JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O ŠTRAJKU ZAVRŠENA PRE NEGO JE I POČELA

JAVNA RASPRAVA O ZAKONU O ŠTRAJKU ZAVRŠENA PRE NEGO JE I POČELA
Sprega Ministarstva (ne)rada i “državnih”
sindikata – garantovana propast!

          Dana 8. maja, u Novom Sadu, održana je prva javna rasprava oko Nacrta zakona o štrajku. Ukratko, sve ono što je do sada bilo lose – biće još gore, ono što je bilo suprotno demokratskim principima i konvencijama Međunarodne organizacije rada, ostaje na snazi! Cilj je, očigledno, dodatno ozakonjenje važećih nedela!
          Na javnoj raspravi, ispred SRPS, učestvovali su predsednik i potpredsednik NSPRV Ranko Hrnjaz i Dušan Kokot. Na početku želimo da objasnimo zašto smo u podnaslovu “prekrstili” Ministarstvo rada. Kako je Zakon o radu radilo Ministastvo privrede, a Zakon o zaposlenima u javnim službama Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave,  Ministarstvu rada ostao je samo nerad, odnosno štrajk! Kako su ga pripremili možda je i bolje što se nisu bavili gore pomenutim zakonima.
           Gotovo 4/5 vremena predviđenog za diskusiju iskoristili su predstavnici SRPS i Unije (uz nas, jedini koji su prisustvovali javnoj raspravi iz oblasti obrazovanja), sa posebnim akcentom na član 13 Nacrta o kome se raspravljalo. Za one koji do sada nisu upoznati, to je član Nacrta kojim su definisane “delatnosti od opšteg interesa”, odnosno delatnosti gde se štrajk može izvesti jedino uz minimum procesa rada. U stavu koji prethodi pobrojavanju takvih delatnosti kaže se da bi obustava rada u njima “ugrozila život, bezbednost i zdravlje stanovništva” Kako bi pobrojano ugrozila obustava rada u školi nije jasno ni zakonopiscima, ali je nažalost jasno predstavnicima sindikata učesnika izrade Nacrta! Za one koji ne znaju, u tim pregovorima, zahvaljujući učešću u SES-u, sede predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije (odnosno predstavnici SOS) i UGS “Nezavisnost” (GSPRS “Nezavisnost”). Kako smo danas javno obavešteni od strane koja je branila Nacrt, odluka o tom članu prošla je JEDNOGLASNO!
        Ako je prosveta takva delatnost, nama ostaje samo da se čudimo što svaki vikend nije vanredno stanje u Srbiji jer su učenici tada van škole. Da li je to možda najava da ćemo decu čuvati i vikendom, braneći život, bezbednost i zdravlje stanovništa Srbije? Ne bi nas iznenadilo! 
          Da li će primedbe koje smo danas izneli biti usvojene, to ne znamo. Znamo samo da je članovima sindikata koji su sudelovali u pisanju Nacrta Zakona  isplativije da pare “bace kroz prozor” nego da ih nekome daju u vidu članarine!
U Novom Sadu,
08.maja 2018. godine
potpredsednik NSPRV
Dušan Kokot

2018-05-08 dk Javna rasprava o Zakonu o štrajku

 

 

About the Author

admin