Otvoreno pismo premijerki

ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Београд, Немањина 11

Н/р госпођи Ани Брнабић, председници 

Поштована,

На почетку желимо да Вам се захвалимо на огромном труду и пожртвовању, али и да Вам честитамо, јер су Ваши напори да просвету представите као суштински важну делатност коначно уродили плодом!

Сигурни смо да знате о чему пишемо, али због оних необавештених (ако таквих уопште и има), није на одмет и поновити. Нацртом закона о штрајку који је управо прошао кроз поступак јавне расправе, просвета је коначно представљена као „делатност од општег интереса“. То, по тексту поменутог Нацрта значи да би обустава рада у просвети (невезано на ком нивоу) угрозила живот, безбедност и здравље становништва. Такву част нисмо могли ни да замислимо!

Међутим, како је то само део велике реформе, сматрамо да је нужно предузети још неке кораке. Како обустава рада у школама производи такве страшне и несагледиве последице, ЗАХТЕВАМО да размислите о нашем предлогу да сваке нерадне суботе и недеље у школама, на целој територији Републике Србије буде проглашено ВАНРЕДНО СТАЊЕ! Наравно, када ученици буду на вишенедељним распустима, било би нормално да урадите исто, али уз додатне мере обезбеђења. Напросто, толико деце без школе, толико потенцијалних учесника спортских или културних дешавања, очекиване гужве у библиотекама…од свих нас захтевају најозбиљније припреме.

Такође, како поменути Нацрт јасно сугерише важност свакодневног и континуираног рада са децом, потпуно је јасно, не можемо ни да замислимо другачије, да ћете уз овај закон дефинисати и бенефициран радни стаж и статус службеног лица за све запослене у просвети. Желимо да знате да Вас и у томе подржавамо. Ствари коначно треба назвати правим именом, па да запосленима у делатности од општег интереса, делатности где би обустава рада изазвала несагледиве последице и огромне људске жртве, коначно припадне оно што заслужују.

На крају, заиста би били пријатно изненађени да од овог „сјајног“ решења не буде ништа, и да просвету обришете из члана 13 поменутог Нацрта. У супротном, последице би могле бити незамисливе. Знамо да не би било до Вас, али их натерајте да помисле на толику нашу децу!

У Зрењанину,
мајa 2018.године
потпредседник НСПРВ
Душан Кокот

2018-05-11 dk otvoreno pismo premijerki

 

About the Author

admin