Vesti – 16.04.2018.

Gna 2018: Zajednička odgovornost za Cilj 4.

Ovogodišnja Globalna nedelja akcije za obrazovanje (GAWE) biće održana od 22. i 28. aprila. Fokus je na odgovornosti za uspešno realizovanje četvrtog razvojnog cilja  (SDG4) – “Osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promovisanje mogućnosti doživotnog učenja za sve” kroz  patricipaciju građana.
Agenda za održivi razvoj iz 2015. godine je ambiciozna i univerzalna agenda za uklanjanje siromaštva kroz održivi razvoj do 2030. godine. Kada je usvojila novu agendu u septembru te godine, međunarodna zajednica je prepoznala da je obrazovanje ključno za uspeh svih 17 razvojnih ciljeva. Kroz Inčoensku deklaraciju usvojenu na Svetskom obrazovnom forumu u maju 2015, UNESCO-u, kao specijalizovanoj agenciji za obrazovanje Ujedinjenih nacija, poverena je uloga da vodi i koordinira program “Obrazovanja 2030” sa svojim partnerima. Plan za postizanje deset (pod)ciljeva obrazovnog Cilja 4. To je i Okvir za delovanje „Obrazovanja 2030“, koji je usvojen u novembru 2015. godine i  koji daje smjernice vladama i partnerima o tome kako pretvoriti obaveze u akciju i rezultat.
Naš sindikat će i ove godine podržati ovu akciju, a između ostalog i organizovati, sada već tradicionalne, konkurse za najbolji pisani i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola iz AP Vojvodine na temu ovogodišnje nedelje akcije.

Imamo samo 12 godina da postignemo SDG4. Pridružite se!


Održana probna “mala matura”  

U svim osnovnim školama u Srbiji u petak  u podne je održan probni završni test iz matematike, kojeg je radilo više od 71 hiljade osmaka.  U  subotu u devet ujutro je rađen test iz maternjeg jezika, a od 11.30 kombinovani test iz više oblasti. Ovo testiranje je priprema za malu maturu. Ministar prosvete i obrazovanja, Mladen Šarčević, obišao je osmake u Osnovnoj školi “Veljko Dugošević” u Beogradu. Šarčević je rekao da je cilj ovih probnih testova da se objektivnost u ocenjivanju popravi, a model učini boljim od trenutnog. “Svi probni testovi imaju za cilj da deca vide gde su, šta su, da bi eventualno doradili ono što je bitno i osetili tipove zadataka za ovo glavno testiranje”, rekao je ministar. On je podsetio i na novu praksu, prema kojoj će Zavod za vrednovanje kvaliteta otpočeti program nacionalnih testiranja učenika koja će se raditi na dve godine. “Ako imamo objektivno ocenjivanje i procene i preseke na po dve godine, onda ovo sa osam, ili sa pripremnim razredom, devet godina, neće biti toliko značajno”, istakao je.
Cilj je da se prati i unapređuje znanje učenika i time nadogradi postojeći sistem ocenjivanja. Direktorka Osnovne škole “Veljko Dugošević” rekla je da se učenici za završni ispit ozbiljno pripremaju od petog razreda, podsetivši da je pripremna nastava u osmom razredu obavezna. “Ovo testiranje služi učenicima da budu upoznati sa procedurom izrade završnog ispita jer od toga kako će uraditi završni ispit zavisi gde će se upisati, znači, zavisi da li će uspeti da upišu željenu školu”, istakla je direktorka. Podsetimo, od ove godine, testovi male mature donosiće ukupno 40, od 100 bodova, prilikom upisa u srednju školu, umesto dosadašnjih 30. https://www.youtube.com/watch?v=6-RvlaeZvJE

Veliki uspeh srpskih matematičarki na Evropskoj olimpijadi

Na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke u Firenci nacionalnu ekipu Srbije činile su četiri učenice koje su osvojile tri medalje i jednu pohvalu, saopštila je Matematička gimnazija. Učenica drugog razreda Matematičke gimnazije Jelena Ivančić osvojila je zlatnu medalju i prvo mesto sa maksimalnih 42 poena. Tamara Ponjavić, učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije dobitnica je srebrne medalje, a Irina Đanković, učenica drugog razreda te škole bronzane medalje. Nini Matić, učenici 3. razreda Valjevske gimnazije pripala je pohvala.
Olimpijada je održana od 9. do 15. aprila, a u pratnji učenica su bili lideri reprezentacije dr Sonja Čukić i Miloš Stojaković. Na takmičenju su učestvovali takmičari iz 52 zemlje (Rusija, Poljska, Norveška, Belgija, Francuska, Velika Britanija, Rumunija, Italija, Nemačka, Francuska, SAD, Japan…).

Kikinda: Osmaci na probnom testu za prijemni

Oko 530 učenika osmih razreda iz šest gradskih i devet seoskih škola na području Kikinde u petak je polagalo probni test za prijemni ispit iz matematike. Osmci su  sutradan polagali i kombinovani i test iz maternjeg jezika. Probni test za osmake bio je dobra prilika da se budući srednjoškolci upoznaju sa zadacima koji ih očekuju na prijemnom ispitu u junu. Probni test iz matematik većina je završila je pre vremena, ali sa konstatacijom da je neophodna dodatna priprema. Probni test trajao je dva sata, a na raspolaganju je bilo 20 zadataka, neki sa ponuđenim odgovorima, dok je za pojedine bilo neophodno popunjavanje praznih polja, odnosno računanje. ”Oni su vrlo zainteresovani, dosta dugo su ostali u učionici i počeli da izlaze posle sat vremena. Sve vreme su radili, tako da očekujem da će biti pokazan solidan nivo znanja”izjavila je za RTV Vesna Hrnjak Sivčev, dežurni nastavnik.
U subotu je održan probni test iz maternjeg jezika i kombinovani test nekoliko predmeta. Do polaganja prijemnog ispita neophodno je da roditelji i učenici budu u stalnom kontaktu sa školom kako bi bili informisani i što bolje dočekali prijemni ispit. ”Imaćemo i dane otvorenih vrata. Sve škole koje su na terenu u okolini grada imaće piliku da naprave promociju i predstave svoje obrazovne profile, tako da se nadamo da će svi ti koraci pomoći učenicima da naprave pravi izbor”potvrdio je za RTV Tihomir Farkaš direktor OŠ Žarko Zrenjanin u Kikindi. Najveće interesovanje među učenicima vlada za upis u srednje stručne škole, gimnaziju, kao i za upis stručnih smerova iz oblasti ekonomije, informatike i programiranja.

Delegacija Sportskih igara mladih kod Šarčevića

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević primio je u četvrtak  delegaciju Sportskih igara mladih kako bi zajedno analizirali saradnju tog ministarstva i Udruženja za sport i rekreaciju Sportskih igara mladih i izneli planove za nastavak podrške. Predstavnici SIM su upoznali ministra Šarčevića sa radom u 2017. da su SIM turneja radosti i takmičenja u Srbiji održana sa velikim uspehom i da je prethodna godina bila najuspešnija od osnivanja Igara do danas.
Predsednica SIM Srbije Ivana Jovanović uručila je ministru Šarčeviću zahvalnicu u znak, kako je naglasila, iskrene saradnje. “Koristimo priliku da Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uputimo zahvalnost što je svih prethodnih godina, od početka našeg rada u Srbiji, bilo uz SIM i što je dalo veliki doprinos radu i razvoju naše organizacije. Veliko hvala Šarčeviću i njegovim saradnicima što su prepoznali vrednosti naše manifestacije i aktivno učestvovali u sprovođenju društveno edukativnog i korisnog projekta za region i zajednicu u celini, u interesu dece Srbije. Gospodin Šarčević, pored kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, nam je najviše pomogao u trenutku kada nam je to bilo najpotrebnije. Mi to nikada nećemo zaboraviti”, istakla je Jovanović.
Predsednica SIM prenela je ministru Šarčeviću da kancelarija Igara u Srbiji priprema projekat “Daj ruku drugu” koji će razvijati sa predstavnicima ministarstva u narednom periodu. “S obzirom da je aktuelna tema u našem društvu borba protiv vršnjačkog nasilja, SIM kao organizacija, želi da pruži doprinos u okviru svojih mogućnosti ministarstvu u borbi protiv nasilja u školama. Vi pomažete nama, a kroz zajedničku realizaciju projekta “Daj ruku drugu” želimo da na drugačiji način deci, kroz naše aktivnosti predočimo kako se prijateljstvom, zagrljajima i osmesima moramo zajedno boriti protiv svih oblika diskriminacije i nasilja u društvu”, dodaje Jovanović kojoj se ministar Šarčević zahvalio na lepim rečima i priznanju.
U projektu SIM u Srbiji prošle godine učestvovalo je 58.120 takmičara u 10 sportova, iz 101 grada, opštine ili mesta sa teritorije Republike Srbije. Čak 1.230 učesnika takmičilo na Državnom finalu SIM u Beogradu, a 260 na Velikom međunarodnom finalu u Splitu prošle godine. Sportske igre mladih najveći su projekat za decu i omladinu čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina žživota i prijateljstva.

Takmičenje mladih ugostitelja u Novom Sadu

Novi Sad je do nedelje bio  domaćin srednjoškolcima iz raznih krajeva Srbije na republičkom takmičenju ugostiteljskih škola. Oko stotinak učenika imalo je priliku da pokaže svoje umeće i to od pravljenja najraznovrsnijih jela, do neobičnih koktela i poslastica. Danas takmičenje, a sutra rad u velikim restoranima i hotelima. To je veoma često put koji budući kuvari i konobari nastavljaju nakon izlaska iz školskih klupa. Iako se čini da je kod nas ponuda sve veća, mnogi od njih vide sebe u ekskluzivnim restoranima u drugim zemljama sveta, prvenstveno zbog veće zarade. “Pripremaću poteš od brokolija, teleće medaljone u sosu od pečuraka i princes krofne sa šlagom, a najviše volim teleće medaljone u sosu od pečuraka. Vidim više sebe preko granice jer mislim da ovde nije posao toliko razvijen koliko i tamo”, kažu takmičari. “Ceo život sam pored majke u kuhinji i sviđa mi se i volim to, jednostavno volim da budem kreativan u kuhinji. Može i ovde da se radi u lepim uslovima, mislim naravno da je bolje u inostranstvu”, ističu.
Prema rečima profesora, cilj je da se učenici pre svega druže, razmenjuju iskustva, ali i ponešto nauče, pa će samim tim i doći do zapaženih rezultata. “Ovde u ovoj prostoriji se konkretno sve radi, imaju namirnice izvađene i pripremljene za njihov deo, naravno sve ona mehanička i termička obrada koja ih čeka. Tu smo mi profesori kao domaćini škole Svetozar Miletić iz Novog Sada, kao koordinatori”, kaže Jelena Pilipović, koordinatorka takmičenja. “Možete da vidite, recimo, pogotovo kod kuvara samostalni rad, koji je jako tražen smer, pogotovo sad u srednjim školama, kulinarski tehničar četvrti stepen. Možete da vidite inovacije vezano za kuhinju, priprema jela na drugačiji način, serviranje da nije nešto tradicionalno standardno školski već da deca mogu biti sama i kreativna”, kaže Zoran Okulić, koordinator takmičenja.
U konkurenciji od preko 29 škola, najbolji će izvojevati pobedu, a svečano proglašenje je održano u nedelju. Najboljima će biti dodeljene diplome i nagrade, ali i mogućnost daljeg doškolovanja. “Pobednik mora da ima ono, što bi naš narod rekao, onaj filing, prvo ljubav. Ovaj posao ne može bez ljubavi da se radi, i mnogi drugi ali ovaj posebno. Zašto, gastronomija je umetnost pripremanja hrane jer to ako ne volite to ne možete da radite”, kaže Milomir Simić, član komisije. https://www.youtube.com/watch?v=2f439Ilhm0g

Konferencija “Dualno obrazovanje – jedan evropski model za Srbiju”

U četvrtak 12. Aprila u Novom Sadu održana je  konfеrеncija “Dualno obrazovanje – jedan evropski model za Srbiju” koju su organizovali Grad Novi Sad i Fondacija “Konrad Adenauer” uz podršku Privredne komore Srbije i Nemačko-srpske privredne komore. Na konfеrеnciji su učеstvovali i pomoćnica ministra prosvеtе, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanjе dr Gabrijеla Grujić Garić, dirеktor kancеlarijе Fondacijе “Konrad Adеnauеr Srbija i Crna Gora” Norbеrt Bеkman – Dirkеs, poslanik Bundestaga i izvestilac za stručno i dualno obrazovanje Stefan Albani, član Saveta za privredu hrišćansko-demokratske unije dr Pol Kovic i drugi.   
“Vеlika stvar jе što sе ovakav događaj odigrava upravo u Novom Sadu i zahvaljujеm sе Fondaciji “Konrad Adеnauеr” na suorganizaciji ovog događaja, uz podršku Ministarstva prosvеtе. Ovo jе vеlika prilika da približimo ljudima rеzultatе sprovođеnja procеsa dualnog obrazovanja u našim školama, kao i razlogе zašto sе ta vrsta obrazovanja primеnjujе u Nеmačkoj višе od vеka i po. Trеba da shvatimo da еkonomski najrazvijеnijе еvropskе državе imaju taj sistеm implеmеntiran vеć dugi niz godina, jеr jе on kvalitеtan i dobar za građanе. Novi Sad jе jеdan od pionira kao lokalna samouprava, koji jе prošlе godinе, usvajajući plan upisa u srеdnjе školе, prеdvidеo dualno obrazovanjе u srеdnjim stručnim školama. Tako imamo u Srеdnjoj mašinskoj i Srеdnjoj еlеktrotеhničkoj školi oko 90 đaka koji pohađaju nastavu kroz taj koncеpt. Prеdložili smo i proširеnjе za slеdеću godinu, za kojе čеkamo odluku Ministarstva prosvеtе, a u pitanju jе šеst odеljеnja u čеtiri stručnе školе. Za sprovođеnjе tog plana nam jе potrеbna podrška rеalnе privrеdе, kompanija, Privrеdnе komorе Srbijе i svih onih koji žеlе da budu dеo ovog procеsa”, rеkao jе Vučеvić.
Pomoćnica ministra prosvеtе za dualno obrazovanjе Gabrijеla Grujić Garić istakla jе da joj jе vеliko zadovoljstvo što jе u Novom Sadu, gradu koji jе posvеćеn mladima, odnosno unaprеđеnju kvalitеta obrazovanja mladih ljudi. “Danas razgovaramo o dualnosti u obrazovanju, o mogućnostima da mladi stiču kvalitеtno znanjе na dva mеsta – u školama i u kompanijama. Smatramo da postoji jеdna snažna vеza izmеđu privrеdе i sistеma obrazovanja i drago mi jе što ćе naši mladi imati priliku da stiču vеštinе i odmah upotrеbljivo znanjе, jеr to prеdstavlja lakšu tranziciju ka sеktoru rada” rеkla jе Gabrijеla Grujić Garić.
“Ova konfеrеncija zaista pokazujе koliko sе Srbija zanima za svoju budućnost, a njomе sе svakako intеnzivira saradnja Fondacijе “Konrad Adеnauеr” sa Srbijom”, rеkao jе Norbеrt Bеkman-Dirkеs.
Dualno obrazovanje je ozbiljan i proveren sistem stručnog obrazovanja mladih ljudi. Krajem prošle godine Narodna Skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o dualnom obrazovanju, koji je izrađen u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), Nemačko-srpskom privrednom komorom, Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), kao i drugim stručnim institucijama. https://www.youtube.com/watch?v=2E3axklTVoQ

Sto godina staropazovačke gimnazije

Staropazovačka Gimnazija “Branko Radičević” ove godine obeležava 100 godina od osnivanja i rada. Ovaj značajan jubilej je obeležen u petak  svečanim programom u Pozorišnoj sali u Staroj Pazovi s početkom u 11 časova. Svečanosti je prisustvovao i pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš.
Ova obrazovna ustanova osnovana je pred kraj Prvog svetskog rata, na inicijativu evangelističkog sveštenika Vladimira Hurbana, zemljoradnika Jana Litavskog i šeširdžije Jana Gombara. Od 1990. godina, pa sve do danas nosi ime istaknutog pesnika.

Kako i zašto čuvati prirodu

Učenici novosadske OŠ “Đorđe Natošević” imali priliku da se podsete zašto je važno čuvati prirodu i okolinu. Svetski dan zaštite prirode je obeležen je predavanjem i radionicom u Dunavskom parku. U okviru obeležavanja Dana zaštite prirode, učenici trećeg razreda Osnovne škole “Đorđe Natošević” naučili su kako pravilno reciklirati otpad i zašto je značajno čuvati prirodu.  Kako su nam rekli, priroda nam daje život, te je zato ne treba zagađivati.
O znamenitostima i prirodnim dobrima Dunavskog parka deci su govorili inženjeri Javnog komunalnog preduzeća “Gradsko zelenilo”. Prema rečima portparola tog preduzeća, Ivana Nožinića, Dunavski park je odabran, jer je jedan od poznatih zaštićenih prirodnih dobara u našem gradu. Gradsko zelenilo kao i svake godine obeležilo je 11. april, Dan zaštite prirode u Srbiji. Danas smo izabrali Dunavski park, najpoznatiji spomenik prirode u Novom Sadu. “Dan zaštite prirode, 11. april, ustanovljen je 2009-te, kako bi se skrenula pažnja na važnost očuvanja prirode. Daleke 1949-te godine za prvi spomenik prirode u našoj zemlji proglašen je vodopad kod Sokobanje, a u Novom Sadu postoji šest zaštićenih prirodnih dobara kao što su Nacionalni park Fruška gora, Koviljsko-petrovaradinski rit, Begečka jama, Futoški park i Kamenički park”, izjavio je Ivan Nožinić. http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/kako-i-zasto-cuvati-prirodu_908697.html

U emisji “Ja biram” predstavljen likovni tehničar

Ako volite da slikate, vajate, zanima vas umetnost, budite spremni za poseban prijemni ispit i upis u umetničku školu.  Smer likovni tehničar ne podrazumeva samo klasične predmete, već i moderne poput višemedijske umetnosti, osnova tehnologije i konzervacije. Osmakinja Mila u ovoj emisiji pozabavila se rešavanjem zadataka iz matematike i to razlomcima, a gledaoci su mogli da saznaju i zanimljivosti iz biologije, šta izaziva besnilo, a šta malariju i dizenteriju. Istorija nas podseća na jednu od najozloglašenijih ideologija 20. veka-fašizam. U ovom izdanju emisije upozoravamo i na tanku granicu između zabave i zavisnosti od video igara, kako prepoznati prve znake upozorenja i kako da budemo junaci u sopstvenom životu, a ne u igricama. Emisija je emitovana u  subotu, 14. aprila u 9,25  na RTV1. U ulozi maturantkinje bila je  Mila Pajić.

Novi Sad: Naučna konferencija “Seobe od antike”

Naučna konferencija Seobe od antike do danas održana  je 14. i 15. aprila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Seobe kao pantemporalni fenomen izaziva interesovanje naučnika različitih disciplina. S obzirom na to da živimo u vreme velikih migracija, pojavila se potreba za organizovanjem međunarodnog naučnog skupa koji će pokušati da da naučne odgovore na ovu temu. Na konferenciji će učestvovati istraživači iz Amerike, Rusije, Kanade, Japana, Nemačke, Egipta, Grčke, Bugraske, Rumunije, Portugalije, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Konferencija okuplja sto izlagača koji će u dva dana govoriti u osam naučnih panela: Od grčkog polisa do Nove zemlje; Politika i emigracija; Ubi bene, ibi patria; Uloga žene u migraciji; Bolest i migracije; Književnost i jezik migracije; Istoriografija o seobama, Istoriografija u egzilu. Plenarno predavanje održaće prof. dr Svetlana Slapšak, direktorka Instituta za balkanske i mediteranske studije. Konferenciju organizuje Centar za istorijska istraživanja koji radi u okviru Odseka za istoriju na Filolozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Ovu konferenciju je podržao i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Vrhunska muzikalnost Ivane Damjanov

Ivana Damjanov, iz Zrenjanina, a sada Novosađanka, počela je da svira klavir sa samo tri godine. Akademiju umetnosti upisala je sa samo 16 godina. Osim vrhunske muzikalnosti i tehnike, Ivana ima dar i za savladavanje velikih brzina.    https://www.youtube.com/watch?v=Oi0hghi4gCk

NIS pomaže mladim odbojkašima

Kompanija NIS, kao društvеno odgovorna kompanija, nastavila jе da doprinosi razvoju sporta u Zrеnjaninu i u saradnji sa Odbojkaškim klubom “Klеk Srbijašumе” podržala rеkonstrukciju “Cеntra za trеniranjе odbojkaša” u Zrеnjaninu. Rеkonstrukcijom ovog prostora koju jе NIS podržao sa 3 miliona dinara, grad Zrеnjanin dobio jе modеrnu dvoranu u kojoj ćе profеsionalni sportisti imati mogućnost da kvalitеtno trеniraju i razvijaju svojе talеntе. Cеntar jе takođе namеnjеn i dеci školskog uzrasta, sportskim klubovima, kao i rеkrеativcima. Kompanija NIS prеpoznala jе značaj ovog projеkta i podržala ga u okviru programa “Zajеdnici zajеdno” žеlеći da doprinеsе razvoju amatеrskog i profеsionalnog sporta, ali i promociji zdravog načina života i pravilnog razvoja mladih. Rajko Pеtrović, sportski dirеktor “OK Klеk” je ovom prilikom izrazio vеliko zadovoljstvo i značaj rеalizacijе ovog projеkta. “Rеalizacija ovog projеkta ćе nam omogućiti da usavršavamo našе odbojkašе. Od sada ćе i školska i prеdškolska dеca moći da koristе ovu salu, kao i naši građani za fitnеs. Mislim da ćе oko 80 odsto stanovnika Klеka moći da koristi ovе prostorijе”, naglasio jе Pеtrović.

Sezonski poslovi za srpsku omladinu u Istri

Turistička kompanija u Istri “Plava Laguna”, pokrenula je veliki konkurs za sezonsko zapošljavanje u svojim objektima za mlade ljude iz Srbije. Ova kompanija godišnje zapošljava oko 3.000 radnika u svojim destinacijama Poreč i Umag, gde će ove godine od 24. do 27. maja biti održano drugo izdanje “Sea Star” festivala. Najveći broj upražnjenih mesta namenjen je mladim ljudima koji će biti u svakodnevnom kontaktu sa gostima hotela. Prosečna plata je od 450 do 650 evra, u zavisnosti od radnog mesta, a zaposlenima su obezbeđeni hrana i smeštaj, koji se nalazi na samoj obali, kao i zdravstveno i penziono osiguranje. “Ako želite da ove sezone radite na obali Jadranskog mora i uživate u jedinstvenom ambijentu čarobne i prelepe Istre, onda je ovo firma za vas, čak i ako ne posedujete kvalifikovanu diplomu. Uslovi zapošljavanja su jedni od najboljih u regionu, ove godine uvećani u proseku sedam odsto za sve radnike”, izjavio je Ronald Korotaj, član Uprave Plave Lagune i pozvao sve zainteresovane da se prijave za posao.
Podršku ovoj inicijativi pružila je i organizacija Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope 2019. godine. “Statistika kaže da je u Srbiji preko 100.000 mladih ljudi nezaposleno i da mladi kod nas u svet rada ulaze jako kasno. OPENS smatra da je ovo sjajna prilika za mlade da se za vreme letnje pauze angažuju i steknu iskustvo ili da postojeće obogate za novo. Tema zapošljavanja i potreba za povećanjem zapošljivosti mladih jedna je od najaktuelnijih tema i izazova poslednjih godina, kao i jedan od stubova u našoj aplikaciji”, rekla je Valentina Antić, koordinatorka za međunarodnu saradnju OPENS – a i dodala da Novi Sad kao Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu podržava ideju “Plave lagune” da u ovoj letnjoj sezoni pruži priliku mladim ljudima da steknu radno iskustvo.
Zaposleni će biti prijavljeni na zdravstveno i penziono osiguranje, biće im pokriveni troškovi prevoza u dolasku i odlasku i imaće jedan slobodan dan u nedelji. Prijavni formular i više informacija o sezonskom zaposlenju u “Plavoj Laguni” možete pronaći na Fejsbuk stranici “Posao u Plavoj Laguni”.

Vremeplov: Dušanovo krunisanje

Na  današnji dan 16. aprila  1346. godine  Stefan Dušan krunisao se u Skoplju, na Uskrs, za cara Srba i Grka. Istovremeno je proglašena srpska patrijaršija (Arhiepiskopija uzdignuta na rang Patrijaršije) s prvim srpskim patrijarhom Joanikijem. Bio je to period najvećeg ekonomskog, vojnog, političkog i kulturnog uspona srpske feudalne države. Srpsko Carstvo sem zemalja ranije srpske kraljevine, obuhvatalo je: Epir, Tesaliju, Akarnaniju, Etoliju i svu Makedoniju do Hristopolja (sadašnja Kavala), izuzev Soluna, kao i celu današnju Albaniju. Dušan je pokušao da uspostavi zakonitost kao princip: prema Dušanovom zakoniku, usvojenom 1349. i dopunjenom 1354. zakon je jači i od suprotne volje vladara. Prerana smrt 1355. sprečila ga je da stvori državu koja bi zamenila Vizantijsko Carstvo, na čije se tradicije – političke i pravne on oslanjao.

Vremeplov :Rođen Pavle Popović

Srpski književni istoričar i kritičar Pavle Popović, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije rođen je na današnji dan 16. aprila 1868 godine. Objavio je niz književno-istorijskih studija i više istorija književnosti. Dela: “Jugoslovenska književnost”, “Pregled srpske književnosti”, “Iz književnosti” (četiri knjige eseja i studija), “O Gorskom vijencu”, “Srpska drama u XIX veku”, “Francuski moralisti”.

Vremeplov: Umro Goja

Na današnji dan 16. aprila 1828 umro  španski slikar Francisko Hose de Goja i Lusientes, umetnik nemirnog i pustolovnog duha. Postao je 1786. dvorski slikar i naslikao je niz portreta – među najboljima u tom žanru – članova kraljevske porodice, dvorskih uglednika i poznatih ličnosti. U kompozicijama iz istorije i savremenog života ispoljio je sklonost sarkazmu i kritici. Opsednut tragikom okupirane Španije stvorio je potresne slike-dokumenta: “Drugi maj 1808”, “Treći maj 1808. – streljanje u Madridu”, a u poznim godinama fantazmagorične prizore: “Saturn”, “Prometej”, “Ples veštica” i velike cikluse u bakropisu i litografiji. Pri kraju života, već oslepeo, morao je da emigrira u Francusku, gde je umro. Glavna dela: “Odevena Maja”, “Gola Maja”, “Porodica Karlosa IV”, “Marija-Lujza”, “Slikar Fransisko Baje”, grafički ciklusi “Kapričosi”, “Užasi rata”, “Poslovice”, “Tauromahija”.

Vremeplov: Rođen Čarli Čaplin

Na današnji dan 16. aprila 1889 godine rođen je britansko američki filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin, jedan od pionira kinematografije i vodećih umetnika u istoriji filma. U SAD je dospeo 1910. i počeo je u filmskim burleskama Maka Seneta, ali se brzo osamostalio i stekao svetsku slavu originalnim likom sentimentalnog klovna-skitnice. Njegov izvorni humanizam, izgrađen u vreme teške mladosti – izražen je likom dobroćudne skitnice Čarlija. Bio je opredeljeni komunista pa ga je godinama držao pod prismotrom šef FBI Edgar Huver, a u vreme antikomunističke histerije u SAD postao je žrtva američkog republikanskog senatora Džozefa Makartija, otuda je 1952. emigrirao u Švajcarsku, u kojoj je i umro. Snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. dodeljen mu je Oskar za životno delo. Filmovi: “Idila u polju”, “Pasji život”, “Mirna ulica”, “Hodočasnik”, “Dečak”, “Potera za zlatom”, “Cirkus”, “Svetlosti velegrada”, “Moderna vremena”, “Veliki diktator”, “Gospodin Verdu”, “Jedan kralj u Njujorku”, “Svetlosti pozornice”, “Grofica iz Hongkonga”.

Vremeplov: Umro Radakrišnan

Indijski  filozof i državnik Sarvepali Radakrišnan, profesor filozofije na univerzitetima u Madrasu, Kalkuti, Čikagu i Oksfordu, ambasador u Moskvi 1939. potpredsednik Indije od 1952. i predsednik od 1962. do 1967 umro je na današnji dan 16. aprila 1975 godine. Nastojao je da ukaže na značajan doprinos nasleđa Indije kulturi čovečanstva. Dela: “Indijska filozofija”, “Istočna religija i misao Zapada”, “Religija i društvo”, “Kalki, ili budućnost civilizacije”, “Istorija Istočne i Zapadne filozofije”.

Vremeplov: Dekret o napuštenim preduzećima

Na današnji dan 16. aprila 1871. godine  Pariska komuna donela je “Dekret o napuštenim preduzećima”, kojim su radnicima predate sve firme čiji su vlasnici pobegli iz Pariza.

Vremeplov: Umro Mihailo Avramović

Osnivač srpskog zemljoradničkog zadrugarstva Mihailo Avramović umro je  na današnji dan 16. aprila 1945. Prvu zadrugu osnovao je 1894. u Vranovu, nedaleko od rodnog Smedereva. Izradio je nacrt prvog srpskog zakona o zadrugama i pokrenuo list “Zemljoradnička zadruga” koji je uređivao 20 godina. Objavio je veliki broj radova o poljoprivredi, a njegovo najveće i poslednje delo je “Sociologija zadrugarstva”. Učestvovao je u stvaranju Međunarodnog zadružnog saveza. Dela: “Agrarni pokret u Srbiji”, “Sociologija zadrugarstva”, “Naše seljačko gazdinstvo”.

Niš: Beba 15. žrtva malih boginja

Jedanaestomesečna beba preminula je u Kliničkom centru u Nišu, usled komplikacija izazvanih malim boginjama, rekao je načelnik intenzivne nege na Dečijoj internoj klinici Dejan Milojević. Milojević kaže da je beba, rodom iz Doljevca, primljena na bolničko lečenje 6. aprila, a da je preminula u sredu uveče, 11. aprila. Kako je naveo, pre nego što je obolela od boginja, devojčica je bila zdrava, bez hroničnih bolesti, prenosi Blic. Preminula beba je peta žrtva malih boginja u Nišu, a 15. u Srbiji.

Dve migrantske porodice sa decom otkrivene u tovaru ambalaže

Carinici su 12. aprila, u saradnji sa policijom, na graničnom prelazu Vatin sa Rumunijom, sprečili pokušaj sedam migranata, među kojima su bile dve žene i dvoje dece, da sakriveni u kamionskoj prikolici ilegalno pređu granicu između Srbije i Rumunije. Kako se navodi u saopštenju Uprave carina, pet odraslih osoba, tri muškarca, dve žene, od kojih je jedna trudnica i dvoje dece od 10 i šest godina, otkriveni su u tovaru tetrapak ambalaže koja je iz Gornjeg Milanovca transportovana ka Rumuniji. “Prilikom otvaranja kamiona radi detaljnog pregleda utvrđeno je da je carinska sajla pažljivo presečena, pa potom spojena hirurškom iglom, što objašnjava da su se dve migrantske porodice iz Iraka i Avganistana i jedan muškarac, takođe Avganistanac, našli u tovaru kamiona uz nečiju pomoć”, objašnjavaju carinici. U nezvaničnom razgovoru sa službenicima na prelazu, dodaju nadležni, migranti su rekli da su nepoznatoj osobi platili 1.000 evra da im pomogne i smesti ih u kamionsku prikolicu.  Policija će u daljoj istrazi utvrditi sve činjenice i okolnosti, kako bi krijumčari ljudi bili privedeni pravdi, poručuju iz Uprave carina.

Internet identitet

Obično se pod internet identitetom podrazumevaju oni lični podaci koje korisnik interneta ostavlja na internetu. Tu su pored vidljivih elemenata, kao što si fotografije, datum rođenja, ime i prezime, na društvenim mrežama, mejlovima, forumima, blogovima, sajtovima, još i oni nevidljivi elementi koje svako ko je barem jednom kročio na internet ostavio o sebi. Ti nevidljivi podaci su IP adresa, kretanje po internetu korisnika, njegova zanimanja za određene sadržaje interneta i sl. Ove podatke o internet korisnicima prikupljaju razne kompanije i institucije i nedavni slučaj Kembridž Analitike koja je manipulisala za Fejsbuk podacima miliona korisnika interneta, najbolje potvrđuje koliko su lični podaci svakog korisnika interneta ranjivi i lako dostupni moćnim korporacijama. No pored ovog digitalnog identiteta, svaki korisnik društvenih mreža izgrađuje i svoj poseban identitet ili brend, kojim želi da se na toj određenoj mreži predstavi i da bude prepoznatljiv. U zavisnosti od sklonosti i interesovanja, korisnik interneta na društvenim mrežama gradi svoj lični identitet, koji, naročito mlađim generacijama, postaje sve više primaran identitet.
Dostupnost interneta i društvenih mreža, mlađim generacijama je omogućio da uporedo grade identitet i u sajber svetu i u realnom svetu. No pošto sajber prostor više zaokuplja pažnju dece i mlađih generacija, njihova preokupacija ovim svetom je veća i intenzivnija nego realnim, te je i njihov lični identitet postao nerazdvojan od interneta. Osećaj identiteta počinje da se formira u detinjstvu, upravo kada današnje generacije dece najviše vremena provode na internetu. Razvoj ličnog identiteta u sajber prostoru se odvija na veoma sličan način kao i u realnom. Formiranje identiteta je uslovljeno diskursima unutar sajber sveta ali se lično iskustvo prezentuje u narativnim okvirima, baš kao i u realnom svetu. Razumevanje različitih diskursa sajber prostora i određenje prema njima, prihvatanjem ili odupiranjem, pozicionira mlađe generacije u sajber prostoru i formira njihov identitet.
Strah odraslih osoba od gubitka kontrole nad mlađim generacijama, pre svega uzrokovan nerazumevanjem sajber prostora, je osnovni uzrok opiranja uopšte internetu, a posebno izgrađenom internet identitetu mlađih generacija. Umesto iracionalnog straha, pre svega roditelji, bi trebalo aktivno da se uključe u sajber prostor, da ga istraže i shvate, tako bi lakše mogli pomoći svojoj deci oko problema s kojima se susreću u tom svetu i uticati na formiranje njihovog identiteta. Ma koliko negirali postojanje sajber sveta, njihova deca se upravo nalaze u njemu. Situacija da se roditelji nalaze u jednom svetu, a deca u nekom drugom, je jedan od ključnih problema u odsustvu komunikacije roditelja i dece u modernom dobu.

About the Author

admin