Kraj „Lilićevog zakona“ o štrajku: Kreće javna rasprava o Nacrtu zakona

Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Odbor za privredu i finansije odredio je  Program javne rasprave o Nacrtu zakona o štrajku. Javna rasprava o Nacrtu zakona sprovodiće se u periodu od 20. aprila do 10. maja 2018. godine. Učesnici u javnoj raspravi su predstavnici državnih organa, javnih službi, socijalnih partnera (sindikati, udruženja poslodavaca), stručna javnost i drugi zainteresovani učesnici. Program javne rasprave o Nacrtu zakona objavljuje se na internet stranici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja www.minrzs.gov.rs  i portalu e-uprave.
Predlozi, sugestije, inicijative i komentari dostavljaju se na e-mail adresu: javnarasprava.strajk@minrzs.gov.rs  ili pisanim putem na adresu: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Beograd, Nemanjina 22-26.
Tekst Nacrta zakona predstaviće se na Okruglom stolu pod nazivom „Predstavljanje Nacrta zakona o štrajku”, koji će se u organizaciji Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja održati u: Novom Sadu 8. maja 2018. godine u periodu od 11,00 do 13,00 časova; Nišu 9. maja 2018. godine u periodu od 12,00 do 14,00 časova i Beogradu 10. maja 2018. godine u periodu od 12,00 do 14,00 časova.
Po okončanju javne rasprave Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika u javnoj raspravi i na osnovu toga sačiniti izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi. (→Dokumenta)

Konstituisan Upravni odbor Nacionalnog tela za akreditaciju

Konstitutivna sednica Upravnog odbora Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT) održana je 3. maja u Beogradu a za predsednika tog tela jednoglasno je imenovan profesor Pravnog fakulteta Sima Avramović, dok je za zamenika predsednika izabran profesor emeritus Univerziteta Singidunum Slobodan Unković. Sednici je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević koji je je istakao da će se ovo telo osim akreditacije baviti i politikom kvaliteta visokog obrazovanja i da je potrebno stvoriti „kulturu kvaliteta“ po uzoru na druge evropske države.
Visoko obrazovanje je čekalo da se formira Nacionalni savet za visoko obrazovanje i Nacionalno akreditaciono telo da počne da radi punom parom, naveo je on i dodao da je uloga ovog tela veoma značajna.  Nova vremena idu i nova tela, novi zakon i stvari koje moramo da osavremenimo. Ovo telo je sam softver visokog obrazovanja Srbije. Vrh piramide koji mora da shvati da je njegova uloga ne samo da se bavi akreditacijom i proverom kvaliteta kroz sam proces akreditovanja visoko školskih ustanova na bilo kom nivou studijskih programa nego i samom politikom vođenja kvaliteta visokog obrazovanja, kazao je on.
Ministar je ocenio da je u okviru prosvete i nauke urađeno dosta i kada je reč o novim zakonima ali da je pre svega promenjena paradigma učenja i nastave. On je  ukazao da je vrlo značajna javnost u radu ovog tela.

Besplatni časovi srpskog i matematike za novosadske osnovce

Udruženje “NS blok” već petu godinu organizuje besplatne časove srpskog jezika i matematike namenjene učenicima osmog razreda osnovnih škola kako bi im omogućili bolju pripremu za završni ispit i upis u srednju školu. Časovi se održavaju u prostorijama udruženja, na adresi Trg Marije Trandafil 4.  Časovi matematike biće održani u četvrtak, 3. maja sa početkom u 17 časova, a predavač je prof. dr Saša Igić. Časovi srpskog jezika biće održani u petak, 4. maja sa početkom u 13 časova, a predavač je prof. Dragana Letić. Detaljnije informacije zainteresovani mogu dobiti na telefon 065/580-1366, putem mejla grupagradjanansblok@gmail.com ili na fejsbuk stranici.

Ćuprija: Prva internacionalna konferencija studenata

U Ćupriji je održana Prva internacionalna konferencija studenata u Grčkoj na kojoj je poručeno da je važno investirati u znanje jer je to jedina garancija za pronalaženje posla. Konferenciju je organizovao studentski parlament Visoke medicinske škole strukovnih studija iz Ćuprije, a otvorio ju je direktor te obrazovne institucije doktor Hristos Aleksopulos.

Studenti Alfa BK Univerziteta u poseti Minsku

Najbolji studenti Alfa BK Univerziteta i mladi naučnici borave u poseti Minsku gde će obići i gradilišta kompanje BK Grupe kako bi se upoznali sa onim što ta kompanija radi i gradi u beloruskoj prestonici. Oni su u Minsk otputovali na poziv porodice Karić, a u organizaciji Karić fondacije, piše u saopštenju BK Grupe.

Visoka medicinska škola iz Ćuprije na konferenciji u Bernu

Na 26. godišnjoj Konferenciji sestrinskog evropskog modula, održanoj u Bernu, učestvovala je i Visoka medicinska škola strukovnih studija iz Ćuprije – jedina državna škola koja je članica te organizacije. Delegaciju Visoke medicinske škole strukovnih studija predvodio je direktor te obrazovne institucije Hristos Aleksopulos koji je izjavio da su benefiti razmene brojni.

Kreativna radionica i stručno vođenje za vikend u Galeriji Matice srpske

Galerija Matice srpske (Trg galerija 1) pripremila je edukativan program za petak i subotu. U petak, 4. maja u 18 sati biće održano stručno vođenje kroz izložbu “Slobodno zidarstvo u Srbiji” mr Danila Vuksanovića, programskog direktora Galerije Matice srpske. Publika će imati priliku da sazna više o Slobodnom zidarstvu – masonstvu kao svetskom pokretu koji okuplja slobodoumne ljude, bez obzira na rasu, naciju i veroispovest, kao i tradiciji Slobodnog zidarstva u Srbiji.  U subotu, 5. maja od 11.00 do 12.30 započinje novi ciklus kreativnih radionica za decu posvećen izložbi “Kroz objektiv: Galerija, umetnost, publika”. Na kreativnoj radionici “Umetnost i ja kroz objektiv”, mališani će odabrati svoju omiljenu sliku iz Galerije, fotografisati se pred njom, a zatim u kreativnom delu docrtavati detalje na fotografiji kako bi se što više “povezali” sa slikom.

Gajdobra: Za opremanje sportske hale 2,5 miliona

Sredinom prošle godine Opština Bačka Palanka konkurisala je za dobijanje sredstava kod Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, a za finansiranje posebnih programa projektovanja, izgradnje, održavanja i opremanja sportskih objekata. U kabinetu predsednika opštine Branislava Šušnice, pored ostalog, kažu da nadležni žele da potpuno opreme sportsku halu u Gajdobri i omoguće građanima tog mesta, pre svega omladini, bolje uslove za bavljenje sportom. Ukupna vrednost projekta je 2,5 miliona dinara, a Odlukom o finansiranju AP Vojvodine Bačkoj Palanci je dodeljeno 1,2 miliona dinara. Lokalna samouprava je iz opštinskog budžeta u ovoj projekat opremanja usmerila još 1,3 miliona dinara. Realizacija projekta podrazumeva montiranje opreme po utvrđenoj specifikaciji. Tačnije, biće postavljeni unutrašnji sportski semafori, unutrašnji koševi, rukometni golovi, stubovi sa konstrukcijom za odbojku, sudijska stolica i zaštitna mreža. Montiranje opreme biće završeno, kažu nadležni, sledeće nedelje. Izgradnja ove sportske hale započela je pre više od dve decenije, a svi se nadaju da će biti predata na korišćenje, čim se završi montiranje opreme, koje je u toku.

“Kometa” uručila poklone korisnicima Sigurne dečje kuće

Članovi Udruženja građana ,,Kometa” 30. aprila su uručili poklone mališanima, korisnicima Sigurne dečje kuće u Novom Sadu. Sportska oprema, slatkiši i garderoba uručeni su deci, štićenicima Sigurne kuće u Novom Sadu, u sklopu završetka projekta ,,Uskršnje čarolije”. Sredstva je Udruženje građana Kometa prikupilo kroz humanitarnu prodajnu izložbu u kojoj su učestvovali naši najmlađi sugrađani uzrasta od pet i šest godina, a ostatak novca su dodali članovi udruženja. “Deca su bila srećna i zadovoljna, zato što smo mi obavili jedan razgovor sa njima pre nego što smo im kupili, šta su hteli, želeli, šta im ne dostaje, jedna devojčica je izrazila želju rolere, jedni su hteli lopte, slatkiše, tako da sve smo im ispunili tako da su dobili čak i opremu za karaoke!, rekla je Jelena Banjac iz Udruženja građana Kometa. U ovom Udruženju se nadaju da će moći i u buduće da ispunjavaju želje najmlađim korisnicima Plave kuće
“Udruženje se kontinuirano bavi humanitarnim radom, učestvujemo u raznim humanitarnim akcijama, tu je rad sa ugroženim grupama. U narednom periodu planiramo projekat sa decom sa smetnjama u razvoju, ostvarili smo lepu saradnju sa PU Radosno detinjstvo, i OŠ ,,Žarko Zrenjanin”. Radimo na edukaciji mladih, aktivizam mladih, humanitarni rad”, kazala je Banjac. Udruženje Kometa broji oko 40 aktivnih, mladih članova. Njihov cilj je, prema rečima predsednice Udruženja, da kroz humanitarni rad usreće nekog, pomognu onima kojima je pomoć potrebna i da edukuju što više mladih ljudi kako bi se oni što više angažovali.

Maturant Pete Beogradske osvojio zlato iz biologije

Maturant Pete Beogradske gimnazije Todor Cvetanović osvojio je zlato na svetskom takmičenju iz biologije. Na upravo završenoj 25. internacionalnoj konferenciji mladih naučnika – svetskom takmičenju istraživačkih radova koje je ove godine održano u Beogradu – polaznici “Regionalnog centra za talente Beograd 2” osvojili su 10 medalja i jednu specijalnu nagradu. Zlatne medalje osvojili su i Marija Pinjić, Katarina Stanković i Ana Mijušković, srebrne medalje Sara Milošević i Aleksandar Vujčić, bronzane Ana Radović, Aleksandra Gazikalović, Uroš Filipović i Veljko Đondović, a specijalnu nagradu Dimitrije Rajčić. Srednjoškolci iz 30 zemalja takmičili su se s 192 rada u šest kategorija: informatika, inženjering, matematika, fizika, zaštita životne sredine i prirodne nauke. Sledeće godine, domaćin mladim istraživačima iz celog sveta je Malezija.

Fizička aktivnost kao lek

Na Medicinskom fakultetu u Beogradu otvorena Laboratorija za medicinu sporta i terapiju vežbanjem u kojoj će pomoć moći da dobiju sportisti ali i obični građani i oni koji imaju neku hroničnu bolest Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu dobio je najsavremeniju Laboratoriju za medicinu sporta i terapiju vežbanjem, u kojoj će pomoć moći da dobiju sportisti ali i obični građani koji žele da se bave fizičkom aktivnošću i sportom pod budnim okom stručnjaka. Ovo će biti mesto za savetovanje i osoba koje imaju neku od hroničnih nezaraznih bolesti jer će profesori i saradnici Medicinskog fakulteta, propisivati individualne programe fizičke aktivnosti u preventivne i terapijske svrhe što je posebno značajno za pacijente sa hipertenzijom, dijabetesom, kardiološkim oboljenjima, astmom, krivom kičmom, ravnim tabanima, kao i gojaznoj deci…
Laboratorija poseduje medicinsku i sportsku opremu za funkcionalna testiranja, odnosno procenu kondicije. Tu su i pokretna traka, medicinski bicikl, ručni ergometar za testiranje osoba sa posebnim potrebama, defibrilator, EKG aparat, spirometar za procenu plućne funkcije, uređaj za procenu telesne kompozicije za određivanje procenta mišića i masti u različitim delovima tela, medicinsku vagu i visinometar… Dobijaće se i procena uhranjenosti i savetovanje o ishrani, procenjivaće se psihološki status sportiste, postojaće mogućnost odlaska na masažu tela ili kineziterapiju, a tu su i savetovalište za bol i san, vitamine u krvi, poremećaj menstrualnog ciklusa kod sportiskinja, psihološka podrška kod stresnih situacija…

Mazić: Redovno vežbanje – efikasnije od bilo kog leka

Profesor dr Sanja Mazić, šef Katedre za medicinu sporta Medicinskog fakulteta, napominje da je ovaj centar jedinstven zbog mogućnosti sprečavanja i izlečenja mnogih bolesti povezanih sa nedovoljnim ili neadekvatnim vežbanjem. – Dobili smo priliku da promocijom rada laboratorije, promovišemo i ulogu redovnog vežbanja. To će biti još jedno mesto za zdravstveni pregled svih koji učestvuju u fizičkim i sportskim aktivnostima, rekreativaca i sportista, dece, odraslih i starih, kao i prostor za obavljanje redovnih, zakonom obaveznih pregleda dece koja poseduju takmičarsku knjižicu. U laboratoriji će se raditi edukacija studenata, redovne i poslediplomske nastave ne samo našeg, već i srodnih fakulteta o značaju fizičke aktivnosti i vežbanja i njenom pravilnom doziranju. Specijalisti medicine sporta, ali i pedijatrije, kardiologije, pulmologije, ortopedije, fizikalne medicine i rehabilitacije, kao i svi zainteresovani, moći će da obnove i unaprede svoje znanje iz ove oblasti – pojašnjava dr Mazić i dodaje da je ovo jedina laboratorija ovakve vrste u zemlji.
Savremena medicina fizičku aktivnost prepoznaje kao „polipilulu” koja, ne samo da leči različite bolesti, već je znatno efikasnija od bilo kog leka. Kao i svaki lek, fizička aktivnost mora biti pravilno osmišljena i individualno dozirana. – Terapija hroničnih nezaraznih bolesti podrazumeva primenu programa individualno doziranog i kontrolisanog vežbanja. U laboratoriji nudimo 52 različite vrste usluga a planiramo da u budućnosti sklopimo ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje kako bi pacijenti mogli da dolaze na uput. Imamo već najavljene i grupe stranaca koji traže našu pomoć – naglašava dr Mazić.

Laboratorija za medicinu sporta – donacija dr Nebojše Popovića

Laboratorija za medicinu sporta i terapiju vežbanjem Medicinskog fakulteta obnovljena je kroz ideju i velikodušnom donacijom prof. dr Nebojše Popovića i njegove supruge Branke. Nova laboratorija svoje mesto pronalazi na Institutu za medicinsku fiziologiju i zasnovana je na osnovama Laboratorije za fiziologiju fizičke aktivnosti, osnovane 2000. godine.
Svetski poznati lekar, dr Popović je lečeći veliki broj vrhunskih sportista iz čitavog sveta, dao značajan doprinos sprečavanju najozbiljnijih posledica povreda i napuštanju sporta zbog toga. Adekvatnim medicinskim tretmanom – artroskopskim operacijama, omogućio je vraćanje na teren naših i inostranih sportista doprinevši ne samo napretku u oblasti medicine sporta, već i sportu u celini omogućivši postizanje vrhunskih rezultata. Shvatajući ozbiljnost posledica sportskih povreda on je veliki deo svojih aktivnosti usmerio na preventivu, edukaciju sportista, trenera i medicinskog tima. U časopisu čiji je urednik, „Aspetar Sports Journal”, na pristupačan način iznosi najnovije stručne stavove i tehnička dostignuća iz oblasti sportskih nauka. Sa naslovne strane ovog časopisa često se smeše i prepoznatljiva lica naših sportista.

Grozdanović: Novi Sad već jeste grad mladih

Podrška mladima, prilika da se čuje njihov glas, prihvate ideje i ostvare želje, sve to i mnogo više obuhvatio je OPENS. Novi Sad je novembra 2016. godine u Varni proglašen za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine. Raznovrsnost programa i raznolikost partnera bili su najjači aduti u aplikaciji, mišljenje je koordinatora inicijative OPENS 2019 Vukašina Grozdanovića, a podrška je stizala sa svih nivoa, od lokalnog do nacionalnog. Jedno je, međutim, uveliko jasno – naš grad 2019. godine samo zvanično postaje grad mladih, on to već jeste. „Kad gledam Novi Sad i uticaj koji će OPENS napraviti, sve to više posmatram kroz 2020. godinu jer mi nismo napravili koncept programa u okviru kojeg je udarna isključivo 2019. godina, a da pre i posle toga ne postoji“, kaže Vukašin Grozdanović.“ Mi smo napravili kontinuitet aktivnosti tokom tri godine, a mislim da je čak 2018. godina važnija nego naredna.“ Početkom ove godine formiran je gradonačelnikov Savet za mlade i u planu je prva sednica Novosadskog omladinskog foruma (NOF). Organizacije i mladi imaće priliku da razgovaraju o svojim prioritetima, a preko saveta ideje i odluke stići će do gradonačelnika i članova uprave. Pisanje novog lokalnog akcionog plana za mlade OPENS će takođe realizovati tokom ove godine.

Ovi mali borci dobili su najveće bitke (II): Sofija (3)

Bojana Milatović Nikolić iz Beograda, majka devojčice Sofije, koja će uskoro napuniti tri godine, kaže da je brzina reagovanja najvažnija. Sofija je rođena sa anomalijom rascepa između jednjaka i dušnika, udruženom sa dvema fistulama što je svrstava među retke slučajeve u svetu. Devojčica je imala desetak operacija koje su trajale više od deset sati i bile visokorizične, dva puta joj je stalo srce. RFZO novembra 2016. predložio je da se operacije više ne rade u Francuskoj u bolnici “Neker” u Parizu, već u Italiji. To je roditelje zabrinulo, a vremena nije bilo na raspolaganju, pa su odmah krenuli da sakupljaju novac putem javnog apela, sms poruka, jer je devojčica bila kritično. Tada je zahvaljujući brzoj reakciji roditelja i ljudi prikupljeno 122.000 evra za pet dana.
“Na odgovor od RFZO smo čekali 30 dana. Toliko je zakonski rok. Iako nam je usmeno rečeno da neće biti potrebno čekati toliko, upravo 30. dana dato nam je rešenje da nas šalju kod dr Bruna Murzija u Italiju. Kontaktirala sam sa njim samoinicijativno i on mi je u prijatnom razgovoru rekao da je “Neker” najbolja bolnica za detetovu patologiju, da on u potpunosti nije bio obavešten o svemu i on je smatrao da dete treba operisati u “Nekeru”. Ulažemo žalbu sa kojom se odugovlači i onda krećemo u hitno sakupljanje para. Pokazalo se da smo ispravno postupili kada smo Sofiju odveli u Pariz. Sada ćemo videti kako će RFZO odreagovati na novu operaciju – kaže Bojana za “Blic”.

Vremeplov: Rođen Petar Konjović

Na današnji  dan 5. maja 1883 godine rođen je srpski kompozitor i muzički pisac Petar Konjović, rektor Muzičke akademije u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti i upravnik Muzikološkog instituta. Inspirisao se narodnim motivima i učvrstio je nacionalni smer u srpskoj muzici. Dela: opere “Knez od Zete”, “Vilin veo”, “Koštana”, “Seljaci”, zbirke solo pesama “Moja zemlja”, “Lirika”, knjige “Stevan Mokranjac”, “Miloje Milojević”, “Knjiga o muzici”.

Vremeplov: Rođen Seren Kjerkegor

Na današnji dan 05. maja 1813 rođen je danski filozof Seren Kjerkegor, rodonačelnik filozofije egzistencijalizma, nazvan “Kopenhaški Sokrat”. Nasuprot filozofskoj tradiciji, posebno prema sistemu filozofije Fridriha Hegela, razvio je specifičan filozofski stav. Prema njegovom učenju, za egzistenciju nema sistema, jer je ona nemir, strepnja, očajanje, doživljaj greha – uvek odnos, a ne kategorijalno postojanje. Dela: “O pojmu ironije sa stalnim osvrtom na Sokrata”, “Ili-ili”, “Pojam strepnje”, “Bolest na smrt”, “Dnevnik”, “Stadijumi na životnom putu”, “Filozofske mrvice”.

Vremeplov: Rođen Petar Konjović

Srpski kompozitor i muzički pisac Petar Konjović rođen je na današnji dan 05. maja 1883. Bio je rektor Muzičke akademije u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti i upravnik Muzikološkog instituta. Inspirisao se narodnim motivima i učvrstio je nacionalni smer u srpskoj muzici. Dela: opere “Knez od Zete”, “Vilin veo”, “Koštana”, “Seljaci”, zbirke solo pesama “Moja zemlja”, “Lirika”, knjige “Stevan Mokranjac”, “Miloje Milojević”, “Knjiga o muzici”.

Vremeplov: Rođen Karl Marks

Na današnji  dan 5. maja 1818. godine rođen je nemački filozof Karl Marks, najveći teoretičar socijalističke misli i lider radničkog pokreta u 19. veku. Završio je studije filozofije u Berlinu, a u 23. godini doktorirao je filozofiju na Univerzitetu u Jeni sa izvanredno ocenjenom disertacijom “Razlika između Demokritove i Epikurove filozofije prirode”. Odustajući od univerzitetske karijere, posvetio se publicističkom radu u “Rajnskim novinama”, čiji je glavni urednik postao 1842. Pruske vlasti su 1843. zabranile list, posle čega je otišao u Francusku i otad je, s kraćim prekidima, ceo život proveo u emigraciji, najduže u Engleskoj, gde je i umro. Od septembra 1844. do kraja života družio se i najtešnje sarađivao s nemačkim filozofom Fridrihom Engelsom. S njim je 1847. u Londonu osnovao Savez komunista, prvu revolucionarnu radničku organizaciju. Drugi kongres Saveza komunista zadužio ga je da napiše sažet program organizacije i u saradnji sa Engelsom 1848. izdao je brošuru “Manifest Komunističke partije”. Pod njegovim uticajem, 1864. osnovana je Prva internacionala. Napisao je niz kapitalnih dela iz ekonomije, filozofije, istorije i sociologije. Dela: “Prilog jevrejskom pitanju”, “Prilog kritici Hegelove filozofije prava”, “Kritika Hegelove filozofije državnog prava”, “Ekonomsko-filozofski rukopisi”, “Teze o Fojerbahu”, “Nemačka ideologija” (sa Engelsom), “Sveta porodica” (sa Engelsom), “Beda filozofije”, “Klasne borbe u Francuskoj 1848-1850”, “Osamnaesti Brimer Luja Bonaparte”, “Građanski rat u Francuskoj”, “Kapital – kritika političke ekonomije”.

Vremeplov: Rođen Henrik Sjenkjevič

Na današnji  dan 5. maja 1846 godine  rođen je poljski pisac Henrik Sjenkjevič, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1905. Svetsku slavu stekao je istorijskim romanima. Dela: romani “Quo vadis”, “Ognjem i mačem”, “Potop”, “Pan Volodijovski”, “Bez dogme”, “Porodica Polanjeckih”, “Kroz pustinju i prašumu”, zbirka pripovedaka “Skice ugljenom”.

Vremeplov: Karlovačka bogoslovija

U Sremskim Karlovcima 6. maja 1900 godine uz veliku svečanost, položen je kamen temeljac novog monumentalnog zdanja srpskog Bogoslovskog seminara. Reprezentativnu građevinu, projekat arhitekte Vladimira Nikolića, o svom trošku, podigao je patrijarh Georgije Branković, prilogom od 200.000 kruna. Malo klirikalno učilište u Sremskim Karlovcima, preteču današnje karlovačke Bogoslovije Svetog Arsenija, osnovao je februara 1794. Mitropolit Stratimirović. Njoj je prethodila Mala klirikalna škola, koja je radila u okviru Pokrovobogorodične škole mitropolita Pavla Nenadovića, otvorene 1749. Docnije 1797. mitropolit je otvorio i “Blagođejanije”, gde su siromašniji učenici Bogoslovije i Gimnazije besplatno dobijali stan i hranu. Karlovačka bogoslovija uživala je veliki ugled i ostavila je veliki trag u srpskoj kulturi. Iz njenog okrilja izrastao je i najviši domet srpske duhovne muzike – Karlovačko pojanje, čiji su znameniti učitelji bili prota Anastasije Popović i sveštenik Đura Popović. Vrhunski dometi Karlovačkog pojanja najbolje su sačuvani u crkvenoj muzici Kornelija Stankovića.

Vremeplov: Rođen Mika Alas

Na današnji  dan 6. maja 1868. godine rođen  srpski matematičar Mihajlo Petrović, poznat kao Mika Alas, osnivač beogradske matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije i niza inostranih akademija. Kao dečak naučio je ribarski zanat, potom položio majstorski ispit ribarskog esnafa, ribarenje je neobično voleo i tako dobio nadimak “Mika Alas”. Napisao je više od 400 radova iz teorijske i primenjene matematike, matematičke fizike i hemije, mehanike, geometrije i opšte fenomenologije. Tvorac je matematičke fenomenologije, teorije matematičkih spektara koja je praktično primenjena u astronomskim, statističkim i drugim izračunavanjima i veoma je doprineo matematičkoj analizi, posebno teoriji diferencijalnih jednačina i teoriji funkcija. Dela: “Kvalitativna integracija diferencijalnih jednačina”, “Elementi matematičke fenomenologije”, “Fenomenološko preslikavanje”, “Predavanja o matematičkim spektrima”, putopisi “Kroz polarnu oblast”, “U carstvu gusara”, naučna publicistika “Jegulje”.

Vremeplov: Rođen Robespjer

Jedan od vođa Francuske revolucije Maksimilijan Fransoa Izidor de Robespjer, predvodnik jakobinaca i začetnik revolucionarnog terora rođen je 6. maja 1758. godine. Zbog opšte nepopustljivosti narod Pariza nazvao ga je “Nepodmitljivi”. Odigrao je ključnu ulogu u pogubljenju kralja Luja XVI – 21. januara 1793, kao i u obaranju s vlasti žirondinaca krajem maja 1793. Uspostavio je jakobinsku diktaturu juna 1793. i ona je trajala do kraja jula 1794. Kao član “Odbora javnog spasa” bio je stvarni šef revolucionarne vlade, sa presudnim uticajem na Konvent. Uveo je novi, revolucionarni kalendar, korišćen od 1793. do kraja 1805. s novim praznicima i nazivima meseci (termidor, brimer, friktidor…). Ukinuo je hrišćanstvo, zaveo veru u “Vrhovno biće” i postao njen prvosveštenik. Boreći se protiv spoljne intervencije, bio je inicijator stvaranja revolucionarne armije. Poslao je na giljotinu sve prvake revolucije i saborce koji su zastupali drukčije ideje ili se protivili teroru. Kad je krupna buržoazija izvela termidorski prevrat 27. jula 1794, sutradan su na giljotini okončali život on i druge jakobinske vođe.

Vremeplov: Rođen Sigmund Frojd

Austrijski lekar jevrejskog porekla Sigmund Frojd, osnivač psihoanalize, lekar za nervne bolesti i profesor nervne patologije na Univerzitetu u Beču rođen je 6. maja 1856. godine. Pred nacistima je 1938. emigrirao u London, gde je umro 1939. Posebno je isticao značaj nesvesnog (podsvesnog) kao i seksualnosti na psihički život ljudi. Njegove psihoanalitičke studije bitno su uticale na najrazličitije sfere humanističkih nauka i umetničkog stvaralaštva. Zanimljivo je da je kao austrijski patriota 1914. bio oduševljen pohodom Austro-Ugarske protiv, kako je govorio, “drskih Srba”. Veoma plodan autor. Dela: “Psihopatologija svakodnevnog života”, “Tumačenje snova”, “Tri raspave o seksualnoj teoriji”, “Dosetka i njen odnos prema nesvesnom”, “Prilog istoriji psihoanalitičkog pokreta”, “Uvod u psihoanalizu”,”Totem i tabu”, “O snu”, “Psihologija masa i analiza ega”, “Ja i ono”, “Mikelanđelov Mojsije”, “Dostojevski i oceubistvo”, “Nelagodnost u kulturi”, “Nova predavanja za uvođenje u psihoanalizu”, “Studije o histeriji”, “Autobiografija”.

Vremeplov: Rođen Robert Piri

Američki istraživač i admiral Robert Edvin Piri čija je ekspedicija u aprilu 1909. godine uspela da prva dospe do Severnog pola rođen je 6. maja 1856 godine. Ispitao je najseverniji deo Grenlanda, oplovio ga je 1901. i na taj način ustanovio da je ostrvo. Dela: “Na Sever preko Velikog leda”, “Najbliže polu”, “Severni pol”, “Tajne polarnih putovanja”.

Vremeplov: Mošti Sv. Save prenesene u otadžbinu

U manastiru Mileševa sahranjene su, na današnji dan 06. maja 1237, mošti oca srpske Crkve – Svetog Save, godinu i po dana posle njegove smrti u bugarskoj prestonici Trnovo, gde je umro na povratku iz Jerusalima u Srbiju. Bugarski car Jovan Asen II nevoljno je pristao na zahtev Savinog sinovca kralja Vladislava, da Savine mošti budu prenesene u otadžbinu.

Vremeplov: Tesla prijavio prvi patent

Na današnji dan 06. maja 1885. godine Nikola Tesla prijavio je patentnom zavodu SAD prvi patent – “Komutator za električne dinamo-mašine”. U periodu od 1887. do 1890. Tesla je prijavio svoje najpoznatije patente iz oblasti polifaznih naizmeničnih struja, generatore i motore. Pronalaske javno prikazuje u Američkom institutu elektroinženjera, 16. maja 1888. tokom predavanja “Novi sistem motora i transformatora naizmenične struje”. Ubrzo potom Kompanija Vestinghaus otkupljuje prvih sedam Teslinih patenata iz oblasti polifaznih struja.

Niš: Vrhunski uslovi za lečenje dece obolele od raka (III)

Novo hematoonkološko odeljenje Klinike za interne i pedijatrijske bolesti Kliničkog centra u Nišu biće otvoreno 15. maja. Novu kliniku po najnovijim svetskim standardima u opremi i prostoru  u kojoj će se lečiti deca obolela od malignih bolesti sa juga Srbije napravio je NURDOR.
Odeljenje u niškoj bolnici u kojem su do sada boravili bolesni mališani imalo je upola manje prostora i na njemu je bilo deset medicinskih sestara i troje lekara. Joland Korora kaže kako bi za novi objekat bilo potrebno još toliko zdravstvenog osoblja, odnosno još deset sestara i troje lekara. Uz vrhunsku bolnicu potrebno je da se obezbedi i vrhunska nega i briga o deci. NURDOR je napravio bolnicu, ali mi ne možemo da obezbedimo i zaposlene, to mora država da uradi. Nedovoljno osoblja može da utiče na opadanje kvaliteta lečenja dece, obolele od najtežih bolesti, istakla je Korora.

NURDOR planiraja da otvori roditeljsku kuću u Beogradu

Nakon otvaranja bolnice u Nišu, u NURDOR-u planiraju da se posvete otvaranju roditeljske kuće u Beogradu. Iako u ovom gradu postoje tri roditeljske kuće, kapacitet nije dovoljan za svu bolesnu decu i njihove roditelje. NURDOR je do sada otvorio pet roditeljskih kuća, u kojima borave porodice dok traje lečenje deteta. Roditelji koji ne žive blizu centara u kojima se deca leče od raka ne bi mogli da budu stalno sa mališanima i zato borave u roditeljskim kućama u kojima ne plaćaju smeštaj. Osim tri roditeljske kuće u Beogradu, otvorili su još po jednu u Nišu i Novom Sadu. Neke od ovih kuća nisu trajno rešenje, jer su u objektima koje je država oduzela vlasnicima.
Tako je Roditeljska kuća za mališane koji se leče u Dečjoj bolnici u Novom Sadu dve godine bila u jednoj od oduzetih Šarićevih vila u Sremskoj Kamenici, a u junu 2013. godine NURDOR je od Miodraga Kostića dobio na poklon kuću u Petrovaradinu. Mališanima i njihovim roditeljima tu je obezbeđen smeštaj, svako ima svoju sobu, a na raspolaganju su im igraonice, dnevni boravak, kuhinja, kupatilo, svi uređaji, televizori, internet, igračke, veliko dvorište. Joland Korora ističe da od osnivanja roditeljske kuće Pokrajinska vlada plaća režijske troškove, a namirnice obezbeđuje Dečja bolnica, te majke deci pripremaju obroke. Godišnje kroz Roditeljsku kuću u Petrovaradinu prođe oko 20 porodica, a za ovih sedam godina bilo je oko 80 porodica, koje su najčešće u njima boravile u više navrata. Obično imamo tri do četiri porodice u kući, a neki od njih ovde borave godinama, ispričala je Korora.

Intersektorska saradnja u preventivi nasilnog ekstremizma

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zaduženi za zaštitu od nasilja, prosvetni savetnici i stručni saradnici učestvovali su na dvodnevnoj radionici u Beogradu na kojoj je istaknut značaj intersektorske saradnje i uključivanja različitih sistema u preventivi nasilnog ekstremizma. Radionica je održana 24. i 25. aprila u okviru projekta ,,Prva linija praktičara koji se bave borbom protiv radikalizacije-unapređenje svesnosti i podsticanje izgradnje kapaciteta u regionu Zapadnog Balkana“. Suština ovog projekta je da se na nivou države formira mreža osoba koje u svom svakodnevnom radu neposredno dolaze u kontakt sa odraslima, mladima i decom (prosvetni radnici, socijalni radnici, policijski službenici i slično), a koje bi bile obučene da prepoznaju inicijalne indikatore nasilničkog ekstremizma i radikalizma.
U sklopu radionice istaknut je značaj prevencije nasilnog ekstremizma, posebno u okviru obrazovnog sistema kao i blagovremeno prepoznavanje dece i mladih u riziku. Istaknut je značaj intersektorske saradnje i uključivanja različitih sistema (obrazovanja, sistema socijalne zaštite, zdravstva i drugo) u preventivni i interventni rad. Prezentovani su primeri dobre prakse i različiti modeli uz poseban osvrt na rad sa porodicom i zaštitom dece od radikalizacije. Kada je reč o ulozi obrazovanja u sprečavanju radikalizacije istaknuta je uloga nastavnika i potreba njihovog dodatnog obučavanja kao i različite vrste obuka koje su im na raspolaganju: obuke za osnaživanje nastavnika, za kreiranje bezbednog i demokratskog okruženja u školi, za razvijanje veština za suočavanje sa specifičnim izazovima u vezi sa nasilnim ekstremizmom i procesom radikalizacije. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije aktivno učestvuje u sprovođenju projekta u saradnji sa Republikom Slovenijom  i Evropskom komisijom.

By admin