiv Karleuše navodi da je izazivala paniku svojim objavama na društvenim mrežama o navodnoj štetnosti vakcine, koja decu štiti od malih boginja, rubeola i zauški. Pevačica je saslušana iz drugog pokušaja, jer je prvi poziv, prema pisanju tog lista, izbegla tako što je otputovala u Tursku. Odeljenje za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu dalo je prošlog meseca nalog policiji da obavi provere činjenicnog stanja i prikupi potrebne dokaze “kako bi se na adekvatan način i u potpunosti pretkrivični postupak bio sproveden i okončan”. Tužilaštvo je tada poručilo da u ovom, kao i u bilo kom drugom predmetu, neće biti ustupaka niti izuzetaka kod utvrđivanja krivične odgovornosti i krivičnog gonjenja osoba koje su izvršile krivično delo.
Mediji pišu da je policija do sada ispitala dramaturga i profesorku Fakulteta dramskih umetnosti Maju Volk, profesorku Miru Sovilj, lekara Todora Jovanovica, pedijatra iz Zrenjanina Mirka Grubića, novinarku i književnicu Mirjanu Bobić Mojsilović. Kada sve predistražne radnje budu okoncane, nadležni tužilac Višeg tužilaštva u Beogradu odlučiće da li ima dovoljno dokaza da se pokrene istraga protiv antivakcinaša i za koje krivično delo. Krivičnu prijavu protiv 43 osobe početkom februara pokrenula je grupa od 270 roditelja zbog širenja straha i panike od vakcina i pojave epidemije morbila.

Afera fantomska firma: Skupština smenila Jasnića

Skupština Univerzitetskog sportskog saveza Srbije jednoglasno je smenila Sinišu Jasnića sa mesta predsednika i na to mesto imenovala je dr Dejana Medića. Članovi skupštine navode da su bili izloženi pritiscima da se skupština otkaže i zatražili hitnu reakciju državnih organa zbog malverzacija dosadašnjeg predsednika i istragu afere sa uplatom 143 miliona dinara fantomskoj firmi u koju je upleten i ministar sporta Vanja Udovičić.- Pritisci kojima smo bili izloženi su nezabeleženi, kao i to da čovek u noćnim satima otkazuje sednicu koju je sam zakazao i to zato što smo mi, mimo njegovih očekivanja, odlučili da se pojavimo i da ga smenimo – rekao je Miloš Obradović, član skupštine i povodom svih Jasnićevih malverzacija zatražio je hitnu reakciju državnih organa. Jasnić je pokušao da otkaže sednicu skupštine u noći između četvrtka i petka, ali su delegati ipak izglasali njegovu smenu. Na sednici Skupštine našlo se 11 od ukupno 15 delegata i svi su glasali da Jasnić bude razrešen. Usvojena je i ostavka Vladimira Smuđa, člana Nadzornog odbora, koju je podneo zbog manipulacija Jasnića sa dokumentima kako bi legalizovao svoje malverzacije.
Za novog predsednika skupštine USSS-a jednoglasno je izabran Dejan Madić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu. Dužnosti su razrešena i još dva člana Nadzornog odbora Rifat Mujanović i Branislav Tešić.

Univerzijada 2020: 570.000 evra za nepostojeći master plan!

Kako je “Blic” otkrio, bivši predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije Siniša  Jasnić je formirao preduzeće “Evropske univerzitetske igre 2020” bez odluke delegata skupštine USSS, a na račun te fantomske firme ministar sporta Vanja Udovičić prebacio je čak 143 miliona dinara. To preduzeće bi trebalo da rukovodi Univerzijadom u Beogradu 2020. godine. Od tih 143 miliona dinara, Jasnić je čak 570.000 evra platio za izradu master plana Univerzijade iako su Hrvati sličan plan platili 120.000, a Portugalija 80.000 evra. Zato i ne čudi što je u prikrivanju neracionalnog trošenja novca učestvovao indirektno i ministar Udovičić koji je slao inspekciju u saveze koji su zatražili smenu Jasnića. Kada je video da mu se sprema smena, Jasnić je u poslednji čas pokušao da odloži sednicu skupštine.

About the Author

admin