DUALNO ROPSTVO

        Prihvatanje dualnog obrazovanja je eksplicitan dokaz naše društvene nesposobnosti i neukosti. Ako je nama razumljivo zašto je nekom predstavniku nemačke privrede to tema, pa sve šalje “stručnjake” da procene naše “potrebe”, onda smo zaista vredni izumiranja!
        Upoređivati našu i njihovu privredu je bezobrazno. Njihov rast je nastao zahvaljujući Maršalovom planu i milijardama upumpanih dolara. Naprosto je trebalo napraviti sociološki bedem komunizmu. U tu istu Nemačku su radnici sa ovih prostora odlazili i pre nego što je dualno obrazovanje tamo uspostavljeno. Dakle, nije je ono učinilo uspešnom, već upravo Maršalove pare! Dualno obrazovanje je došlo kao potreba nastala upravo zbog velikog broja pridošlica koji su radili prljave i jeftine poslove, ali su počeli i da se venčavaju i rađaju decu. Tada je nastala potreba da se i oni (deca) socijalizuju u ustanovljen poredak. I tada, a kamoli danas, to je zločin prema generacijama, to je sušta suprotnost obrazovnog procesa.
        Obrazovanje nije i ne može biti, proizvodni proces po meri privrede! U vremenu gde se tehnologije razvijaju svakodnevno, gde je ono što je danas tehnološki napredno, a već sledeće godine zastarelo, praviti kroz sistem obrazovanja koji traje godinama ili duže od decenije, kadrove za rupe na tržištu rada zapravo radi suprotno od onoga što mu je promovisana namena. Ovakav sistem dovešće samo do obučenosti za jedan posao, zaboravljajući na pravi smisao obrazovanja, a generacije će biti dovedene u poziciju da se u budućnosti mogu baviti samo manuelnim i jednostavnim radom. Za drugo neće biti sposobni. Oni koji uspeju, uprkos sistemu, završiće kod onih koji nam ovo i nameću. Oni koji se ukalupe u dualno obrazovanje rešiće njihove društvene probleme tako što ćemo prljave poslove koje smo, za njihove potrebe do sada radili tamo, ubuduće raditi ovde. Zašto bi neko od nas bio plaćen 2000 evra u Nemačkoj, kada taj posao može raditi i ovde za 200 evra? Nema penzije, socijalnog, zdravstvenog… a sistem funkcioniše.
       Dakle, svako ko veruje da dualno obrazovanje (koje čak nije ni to jer nema nikakve garancije da će bilo ko od te dece ikada raditi u kompanijama gde ih “školuju”) i njeni promoteri žele nama dobro, da brinu naše brige, trebao bi bar još jednom da razmisli.
Zrenjanin, 04.05.2018.god.
Potpredsednik NSPRV
Dušan Kokot

2018-05-04 dk saopštenje – Dualno ropstvo

 

By admin